Sajoer lodeh sajoer kerrie saté met satésaus ajamopor ajam besengék boemboe roedjak vis sambel goréng timpi sambel goréng oedang sambal oelek of sambal badjak kroepoek en of rempéjék
Er zijn natuurlijk ook andere variaties mogelijk, met de haast ontelbare gerechten die men bij de rijsttafel heeft. Bij een "minder uitgebreide"rijsttafel doet men het met sajoer vlees- en visgerechten enkele sambal goréngs minder.
Wij zullen de bijzondere rijsttafel onder de loep nemen bij verjaars feesten en andere feesten eet men nasi koening dat is geel gekleurde rijst met koenir en gekookt in santen, met de bijbehorende kruiden.
De saté wat heb je daar voor nodig:
500 gr rundvlees het liefs mais rundvlees, 2 sjalottes 2 teentjes knoflook 1 eetlepel boter 2 theelepels goela djawa= indische suiker 1 theelepeltje zout 1 1/2 eetlepel ketjap 1 citroen (sap) 8 stokjes voor de saté
Het vlees in stukjes snijden. De sjalottes en knoflook fijnsnijden en dan kneuzen met de goela djawa en het zout, dan in de gesmolten boter en kejap roeren. (niet op het vuur) Citroensap erbij en het gesneden vlees er goed inmengen. Dit ongeveer een half uur laten intrekkenen dan aan de stokjes rijgen. Even voor het eten de saté roosteren. Beschikt u niet over een saterooster, dan kunt u de saté in een grill roosteren. De gril 10 minuten vóórverwarmen, de satéstokjes precies onder het grill element plaatsen met de uitlekbak eronder.5 minuten roostern; de satés draaien zodat de anderekant nu ook 5 minuutenroosteren. U kunt de saté ook met de bekende katjangsaus etenmaar ook met sambal kejap.bij rijsttavel serveren met bijvoorbeeld sajoer lodéh.
2 sjalotten en 2 ontpitte lomboks heel fijn snijden en in een kommetje of diepe schaal mengen met 3 eetlepelsketjap, wat zout, 1 theelepel koela djawa of en suiker, citroensapof een eetlepel azijn.
------------------------------------------------------------------------------------------------ Eetsmakelijk van uw eigen saté