OWEN
Foto
Foto
Foto
E-mail mij

Druk oponderstaande knop om mij te e-mailen.

Archief per maand
  • 01-2010
  • 11-2009
  • 10-2009
  • 09-2009
  • 03-2009
  • 02-2009
  • 01-2009
  • 11-2008
  • 10-2008
  • 08-2008
  • 07-2008
  • 03-2008
  • 02-2008
  • 01-2008
  • 12-2007
  • 11-2007
  • 10-2007
  • 09-2007
  • 08-2007
  • 07-2007
  • 06-2007
  • 05-2007
  • 04-2007
  • 03-2007
  • 02-2007
  • 01-2007
  • 12-2006
  • 11-2006
  • 10-2006
  • 09-2006
  • 07-2006
  • 06-2006
  • 05-2006
  • 04-2006
  • 03-2006
  • 01-2006
  • 12-2005
  • 11-2005
    Foto
    Zoeken met Google


    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    OWEN
    Ons eerste kleinkind
    Een klein wonderke ons klein engeltje.
    06-01-2007
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Teelt en Oogst

    Champignons zijn geen planten maar schimmels. Ze bevatten geen bladgroen en kunnen daardoor in het donker groeien. Maar voor een optimale groei zijn wel speciale omstandigheden nodig. In de loop der jaren is de champignonteelt in Nederland zo professioneel geworden dat Nederland in Europa champignonteler nummer 1 is. En wat de wereldproductie betreft komt Nederland -na China en de Verenigde Staten op de 3e plaats.


    Teelt

    Champignons ontstaan uit mycelium (schimmeldraadjes). De schimmel wordt eerst uitgezet op steriele graankorrels. Daarna worden deze korrels door vruchtbare/rijke compost gemengd en groeit het mycelium vanaf de graankorrels in het compost. Men krijgt dan doorgroeide compost.


    Supersnelle groei

    Een champignon groeit razendsnel. De teelt op doorgroeide compost duurt ongeveer zes tot acht weken.


    Oogst

    De oogst van champignons gebeurt machinaal of met de hand.


    Gekoeld transport

    Champignons zijn kwetsbare lekkernijen, die bij hoge temperaturen snel bederven. Gekoeld bewaren is de oplossing.

    Compost als voedingsbodem

    Het compost waarop de champignons groeien is gemaakt van een mengsel van paardenmest en stro, gemengd met kuikenmest en gips. De kwaliteit van de compost is bepalend voor de kwaliteit van de champignons. Het composteren en doorgroeien met mycelium gebeurt op speciale bedrijven. De teler bestelt doorgroeide compost en daarmee vult hij de teeltcellen. Dit zijn donkere ruimten waar stellingen met 5 of 6 teeltbakken als stapelbedden staan opgesteld. Het compost wordt afgedekt met een laagje dekaarde, om vocht vast te houden. Een kwekerij heeft gemiddeld zes tot acht gescheiden cellen. In elke cel bevindt de teelt zich in een andere fase. Zo kan continu worden geoogst en kunnen de werkzaamheden worden gespreid. Bijkomend voordeel is dat het ontstaan van ziekten en plagen hierdoor kan worden beperkt.


    Supersnelle groei

    De teler vertroetelt het doorgroeide compost met de dekaarde met de juiste luchtvochtigheid, temperatuur en koolstofdioxidegehalte. Dan staat het bed binnen een week vol met de smakelijke witte bolletjes, die klaar zijn voor de oogst. De champignons zijn niet allemaal tegelijk plukrijp. Daarom oogst men elk bed verschillende keren. De eerste opkomst van oogstklare champignons noemt men bijna poëtisch de ‘eerste vlucht’. Daarna volgen er nog meer vluchten soms tot drie of vier per bed. Elke vlucht duurt ongeveer een week.

    Dit betekent dat de teler na 6-7 weken de teelt van een bed champignons. Er is dan zo’n 30 kilo champignons per vierkante meter geproduceerd. Het compost dat over is (ook wel ‘champost’ genoemd), is een goede bodemverbeteraar en wordt gebruikt door tuin- en akkerbouwbedrijven.



    Machinale en handmatige oogst

    Champignons bestemd voor blik, glas en diepvries worden voor het overgrote deel met machines geoogst. Machinaal kan men wel 6000 kilo champignons per uur oogsten. Verwerkte champignons zijn vooral in het buitenland, met name in Duitsland, erg populair.

    De champignons, die je vers op de markt of in de supermarkt in de bekende blauwe bakjes ziet, zijn met de hand van het bed geplukt. Dat is een arbeidsintensief klusje: de oogst bedraagt dan slechts 30 kilo per uur. Direct bij de oogst snijdt de plukker met een mesje het voetje van de steel. Een precies werkje dat vaardigheid en vakmanschap vereist. Bij het oogsten vindt ook meteen de selectie plaats. De plukkers sorteren de champignons op het oog op grootte en kwaliteit en leggen ze meteen in de definitieve consumentenverpakkingen. Champignons zijn zeer kwetsbaar en ondergaan van bed tot consument op deze manier daarom slechts één handeling: het plukken en in de verpakking leggen.


    Gekoeld transport

    Zeer belangrijk voor de kwaliteit van champignons en overige paddenstoelen is een goede, koude, temperatuur. De champignons moeten het liefst voortdurend gekoeld blijven, voordat ze in de pan bij de consument belanden. Daarom worden champignons direct na de oogst koel opgeslagen. Met gekoeld transport gaan ze vervolgens naar het verkooppunt. Tijdens deze gehele transport- en opslagketen wordt een constante temperatuur van 0-4 graden Celsius aangehouden bij een luchtvochtigheidsgraad van 90-95%.



    Geef hier uw reactie door
    Uw naam *
    Uw e-mail *
    URL
    Titel *
    Reactie *
      Persoonlijke gegevens onthouden?
    (* = verplicht!)
    Reacties op bericht (1)

    16-01-2007
    jammer
    Jammer dat ik je tekst niet kan lezen...uw gekleurde tekst op de oranje achtergrond is blijkbaar niet voor mijn ogen geschikt...jammer Linda

    Bloggroet van PEDRO

    16-01-2007 om 18:42 geschreven door Pedro



    Foto

    Foto

    Foto

    Hello? welkom op m'n blogje
    Foto

    Foto

    Foto

    Gastenboek
  • Een hartverwarmende groet op deze winterse dag
  • mooi blog zeg
  • ppsjes link naar onze uitstappen en nog van alles
  • Dag linda
  • Nog een fijne avond

    Druk oponderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek


    Foto

    Foto

    HIER EEN POOTJE VAN NOA
    Foto

    Foto

    Foto



    Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!