Inhoud blog
  • Groeten uit ostbelgistan 20 november 2017....
  • Groeten uit ostbelgistan 12 november 2017...
  • Groeten uit ostbelgistan 3 november 2017.....
  • Groeten uit Ostbelgistan 23 oktober 2017.....
  • Groeten uit ostbelgistan 14 oktober 2017....
    Zoeken in blog

    Beoordeel dit blog
      Zeer goed
      Goed
      Voldoende
      Nog wat bijwerken
      Nog veel werk aan
     
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Antwerpen Rivierenhof
    Foto
    Foto

    Fotos Franske

    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Gedachten over God en de wereld

    18-08-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Kartuizer de smulpaap.....

    Vandaag geen politiek en geen islamgeleuter.
    Ik voelde mij de laatste tijd een beetje slap en dan kwam ik op de idee maar weer eens elke week een heerlijke rundergulasch klaar te maken. Hieronder het recept:

    "500 gram rundergulasch (natuurlijk niet halal geslacht.)
    een ajuintje klein snijden en met een beetje boter laten bruinen het vlees daraan toevoegen en laten bruinen. Dan 400 cl. Samos Muscat 15 % muskaatwijn toevoegen en heel eventjes laten koken. Dan een pakje Knorr Fix Paprika-Gulash Zeugeuner Art toevoegen en heel eventjes al roerend laten koken. Nog twee middelgrote Paprikas klein gesneden toevoegen en een beetje Pilipili en paprikapoeder en alles anderhalf uur op een klein vuurtje laten sudderen."

    Deze heerlijke gulasch is voor mij voldoende voor twee maaltijden met frietjes. Dat wat dan nog overblijft eet ik dan opgewarmt op een grote boterham. Ons Eifel brood is niet te vergelijken met het brood in Vlaanderen, de helft tarwe en de helft Rogge en met zuurdeeg gebakken ook zonder toespijs smaakt zo een boterham ook alleen met boter. Wij hebben hier nog zeer goede oude familie bakkerijen. Zo een brood van een kilo kost 2,09 Euro en is voor mij voldoende voor een hele week. Trouwens, het vlees komt ook uit een Eifelboerderij waar echt nog geschlacht wordt zoals het hoort. 500 Gr. Gulasch kost hier 5,50 Euro, als men voor 5.50 Euro en de bijkomende Frieten, Parika, Knorr Fix en Samos Muscatwijn daarbij rekent komt men op ongeveel 8 Euro voor drie maaltijden. 8 geteilt door 3 is 2.66 Euro per maaltijd.  

    Verder eet ik éénmaal per week ,zolang ze er zijn, mosselen, met frietjes. De Jumbo-mosselen van Aldi zijn wel niet altijd zo groot als men van jumbos zou mogen verwachten, maar ze zijn lekker. Voor 4.99 Euro voor een kilo kan ik ook niet meer verwachten. Ik heb dan ook weer als ik de frieten erbij reken voor 5 Euro goed gegeten.

    In elk geval, sinds ik weer wekelijks Gulasch eet voel ik mijn krachten toenemen, dank zij het vlees van de koeien.

    Als jullie nu menen dat ik een smulpaap ben, dan kan ik jullie geen ongelijk geven, ik geniet ervan zo lang het nog kan en wie wil het mij kwalijk nemen?

    Kartuizer.

    Reageer....



    Geef hier uw reactie door
    Uw naam *
    Uw e-mail *
    URL
    Titel *
    Reactie *
      Persoonlijke gegevens onthouden?
    (* = verplicht!)
    Reacties op bericht (8)

    20-08-2011
    @Gina
    De keukenprinses, culinaire bijbel van de Vlaamse boerinnenbond, definieert Vlaamse karbonaden zo: "750 g. rund- of paardenvlees van 2° kwaliteit (bil, schouder of borststuk, 3 middelgrote uien ..." Althans de exemplaren van mijn grootmoeder en eigen moeder zeggen dat. Je kan het natuurlijk ook klaarmaken met varkens- kalfs- of zelfs schapenvlees. En wat het specifiek stuk van het varken betreft heb je 100 % gelijk, zo wordt het inderdaad genoemd. Traditioneel zijn karbonaden echter een plaatselijke variant van de boeuf à la bourguignonne die met hele uitjes en paddestoelen in rode wijn wordt gestoofd. Zo wilde het Auguste Escoffier op het einde van de 19° eeuw in zijn eerste codificatie. Stoofpotten bestaan echter ongetwijfeld al van in de antieke oudheid. Het toeval wil dat amper honderd jaar voor Escoffier de Franse bezetter hier met geweld alle wijnstokken liet rooien. Vanaf de slag bij Waterloo is het zeker dat de Vlamingen geen wijn meer konden gebruiken in hun stoofpotten, daar waar ze bier plaatselijk prominent bleven produceren voor elk gebruik. Wanneer de uien er hier bij ons bij gekomen zijn weet ik niet. De reden lijkt me voor de hand liggend: goedkope en zeer calorierijke voeding! De essentie lijkt me dat echter het om in bier gestoofd vlees gaat. De term Carbonades Flamandes werd vorige eeuw ook nog gebruikt om een bepaalde uiting culturele minachting vorm te geven. Desalniettemin konden de Vlaamse vrouwen minstens zo goed koken als hun Franstalige zusters, en zo werd ons stoofvlees ook culinair verfijnd tot het uiteindelijk verfijnd recept dat ik aan Kartuizer en zijn lezers kado wou doen. Een vergelijkende smaaktest dan maar? Als je mijn recept met fijner vlees zou klaarmaken bekom je een gerecht dat elke Brusselse arrivist waarschijnlijk "boeuf à la flamande" zou noemen. Maar dat doen wij natuurlijk niet.

    20-08-2011 om 20:22 geschreven door lucky9


    19-08-2011
    @ Lucky 9
    Excuus,maar u schrijft , dat zijn geen Vlaamse Karbonaden. Audenthieke VL. karbonaden,worden gemaakt van de spiering-varken, in de voksmond 'karbonaaien' genoemd omwille van het vet tussen het vlees en het been, er werdt karbonaat aan toegevoegd om het mals en sappig te krijgen, zodat het van vlees van het been viel, en het vet gesmolten was. Het werd klaargemaakt in bruin zoet bier(oud bruin, later pietbeauf), met veel ajuin en de ui pellen, voor de diepe kleur,en binding, thym - laurier en razemarijn werden toegevoegt als smaakmaakers. Als bij gerecht werd een aardappel in schil gegeven , of een petattenkoek, met gestoofde appels of peren. Brood, mosterd, bessen (prunelle) rozijnen en noten , was voor zon-en feestdagen. Later zijn 'carbonaden' stoofvlees, gemoemd geworden, omwille van de zoveel varianten, maar "Vlaamse karbonaden" blijven eigen aan de spiering, ribben ect van het varken. Ajuin, is een kruid/groente, dat uit geen enkel audenthiek Vlaams recept te bannen valt,, . het wordt

    19-08-2011 om 13:39 geschreven door Gina


    OEI !
    Verkeerde button gebruikt. Ik wens je nog een rustige nacht, Kartuizer, zonder donderslagen en bliksemschichten.

    19-08-2011 om 02:23 geschreven door lieve


    Oeps...
    vergeten te melden wegens afleiding door dat kerstkaartje: Beste Kartuizer,... het zal wel eender zijn wélk merk van bier dat men moet (enfin, WIL) drinken bij dat stoofpotje... doch, bezorgd als ik ben over Uw welzijn, { ) wil U toch er op wijzen om vooràl géén "Leffe Radieuse" te drinken...: Onze lieve vriendin, Lieve, heeft dààr ooit "nare ervaringen" mee opgelopen. {;OD

    19-08-2011 om 00:05 geschreven door Victor Van Vosselaer


    18-08-2011
    Al goed ...
    dat Kerstkaartje bekeken van Lieve (?)... er komt daar een persoon van het vrouwelijk geslacht, de armen volgeladen met geschenkjes. - + - + - Alhoewel wij NIET afgesproken hebben, dan vermoed ik dat lieve Lieve en Fikken hetzelfde besluit uit dit artikel getrokken hebben: Weldra is de vakantie om in Beieren, en... komt Zuster Walburga de redactie versterken. - + - + - (eigenlijk bedoel ik: het hoge woord voeren ten huize van Kartuizer, zoals destijds ook de pastoormeiden deden op "den buiten" {;oD)

    18-08-2011 om 23:51 geschreven door Victor Van Vosselaer


    Vlaamse karbonades
    Hoewel Goulash zeer lekker kan zijn verkies ik, ofschoon ze minder groenten bevatten, Vlaamse stoofkarbonades van rundvlees. Laat U niet misleiden door Hollandse keukenpieten en doe er nooit ajuin bij. Eventueel enkele wortelen maar nooit ajuin en zeker geen sjalot. Wat je wel nodig hebt is bruin abdijbier, peper, zout, tijm, laurier, zure mosterd (scherpe mosterd met een soeplepel azijn mengen is ook goed) enkele flinke soeplepels bessengelei (aalbes, veenbes, sint-jans-bes, of cranberry) en een snede brood waarop de mosterd word gesmeerd. Dit brood zorgt normaal voor de binding van de saus. Indien onvoldoende kan een in water opgeloste soeplepel maiszetmeel een oplossing bieden. Vaak wordt er ook kriek of andere bieren gebruikt zoals Rodenbach. Enkele koffielepeltjes witte of kandij-suiker kan wat eventueel zoetigheid toevoegen aan de balans. De combinatie van vlees, bitter, zoet, en zuur maakt de smaakbom die men naar smaak zelf moet ontwikkelen door de verhoudingen (lichtjes) te wijzigen. Afwerken met peper en zout.

    18-08-2011 om 19:58 geschreven door lucky9


    Dat KAN niemand je kwalijk nemen....
    beste Kartuizer , smakelijk eten ! Als je wat gulasch overhebt kan je het ook iets verdunnen en als soep eten met brood , ook lekker !!

    18-08-2011 om 16:42 geschreven door Pascha


    Goedenacht Kartuizer
    Smakelijk en Gezondheid!




    18-08-2011 om 04:22 geschreven door lieve




    Archief per jaar
  • 2017
  • 2016
  • 2015
  • 2014
  • 2013
  • 2012
  • 2011
  • 2010
  • 2009
  • 2008
  • -0001


    Welkom op mijn blog!
    Laatste commentaren
  • Beste Kartuizer (Jean)
        op Groeten uit ostbelgistan 20 november 2017....
  • Beste Kartuizer (Marnix)
        op Groeten uit ostbelgistan 20 november 2017....
  • Hallo Kartuizer (Jean)
        op Groeten uit ostbelgistan 12 november 2017...
  • hallo Kartuizer (johan1944)
        op Groeten uit ostbelgistan 12 november 2017...
  • De winter heeft zijn intocht gehouden, (Marnix)
        op Groeten uit ostbelgistan 12 november 2017...
  • E-mail mij

    Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.


    Blog als favoriet !

    Foto

    Mijn favorieten
  • seniorennet.be Angeltjes
  • seniorennet, be Poli
  • seniorennet. be Digitalia
  • seniorennet. be Uitkijktoren

  • Foto

    Mijn favorieten
  • seniorennet.be
  • R.A.A.´s Krantje

  • Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Welkom op mijn blog!
    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Willekeurig SeniorenNet Blogs
    poupehan
    blog.seniorennet.be/poupeha
    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Willekeurig SeniorenNet Blogs
    leonb
    blog.seniorennet.be/leonb
    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Vlaamse culturele rijkdom
    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Archief per jaar
  • 2017
  • 2016
  • 2015
  • 2014
  • 2013
  • 2012
  • 2011
  • 2010
  • 2009
  • 2008
  • -0001

    Zoeken in blog


    Zoeken met Google



    Blog als favoriet !

    Blog als favoriet !


    Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!