.
Gemeente vangt ratten zonder gif te gebruiken
Slimme bakken, een app op de smartphone en een mengsel van water en alcohol… Met deze ingrediënten bindt Lebbeke, als eerste Oost-Vlaamse gemeente, de strijd tegen de ratten diervriendelijker en efficiënter aan.
Tot voor kort was het voor de rattenvanger wachten geblazen tot een rat zich tegoed had gedaan aan een portie gif, gestopt in een buis. En dan was het hopen geblazen dat het dier eraan stierf, want heel wat ratten blijken bestand tegen de meeste soorten gif. Ze gaan pas dood nadat ze stevige porties soldaat hebben gemaakt. Bovendien is de nevenschade groot: andere dieren eten van het gif of de dode rat. Ook zij sterven.
Dood door verdrinking
De firma Strygoo uit Geel bracht een nieuw systeem op de markt. Schepen van Leefmilieu Goedele Uyttersprot legt uit: “Eerst voeden we de ratten in bakken. Zo winnen we hun vertrouwen. Rattenpopulaties werken met verkenners. Die nemen poolshoogte en keren pas terug wanneer ze merken dat alles veilig is. Via een app op zijn smartphone kan de rattenvanger alles perfect volgen. Meerdere sensoren registreren hoe vaak en hoe lang een rat de val bezoekt, hoeveel lokaas er nog inzit. Zijn er genoeg ratten gedetecteerd, geeft de app een signaal en zet de rattenvanger het systeem op vangen. Als dan een rat voorbij de sensor komt, valt ze in de bak.”
In de bak zit een mengsel van water, olie en conserveringsalcohol. De lage dichtheid van het mengsel maakt zwemmen onmogelijk. Waar ratten gedood met vergif soms uren tot een halve dag lijden, zijn ze met dit systeem binnen de minuut dood door verdrinking. Het mengsel zorgt ervoor dat ze geconserveerd blijven tot ze veilig en hygiënisch verwijderd kunnen worden.
Deze manier van werken laat ook toe de inspanningen te meten: de verdelgers weten zo hoeveel ratten waar gevangen worden, wat met vergif niet mogelijk is, want ratten eten het vergif en gaan dan gewoon verder.
De gemeente kocht vijf exemplaren van deze slimme rattenvallen aan. Blijkt hun evaluatie positief, worden bijkomende vallen aangekocht.
Bron : “KRAMIEK” nr 2 – februari 2024
|