Wat heb ik een mooie gips mijn kindjes gaan content zijn, er staan dinosaurussen op!! Kenneth had graag beertjes maar die waren er niet. Maar ik denk dat hij hier ook wel tevreden mee gaat zijn!!
Het einde is in zicht morgen mag ik naar huis!! Van mijn infuus ben ik vanaf nu mijn epidurale nog! Deze mocht vandaag niet meer weg gedaan worden omdat ik mijn spuitje al had gehad om het bloed te verdunnen en dan moeten ze 12 uur wachten! Spijtig maar helaas. Ik zal nu maar proberen te gaan slapen want het is al laat en morgen zal het nog een vermoeiende dag worden! Dan mag ik voor de eerste keer uit bed! Het zal wat geven! groetjes greet
Deze tekst informeert u over een Arthrodese. Dit is een operatie waarbij beschadigde, versleten of instabiele gewrichten worden vastgezet. Wat is een Arthrodese precies? Waarom en waneer wordt een Arthrodese gedaan en wie komen ervoor in aanmerking?
Een Arthrodese is het operatief vastzetten van een gewricht. Bij deze operatie wordt tussen de beschadigde gewrichtsvlakken het resterende kraakbeen weggenomen en worden de botuiteinden in hun meest functionele stand gefixeerd. Deze botuiteinden groeien uiteindelijk aan elkaar vast.
Operatietechnisch is een Arthrodese een relatief eenvoudige ingreep zonder veel risico's.
De belangrijkste complicaties zijn een bloeduitstorting of een infectie. Het komt voor dat het bot dat aan elkaar vast moet groeien, dat niet snel genoeg doet. Dit is in de meeste gevallen goed te verhelpen. Bij de ingreep bestaat een zeer klein risico op een zenuwbeschadiging, maar dit komt zelden voor.
Als we de natuur haar gang laten gaan zal een beschadigd gewricht op den duur vanzelf verstijven. Een pijnlijk gewricht wordt namelijk minder bewogen, waardoor de banden en het gewrichtskapsel op den duur verschrompelen. Zo verliest het gewricht langzaam zijn beweeglijkheid. Als het bewogen wordt, doet het gewricht weer pijn en zo is de cirkel rond. Als het kraakbeen uiteindelijk helemaal weg is ontstaat er bot-op-bot contact en groeit het gewricht vast. De pijn is dan ook weg. Dit natuurlijke proces kan echter heel lang duren.
Een operatieve Arthrodese heeft twee belangrijke voordelen bovendeze natuurlijke Arthrodese:
het proces wordt versneld: een lange periode van pijnklachten wordt zo voorkomen;
bij eenoperatie kan het gewricht in de meest gunstige stand vastgezet worden.
Een Arthrodese kan en mag na de revalidatieperiode volledig belast worden. U mag er van alles mee doen en het gaat niet meer los. Het is een oplossing voor de rest van uw leven.
Terug naar school: een aantal tips Basisvoorwaarden voor een geslaagde schoolstart zijn voldoende uren slaap en gezonde eetgewoonten. Na de ontspannende vakantie moet men de kinderen zo snel mogelijk laten wennen aan een sereen schoolritme.
Voldoende slapen draagt bij tot goede schoolresultaten
Naast slaperigheid, heeft een tekort aan slaap ook een invloed op de schoolresultaten. Maar het aantal kinderen dat niet voldoende slaapt, neemt almaar toe. Dat is in de eerste plaats te wijten aan het aantal uren dat kinderen doorbrengen voor het televisie- of computerscherm. Dat maakt dat kinderen vaak moe en onoplettend zijn in de klas, met grote concentratieproblemen als gevolg. Tot overmaat van ramp gaan ongeruste ouders die zich zorgen maken over de slechte schoolresultaten hun kinderen soms stimulerende middelen geven, middelen met betwistbare effecten. Geen goed idee. Beter is het op zoek te gaan naar de oorzaken van de vermoeidheid. Naast een tekort aan slaap blijken vermoeide kinderen er vaak slechte voedingsgewoonten op na te houden.
Voeding: de ontbijtkwestie
Geen ontbijt nemen is een grote boosdoener. Na een nacht en voormiddag werken, blijft de maag van een kind dat geen ontbijt neemt ongeveer 14 uur leeg. Aan het eind van de voormiddag zijn de kinderen dan moe en gaan ze wel eens snoepen. Dat heeft dan weer als gevolg dat ze geen honger meer hebben wanneer het middagmaal er aan komt. Het is noodzakelijk om kinderen te overtuigen van het nut van een goed en evenwichtig ontbijt. En dat is meer dan een ontbijtkoek. Een goed ontbijt moet minstens trage of meervoudige suikers bevatten (zoals die in brood of ontbijtgranen) en een zuivelproduct. Een goed ontbijt maakt deel uit van een goede voedingshygiëne!
Waakzaam zijn!
Als kinderen niet genoeg slapen en ongezond eten dan is dat niet zelden te wijten aan ouders die niet waakzaam genoeg zijn. Ga na of uw kinderen wel genoeg uren slaap krijgen en een gezonde voeding, zonder daarbij de lieve vrede van het gezin in gevaar te brengen. Praat er over, liefst tijdens een familiemaaltijd aan tafel. Vraag ook regelmatig hoe de dag op school was, kinderen stellen het op prijs als iemand interesse toont.
Tien basistips voor een geslaagde schoolstart
1. Regelmaat en voldoende uren slaap: tot de leeftijd van zes jaar heeft een kind nood aan twaalf uren slaap per nacht en een middagdutje. Vanaf de leeftijd van dertien jaar moet een jongere negen uren slaap hebben en bij adolescenten volstaat zeveneneenhalf tot acht uur. 2. Een uitgebreid en evenwichtig ontbijt met minstens een zuivelproduct (melk, yoghurt, kaas), trage suikers (brood, beschuiten, ontbijtgranen) en een drank (thee, koffie, fruitsap). 3. Zorgvuldig de tanden poetsen: minstens 's morgens en 's avonds voor het slapengaan. 4. Handen wassen: op z'n minst voor elke maaltijd. 5. Korte en schone nagels zijn nodig voor het voorkomen van gastro-intestinale infecties en de verspreiding van wormpjes. 6. Comfortabele schoenen: verkies lederen schoenen boven sportschoenen waarin voeten het te warm krijgen waardoor makkelijker schimmels optreden en ook verstuikingen. 7. Een lichte boekentas die niet meer weegt dan 10% van het lichaamsgewicht van het kind. 8. Loszittende kleren: kleren die knellen bevorderen circulatiestoornissen en infecties van de urinewegen. 9. Gezond gedrag: niet roken, niet drinken en ook geen spuwspelletjes (om te verspreiding van besmettelijke ziekten zoals tuberculose en hepatitis B te vermijden). 10. Op tijd en stond naar de dokter: vooral met kleintjes en kinderen met chronische aandoeningen (diabetes, astma). Volg zorgvuldig de vaccinkalender en ook de instructies van de schoolarts.
Isabelle Eustache, aangepast door Judith Lachterman, gezondheidsjournaliste
Ik ben greet, en gebruik soms ook wel de schuilnaam greetje45.
Ik ben een vrouw en woon in Neeroeteren (Belgie) en mijn beroep is bejaardenhelpster.
Ik ben geboren op 16/08/1976 en ben nu dus 48 jaar jong.
Mijn hobby's zijn: fitness, bellen en bloemschikken maar heb te weinig tijd.