Inhoud blog
  • Dwars: denkers en doeners Tentoonstelling Recycle Kapelstraat 237 Bredene
  • Albert Einstein (1879-1955)
  • Kathe Kollwitz (1867-1945)
  • Pierre De Geyter (1848-1932)
  • Rosa Luxemburg (1871-1919)
    Zoeken in blog

    Beoordeel dit blog
      Zeer goed
      Goed
      Voldoende
      Nog wat bijwerken
      Nog veel werk aan
     
    Dwars: denkers en doeners

    21-02-2021
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Frida Kahlo (1907-1954)
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    " Passie is de brug die je van pijn naar verandering brengt"

    Mexicaanse schilder, gekend voor haar zelfportretten en de natuur, geinspireerd door pijn en de pre-colombiaanse volkscultuur.

    Op 6-jarige leeftijd krijgt ze kinderverlamming en op 17jarige leeftijd wordt ze zwaar gehandikapt bij een busongeval. Daardoor blijft ze lange tijd gekluisterd aan haar bed in de "casa azul",-waar ze gans haar leven verblijft. Op 22-jarige leeftijd huwt ze met de 20jaar oudere schilder Diego Riviera. Hun woelige liefdesleven zal tot een scheiding en een tweede huwelijk leiden.Een van haar minnaars was Leon Trotski, die in ballingschap in de buurt woonde. Hij werd daar vermoord.

    Frida Kahlo wordt vanddag nog steeds als een symbool van het feminisme aanzien.

    21-02-2021 om 10:28 geschreven door Lieven

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Bredene rycycle kapelstraat 237
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Dwars / Denkers en doeners

    Vrouwendag 8 maart

    Dwars/ Denkers en doeners is een portrettenreeks van helden. Naast de vele anonieme helden in de Coronatijd zijn er ook helden met een gezicht. Deze reeks ontstond als reactie op het Canon-idee van de Vlaamse regering. Wie is er in zijn tijd een held ? Een reeks bekende namen – kunstenaars/ uitvinders/filosofen/ politici/ wandelde door mijn hoofd. Ik hield er 19 over, waarbij 8 vrouwen.

    Veel van de geschilderde figuren leefden in het begin van de 20°eeuw. Het was de periode van grote uitvindingen en nieuwe ideeën. Nostalgie of het verlangen naar nieuwe tijden in deze lockdown ?

    We starten aan de vooravond van de Internationale vrouwendag op 8 maart. Acht vrouwen worden in the picture.
    – Klara Zetkin:  Op het internationaal vrouwencongres (1910) van de 2° internationale legde zij het voorstel neer om een Internationale vrouwendag op 8 maart te organiseren.
    – Marie Curie: Haar onderzoekswerk leverde haar 2 Nobelprijzen op voor de baanbrekende ontdekkingen op het gebied van radiologie.
    – Frida Kahlo: Mexicaanse schilder, gekend voor haar zelfportretten en de natuur, geïnspireerd door pijn en de pre-Colombiaanse volkscultuur.
    – Trudi Blom: Zwitserse antropologe, fotografe en journaliste die de Lacadoon-indianen in Chiapad Mexico redde van het uitsterven.
    – Simone de Beauvoir Franse filosofe, existentialisme en feministe.
    – Dulle Griet is een schilderij van Pieter Breugel de Oude uit 1563. Een vrouw trekt rovend naar de hel.
    – Rosa Luxemburg verzette zich consequent tegen oorlog en nationalisme. Toen zij arbeiders opriep om te weigeren de wapens op te nemen tegen medearbeiders, werd zij veroordeeld tot gevangenisstraf. De eerste wereldoorlog bracht zij grotendeels in de gevangenis door.
    – Kathe Kollwitz was een Duitse tekenartiest en beeldhouwster. Haar beeldhouwwerk " het treurende ouderpaar" werd een toonbeeld van de tragiek van de oorlog.

    Deze tentoonstelling is te gast aan de ramen van Expo Re-CyCle, Kapelstraat 237b  Bredene. Je kan die coronaproof bekijken of bezoeken tijdens de openingsuren van 14u tot 16u30 van 1 tot 15 maart  2021. Bij de tentoonstelling hoort ook een QR-code waardoor je meer uitleg krijgt over de portretten.

    21-02-2021 om 00:00 geschreven door Lieven

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    20-02-2021
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.James Ensor ( 1860-1949)
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    " Een masker is voor mij: frisse kleuren, veel versiering met wilde onverwachte gelaatsuitdrukkingen"

    Hij werd in Oostende geboren uit een Britse vader en een Belgische moeder. Zijn vader was een mislukt Amerikaanse gelukzoeker, zijn moeder hield een souvenierwinkel open. Hij volgt academie in Brussel. In Brussel ontmoet hij de dichter en kunstcriticus Théo Hannon die hem introduceert in de vrijzinnige kringen van Ernest Rousseau, professor aan de ULB.

    Zijn Brusselse avonturen laat Ensor achter zich en hij blijft verankerd in Oostende.Om te ontsnappen aan zijn bazige moeder trok hij zich terug op de zolder en richtte er zijn eerste atelier in. Vanuit het grote zoldervenster had hij een gezicht in vogelperspectief op de zee (met zijn eindeloze licht- en kleurschakeringen, uitgebeeld in verschillende marines), op straten, gebouwen en voorbijgangers. Dit uitzicht zou zich dan ook weerspiegelen in vele werken. Hij bleef hier wonen tot 1917 en hij maakte ook hier zijn beste schilderijen.

    James Ensor koos, in zijn strijd tegen de gevestigde maatschappij, dikwijls voor de gewone man. Een frappant voorbeeld is de gekleurde tekening "De staking" (1888). Andere voorbeelden zijn "De pisser" (afbeelding van een burgermannetje), "De goede rechters" (1891), "De gendarmen" (1892), "De slechte dokters" (1892), "In het muziekconservatorium" (1902).Na de expositie van " De blijde intrede van Christus in Brussel in het Paleis van Schone Kunsten werd Ensor in de adelstand verheven en mocht hij zichzelf baron noemen. Hij veranderde van nationaliteit om tot de adelstand verheven te kunnen worden.Ensor vond zichzelf een geniale en moderne schilder, die zich niets aantrok van de kunststromingen in zijn tijd.

    20-02-2021 om 15:12 geschreven door Lieven

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Marie Curie (1869-1934)
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    " Ik leerde dat de weg naar vooruitgang niet snel en niet gemakkelijk was"

    Een Poolse scheikundige en wiskundige. Zij werd geboren in een familie van verarmde landadel in Polen, bezet door Rusland. Haar jeugd werd getypeerd door het overlijden in 1876 van haar zus Zofia aan vlektyfus en twee jaar later dat van haar moeder aan tuberculose. Na een mislukte opstand werd het onderwijs gerussificeerd. Marie werkte als lerares en volgde de geheime universiteit van Warchau.In 1891 kon ze naar Parijs verhuizen om scheikunde, natuurkunde en wiskunde te studeren aan de Sorbonne.

    Haar onderzoekswerk leverde haar 2 nobelprijzen op voor de baanbrekende ontdekkingen op het gebied van radiologie. Toch werd haar faam betwist omdat ze vrijzinnig was.

    Zij stierf aan leukemie omdat ze door haar onderzoek vaal aan straling werd blootgesteld

    20-02-2021 om 13:42 geschreven door Lieven

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    19-02-2021
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Klara Zetkin ( 1857-1933)
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    "Kapitalisten vinden vrouwenwerk aantrekkelijker. Niet alleen omdat vrouwen minder kosten, maar omdat ze ook onderdaniger zijn."

    Klara Zetkin werd in een Duits protestants arbeidersgezin geboren. Zij studeerde journalistiek en vertaalster in Parijs. In die periode nam zij deel aan de opstand van de Parijse Commune.Met de schrijver Ossip Zetkin kreeg ze twee kinderen.

    Na een periode als onderwijzeres werd ze uitgever van de sociaal-democratische krant Die Gleichheit.Klara werd een boegbeeld van de strijd voor vrouwenrechten, tegen vrouwen- en kinderarbeid. Zij was een hevige oppossant tegen WOI en toen de sociaal democraten meestemden voor de oorlogskredieten richtte ze mee de Duitse communistische partij op. 

    Op het internationnaal vrouwencongres (1910) van de 2° internationale legde zij het voorstel neer om een Internationale vrouwendag op 8 maart te organiseren. 

    19-02-2021 om 15:56 geschreven door Lieven

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Che Guevarra ( 1928-1967)
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    "Wees realistisch, eis het onmogelijke"

    Revolutionnair geboren in Argentinie. Hij studeerde voor dokter en zwierf met zijn motor rond in Zuid-Amerika om uiteindelijk in Mexico bij een groep Cubanen aan te komen. Onder leiding van Fidel Castro wilden zij de Cubaanse dictator Batista verdrijven. In de nieuwe regering werd Che o.m minister van buitenlandse zaken.

    Che wou de revolutie wereldwijd via guerilla realiseren. In Kongo mislukt dit, hij werd opgejaagd en vermoord in Bolivie.

    Che werd een symbool van het verzet en de marxistische revolutie tegen het wilde kapitalisme. Zijn iconische foto werd als poster in veel studentenkamers opgehangen. De droom voor verandering naar een rechtvaardiger wereld.

    19-02-2021 om 15:07 geschreven door Lieven

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Averroes (1126-1198)
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    "Durf te denken"

    Islamitisch filiosoof die de Islam inpaste in het Westerse denken van die tijd. Geboren in Spanje en opperrechter in Cordoba en Sevilla. Die periode werd El Andaloes genoemd,een vreedzaam samenleven en dialogg met het Christendom. Hij vertaalde Aristoteles, waardoor die opnieuw toegankelijk werd in de Westerse en Oosterse wereld.

    .Zijn invloed op het humanistische denken en de Verlichting was groot. Hij werd een symbool van verdraagzaamheid in tijden van godsdienstoorlogen.

    Averroes werd verbannen, zijn leer verboden en zijn boeken verbrand

    19-02-2021 om 14:52 geschreven door Lieven

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    13-02-2021
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Nietzsche ( 1844-1900)
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    " Wie van ons zou geen vrijdenker zijn, als er geen kerk was ?"

    Friedrich Nietzsche was een Duits filosoof, zoon van een protestantse dominee. Hij werd hoogleraar klassieke filologie aan de universiteit van Basel. De tien laatste jaren van zijn leven van was hij ziek,hij overleed waarschijnlijk aan syffilis. Hij discussieerde dagen en nachtenlang met Lou Andreas Salomé, een pschychanalitica die geloofde in de theorien van Freud.

    Zijn zus was een fantieke Nazi en zorgde voor zijn nalatenschap. Haar connecties met Hitler en Mussolini hebben de reputatie van Nietzsche geen goed gedaan.

    Nietzsche geloofde in niets, moraal was afhankelijk van de situatie. God is dood. Het hoogste doel van de mens was verovering van macht. Medelijden was een teken van zwakte.In zijn teksten deelde hij de mensen op in Ubermenschen en Untermenschen. De filosofie van Nietzsche sloopte veel heilige huisjes.

    13-02-2021 om 00:00 geschreven door Lieven

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (1)


    Archief per week
  • 01/03-07/03 2021
  • 15/02-21/02 2021
  • 08/02-14/02 2021

    E-mail mij

    Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.


    Gastenboek

    Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek


    Blog als favoriet !


    Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!