Inhoud blog
  • Waterstof debat
  • Philipp Blom 'De kleine ijstijd'
  • Elektrische auto's
  • Laat de klimaatsceptici hun gelijk bewijzen
  • "De laatste generatie"
    Zoeken in blog

    Beoordeel dit blog
      Zeer goed
      Goed
      Voldoende
      Nog wat bijwerken
      Nog veel werk aan
     
    Actueel klimaat
    Duurzame info
    04-02-2020
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Het boek van Jill Peeters

    Het volgende werk is van de hand van Jill Peeters, weervrouw bij VTM en als klimaatdeskundige actief bij de VN. De titel van het werk is: 40° in de schaduw.

    De opwarming is ongelijk verdeeld over de wereld. Vooral aan de noordpool is ze bijzonder groot.

     Aan de evenaar is dat veel minder voelbaar omdat de verschillen tussen winter en zomer daar zo klein zijn: wintertemperatuur blijft er rond 31°C en zomer betekend gemiddeld 35°C. Klimaatgordels verschuiven nu aan een tempo van 100Km per decenium. Droogte in Mexico en het zuid-westen van de VS zijn hiervan het gevolg. De vernietigende bosbranden zijn dus niet toevallig in die regio te vinden.

    De huidige president van de VS, Donald Trump, mag dan wel een klimaatontkenner zijn, maar met zijn grensmuur met Mexico, reageert hij  als koploper om klimaatvluchtelingen tegen te houden.

    De Groenlandse ijskap is goed voor een stijging van het zeepeil met 7meter. De valleien onder deze ijskap zijn volgens recent onderzoek dieper dan tot nu werd aangenomen. Als er warm oceaanwater onder de ijskap zou penetreren dan treed ook hier het gevreesde feed-back systeem in werking. “Dat uitgerekend de bedrijven, die ons met de klimaatcrisis hebben opgezadeld, hierin hun kans zien om er naar olie en gas te gaan boren is wel heel cynisch.”(Greenpeace Save the Arctic Campagne)

    De tendens is meer regen en sneeuw in het noorden, minder in het zuiden en in het Middellandse zeegebied.In België dus meer wateroverlast in de winter en grote watertekorten in de zomers.

    Warm water zet uit en die thermische uitzetting alleen al is verantwoordelijk voor 34% van de zeespiegelstijging. (nog een voorbeeld van een feed-back effect)Deze stijging gaat echter aan een traag tempo en werkt gelukkig als een buffer tegen de klimaatopwarming.

    Door de complexe getijdewerking is de stijging van de zeespiegel als wereldfenomeen, moeilijk te voorspellen. We kunnen wel als regel stellen dat, als we de broeikasgassen aan banden leggen dan kunnen we de stijging van het waterpeil tot de helft beperken tegen 2100. Dat zou dan nog steeds een stijging zijn van zo'n 45cm.

     

    Het Sigmaplan voor de Schelde houdt enkel rekening met de getijdenwerking en is niet berekend op overvloedig afvoerwater bij hoogtij.

    Enig pluspunt van de klimaatverandering valt in de wijnbouw te noteren. Voor topwijnen evolueert het klimaat in België naar zeer gunstig: wij krijgen stilaan de ideale omstandigheden voor wijnbouw die ze in Frankrijk snel aan het verliezen zijn ten gevolge van, opeenvolgende, door hittegolven geteisterde jaren.

     

    Verzuring: De hoeveelheid CO2 in de oceanen is altijd in evenwicht geweest met de CO2 in de lucht. Om dit evenwicht te behouden nemen de oceanen nu meer CO2 op uit de lucht en vormen zo koolzuur. Zo verzuurt het water (de PH waarde daalt). De zuurtegraad is reeds 30% hoger. Het probleem is echter dat CO2 minder goed oplost in warm water. (feedback)

     

    Over climat change: Je moet al 56 miljoen jaar teruggaan om iets vergelijkbaars te vinden aan wat nu gebeurd. In het paleoceen was er ook een abrupte stijging van de temperatuur maar zelfs die ging trager dan wat er nu gebeurd. De hoeveelheid CO2 was ook nooit zo hoog als nu.

    Toen na 9/11 de vliegtuigen drie dagen aan de grond bleven deed David Travis (University of Wisconsin) een uniek experiment. Zonder vliegtuigstrepen in de lucht was het temperatuurverschil tussen dag en nacht liefst 1,1° C groter.

     

    Over politiek : Hervorming van de VN naar een internationaal bestuur waarnaar de natiestaten een deel van hun soevereiniteit delegeren, met voor alle staten gelijke politieke rechten. Het kan om een begin te maken, een 'milieu kaderverdrag' oprichten dat geen adviserende, maar een afdwingende functie heeft en, net zoals het wereldhandelsverdrag, een 'hard-law' aanhangt. Of dit haalbaar is hangt af van de economische wil en de politieke moed. Een samenwerking die gebaseerd is op vertrouwen en communicatie. Empathie zal een belangrijke eigenschap zijn bij de onderhandelingen om uit deze klimaat impasse te geraken. Als het klimaat de trigger wordt om alles te herleiden tot een conflict tussen het goede en het slechte in de mens dan zal er ditmaal geen overwinnaar zijn.

     



    Geef hier uw reactie door
    Uw naam *
    Uw e-mail
    URL
    Titel *
    Reactie *
      Persoonlijke gegevens onthouden?
    (* = verplicht!)
    Reacties op bericht (0)



    Archief per week
  • 24/02-01/03 2020
  • 17/02-23/02 2020
  • 10/02-16/02 2020
  • 03/02-09/02 2020
  • 27/01-02/02 2020

    E-mail mij

    Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.


    Gastenboek

    Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek


    Blog als favoriet !

    Klik hier
    om dit blog bij uw favorieten te plaatsen!


    Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!