Ingredienten:
- 1,5 l kippenbouillon (liefst vers) - 1 stuk runderschenkel (ca 250 gr ) - 1 klontje boter - 1 ui - 6 tomaten - 1 takje tijm - 1 snuifje suiker - 1 kruidenkaasje( boursin) - peper en zout
Bereiding
Breng de bouillon aan de kook en plons het soepvlees in de kokende vloeistof.Laat zachtjes sudderen onder deksel tot het vlees gaar en mals is geworden.Dat duurt wel een tijdje.Begin in het vlees te prikken met een mesje na +/- anderhalf uur.Schuim regelmatig af. Het gaarkoken van het vlees kan ook moeiteloos de dag voordien gebeuren.
Zet een soeppot op het vuur en laat er een klontje boter in smelten.De fijngesnipperde ui mag daar een vijftal min. in zweten. Was ondertussen de tomaten en snij ze in stukjes.Doe dan de tomaten bij de ui. Laat nog een tweetal min. stoven.Giet de bouillon waar het gare soepvlees werd uitgehaald, bij de tomaten.Voeg het takje tijm, wat zout, peper en een snuifje suiker toe.Laat de soep een twintigtal min. koken zonder deksel. Snij ondertussen het vlees van de malse runderschenkel in kleine stukjes. We gieten dan de soep door een fijne zeef in een andere pot. Duw met de achterkant van een pollepel in de zeef tot alle soep en zacht vruchtvlees van de tomaten in de soep terecht zijn gekomen. In de zeef bevinden zich enkel pitten en velletjes. Breng de tomatensoep opnieuw aan de kook. Voeg de blokjes soepvlees bij en laat een min. doorkoken.Haal dan de soep van het vuur. We laten dan al roerend de kruidenkaas oplossen in de soep en haasten ons aan tafel.
Tip van de chef:
De liefhebbers kunnen aan het einde een klein scheutje rode port of goede madeira toevoegen. Dit is een smakelijke vorm van tomatenroomsoep. ALS DE KRUIDENKAAS TOEGEVOEGD IS ZEKER NIET MEER KOKEN!!!!!!!!
|