belevenissen in Zuid-Afrika
Foto


10-03-2008
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.
07 maart 2008,

Onlangs werd ik gebeld uit Nederland vanwege ziekte in de familie, dus ben ik hals over kop teruggevlogen om te helpen. Ik zit dus voorlopig in Alkmaar en hoop iedereen weer snel te zien.

Tot die tijd, iedereen alvast bedankt voor de giften en goede wensen.
Zoals uit alle verhalen blijkt, zijn de giften heel goed terecht gekomen op een plek waar er veel behoefte is aan extra ondersteuning.

Zodra er wat meer duidelijk is over hoe het hier gaat, bekijk ik of ik weer terug kan naar Zuid Afrika.

Groetjes Pauline. 

10-03-2008, 13:49 geschreven door Pauline


Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.
05 maart 2008

De afgelopen weken heb ik een indruk gegeven van de verschillende projecten binnen de WCCP-organisatie.
Als achtergrondinformatie is het van belang te weten dat de gezondheidszorg in Zuid Afrika kosteloos wordt aangeboden door de staat.
Het betreft dan alleen de basis-gezondheidszorg. Specifieke en gespecialiseerde gezondheidszorg wordt alleen door priveklinieken geboden tegen betaling en is daardoor alleen toegankelijk voor mensen met hoge(re) inkomens die vaak een zorgverzekering hebben.

Sinds 1994 wordt er hard gewerkt aan het meer toegankelijk maken en het verbeteren van de gezondheidszorg.
Het is helaas nog steeds zo dat de openbare gezondheidszorg kampt met te weinig middelen, terwijl het aantal mensen dat behoefte heeft aan gezondheidszorg alleen maar toeneemt.

Kaapstad met randgebieden heeft ruim 3 miljoen inwoners waarvan een groot deel in armoede leeft.
In aanvulling op de basis gezondheidszorg worden veel initiatieven ontwikkeld om de zorg aan te vullenen te verbeteren.
Deze initiatieven worden gefinancierd via subsidies en sponsering.

Zoals uit mijn voorgaande verhalen blijkt, wordt er door de inzet van velen erg veel bereikt en is het van groot belang dat alle initiatieven blijvend gesteund worden.
Ik heb dan ook giften die ik in Nederland heb gekregen van het koor, familie en vrienden, overgedragen aan de WESTERN CAPE CEREBRAL PALSY ASSOCIATION.
Het geld zal worden ingezet voor de projecten die ik de afgelopen weken heb beschreven.
Wat mijn eigen inzet betreft, heb ik alle projecten bezocht en waar mogelijk meegewerkt en was erg onder de indruk van de enorme inzet. Maatschappelijk werk kan ik in Zuid Afrika niet doen omdat het heel anders is dan in Nederland en je de cultuur en omstandigheden grondig voor moet kennen. Dus werk ik mee in de zorg op de diverse lokaties.

Groetjes Pauline

10-03-2008, 13:39 geschreven door Pauline


Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.

DE ASSOCIATION EXPLOITEERT 2 WERKPLAATSEN. JE KUNT HET VERGELIJKEN MET DE SOCIALE WERKPLAATSEN IN NEDERLAND.
DEZE WERKPLAATSEN ZIJN VEEL EENVOUDIGER.

DE WERKPLAATSEN GEVEN BESCHERMD WERK VOOR MENSEN MET CEREBRAL PALSY DIE NIET IN STAAT ZIJN DEEL TE NEMEN AAN HET GEWONE WERKPROCES.

DE WERKPLAATS BESTAAT UIT 3 AFDELINGEN N.L.
HOUTBEWERKING
NAAIAFDELING
REPARATIE ROLSTOELEN.
 
DOOR DEZE WERKPLAATSEN, DIE GELEID WORDEN DOOR GESPECIALISEERDE KRACHTEN EN VRIJWILLIGERS, WORDEN INKOMSTEN VERKREGEN VOOR DE DAGBEHANDELING EN OVERIGE PROJECTEN.
DE VOORZIENING IS NIET KOSTENDEKKEND: MEN BLIJFT AFHANKELIJK VAN GIFTEN SPONSOREN.

FANTASTISCH HOE ER GEWERKT WORDT EN HOE BETROKKEN IEDEREEN IS.

GROETEN PAULINE

10-03-2008, 11:45 geschreven door Pauline


03-03-2008
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.DAGOPVANG "DE HOPE"

DE DAGOPVANG "DE HOPE" BESTAAT 10 JAAR, HET IS DE ENIGE DAGOPVANG VOOR PATIENTEN MET CEREBRAL PALSY SYNDROOM. DEZE OPVANG WORDT MOGELIJK GEMAAKT DOOR ONDERSTEUNING VAN DE WESTERN CAPE CEREBRAL ASSOCIATION.

 

PATIENTEN DIE THUIS WONEN KUNNEN AAN DIT PROJECT DEELNEMEN OM DE THUISSITUATE TE ONTLASTEN. OOK PATIENTEN UIT HET ROSEDOM HOUSE KUNNEN ZICH DAAR AANMELDEN.

 

DE DAGOPVANG WORDT GELEID DOOR OUDERS EN VRIJWILLIGERS. ER ZIJN TWEE KLEINE KAMERS WAARIN 12 PATIENTEN PER KAMER OPGEVANGEN WORDEN.

 

HET WAS ZO VOL IN DE KAMERS, DAT IK MET EEN PATIENT DE WIJK NAM NAAR ZIJN EIGEN KAMER OM EEN COMPUTERSPEL MET HEM TE SPELEN. PATIENCE WAS ZIJN FAVORIETE SPEL, JAMMER GENOEG WAS HIJ BIJNA NIET TE VERSTAAN, MAAR HET WAS DUIDELIJK, DAT HIJ HET SPEL ERG LEUK VOND OM TE DOEN. HET WEER WERKTE NIET ZO MEE, HET WAS REGENACHTIG, ANDERS KON MEN NOG GEBRUIK MAKEN VAN EEN BUITENPLAATS OM BIJV. BEWEGINGSOEFENINGEN TE DOEN.

 

ZOALS IK HEB KUNNEN CONSTATEREN, IS UITBREIDING HARD NODIG ,ZODAT ER MEER PLAATS IS OM BEPAALDE ACTIVITEITEN OOK BINNEN TE DOEN.

 

VOLGENDE KEER ZAL IK BERICHTEN OVER DE "PROTECTIVE WORK CENTER".

 

HET WEER IS HEERLIJK IN NEDERLAND, WEER GEEN ELFSTEDENTOCHT, GENIET ER VAN.

GROETJES PAULINE.

03-03-2008, 15:34 geschreven door Pauline


25-02-2008
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.bezoek aan Rosedon House

Kennisgemaakt met het Rosedon House (Tehuise vir Mense met Gestremdhede). Je kan het vergelijken met een soort verpleeghuis voor mensen met cerebral palsy syndroom.

Er wonen 54 bewoners met lichamelijke handicaps. Volwassenen die geen mogelijkheid hebben in hun eigen omgeving te wonen.  Het is gebaseerd op een christelijke identiteit maar iedereen wordt  geaccepteerd welke achtergrond, cultuur of religie men ook heeft.

Men heeft een eigen kamertje, het is eenvoudig ingericht. Daar de meeste patiënten niet of onduidelijk kunnen spreken probeert men te communiceren met behulp van tweedehands computers.

Men heeft mij gevraagd de bewoners in kaart te brengen.

Daar, zoals ik al schreef , de comminicatie moeizaam gaat, probeer ik eerst via een dossier een beeld te vormen. In een persoonlijk gesprek zet ik dan de kennismaking voort.

Volgende keer zal ik schrijven over de twee sociale werkplaatsen die hieraan verbonden zijn.

Ik hoor dat het weer lekker is in Nederland, geniet ervan, hartelijke groeten Pauline.

25-02-2008, 13:26 geschreven door Pauline


09-02-2008
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.bezoek aan townships

Er is weer tijd overheen gegaan, er waren weer problemen met mijn laptop maar nu kan ik weer berichten versturen.

 

Inmiddels ben ik mee geweest met een projectleidster naar families  in de townships. De gevolgen van het apartheidsregime zijn nog steeds zichtbaar, vooral in de townships waar de meeste mensen in erbarmelijke toestand wonen. In zo’n krottenwijk wonen doorgaans zwarte mensen in huisjes van golfplaten daken en houten muurtjes. Een hutje bestaat uit 1 of in het beste geval uit 2 kamertjes zonder elektriciteit en water in de woning. Door verveling raken veel mensen verslaafd aan alcohol en drugs, 40% is werkeloos.

 

Gelukkig beginnen de townships zich langzaam te ontwikkelen. Je hebt er locale winkels, herstelplaatsen voor kleren, schoeisel. Maar er zullen meerdere generaties overheen gaan om een  om een betere verdeling te krijgen tussen arm en rijk.

 

Je kan niet alleen naar de townships. Er was een begeleider bij om ons te beschermen.

Door de begeleidster werd informatie gegeven voor kinderen met cerebral palsy (hersenverlamming). Jammer genoeg was het bezoek voor mij eenmalig doordat het te gevaarlijk is.

De volgende keer ga ik naar het project Rosedon house. Ik houd jullie op de hoogte.

Hartelijke groeten Pauline.

09-02-2008, 00:00 geschreven door Pauline


03-02-2008
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.
Klik op de afbeelding om de link te volgen

03-02-2008, 00:00 geschreven door Pauline


Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.vertrek naar en aankomst in Kaapstad

31 januari vertrok ik naar Kaapstad. Ik werd weggebracht door 2 zussen  Marianne en Thea en Marianne Bol, wat mij een hart onder de riem gaf.  De vlucht naar Frankfurt had 2 uur vertraging met gevolg dat ik de vlucht naar Kaapstad miste.

In Frankfurt moest ik ruim 5 uur wachten voordat ik verder kon vliegen naar Namibië. Een rechtstreekse vlucht naar Kaapstad ging pas de volgende ochtend. Maar niet getreurd hup naar Windhoek de hoofdstad van Namibië. Vandaar uit had ik de vlucht naar bestemming. Ik heb er 23 uur over gedaan. Ik werd opgewacht door Jan van Bever Donker, het is fantastisch dat ik 6 maanden bij hem en zijn vrouw Fieke kan verblijven.

 

In het weekend kreeg ik de gelegenheid om met Kaapstad kennis te maken. Ik werd meteen in het diepe gegooid om te leren links rijden. Je kan hier niet de bus nemen om ergens naartoe te gaan en gelukkig hebben Jan & Fieke een oud autootje staan dat ik mag gebruiken. Het zweet stond en staat nog steeds in mijn handen. Maar al doende leert men.

  

Ik heb kennisgemaakt met Mrs. Hillary Lane de manager van het Western Cape Palsy Assosiation in vervolg zal ik het afkorten met Wccpa.

Zo doende hoorde ik dat de projecten vrij ver van elkaar verwijderd zijn. Ik kreeg al nachtmerries hoe ik daar moest komen.

Ik heb absoluut geen oriëntatiegevoel dus heb ik mij de luxe veroorloofd een tomtom te kopen.

Maar maandag verdwaalde ik toch nog, gelukkig zag Hillary me, die mij de weg wees.

 

Ik heb kennisgemaakt met het werk op de kliniek waar Wccpa mee samenwerkt. Hier worden kinderen behandeld met hersenbeschadigingen (cerebral palsy) door bijv. vroeggeboorte.

Kinderen die meervoudig gehandicapt zijn: spastische aandoeningen eventueel gepaard met geestelijke achterstand, doofheid en/of blindheid.

 

In teamverband wordt er gewerkt door fysiotherapeuten, logopedisten en speeltherapeuten.

Bij de speeltechnieken gebruikt men eenvoudige middelen, zoals een kartonnen doos met middenin een gat waardoor het kind een bal doorheen moet duwen. Plastic bakjes met kralen op de motoriek te oefenen.

De moeder wordt geleerd hoe het het kind te oefenen. Vaak lukt dat niet omdat de moeder werkt en/of meerdere kinderen te verzorgen heeft.

Een paar per maand kan het kind gezien worden op de kliniek. Een heel verschil met Nederland waar de kinderen dagelijks onder behandeling zijn van diverse therapeuten.

 

Het Wccpa heeft meedere projecten.

 

De kliniek voor medische hulp

School- en trainingcentra

Dagbehandeling voor kinderen en volwassenen (afhankelijk van giften en sponsors)

Werkplaatsen                                                     (afhankelijk van giften en sponsors)  

verpleeghuis                                                      (afhankelijk van giften en sponsors)

opvangcentra in de regio                                   (afhankelijk van giften en sponsors)

03-02-2008, 00:00 geschreven door Pauline


24-01-2008
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.visum
24-01-08 afgelopen dinsdag eindelijk mijn visus opgehaald, pak van mijn hart. Alle inentingen zijn ingespoten, nu nog mijn huis schoonmaken en de laatste regelingen treffen.
Wel spannend allemaal.
Dinsdag ook een praatje gehouden bij Ex Animo voor het project Zuid Afrika, ik vond het doodeng maar toch uit mijn woorden gekomen.
Het is wel bijzonder om straks te kunnen laten zien waaraan het is besteed.
groetjes Pauline

24-01-2008, 00:00 geschreven door Pauline


19-01-2008
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.voorbereidingen
19-01-2008.

Ben nu druk bezig met de laatste voorbereidingen. Mijn visum heb ik nog steeds niet binnen. Erg spannend, gisteren heb ik 2 uur aan de lijn gehangen om te informeren van de ambassade om navraag te doen maar geen resultaat.

19-01-2008, 00:00 geschreven door Pauline


E-mail mij

Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.


Gastenboek
  • Welkom bij de bloggers, en nog héél véél blogplezier.
  • Reunie
  • Reunie
  • reunie
  • jammer dat we je moeten missen

    Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek


    Blog als favoriet !

    Archief
  • Alle berichten


    Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!