Okkernoten or Walnuts
Bewaren van walnoten
Inhoud blog
  • Fytinezuur in noten, zaden en granen.
  • Okkernoten rapen. Walnuts keeping fresh.
    Zoeken in blog

    Beoordeel dit blog
      Zeer goed
      Goed
      Voldoende
      Nog wat bijwerken
      Nog veel werk aan
     
    Foto
    Foto
    Foto
    07-11-2008
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Okkernoten rapen. Walnuts keeping fresh.
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Inglish version bellow.
    Okkernoten worden geraapt de dag nadat ze vallen, of de dag dat ze afgeschud zijn (soms door de wind). Okkernoten zijn zeer voedzaam en bevatten ongeveer 8% alfa-linoleenzuur, een vetzuur of olie die in maar heel weinig planten of zaden voorkomt. Het is het omega-3 vetzuur waar tegenwoordig zoveel over gesproken wordt. Misschien zijn okkernoten in de verre toekomst wel onze enige bron van alfa-linoleenzuur, als zeevis te duur gaat worden en teveel zware metalen bevat. Veldsla is ook een bron van alfa-linoleenzuur maar de sla bevat slechts 0,25% van de gezonde olie. Gemalen vlaszaad is ook een goede bron van alfa-linoleenzuur, maar bevat ook veel dioxines. Okkernoten bevatten nog meer ingrediënten zoals olie (linolzuur), eiwitten, mineralen en vitamines maar daarover ga ik het hier niet hebben omdat in onze westerse voeding alfa-linoleenzuur een nog maar weinig voorkomende voedingsstof is. Voor de twee wereldoorlogen aten de mensen hier veel zoetwatervis, wellicht was dat toen een goede bron van omega-3 vetzuren.
    Om okkernoten goed te bewaren moeten ze goed verzorgd worden. Het drogen is belangrijk om schimmel te voorkomen. Na een maand drogen op een rooster in een droge en luchtige plaats zijn de okkernoten geschikt om te kraken en in de diepvriezer te bewaren. Zo kan een jaar rond genoten worden van de gezonde ingrediënten van de noot.
    Okkernoten worden het best rauw gegeten, je kan de kernen mixen en in soep of gewoon in water of zelfs in melk doen om te drinken.
    In brood gebakken of gekookt is het alfa-linoleenzuur niet altijd vers genoeg, omdat dit vetzuur gemakkelijk oxideert door de zuurstof in de lucht. In pannenkoeken kunnen gemixte kernen gemakkelijk verwerkt worden, als de pannenkoeken dan ook onmiddelijk opgegeten worden.
    Onze dagelijkse behoefte aan alfa-linoleenzuur is 1% van ons calorie verbruik. Een werkende man verbruikt om en bij de 2.500 kilocalorieën per dag, 1% daarvan is 25 kcal, wat overeenkomt met 2,8 gram olie, omdat 1g olie 9 kcal zijn. Om dus 2,8g alfa-linoleenzuur in ons dagelijks dieet te voorzien is het nodig 2,8g x (100:8) = 35g okkernoten te eten. Wat overeenkomt met 6 à 7 okkernoten. Het is niet aan te raden meer okkernoten te eten omdat de pel rond de nootkern tanninen bevat. Tanninen zijn wel een antioxidant en wij kunnen er resveratrol van maken met onze verteringsenzymen, maar teveel is niet gezond. De tannines kunnen grotendeels verwijderd worden door de kernen te weken in koud water gedurende 16 uur, waarbij om de 4 uur het water ververst wordt. De tannines lossen gemakkelijk op in water en worden telkens weggegoten. De kernen nemen dan 30% water op, maar de pel is dan gezuiverd. Na dit zuiveringsproces moeten de kernen zo vlug mogelijk in een diepvriezer gelegd worden.
    Zie ook:

    http://www.walnuts.org/walnuts/index.cfm/about-walnuts/care-storage/?keywords=store&tag=&searchSectionID=



     Okernotenmelk
     30 gram gekraakte en gepelde okkernoten (of 40 gram geweekte)
    250 ml water
      50 gram vruchtensap naar keuze, liefst vers geperst.
      10 gram vlaszaad, een vingertipje venkelzaden toevoegen, vers malen in een koffiemolen.

    Bereiding:
    Alles in een blender en mixen tot het voldoende fijn is.

    Zie ook mijn blog over alfalinoleenzuur http://blog.seniorennet.be/alfalinoleenzuur_omega3/

    Walnuts are the foundations for a healthy diet...
    Walnuts are very high nutritive and contain approximately 8% alpha linolenic acid, a fatty acid or oil which is present in only a few plants or seeds. It is a omega-3 fatty acid where nowadays so much is toking about. Walnuts perhaps its in the distant future, however, our only source of alpha linolenic acid, if sea fish will too expensive and too much heavy metal contained. Corn salad, also a source of alpha linolenic acid but the lettuce has been contained only 0,25% of healthy oil.

    Walnuts contain ingredients still more such as oil (linoleic), proteins, minerals and vitamins but about that go I here do not have, because in our Western feeding alpha linolenic acid still a low present feeding substance is. For the two world wars people ate here much fish, possibly was that then a good source of omega-3 fatty acids.

    Drying is verry important. After a month dry on a grating in a dry and light place has been arranged crack the walnuts and in the freezer to keep. Thus is possible a year around enjoy becomes of the healthy ingredients of the nuts.

    Walnuts are eaten best raw, you can mix the cores and in soup or simply in water or even in milk do, to drink. In bread baked or if it is cooked the alpha linolenic acid are not always fresh enough, because this fatty acid oxidises easily by the oxygen in air. In pan wafers mixed cores can become easily processed, if the pan wafers thus immediately eaten become.

    Our daily need for alpha linolenic acid is 1% of our calorie of usage. A working man consumes for and at the 2,500 kcal daily, 1% of it is 25 kcal, what agrees to 2,8g oil, because 1g oil 9 kcal is. For therefore 2,8g alpha linolenic acid in our daily diet it is foresee necessary 2,8g x (100: 8) = 35g walnuts to eat. What corresponds to 6 à 7 walnuts. It is not advise more walnuts to eat because the peel off the nut core contains tannin. Tannin are, however, an antioxidant and we can make of it resveratrol with our digestion enzyme, but surplus is not healthy. Tannins can be mainly removed by the cores to week them in cold water during 16 hours, where for the 4 hours water is refreshed. Tannins solve easily in water and become each time cast. The cores take then 30% water on, but the peel has been then purified. After this purification process the cores must be laid as soon as possible in a freezer.

     Walnutsmilk
      30 grammes cracked and peeled walnuts (or 40 grammes weeked) 
    250 ml water
      50 grammes fruit juice to choice, fresh pressed. 
      10 grammes flaxseed and litle bit fennel seeds, fresh grind in a coffee mill.

    Directions: Everything in a mixer and mix to it is verry fine.

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 3/5 - (16 Stemmen)
    07-11-2008, 00:00 geschreven door Jo
    Reacties (2)
    Archief per week
  • 22/02-28/02 2010
  • 03/11-09/11 2008
    E-mail mij

    Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.

    Gastenboek

    Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek

    Blog als favoriet !

    Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!