Inhoud blog
  • Waterstof debat
  • Philipp Blom 'De kleine ijstijd'
  • Elektrische auto's
  • Laat de klimaatsceptici hun gelijk bewijzen
  • "De laatste generatie"
    Zoeken in blog

    Beoordeel dit blog
      Zeer goed
      Goed
      Voldoende
      Nog wat bijwerken
      Nog veel werk aan
     
    Actueel klimaat
    Duurzame info
    06-02-2020
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen. 'No Time' Deel 2

     

    In 2013 stemden de Hamburgse kiezers (50,9%) ervoor om de elektriciteit, gas en verwarming weer onder controle van de gemeente te brengen. Frankfurt en München hadden hun nutsvoorzieningen nooit uit handen gegeven! In een referendum in 2013 stemde 83% van de Duitsers voor het terug overnemen door de gemeenten van het energienetwerk. De opkomst van de kiezers was echter niet hoog genoeg om het besluit bindend te maken. Particuliere diensten zullen altijd superieur zijn aan overheidsdiensten.

    Geconfronteerd met klimaatverandering is een beursgenoteerde verzekeringsmaatschappij geen houdbaar bedrijfsmodel.

    Geboortebeperking is niet de oplossing: het is niet de voortplantingsdrang van de armen dat de oorzaak is van de stijgende emissies maar het consumptiegedrag van de rijken.

     

    Vijfentachtig mensen bezitten samen evenveel als de helft van de wereldbevolking.

     

     Schaliegas wordt gewonnen door onder andere BP en Chevron. Deze bedrijven hebben een busines model dat ze dwingt om olie en gas die ze in productie hebben te vervangen door nieuwe voorraden, omdat anders hun aandeelhouders in opstand komen. En daarom moet aardgas, als het werkelijk bedoeld is als overgangsenergie voor de korte termijn, beheerst worden door het publieke domein. Het mag geen concurrent worden van duurzame energie.

    Fracking:

    Aardgas als alternatief voor kolen en olie is gebaseerd op emissiemetingen van gas dat met conventionele boortechnieken is gewonnen. Gas gewonnen door fracking heeft bij het verbranden een methaan uitstoot die 30% hoger ligt. Dat komt doordat het fracking proces lek is: in elk stadium van de productie lekt er methaan weg. Methaan is als broeikasgas 34 keer krachtiger dan CO2 (IPCC). Bovendien houdt methaan, in de eerste 10 tot 15 jaar nadat het is vrijgekomen, 86 tot 100 keer meer warmte vast dan CO2 . Bovendien vergiftigd het fracking procedé het bodemwater

    New Yorkers against Fracking: ' We staan op een energie tweesprong. Aan de ene kant naar een toekomst aangedreven door het opgraven en verbranden van fossiele brandstoffen. Aan de andere kant: hernieuwbare energie. Door infrastructuur voor het één te subsidiëren creëer je hindernissen voor het andere. Veel deskundigen zijn nog kritischer en stellen dat we geen conventionele brandstoffen als schaliegas nodig hebben om de transitie naar hernieuwbare energie waar te maken. We kunnen gebruik maken van bestaande infrastructuur: conventionele olie en gas volstaan ruimschoots'.

     NYMBY : not in my back yard

    POOL : please on our land

     

    Watervoorraden moeten gemeentelijk eigendom worden en mogen niet geprivatiseerd worden door de regering.

     

    Landbouw: Agro-ecologie.

    Zorgt voor CO2 opslag in de bodem.

    Vermijd gebruik van op fossiele brandstof gebaseerd kunstmest.

    Verbruikt minder CO2 voor vervoer.

    Dure kunstmest van Yara of gepatenteerde zaden van Monsanto versus kennis die vrij en gelijk is ontwikkeld en gedeeld door boeren.

     Duitsland:

     In 2012 steeg de CO2 uitstoot en hetzelfde gebeurde in 2013. Dit ging samen met het sluiten van kerncentrales in dit land (beslissing 2022). De regering stond echter toe dat kolencentrales stroom leverden aan het buitenland. Daarbij gaat het dikwijls om ligniet (bruinkool).

    De Duitse regering moet bereid worden gevonden om ook de kolenindustrie volledig te stoppen net zoals ze met de kernenergie heeft gedaan.

    De Duitse emissies zijn gestegen omdat niemand tegen de energiebedrijven heeft gezegd dat ze geen kolen meer mochten verbranden en zolang ze die stroom ergens voor een goede prijs kunnen verkopen zullen ze dat doen, zelfs als Duitsland voornamelijk groene stroom verbruikt. Er is dus nood aan een sluitende wetgeving en een verbod op het verbranden van kolen. Maar in vrijwel elk land staat de politieke klasse achter het idee dat het niet aan de overheid is om de grote bedrijven te vertellen wat wel of niet mag.



    Geef hier uw reactie door
    Uw naam *
    Uw e-mail
    URL
    Titel *
    Reactie *
      Persoonlijke gegevens onthouden?
    (* = verplicht!)
    Reacties op bericht (0)



    Archief per week
  • 24/02-01/03 2020
  • 17/02-23/02 2020
  • 10/02-16/02 2020
  • 03/02-09/02 2020
  • 27/01-02/02 2020

    E-mail mij

    Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.


    Gastenboek

    Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek


    Blog als favoriet !

    Klik hier
    om dit blog bij uw favorieten te plaatsen!


    Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!