Tot voor enkele decennia beschikten de meeste inwoners van Lebbeke, Wieze en Belle, net als de rest van de Vlamingen, in hun woning over “ne klakker”: een dakraam, amper vier dakpannen groot, dat hen in pre-veluxtijden een ruimer zicht op de wereld bood. Al bleef die visie vaak beperkt tot een stuk dak van de overbuur, al dan niet opgesmukt door “doëvescheet’n” of een televisieantenne, de top van een solitaire eik of een fraaie fractie van een twijfelende cumuluswolk.
De “klakker” moest in warme dagen voor verluchting zorgen en de temperatuur op de zolders in bedwang houden. Dreigde onweer moest het ventilatiesysteem dicht, zodat de wind geen kans kreeg zijn duivels te ontbinden.
PS:”ne klakker” heeft volgens Grat Loss’n Dee, het Lebbeekse dialectwoordenboek, ook nog de betekenis van geld, of die van een metalen apparaatje dat een klakkend geluid veroorzaakte en kreeg ook de naam van twee houten plankjes , verbonden door een scharnier die in de kleuterklasjes gebruikt werden om de aandacht van de ukkepukken te trekken.
Jaarlijkse braderie in de Staussestraut en omgeving
De braderie trok opnieuw de grote massa
Het is een jarenlange traditie, de braderie op 15 augustus in Lebbeke. Vroeger enkel in de Stationsstraat maar ondertussen uitgedeind naar zowat het hele centrum. Ook dit jaar trok de braderie en de rommelmarkt de grote massa naar de centrumstraten. Het was werkelijk op de koppen lopen. Reus Basken maakte, vergezeld door “d’armonie”,een rondgang door de straten, zwaardvechters toonden hun kunnen, poppentheater Suikerbol had The Beatles meegebracht, de bib organiseerde een boekenverkoop en er waren een paar leuke parcours waarop kinderen zich konden uitleven. De talrijke terrasjes en diverse optredens maakten het plaatje compleet.
Het Wiezeplein in WIeze liep op zaterdag 9 juli aardig vol voor het 11-julifeest dat door de gemeente werd georganiseerd. De jeugd werd er verwend met een spetterend optreden van de Ketnetband. ’s Avonds zorgde de coverband Kontrair voor de nodige ambiance. (Ingezonden foto’s)
Lebbekenaar primus op nationaal kampioenschap vinkenzetting
Nationaal kampioenschap vinkenzetting
Op 26 juni mocht De Lauriervink in Lebbeke het nationaal kampioenschap vinkenzetting organiseren voor VIMIBEL, wat staat voor Vinkeniersbond Midden België. Er waren bijna 100 deelnemers. Algemeen kampioen werd Lebbekenaar Guy Van Peteghem met vink Greg. (Foto: Theo Bosman)
Van 1 tot 11 juli waren de meisjes van KSA Denderbelle op kamp in Sint-Huibrechts-Lille. En het werd een kamp vol plezier en zonneschijn. Dat kan je aflezen aan alle tevreden gezichten op de groepsfoto. Alle meisjes vanaf de derde kleuterklas zijn welkom bij de KSA. De volgende startactiviteit staat gepland op 10 september. (Ingezonden foto)
Deze flinke meisjes en jongens namen afscheid van de kleuterschool van GO Basisschool ’t Konkelgoed én van hun juf Stephanie. Op 1 september zal juf Griet hen met open armen verwelkomen in het eerste leerjaar. (Ingezonden foto)
Een niet-alledaagse buitenactiviteit was groot succes
Chiro Krikojo serveerde openluchtfuif
In een regio die amper opgevrolijkt wordt door openluchtfuiven, blijft die van Chiro Krikojo op de richel tussen juli en augustus al vijfentwintig jaar een blijver. Tijdens de voorbereiding op de metamorfose van de mix tussen grasplein en krakkemikkige gebouwen tot festivalweide, liet de leiding horen dat ze voor de editie 2022 meer dan drieduizend festivalgangers op De Mot zou entertainen. Met de medewerking uiteraard van gemeente en politie.
Hier ontstonden in 1897-98 vanuit de wijk Heizijde de wijkprocessies tot OLVrouw van Lebbeke op initiatief van mevrouw De Naeyer samen met mevrouw Leo Du Bois en juffr. Sylvie Pieters.
Pasar organiseerde wandeltocht op smaak gebracht met witte wijn
Mee geïnspireerddoor het populaire Een-programma “Loslopend Wild” organiseerde Pasar Lebbeke voor het eerst een wandeltocht met focus op het proeven van witte wijn. 71 geïnteresseerden legden, met een constante regendreiging boven het hoofd, een vijf kilometer lang parcours af, mee op smaak gebracht door de degustatie van een stukje kaas of een andere amuse-gueule.
“Wij organiseren geen commerciële promotietocht”, zegt Pasar-voorzitter Danny De Fauw. “We deden tijdens onze wandeling overigens geen enkele horecavestiging aan. Genieten, vooral in de privésfeer, bleef constant de boodschap.”
Voor kinderen die, door omstandigheden, tijdens de zomervakantie niet terechtkonden op het speelplein Zulderkipken, werkte de Jeugddienst een alternatief uit. “Onze dienst”, weet schepen van Jeugd Goedele Uyttersprot, “komt met zijn pretcamionet wekelijks langs op verschillende sites in de drie deelgemeenten. Die ‘kammi-jonet’ bevat voldoende speelgoed om zich een namiddag van 14 tot 17 uur uit te leven. Eind juli was hij present op het Ontmoetingscentrum in Wieze (foto). Hij versceen nog op 10 augustus in het Meysveld, op 17 augustus opnieuw in Wieze en op 24 augustus op het speelplein in Belle.
Op het moment dat de gemeentelijke speelpleinwerking al voor de helft van de duur achter de rug lag, organiseerde Zulderkipken op de terreinen van BS Konkelgoed, een Zulderfestival volledig op maat van de speelpleinkinderen. De jongeren kregen een stempelkaart waarmee ze terechtkonden op verschillende standjes, inbegrepen tal van springkastelen. Wie alle standjes bezocht en een volle stempelkaart kon voorleggen, kreeg een portie popcorn.