Land van Dendermonde verwelkomt sleedoornpage
De Sleedoornpage, een kleine soort dagvlinder, heeft het Land van Dendermonde gevonden. Dat bewezen de voorbije weken vondsten van eitjes in het Buggenhoutse bos en op het Natuurleerpad Oude Dender in Wieze.
De berichten rond dagvlinders in Vlaanderen zijn doorgaans niet positief. Van de zeventig soorten die hier ooit werden vastgesteld, maken slechts 26 het relatief goed. Negentien soorten zijn al uitgestorven.
“De sleedoornpage is een soort waar de voorbije jaren actief werd naar gezocht”, zegt Lebbekenaar Ruben Meert, actief in de insectenwerkgroep Voelspriet. “Hij houdt er een vrij verborgen leefwijze op na en vliegt niet makkelijk naar bloemen toe. Het is dus uitzonderlijk de vlinder te zien te krijgen. Daarom wordt vooral naar zijn eitjes gezocht. Deze kleine witte pareltjes worden ’s winters door tientallen vrijwilligers gezocht en geïnventariseerd.”
Deze intensieve zoektocht leidde de voorbije jaren tot de ontdekking van nieuwe locaties. Het Land van Dendermonde bevond zich tot voor kort ten noorden van het bekende verspreidingsgebied, maar nu lijkt de soort met de ontdekkingen in Wieze en Buggenhout, in deze regio ook te gedijen.
Gaat het nu plots beter met de dagvlinders in deze regio? “Helaas niet”, klinkt het. “De ontdekking bewijst wel dat we via gerichte acties sommige soorten een handje kunnen toesteken. Sleedoornpages zijn bovendien honkvast en blijven in hun leven in een straal van amper enkele honderden meters van de plaats waar ze werden geboren.”
“Ook de creatie door Natuurpunt en Regionaal Landschap Schelde-Durme van struwelen, is positief”, besluit Meert. “Het is geen toeval dat de meeste van de pas gevonden eitjes voorkwamen op recent aangeplante sleedoornstruikjes.”
Bron : “KRAMIEK” nr 2 – februari 2021
|