Over mijzelf
Ik ben Josephine of Joke
Ik ben een vrouw en woon in Waasmunster (Belgie) en mijn beroep is Genieter.
Ik ben geboren op 10/08/1949 en ben nu dus 74 jaar jong.
Mijn hobby's zijn: .
Zwemmen,wandelen in de natuur, en natuurlijk fietsen. Fotograferen, fotobewerking. Op internet surfen en bloggen. Maar ook een gezamelijke hobby van mij en mijn echtgenoot is dat we graag varen over verschillende wateren.







      

Hallo,niet vergeten!
Even iets laten weten.

Beoordeel dit blog
  Zeer goed
  Goed
  Voldoende
  Nog wat bijwerken
  Nog veel werk aan
 

AANRADERS !!!
  • ATELIER VAN JOSEPHINE
  • POWERPOINT VAN JOKE
  • ETEN EN GENIETEN
  • PHOTOGALERY
  • NO LIMIT
  • Inhoud blog
  • Koala-baby kruipt uit buidel in Planckendael
  • Aapje gaat met winterjas shoppen in Ikea
  • Droogte houdt trekvogels op
  • Stadsvogel gebruikt peuken in nest als parasietbestrijding
  • Eerste sterren schitterden 750 miljoen jaar na oerknal
  • Afrikaanse savanne en leeuwen verdwijnen aan sneltempo
  • Thaise douane redt 600 cobra's van de feestdis
  • Honderdtal dolfijnen aangespoeld in Australië
  • Nieuwe sprinkhaansoort doet intrede in Vlaanderen
  • Beschadigd Great Barrier Reef bloeit in de diepte

                 

                                                                        

    Categorieën
  • BERICHTEN DIEREN & FOTO'S (19)
  • BERICHTEN NATUUR & FOTO'S (2)
  • Berichten-Dieren-Natuur (496)
  • Foto's (76)
  • Natuur-Reizen-Tips (62)
  • Trips; Wandelen- Fietsen (30)
  • Weetjes- Dieren (299)
  • Weetjes- Natuur (62)
  • Zoeken in blog

    Foto's van Joke

    Twintig jaar vanaf nu, je meer teleurgesteld zal worden door de dingen die je niet doet dan door degene die je wel hebt gedaan. Dus gooi uit de bowlines, zeil weg van de veilige haven. Vang de passaatwind in je zeilen. Explore, Dromen, Discover.
    19-08-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.China zoekt 6 pandaverzorgers


    China zoekt 6 pandaverzorgers

    Een pandacentrum in het zuidwesten van China zoekt zes tijdelijke pandaverzorgers. Wie er altijd van gedroomd heeft om dergelijke
    beren te verzorgen, kan nu zijn of haar kans wagen.

    Dierenliefhebbers over de hele wereld komen in aanmerking.
    Dat maakten Chengdu Panda Base en het Wereld Natuur Fonds bekend.


     


    De zes winnaars mogen een maand lang helpen in het pandacentrum en bloggen nadien over hun ervaringen. Ze zullen het gedrag van de dieren bestuderen, eventuele geboortes bijwonen en ook trektochten maken in het natuurlijke leefgebied van de panda.

    Erg bedreigd
    De reuzenpanda is een zeer bedreigde diersoort. In China leven er slechts 1.600 in het wild en zo'n 300 in gevangenschap. In de rest van de wereld leven slechts enkele tientallen panda's in dierentuinen.

    Geïnteresseerden kunnen zich de komende zes weken inschrijven op www.pandahome.com.
     
    (kve)bron; hln.be 
     

    Categorie:Berichten-Dieren-Natuur
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Babywalvis aanziet boei voor zijn mama en spoelt aan

     
    Babywalvis aanziet boei voor zijn mama en spoelt aan



    Walvistragedie op de Britse zuidwestkust. Een baby-bultrugwalvis is aangespoeld op het strand van de St. Ives Bay. Het arme dier had een boei aanzien voor zijn mama, nadat de baby van zijn moeder gescheiden was. De babywalvis spoelde aan op het strand van Porthkidney nabij Lelant en bleek al een tijd dood.

    Eind juli had de Britse Reddingsdienst voor Maritiem Leven de babybultrug voor het eerst gespot. Toen al zwom het jonge dier rondjes aan een boei. Vruchteloos probeerde het zich te voeden aan de boei, alsof ze dacht dat ze gezoogd zou worden door haar moeder. De reddingswerkers gingen met eern bootje ter plaatse en merkten dat het geluid van de golven die op de boei beukten, leken op het typische gespuit van een walvis bij het uitademen. "Tevergeefs was de babywalvis aan het zuigen op de boei. Het wilde duidelijk gezoogd worden. Het was heel mager en stervende," sakkert Dave Jervis van de reddingsdienst van Cornwall. 

    Heel afhankelijk
    Babybultrugwalvissen zijn heel afhankelijk van hun moeder. Het lijkt erop dat deze babywalvis stierf door uithongering nadat het dier  gescheiden was van haar moeder. Pas zondag werd het dier van toch al zes meter ontdekt op het strand. De babywalvis bleek al een tijdje gestorven te zijn. Het moest in drie stukken gesneden worden voor transport. De stoffelijke resten werden verbrand tot as.

    (kh)bron;hln.be

    Categorie:Berichten-Dieren-Natuur
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.De gemiddelde rups heeft 248 spieren in zijn hoofd.



    "De gemiddelde rups heeft 248 spieren in zijn hoofd."

    bron; seniorennet.be


    Categorie:Weetjes- Dieren
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Beren bewaken cannabisplantage in Canada

     
    Beren bewaken cannabisplantage in Canada


    Canadese politieagenten hebben bij een inval een illegale cannabisplantage ontdekt die 'bewaakt' werd door minstens veertien beren. Dat heeft de politie meegedeeld.

    De agenten vermoeden dat de twee marihuanakwekers die tijdens de operatie gearresteerd werden, hondenvoedsel gebruikten om de dieren naar hun eigendom te lokken in Brits-Columbia, in het westen van het land. De beren moesten potentiële dieven afschrikken, aldus Fred Mansveld van de Canadese politie.
     
    De dieren kweten zich echter niet goed van hun taak toen vijf agenten ter plaatse kwamen. "Ze waren tam geworden. Ze zaten neer en keken toe. Op een bepaald moment is een van hen op de motorkap van de politiewagen geklommen, hij heeft zich even neergezet en is daarna weer vertrokken", vertelt Mansveld.
     
    De Amerikaanse zwarte beer is in Canada wijdverspreid. De dieren leven normaal gesproken alleen en mogen niet gevoederd worden. Wie deze wilde dieren voedert, tekent zijn doodvonnis, aldus David Webster van het ministerie van Milieu van Brits-Columbia, die deze zaak mee onderzoekt.

    (afp/adv)
     bron;hln.be

    Categorie:Berichten-Dieren-Natuur
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Na octopus Paul is er nu krokodil Harry

     
    Na octopus Paul is er nu krokodil Harry



    Na de Duitse inktvis Paul die uitslagen op het WK in Zuid-Afrika voorspelde, heeft Australië zijn eigen dier met helderziende capaciteiten. Krokodil Harry (45) heeft voorspeld dat premier Julia Gillard de parlementsverkiezingen wint.

    De zoutwaterkrokodil moest enkele minuten nadenken voordat hij de kip met een foto van Gillard koos. Een andere vogel met de foto van de liberale oppositieleider Tony Abbott liet hij links liggen.

    Volgens eigenaar Nigel Palmer weet de krokodil wat hij doet. "Hij voorspelde ook dat Spanje van Nederland zou winnen in de WK-finale.'' Palmer heeft meer vertrouwen in Harry dan in Paul. "Krokodillen zijn ongeveer 40 miljoen jaar langer in omloop dan inktvissen.''

    (anp/adv)
    bron; hln.be
     

    Categorie:Weetjes- Dieren
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Spaanse stier verwondt 40 toeschouwers in tribune

     
    Spaanse stier verwondt 40 toeschouwers in tribune

     
     

    Straffe beelden van paniek in publiek

    Een stier heeft paniek veroorzaakt in een arena in Tafalla, in de Spaanse regio Navarra. Een veertigtal toeschouwers raakte gewond nadat het dier erin geslaagd was in de tribune te springen. Er ontstond hysterische paniek in het publiek. Jonge kinderen probeerden het enorme dier te ontwijken. Op de ontluisterende foto's en het filmpje onder dit artikel is te zien hoe de stier met bebloede horens door het publiek stormt. Het zware incident zal de discussie over een verbod op stierengevechten weer doen oplaaien.


    • De stier werd overmeesterd en ter plaatse afgemaakt.

      De stier werd overmeesterd en ter plaatse afgemaakt.
    Een tienjarige jongen raakte ernstig gewond en moest naar het ziekenhuis worden overgebracht. Hij verkeert niet in levensgevaar. Een andere toeschouwer werd door de stier op de hoorns genomen. Nog een dertigtal anderen liepen lichtere verwondingen op. De paniek in het publiek was ronduit hysterisch. Toeschouwers probeerden in paniek te vluchten en sprongen zelfs over de reling van de tribune.
     
    Enkele ziekenwagens moesten ingezet worden om de gewonden weg te brengen. De stier kon na een vijftiental minuten overmeesterd worden en werd ter plaatse gedood.

                     






    •          


               

    •          


    •          


    •              


                                

      afp/adv/kh
      bron;demorgen.be

    Categorie:Berichten-Dieren-Natuur
    18-08-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Een blik op ontspoord seksonderzoek


    Uit onderzoek blijkt.... Een blik op
    ontspoord seksonderzoek

     

    © Alekss 

    Hersenvoer

    Augustus is de maand van de herexamens. Wil je snel slimmer worden, kwestie van het volgende schooljaar met een voorsprong aan te vangen? Doe dan regelmatig aan seks, want volgens een recent onderzoek doet seks de hersenen groeien. Dat beweert niet zomaar eender welke gekke wetenschapper, nee, het nieuws komt van de gerenommeerde universiteit Princeton. Enkele ratten werden wekenlang afwisselend gekoppeld aan een vrouwtjesrat en compleet droog gezet, om de veranderingen in hun lijf te bestuderen. De ratten die bij een vrouwtje zaten, hadden al na enkele weken een groter brein dan de beesten die op hun kin moesten kloppen. Of dat voor de mens ook opgaat, is niet gezegd maar wij nemen alvast het zekere voor het onzekere…


    © Arnie

    Even naar het dierenrijk

    Patricia Brennan heeft de afgelopen paar maanden een droomjob gehad. Ze mocht namelijk - in de naam van de wetenschap - de lengte van eendenpiemels opmeten. Leuk. Ze kwam er achter dat mannetjeseenden die tijdens de paartijd de concurrentie moeten aangaan met andere woerden een penis hebben die 15 tot wel 25 procent groter is dan die van eenden die de vrouwtjes voor het uitkiezen hebben.

    bron; skynet.be

    Categorie:Weetjes- Dieren
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Trifle, de onfortuinlijke egel met drie gebroken pootjes

     
    Trifle, de onfortuinlijke egel met drie gebroken pootjes

     



    Maak kennis met Trifle, een egeltje die in het Britse Ruislip (Middlesex) gewond werd teruggevonden. Hij werd naar het dierenasiel met de charmante naam 'St. Tiggywinkles Wildlife Hospital' gebracht, waar een röntgenfoto aangaf dat Trifle drie gebroken pootjes had. Dat meldt de Daily Mail.

    Trifle is tien weken oud. Niemand weet hoe het kleine egeltje zijn pootjes brak, maar enkele verzorgers van het dierenasiel vermoeden dat hij van een muur viel en vergat zich tot een balletje op te rollen om zich te beschermen.

    Volgens Les Stocker, stichter van het asiel, zou het acht weken duren voor de pootjes terug in orde zijn. "Hopelijk zal hij ze kunnen behouden, maar dat kan ik niet met zekerheid zeggen", aldus Stocker, die Trifle ongeveer een jaar in het asiel wil houden om hem vlot te kunnen laten herstellen.

    (sps)bron; demorgen.be

    Categorie:Berichten-Dieren-Natuur
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Zuid-Franse stad wil Catalaanse stierengevechten organiseren

     
    Zuid-Franse stad wil Catalaanse stierengevechten organiseren

     


    De burgemeester van de Zuid-Franse stad Béziers is bereid om, indien mogelijk, Catalaanse stierengevechten te organiseren en te ontvangen. Dat meldt de stad vandaag.

    Arena's

    "Béziers heeft een geschiedenis van stierengevechten en ligt nabij Catalonië. De stad beschikt daarnaast over arena's waar grote evenementen georganiseerd kunnen worden", zo luidt het.

    Op 28 juli werd in het Catalaanse parlement een verbod gestemd op stierengevechten, vanaf 1 januari 2012. De zaak is juridisch nog niet afgerond, want het Spaanse grondwettelijk hof moet nog een advies uitbrengen. Burgemeester Raymond Couderc van Béziers is toch van plan contact op te nemen met clubs van stierenvechters in Barcelona.

    (belga/ep)bron; demorgen.be 

    Categorie:Berichten-Dieren-Natuur
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen."Alle katten steriliseren tegen 2016"

     
    "Alle katten steriliseren tegen 2016"



    De cel 'dierenwelzijn' van de FOD Volksgezondheid heeft een meerjarenplan opgesteld, dat loopt tot 2016 en dat een einde moet maken aan de overbevolking van katten in de asielen. Het plan voorziet dat alle katten gesteriliseerd moeten worden, ook de huiskatten, zo schrijven de kranten van de groep Sud Presse vandaag.
     
    Het plan moet in 2011 van start gaan, en begint met een overgangsperiode van zes maanden. Het plan zou eerst betrekking hebben op katten in de asielen, en vervolgens op de kittens bij kwekers en handelaars, om vervolgens uitgebreid te worden naar de gehele kattenpopulatie in ons land. Vanaf 2016 moeten alle katten gesteriliseerd, geïdentificeerd en geregistreerd worden.

    (belga/adv)bron;hln.be

    Categorie:Berichten-Dieren-Natuur
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Mammoet stierf niet uit


     "Mammoet stierf niet uit door toedoen mens"


    mammoet stierf niet uit door toedoen mens


    Een studie van de Durham University heeft aangetoond dat de mammoet niet is uitgestorven door toedoen van de mens, maar wel omdat er destijds te weinig gras (voedsel) beschikbaar was. Dat meldt BBC.

    Wetenschappers discussiëren al jaren over de manier waarop het reusachtige dier is overleden. Professor Brian Huntley benadrukt nu dat de mens zeker niet de schuldige is.

    Na de koudste periode van de laatste ijstijd, zo'n twaalfduizend jaar geleden, zou er amper weideland voor handen zijn geweest. "Het effect van de klimaatverandering op de vegetatie is de belangrijkste oorzaak van het uitsterven van mammoeten en andere grote herbivoren", zegt Huntley.

    De man ontwikkelde een computerprogramma dat de vegetatiegroei in Europa van de afgelopen 42.000 jaar simuleert. De koude in de ijstijd zorgde ervoor dat er amper koolstofdioxide in de lucht hing. De groei van de bomen werd daardoor beperkt. De mammoeten beschikten zo over voor hen ideale toendra's.

    Na een klimaatwijziging volgde de toename van koolstofdioxide en gingen bomen weer flink groeien. De toendra's moesten plaats ruimen voor bossen. De mammoet koos voor Siberië als nieuw leefgebied. Vierduizend jaar geleden stierf hij uit.

    bron; gva.be


    Categorie:Weetjes- Dieren
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Een poot van een duif weegt minder dan zijn veren.



    "Een poot van een duif weegt minder dan zijn veren."


    bron; seniorennet.be


    Categorie:Weetjes- Dieren
    17-08-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Kikkerhuwelijk moet Bangladesh regen brengen


    Kikkerhuwelijk moet Bangladesh
    regen brengen

     
    (Colourbox)

    De moesson laat in Bangladesh dit jaar te lang op zich wachten. Inwoners van dorpen in het noorden van het Aziatische land proberen daarom met traditionele bijeenkomsten regen op te roepen. Een kikkerhuwelijk is een van de manieren om de weergoden gunstig te stemmen.

    Dat meldden lokale functionarissen woensdag. Vooral in het noordelijke district Sadullahpur besluiten boeren het eeuwenoude ritueel uit te voeren. In het dorp Ramchandrapur kwamen deze week nog driehonderd dorpsbewoners in hun nette kleding bij elkaar voor een kikkertrouwerij.

    Podium van bananenbladeren

    ‘De bruid en bruidegom werden versierd met een rode streep op hun voorhoofd en in een mandje naar een podium van bananenbladeren gedragen’, aldus een van de aanwezigen.

    Tijdens het ritueel zingen de dorpelingen liederen en offeren ze gras en rijst. Na de ceremonie worden de kikkers vrijgelaten in een vijver bij het dorp. De kinderen krijgen dan snoep om de heuglijke gebeurtenis te vieren.

    Normaliter regent het in Bangladesh tussen juni en september. Maar afgelopen juli was de droogste in decennia.

    ANP/AFP
    bron;volkskrant.nl


    Categorie:Berichten-Dieren-Natuur
    16-08-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Leven als een bourgondiër


    Op verkenning door het Franse land
    van melk en honing


    Leven als een bourgondiër

    Net buiten Dijon mondt de Ouche uit in een meer.

    Tarwe, vlees en vooral wijn: Bourgondië is een land van overvloed. Zozeer zelfs dat 'bourgondisch' een woord is geworden voor genieten van wat het leven te bieden heeft. Wij verkenden de hoofdstad Dijon en het wijncentrum Beaune en genoten intussen van dit Franse land van melk en honing.

    Heerlijk om met de trein naar het zuiden van Frankrijk te reizen. Geen gedoe op luchthavens, geen tolwegen en geen files. Boven Parijs is de lucht dreigend donker, maar eens Auxerre voorbij, wordt de natte arduinen hemel opengebeiteld. Koffie slurpen, lezen, beetje naar het landschap kijken: grote plassen tarwe met daarin afgedreven dorpjes, een geel trapezium vol zonnebloemen, wijnranken in het gelid, een buizerd in een dode boom. De zon flitst aan en uit. Ik zie heuvels een lange aanloop nemen. Hoog komen ze niet: voor Dijon, mijn eindstation, gaan ze weer liggen.

    Ik ken de wijnen uit de streek maar er schuilen ook minder vrolijkmakende verhalen in Beaune, zoals dat van het Hôtel-Dieu, de Hospices Civils de Beaune. Dat hospitaal werd opgericht in 1443 onder Filips de Goede als een soort palais de pauvres. Rond de binnenplaats met hobbelkeien loopt een galerij en op het dak vormen de oker, groen en rood gekleurde pannen geometrische patronen. Oorlog en hongersnood hadden de regio uitgeput. Zou het kunnen dat clerus en adel zich schuldig voelden? Het waren zij die de opdracht gaven deze wachtkamer van de dood te bouwen. Wie zich in het Hôtel-Dieu liet opnemen, kwam er zelden levend uit.

    De ziekenzaal oogt als de middenbeuk van een grote kerk. Tegen de muren, achter gordijntjes, in wat biechtstoelen lijken, staan de bedden. De armen werden hier dan wel opgevangen, als het druk was, moesten ze met zijn vieren zo'n bed delen. Het houten plafond, langer en breder dan een toenmalig schip, wordt door vrolijk gekleurde en gesculpteerde balken ondersteund en bij elkaar gehouden.

    Aan het hoofdeinde van de zaal, onder glas in lood, kon aan een altaar de mis worden opgedragen. Wie te ziek was om op te staan, kon liggend de dienst bijwonen. En wie met zijn hoofd aan het voeteinde in bed lag, had aan de andere kant van de zaal zicht op een eikenhouten Christus, gebonden en gedoornkroond. 's Nachts brandde naast hem een kaarsje.

    In de achterliggende zaal Saint-Hugues zwaaien als non verklede paspoppen de plak. In de dagen van de religieuzen die voor hen model stonden, waren de armen al de deur gewezen om elders te gaan sterven. De nonnetjes dienden daarna de rijkeren, die hooguit met zijn tweeën een bed moesten delen. Van service gesproken: als het 's winters te koud werd, trommelde men oude paters op om de bedden voor te verwarmen.

    Polyptiek
    Ten tijde van de Franse revolutie werd een polyptiek van Rogier van der Weyden weggemoffeld in een schuur. Jarenlang zat het verborgen achter hooi en een laag kalk. Hoe zoiets mogelijk is, weet ik niet, maar Het laatste oordeel raakte zoek. Toen het op hout geschilderde meesterwerk in 1836 dan toch werd teruggevonden - Christus' mantel schemerde door de kalk - schrokken de inwoners van Beaune zich een hoedje: er stonden zowaar naakte mensen op het paneel. Er werden lokale kunstenaars aangeworven om de schande te overschilderen. Hun goed bedoelde geklungel werd later in het Louvre gelukkig weer ongedaan gemaakt.

    Wijnparadijs
    Tijd om de stad even gedag te zeggen, ik ga tussen de wingerds rond Beaune fietsen. Hier groeien voornamelijk chardonnay, pinot noir en aligoté. In de Bourgognestreek zijn 4.000 wijnboeren actief. Slechts zelden liggen hun wijngaarden dicht bij elkaar; er moet dus af en toe gemengd en veel geproefd worden om tot een smaakvaste wijn te komen. Er gromt een machine tussen de lange rijen druivelaars, een rijdende kapper knipt de bladeren bij. Er wordt alsmaar meer biologisch gewerkt, een aantal boeren haalt opnieuw een paard op het erf. Ik zie grote capsules roofinsecten die de schadelijke kevers van de druiven moeten vreten.

    Het landschap golft een heel klein beetje. Tijdens het stijgen en dalen langs zigzagwegen, tussen muurtjes en stenen poortjes, kan ik ook de innerlijke fietser versterken. Her en der staan immers, een beetje verloren, kerselaars.

    Auxey-Duresses, Monthélie, Saint-Romain: al die dorpjes brengen onder hun eigennaam een wijn op de markt. Pommard ken ik het best, een naam die klinkt zoals de wijn die er verbouwd wordt, smaakt: als een donderslag op een warme herfstavond. Een lekkere, ouderwetse bourgogne, van de soort waarvan mijn grootouders hielden. Meursault reken ik tot een van mijn favoriete witte wijnen, honderd procent chardonnay, die ik graag als aperitief drink. Ik ga proeven. Ergens op een terras onder een mimosaboom, bij een verkooppunt net buiten het dorp. Een Premier Cru 2006, van het huis Ropiteau. Ik proef bloesem en een beetje honing. Vlakbij Meursaults gemeentehuis, waar Bourvil en Louis de Funès La grande vadrouille opnamen, eet ik in het lievelingsrestaurant van de twee komieken.

    Grandeur
    Dijon was, ten tijde van Filips de Goede, de hoofdstad van een machtige staat die een deel van Nederland, Luxemburg, Vlaanderen, Artesië, Henegouwen, Picardië en nog veel meer omvatte. De edelen van toen konden zich in zo'n buitenwijk van Bourgondië verloven, maar trouwen deden ze toch liefst in Dijon. Bevallen en sterven ook.

    Twintig jaar geleden ben ik hier wel eens geweest, maar de herinneringen zijn verbleekt: de nog steeds drukke terrassen bij een fontein vol duiven, de wijn-, peperkoek- en mosterdwinkeltjes, de kathedraal van Saint-Bénigne, de dakpannen in gekleurde patronen en een beeltenis van de beeldhouwer Claus Sluter. En Gustave Eiffel is hier geboren, ook dat weet ik nog.

    Het mooie hotel La Cloche, met zijn statige gevel, kon ik me destijds waarschijnlijk niet veroorloven. De bar getuigt van grandeur. Ik drink er een witte Monthélie met een scheutje Crème de Cassis, ook een streekproduct.

    Om mijn fietsspieren opnieuw los te gooien, trek ik eerst een sprintje langs de Ouche, die net buiten Dijon uitmondt in een meer. De rivier aarzelt daar even en slaat absintgroen uit voor ze naar beneden valt. Eenden snebberen in het kroos, karpers tekenen concentrische cirkels in het water.

    Sluisje
    Dan vertrek ik, rijdend langs het Canal de Bourgogne, van Dijon naar Barbirey-sur-Ouche, ruim 30 kilometer. Dicht bij de stad is het nog druk: skeelers, als papegaaien gekleurde wielertoeristen, véél joggers. Het lijkt wel alsof Dijon leegloopt. De weilanden rechts zijn bevolkt met witte charolaisrunderen. Ik passeer veel sluizen. Grote hotelboten, nauwelijks smaller dan de sluizen, schuiven erin als vingers in een handschoen. En elk sluisje heeft zijn huisje, sommige verlaten, andere dienstdoende als buitenverblijf. Boerenzwaluwen knipscharen over het water, ik spot beekjuffers en een koninginnenpage. Geregeld vliegt er een insect tegen mijn kaken of voorhoofd te pletter.

    Geen bergop en bergaf hier, het water brengt verkoeling en ik heb het idee dat ik kan blijven fietsen. Maar dat hoeft niet. Aan het eind van de rit is er op een terras langs de waterkant een plaatsje voor mij gereserveerd. Ik wil proeven wat de streek te bieden heeft: oeufs en meurette, een gepocheerd ei in een dikke rodewijnsaus, kip à l'époisses, kaas en een cassissorbet als toetjes. Het half flesje Chablis Chalmant heeft net in Parijs een medaille gewonnen. Verdiend, dat proef ik.

    De geur van look en lindebloesem vervolmaakt de tafel. Bourgognerode stokrozen versieren de muren van het restaurant. De uitbaatster, een Ierse, komt een praatje slaan. Ze heeft hier haar hart verloren. Ik ook, maar ik moet weer weg. Geen cognacje dus, wel nog een grote café crème. Dan even testen of het waar is, dat ik kan blíjven fietsen.

    Tekst en foto's Bart Plouvier
    bron;nieuwsblad.be


    Categorie:Trips; Wandelen- Fietsen
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Zeker 83 nijlpaarden dood door miltvuur

     
    Zeker 83 nijlpaarden dood door miltvuur

     
    Een nijlpaard (ANP)

    Een uitbraak van miltvuur in een Ugandees nationaal park heeft zeker 83 nijlpaarden het leven gekost. Dat heeft parkbeheerder Tom Okello maandag gezegd. Zes jaar geleden werd het bij toeristen populaire Queen Elizabeth Nationaal Park ook al getroffen door een uitbraak van miltvuur, waardoor toen ruim driehonderd nijlpaarden omkwamen.

    De beheerder van het safaripark werd ingelicht over de uitbraak toen in juni in een dag tijd tien dode nijlpaarden werden aangetroffen. Hoewel het dodental blijft stijgen, zegt Okello van de eerdere uitbraak in 2004 te hebben geleerd en de situatie inmiddels onder controle te hebben.

    Miltvuur wordt veroorzaakt door een bacterie die voorkomt in de bodem rondom een klein meer in het wildpark. Dieren kunnen de ziekte oplopen via open wonden. Vleesetende gieren en grote katten in het park kunnen de dodelijke ziekte ook verspreiden.

    bron; volkskrant.nl


    Categorie:Berichten-Dieren-Natuur
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Orang-oetan geboren in Tel Aviv


    Orang-oetan geboren in Tel Aviv



    In de zoo van het Israëlische Tel Aviv is voor de eerste keer in tien jaar een orang-oetan geboren.









    bron; hln.be


    Categorie:Berichten-Dieren-Natuur
    15-08-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Verbrande salamander overleeft Spaanse bosbrand

     
    Verbrande salamander overleeft
    Spaanse bosbrand


    Een zwartgeblakerde salamander heeft een bosbrand in Spanje overleefd. In Galicië, de Spaanse streek boven Portugal, woeden verscheidene branden. Daardoor is schade ontstaan in enkele natuurparken.
    bron; hln.be


    Categorie:Berichten-Dieren-Natuur
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Regen van vallende sterren over Europa


    Regen van vallende sterren over Europa
    Étoiles filantes sur l'Europe
    Stars falling on Europe


    Wie de afgelopen nachten eens naar de hemel getuurd heeft, was misschien een gelukkige toeschouwer van vallende sterren. Her en der in Euopa zoals bijvoorbeeld in de Zwitserse Alpen zorgden meteoren alvast voor een schitterend nachtspektakel.

    Elke zomer trekt de Aarde door de Perseïden-meteorenzwerm: een wolk van stofdeeltjes achtergelaten door de komeet Swift-Tuttle. Vele stofdeeltjes komen dan in botsing met de dampkring van de Aarde en veroorzaken kortstondig een lichtstreep aan de hemel: een vallende ster of meteoor.
















     (kve)bron; hln.be


    Categorie:Weetjes- Natuur
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Chinees dobbert tussen duizenden eenden


    Chinees dobbert tussen duizenden eenden


    Een man dobbert rond tussen duizenden eenden in een rivier in Jiaxing in de Chinese provinie Zhejiang.








    bron; hln.be


    Categorie:Berichten-Dieren-Natuur
    14-08-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Wandelen en fietsen door het Pajottenland van de schilder


    Wandelen en fietsen door het Pajottenland van de schilder

    Bruegel als gps

     BDW    'De boerenbruiloft' (rechts) zou ontstaan zijn in de oude herberg In de Kroon, in de Kroonweg (boven).


    Oogsttijd op Anderlechtse velden.   
    Op 'De korenoogst' (rechts) is de Sint-Pieterskerk van Itterbeek te zien (boven).

     
                     BDW   
    BDW

     
    BDW    Op 'De parabel van de blinden' (rechts) is duidelijk de Sint-Annakerk in Sint-Anna-Pede te herkennen.
    © BDW

    Om de meester- werken van Pieter Bruegel te bewonderen, moeten we de halve wereld rondreizen, maar de plaatsen waar hij zijn schilderijen vastlegde, liggen zo goed als achter de hoek. Tijd voor een tocht, te voet of met de fiets, met Bruegel als gids.

    De laatste jaren van zijn leven woonde Pieter Bruegel de Oude in de Hoogstraat in Brussel, waar hij in 1569 stierf en in de Kapellekerk begraven ligt. Vaak trok hij te voet naar de Pedevallei in Dilbeek. Hij schilderde er meesterwerken die we ons alleen al bij het horen van de titel zo voor de geest kunnen halen. Maar om 'De Parabel van de blinden' te zien, moeten we naar het Museo di Capodimonte in Napels. 'Landschap met ekster op de galg' hangt dan weer in het Hessische Landesmuseum in Darmstadt, het Kunsthistorisches Museum in Wenen is talrijke Bruegels rijk en, op enkele doeken in de Koninklijke Musea voor Schone Kunsten in Brussel na, is ook de rest van zijn oeuvre verspreid over beroemde musea in wereldsteden.

    Het Bruegelmuseum in Dilbeek kan niet anders dan pronken met reproducties, maar het leuke is dat ze in openlucht staan opgesteld en wel op de plaatsen waar ze lijken vastgelegd. In het decor zien we vaak vandaag nog gebouwen, kerktorenspitsen of horizonfragmenten die we ook op de schilderijen herkennen. Op een acht kilometer lange wandeling, die aan het kerkje van Sint-Anna-Pede vertrekt, vinden we negentien replica's op weerbestendige geëmailleerde staalplaten. Het traject kan uitgebreid worden tot een fietsroute van 45 kilometer. Zeven werken illustreren gewoon de veelzijdigheid van Bruegels talent, twaalf andere werden uitgekozen omdat ze herkenbare landschapelementen uit het Pajottenland bevatten.

    De tocht
    Aan de kerk van Sint-Anna-Pede laten we de auto achter op een braakliggend lapje tegenover estaminet De Ster. Het gebouw, in vakwerk met leem, is een mooi voorbeeld van de traditionele architectuur die ooit de streek bepaalde en misschien wel aan de oorsprong van de benaming Pajottenland ligt. 'Paillottes' zijn namelijk stropoppen die in dergelijke panden tussen de dakpannen werden gelegd. De drankgelegenheid is gesloten, een andere doet pas vanavond open, maar gelukkig is er nog een derde café waar we de brochure en kaart (3 euro) van de Bruegelwandeling kunnen kopen. De vriendelijke waardin overhandigt ons ook een plannetje met de wegens wegenwerken gewijzigde route.
    Het begint al goed. Het eerste schilderij dat we in de schaduw van een bomenrij tegenkomen, is volgens de brochure van de vzw Dilbeeks Erfgoed zeker niet van Pieter Bruegel de Oude, maar van een van zijn nakomelingen. En of de windmolen die 'De bruidsstoet' domineert hier ooit heeft gestaan, is helemaal niet zeker. Wel zouden we het torentje dat boven een bos priemt, moeten opmerken, maar dat lukt ons zelfs met een verrekijker niet.

    Blinden
    Als we echter voor de reproductie van 'De parabel van de blinden staan', kunnen we ons niet van de indruk ontdoen dat Bruegel op precies dezelfde plaats zijn schildersezel had neergeplant. We herkennen duidelijk de Sint-Annakerk (1), ondanks de verbouwingen die ze in de loop der jaren heeft ondergaan. Het decor, ja zelfs de sfeer onder het gebladerte, is perfect gevat in sobere kleuren. In werkelijkheid stroomt de Pedebeek wel wat dichter bij het kerkje, maar zulke ingrepen waren het handelsmerk van de kunstenaar. Hij zette de landschappen naar zijn hand, gebruikte hetgeen hij zag als basis en voegde vreemde elementen toe. Een vergezicht uit het Pajottenland vulde hij aan met een rotspartij uit de Alpen, die hij op zijn Italiaanse reizen had gezien. Hoe natuurgetrouw ook, het schilderij barst van de symboliek. Als de ene blinde de andere leidt, belanden ze allebei in de gracht. Het was –één jaar voor zijn dood– Bruegels visie op de dolende mens in een zinloze wereld. Maar de kwalen van de afgebeelde protagonisten zijn zo klinisch nauwkeurig gepenseeld, dat oogartsen vandaag nog een diagnose kunnen stellen. De schilder heeft hier ongetwijfeld blinden gezien, want in die tijd was er in de omgeving een hospitaal.

    Spiegelbeeld
    'De boerenbruiloft', die van 'breugeliaans' een synoniem van overvloedig eten maakte, zou ontstaan zijn in een schuur aan de Kroonweg (2), waar ooit de herberg 'In de Kroon' was gevestigd. Op 'De hooioogst', een typische compositie van bestaande en gefantaseerde landschappen, prijkt een kerkje dat sprekend lijkt op de Sint-Ambrosiuskerk van Dilbeek zoals ze er in de zestiende eeuw uitzag. Op 'De korenoogst' zien we de Sint-Pieterskerk van Itterbeek (3) en de toren in de verte zou wel eens de Sint-Alenatoren van het oude kasteel van Dilbeek kunnen zijn. Voor de watermolen op 'De terugkeer van de kudde' stond die van Sint-Gertrudis-Pedemodel. Op hetzelfde kunstwerk zien we, half verborgen achter bomen, het 'Klein Kasteeltje' dat nog tegenover het Sint-Annakerkje staat en waarin Bruegel ooit verbleef. Soms is het op de grote werken in kleine hoekjes zoeken naar de gedetailleerde minischilderijtjes die in de brochure worden beschreven. Op 'Landschap met ekster op de galg' staat rechtsonder wel heel goed zichtbaar de watermolen van Sint-Gertrudis-Pede. Omwille van de compositie heeft de artiest de Pedemolen wel in spiegelbeeld neergezet.

    Info, brochure en kaart: Cultuurdienst, Gemeenteplein 1, Groot-Bijgaarden, www.toerismedilbeek.be, www.dilbeekserfgoed.be

    Tekst André Grosemans, foto's Bart Dewaele  bron;nieuwsblad.be


    Categorie:Trips; Wandelen- Fietsen



                




    Lieve Bezoeker
      Om het openen van 
     
    het gastenboek voor 
       iedereen gemakkelijk 

     
    te houden worden te
      grote Plaatjes en of
      Buttons verwijderd
    .




    Blog als favoriet !


    Willekeurig SeniorenNet Blogs
    kampeerauto2
    blog.seniorennet.be/kampeer

    Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!