Lebbeke en de Boerenkrijg
Het ogenschijnlijk banale protest deinde wel uit naar wat de geschiedenis omschrijft als De Boerenkrijg.In oktober 1798 ontstond in Vlaanderen bij de landelijke bevolking ferm ongenoegen tegen de Franse bezetting. Het vuur van het protest sloeg in de pan in Overmere, waar in oktober van dat jaar schermutselingen ontstonden tussen de lokale boeren en de regerende Franse administratie.
Bij de foto : Heemkring Lebbeke bouwde zijn septembertentoonstelling op rond de boerenkrijg (Foto Theo Bosman)
Die krijg/strijd werd/wordt 225 jaar later ook in Lebbeke herdacht. Op diverse manieren. Heemkring Lebbeke bouwde er zijn septemberkermistentoonstelling rond, Neos organiseerde een fietstocht naar Overmere.
Jef Dauwe van zijn kant laat op 15 oktober zijn puur Lebbeekse roots links liggen om in Wieze tijdens een ontbijt De Boerenkrijg in hetkanton Leb beke, die hij eerder beschreef in een gelijknamige Heemkring- uitgave, uit de doeken te doen. Harry De Paepe geeft, op initiatief van Neos, een week later in de O.-L.-Vrouwkerk een voordracht met als titel Boerenkrijg!Opstand! Mythe! Herdenking … .
Het begin van de Boerenkrijg situeert zich in het Overmere van oktober 1798, toen Franse troepen, gelegerd in Dendermonde en Gent, er de bezittingen van een boer in beslag kwamen nemen, omdat hij weigerde torenhoge belastingen te betalen. ’Nie mejjons’ was er toen besloten. “In Lebbeke”, weet Karel Uyttersprot, die de Boerenkrijgherdenkingen in Oost-Vlaanderen mee coördineerde, “verzamelden zich op zondag 23 oktober 1789 vijf- à zeshonderd opstandelingen in de O.-L.-Vrouwkerk. ‘Onslievraa’ was blijkbaar hun toeverlaat. Ze kwamen niet alleen uit Lebbeke, maar ook uit Buggenhout, Baasrode (Bostroeë), (‘Sindellis’), Opwijk ook. Ze stuurden enkele weesgegroeten tegen het plafond en trokken achteraf naar Dendermonde om zich onder het commando van Emmanuel Rollier uit St.-Amands te scharen. Ze werden in Zele wel tot staan gebracht. Uiteraard waren de slecht bewapende boerenkrijgers niet opgewassen tegen het getrainde en goed bewapende Franse leger. Eind 1798 bloedde de opstand dood.”
De erfgoedbrochure, een uitgave van de provincie Oost-Vlaanderen, is gratis verkrijgbaar in de bieb.
Bron : "KRAMIEK" nr 9 - september 2023
|