Zoeken in blog

Inhoud blog
  • “ CLANKY ” – Opwaardering Sherman tank Balgerhoeke als hoogstaand monument in de Canadian Liberation Route doorheen Noord West Europa
  • George E. Spittael – MSM schenkt zijn uniek historisch oorlogsarchief aan de stad Eeklo.
  • Een heel bijzonder Canadees eerbetoon van the South Alberta Regiment voor Walter Cami
  • Vandaag is een goede vriend van ons heengegaan… Charles Dekeyser (23 mei 1921 – 1 juni 2011).
  • Oorlogs- en herdenkingsmonumenten van de Eerste en Tweede Wereldoorlog in Eeklo.
  • Educatieve daguitstap naar het voormalige Kamp Vogesang, de Siegfriedlinie en de Amerikaanse militaire begraafplaats te Henri-Chapelle.
  • Op de Amerikaanse Militaire Begraafplaats van Henri-Chapelle (BE) liggen drie dragers van de Medal of Honor -MoH- , de hoogste militaire onderscheiding die een Amerikaanse soldaat krijgen kan… op hun grafzerk werd alles in goud gegraveerd.
  • Een reis als eerbetoon aan het verleden, naar een gebied waar tijdens de Eerste Wereldoorlog een wrede strijd werd gestreden.
  • Massale belangstelling voor de plechtige inhuldiging van een nieuw monument aan de kapel van het college Onze-Lieve-Vrouw Ten Doorn
  • Eeklose delegatie aanwezig op ANZAC-day 2010
  • De voorzitster van het Comité der Vaderlandse Bonden stad Eeklo, mevrouw Marie-Louise De Boever, ontvangt de Koninklijke felicitaties uit handen van Burgemeester Koen Loete, Schepen Ann Van den Driessche en de secretaris van het Comité, Walter Cami
  • De George E. Spittael's collectie werd officieel onthuld in het National Air Force Museum in Trenton – Canada
  • Herdenkingstreffen van voormalige Politieke Gevangenen in het Kz Flossenbürg
    Comité der Vaderlandse Bonden - stad Eeklo

    Het Comité der Vaderlandse Bonden werd opgericht in 1964. Met respect voor de autonomie van elke aangesloten vaderlandslievende vereniging, brengt dit Eeklose overkoepelend orgaan hen samen om de algemene werking te optimaliseren. De door het Comité genomen besluiten worden door de voorzitter, mevrouw Marie-Louise De Boever, ter uitvoering gedelegeerd naar de heer Walter Cami, secretaris.
    08-05-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Oorlogs- en herdenkingsmonumenten van de Eerste en Tweede Wereldoorlog in Eeklo.

     xml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" />

    .I.   Eeklo - Canadaplein – “de Soldaat en het Meisje” :   de Eeklose soldaat die in mei 1940 sneuvelde aan het Schipdonkkanaal en het meisje dat in een bombardement stierf, staan symbool voor alle militaire en burgerlijke slachtoffers van de twee wereldoorlogen aan wie dit oorlogs- en vredesmonument opgedragen is.  Leo De Buysere gaf het ontwerp van schenkers George en Ria Spittael in 1980 vorm.  Op de marmeren platen staan de namen van de dertig Canadese soldaten die in september en oktober 1944 bij de bevrijding in Eeklo gestorven zijn.  In 1994 droeg de stad deze gedenkplaats met beeld en platen aan Canada over.
     



    Op de hoek van het Canadaplein herinneren ons twee herdenkingspanelen aan de vriendschapsbanden die Eeklo en haar bevolking heeft met hun Canadese bevrijders.  De panelen werden aangebracht naar aanleiding van verschillende bezoeken gebracht door Canadese oud-strijders van The Lincoln & Welland Regiment en The South Alberta Regiment.

     

    .II.   Eeklo - Kerkplein – Sint-Vincentiuskerk :   herdenkingsmonument voor Eeklonaars die hun leven hebben gegeven tijdens de Eerste Wereldoorlog.  Dit met veel zorg en kostbare materialen opgetrokken tweedelig gedenkteken is aangebracht op beide wanden naast de centrale hoofdingang en dit onder het hoogzaal van de dekanale Sint-Vincentiuskerk.

     



    .III.   Eeklo - Markt – stadhuis met belfort en vredesbeiaard.

    Aan de voorgevel van het Eeklose stadhuis zijn vier herdenkingspanelen aangebracht waarvan er zich drie bevinden onder het balkon van de raadzaal. 
    Onderaan op het centrale paneel staan de stadsgenoten die zijn gevallen tijdens 1914-1918 ; links daarvan staan de Eeklonaars vermeld die sneuvelden tijdens de Tweede Wereldoorlog ; op het rechtse paneel staan de namen van de Politieke Gevangenen die tijdens 1940-1945 werden omgebracht in de nazi-gevangenissen en –concentratiekampen.  Op het vierde paneel, centraal aan het balkon, wordt uit dankbaarheid hulde gebracht aan de Canadese troepen die Eeklo hebben bevrijd op 15 september 1944.

    Het Eeklose belfort werd ingehuldigd op 29 augustus 1932.  De vijfendertig meter hoge toren is op de eerste plaats een herdenkingsmonument voor de slachtoffers van de Eerste Wereldoorlog.  Het belfort staat tevens symbool van de stedelijke vrijheid en democratie.  Naar aanleiding van de veertigste verjaardag van de bevrijding van de Tweede Wereldoorlog werd in 1985, op initiatief van de VVV, er een "Vredesbeiaard" in geïnstalleerd.

     

     

     

    .IV.   Eeklo - Zuidmoerstraat – kapel Onze-Lieve-Vrouw Ten Doorn :   het oprichten en onthullen van dit herdenkingsmonument vond plaats op 7 mei 2010 (zie het volledige relaas hieromtrent verder op de blog).  Onder de vorm van een legerbrancard wordt herinnering gebracht aan het Militair Hospitaal in het Onze-Lieve-Vrouw Ten Doorn tijdens zowel Wereldoorlog I als Wereldoorlog II, en, ter nagedachtenis van de tijdelijke begraafplaats (1944-1945) die er was voor Canadese soldaten die er stierven ten gevolge van de opgelopen verwondingen.

     

     


    .V.
       Eeklo - Koningin Astridplein :   tijdens de Eerste Wereldoorlog waren de gebroeders Edgard en Edmond Van De Woestijne actieve leden van het verzet tegen de Duitse bezettingstroepen.  Beide broers dienden hun heldenmoed met hun leven te bekopen.  Als eerbetoon heeft de stad Eeklo naar hen het Gebroeders Van De Woestijneplein genaamd.

    Edgard Van De Woestijne werd door de vijand gefusilleerd op 7 april 1916.  Zijn oudere broer, Edmond Van De Woestijne, werd eveneens in Gent door de Duitsers gefusilleerd op 8 oktober 1918, amper één maand voor de Wapenstilstand.

    Aan de gevel van huisnummer 14 (Koningin Astridplein) hangt een arduinen herdenkingssteen ter nagedachtenis van deze vreselijke oorlogsellende, waarop volgende tekst : “Aan Edmond Van De Woestijne door de Duitschers voor de kop geschoten den 8 oktober 1918”

     

      

     

    .VI.   Eeklo - Molenstraat – stedelijke begraafplaats :   monument links naast de hoofdingang ; Ere-Perk voor de gesneuvelde Eeklose soldaten, of militairen aan hun verwondingen gestorven, oud-strijders en oorlogsinvaliden van 1914-1918 en 1940-1945.

     

     

     

    .VII.   Eeklo - Molenstraat – stedelijke begraafplaats :   monument uiterst rechts naast de hoofdingang ; Ere-Perk voor Eeklose Politieke Gevangenen die de gruwelijkheden niet mochten overleven in de nazi-gevangenissen en –concentratiekampen tijdens 1940-1945.

     

     

    .VIII.   Eeklo - Molenstraat – stedelijke begraafplaats :   recht tegenover het Ere-Perk van de Eeklose Politieke Gevangenen bevinden zich op twee afzonderlijke percelen vijftien (14+1) grafzerken van the Commonwealth War Graves Commission.  Allen zijn soldaten van de Britse Gemenebest die ver van hun vaderland zijn gesneuveld tijdens de Tweede Wereldoorlog voor onze vrijheid.

     

     

     

    .IX.   Eeklo - Balgerhoeke – sasbrug :   op 15 september 1944 werd Balgerhoeke en vervolgens de stad Eeklo bervijd door troepen van de 4th Canadian Armoured Division waaronder The South Alberta Regiment, The Governor General's Foot Guards en The Lincoln and Welland Regiment.  Om precies te zijn waren het onder meer enkele Sherman tanks van The South Alberta Regiment die als eersten de Meetjeslandse hoofdstad binnen reden, dit als een voorbode van de nakende bevrijding van de hele regio.  Als blijk van erkentelijkheid heeft het Eeklose stadsbestuur deze Sherman Tank in Balgerhoeke als herdenkingsmonument plechtig ingehuldigd op 10 november 1990 en werd dit monument opgedragen aan alle betrokken Canadese eenheden . 

     


    Ter didactische ondersteuning van dit toenmalig strategisch belangrijke punt, heeft de stad Eeklo er in een mooi aangelegd parkje twee grote informatiepanelen geplaatst.

     


    .X.   Straatnamen te Eeklo ter nagedachtenis aan de Eerste en Tweede Wereldoorlog : Bevrijdingslaan, Eerste Regiment Grenadierslaan, Gebroeders Van De Woestijneplein, Lincoln & Welland Regimentlaan, Opeisingstraat, Zevende Regiment Jagerslaan.



    Geef hier uw reactie door
    Uw naam *
    Uw e-mail
    URL
    Titel *
    Reactie *
      Persoonlijke gegevens onthouden?
    (* = verplicht!)
    Reacties op bericht (0)




    E-mail mij

    Heeft u specifieke vragen of suggesties dit telkens binnen het kader omtrent de instandhouding van de nagedachtenis aan de Eerste en de Tweede Wereldoorlog en de slachtoffers ervan, aarzel niet om contact op te nemen. Hoe groter het platform van uitwisseling van gegevens en samenwerking hiermee in verband, des te beter wij in het algemeen kunnen voorzien in een grondige informatiestroom voor elke geïnteresseerde die het algemeen belang wensen te dienen als eerbetoon aan onze kostbare vrijheid. Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.


    Zoeken in blog


    Blog als favoriet !

    Klik hier
    om dit blog bij uw favorieten te plaatsen!

    Zoeken met Google



    Archief per dag
  • 18-08-2013
  • 21-07-2011
  • 01-06-2011
  • 08-05-2011
  • 07-05-2011
  • 04-07-2010
  • 03-07-2010
  • 07-05-2010
  • 25-04-2010
  • 11-11-2009
  • 18-09-2009
  • 26-07-2009


    Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!