Maandthema 2024-05
Het thema van de maand mei
12-05-2024
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.07 - Riscone

Beste Riscone

Je stuurde je eerste bijdrage voor het Maandthema. Misschien wel in de toekomst ‘Maandthema’ vermelden in de titel.

Zelf omschreef je het als volgt : Geraardsbergen:Meimaand Mariamaand

Een weliswaar zeer korte omschrijving, maar toch bevat ze het essentiële dat gevraagd werd. Het belangrijkste dat hierbij gevraagd wordt is niet ‘wat’ er op de foto staat (dat kunnen we meestal zelf wel zien), maar wel waarom je de foto hebt gekozen en wat de link is naar het thema. En Mariamaand is hier het antwoord

Onze commentaar :

Het meegeven van een eigen tekst is nieuw en we moeten het nog gewoon worden. De hoofdbedoeling is dat men zelf ook eens gaat nadenken over de foto. Staat mijn onderwerp goed in beeld?  Op een sterke plaats in de foto? Is er niet te veel ‘omgeving’ die de aandacht afleidt. Hoe zit het met belichting en kleur?

Hier heb ik de indruk dat deze foto er is zoals hij uit het toestel gekomen is, zonder enige vorm van bewerking. En het is mogelijk om een quasi perfect foto zo uit zijn toestel te halen maar dat vraagt een perfecte kennis en beheersing van zijn toestel. Ik zelf slaag daar niet in.

Zeker hier met tegenlicht is er een ingreep nodig op de computer. Het geheel komt, op de wolken na, heel duister over. Het eigenlijke onderwerp, het Mariabeeld op de kapeltoren staat zeer centraal en is minuscuul klein tegenover de rest. Hierdoor gaat alle aandacht eigenlijk naar de wolken.

Ik vrees dat vanaf het gekozen standpunt en met een 24-70mm lens het niet mogelijk zal zijn een perfecte compositie te bekomen. Ik denk dat je hier wel bijna een 200 mm zal moeten hebben om het Mariabeeld goed in beeld te brengen. (Zie voorbeeld van een betere compositie vanaf dit standpunt).

Ik zou dus aanraden om ergens een ander standpunt in te nemen teneinde het beeld op een meer prominente positie te plaatsen. Neem zeker ook de tijd om op de computer aan de slag te gaan. Je kan gebruik maken van je Joker om deze foto te vervangen door een andere.

Veel succes.





12-05-2024 om 10:50 geschreven door Mentor

0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
>> Reageer (0)
10-05-2024
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.06 - Ducske

Beste Ducske

Je stuurde je eerste bijdrage voor het Maandthema.

Zelf omschreef je het als volgt : Akelei is een geslacht van kruidachtige, vaste planten uit de ranonkelfamilie. Er zijn zo'n 120 soorten bekend. De meeste mensen kennen de akelei vooral als een decoratieve tuinplant met z'n opvallende bloemen in diverse kleuren. Bijna niemand weet dat de plant in vroegere tijden een populaire medicinale plant was. In de middeleeuwen werden alle plantendelen in de volksgeneeskunde gebruikt om oedeem, geelzucht en andere ernstige ziekten te behandelen.

De maand mei wordt inderdaad ook de bloemenmaand genaamd. De akelei is een mooie bloem met paars en geel als complementaire kleuren die in deze periode ook in bloei komt. 

Onze commentaar :

Deze bloem is mooi gebracht vertrekkende vanuit de linker benedenhoek en het laatste blaadje dat naar rechtsboven wijst. (Diagonalen)

Het geheel mist wel een beetje punch. De bloem is nogal somber en komt daarom niet echt los van de achtergrond. Persoonlijk zou ik het geheel wat oplichten en wat meer contrast geven. Wel opletten dat de zwarte achtergrond niet ‘grijs’ wordt. Eventueel het “zwart” verdonkeren daar dit de rest niet gaat aantasten.
Indien de bruine lijn te fel oranje wordt kan je het oranje ook terug wat verduisteren.

Of je al deze bewerkingen in detail kan uitvoeren is wel afhankelijk van de software die je gebruikt om de bewerking te doen.

Deze commentaar en opmerkingen blijven altijd zeer subjectief. Aan de auteur om er eventueel mee aan de slag te gaan.





10-05-2024 om 12:20 geschreven door Mentor

0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 4/5 - (1 Stemmen)
>> Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.05 - Cato

Beste Cato

Je stuurde je eerste bijdrage voor het Maandthema.

Zelf omschreef je het als volgt : De pluizendromers noemden wij ze toen ik samen met de kleindochter van de lagere school naar huis ging, te voet en ze was moe maar we wandelden van pluis naar pluis en blazen maar, we stopen voor een mini picknick een potje yoghurt en een koekje dat verzachtte de vermoeiende schooldag, nu is dat een mooie herinnering als ik ze zie, maar blazen doe ik nog steeds.

Deze zaadpluisjes van de paardenbloem (in mijn streek noemen we dat een “pigeliet”) kunnen we overal tegenkomen. Afhankelijk van de weersomstandigheden eigenlijk al in de loop van april. Met het weer van dit jaar is dit inderdaad eerder in mei. 

Onze commentaar :

De pluiskop staat op een sterk punt met een steel die zowat van in de hoek vertrekt.
De neerdwarrelende pluisjes staat dan weer op een sterke verticale lijn.

Ook op gebied van scherpte zit je wel heel goed.

De algemene kleur en sfeer maken me niet zo gelukkig, maar dat kan ook persoonlijk zijn. Nogal grauw en grijs. Een kleurenfoto maar zonder kleur. En nochtans heeft deze foto heel wat mogelijkheden. Omzetten naar zw/w met wat meer contrast, het wit wat versterken en je krijgt perfect minimalistisch beeld / highkey. Een klein tikje croppen behoort ook tot de mogelijkheden.

Maar nogmaals, deze commentaar is altijd zeer subjectief. Aan de auteur om er eventueel mee aan de slag te gaan.





10-05-2024 om 09:33 geschreven door Mentor

0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 3/5 - (1 Stemmen)
>> Reageer (0)
08-05-2024
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.02 Roland1946 - Joker

Na inzending en commentaar werd er gebruik gemaakt van de 'Joker'. Op deze gewijzigde inzending wordt geen commentaar gegeven. Deze foto is dus ook definitef.

Zelf omschreef je het als volgt : Het  lelietje-van-dalen  of  meiklokje  (Convallaria majalis) is een tot 30 cm hoge  vaste plant   die in het wild voorkomt in bosrijke streken, maar ook als tuinplant wordt gehouden. In de grond bevindt zich een kruipende  wortelstok . Een paar brede  parallelnervige   bladeren staan aan de voet van de bloeistengel.

Deze geurige, winterharde plant bloeit in mei en juni en vraagt weinig onderhoud. Wat velen wellicht niet weten is dat hij giftig is en dus best niet in de omgeving van kinderen wordt geplant.





08-05-2024 om 17:27 geschreven door Mentor

0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 2/5 - (1 Stemmen)
>> Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.04 - Marsje

Beste Ivo

Je stuurde je eerste bijdrage voor het Maandthema : Mini-rotstuintje

Zelf omschreef je het als volgt : Mijn hobby is foto's maken in de Kruidtuin van Leuven en dan voornamelijk macro's. Ondanks dat de zon nog redelijk hoog stond, kon ik hier in de lichte schaduw met nog redelijk wat licht de kleine bloempjes laten schijnen.

Je hebt het geluk dat je in je eigen stad een mooie kruidtuin hebt die inderdaad een Walhalla is voor natuurfotografen.

Onze commentaar :

Je weet hier op een wonderlijke manier te spelen met licht: een Clair-obscur. Voor zij die dit niet zouden kennen, hierbij de definitie van Wikepedia:

Clair-obscur (Italiaans: chiaroscuro) is een techniek uit de schilderkunst, film en fotografie waarbij de licht-donkercontrasten sterker worden uitgebeeld dan ze in werkelijkheid vaak zijn. Er wordt weinig gebruikgemaakt van de zogenaamde middentonen. Hiermee wordt een dramatisch effect bereikt, waarmee driedimensionale vormen worden geaccentueerd.

Je weet de aandacht te trekken op de centrale bloemen, niet alleen door het licht maar eveneens door de DOF die de centrale bloemenstengel alle aandacht geeft.

Op gebied van compositie ligt de prominente bloem niet precies op een sterk punt. Rekening houdend met zowel de ‘Gulden snede’ als de diagonalen zou ik persoonlijk rechtsboven een ietsje meer croppen. Dit zou volgens mij het effect nog versterken. (Zie bijlagen 1 en 2)

Maar zoals reeds eerder gezegd, een beoordeling is subjectief.







08-05-2024 om 14:16 geschreven door Mentor

0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 4/5 - (1 Stemmen)
>> Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.03 Maxi23

Beste Wilma

Je stuurde je eerste bijdrage voor het Maandthema : Mei.

Zelf omschreef je het als volgt : Deze vlinder zat op look zonder look. Was nog mooi zacht licht in de morgen.

Deze omschrijving van het licht alsook de manier waarop je dit wist te vatten doet inderdaad denken aan de vroege lente.

Onze commentaar :

Wat het eerst opvalt is, zoals ik eerder al zei, de geweldige manier waarop je het licht wist te vatten. Het onderwerp springt naar voor en de voorste vleugel lijkt wel wat transparant. Ook de scherpte van de gehele vlinder is perfect.

Als we spreken over compositie kunnen we een aantal theoretische regels aanhalen maar moeten we ook beseffen dat die nooit absoluut zijn en dat men zeker mag van afwijken.

Zo is er bv regel van derden die er gekomen is om het gemakkelijk te maken (verdelen in 3) en die compleet anders is dan de oorspronkelijke Gulden Snede die men enkel bekomt door een complexe wiskundige formule. En zoals je kan zien in de bijlage 1 staat het lichaam op de sterke verticale lijn, en het hoofd op een sterk punt als we de gulden snede toepassen.

Wellicht had het beter op de rechtse sterke lijn gestaan waardoor we een minder groot zwart vlak zouden gekregen hebben (deels ook puur zwart zonder doortekening). Maar dan hadden we wellicht ook aan de linkse zijde een hele boel rommel gekregen die de aandacht ging afleiden van het onderwerp.

Kortom, het ideale bestaat niet. Daarom dat we, zeker digitaal, niet bang moeten zijn om af te wijken van de standaard 2x3 of 3x4 verhoudingen. In de 2e bijlage een voorbeeld van een andere uitsnede waarbij we de diagonalen als richtlijn gaan gebruiken.

Maar dit is weer een subjectief oordeel en zeker geen evangelie. Dus samengevat is dit zeker een zeer verdienstelijk werkstuk.







08-05-2024 om 12:42 geschreven door Mentor

0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 4/5 - (2 Stemmen)
>> Reageer (1)
06-05-2024
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.01 - Thuis

Beste Nicole,

Je bent de eerste om de spits af te bijten voor dit nieuwe thema: proficiat.

Zelf omschreef je het als volgt : De larven van de meikever of engerlingen doorgaan een cyclus van drie jaar, waarin ze elk jaar eten aan de wortels van het gras om te groeien. Pas dan verrassen ze ons in de maand mei.

Je brengt ons een prachtige foto van een meikever. De meikever dankt zijn Nederlandse naam dus aan het voorkomen van mei tot juni en past dus perfect binnen het actuele thema.

Onze commentaar :

De scherpte van de foto ligt perfect op de regio van de ogen. De DOF geeft eveneens meer dan voldoende scherpte aan de rest van het lichaam van het diertje. Hierbij creëer je eveneens een blur op 2 niveau's: een lichte blur op de bladeren waar de kever op gezeten is en een sterkere blur op de verder gelegen delen van de achtergrond. Hierdoor krijg je daar zachte pastelkleuren die zachtjes overgaan in de witte achtergrond.

Een klein verbeterpuntje misschien op gebied van compositie. De ogen liggen niet helemaal op het sterk punt. De diagonaal die vertrekt beneden links gaat ook niet helemaal naar de hoek rechts boven wat een extra witte ruimte creëert rechts. Dit geeft me wat het gevoel dat het dreigt te gaan kantelen. Als we iets meer croppen kunnen we dit oplossen.

Met het eventueel inzetten van de joker kan je best even wachten tot je mogelijk nog een 2e foto plaatst in de tweede periode.





06-05-2024 om 10:12 geschreven door Mentor

0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 4/5 - (2 Stemmen)
>> Reageer (1)
07-04-2024
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Maandthema : MEI

De eerste aflevering van ons nieuwe spel

Mei

Het maandthema is mei. Hiermee kunnen jullie alle kanten op. Het is aan jullie om daar een eigen invulling aan te geven, zolang het maar betrekking heeft op de maand mei.

En voor deze eerste opdracht hebben we werkelijk een zeer ruime keuze. Hierbij een paar onderwerpen die kunnen dienen als inspiratie : 

Bloeimaand, Mariamaand
Meiklokjes, meiboom, meikever
Moederdag, 1e communie, vormsel, lentefeest, processie
Dag van de arbeid, wapenstilstand WO II, dag van de Dynastie

...

Periodes en inzendingen

Vermits het thema de maand is zal elke thema beginnen de 1e van elke maand en eindigen op de laatste dag van de maand. Zoals nu zal je 2 foto’s kunnen insturen, eentje in de periode van 1 tot en met 15, een tweede in de periode van 16 tot en met einde maand. De foto’s dienen dus genomen te worden EN ingestuurd binnen de maand mei. 

Daar het thema zeer breed is en mogelijk ook streek of land gebonden, en om het voor iedereen begrijpbaar te maken gaan we je wel vragen om bij het insturen van je foto, deze te voorzien van een woordje uitleg, de bedoeling en/of waarom je zelf vindt dat hij past in het thema. Deze eigen commentaar is VERPLICHT en zal mee op het blog geplaatst worden. 

De titel van het bericht is MAANDTHEMA  zonder enige andere toevoeging

Gebruik van de JOKER

Iedereen krijgt ook elke maand één JOKER. Indien je een ingestuurde foto, na het krijgen van de commentaar of na raadgevingen van collega’s nog wil wijzigen/veranderen dan kan je één maal een JOKER inzetten en een nieuwe of verbeterde foto insturen. Zo kan je, indien gewenst, direct gebruik maken van de raadgevingen  om de kwaliteit van de inzending te verbeteren.
De joker zal één maal kunnen ingezet worden gedurende de ganse periode en betrekking hebben op de eerste OF de tweede inzending. De originele foto zal van het blog gehaald worden en vervangen door de  nieuwe versie en daarmee dan ook deelnemen aan de wedstrijd. Foto’s die vervangen worden zullen NIET meer van een commentaar worden voorzien. Eens de maand voorbij is zijn de inzendingen definitief en kan de joker niet meer gebruikt worden.

Bij het gebruik van de joker dien je dit verplicht te melden in de titel van het bericht : MAANDTHEMA JOKER en met in het bericht de vermelding om welke foto het gaat als je reeds 2 foto's hebt ingestuurd. Hier ook dient een woordje uitleg gevoegd.

Commentaar en raadgeving

We zullen de foto’s voorzien van een kleine commentaar. Een klein team van leden die bewezen hebben dat ze dit met de nodige kennis van zaken kunnen doen, in alle objectiviteit en eerlijkheid, zal hiervoor instaan. De commentaar zal anoniem geplaatst worden.

Leden die liever geen commentaar krijgen (wat jammer zou zijn) kunnen dat altijd melden.

Maandoverzicht

We laten het concept van een 'wedstrijd' los. Aangezien het thema breed geïnterpreteerd kan worden, is het lastig om inzendingen met elkaar te vergelijken. Daarom blijven we gewoon foto's insturen en genieten van het werk van andere leden. Door de commentaar te lezen, kunnen we nog wat leren en onze fotografie verbeteren. Er zal wel een makkelijk consulteerbaar overzicht komen.

Afmetingen foto's

- Breedte maximum 1200 pixels

- Hoogte maximum 900 pixels

- Zwaarte maximum 500 kB (= 512.000 Bytes)

- Exifs aanwezig

Veel succes

 

Bijlagen:
13 - Roger Hemeleers - Meiklokjes.jpg (203.5 KB)   
Adagio - Grote klaproos.jpg (377.8 KB)   
adagio wondermooi kerkje.jpg (394.9 KB)   
Cato Yuno.jpg (394.9 KB)   
Cato Meikevertje.jpg (352.9 KB)   
Danny1 - Witte seringen.jpg (212.5 KB)   
Ducske - Kindje.jpg (412.7 KB)   
marsje koolzaad.jpg (394.5 KB)   

07-04-2024 om 00:00 geschreven door Mentor

0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - ( Stemmen)
>> Reageer (2)


Archief per week
  • 27/05-02/06 2024
  • 20/05-26/05 2024
  • 13/05-19/05 2024
  • 06/05-12/05 2024
  • 01/04-07/04 2024

    Mariamaand (Adagio)

    Meikever (Cato)

    Meiklokjes (externe foto)

    Communicantje (Ducske)

    Bloemenveld (Marsje)

    Bloemenmaand (Adagio)



    Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!