dit is de fameuze en mysterieuzeneuze GroB blog

Foto

aantal kliks op deze blog



Inhoud blog
  • toedeloe
  • Carlos en Discus
  • ga nog eens testen op doenbaarheid
  • proberen
  • eens proberen
  • test
  • KOKENETEN: lusten hottentotten matelote?
  • We raken niet verhit in Valladolid (2)
  • Valladolid, toch via de juiste afrit (1)
  • KOKENETEN: naar de Ardèche
  • Donibane Lohizune??
  • We rijden knus naar Saint-Jean-de-Luz
  • KOKENETEN uit Mexico, met bonen en zo
  • Honderden hazen en één schildpad in Niort (deel 2)
  • Vuurspektakel in Niort, met Carabosse (deel 1)
  • KOKENETEN: de lekkerste kip in bier vind je HIER!
  • Beaufort04 met het trammetje van plezier
  • Beaufort 04, per tram van ginder tot hier
  • Tussen De Hoogmolen en het Boenderbos
  • KOKENETEN: vis met groenten, in de oven
  • Tussen het groene mos van het Boenderbos...
  • Aan de (water)bak in Cotignac
  • KOKENETEN: 2X lekkers voor de prijs van 1
  • KOKENETEN: 2X lekkers voor de prijs van 1 (deel 2)
  • Stappen door Gent, rond de Vleestent
  • Senioren heerlijk verwend in Gent
  • No more stress in Cadaqués
  • problemen met uploaden
  • Zonder geharrewar naar Alfafar
  • KOKENETEN: over konijnen en hazen

    de daders:            Greta en boB = grob


    Foto

    Organisation de loisir agréable et blabla amical


    Foto

    E-mail mij

    Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.


    Feria Internacional de Pueblos 2009 Fuengirola ossenkar uit Costa Rica


    Foto

    zeer interessante links vind je hieronder
  • dit zijn alle foto's en photoshop creaties van Gaviota
  • de beste ontstresser is zuurstof in Zutendaal
  • de vrolijke bloggers: stel je site hier in de kijker en wordt veel vrienden rijker

  • Garfield als kok


    Foto

    kok als Garfield


    Foto

    Gastenboek
  • Op bezoek geweest
  • hoi blogmaatje,
  • Lieve groetjes Nikki
  • verrasend mooi blog !
  • Wandelgroetjes uit Borgloon

    Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek


    Foto

    Welkom! Blij je hier te hebben. Kijk maar eens rustig rond.

    fietsen in Zeeland


    Foto

    een potje Olaba petanque


    Foto

    avond in Burgos


    Foto

    koninklijke glasblazerij tegen Segovia


    Foto

    Expo Oostende voor Anker 2009


    Foto

    terug in Vatan


    Foto

    Salers runderen


    Foto

    als smakelijk hapje in Valencia


    Foto

    fontein in Vejer de la Frontera


    Foto

    kathedraal van Cadiz


    Foto

    standbeeld Tio Pepe in Jerez


    Foto

    trol met Greta in Bergen (Noorwegen)  (trol staat bovenaan)


    Foto

    met kaasboerin in Edam


    Foto

    als vrome bedevaarder


    Foto

    met mijn Baskische vriend Joseba aan het Guggenheim in Bilbao

    Foto

    m.a.w. de weblog van Greta en boB

    de bloemige blog die de avonturen van Greta en boB in BEELD brengt in België, Spanje, Frankrijk, enz.
    De foto´s zijn meestal van Greta en de tekst van boB.
    Ook eigen (makkelijk na te maken) ervaringen in het cuisineren worden neergezet,
    ter streling van het virtuele gehemelte van de kijker/lezer of amateurkok.

    11-12-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.KOKENETEN: Worcestershire, wat doe je dáármee?

     

    Vandaag gaan we eens GEEN mediterraan recept uit de doeken doen.

    Iedereen weet natuurlijk dat de Spaanse (en Europese keuken) sterk

    is veranderd na de Spaanse omzwervingen in Zuid- en Midden-Amerika.

    Talrijke nieuwe ingrediënten werden geïntroduceerd in het oude continent.

     

    Nu wil ik me (tijdelijk) richten op een land dat van de “splendid isolation”

    zijn handelsmerk heeft gemaakt, en niet onder de invloed stond van al de

    overzeese lekkernijen.

    Ze wilden (nu nog trouwens) het allemaal, met inbegrip van het culinaire

    op eigen houtje doen: Engeland.

    Tot op vandaag volharden ze bijvoorbeeld in hun afschuwelijke “kidney pie”.

    Stel je voor; een taart, met daarin een nier.

    Of “haggis”, het nationaal gerecht van  de Schotten! Schapenmaag, walgelijk!

    We komen hier in Spanje dagelijks in contact met Engelsen, en echt,

    je ziet het er aan dat ze niet eten.

     

    Een recept afkomstig uit Engeland heeft dus een heel andere achtergrond,

    en moet benaderd worden met de nodige voorzichtigheid.

    Ik heb iets bereid dat heel bekend is (in Engeland weliswaar) uit Lancashire.

    Het graafschap Lancashire is de plaats waar de industriële revolutie

    als eerste is begonnen.

    Was deze streek in het noordwesten van Engeland vóór 1770 vooral

    een duister en vochtig moeras, daarna bracht de katoenindustrie er

    ontwikkeling en welvaart (voor de eerder zeldzame rijken).

    De bevolking vertienvoudigde tussen 1770 en 1840 en er ontstonden

    in het graafschap enkele grote en een reeks middelgrote industriesteden.

    Rond 1830 werd 85% van de katoenproductie in de wereld afgeleverd

    door Lancashire.

    Het Graafschap Lancashire was heel belangrijk, tot in 1972 grote steden,

    zoals Liverpool en Manchester administratief werden afgesplitst. 

     

     

     

    Over het recept zelf: het stamt uit de tijd van de industrialisatie.

    De gewone mensen moesten toen 60 uur per week zware arbeid uitvoeren,

    en hadden geen tijd meer over om te koken.

    Daarbij konden ze een stevige maagvuller goed gebruiken.

    Zo ontstond de Lancashire Hotpot, een eenpansgerecht, dat eigenlijk

    de hele dag kon staan pruttelen in een zware pot op een laag vuur.

    Hotpot staat eigenlijk gewoon voor “stoofpot”.

    Oorspronkelijk was het gebaseerd op lam of schaap, ui en aardappelen.

    Het basisrecept bevatte ook oesters, die toen spotgoedkoop te krijgen waren.

     

    Tijd om het smakelijke en super simpele recept eens van naderbij te bekijken:

    Here we go: Lancashire Hotpot.

    Een eenpansgerecht is een uitstekende keuze voor een schamele amateurkok

    zoals ik, want je moet geen rekening houden met verschillende onderdelen

    die dan tegelijkertijd klaar moeten zijn.

     

    .

     

     

    ingrediënten voor 3

    bereiding

    500g stoofvlees

    snijd het vlees in 1/2 cm dikke plakken

    500g aardappelen

    schil de aardappelen, maak de wortelen schoon

    300g wortelen

    snijd beide in dunne schijven van ½ cm

    2 grote uien

    pel de uien en snijd ze in ringen

    ¼ l vleesboeljon

    leg alles laagsgewijze in een diepe pan

    pezo

    het vlees onderaan, de bovenste laag moet aardappelen zijn

    1 tl worcestersaus

    kruid de boeljon met bijna alle kruiden, en meng goed

    ½ tl marjolein

    giet de boeljon in de pan en strooi er paprikapoeder over

    1 tl mild paprikapoeder

    leg er vlokjes boter bovenop, en sluit de pan goed af

    cayennepeper of cajunkruiden

    laat het gerecht 2 à 3 uur sudderen

    eventueel andere kruiden

    zet het eventueel de laatste 15’ in een oven van 180°

    30g boter

    zo kan de bovenkant goudbruin worden

     

    bestrooi eventueel met peterselie of koriander

     

     

    Hieronder zie je de onderdelen gesneden, opeen gestapeld in een ovenschotel

    en met een beetje (vloeibare) boter erbovenop.

     

     

     

    Heel belangrijk!

    Het mag geen smakeloze troep worden zoals bij de katoenbewerkers destijds.

    Wat er zeker in moet naast allerlei kruiden is cayennepeper en Worcestersaus.

    Een van de weinige gunstige bijdragen van de Engelsen aan de culinaire wereld

     is dit donkere product in een hoog smal flesje.

    De echte naam is eigenlijk Worcestershire saus, uit de gelijknamige streek,

    maar de naam is zo al moeilijk genoeg.

    Worcestersaus is een gefermenteerde vloeistof gemaakt met moutazijn, stroop,

     maïssiroop, water, chilipepers, sojasaus, peper, tamarinde (pulp van de vruchten),

     ansjovis, uien, sjalotjes, kruidnagels en knoflook.

    Iets ingewikkelder dan ketchup, maar Engelsen maken het graag moeilijk.

    De saus wordt als smaakmaker gebruikt in gekookte en ongekookte gerechten,

    en vooral met rundvlees. Het is een belangrijk ingrediënt in Caesar salad,

    Filet américain, Carpaccio en in de cocktail Bloody Mary.

     

     

     

    De kruiding mag dus nogal straf zijn, en dan is het echt lekker.

    Hier komt de hotpot uit de oven.

     

     

     

    Na het lange sudderen zijn de groenten en het vlees volledig harmonisch

    op elkaar afgestemd.

    Onderschat dit gerecht niet, want zelfs superkok Gordon Ramsey,

    bekend van TV heeft zijn eigen recept op het internet gezet.

    Hij gebruikt wel wat extraatjes, zoals lamsniertjes en andere rariteiten.

    Als aardappels schrijft hij voor: “2 large King Edward potatoes,

    about 350g each, peeled”. Alsjeblieft!

    Wat er zoal speciaal is aan de piepers van Koning Edward mag Joost weten.

    Je moet ze dan nog snijden ter dikte van een stuk van 1£. Die Engelsen toch!

     

     

     

    Dit recept komt nu op het geschikte moment, want het is echte winterkost.

    Na een volledige portie kan je de regen, vorst en wind gemakkelijk trotseren.

    Enjoy your meal!

     

     

    Bereid naar Groot Fontein Kookboek, Eenpansgerechten, pag. 323

     

     



    Geef hier uw reactie door
    Uw naam *
    Uw e-mail
    URL
    Titel *
    Reactie * Very Happy Smile Sad Surprised Shocked Confused Cool Laughing Mad Razz Embarassed Crying or Very sad Evil or Very Mad Twisted Evil Rolling Eyes Wink Exclamation Question Idea Arrow
      Persoonlijke gegevens onthouden?
    (* = verplicht!)
    Reacties op bericht (1)

    12-12-2009
    Middaggroetjes
    sp3220091212133145.jpg
    Wij wensen jullie mooie
    en gezellige Feestdagen.
    Aan de zieke onder ons veel moed,
    Aan de gezonde dat het zo mag blijven.
    Nog een mooie en rustige dag gewenst.

    12-12-2009, 14:28 geschreven door sloefke


    Zoeken in blog


    Blog als favoriet !

    Laatste commentaren
  • Zegen op deze palmzondag middag, avond en nieuwe week (angelique)
        op toedeloe
  • Wens u nog een hele fijne zondag (Dirk)
        op test
  • Wens u nog een hele fijne vrijdag (Dirk)
        op Carlos en Discus
  • Goedemorgen (Dirk)
        op ga nog eens testen op doenbaarheid
  • Terug ? (ikke)
        op ga nog eens testen op doenbaarheid

  • kaper op de kust


    Foto

    Archief per maand
  • 03-2022
  • 07-2020
  • 06-2019
  • 12-2018
  • 03-2018
  • 12-2015
  • 09-2013
  • 08-2013
  • 07-2013
  • 06-2013
  • 01-2013
  • 12-2012
  • 11-2012
  • 10-2012
  • 09-2012
  • 08-2012
  • 07-2012
  • 06-2012
  • 10-2011
  • 09-2011
  • 08-2011
  • 07-2011
  • 06-2011
  • 05-2011
  • 04-2011
  • 03-2011
  • 02-2011
  • 01-2011
  • 12-2010
  • 11-2010
  • 10-2010
  • 09-2010
  • 08-2010
  • 07-2010
  • 06-2010
  • 05-2010
  • 04-2010
  • 03-2010
  • 02-2010
  • 01-2010
  • 12-2009
  • 11-2009
  • 10-2009
  • 09-2009
  • 08-2009
  • 07-2009
  • 06-2009
  • 05-2009
  • 04-2009
  • 03-2009
  • 02-2009
  • 01-2009
  • 12-2008
  • 11-2008
  • 10-2008
  • 09-2008
  • 08-2008
  • 07-2008
  • 06-2008
  • 05-2008
  • 04-2008
  • 03-2008
  • 02-2008
  • 05-1978
  • 11--0001

    tophotel "Huerta de la Paloma" in Priego de Cordoba 


    Foto

    Poolse Jonagoldplukker in Haspengouw


    Foto

    Willekeurig SeniorenNet Blogs
    schatje
    blog.seniorennet.be/schatje

    met vriend in Segovia


    Foto

    Een interessant adres?

    met Olaba op bezoek


    Foto

    tulpenbootje in Meliskerke/Zeeland


    Foto

    de ezels van Niort


    Foto

    kathedraal Bayonne


    Foto

    geitenfuif Luxemburg


    Foto

    discrete blik achter de schermen in Segovia


    Foto

    beste Spaanse tapabar: Gambrinus in Toledo


    Foto

    aan het werk in hoteltuin in Alberic


    Foto

    aan de Groenplaats met Seniorennet


    Foto

    katedraal Burgos


    Foto

    met vrienden in El Palmar (Valencia)


    Foto

    catamaran van Tarifa naar Tanger


    Foto

    lunch in Parador van Arcos de la Frontera


    Foto

    Viking van de Geiranger fjord


    Foto

    aan de Zaansche Schans


    Foto


    Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!