Hoogstraten - Santiago De Compostela
Maandag 1 juni tot zaterdag 20 juni 2009
Foto
Welkom op onze blog!
Inhoud blog
  • Verslag 20 Juni
  • Verslag 19 Juni
  • Verslag 18 Juni
  • Verslag 17 Juni
  • Verslag 16 Juni
  • Verslag 15 Juni
  • Verslag 14 Juni
  • Verslag 13 Juni
  • Verslag 12 Juni
  • Verslag 11 Juni
  • Verslag 10 Juni
  • Verslag 9 Juni
  • Verslag 8 Juni
  • Verslag 7 Juni
  • Verslag 6 Juni
  • Verslag 5 Juni
  • Verslag 4 Juni
  • Verslag 3 Juni
  • verslag 2 Juni
  • Verslag 1 Juni
  • Fotos
  • Aftellen
  • Voorbereiding
  • Rittenboek
  • Op bedevaart met en naar Sint Jacob
  • programma
  • Sponsors
  • Home
    Foto
    21-06-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Verslag 19 Juni

     

    Hoogstraten – Santiago de Compostela

    Maandag 1 juni tot zaterdag 20 juni 2009

    Dag 19 Santiago de Compostela

    Jaan voelt zich nog altijd niet goed, misschien beter dat wij voor zijn gemoedsrust even een dokter laten overkomen
    Ook nog vergeten te vertellen dat we gisteren tijdens onze bustocht naar het centrum terecht kwamen in een gigantische boerenbetoging. Zo ver je kon zien was er een colonne van tractors die al toeterend over de hoofdwegen van de stad reden.
    Om 8.30u starten Rene en Wim met de mobilhome richting Hoogstraten, wij wensen hen nog een behouden trip.
    Jaan gaat nog even rusten op zijn kamer en de rest nog met zijn zessen naar het bedevaartsoord om daar de mis te gaan bijwonen (later meld hij ons dat hij een taxi heeft genomen naar het universitair ziekenhuis om zich te laten onderzoeken).
    Suske zal proberen om alsnog Adriaan zijn “Compostela” te versieren en ja hoor hij lukt daar nog in ook.
    Om nog wat te bezinnen en ook om een goede plaats te hebben zitten wij al om 10.20u vlak voor het altaar in de kathedraal. Om 11.35u is er nog altijd geen mis bezig en zijn wij maar opgestapt.
    Wij kijken nog wat rond in de buurt van de kathedraal (er is daar ontzettend veel te bewonderen) en gaan dan op zoek naar wat cadeautjes
    De commercie rond het hele gebeuren is daar nog groter dan in Lourdes en er zijn vooral heel veel gewone toeristen die voor de cultuur komen en ook een beetje ramptoerist spelen. Een moeilijk stappende pelgrim is blijkbaar ook een bezienswaardigheid.
    Wanneer wij terug in het hotel aankomen belt Jaan om zijn spullen naar de kliniek te brengen.
    Jos en Suske gaan hiervoor op weg met een taxi (helemaal naar de andere kant van de stad).
    Na heel wat zoekwerk (en ook misverstanden, Suske was ook al bijna als patiënt opgenomen) vinden zij Jaan terug aan de desk van de spoedopnamedienst.
    Een dik halfuur later stappen zij met zen drieën in een taxi richting hotel, ‘eind goed, al goed’.
    Ook vanavond weer zeer lekker gegeten.




    21-06-2009, 21:47 geschreven door Frank  
    19-06-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Verslag 18 Juni

     

    Hoogstraten – Santiago de Compostela

    Maandag 1 juni tot zaterdag 20 juni 2009

    Dag 18: Sarria – Santiago de Compostela:
    Gisterenavond voor het avondeten nog even ons vochtgehalte terug op peil brengen in een bodega in de buurt van het hotel. Eten doen we op de promenade langs de Sarria, ook vlakbij het hotel. We eten bij “Méson Mr. Roberto”. Het is daar afgeladen druk en het eten is best lekker. Als hoofdmenu kiezen we voor een entrecote bijna een bord groot, of vis beide met lekkere frietjes.
    Na het eten gaat iedereen lekker op tijd naar bed. We hebben morgen nog een stevige brok fietswerk te doen tot in Santiago de Compostela.
    We spreken af dat we bij de “Goso” zullen stoppen voor een groepsfoto in onze witte, gesponsorde truitjes (tradionele eindplaats voor de fietsers). We gaan ons opfrissen in het hotel en trekken dan met z’n allen met de bus naar het centrum om onze “Compostela” te gaan afhalen. Voor het kantoor voor pelgrims hebben ze echt wel geluk, we moeten maar een 5-tal minuten wachten op onze “oorkonde”. Voor Jaan moeten we morgen nog eens terug, hij voelde zich na de toch wel vrij zware rit van vandaag niet zo lekker (grote afstand en met een temperatuuur van boven de 30 gr) en blijkbaar moet men echt wel persoonlijk aanwezig zijn om zijn “Compostela”af te halen.
    Wat we tot nu toe gezien hebben van Santiago is voor ons al overdonderend.
    Morgen vrijdag gaan we om 11.00 u de mis bijwonen en het grote wierookvat eens door de kerk zien zwieren.
    Ook nog even vermelden dat we vandaag 20 km verkeerd hebben gereden en daardoor is onze afstand opgelopen to 134 km met een gemiddelde snelheid van 21,2 km/u.
    Nog even vermelden voor de mensen die belangstelling hebben voor onze terugreis, zaterdag a.s.:
    Wij vertrekken in Santiago Airport zaterdag 20 juni met vlucht 5316 van Ryanair om 11.00 u richting Madrid. Daar nemen we de vlucht 5464 om 15.20 u richting Charleroi Airport. We landen dan in Charleroi omstreeks 17.35 u.
    Aan de luchthaven worden wij opgewacht door Guy Verheyden die ons naar Hoogstraten zal brengen met een taxibusje van de firma “Den Taxi” uit Hoogstraten. Wij plannen om tussen 19.30 u en 20.00 u te arriveren aan Café “De Vélo”.
    René Verkooijen en de al meer genoemde (geroemde) Wim Moonen vertrekken reeds morgenochtend met de mobilhome om onze fietsen en onze bagage thuis te bezorgen. Wij hopen hen ook terug te zien in “De Vélo”.

     

    Ps. Fotos volgen nog dus kom zeker nog eens terug piepen op onze blog.



    19-06-2009, 05:46 geschreven door Frank  
    18-06-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Verslag 17 Juni

     

    Hoogstraten – Santiago de Compostela

    Maandag 1 juni tot zaterdag 20 juni 2009

    Dag 17: Ponferrada – Sarria:
    Gisterenavond viel het eten wat tegen en vanmorgen was er blijkbaar geen ontbijt voorzien. Na enig gepalaver werd er toch wat voor ons in elkaar geflanst.
    We zijn de mobilhome wat vroeger dan voorzien aan de parking gaan ophalen. En dat bleek nodig want we konden nog juist een parking inpikken vlakbij het hotel. Alles inladen en vertrekken richting Sarria. We verlaten Ponferrada natuurlijk niet zonder een foto te nemen van het “Castillo de Templarios” (het kasteel v.d. Tempeliers).
    De eerste 40 km zijn ligt oplopend met af en toe, een wat wij zijn gaan noemen een “stevige puist”.
    Vanaf La Portela de Valcarce begint het stilaan al wat steiler te worden, nog een flinke afdaling naar Ambasmestar en dan op naar onze eerste, echte col van de dag. Het lange tussenstuk is echt wel serieus steil, de laatste 25 km zijn dan weer van het kaliber dat de meeste van ons beter ligt. Boven op de “Puerto de Pedrafito” houden we halt voor ons middagmaal. Onmiddellijk na het eten, op 1099m, maar weer verder klimmen tot op 1278 m, een snelle afdaling en nog maar eens klimmen naar 1336 m voor de “Puerto el Poyo”. Maar vooral de vele klimmetjes die geen naam hebben maken de rit ( voor de meesten onder ons), van vandaag erg zwaar. Adriaan V.D.S had ons verwittigd en we waren allemaal erg dat het vandaag geen lange rit was. Onderweg maakten ze nog een klein ommetje om het beschermd, historisch dorpje “Cebrero” te bezoeken. In het midden nergens, maar heel veel toeristen op bezoek daar.
    Ook bergaf naar Sarria, kregen ze soms nog een stevige, maar korte beklimming op ons fietsbord. Het hotel”Oca Villa de Sarria” is zeer makkelijk te vinden en beschikt over alle comfort (uitgenomen internet). We moeten vanavond wel elders in de stad gaan eten.
    We fietsten vandaag een afstand bij mekaar van 101 km tegen een gemiddelde snelheid van 20.4 km/u. Het weer was vandaag ons ook welgezind, voortdurend zon met een temperatuur van ver boven de 30 graden.



    18-06-2009, 22:09 geschreven door Frank  
    17-06-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Verslag 16 Juni

     

    Hoogstraten – Santiago de Compostela

    Maandag 1 juni tot zaterdag 20 juni 2009

    Dag 16: Valencia de Don Juan – Ponferrada:

    Het eten gisterenavond was zeker niet slecht van kwali teit en ook ruim voldoende, maar het was wel van haastje repje. Wanneer er nog een paar aan hun voorgerecht bezig zijn, komt men bij de anderen al een bord weghalen en plaatst men meteen het hoofdgerecht voor hun neus. Hetzelfde scenario nog een tussen hoofdgerecht en dessert.
    Ook in ons 2e hotel met zwembad is dat er een zonder water en blijven onze zwembroeken in onze tas. Het ontbijt is sober, maar iedereen stapt ruim voldaan van tafel.
    Bij het vertrek vinden we direct de goede richting om de stad te verlaten en stoppen even voor een foto bij het toch wel mooi, gerestaureerde kasteel (burcht – fort). Hele lange, mooie, vlotlopende wegen brengen ons tot Villa Rejo de Orbigo, voor ons liggen de nog besneeuwde “Montes de Léon” en in de verte de ”Picos de Europa”.
    In Astorga gaan we op zoek naar de albergue pelegrinos, het is daar even aanschuiven voor onze stempels. We willen zeker ook de wondermooie kathedraal zien en banen ons met de fiets aan de hand een weg door de zeer drukke en erg grote wekelijkse markt. Op de rand van Astorga wacht Wim ons voor het middagmaal.
    Vanaf Murias op 850 m hoogte beginnen we stilaan te klimmen naar “Cruz de Hierro” op 1500 m, een klim die echt te doen is met vooral een redelijke aanloop. De laatste 2 km zijn echt wel steil, zeker meer dan 10 %.
    Boven gooit iedereen zijn steen of steentje bij op de grote hoop. Alleen Suske heeft zijn steen over de volle afstand altijd op de fiets meegedragen. De afdaling tot Molinaseca is zeer spectaculair, met ravijnen (rotswanden) van naar onze schatting soms 300 tot 400 m diep.
    Ponferrada is een erg grote stad, en de toegangswegen tot het oude stadgedeelte zijn afgesloten met elektronisch bediende paaltjes.
    Wim zoekt zich rot om tot bij het hotel te komen en zij kunnen geen contact met hem maken, zijn batterij van zijne gsm blijkt leeg te zijn. We gaan met z’n drieën op zoek Jos V.L., Harry en Suske. Na heel wat zoeken vind Harry hem op een parking op de rand van de stad. Met een kaart voor de bediening van de kaartjes (meegekregen in het hotel) kan hij onze bagage vlak bij het hotel komen lossen.
    Onze fietsen moeten wij stallen in de bewaakte, openbare parking onder het marktplein. De oude stad is mooi en echt niet al te druk.
    In het hotel bestellen we een kamer meer, er zijn nogal wat snurk- en de daar aangekoppelde slaapproblemen.




    17-06-2009, 00:35 geschreven door Frank  
    15-06-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Verslag 15 Juni

     

    Hoogstraten – Santiago de Compostela

    Maandag 1 juni tot zaterdag 20 juni 2009

    Dag 15: Castrojeriz – Valencia de Don Juan:

    De ontvangst in hotel “La Cachava”was zeer goed voor een vrij, jong meisje uit Argentinië, dat pas sinds 1 maand het hotel op haar eentje moet runnen.
    Het avondeten: voorgerecht een salade van pasta, dadels, worteltjes, tomaten enz… was voortreffelijk. Het hoofdgerecht: kip met tomatensaus en erwtjes was iets minder en het nagerecht was een puddinkje van Aldi kwaliteit. Ook het ontbijt was zomaar povertjes.
    Het is omstreeks 22.00 u beginnen te bliksemen en donderen en het heeft de hele nacht geregend. Dat blijft het doen tot 9.30 u , wanneer wij willen vertrekken. We staan met onze regenjas aan en kunnen die meteen weer uitdoen. Wij, als altijd, starten met onze fietsen, maar Wim neemt 2 Duitse dames mee tot in Fromista, van daar uit stappen zij verder tot Revenga de Campos. 1 van de dames had open blaren onder haar voeten.
    De hele dag fietsen wij in een aangename temperatuur van om en bij de 20 gr. Rond 15.00u loopt de temperatuur op tot 30 gr. en wordt het drukkend warm. De eerste onweerswolken zien we in de verte verschijnen. Wanneer wij een klein half uurtje in hotel “Villegas” zijn gaan de hemelsluizen helemaal open. Met het nodige geroffel, maar weinig lichtspel.
    Het hotel is een zeer moderne nieuwbouw met alle comfort.
    De afstand vandaag bedraagt 140 km met gemiddelde snelheid van 25.4 km/u.



    15-06-2009, 21:22 geschreven door Frank  
    14-06-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Verslag 14 Juni

     

    Hoogstraten – Santiago de Compostela

    Maandag 1 juni tot zaterdag 20 juni 2009

    Dag 14: Santo Domingo de la Calzada – Castrojeritz:

    Een deel van onze kamers vallen zonder stroom en dat kan pas ’s morgens worden opgelost.
    We staan redelijk vroeg op en het ontbijt valt redelijk mee.
    We wijzigen onze route en besluiten om een paar stevige colletjes niet aan te doen. We kiezen van bij de start voor N120, op zondag verwachten we veel minder verkeer (vrachtwagens) op deze weg. Ook Jan & Toon stappen de camino naast de N120. Wij ontmoeten hen na 18 km. Zij zijn een pak vroeger vertrokken dan wij. Even een babbeltje maken en dan afscheid nemen, we zien mekaar later misschien nog terug.
    Na een goede 45 km krijgen we de puerto “Pejara”, 1150m te verwerken, deze heeft eerste een lange aanloop, maar de laatste 3 km zijn met 6% stijgingpercentage wel stevige fietskost. Nadien blijven we nog ongeveer 10 km op een plateau boven de 1000 m fietsen.
    Verder vlot dalend en lopende wegen tot Burgos. In Burgos willen we de kathedraal bezoeken maar hier loopt de “plechtige kommuniemis” op zijn einde. Verschrikkelijk druk maar we kunnen toch enkele mooie foto’s nemen.
    Na Burgos krijgen we meer eentonige wegen te verwerken ( dat zal de volgende dagen nog gebeuren). We merken toch op dat het op sommige plaatsen heeft geregend.
    We blijven tegen mekaar zeggen dat we onder een goed gesternte mogen fietsen, buien zien hangen, zelf droog blijven en fietsen in een temperatuur tussen 22 en 30 graden (zon of bewolking).
    In Castrojeritz is het even flink zoeken om ons hotel te vinden. We fietsen er zelfs voorbij zonder het hotel op te merken. Eens binnen is het een wel erg mooie doening, het is niet voor niets een geklasseerd hotel.
    We fietsten vandaag 120 km met een gemiddelde van 24 km/u.

     

    In ons album vind je nieuwe fotos



    14-06-2009, 21:49 geschreven door Frank  
    13-06-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Verslag 13 Juni

     

    Hoogstraten – Santiago de Compostela

    Maandag 1 juni tot zaterdag 20 juni 2009

    Dag 13: Estella – Santo Domingo de la Calzada:

    Het weerbericht voorspelt voor vandaag temperaturen tot 37 graden en oostenwind
    We vertrekken redelijk vroeg voor onze betrekkelijk korte rit, de benen moeten het fietsen weer gewoon worden.
    We verwachten dat er heel wat te bewonderen zal zijn langs onze route door de Rioja-streek.
    We plannen een eerste stop in Los Arcos en willen daar een koffietje gaan drinken in de albergue “Isaac Santiago”, uitgebaat door leden van het Vlaamse Genootschap maar we staan voor gesloten deuren. De albergue gaat pas open om 12.00 u.
    In Viana gaan we een colaatje drinken en daar is voor ons als pelgrims heel wat waardevols te bewonderen.
    In Logrono geraken we niet in het centrum van de stad (zeer moeilijk aangegeven). We gebruiken de ringweg (eigenlijk voorbehouden voor auto’s) en vergissen ons van afrit, een vriendelijke dame stuurde ons de verkeerde weg op.
    Uiteindelijk geraken we toch via Alberite in Laredo waar we in een parkje onder de bomen ons middagmaal nuttigen.
    Van Laredo tot Ventosa krijgen we redelijk zware fietskost te verwerken, wel prachtig mooi met al die wijngaarden van de Rioja. Volgens de fietscomputer loopt de temperatuur soms op tot 48 graden. We zijn al redelijk vroeg in Santo Domingo en plannen voor het eten (20.30u) nog een bezoek aan de historische site van de stad.
    We ontmoetten daar Jan & Toon uit Made (niet zover uit onze buurt), volgens Wim lijkt het hier al Santiago de Compostela. Het krioelt hier van de pelgrims en bezienswaardigheden… met een binding aan de Camino.
    We kunnen niet in de kathedraal want daar is er wel een zeer speciaal huwelijksviering aan de gang. Later op de avond krijgen we toch nog de gelegenheid om de kip en de haan (in levende lijve) te gaan bekijken.
    In het straatje van het hotel tot aan de kathedraal zijn 3 “Refuges” waaronder 1 voorbehouden voor de jeugdige pelgrims. Er is ook een nonnen- en een patersklooster van de Cisterciënsers.



    13-06-2009, 00:00 geschreven door Frank  
    12-06-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Verslag 12 Juni

     

    Hoogstraten – Santiago de Compostela

    Maandag 1 juni tot zaterdag 20 juni 2009

    Dag 12: Rustdag in Estella:
    We moesten na onze aankomst in Estella in het centrum gaan eten. Het kleine restaurantje recht over ons hotel is maar open tot 19.30 u want daarna komen de (nacht)schilders de zaak helemaal in het nieuw zetten.
    Wij gaan op advies van onze hotelbaas in het centrum naar restaurant “Casanova”.
    In de zeer smalle straatjes op het plein voor de kerk is het omstreeks 20.00u ontzettend druk. Het restaurant is een absolute aanrader, lekker eten, ruim voldoende en dranken inbegrepen. Slechts iets meer dan 10 euro per persoon.
    Na het eten omstreeks 22.30 u lijkt Estella zo ongeveer leeggelopen. Vlakbij het hotel vinden we nog een bar open. We drinken daar nog een cola, koffie of aperitiefje en gaan dan slapen.
    We staan op met de zon in de lucht, wat later dan de vorige dagen, het is vandaag onze rustdag. Ontbijten doen we aan de overkant van het hotel, maar morgenochtend gaan ontbijten op de andere hoek over het hotel, nu de schilderwerken zijn beëindigd. Vlakbij is er een fietsenwinkel waar we een paar buitenbandjes en spatbord halen (Jos B.) in de hoop dat we daar niks van nodig hebben.
    Wij gaan onze fietsen poetsen, terwijl Wim de mobilhome een stevige poetsbeurt geeft.
    In de loop van de namiddag trekken we naar de stad. We doen een terrasje en gaan eten in een tapasbar. We vertoeven even in het park, maar is het ook veel te warm (34 gr.)
    Wim en Suske gaan op zoek naar de stempelplaats die ze vinden op de weg van de stappers, aan de rand van de stad. De rest van de groep gaat nog even winkelen in de supermarkt vlakbij het hotel en dan naar spaanse gewoonte een “siësta” op bed.
    Vanavond eten we weer in het zelfde restaurant als gisteren.



    12-06-2009, 19:23 geschreven door Frank  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Verslag 11 Juni

     

    Hoogstraten – Santiago de Compostela

    Maandag 1 juni tot zaterdag 20 juni 2009

    Dag 11: Elizondo – Estella:

    We staan op met een bewolkte lucht, de weersberichten laten weten dat er in de loop van de dag meer zon en vrij hoge temperaturen zullen komen.
    Onze eerste col van de dag ligt bijna volledig in de wolken(aan onze kant dan toch). Zo na 1 km al meteen beginnen te klimmen voor een hoogteverschil van meer dan 800 meter naar 1099 meter is niet niks. Eens over de top komen we in meer zonnig weer terecht en natuurlijk ook een betere temperatuur.
    Op 8 km van Pamplona heeft Wim zich opgesteld voor ons middagmaaltje. Op een goeie 100 meter van onze rustplaats zien we heel wat stappers passeren op weg langs hun “Camino”.
    In Pamplona bezoeken wij het oude centrum, maar om bij de kathedraal te komen hebben we door werkzaamheden wel wat problemen. We kunnen daar aan de ingang van het museum wel terecht voor onze stempels.
    Voor het stadhuis zetten vriendelijke politieagenten ons op de gevoelige plaat. Toevallig komen we daar in de buurt de Wim tegen, maar hij kan zijn karretje nergens passeren.
    We zijn met z’n alle akkoord dat Pamplona echt wel meer waard is dan een bezoek van een uurtje. Met de fiets aan de hand stappen ze door straten waar elk jaar de stieren naar de “Plaza del Toro”lopen.
    We dachten dat we vandaag 2 “Puertas” moesten beklimmen, maar net voor Estella krijgen we nog een 3e stevig klim (zonder naam)te verwerken.
    Het valt voor de meeste wel wat tegen, maar eigenlijk wisten we al wel dat vlakke wegen in Spanje niet veel voorkomen.
    Jos V.L. is bij de langere beklimmingen wel een stuk vroeger boven dan de andere pelgrims. Hij is vrij licht en bij meting heeft hij de stevigste klimmersbenen. Hij is gewoon de sterkste.
    Verbrande neuzen en lippen met blaren beginnen steeds meer voor te komen.
    Wij blijven nog altijd goed overeenkomen en ons ergens over ergeren, duurt nooit langer dan een paar minuutjes. Laat ons hopen dat de groep hechter naar huis komt dan dat ie vertrokken is.
    Nog een nieuwtje tussendoor, bij de beklimming van de “Puerto de Otxondo” zijn we Dennis Menchov tegen gekomen, die verbaasd was dat we hem herkenden.




    12-06-2009, 06:04 geschreven door Frank  
    10-06-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Verslag 10 Juni

     

    Hoogstraten – Santiago de Compostela

    Maandag 1 juni tot zaterdag 20 juni 2009


    Dag 10: Linxe – Elizondo:
    Het avondeten valt over het algemeen wel mee. Voorgerecht met vis en pasta, hoofdgerecht ganzenbillen met witte bonen ( wel lekker maar rijk aan gassen). Zelfs de mannen die geen bonen lussen, hebben hun bord leeg gegeten. Nagerecht naar keuze en na het eten nog een consumptie en dan naar onze normen redelijk vroeg naar bed. We zaten al vroeg aan tafel daar we al rond 16.30 u aan het hotel “Les 2 Anes” arriveerden.
    Ontbijt een half uurtje vroeger dan de vorige dagen, we willen op tijd starten, we moeten de Spaanse grens over en de eerste col(letjes) staan vandaag op het wielermenu.
    We spreken af om vandaag 3 tussenstops te doen. Tweemaal om een hapje te eten en nog een laatste keer aan de Spaanse grens om onze bidon nog een keer bij te vullen.
    Het vlakke aanloop gedeelte tot km 60 is over mooie wegen en voor iedereen goed om warm te rijden. Later wordt het nog pittiger en de “Col de Pimodiéta” kort maar met zijn 8% stijgingspercentage wel stevig als aanloper te doen.
    De “Puerte de Otxondo”met zin 600 hoogtemeters over ongeveer 10 km is ook voor ons een haalbare kaart.
    Het tijdsverschil tussen de eerste en de laatste renner boven, was ongeveer een klein kwartiertje.
    Het hotel waar we toekomen lijkt wel op de vroegere “14 Billekens”, 3 grote bussen met senioren net boven onze leeftijd bevolken de terrassen en het café om te dansen á volonté.
    Wij zelf vinden dat we ook wel een verfrissing verdienen maar houden het erg sober.
    We komen toe aan het hotel om 17.40 u maar kunnen pas om 21.00 u aan tafel.
    Den Dré is nog altijd de enige met een lekke band, maar Jos B. heeft al een buitenband moeten vervangen.
    Vandaag heeft Suske last van een kapotte lager aan zijn voorwiel, maar hij heeft gelukkig reservewielen bij. Boven op de “Puerto de Otxondo”heeft Dré weer pech. Als 2e boven heeft hij tijd genoeg over om daar in een hondendrol te trappen.
    Wij hadden vandaag in de aanloopzone naar ”Les Bas Pyrenées” tussen Briscous en Hasparren een regenbuitje van een klein kwartiertje. Het thuisfront meld ons dat het voor de jaarmarkt en de stratenloop minder goed weer is.
    De afstand vandaag 131,50 km is afgelegd met een gemiddelde van 20,7 km/u.
    Nog even vermelden dat met de beklimming moesten afhaspelen met een temperatuur van + 30 graden.



    10-06-2009, 23:24 geschreven door Frank  
    09-06-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Verslag 9 Juni

     

    Hoogstraten – Santiago de Compostela

    Maandag 1 juni tot zaterdag 20 juni 2009

    Dag 9: Lacanau-Océan - Linxe:

    Vannacht een flink onweer en na het opstaan regelmatig een buitje, toch ziet het er voor ons volgens de meteo nog goed uit.
    De eerste probleempjes met het zitvlak beginnen bij de meeste onder ons wel de kop op te steken. Bij sommigen begint hun achterwerk serieus op een acné-smoeltje te lijken.
    Het ontbijt-buffet wordt pas na 8 uur opengesteld. Dat wordt dus haasje rep je om tijdig te kunnen vertrekken. Met de 13 km die er ook vanmorgen bijkomen, moeten we toch weer bijna 160 km fietsen. Het parcours is wel vrij vlak, maar meestal de wind pal op kop.
    We zien op onze weg vooral heel veel kapot gewaaide bossen als gevolg van de voorjaarstormen, honderden hectaren omgewaaid of gebroken als lucifers.
    We komen ook vaak voorbij aanwijzingsborden met als vermelding “Chemin de Compostelle”.
    Wij hebben vandaag 2 stopplaatsen voorzien en worden nu ook weer heel goed voorzien van spijs en drank.
    Het landschap is eerder eentonig, het ene bos lijkt wondergoed op het andere bos. Vanaf ’s middags gaan de armstukjes uit, de temperatuur loopt op tot boven de 22 graden. Het hoogteverschil is nergens meer dan 60 m.
    En voor diegene die het nog altijd niet geloven, het tempo is bijna altijd aangepast en we hebben nog altijd maximum in totaal een 30-tal minuten regen gehad op de voorbije 9 dagen.
    We komen terecht in een typisch, oud, Frans hotelletje, dat mooi is gerestaureerd, we worden door de patron zeer vriendelijk ontvangen en hij trakteert ons op een rondje(Floreffe-33 cl) van het huis. Morgen meer nieuws over ons verblijf in het hotel “Les 2 Anes”, want de andere ezels gaan er nu nog ene drinken.



    09-06-2009, 18:58 geschreven door Frank  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Verslag 8 Juni

     

    Hoogstraten – Santiago de Compostela

    Maandag 1 juni tot zaterdag 20 juni 2009

    Dag 8: Rochefort sur Mer – Lacanau:

    Het eten in het hotel Des Remparts was goed, maar we hebben al beter meegemaakt deze eerste week.
    We zijn ook vergeten te vermelden dat bij onze stop in Fontenay we een pelgrim ontmoet hebben die op weg is naar Compostela samen met zijne ezel. Hij is in Rouen vertrokken en was aan dag 6 bezig, ongeveer 150 km.
    Bij het opstaan zijn we vandaag al veel minder enthousiast dan de vorige dagen, de lucht is grijs zover je kan zien en het regent al van voor 05.30u. Op het nieuws zien we dat het weer in Brussel heel wat beter is.
    We staan starters klaar met onze regenvestjes aan en kunnen die al meteen weer terug uit doen, het houd op met regen. Aan de Transpordeur (gondel) over de Charente staan we voor een konstruktie in herstelling. Wij op zoek naar een andere mogelijkheid om de rivier over te steken, we opteren voor de zeer steile, hoge, nieuwe brug en vinden daar dat er ook een fietspad is voorzien. Voorbij de brug, blijkt de N113 verboden terrein te zijn voor fietsers. Wij maar weer op zoek voor een ander alternatief dat we vinden verder op de route die Suske had voorzien via Tonnay Charente, 16 km extra op onze tellertjes. We fietsen met een stevige zuidwesten wind tot Jaffa. Daar is het marktdag en moeten we weer op zoek naar een alternatief richting Royan, het begint ook stevig te regenen. Harry loodst ons feilloos naar de veerboot. Het stopt ook met regenen.
    Irene staat ons al toe te wuiven op de veerboot en trakteert ons met een lekkere kop koffie. Eten doen we op een parking aan de overkant van de Gironde.
    Vanaf daar verlaten we de geplande route, Harry leidt ons langs prachtige fietspaden via de Euronat camping (zomer thuishaven van Harry en Irene) naar Lacanau-Océan.
    We fietsen verder naar het opgegeven Golf-hotel in Lacanau-ville.
    Blijkt dat dit adres niet klopt en terug moeten naar Lacanau-Océan. Weer 26 km extra te rijden en dat zorgt ervoor vandaag (dat hopen we toch) met 164 km de langste rit zullen hebben. Het daggemiddelde is vandaag 24,2 km/u.
    Wanneer we uiteindelijk het Golf-hotel vinden komen we in een voor pelgrims wat overdreven luxe terecht. Vanzelfsprekend is het eten hier ook prima in orde.
    Aan onze miserie komt echter geen einde, Jos krijgt een e-mail dat onze reservatie voor Castrojeritz niet in orde blijkt te zijn. De vorige gerante van het hotel blijkt er met meerdere voorschotten vandoor te zijn gegaan. Jaan kan dit via de telefoon voorlopig rechtzetten.




    09-06-2009, 03:44 geschreven door Frank  
    07-06-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Verslag 7 Juni

     

    Hoogstraten – Santiago de Compostela

    Maandag 1 juni tot zaterdag 20 juni 2009

    Dag 7: Mauléon-Rochefort sur Mer :
    We fietsen vandaag van Pays de la Loire, via de Vendée naar Poitou Charentes. De eerste 50 km zijn vrij pittig tot Fontenay le Compte.
    Elk dorp, stadje of stad heeft wel zijn chateau(’s), het ene al mooier of groter als het andere. Wim heeft een ruime plaats gevonden op de parking vlakbij de grote,mooie kerk in Fontenay le C.
    Als verrassing trakteert hij ons op aardbeientaart, ter gelegenheid van zijn 59ste verjaardag.
    Het opladen van onze twee gsm’s met franse sim-kaartjes wil maar niet lukken.
    In La Ronde halen we op het stembureau op ’’Le Mairie” nog extra stempels voor onze boekjes, kwestie van zeker in orde te zijn m.b.t. onze stemverplichtingen.
    De afstand vandaag is 135,5 km tegen gemiddelde snelheid van 21,5 km/u.



    07-06-2009, 23:53 geschreven door Frank  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Verslag 6 Juni

     

    Hoogstraten – Santiago de Compostela

    Maandag 1 juni tot zaterdag 20 juni 2009

    Dag 6: Chateauneuf sur Sarthe-Mauléon:

    Het ontbijt is in buffetvorm en naar franse normen redelijk tot goed te noemen.
    Voor onze route hebben we vandaag vele, kleinere, secundaire wegen gekozen. We fietsen duidelijk door een pruimenstreek. In Grez Neuville stoppen we even op de brug over de Mayenne en nemen een paar foto’s, te mooi om zomaar door te fietsen.
    Omstreeks het middaguur fietsen we in Tournebride over de Loire, net over de brug, een mooie parkeerplaats voor de mobilhome en dus geschikt om in erg, mooie omgeving ons middagmaal te nuttigen.
    Het parcours is zeker niet licht, maar ook weer niet om te zeggen, erg zwaar ! We fietsen natuurlijk ook langs de nodige mooie kastelen.
    Om 14.15u krijgen we ons eerst regenbuitje (5 minuten). Voor de rest wel dreigende wolken maar geen regen. Na de middag krijgen we regelmatig een stukje wind op kop, dat waren wij nog niet gewoon.
    De 5-Jazz festivalgangers (4 fietsers) hebben blijkbaar niet veel last van hun avondrijke escapades.
    Mauléon is een mooi stadje met oorsprong in de Romaanse tijd en dat zie je aan de nog aanwezige resten uit die periode.
    Ook vanavond is het eten echt wel te doen, voorgerecht met asperges en ham, hoofdgerecht met rosbief en verschillende groenten, nagerecht kazen en een ijsje.
    We gaan nadien nog nabespreken in het café-gedeelte waar Jaan en Harry trakteren op 2 flessen champagne en ze nemen nog een fles bovenop van de kas.
    Blijkbaar heeft Jos J. na zijn miltvuur- aanval een te lange periode zonder alcohol geleefd, die paar glaasjes champagne doen hem zodanig snurken dat kamergenoot René de eerste 3 uren niet heeft kunnen slapen.
    Het ontbijt is eenvoudig, maar ruim voldoende.



    07-06-2009, 23:50 geschreven door Frank  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Verslag 5 Juni

     

    Hoogstraten – Santiago de Compostela

    Maandag 1 juni tot zaterdag 20 juni 2009

    Dag 5: Essay-Chateauneuf sur Sarthe !

    We vertrekken richting Alencon, waar we op zoek gaan naar een cyber-café. Met veel zoekwerk en wat heen en weer fietsen kunnen we uiteindelijk terecht in het stedelijk cyber-café (genaamd Rotonde), vlakbij het Justitiepaleis en gelegen in het gebouw van de stedelijke, administratieve diensten.
    Frank kan ons verslag nog op het blog zetten voor hij met de Gammelse op driedaagse vertrekt richting Tongeren.
    Bij het verlaten van Alencon hebben we weer de nodige problemen, nergens fatsoenlijke nummering van de wegen, zorgt voor 5 km extra op onze tellertjes. Het parcours van vandaag is mooi, maar soms wel redelijk stevige kost (met regelmatig een stijgingspercentage van + 10 %). Zo leren we al hoe het straks in Spanje wel vaker zal zijn.
    Fresnay sur Sarthe, Sille le Guillaume, Sable sur Sarthe en Saint Denis d’Anjou zijn mooie stadjes op onze route.
    Wim heeft vandaag appelflappen, zacht brood (voor den Dré), stokbrood, gevogelte-paté, Franse kazen, het nodige fruit en dessertjes op het menu.
    Het weer blijft goed en de wind hebben we in ons voordeel.
    Het hotel Les Ondines is magnifiek gelegen en voorzien van alle luxe. We zullen vanavond eten op een afgesloten terras op een platform boven de Sarthe.
    We fietsten vandaag 130 km, met een gemiddelde van 24,5 km/u.
    Het avondeten was weer een keuzemenu, iedereen kon iets naar smaak bestellen. Voorgerecht en hoofdgerecht, 4 verschillende mogelijkheden dessert: chocolade, gebak, ijs of aardbeien. Zoals het Hoogstratenaren betaamt kozen 7 van de 9 voor de aardbeien.
    Na het eten gaan we met z’n vijven (Suske, Jos B., Wim, Harry en Jos ondergetekende) naar het plaatselijke Jazzfestival “ La Planche à laver” (www.laplanchealaver.com) treed er vanavond op: de klarinettist is van het niveau Eddy Sabbe, de banjospeler lijkt op Jan Noyens en de washbordman is precies Nikkele Nelus. De muziek is echt wel leuk om aan te horen. Ze spelen heel veel moderne muziek in Jazz stijl. De rosé wijn smaakt erg goed…. Ons wacht morgen waarschijnlijk een zéér zware dag.



    07-06-2009, 11:01 geschreven door Frank  
    04-06-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Verslag 4 Juni

     

    Hoogstraten – Santiago de Compostela

    Maandag 1 juni tot zaterdag 20 juni 2009

    Dag 4 Les Andelys – Essay

    Eerst nog even over gisterenavond, de wandeling naar de Seine, met een mooi panorama van de grote bocht, maar ook de ruines zijn prachtig om te zien.
    Voor het eten nog even aperitieven op het tuinterras met lekkere hapjes van de chef. Ook het avondeten was niet direct een pelgrimsmaaltijd. Het voorgerecht van 4 patés, het hoofdgerecht met ganzenborstfilet, 2 desserts en nog een koffie of thee als afsluiter. We kozen vandaag voor de wijn van het huis en ook die viel best in de smaak (we vrezen dat we er echt niet op zullen vermageren).
    Het ontbijt was goed maar sober, echt comme en France !
    Om 09.30u vertrekken we op weg naar Essay, Wim gaat op bezoek naar in de mooie, romaanse kerk voor de nodige stempels. En wij ontdekken na 5,5 km dar Sukse soms wat last heeft van een Alzheimer-Light versie, hij laat ons in de foutieve richting vertrekken. De 2 Jossen kregen in de gaten dat we verkeerd reden. Dat betekent dus 11 km extra op de teller.
    Na de brug over de Seine, krijgen we over een afstand van 40 km, een ardennenparcours onder de wielen.
    Later echter veel erg mooie, glooiende wegen door mooie bossen (soms wat teveel vrachtverkeer) !
    Voor onze eerste bevoorradingsplaats heeft Wim weer een gepaste stop gevonden voor onze pic-nic. Op het menu: boule de berlin (met krieken), stokbrood met kaas en als dessert meloen met ham van Bayonne. Later op onze route zien ze de Wim niet meer terug, hij is alhoewel niet persoonlijk, betrokken bij een wreed accident , vijf auto’s in de prak en alleen de Wim met zijn mobilhome zit daar tussen zonder blikschade, na zijn noodstop ligt het interieur wel flink overhoop !!!
    Het hotel valt op het eerste zicht erg tegen, maar de kamers vallen uiteindelijk wel mee. Je kan hier alles vinden : café, brouwer, bakker,winkel en traiteur ! De kamers vallen nog wel mee.
    Avondeten: voorgerecht in buffetvorm, met keuze uit salades, patés(zelfs fois-gras), ham, tonijnsalade en volgens den Dre en de Jos B. ook kaas, maar die leek verdacht veel op boter(hahaha).
    Hoofdgerecht, keuze uit karbonade of witte pensen (specialiteit van Essay) met gebakken patatjes en puree. Nagerecht, keuze uit chocolat mousse, kazen of ijskreem.
    Ontbijt weer typisch op z”n Frans maar ruim voldoende. Na het eten biljarten in het kaffee, vogelenpikken en pintjes pakken.
    Bij vertrek krijgen we nog een fles champagne van de chef mee als aandenken. Erg gedienstige en vriendelijke mensen en al die overbodige luxe hebben pelgrims eigenlijk ook niet nodig.

    De eerste fotos(vertrek) kan je hier vinden

     



    04-06-2009, 00:00 geschreven door Frank  
    03-06-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Verslag 3 Juni

     

    Hoogstraten – Santiago de Compostela

    Maandag 1 juni tot zaterdag 20 juni 2009

    Dag 3 : Amiens-Andelys:

    Het ontbijt valt best goed mee in Hotel Normandie.

    Suske gaat op bezoek in de baseliek (Notre Dame) om te vragen hoe of waar wij aan onze stempels kunnen geraken. Na een paar misverstanden kan hij kort na negen uur de stempels afhalen op het secretariaat van de basiliek.
    Het is even schrikken als hij in het boekje van Jos Van Loon een leeg eerste blad aantreft. Gelukking staan de vorige stempels op het 3e blad.
    Het verlaten van Amiens verloopt erg vlot, vanaf de grote universiteitscampus krijgen we tot Creveceur le Grand (km 39) zeer goede,erg goede rustige wegen. Later wat meer drukte (vooral vrachtverkeer), maar niet al te hinderlijk. De bevoorrading is nu ook weer prima en op de juiste plaatsen.
    De laatste 30 km zijn op rustige wegen maar met af en toe wat pittig klimwerk. Regelmatig fietsen we op een hoogvlakte met prachtige panorama’s.
    Niemand heeft bij het fietsen echt problemen, natuurlijk zijn we niet allemaal van het type bolletjestrui.
    Maar we krijgen steeds meer het vermoeden dat den Dre de voornaamste kandidaat is voor het bergklassement.
    We zijn goed op tijd in het hotel en worden zeer goed ontvangen. De pintjes op het terras van Hotel de Paris vallen goed in de smaak, zelfs voor 3 personen die Heineken drinken. We spreken al af om op het terras te eten.
    Maar voor het eten gaan we eerst nog een wandeling maken naar de ruines van he kasteel vqn Richard Leeuwenhart (koning van England en hertog van Normandie).
    Hoe de avond verder verloop hoort u morgen wel !!!!!




    03-06-2009, 22:29 geschreven door Frank  
    02-06-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.verslag 2 Juni

     

    Hoogstraten – Santiago de Compostela

    Maandag 1 juni tot zaterdag 20 juni 2009

    Dag 2: Ronse-Amiens:

    Ook het ontbijt in Lou Pahou was van hetzelfde niveau als het avondeten, beter kan haast niet. De hotelbaas (chef-kok) is van topniveau !
    Al vlug fietsen we Henegouwen binnen, we merken meteen dat het wegdek van een totaal ander niveau is dan de wegen in Oost-Vlaanderen. Vooral de fietspaden zijn er ronduit slecht.
    Doornik en vooral Douai zijn even moeilijke passages, vooral in Douai vergist Suske zich van rotonde en dat zorgt voor het nodige zoekwerk.
    De wegen en het parcours zijn voortreffelijk en de moeilijkheidsgraad valt echt wel mee.
    De tussenstops waren ook deze keer door Wim goed gekozen. We kwamen niets tekort, eten en fruit a volontee.
    De 150 km werden afgelegd met een gemiddelde van 26,2 km/u, de opgegeven afstand in het rittenboek gaf nu een verschil welgeteld 20 meter. Het hotel blijkt niet te vergelijken met dat van gisteren, kamers veeeel te klein en erg smalle 2-persoonsbedden (twijfelaars). We zoeken een eetgelegenheid op in de stad en komen bij Brasserie Jules komen wij goed terecht. Later gaan wij nog even de stad in op zoek naar een gepast café. We komen in een jongerencafé terecht en voelen ons daar direkt thuis.
    Omstreeks 10.30u gaan we slapen.




    02-06-2009, 00:00 geschreven door Frank  
    01-06-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Verslag 1 Juni

     

    Hoogstraten – Santiago de Compostela

    Maandag 1 juni tot zaterdag 20 juni 2009

    Maandag 1 juni

    Om 9.00h al heel wat volk in de kerk in Hoogstraten.
    9.15h Jos Van Loon met een rechtstreeks interview op Joe Fm, afgenomen door Els Decracker.
    9.20h eerste stempels op onze geloofsbrieven.
    9.30h vertrek onder echt heel veel belangstelling van familie, vrienden en BH’s.
    Er zijn 8 koptrekkers van onze HWT vrienden opgekomen, zij zullen ons vergezellen tot aan de Sint-Jacobs kerk in Antwerpen.
    We komen daar aan net om 11.00h (aanvang van de hoogmis). Een erg vriendelijke dame (non) wil zorgen voor onze stempels, maar 1 van de voorgangers komt ons vertellen dat we moeten wachten tot het einde van de mis 11.50 .
    We waren vooraf al gewaarschuwd dat deze kerk de moeilijkste plaats zou zijn om aan onze stempels te geraken. We hebben het dan maar zonder deze stempels gedaan.
    Achter de kerk van Temse had Wim een prima plaatsje gevonden voor de mobilhome. Tafels en stoeltjes onder de luifel. Prima om ons middagmaaltje te eten.
    In Kerksen hebben we onze volgende stop gedaan om in café “ De oud strijders” een koffie of thee te gaan drinken.
    In Brakel(met als burgemeester Herman de Croo) net buiten het centrum km 123 heeft Dre een primeur, de allereerste lekke band en dat telt al meteen voor 2, het eerste reserve binnenbandje blijkt ook al lek te zijn.
    Wanneer we het eerste Henegouwen verlaten moeten we verder over erg natte wegen(8 km), we hadden die bui al van ver zien hangen. Zelf zijn we wel vuil maar niet nat geworden.
    Om 17.00h waren we aan hotel Lou Pahou in Ronse. Na onze wasbeurt zijn we even gaan apperitieven in café Joly op 100m van het hotel.
    De afstand opgegeven op ons rittenboek klopte tot op 200m na. Gemiddelde snelheid voor vandaag 24,8 km/u, de volle afstand wind recht of schuin vanachter.
    Nog maar pas in het hotel was Jos Brosens al zijn portefeuille verloren(gelukkig teruggevonden in zijn eigen schoenen). Het eten in hotel Lou Pahou is meer dan voortreffelijk, echt voor een weekendje Vlaamse Ardennen een absolute aanrader.



    01-06-2009, 22:26 geschreven door Frank  
    31-05-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Fotos

     

    Hoogstraten – Santiago de Compostela

    Maandag 1 juni tot zaterdag 20 juni 2009

    Fotos

    Voor de fotopagina klik hier



    31-05-2009, 00:00 geschreven door Frank  
    Archief per week
  • 15/06-21/06 2009
  • 08/06-14/06 2009
  • 01/06-07/06 2009
  • 25/05-31/05 2009
  • 11/05-17/05 2009
    Gastenboek

    Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek

    Blog als favoriet !
    Startpagina !

    Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!