Er is nu 1 bezoeker op dit blog. Record tot nu toe: 6
Beoordeel dit blog
09-11-2023
Om nooit te vergeten
Bloemenhulde aan het oorlogsmonument
Op zondag 3 september vond de jaarlijkse bloemenhulde plaats aan het oorlogsmonument op het Lebbeekse kerkhof. Deze traditie wordt in ere gehouden om de slachtoffers van het zinloze geweld van beide wereldoorlogen maar ook van oorlog in het algemeen te herdenken. (Foto Theo Bosman)
Gloednieuwe bieb in De Minnestraal promoot het lezen
“Wij promoten al jaren het lezen bij onze leerlingen”, zegt directeur Nadia Robberechts van De Minnestraal. “Ons jaarthema Boeken vol Magie bevestigt die aanpak. Eigenlijk een noodzaak die bieb, want de voorbije jaren merkten ook wij bij onze leerlingen een afname van het leesplezier. Bovendien dalen de Vlaamse PISA-resultaten voor begrijpend lezen. Wat ons inspireerde om niet alleen een nieuwe taalmethode voor Nederlands in te voeren, maar tegelijk op onze eigen campus een nieuwe schoolbieb in te richten.”
Wat infrastructuur betreft, bleek dat geen probleem. De bieb vond een onderkomen in een vrijgekomen klaslokaal. De meubels werden gemaakt door een oud-leerling. Enkele gezellige zeteltjes en zitzakken nodigen uit. De leerlingen maakten tijdens de eerste schooldag, op een ludieke manier, alvast kennis met hun nieuwe schoolbieb. (Foto’s Theo Bosman)
Traditioneel werd in Lebbeke septemberkermis gevierd met de al even traditionele elementen zoals een rommelmarkt, een voddenworp, de foor op het dorpsplein en op dinsdag de jaarmarkt. Tentoonstellingen waren er van de Heemkring en van fotoclub Ontspanner. Wij maakten enkele sfeerbeelden o.a. van de voorbereidingen voor de jaarmarkt. (Foto’s Theo Bosman)
Op zaterdag 10 september vond de traditionele voddenworp plaats. Van op de pui van het gemeentehuis gooit het gemeentebestuur vodden, al dan niet met mooie prijzen, naar het grijpgrage publiek. De eerste prijs was 300 euro en die werd gewonnen door Simon Huylebroeck. De tweede prijs was voor Nancy Wesemael. Alle andere handen grepen er helaas naast. (Foto Theo Bosman)
Toen SK Lebbeke nog springlevend was - De jeugd van "den ESKAA"
Wie kan me helpen bij de identificatie van deze bonte bende ?
Op de foto staan o.a. :De Munck Alain - Van Cauter Marnix - De Feyter F - Vemeir Alain - Meirte G - Meskens - Eeckhaut R - Kamiel Van Den Meersch -Meskens W - De Bondt G - De Coninck B - Peleman F - Laenens N - Elskens Michel - De Backer D - Vermeulen Jürgen - Boeykens E - Aeyels Stefaan - Vermeulen Louis - De Mol Alfons - De Mol Arsène - Van Elslander Roger
De Opstalstraat, die ooit als Groenstraat nogal wat verkeer vanuit Opstal naar en uit Dendermonde kanaliseerde, kreeg een stevige remake: een nieuw wegdek langs beide kanten voorzien van verhoogde fietspaden, inbegrepen drie asverschuivingen en een gescheiden rioleringssysteem. Ook het kruispunt van de Opstalstraat met de Kleine Snijderstraat en Poelstraat werd aangepakt. Het Fanfareorkest Lebbeke zorgde tijdens de inwandeling voor sfeer. De kost van de werken? Ongeveer één miljoen.
Burgemeester Jan Vanderstraeten is tevreden over de ingreep. “Zegt hij: “de veiligheid van de fietsers is sterk toegenomen, de zwakke weggebruiker valt beter op dankzij het verhoogde en afgescheiden fietspa en de gescheiden riolering voorkomt dat er afvalwater in de grachten belandt.” (Ingezonden foto)
De "Rapide" slaagt erin om politiekers (op voetbalgebed) te verzoenen !
Aanleg kunstgrasterrein zit in de pijplijn
Wie hoopte dat de spelers van FC Lebbeke volgend jaar al op het Gemeentelijk Sportcentrum, naast het bestaande kunstgrasveld, ook op het hoofdveld kunstgras onder de ‘tets’n’ zullen voelen, moet wellicht langer geduld oefenen.
Gemeenteraadslid Freya Saeys drong recent wel op die investering aan. Ook trouwens op de bouw van extra kleedkamers. Zij ziet in die ingrepen een kans om te besparen op de onderhouds- en personeelskosten.
“Ook wij zijn overtuigd van de noodzaak van die aanleg”, reageert schepen van Sport Raf De Wolf. “We startten begin dit jaar een dossier op, klopten aan bij beheerder Farys en gingen aan tafel zitten met FC Lebbeke.”
“Er zijn trouwens meer wachtenden, binnen en buiten het sportcentrum, die vragen om een opwaardering van hun infrastructuur. De atletiekpiste is ook aan vervanging toe. Onze intentie blijft in eerste instantie de polyvalente zaal aan de andere kant van het sportcentrum te realiseren. De stand van dat dossier? Het laatste overleg, zowel met de provincie als met de rioolbeheerders ligt achter de rug. Bedoeling is nog dit jaar een openbaar onderzoek te starten om volgend jaar als eerste stap de tribune te slopen.”
Het Agentschap Wegen en Verkeer van de Vlaamse Gemeenschap werkt aan de installatie, langs de gewestwegen, van Hoppinpunten: vervoersknooppunten waar verschillende vervoermiddelen (bus, fiets) samenkomen, maar ook parking voor auto’s en deelmobiliteit beschikbaar is. Wat combineren makkelijk maakt.
Ook in Lebbeke, langs de Brusselsesteenweg (N47) ligt een Hoppinpunt bij de verkeerslichten op het kruispunt Lange- en Korte Minnestraat. De zuil is zichtbaar, maar de ruimte van de site is eerder beperkt.
Bij de foto :In 1948 werd door Frans Lombaert in de Opwijksestraat de eerste steen gelegd van de Gemeentelijke Meisjesschool (vandaag Het Puzzeltje).
Nog op de foto v.l.n.r. Karel De Hauwere, Eugeen Colpaert, Jan Hauwelaert, Albert Van Holen, Jacques Van de Velde, Frans De Saedeleir, Louis Pissens, Emiel Van den Broeck en Alfons De Mol. (Uit: Oud Lebbeke-Jozef Dauwe)
Een nieuwbouw op de site van Het Puzzeltje in de Opwijksestraat zal binnen afzienbare tijd onderdak bieden aan zowel de kleuters als de lagereschoolleerlingen. Vandaag telt de school twee sites, amper vijftig meter van elkaar verwijderd.
In Het Puzzeltje, ooit de Gemeentelijke Meisjesschool, gebouwd in 1948, huizen de kleuters en de eerste- en tweedejaars. De Puzzel, opgetrokken eind 1800, biedt onderdak aan de derde, vierde-, vijfde- en zesdejaars. Beide schoolgebouwen vertonen door hun ouderdom gebreken die hoge energiefacturen veroorzaken.
Schepen van Onderwijs Goedele Uyttersprot is blij met de beslissing. “Onze leerlingen en leerkrachten verdienen een aangename lesomgeving”, zegt ze. “We opteren voor een compacte nieuwbouw, zodat ruimte ontstaat voor de inrichting van een speelplaats en groen. Het gebruik van de nieuwste bouwtechnieken zal de duurzaamheid bevorderen.“
De Vlaamse regering subsidieert uiteraard het project. “We kregen van onderwijsminister Ben Weyts te horen dat Vlaanderen tachtig procent van de kost van het project voor zijn rekening neemt. De rest zal de gemeente moeten ophoesten. De duur van de werken is moeilijk precies te bepalen.
En wat gebeurt er op termijn met De Puzzel? Daarover viel nog geen beslissing. Feit is wel dat de schoolsite tussen de Hemel- en de Opwijksestraat bouwgrond als bestemming heeft. Wat de gemeente mogelijk perspectieven biedt om haar twintig procent van de kost mee te financieren.
Huwelijksjubilarissen en hun afstammelingen overrompelden raadzaal gemeentehuis
De huidige Groot-Lebbekenaars die vijftig, zestig, zelfs 65 jaar geleden, elkaar het jawoord gaven, dat deden in ‘Lebbeek’, ‘Wies’ of ‘Belle’ tijdens de maanden juli of augustus, werden begin september door ons ‘bessstier’ op een bijzonder drukke ontvangst uitgenodigd.
Dat een jubilerend koppel die aanpak inspireerde om achttien (!) nakomelingen de pui van het gemeentehuis mee te laten bestijgen om in de raadzaal, onder een pracht van een ‘lister’, de speech van de burgemeester te savoureren en uit te kijken naar de uiteraard gezonde receptie.
Op de parkeerruimte in de stenen woestijn, beter bekend als de Grote Plaats, met zijdelings uitzicht op de ‘plaspiggal’ en ‘tofken va ‘zeevewwieeën’ primeerde het grijs, in lichte of donkere versie, gevaarlijk opbollend waar de natuur erin geslaagd was zich voluit te manifesteren. Klokkengelui? Geen sprake van. Dat weerklinkt in die buurt doordeweeks vooral in de ‘zondagvernoen’, wanneer een overleden ingezetene zijn nabestaanden een muzikaal hoogstaand ‘sallie en mersie’ laat horen. Ritmisch en gevarieerd gebimbambeier is enkel te horen op zondagmorgen, wellicht met het doel om een bezoek aan de bakker of ‘plaspiggal’ muzikaal te omkaderen.
Wie er dan zaterdagnamiddag ‘schirrekkes‘ kreeg?
65 jaar getrouwd :
Paula De Wolf - Willy De Boeck
60 jaar getrouwd :
Marie Mariëns – Pieter Van der Veken, Christiane Luypaert - Alberic Van Ransbeke, Paula De Hertogh - Alfons Van Eycken - Jacqueline Brusselmans - August Weets, Paula Van Biesen - Frans Van Stichel, Lydia De Cconinck - Theo Van Poel, Paula De Wolf - Roger Macharis
50 jaar getrouwd :
Christiane Mathys – Aloïs Van Rossem, Jeanne Van den Abeele – Marc Van Malderen, Rossitta Verschueren – Christiane Van den Bergh – Frans De Feyter, José Brusselmans – Antoine De Belder, Andrea Van Acoleyen - Francois Cayet, Frieda Jansegers - Rudolf Van Overwalle, Ingrid De Wit – José Diaz-Perez,
Het ogenschijnlijk banale protest deinde wel uit naar wat de geschiedenis omschrijft als De Boerenkrijg.In oktober 1798 ontstond in Vlaanderen bij de landelijke bevolking ferm ongenoegen tegen de Franse bezetting. Het vuur van het protest sloeg in de pan in Overmere, waar in oktober van dat jaar schermutselingen ontstonden tussen de lokale boeren en de regerende Franse administratie.
Bij de foto : Heemkring Lebbeke bouwde zijn septembertentoonstelling op rond de boerenkrijg (Foto Theo Bosman)
Die krijg/strijd werd/wordt 225 jaar later ook in Lebbeke herdacht. Op diverse manieren. Heemkring Lebbeke bouwde er zijn septemberkermistentoonstelling rond, Neos organiseerde een fietstocht naar Overmere.
Jef Dauwe van zijn kant laat op 15 oktober zijn puur Lebbeekse roots links liggen om in Wieze tijdens een ontbijt De Boerenkrijg in hetkanton Leb beke, die hij eerder beschreef in een gelijknamige Heemkring- uitgave, uit de doeken te doen. Harry De Paepe geeft, op initiatief van Neos, een week later in de O.-L.-Vrouwkerk een voordracht met als titel Boerenkrijg!Opstand! Mythe! Herdenking … .
Het begin van de Boerenkrijg situeert zich in het Overmere van oktober 1798, toen Franse troepen, gelegerd in Dendermonde en Gent, er de bezittingen van een boer in beslag kwamen nemen, omdat hij weigerde torenhoge belastingen te betalen. ’Nie mejjons’ was er toen besloten. “In Lebbeke”, weet Karel Uyttersprot, die de Boerenkrijgherdenkingen in Oost-Vlaanderen mee coördineerde, “verzamelden zich op zondag 23 oktober 1789 vijf- à zeshonderd opstandelingen in de O.-L.-Vrouwkerk. ‘Onslievraa’ was blijkbaar hun toeverlaat. Ze kwamen niet alleen uit Lebbeke, maar ook uit Buggenhout, Baasrode (Bostroeë), (‘Sindellis’), Opwijk ook. Ze stuurden enkele weesgegroeten tegen het plafond en trokken achteraf naar Dendermonde om zich onder het commando van Emmanuel Rollier uit St.-Amands te scharen. Ze werden in Zele wel tot staan gebracht. Uiteraard waren de slecht bewapende boerenkrijgers niet opgewassen tegen het getrainde en goed bewapende Franse leger. Eind 1798 bloedde de opstand dood.”
De erfgoedbrochure, een uitgave van de provincie Oost-Vlaanderen, is gratis verkrijgbaar in de bieb.
Elza Putteman is 87 jaar oud en ze woont in Lebbeke in een serviceflat van WZC Hof ter Veldeken. De kranige dame heeft 5 kinderen, 7 kleinkinderen en 13 achterkleinkinderen. Via haar dochter Myriam is ze de stammoeder van vier viergeslachten. Die worden verder gevormd door de tweeling Lana en Britt (9 j.), Ayla (15 j.) en Meggie (12 j.). Daarnaast vormt ze een vijfde viergeslacht met haar dochter Marina en diens dochter Tessa en kleindochter Lily (12 j.) Een ronduit indrukwekkende en wellicht vrij unieke familiesaga. (Ingezonden foto)
Twee trotse 101-jarigen mochten onlangs via burgemeester Jan Vanderstraeten felicitaties van de koning en een geschenk van het gemeentebestuur in ontvangst nemen. Joanna werd geboren op 3 september 1922 en Caroline in hetzelfde jaar op 9 september. Beide dames verblijven in het WZC Ter Sig in Wieze. (Ingezonden foto)
Op zondag 27 augustus kwamen de buren uit de Meerskant in Denderbelle samen voor de tweede editie van hun straatfeest ‘Met de buren op de koffie’. Ze hielden een fotozoektocht naar ‘het ideale huis van de Meerskant’, schoven aan voor het dessertenbuffet, zochten een nieuwe ‘Kei van de Meerskant’ en ze mochten met z’n allen op de groepsfoto. (Ingezonden foto)
In 1959 opende Etienne Caudron een ijzerwarenzaak in de Kleine Snijdersstraat in Lebbeke. In 1964 verhuisde hij naar de Baasrodestraat waar er meer ruimte was en er twee grote hangars dienst konden doen om alle goederen in onder te brengen. Hij bouwde al snel een trouw klantenbestand op dat bij hem terecht kon voor poutrels, stellingen, betonnetten en betonijzer, kortom alle metalen voor de bouw. Na het jammerlijke overlijden van Etienne door een arbeidsongeval in 1999, besloot dochter Christiane de leiding van de zaak op zich te nemen. Talloze klanten uit de bouwsector maar ook vele klussers konden voortaan bij haar terecht en zij bouwde de zaak verder uit tot een gerenommeerd bedrijf. Zij stond iedereen met de glimlach én met goede en deskundige raad bij. Enkele jaren terug kreeg ze een verdiende vermelding bij poppenkast Suikerbol. Op 67-jarige leeftijd heeft Christiane nu besloten om er een punt achter te zetten en nog wat te genieten van het leven. (Ingezonden foto’s)
De Lebbeekse Anne-Sofie Van Zandweghe maakte vorig jaar al indruk door haar opmerkelijke deelname aan het onvolprezen VRT-programma ‘Down The Road’ van Dieter Coppens. Dit keer fietste ze zich in de kijker op de jongste Special Olympics door een gouden medaille in de wacht te slepen in het wielrennen. (Ingezonden foto)
Rune Keppens (links op de foto) werd vorige maand Belgisch kampioen padel, samen met zijn maatje Abel en dat als dertienjarige in de serie U14. Eerder dit jaar wonnen ze het internationaal tornooi in het Nederlandse Zeist. Rune staat inmiddels ook vermeld in de top 20 van de ranking van de International Padel Federation U14. Hij is lid van Hof ter Burst en wordt gecoacht door Jos Geerinck. (Ingezonden foto)
Ter gelegenheid van haar honderdste verjaardag werd Marie-Jeanne Ardans in de bloemen gezet tijdens haar wekelijks bezoek aan buurtrestaurant De Passant. Telkens op maandag gaat ze daar aan tafel met haar zoon Roel. Dit keer kreeg ze er het bezoek van burgemeester Jan Vanderstraeten en schepen Maria Van Keer. Marianne Reynders en ‘député’ An Vervliet waren ook bij de hulde aanwezig. (Ingezonden foto)