Op donderdag 11 oktober 2007 vertrok het Emiel Hullebroeckkoor, in de dichte mist, naar de Sint-Godelievekerk in Wondelgem voor de feestviering van "Dertig jaar VVVG Wondelgem".
Om 10.30 uur zongen wij de "Verzoeningsmis van Preud'homme en volgende Vlaamse liederen: Wilt heden nu treden, O Heer mijn God, Nu rusten alle wouden, In Vlaanderen. We besloten met Gebed voor het Vaderland van Gaston Feremans.
In verschillende toespraken werd het reilen en zeilen van de vereniging belicht. Ook de verschillende activiteiten die de VVVG organiseert kwamen aan bod.
Na de dankmis was er een gezellige babbel tijden de receptie in "De Nachtegaal" en bewonderden we de fototentoonstelling over "dertig jaar activiteiten".
Wie wenste kon deelnemen aan een feestmaal, waarna een ontspanningsnamiddag volgde met "Multisound Ronny Martino".
Einde van een feestelijke dag.
Rik
13-10-2007
Uitvaartmis Erik De Smedt
Zaterdag 7 oktober
zong ons koor
de uitvaartmis
van
Erik De Smedt
echtgenoot van mevrouw Lisken De Fraine.
Erik De Smedt werd geboren te Gent op 4 mei 1928 en overleed te Zwijnaarde op 1 oktober 2007.
De uitvaartmis had plaats in de Kristus Koningkerk op de parochie van Nieuw Gent.Celebrant was E.H. Jürgen François, pastoor van deze parochie en tevens bestuurslid van de Vlaamse Volksbeweging Gent.
Erik De Smedt was bestuurslid van Davidsfonds Leiekant Gent.Hij was tevens lid van verschillende Vlaamse verenigingen o.a. van de VVVG.
Onze innige deelneming aan zijn echtgenote en gans de familie.
P.
20-08-2007
IJzerwake 2007
Enkele dorstige kelen waren er reeds vanonder gemuisd.
IJZERWAKE 2007
Samen met het Scheldekoor en De Zwalmfanfare ondersteunde het Emiel Hullebroeckkoor de samenzang op de 6de IJZERWAKE op zondag 19 augustus te Steenstrate, in de schaduw van het gedenkteken van de gebroeders Van Raemdonck.
16 koorleden waren aanwezig: Guido, Jan (penningmeester), Jean-Louis, Jan (onze vaste begeleider), Hendrik (onze vaste dirigent), Lieve, Bea, Christiane, Lizette, Jacques, Cécile, Lut, Wies, Marleen en Agnes en Paul. Twee "gastzangers" kwamen ons versterken: ons gewezen lid Omaar uit De Panne en Christiaan Bauwens uit Gent.
Het was ongetwijfeld de beste IJzerwake van de zes: grote opkomst (4200 betalende deelnemers) en een beklijvende toespraak van Johan Laeremans over de voortschrijdende verfransing van Vlaams Brabant. Hopelijk wordt de rest van Vlaanderen eindelijk wakker. Deze IJzerwake stond dan ook terecht in het teken van "Vlaanderen: Laat de Rand niet los!".
En hoewel zowat elke deelnemer uitgerust was met regenscherm en laarzen scheen de zon.
't Werd eens tijd dat de weergoden ons gunstig gezind waren. 't Was lang geleden. Gelukkig zat Frank, de weerman, er enkele uren naast wat de "neerslag" betreft.
Tot volgend jaar NA de GROTE STAATSHERVORMING, DE SPLITSING VAN DE KIESKRING BHV, ONVERWIJLD EN ZONDER PRIJS. Dat alles dank zij VIJF MINUTEN POLITIEKE MOED.
Edn
23-07-2007
Uit volle borst op de GF (3)
Uit volle borst op de GF 2007 (3)
De Duveltent was weer overvol met zanglustigen, op zondag 22 juli 2007, om samen met het ensemble PartyTuur, gedurende hun laatste aperitiefconcert van de Gentse Feesten 2007, "uit volle borst" onze Vlaamse en volkse liederen te zingen.
Wij leden, vrienden en kennissen van het Emiel Hullebroeckoor waren weer talrijk aanwezig; met een twintigtal, waaronder Guido, Paul, Lutgard (en dochter), Jean Paul en Lieve, Lucie, Jan (en zoon), Mariette, Agnes en Rik, Jaak en echtgenote, e.a.
Samen met een paar honderd Gentenaars, en enkele tientallen Vlamingen uit Limburg, Antwerpen, Brabant, West-Vlaanderen en enkele Noord-Nederlanders zongen we, met volle overgave gedurende twee uur (van 11.00 uur tot 12.00 en een toemaatje) meer dan 25 Vlaamse liederen. Deze die nog enkel te horen zijn dankzij o.a PartyTuur en waarvoor de (V)RT de neus ophaalt. "Folksongs" van overal behalve uit Vlaanderen, dat is hun verborgen agenda. Elk identiteitsbesef van de Vlamingen, nauw verbonden met de volksliederen, belachelijk maken of doodzwijgen ziedaar hun 'partij'programma. Het volk blijft echter zingen, zolang er nog muzikanten te vinden zijn die zich hiervoor engageren, en gelukkig zijn er die nog. Toch voeren we een ongelijke strijd. In onze scholen en in de meeste jeugdbewegingen wordt de Vlaamse liederenschat niet meer aangeleerd. Doelbewust, daar bestaat weinig twijfel over.
Wat de enkele honderden mensen op het Emiel Braunplein, in de schaduw van het Belfort en Klokke Roeland, zongen ? Ziehier het repertorium van zondag: Het Loze vissertje, Vier weverkens, De scharensliep, De zilveren vloot, Jan de mulder, My Sarie Marais, Tineke van Heule, Ik trek mijn wandelschoenen aan, De koekoek, Een meisje dat van Scheveningen kwam, Een soldaat van Napoleon de Grote, Kempenland, Als sterren aan de hemel staan, Sofietje, Aan het Noordzeestrand, De purperen hei, Laat ons liefste samen varen, J'attendrai ("Zatten André), La vie en rose, Franse medley (een potpourri van Franse liedjes), Mee mijne vlieger, In mijn stroatje, Kalinka, O was ik maar, In een klein café aan de haven, Het plekje bij de molen, Zoet liedekijn. Besloten werd als steeds met een daverende Klokke Roeland, door alle aanwezigen rechtstaand gezongen.
Dank U vrienden van PartyTuur voor de zes heerlijke uren die we samen zingend doorbrachten. Bedankt Luc Oppeel (gitaar) voor de steeds gevatte, spitse en humoristische babbel. Bedankt aan al de muzikanten onder de kundige leiding van Sabine Vermeulen.
Tot volgend jaar, tot op de Gentse Feesten 2008. Hopelijk zien we allen elkaar terug.
EdN
21-07-2007
Uit volle borst op de GF (2)
Uit volle borst op de GF 2007 (2)
Met een twintigtal (leden van ons koor met vrienden en kennissen) waren we zaterdag 21 juli aanwezig op het tweede aperitiefconcert van PartyTuur ter gelegenheid van de Gentse Feesten. Het was weer een hoogdag van het volkslied.
Ik was al opgewarmd voor ik aan de Duveltent kwam. Op tram 1 kreeg ik het "aangenaam" gezelschap van twee madammen van het oude Gent die luidruchtig in het Frans hun gehechtheid aan ZKH Philippe de Belgique (alias "Den Taaie") rondbazuinden. Enfin je kent wel de conversatiecultuur van de Gense franskiljons: acht woorden in het Frans en twee in het Gents omdat ze die twee woorden in het Frans niet kennen. Die restanten van de leliaards gingen naar het Te Deum in Sint-Baafs om er "Vive le prince" te stamelen.
Er was meer volk voor het aperitiefconcert dan voor "le prince". En als je het opgeroepen detachement van de transmissietroepen er niet bijrekent was er veel meer volk op het Emiel Braunplein dan op het Sint-Baafsplein. Symbolischer kon het niet: het establishment en de leliaards in de Kathedraal en het volk van Gent in de schaduw van het Belfort.
Toen na het middaguur de klokken van Sint-Baafs het zingende volk van Gent probeerden te "overdonderen" zongen we "De Beiaard speelt zo schoon hij kan". Het volk van Gent (en omgeving) zong met nog meer overtuiging dan anders het refrein:
"De vogel kweelt zo hel en blij, het windje speelt zo vrij En blij en vrij, ons volk ter eer, is Vlaanderen weer, En vrij en blij is Vlaanderland nu weer. Men strooie kruid en palmen uit bij klank en zang. Hou eeuwig stand O heilig vaderland.
En wees er van overtuigd: het ging om ONS vaderland en niet om dat van de "Prince de Belgique".
Hij is niet komen meezingen en we hebben hem niet gemist.
Dank U vrienden van partyTuur voor de uitstekende timing en voor het aanvoelen van de symboliek van het moment.
En we zongen verder en niets of niemand kon ons overstemmen.
EdN
20-07-2007
Klokke Roeland op de GF
Klokke Roeland
De aperitiefconcerten van PartyTuur op de Gentse Feesten worden onveranderlijk besloten met het zingen (rechtstaand) van het Gent Nationaal Volkslied "Klokke Roeland". De schalkse gasten van PartiTuur doen wel af en toe of ze deze traditie vergeten. Onmiddellijk reageert het Gentse publiek en "eist" Klokke Roeland. En PartyTuur geeft het volk wat het vraagt..
EdN
Uit volle borst op de GF (1)
Uit volle borst op de GF 2007 (1)
Het Emiel Hullebroeckkoor was weer goed vertegenwoordigd op het aperitiefconcert van PartyTuur in de Duveltent op het Emiel Braunplein op zaterdag 15 juli. Onze verslaggever zag en hoorde: Guido, Jean-Louis, Mariette, Lutgard, Lieve, Agnes, Lucie, Wis, Jan, Paul en Hendrik. Echtgenotes en echtgenoten van de leden hebben we er niet bij vermeld. Wellicht zaten er nog andere leden in de massa verscholen.
Een volle tent. Wie niet aanwezig was een half uur voor de aanvang van het aperitiefconcert moest het zonder zitplaats stellen. De regen kon zelfs hen niet deren die geen plaats meer vonden in de tent. Zingen "onder moeders paraplu" was best gezellig.
Onze volkse liederen werden door de talrijke aanwezigen onder de bezielende en humoristische leiding van PartyTuur uit volle borst gezongen, zoals op bovenstaande foto te zien is. De borst is bij de leden van ons koor vanzelfsprekend altijd iets "voller" dan bij de andere zangers, alhoewel...
Jammer dat die twee uur zo vlug voorbij zijn. Voor ons, en voor de meeste aanwezigen, mocht het gerust nog wat langer duren. Wij kijken reeds uit naar zaterdag 21 en zondag 22 juli op dezelfde plaats van 11.00 tot 13.00 uur. Wij zullen er zijn...
EdN
17-07-2007
PartyTuur op de GF 2007
Dit is het ensemble PartyTuur Gentse feesten 2007 Zaterdag 15 juli
met
Roger Vermaerke (dwarsfluit)
Ivan Lippens (contrabas)
Trees Claus (altviool)
Luc Boussemaere (accordeon)
Luc Oppeel (gitaar)
Sabine Vermeulen (dirigente)
16-07-2007
Repetitie van 17-08-2007
Volgende repetitie op donderdag 17 augustus 2007
Volgende liederen worden ingestudeerd en/of herhaald:
1. IJZERWAKE
Herhaling van de liederen voor de IJzerwake (zie Programma 2007).
- K1 : Wees gegroet (Armand Preud'homme). - K2 : Wilt heden nu treden. - K8 : (8/1 t/m 8/5) - Kyrie, Gloria, Sanctus, Onze Vader, Agnus Dei. - P14 : Ik heb dit land zo lief gehad (P. Van Leeuwen - Arm. Beliën). - K17: Vrede, de wereld vraagt om vrede. - P30/1: Gebed voor het vaderland (Remi Pirijns - Gaston Feremans). - P30/2: Vlaamse Leeuw (Hip. Van Peene - Karel Miry). - P30/3: De Stem van Zuid-Afrika (C.J. Langenhoven - M.E. de Villiers). - P30/4: Wilhelmus. - P96: Mijn Vlaanderen heb ik hartelijk lief (T. Coopman - G. Antheunis). - P164: Land van ons hart (R. Van Daele - Emiel Hullebroeck).
- A2: Adesteliedje (Veel mensen gaan te middernacht). - A5: Er is een roos ontsprongen. - A7: Hoe leit dit kindeke. - A9: Maria's kind (W. Ferdnanda Van Oleda - Jester Hairston). - A12: Hoort nu de feestklokken - Volkslied 1825 (Bewerking: R. Vanstreels). - A13: O kindeke klein (Joh. Seb. Bach). - A19: Nu is die roe van Jesse ghebloeyt - Oud liederboek Brugge 1651. - A24: Kerstnacht, die schone (A. Preud'homme). - A27: O Kersnacht, schooner dan de daegen (Tekst: Joost Van den Vondel). - A40: Vlaamse Herderkens (P. Nuten - Emiel Hullebroeck). - A33: Kerstnacht - Cantique de Noël (Adolf Adam). - A20: O denneboom. - A41: In dulci jubilo - Middelnederlands 14de eeuw (Bewerking: L. Van Dessel). - A6: Ik wens je een liedje van vrede (Luc Dewolf - Luc Dewolf).
Dit is tevens de volgorde van uitvoering.
* * *
11-07-2007
Jan Driesen heeft wat met Limburg
Jan Driesen begeleid door Paul Van Vooren
Jan Driesen heeft wat met Limburg
De roots van Jan Driesen, onze penningmeester, liggen in Limburg en dat zullen we geweten hebben. Tot grote vreugde van de talrijke aanwezigen op de 11-juliviering van V.O.S op zondag 8 juli 2007 vertolkte Jan, begeleid door Paul Van Vooren, een aantal Limburgse klassiekers. Steeds een moment om naar uit te kijken als Jan het podium beklimt en "Limburg Allein" inzet.
Edn
11-juliviering V.0.S. 2007
Paul Van de Voorde en Hendrik Swinnen
WIJ TRADEN OP
11-juliviering van V.O.S. Zondag 8 juli 2007 Dienstencentrum Gentbrugge
Strijdbaarheid en gezelligheid, zo kunnen we de jaarlijkse 11-juliviering van V.O.S. samenvatten.
Voor de strijdbaarheid zorgden de gastspreker en het Emiel Hullebroeckkoor. Voor de gezelligheid zorgde Paul Van de Voorde die de samenzang leidde na het officieel gedeelte.
Omdat onze vaste begeleider, Jan Janssens, 11-juli verplichtingen had in zijn thuisbasis hadden we probleem: een koor zonder begeleider is als een violist zonder viool. Wij zijn dan ook Paul Van de Voorde heel dankbaar omdat hij de ondankbare taak van invaller op zich wilde nemen. Het is immers geen eenvoudige taak een optreden van een koor te begeleiden zonder vooraf samen te hebben geoefend. Er kan zoveel mis lopen. Dat dit niet gebeurde is ongetwijfeld te danken aan de beroepsernst en de geestdrift van Paul Van de Voorde en van onze dirigent Hendrik Swinnen. Zij hebben water en bloed gezweet...
Paul Van de Voorde is een heel gedreven muzikant uit Zwijndrecht. Wie voor zijn vereniging een gezellige zangnamiddag of -avond wil organiseren adviseren we beroep te doen op Paul. Gezelligheid en succes verzekerd.
Zondag begeleidde hij het koor en de samenzang op de toetsen. Het liefst zie ik hem de samenzang begeleiden op accordeon
Voor inlichtingen: Paul Van de Voorde, Statiestraat 66 2070 Zwijndrecht. Tel.: 03 2198609 of mobieltje: 0497 138536.
EdN
05-07-2007
Gentse Feesten 2007
ZING MET ONS MEE
OP DE
GENTSE FEESTEN
2007
Alle vrienden van het Volkslied worden hierbij uitgenodigd om deel te nemen aan de aperitiefconcerten op de Gentse Feesten.
Reeds veertien jaar organiseert PartyTuur deze aperitiefconcerten in het vertrouwde Duveldroomschip op het Emiel Braunplein aan het Belfort, in het centrum van Gent.
Wij verwachten er alle zangliefhebbers om er samen met de leden van het Emiel Hullebroeckkoor en vele Gentenaren te zingen op:
Zondag 15 juli Zaterdag 21 juli Zondag 22 juli
van 10 tot 13 uur
Gezelligheid gegarandeerd
Iets over PartyTuur
In juli 1992 schrijft Sabine Vermeulen, toen nog studente aan het muziekconservatorium te Brussel, de muziek voor een reeks toneelvoorstellingen in De Pinte. Samen met zes enthousiaste Pintenaren besluit ze verder te gaan op het ingeslagen muzikale pad. PartyTuur is geboren.
Wat in 1992 ooit begon met enkele stukjes toneelmuziek en vier volksliedjes, is uitgegroeid tot een ware schatkist vol Nederlandstalige volksliedjes, Franse chansons, Engelse zeeliederen. Met die liederenschat doorkruist PartyTuur al meer dan tien jaar het Vlaamse land. Voor elke streek zit er wel een liedje in de map.
PartyTuur voert het publiek met het zangboekje in de hand mee op een wervelende liederentocht vol humor en ambiance waar men nog lang over nakaart. en men zegt het voort. De sterke ambiancereputatie zorgt voor een blijvende mondelinge reclame, uit het ene optreden vloeit het ander, al al die jaren.
In 2004 besluit Raymond Vermeulen (klarinet) geen instrument meer te bespelen maar er enkel nog te herstellen. De rest van de bezetting blijft. Luc Oppeel (gitaar en zang), Luc Boussemaere (accordeon), Treed Claus (altviool), Roger Vermaerke (fluit), Ivan Lippens (contrabas) en Sabine Vermeulen (toetsen).
In de loop der jaren trad PartyTuur ook op voor radio en televisie en in het buitenland. De Gentse Feesten blijven echter elk jaar opnieuw de kers op de taart. Al veertien jaar land speelt PartyTuur er de aperitiefconcerten.
Webstek: www.PartyTuur.be
Vakantieregeling 2007
VAKANTIEREGELING 2007
Geen repetities op 12, 19 en 26 juli en op 3 en 10 augustus
Eerstvolgende repetitie op donderdag 17 augustus ter voorbereiding van onze deelname aan de IJZERWAKE op Zondag 20 augustus te Steenkerke
25-05-2007
Jan Janssens - Onze nieuwe begeleider.
JAN JANSSENS ONZE KERSVERSE BEGELEIDER
Na het ontslag van Fernande Brison werden de liederen aangeleerd en ingeoefend onder de leiding van onze dirigent Hendrik Swinnen en dit zonder begeleiding op de piano. Gemakkelijk was het niet altijd maar moeilijk gaat ook. Bovendien zorgde Mariette ervoor dat we minstens de juiste beginnoot te pakken kregen.
Jan Janssens werd geboren te Dendermonde op 4 september 1957. Hij kreeg zijn muzikale opleiding aan de muziekacademies van Dendermonde en van Lebbeke waar hij les kreeg van mijn moeder in notenleer en piano.
Hij behaalde de eerste prijs notenleer aan het Conservatorium van Gent waar hij les kreeg van o.a... Fernande Brison.
Hij gaf een tijdje les aan de Muziekacademie van Lebbeke. Sinds 1979 is hij werkzaam in een pianohandel te Dendermonde en te Gent.
Jammer genoeg kan Jan er nog niet elke week zijn voor de begeleiding. Hij is immers nog geen senior...
Wij heten hem van harte welkom en hopen op een vruchtbare samenwerking ten dienste van Vlaanderen en het Vlaamse lied.
EdN
24-05-2007
Gust Teugels
Gust Teugels te gast bij ons koor (Donderdag 24 mei 2007)
Wij zien elk jaar uit naar de komst van Gust Teugels naar Gent. Gust dirigeert niet enkel de samenzang op de IJzerwake maar ook de koorzang van het Emiel Hullebroeckkoor (Gent) en het Scheldekoor (Antwerpen). Daarom komt hij elk jaar eens testen hoever we staan met het instuderen van de liederen voor de IJzerwake. Het is altijd een belevenis een namiddag met Gust Teugels samen te werken aan "de afwerking" van de gekozen liederen. Zijn bezieling, zijn humor en zijn liefde voor het volkslied werken aanstekelijk op ons allen. En zijn geduld !
Immers een seniorenkoor is toch altijd iets speciaals. Jarenlang ingezongen fouten moeten er onverbiddelijk uit, en dat zijn er nogal wat! En wees er van overtuigd Gust hoort het kleinste foutje ook al legt hij niet op elke slak zout! En wij senioren denken nog te vaak dat elk Vlaams lied als een staplied moet worden gezonden met veel klemtonen en zo luid mogelijk. Desnoods herhalen tot het goed is luidt de beproefde didactiek van Gust. Bedankt Gust en tot volgend jaar.
EdN
10-05-2007
Kalender 2007
K A L E N D E R 2007 VAN HET EMIEL HULLEBROECKKOOR
* * *
11 JULIVIERING 2007
Zondag 8 juli 2007 14.30 uur In het Dienstencentrum te Gentbrugge Organisatie: VVVG Gentbrugge-Ledeberg
Wij zingen volgende liederen:
Vlaanderen, geheiligde grond
Tekst: F. Van Maele - Muziek: G. Feremans
*
Pieter Breughel den ouwe W. Van de Velde
* Vlaanderen's schoonste dag Tekst: W.Robma - Muziek: Jef Tinel
* Voor outer en heert Tekst: Jef Simons - Muziek: Armand Preud'homme
* Laat ons een bloem Tekst: P. Van Cauwenbergh - Muziek: Louis Neefs
* Mijn land is Vlaanderen Tekst: Willem Gijssels - Muziek: Renaat Veremans
*
GENT Tekst: Em. Hiel - Muziek: Leo Van Gheluwe
* Gebed voor het vaderland Tekst: Remi Pirijns - Muziek: Gaston Feremans
* De Vlaamse leeuw Tekst: Hippoliet Van Peene - Muziek: Karel Miry
* * *
IJZERWAKE
Zondag 19 augustus 2007 11.00 uur Steenstraete
Wij zingen samen met het Scheldekoor
TIJDENS DE EUCHARISTIEVIERING
Psalm: God onze Heer (A. Rodenbacht - Paul Schollaert)
Onze Lieve Vrouw van Vlaanderen (August Cuppens - Lodewijk De Vocht)
Lied van mijn Land (Anton van Wilderode - Ignace De Sutter)
OVERGANG NAAR DE WAKE
Gebed voor het Vaderland (Remi Pirijns - Gaston Geremans)
TIJDENS DE WAKE
Daglied ( Renaat van Daele - Armand Preud'homme)
Wij zijn bereid (Toger Lamens - Jef Tinel)
Brabant (Clem De Ridder - Emiel Hullebroeck)
Omdat ik Vlaming ben (Lambrecht Lambrechts - Maria Matthyssens)
NATIONALE LIEDEREN
Die stem : Uit die blou van onse hemel (J. Van Langenhoven - M.E. Villers)
Wilhelmus van Nassouwe : Mijn schild ende betrouwen (Philips van Marnix van Sint-Aldegonde)
De Vlaamse Leeuw (Hippoliet van Peene - Karel Miry)
* * *
VLAAMSE ZANGSTONDE
Zondag 16 september 2007 Dienstencentrum Gentbrugge 14.30 uur Organisatie: V0S
* * *
VVVG-WONDELGEM 30 JAAR
Wij zingen de JUBILEUMMIS in de ST. GODELIEVEKERK (Wondelgem - Achterstraat) Donderdag 11 Oktober 2007 10 uur
* * *
BROEDERBAND
Zondag 21 oktober 2007 11.30 uurBasiliek Oostakker
Wij zingen de verzoeningsmis van Armand Preud'homme
* * *
DODENHULDE CAMPO SANTO
Zaterdag 3 november 2007 15.45 uur Kapel van het Begijnhof van Sint-Amandsberg Organisatie: VOS - VVVG - Sneyssens - Broederband
* * *
ZONDAG 11 NOVEMBER 2007
V.O.S. Herdenking Oorlogsslachtoffers
Kerk Overbeke-Wetteren Eucharestieviering om 10.00 uur.
Afspraak koor om 09.30 uur
* * *
Maandag 3 december 2007
SINT-NIKLAASFEEST VVVG Sint-Amandsberg Centrum Ten Berg Afspraak koor om 14.00
Woensdag 26 december 2007 14.15 uur Zaal Reinaert Gent (Tram 3 - Bus 16-17-18-19)
* * *
ZALIG EN GELUKKIG 2008
29-04-2007
Snuffelen op de rommelmarkt (3)
Vrijdag 28 april was een zonnige dag en dus was er veel volk op de rommelmarkt aan Sint-Jacobs. Het was al enige tijd geleden maar vandaag was onze zoektocht naar oude liederboeken en partituren nog eens succesvol. Ziehier het resultaat van een voormiddag snuffelen.
1. LIEDERENSCHAT. Uitgezochte verzameling van 145 Nederlandsche zangen en 14 volksliederen van verschillende landen. Met de ingebruik zijnde melodieën en piano-accompagnement. Grootendeels opnieuw gearrangeerd door JB Kwast, Vijfde druk, z.d., D. Bolle, Roterdam.
Nergens is een datum van verschijnen van de bundel te vinden. Ik veronderstel dat de verschijning te situeren is in het interbellum. Zeker ben ik echter niet.
Ik kan het niet nalaten een uittreksel uit het "Voorbericht" over te nemen.
"Bij al den rijkdom onzer nieuwste literatuur op bijna ieder gebied, heerscht er in ons land eene schaarschte, eene armoede, haast zouden wij zeggen een totaal gemis van Nederlandsche liederen. De weinige, die populair gebleven zijn, lijden een kwijnend leven en worden meestal gebrekkig en dan nog niet meer dan gedeeltelijk gekend. Zelfs onze volksliederen maken op dezen regel geene uitzondering. Kent het grootste gedeelte van het publiek van het schoone 'Wilhelmus van Nassauwen' meer dan den eersten regel? Kent men meer van Tollens' 'Wien Nêerlandsch Bloed' dan twee of drie coupletten? En hoeveel andere liedjes zijn er, die men gaarne zingen zou als men ze maar kende? Men kan ze ja beginnen, maar men gevoelt zich spoedig onmachtig om ze voort te zetten en te voleindigen. Eerst vluchten de woorden en worden nog een poosje door la en ta en tra vervangen, maar de hopelooze poging schiet te kort, het gezang gaat uit, het stokt, het sterft aan verval van krachten...
Wat zijn wij in dit opzicht ontaard van ons roemruchtig voorgeslacht! Waarom zouden wij niet zingen gelijk zij? Hebben wij geen reden meer om vroolijk te wezen? Hebben wij geen reden meer om onze gemeenschappelijke gevoelens, onze gemeenschappelijke wenschen uit te storten in ons gemeenschappelijk lied? Verre van daar. Wij willen wel, maar wij kunnen niet. Wij hebben al te veel uit het oog verloren, dat het Hollandsch hart zich uit in het hollandsch lied..."
2. "HOORT ALLEGAAR", Een uitgave van het Vlaamsch Nationaal Zangverbond. 36 Oude Nederlandsche volksliederen bezorgd door Willem De Meyer.
Historische nota's verzorgd door Dr. August Corbet, Beheerder-Sekretaris aan het Koninklijk Vlaamsch Konservatorium te Antwerpen.
Opgedragen aan de beoefenaars en verspreiders van het goede Nederlandsche Volkslied.
3. HET VLAAMSCHE LIED
Uitgave van het Davidsfonds, 25e jaargang, 1933. De inleiding is van de hand van Emiel Hullebroeck. Het bevat volgende liederen (met klavierbegeleiding).
- Avondliedeken: gedicht van Alice Nahon op muziek van Edward Loos; - Mijn mantel, mijn taal: gedicht van O. Lemeire pr. op muziek van Staf Nees; - Jantje de koeier: gedicht van Fr. Hofman op muziek van Ph. Loockx; - Mijn paard: gedicht van Fr. Hofman op muziek van Ph. Loockx; - Kruisjes: gedicht van Fr. Hofman op muziek van Ph. Loockx; - Jan, ga-de-weg da'k dans!: gedicht van J. Simons op muziek van Arthur Verhoeven; - Voorjaar, kinderlied: gedicht van J. Simons op muziek van Arthur Verhoeven; - Zomerweelde: gedicht van J. Simons op muziek van Godfried Devreese; - Het Marktboerinneke: gedicht van J. Simons op muziek van Godfried Devreese; - Puitenkoor: gedicht van J. Simons op muziek van Godfried Devreese; - Ter Beevaart: gedicht van J. Simons op muziek van Godfried Devreese; - Lied van Ginneginneke: gedicht van Yvonne Waegemans op muziek van Jaak Opsomer; - Spel: gedicht van H. Muyldermans op muziek van Raymond Muller; - 't Muizeken. Tweestemmig koor: gedicht van G. Th Antheunis op muziek van J. Van Dycke.
4. De partituur voor zang en klavier van "HET SNEEUWKLOKJE" (Minneliedje): gedicht van N. Winkeler op muziek van Joz. Compaens (1899).
In de reeks: Nederlandsche Zangstukken met klavierbegeleiding uitgegeven door het Algemeen Bestuur van het Davidsfonds. Gedrukt door Drukkerij Huis H-L Stepmans, Oudburg n° 30 te Gent. "Aan den genialen meester Peter BENOIT hoogachtend opgedragen".
5. Zang- en klavierpartituur van "'k AANBIDDE U": gedicht van Guido Gezelle op muziek van Em. Wambach. De Vlaamsche Muziekhandel, Sint-Jacobsmarkt 12 Antwerpen. Muziekdrukkerij Jan Boucherij, Antwerpen.
6. Partituur voor zang en klavier van "KERLINNEKENS": tekst van Ward Hermans en muziek van Flor Peeters. Muziekuitgeverij "De Ring", Laurierstraat 17 Berchem (Antwerpen)., 1925, nr. 91.
7-9 Zang- en klavierpartituren van liederen uit de reeks "HET VLAAMSCHE LIED", Volksuitgave onder leiding van A. Wilford. Boekhandel "De Standaard" Brussel, maandelijkse uitgave.
Nr. 1: Tranenliedje: gedicht van L. Lambrechts en muziek van A. De Hovre; Nr. 9: In het Woud: gedicht van W. Gijssels en muziek van Lieven Duvosel; Nr.11: Regenlied: gedicht van L. Lambrechts en muziek van Arthur Meulemans.
Dat was de oogst van vrijdag 28 april 2007.
pb
23-04-2007
Gaston Feremansjaar
100 jaar geleden, op 20 mei 1907, werd de Vlaamse componist Gaston Feremans geboren
Marnixring Gaston Feremans uit Mechelen viert dit op uitgebreide wijze:
AKADEMISCHE ZITTING in het Erfgoedcentrum Lamot in Mechelen op zondag 20 mei 2007 om 14.30 uur.
Sprekers:
Frank Nobels, schepen van cultuur Mechelen en Jan Dewilde, Wetenschappelijk Coördinator Studiecentrum Vlaamse Muziek over "Het belang van Gaston Feremans in de Vlaamse Muziekgeschiedenis".
Muziek van Gaston Feremans door Jan Van Elsacker en Katia Schoenmakers.
Inschrijven: via feremans-2007@telenet.be of via webstek http://users.pandora.be/MR-GF.
Uitreiking van de 4de Gaston Feremansprijs aan Luc Famaey, directeur van Phaedra Records (aansluitend op de academische zitting).
UITVOERINGEN VAN HET ORATORIUM "HET BRONZEN HART"
- Vrijdag 12 oktober 2007 te Mechelen in de Sint-Rombautskathedraal om 20.00 uur. - Zaterdag 13 oktober 2007 te Antwerpen in de Christus Koningkerk om 20.00 uur. - Zondag 14 oktober 2007 (locatie nog te bepalen) om 15.00 uur.
Meer informatie:
Tel.: 0475 49 81 47 en op de webstek.
70ste VNZ - bedenkingen
De apotheose
70ste Vlaams Nationaal Zangfeest
Enkele bedenkingen
Het was, naar mijn bescheiden mening, het mooiste zangfeest van de laatste vijf jaren. Een grote proficiat voor regisseur Paul Cordy en zijn ploeg. Eindelijk werd er een oplossing gevonden voor wat mij de vorige jaren stoorde, het grote middenplein van het Sportpaleis dat nauwelijks werd gebruikt en dat te lange tijd leeg bleef. Ik weet wel dat het "veel volk" vraagt om deze enorme ruimte te vullen. Dat het kan werd zondag (21-04-07) bewezen. Ook het lichtspel droeg in ruime mate bij tot de intimistische sfeer.
Positief was ook de vluggere opvolging van de liederen, aan elkaar gebonden door de pianisten. Al had ik de indruk dat af en toe wat werd "gehold" om stipt 17.00 uur de apotheose te kunnen beëindigen.
En wat me blijft storen is het "moordende" tempo waarop de Vlaamse Leeuw wordt "gezonden". Moet het echt zo snel ?
De videoboodschappen kwamen, uitgezonderd deze van Remi Vermeiren, "uit de kelder" en bovendien waren de namen van de boodschappers te klein. Hier moet nog worden aan gewerkt.
De samenzang verliep vlot al heb ik een wens: laat de dirigent(e) minstens gedurende de samenzang op één videoscherm zichtbaar blijven. Het kan een grote hulp zijn om de samenzang nog te verbeteren.
Ik kan mij vergissen maar het viel me toch op dat steeds meer aanwezigen de programmabrochure nodig hebben, zelfs om de Nationale liederen te zingen.
De bijna totale afwezigheid van het aanleren van onze Vlaamse liederenschat in scholen en jeugdbewegingen (er zijn gelukkig enkele uitzonderingen) legt bovendien een hypotheek op de toekomst van het Zangfeest. Ik merk het aan mijn kleindochters: buiten de liederen die ik hen heb leren zingen kennen ze niets van onze liederenschat. Hen overtuigen om opa te vergezellen naar het Zangfeest als ze maar enkele liederen kunnen meezingen wordt, op het moment dat ze beginnen puberen, een hele onderneming. Ik vrees dan ook dat ik volgend jaar alleen zal moeten gaan. Kunnen we daar iets aan doen of berusten we in het onvermijdelijke ? Vrienden, trouwe bezoekers van het Zangfeest, hadden mij nochtans gewaarschuwd: "Wacht maar tot ze de vlindertjes in de buik beginnen voelen". Ik heb dat toen hautain weggewuifd...
Nog een laatste vaststelling: er was minder volk. Die indruk kreeg ik althans. Het goede weer, de Vlaanderendag, de erfgoeddag, het zal er allemaal wel hebben toe bijgedragen, maar toch... Jammer, op zo'n belangrijk ogenblik in onze strijd voor onafhankelijkheid en voor het vrijwaren van het Vlaams karakter van Vlaams Brabant. Verheugend was dan weer de aanwezigheid van vele jonge gezinnen met hun kinderen. Hopelijk zorgen zij voor de aflossing van de wacht.
PB
Republikeins Zangfeest
REPUBLIKEINS ZANGFEEST
Woensdag 16 mei 2007 te 20.00 uur Grote Schouwburg, Cultureel Centrum, Kunstlaan 5 te HASSELT
Sprekers
: Hugo Coveliers, J-M De Decker, Jan Jambon, Filip Dewinter, Herman Suykerbuyk, Patrik Vankrunkelsven.
Pro-cantores: Gerolf Annemans, Hector Van Oevelen, Patrick Verbraecken, Twiggy, Edwin Truyens, Marc De Mesmaecker.
Met medewerking van: Red Hackle pipeband, VNJ-muziekkapel, De Pop-Koning, Gust Teugels, Koperensemble en vele anderen...
Organisatie: LbBC (Limburgs belgië Barst Comité).
Info: Herwig Praet: 0476 351 984
Hector Van Oevelen: 03 744 13 55
Voorverkoop: 10 euro
Kaarten te bestellen via storting op KBC 456-9582951-57 (worden nadien opgestuurd).
Met steun van
't Pallieterke - Vlaams & Neutraal Ziekenfonds - Marnixring-Voorkempen- KVHV - NSV - Voorpost - TAK - VVVG
ONS KOOR WORDT GESTEUND DOOR -------------------------------