Inhoud blog
  • Waterstof debat
  • Philipp Blom 'De kleine ijstijd'
  • Elektrische auto's
  • Laat de klimaatsceptici hun gelijk bewijzen
  • "De laatste generatie"
    Zoeken in blog

    Beoordeel dit blog
      Zeer goed
      Goed
      Voldoende
      Nog wat bijwerken
      Nog veel werk aan
     
    Actueel klimaat
    Duurzame info
    12-02-2020
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Thomas Piketty, Economie en het IMF

    Thomas Piketty,  (Frans econoom)

    De productie kan op twee manieren groeien: door bevolkingsgroei, en door de groei van de productie per inwoner, dat wil zeggen: de productiviteit.

    De vraag aan Europa is simpel: willen we steeds verder gaan met het technocratische federalisme of zijn we eindelijk klaar om een democratisch federalisme te omarmen?

    De strijd om de progressieve inkomstenbelasting is nog lang niet gewonnen. Achter deze laatste veldslag gaat een nog belangrijkere intellectuele strijd schuil: die van de progressieve vermogensbelasting.

    Het IMF benadrukt terecht dat de staatsschuld van de rijke landen, die tegenwoordig niet te beteugelen lijkt, uiteindelijk vrij weinig voorstelt in verhouding tot het geheel aan privévermogens (financieel en onroerend) die de huishoudens van diezelfde landen bezitten, in het bijzonder Europa. De oplossing die het IMF aandraagt, een belasting op het privévermogen om de staatsschuld te verkleinen, heeft de verdienste dat er een taboe mee wordt doorbroken.

    Het IMF heeft de crisis van 2008 niet voorzien, en beseft nu dat de bezuinigingsstrategie die het voorstond de recessie alleen maar heeft verlengd... Het probleem is dat het IMF niet duidelijk kiest voor een progressieve vermogensbelasting. In hun rapport noemt men bepaalde mogelijke belastingen die gericht zijn op de hoogste vermogens, maar het lijkt vooral een voorstander van een oplossing die bestaat uit een vlaktaks op vermogens en dat is echt een monster: het is idioot om de kleine en de middelgrote spaarders even hard aan te pakken als de grootste financiële portefeuilles, dat kan alleen leiden tot de afwijzing van dit soort beleid... Rekening houdend met de enorme concentratie die de vermogensverdeling karakteriseert, moeten de schalen van de vermogensheffing sterk progressief zijn, meer nog dan bij de inkomstenbelasting.

    Zo'n progressiviteit vereist een grote mate van internationale financiële transparantie en samenwerking tussen landen. Zonder een helder geformuleerde fiscale doelstelling, hebben de huidige onderhandelingen over belastingsparadijzen een grote kans om vast te lopen. De doelstelling van de automatische uitwisseling van bankgegevens moet zijn, dat het geheel van financiële en onroerende activa die een bepaald individu in diverse landen bezit, kan worden gemonitord , zodat daarover een individuele progressieve belasting over het nettovermogen kan worden geheven.

    Het probleem voor Europa blijft evenwel dat één land zich niets door Europa laat voorschrijven: Zwitserland.

    Over Europese commissie voorzitter Jean-Claude Juncker:

    De voormalig voor het leven benoemde leider van Luxemburg, een belastingparadijs dat zich in het hart van Europa heeft genesteld, die al jarenlang iedere poging dwarsboomt om de automatische overdracht van bankgegevens mogelijk te maken...

     



    Geef hier uw reactie door
    Uw naam *
    Uw e-mail
    URL
    Titel *
    Reactie *
      Persoonlijke gegevens onthouden?
    (* = verplicht!)
    Reacties op bericht (0)



    Archief per week
  • 24/02-01/03 2020
  • 17/02-23/02 2020
  • 10/02-16/02 2020
  • 03/02-09/02 2020
  • 27/01-02/02 2020

    E-mail mij

    Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.


    Gastenboek

    Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek


    Blog als favoriet !

    Klik hier
    om dit blog bij uw favorieten te plaatsen!


    Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!