Inhoud blog
  • Wie ben ik...
  • Voorbeeld kalender (oefening 1)
  • Gebruikte afbeeldingen-kalendermaand januari (oef.1)
  • Antwoord
  • Stijlen toepassen op tekst (oefening 2)
  • Schaduw (oefening 3)
  • Doezelaar (oefening 4)
  • Beginfoto oefening "Doezelaar" (oefening 4)
  • Doezelaar
  • Wat doet een doezelaar?
  • Foto's in elkaar plaatsen (oefening 5)
  • Wolken boven de bergen plaatsen (oef 5)
  • Wolkenfoto (oef.5)
  • Afgewerkte foto met wolken.
  • Engelse versie Photoshop
  • Overvloeien (oefening 6)
  • Foto 1 (oef. 6)
  • Foto 2 (oef.6)
  • Foto 3 (oef.6)
  • Opdracht (oef 6). Hier gaan we dan met het moeillijker werk.
  • Volgende opdracht. (oef. 6)
  • Objecten uit een foto halen en in een andere plaatsen. (Oef. 7)
  • Foto met zee en bergen (oef.7)
  • Bijna afgewerkte foto (oef. 7)
  • Walvisstaart (oef 7)
  • Van schalen gesproken!
    Zoeken in blog

    Beoordeel dit blog
      Zeer goed
      Goed
      Voldoende
      Nog wat bijwerken
      Nog veel werk aan
     
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Photoshoppen
    Foto- beeldbewerking
    07-09-2005
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Foto met zee en bergen (oef.7)
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Dit is de foto waar ik de ballon ge in plaatsen.....meer nog ik ga hem gedeeltelijk achter de bergen plaatsen zodanig dat het echt maar dan ook wel heel echt zal lijken dat de ballon vanachter de bergen komt. En om de zaak volledig af te ronden ga ik een schaduw van de ballon in het water laten schijnen. Niemand zal zien of de foto nu echt of bewerkt is.

    07-09-2005 om 13:20 geschreven door Stefaan


    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Objecten uit een foto halen en in een andere plaatsen. (Oef. 7)
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Foto met luchtballon die ik hier ga uithalen en in andere foto ga plaatsen.

    07-09-2005 om 13:15 geschreven door Stefaan


    >> Reageer (0)
    08-07-2005
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Volgende opdracht. (oef. 6)
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Maak de laag "schutters" terug zichtbaar door op het oogpictogram van deze laag te klikken. Breng ook in deze laag een laagmasker aan. Gebruik ditmaal een "radiaal verloop" en sleep nu met dit gereedschap van links van de foto tot juist voorbij de schutters. Versleep de afbeelding met het verplaatsgereedschap naar rechts tot de schutters aan de rechterkant van de afbeelding staan. Als de rand van deze afbeelding nog zichtbaar is (ongeveer) in het midden van het werkgebied, dan kun je met kleine verloopstreepjes over deze rand slepen, je zult zien dat de rand geleidelijk aan verdwijnd in het niets. Maak nu een nieuwe laag en plaats deze bovenaan en noem ze "toplaag".
    Activeer deze laag en verenig de drie onderliggende  lagen hierin met de toetsen Alt+Ctrl+Shift +E gelijk in te drukken. Je ziet dat de onderliggende lagen nu in de toplaag staan.
    Ok....zo ver zitten we al hé, nu het einddocument aanmaken.

    08-07-2005 om 19:18 geschreven door Stefaan


    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Opdracht (oef 6). Hier gaan we dan met het moeillijker werk.
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Open de drie foto's en sleep met het verplaatsgereedschap foto 3 naar afbeelding 2, dan afbeelding 1 ook naar afbeelding 2 slepen. Rangschik de lagen zodat de laag "schutters" (1) bovenaan ligt en foto 3 er net onder. Dit doe je alsvolgt, in het palet lagen klik je op de laag die je wil verplaatsen en sleep deze naar een plaats waar je deze wenst te zetten, sleep tot tussen twee lagen en daar laat je los. Het palet lagen moet er alsvolgt uitzien, foto 1 bovenaan, foto 3 in het midden en foto 2 onderaan. Foto 2 is eigenlijk de grondlaag. Deze laag moet je zwevend maken door met de "alt-toets" ingedrukt op deze laag te klikken. De foto (1) met de schutters maak je onzichtbaar door het oogpictogram, links in het lagenpalet, uit te schakelen. Selecteer nu de middenste laag door op te klikken, deze wordt nu blauw. Nu breng je daarop een "laagmasker" aan. Dit doe je door op het pictogram "Laagmasker toevoegen" onderaan in het palet lagen te klikken, dit is het vierkantje met een rondje daarin. Nu zie je in deze laag naast het fotominiatuur een laagmaskerminiatuur verschijnen. Zorg dat het laagmaskerminiatuur geselecteerd is door op te klikken. Nu selecteer je het verloop gereedschap in het gereedschappalet (rechts), bovenaan in de werkbalk zie je 5 verschillende verlopen, Het linaer verloop, radiaal verloop, hoekverloop, gespiegeld verloop en het ruit verloop. Dit kun je zien door de muisaanwijzer daar even op te plaatsen tot de naam verschijnt van het verloop. Uw selecteerd het eerste van links, het "Lineair verloop" en daarnaast klik je op het pijltje en selecteer je het verloop "Voorgrond naar transparant". NU komt het, waar je al zo lang achter wachte.....ga met de muisaanwijzer rechts midden van de afbeelding staan en begin vandaar naar links te slepen tot voor de grijze man. Nu zul je zien dat de onderliggende laag geleidelijk aan zichtbaar wordt, herhaal dit tot de onderliggende laag volledig zichtbaar is. Positioneer de foto's door de laag te selecteren en dan in de afbeelding de foto te verschuiven met het verplaatsgereedschap. Zie foto hiernaast. Je ziet ook dat de rechter flank van Ledda's hoofd (grijze man) donkerder is gemaakt om een mooier effect te geven. Dit doe je met het gereedschap "Doordrukken". Dit gereedschap vindt je juist onder het verloopgereedschap in het gereedschappalet. Dan sleep je met dit gereedschap op de wang tot je het juiste effect bekomen hebt. Je kunt de grote van het penseel aanpassen door bovenaan op het pijltje naast "Penseel" te klikken en dan het pijltje "Hoofddiameter" verschuiven naar links of rechts.

    08-07-2005 om 18:27 geschreven door Stefaan


    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Foto 3 (oef.6)
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Deze foto is ook wat bijgesneden.

    08-07-2005 om 17:35 geschreven door Stefaan


    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Foto 2 (oef.6)
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    De schutter achteraan is in het eindresultaat niet meer te bespeuren, maar de twee schutters uit foto 1 staan er in de plaats.

    08-07-2005 om 17:28 geschreven door Stefaan


    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Foto 1 (oef. 6)
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Hier zie je de 3 foto's die gebruikt zijn om de poster te maken.

    08-07-2005 om 17:23 geschreven door Stefaan


    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Overvloeien (oefening 6)
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Hier ga ik echt eens foto's in elkaar plaatsen en mooi laten overvloeien. Bij filmposters, die je in cinema's of vidiotheken ziet ophangen zijn vaak Photoshop-trucjes te vinden. Bij deze ofening, die eigenlijk al iets ingewikkelder is en al meer voor gevorderden Photoshoppers is zal ik zo goed mogelijk alles uitleggen, want als je dit goed onder de knie hebt loont het de moeite om dit te gebruiken bij dit soort werk. Ik gebruik hier "laagmaskers" en "verloop", merk ook op dat in de tekst "Alzheimer" een afbeeling is geplaatst. Hier maak ik een poster van "De zaak Alzheimer" zie afbeelding, dit is het eindresultaat.

    08-07-2005 om 16:57 geschreven door Stefaan


    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Engelse versie Photoshop
    Inderdaad Mieke, de palet stijlen is bij de engelse versie "Layer style".
    Nu heb ik wel de volledige vertaling van engels naar het nederlands in mijn bezit, dus als je deze wenst moet je mij eens je e-mail adres laten weten zodat ik de vertaling kan doormailen.

    08-07-2005 om 15:27 geschreven door Stefaan


    >> Reageer (4)
    03-07-2005
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Afgewerkte foto met wolken.
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Nu is het enkel de wolken nog in plaatsen. Ga naar "bewerken" en klik op "PLAKKEN IN" en ziezo daar staan de wolken. Je ziet in mijn afbeelding dat de wolken ook in het water weerspiegelen, dit zal ik volgende keer uit leggen.

    03-07-2005 om 14:13 geschreven door Stefaan


    >> Reageer (3)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Wolkenfoto (oef.5)
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Foto B. Deze bewerking is eenvoudig (ik hoor jullie al zeggen....ja, jij hebt gemakkelijk praten, als je het kent is alles gemakkelijk). Sorry,
    Ok...we zullen maar verder doen hé. Opent de foto met de wolken in PS en selecteer de volledige afbeelding, ga naar "selecteren" boven in de menubalk en klik dan op "alles". Nu is alles geselcteerd, (dat zie je aan de lopende mieren). Dan ga je naar "bewerken" (menubalk) en klik op "kopieëren". Ga terug naar de andere afbeelding A (bergen), dit doe je door op de blauwe bovenbalk te klikken, je zult zien dat de lucht nog steeds is geselecteerd. Nu gaan we de wolken er in plaatsen. (zie hieronder)

    03-07-2005 om 13:53 geschreven door Stefaan


    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Wolken boven de bergen plaatsen (oef 5)
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Foto A. Ik ga boven de bergen wolken plaatsen. Maar het zou er niet echt uit zien moest ik enkel de wolken in de lucht plaatsen. Je ziet dat in de afbeelding ook een rivier is, dus moeten de wolken in het water weerkaatsen (zichtbaar) zijn, wel....dat zal ik dan ook uiteen zetten. Ik zou er zelfs een zon kunnen in plaatsen maar dat is voor later.
    Ok....genoeg gepraat, hier gaan we dan. Open de twee foto's (bergen en wolken) in Photoshop (=PS)
    Eerst moeten we de bestaande lucht op de foto A selecteren. In dit geval is dit gemakkelijk, we gebruiken hiervoor de "Toverstaf". De toverstaf is een uitstekend selectiegereedschap als men iets moet selecteren met nogal gelijke kleurpixels (dezelfde kleur). Klik met de toverstaf op de lucht je zult zien dat alles (lucht) geselecteerd is, is dat niet zo dan kun je de "Tollerantie" boven in de werkbalk van de toverstaf verhogen of als er een stukje niet is geselecteerd kun je met de schift-toets ingedrukt op de plaats klikken dat niet was geselcteerd, merk op dat met de schift-toets een + teken naast de toverstaf komt te staan, dat wil zeggen dat er een selectie zal toegevoegd worden bij de bestaande selectie.
    Als de lucht volledig is geselecteerd gaan we naar de volgende afbeelding (zie hieronder)

    03-07-2005 om 13:31 geschreven door Stefaan


    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Foto's in elkaar plaatsen (oefening 5)
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Er wordt mij veel gevraagd hoe je verschillende foto's in elkaar plaatst, En.....hoe je ze mooi in of door elkaar laat vloeien zonder (scherpe randen).
    Mijn eerste bewerking zie je hiernaast en hieronder. Ik ga de wolken (B) in de afbeelding met de bergen (A)plaatsen. 

    03-07-2005 om 13:08 geschreven door Stefaan


    >> Reageer (4)
    02-07-2005
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Wat doet een doezelaar?
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Met de doezelaar verzacht men de randen van een afbeelding. Maar wat gebeurt er nu juist met de randen van een afbeelding. In mijn voorbeeld hiernaast heb ik een lijn getrokken waar ik een doezelaar heb op toegepast van 30 pixels. Laat ons aannemen dat de getekende  lijn een rand of een selectie van een afbeelding is, wel de doezelaar gaat links van de lijn 15 pixels en rechts van de lijn 15 pixels doezelen = in elkaar laten vloeien, 15 x 2 = 30 pixels. Vandaar dat men een zachte overgang krijgt als het ware pixels in elkaar laten vloeien.

    02-07-2005 om 12:24 geschreven door Stefaan


    >> Reageer (1)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Doezelaar
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Voorbeelden met verschillende instellingen van doezelaar. Zoals U ziet zijn de randen van iedere afbeelding anders, van harde naar zachte randen.

    02-07-2005 om 12:03 geschreven door Stefaan


    >> Reageer (2)
    01-07-2005
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Beginfoto oefening "Doezelaar" (oefening 4)
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Deze oefening is vrij eenvoudig maar je bekomt er mooie effecten mee.
    Hoe ben ik nu tewerk gegaan....een zwart/wit foto met het kindje is daar een geschikte foto voor.
    Selecteer het "ovaal selectiegereedschap" rechts boven in het "gereedschapspalet". Als je daar het "rechthoekig selectiegereedschap" ziet klik daar dan op om het vervolgvenster te openen waarin je dan het ovaalselectie gereedschap selecteert. Bovenaan in de werkbalk zie je "doezelaar" staan vul daar een waarde in, ik heb een waarde van 25 pixels gebruikt. Vervolgens selecteer je het verplaatsgereedschap rechts boven in het "gereedschappalet" en versleep de selectie naar een nieuw document. Je kan de selectie ook in een andere afbeelding of foto zetten.

    01-07-2005 om 19:49 geschreven door Stefaan


    >> Reageer (2)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Doezelaar (oefening 4)
    Klik op de afbeelding om de link te volgen De doezelaar is een veel gebruikt gereedschap waar men veel kan mee doen. Een door de fotograven veel gebruikte bewerking met de doezelaar is jullie allen wel bekend. Wordt veel toegepast op portretten, foto's van huwelijken of andere foto's van kinderen bij communies.
    Bewerking van deze oefening vindt je hieronder.

    01-07-2005 om 19:43 geschreven door Stefaan


    >> Reageer (1)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Schaduw (oefening 3)
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Een afbeelding van schaduw voorzien zodanig dat deze precies een beetje van de muur hangt.
    Zo ga je tewerk. Open een nieuw document - Bestand > Nieuw, geef de afmetingen in en klik op OK. Open dan een afbeelding (Bijvoorbeeld uit "mijn afbeeldingen"). Selecteer het verplaatsgereedschap in het palet "gereedschappen" rechts boven, en ga op de foto staan met de aanwijzer, vervolgens klik op de foto en met ingedrukte muisknop sleep je de foto naar het nieuwe document dat je pas aangemaakt hebt en laat daar los....nu staat jou foto daar (ook). Wel zien dat de foto kleiner is dan het document waar dat je hem ingesleept hebt anders kun je de schaduw niet zien. In het palet "lagen" zie je nu twee lagen, 1) Achtergrond is het document dat je hebt gemaakt 2) is de laag met de foto. Dubbelklik op deze laag om het venster "laagstijl" te openen. Linksboven vink je "slagschaduw" aan. Rechts van dit zelfde venster vink je "voorvertoning" aan zo zie je direct het effect op je afbeelding. Nu kun je zelf deze schaduw nog bewerken, dit doe je door te klikken op de naam "slagschaduw" links van het venster "laagstijl". Daar kun je de grote, hoek, kleur en afstand van de schaduw regelen....expirmenteer maar eens je zult versteld staan wat PS zoal kan. In het venster "laagstijl" zie je links nog andere stijlen staan, ik zou zeggen probeer ze eens uit. Indien jou werk niet bevalt kun je steeds stappen terug zetten doormiddel van het palet "Historie". Klik daar op iedere stap terug van van onder te beginnen, je zult merken dat je iedere keer een stap terug keert.

    01-07-2005 om 18:23 geschreven door Stefaan


    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Stijlen toepassen op tekst (oefening 2)
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Men kan met behulp van het palet "stijlen" verschillende effecten maken aan je tekst. Het volstaat iets te schrijven met het "tekstgereedschap" dit is de T in het gereedschapspalet, en dan een stijl op toe te passen vanuit het palet "stijlen". Men kan in Photoshop zelf stijlen maken en aan het palet "stijlen" toevoegen....maar dit is voor later, dit kan ook met penselen of patronen, ik ga het nog niet te ingewikkeld maken tenzij je erop staat om een eigen stijl te creëren, U vraagt wij draaien!

    01-07-2005 om 18:11 geschreven door Stefaan


    >> Reageer (2)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Antwoord
    Er is mij de vraag gesteld hoe je tekst op een foto plaatst.
    Ga als volgt tewerk. Open een foto in Photoshop, klik dan op het tekstgereedschap "T" in het palet gereedschap links op je scherm. Klik dan op de plaats waar je de tekst wenst te plaatsen in de foto en typ de tekst.

    01-07-2005 om 00:00 geschreven door Stefaan


    >> Reageer (0)

    Archief per jaar
  • 2005

    E-mail mij

    Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.


    Gastenboek
  • mooi initiatief
  • Aktief??
  • bedankt
  • een bezoekje aan een mooie blog
  • Hallo

    Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek


    Blog als favoriet !



    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto


    Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!