Oogstmaand, vaak een bron van zegen, stemt allen tot dankbaarheid. Weet: Zonneschijn volgt op regen, en zegen volgt op noeste vlijt.
In augustus zure druiven, in oktober zoete wijn.
Wat juli en augustus niet koken en wijs beraden, dat laat september ongebraden. Zijn juli en augustus niet gunstig voor gewas en oogst, dan kan september dat niet meer goed maken.
Als de oogstmaand sterk dauwen doet, blijft gewoonlijk het weder goed.
In Juli moet van hitte braden, wat in augustus moet worden geladen.
Is het warm en voorspoedig weer, brengt augustus de eerste peer.
Als het eerst in augustus gloeit, dan een lange winter bloeit.
Noorden wind in augustus brengt bestendig weer.
De eerste oogstweek die is heet, een lange winter staat gereed.
Geeft agustus veel noordenwind, dan blijft 't weer lang goed gezind.
Augustus eerste week heet en laf, veel wintersneeuw wacht af.
Noordenwind in augustus opgestaan, brengt standvastig weder aan.
Als de eerste week van augustus heet is, peinst dat de winter lang en wit is.
Noordenwind, een koningskind.
Begin augustus heet, lang en wit het winterkleed.
Voel je in augustus de wind zuid-west stoten, dan is een witte kerst niet uitgesloten.
Zo de eerste week van de oogst is heet, dan staat een lange winter gereed.
Menigeen heeft het al ondervonden, wervelwinden zijn aan het augustus weer verbonden.
Geeft augustus in 't begin veel zonneschijn, dan zal het een strenge winter zijn.
Als de oogstmaand het sterk dauwen doet, blijft gewoonlijk het weder goed.
Geeft augustus zonneschijn, zeker krijgen we gouden wijn.
Begin augustus regenvlagen, regen in de laatste dagen.
In augustus regen, geeft de wijnstok zegen.
Als augustus zonder regen henen gaat, de koe mager voor de kribbe staat.
In augustus regen, geeft de wijnoogst zegen.
Als oogstmaand van kou beven doet, dan is het voor het landgewas goed.
01-08-2019 om 16:55
geschreven door julie (Arlette)
Augustus, ook wel oogstmaand genoemd, is de achtste maand van het jaar in de gregoriaanse kalender. De maand heeft 31 dagen. Augustus is vernoemd naar de Romeinse princepsGaius Iulius Caesar Octavianus (Augustus). In een schrikkeljaar begint augustus op dezelfde dag van de week als februari. In andere jaren begint augustus steeds op een andere dag dan de overige elf maanden.
Voordat de maand naar keizer Augustus genoemd werd, was het de zesde maand in de Romeinse kalender, onder de naam Sextilis, wat "zesde maand" betekent. Volgens de Romeinse kalender begon het nieuwe jaar immers op 1 maart. Sextilis werd omgedoopt tot "augustus" ter ere van keizer Augustus, die in deze maand in 43 v. Chr. consul werd, en verschillende overwinningen behaalde (vb. in Egypte in 30 v. Chr.).
Het verhaal wil dat Augustus niet voor Julius Caesar wilde onderdoen en daarom een dag van februari heeft afgehaald. Dit klopt niet, want al onder Numa Pompilius had februari 28 dagen. De keuze voor februari als "schrikkelmaand" stamt uit de tijd dat maart nog de eerste maand van de Romeinse kalender was. Hierdoor was februari de laatste maand, waarachter men dan van tijd tot tijd "schrikkeldagen" aan toevoegde om weer overeen te komen met een zonnejaar. Aldus voegde Julius Caesar in zijn nieuwe kalender zijn schrikkeldagen toe aan februari, de tweede maand.
01-08-2019 om 16:45
geschreven door julie (Arlette)
Wetenschappers voorspellen ongewoon warm klimaat tot 2022
Het huidige klimaat heeft een grote kans om de komende vijf jaar een warmere dan normale periode te bereiken bovenop de trend van de globale opwarming”, klinkt het in het rapport van Britse en Nederlandse wetenschappers gebaseerd op een probabilistisch voorspellingsmodel.
Volgens het onderzoek, gepubliceerd in het wetenschappelijk tijdschrift Nature Communications, zal die ontwikkeling de huidige langetermijntrends van de opwarming van de Aarde versterken. De voorspelling komt er na een zware en langdurige hittegolf in het noordelijk halfrond.
De onderzoekers zeggen dat ze een statistisch model hebben ontwikkeld dat betrouwbare voorspellingen van de wereldwijde gemiddelde lucht- en zeetemperaturen in een paar honderdsten van een seconde op een laptop kan maken. Het houdt rekening met externe krachten die van invloed zijn op de gemiddelde oppervlaktetemperatuur van de Aarde, zoals broeikasgassen en aerosols, die bepaalde socio-economische scenario’s volgen, evenals natuurlijke variabiliteit, wat dan weer moeilijker te voorspellen is, klinkt het in een verklaring.
Klassieke voorspellingssystemen geven uitgebreide klimaatgegevens in een enkele voorspelling, maar zijn duur vanwege de behoefte aan supercomputers. Het systeem kan worden aangepast om andere klimaatmaatregelen te voorspellen, zoals neerslag, en om zich te focussen op verschillende regio’s, aldus de onderzoekers.
22-07-2019 om 15:47
geschreven door julie (Arlette)
Deze dag is een wettelijke feestdag wat neerkomt op een algemene verlofdag. Op deze dag zijn de winkels, banken, postkantoren en andere openbare diensten zodoende gesloten
Historische gebeurtenis: de intrede van koning Leopold I in België
Na de Belgische Revolutie in 1830, die leidde tot de Belgische onafhankelijkheid, werd door het Nationaal Congres besloten van België een koninkrijk te maken. Datzelfde congres riep Leopold van Saksen-Coburg-Gotha op 4 juni 1831 uit tot eerste Koning der Belgen.
De intrede van Leopold I in België begon op 16 juli 1831 toen hij per boot vanuit Dover, in Engeland, afreisde naar het Franse Calais, waarna hij 's anderendaags per koets naar het Belgische grensdorp De Panne werd gebracht. Hij trok de volgende dagen langs onder andere Brugge en Gent verder door het land en op 21 juli 1831 legde hij op het Koningsplein te Brussel de grondwettelijke eed af als eerste koning der Belgen.
Nationale feestdag van België 2019
zondag
21 juli
20-07-2019 om 16:30
geschreven door julie (Arlette)
Weerman David Dehenauw: "Mogelijk nieuwe hittegolf op komst"
Er is mogelijk een nieuwe hittegolf op komst. Dat bevestigt weerman David Dehenauw, die tegelijk beklemtoont dat het nog niet helemaal zeker is. "Tegen het weekend verwachten we meer duidelijkheid".
een hittegolf betekent dat het minstens vijf opeenvolgende dagen 25 graden of meer is, waarvan drie tropische dagen, van 30 graden of meer.
"Vanaf maandag zouden we dicht tegen de 30 graden zitten. Later in de week verwachten we dagen van 30 graden of meer", klinkt het. Als de voorspelling wordt bevestigd, betekent dit de tweede hittegolf deze zomer. De eerste dateert van einde juni en liep op 1 juli af.
De warme temperaturen zijn geen goed nieuws voor de natuur, die snakt naar regen. "In juni heeft het nog redelijk goed geregend, maar in juli viel er tot nu toe slechts 9 millimeter", merkt Dehenauw op. In een normale julimaand valt er een 70-tal millimeter.
"Misschien gaat het donderdag en vooral zaterdag wat regenen, maar volgende week blijft het zeker meerdere dagen droog." In combinatie met de hoge temperaturen, kan dit het probleem van de droogte verder aanwakkeren.
18-07-2019 om 17:14
geschreven door julie (Arlette)