Welkom in de wondere wereld van de Groene Leguaan.
Welkom bij Lightangelke en mijn wondere wereld !!!
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
en leer meer over deze interessante dieren !!
23-09-2006
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Wat je zeker moet weten over de Groene Leguaan !!!
.

Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.

In dit gedeelte wil ik iedereen die er aan denkt om ooit een Groene Leguaan als huisdier te nemen toch eerst even laten nadenken vooraleer ze een overhaaste beslissing nemen en achteraf het dier moeten wegdoen omdat het te groot of te duur geworden is.......

Als je weet dat zo een dier al vlug 1.50 tot 2.00 meter kan worden, kan je denken dat het diertje al snel een behuizing nodig heeft dat groot genoeg is, een stevig terrarium dat minstens 2 m hoog, 3 m breed en 2 m diep moet zijn, wil je dat het diertje gelukkig is.
In zulke ruimte kan je 2 tot max. 3 leguanen houden. Let er ook goed op dat je geen twee mannetjes bijeen zet, want deze kunnen gaan vechten wat tot de dood van één van je diertjes kan leiden.

Als je een jonge leguaan in de winkel koopt zijn de ongeveer 25 tot 40 cm. Deze kleine diertjes kan je best eerst in een klein terrarium onderbrengen zodat ze sneller aan je gewend raken en makkelijker tam te krijgen zijn. Het is daarom, net zo als bij alle andere dieren, om het diertje elke dag op de schoot of de schouder te nemen, het leert uit je hand te laten eten en er veel tijd aan besteed.

Een terrarium is niet goedkoop en hoe groter hoe duurder, denk hier zeker aan voor je een Groene Leguaan koopt. Je kan ook nog altijd zelf een terrarium bouwen of een kamer van je huis afstaan, maar dan nog kost het diertje handen vol geld, als je een kamer afstaat denk dan aan het sociaal kontakt en de lichtinval, vooral het zonlicht in de kamer, een leguaan houdt veel van zonlicht en heeft het ook heel hard nodig voor zijn huid en vitamine D.
Maar dit is niet het enige, er komen ook nog allerlei lampen bij kijken :
- 1 warmtespotlamp van min. 80 watt per leguaan, zodat elke leguaan een plaatsje heeft om zich op te warmen, vooral in de winter is dit zeer belangrijk, daar de temperatuur in het terrarium nooit onder de 18° mag komen.
- 1 speciale zonnelamp met UVB stralen, hiermede maken ze hun vitaminen mee aan, terwijl z dat normaal met natuurlijk zonlicht doen, daarom is het ook heel belangrijk dat er ook natuurlijk zonlicht in hun terrarium of ruimte komt. Deze stralen geven hen vitamine D en doen de huid ook gemakkelijker vervellen. Trek nooit losse huidvellen met de hand eraf, zo kan je het dier zwaar kwetsen, de vellen komen automatisch los en vallen er zelf na enige tijd af.
- 1 keramische lamp of dode lamp, deze geeft geen licht, alleen warmte, deze is om de temperatuur van het terrarium hoog genoeg te houden en dit tussen ongeveer 25° 's nachts en 30° à 40° graden overdag. De Groene Leguaan kan zeer goed tegen hoge temperaturen, maar het diertje mag niet koken, houdt daarom zeer goed de temperatuur in 't oog. Zorg ervoor dat de lampen beschermt zijn, zodat het dier zich niet kan verbranden aan de lampen, ze er niet kunnen gaan opliggen en er zeker geen water op kan komen, wat de lampen kan doen springen en exploderen.
- als je al deze lampen hebt aangekocht, hetgeen zeer duur is, moet je de lampen nog voorzien van elektriciteit, wat ook niet goedkoop is, deze elektrische bedrading moet veilig weggestoken worden, zodat de dieren er niet aan kunnen en de bedrading zouden kunnen doorbijten, de bedrading mag eveneens ook niet nat worden zoals je kan begrijpen.

Daarbij komt nog dat het dier groeit, heel graag in bomen zit en dat je het terrarium zo moet aanpassen zodat het terrarium de vrije natuur benadert en het dier heel gelukkig is. Dus dikke boomstammen waar het diertje kan in kruipen, veel planten die voor het dier niet giftig zijn en gemakkelijk kunnen vervangen worden, daar het dier ze kan opeten.
De Groene Leguaan heeft ook een waterbak nodig, waarin het zich volledig kan baden, dit baden bevordert de vervelling. Als het echt nodig is, kan je eveneens met een spuitbus op regenstraal het dier nat spuiten, maar gebruik dan NOOIT koud water, maar water dat de temperatuur van de kooi heeft, ook niet te warm, in de zomer kan dit voor afkoeling gebruikt worden, maar dan zelfs gebruik je NOOIT koud water maar lauw water, kamertemperatuur.

Af en toe komen er ook kosten bij van de dierenarts. Hopelijk heb je de dierenarts alleen maar nodig voor controle van het dier, maar men dient er steeds rekening mee te houden dat ook een leguaan heel ziek kan worden, zelfs iets kan breken. Ook als de Leguaan zwanger blijkt te zijn kan dit leiden tot een onderzoek bij de dierenarts, net als bij andere dieren kan een bevalling niet goed verlopen, bij de leguaan kan dit bv zijn dat zij haar eieren niet goed kan afleggen enz....

Wil je nog steeds dat lieve kleine groene diertje kopen ????
Lees dan eerst even de rest over wat we nog allemaal nodig hebben aan verzorging en tijd dat je erin moet steken om je groene vriend te socialiseren en gelukkig te maken.

Ik wil je niet doen afschrikken of wil jullie zeker niet ontmoedigen of telleurstellen maar er zijn al zoveel leguanen verkeerd terecht gekomen, omdat de kopers niet wisten waar ze aan begonnen. Daar komt dan nog bij dat een verkoper je veel kan wijsmaken, ze moeten immers ook van hun aangekochte exemplaren af, en dan ben jij een goede prooi indien je er niets van afweet.... Een verkoper zal je wellicht wijsmaken dat : deze dieren maar groeien naargelang de grote van hun terrarium, dat ze niet veel verzorging of eten nodig hebben, enz.... Maar niets is minder waar, geloof ze dus niet want dit is echt niet het geval !!!!

Zorg er dus vooral voor dat je goed geïnformeerd bent en dat je terrarium kant en klaar is vooraleer je het diertje koopt, een Groene Leguaan heeft niet graag dat je steeds in zijn huisje gaat rommelen, ze houden alles graag zoals ze het hebben leren kennen, verhuizingen bezorgen je dier grote stress...


22-09-2006
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Zo ziet het vrouwtje eruit ...
Klik op de afbeelding om de link te volgen




Vrouwtje


Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Zo ziet het mannetje eruit....
Klik op de afbeelding om de link te volgen




Mannetje


Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Wat is de Groene Leguaan ????
De latijnse benaming voor de Groene Leguaan is Iguana Iguana, deze is te herkennen aan zijn groene kleur, de zak onder zijn keel, een kam op zijn kop en rug en zijn lange staart waarmee hij flinke klappen kan uitdelen. Groene leguanen behoren tot de familie van de leguanen en bewonen grote delen van Midden- en Zuid-Amerika. Binnen dit gebied bewonen ze droge tot zeer vochtige bosbiotopen. Het zijn grote groene tot bruine hagedissen waarvan de kop-romplengte tot 60 cm kan bedragen, de totale lengte kan tot twee meter worden. De leguaan groeit ongeveer drie jaar in de lengte, de volgende twee jaar zal hij nog iets dikker worden, dus na ongeveer vijf jaar is de leguaan volgroeid en volwassen. Sommigen worden wel meer dan twee meter lang en sommige mannetjes wegen dan wel meer dan vijf kilo.

In de dierenwinkels worden meestal babyleguaantjes aangeboden met een totale lengte van ongeveer 40 cm.

Op de leeftijd van één jaar hebben groene leguanen een kopromplengte van ongeveer 15 tot 20 cm. Bij jonge dieren tot een leeftijd van één jaar zijn de geslachten zeer moeilijk te onderscheiden aan de hand van uiterlijke kenmerken. Bij oudere dieren lukt het vaak om de geslachten te onderscheiden op basis van secundaire geslachtskenmerken : mannetjes hebben meestal een veel duidelijkere serie femoraal poriën ter hoogte van de dijen. Bovendien zijn bij mannetjes vaak de beide hemipenes te zien als bilaterale zwellingen, ventraal ter hoogte van de staartbasis. Volwassen mannetjes hebben vaak een massievere kop en een over het algemeen sterker ontwikkelde rugkam en een oranje kleur op de voorpoten en de romp.

Een 100% zekere geslachtsbepaling kan alleen bekomen worden met behulp van endoscopie.

De gemiddelde leeftijd wordt geschat op 15 jaar. Ze eten bladeren vruchten en leven in de natuur meestal heel hoog in de top van de bomen.

21-09-2006
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Groene Leguaan.
.




Foto

Over mijzelf
Ik ben Chrisje, en gebruik soms ook wel de schuilnaam Lightangelke.
Ik ben een vrouw en woon in Boechout (België) en mijn beroep is .
Ik ben geboren op 18/11/1952 en ben nu dus 71 jaar jong.
Mijn hobby's zijn: .
Druk op bovenstaande foto om meer te weten te komen over mezelf, gelieve de voorstelling niet voor andere doeleinden te gebruiken of deze te plaatsen op het internet. Met dank. Liefs. Als je op de foto klikt kom je op een website terecht, scroll dan na
E-mail mij

Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.


Welkom in het Gastenboek van Lightangelken.....

Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek


Druk op onderstaande plaatjes om naar mijn andere blogs te komen....
Foto

Foto


Mijn favorieten
  • seniorennet.be

  • Archief
  • Alle berichten

    Blog als favoriet !


    Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!