quilts
vroeger en nu
Inhoud blog
  • quilting beyond time and space
  • Zoeken in blog

    Beoordeel dit blog
      Zeer goed
      Goed
      Voldoende
      Nog wat bijwerken
      Nog veel werk aan
     
    08-12-2006
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.


    Geschiedenis

    Technisch gezien is een quilt een constructie van twee lagen stof met een vulling ertussen. Deze drie lagen worden vervolgens aan elkaar bevestigd, met de hand of met de naaimachine, het zogenaamde ‘quilten'. Wanneer de bovenzijde bestaat uit een mozaïek van verschillende stukjes stof, dan spreekt men van een patchwork quilt. Tegenwoordig is de benaming ‘quilts' synoniem geworden voor allerlei vormen van lappendekens.


    Patchwork en quilten
    Patchwork en quilten zijn textiele technieken die al bestonden vóór onze jaartelling. In de Middeleeuwen waren er in Europa doorgestikte dekens en kleding in omloop. In Nederland werden in de 18de en 19de eeuw doorgestikte sitsen uit India zeer populair en veel lappendekens die uit deze tijd bewaard zijn gebleven, zijn gemaakt van restjes sitsen en katoendrukken.
    De Nederlanders en Engelsen die zich een paar honderd jaar geleden in Amerika vestigden, namen de kennis van lapjeswerk en doorgestikte dekens naar hun nieuwe vaderland mee. Later in de 20ste eeuw keerde de techniek van patchwork en quilten terug naar Europa, maar nu als een typische Amerikaanse volkskunst, die in vele landen uitgroeide tot een ware rage.

    http://www.quiltersgilde.nl/ het Nederlandse Quiltersgilde


    Sociale thema's
    In de Amerikaanse pionierstijd waren materialen als textiel zeer schaars. Overgebleven lapjes of nog bruikbare stukjes van afgedragen kledingstukken werden verzameld en hiermee maakten de vrouwen kleurrijke lappendekens. Via bijeenkomsten waar ze gezamenlijk de quilts doorstikten, leerden de vrouwen zich te organiseren. Ze hadden geen stemrecht maar door hun meningen op de quilts te naaien, brachten ze toch hun stem naar voren. Door specifieke patronen, kleurencombinaties, patroonnamen en teksten lieten ze hun mening duidelijk horen, wat betreft politieke verkiezingen, oorlog, afschaffing van slavernij en drankbestrijding.
    De quilts werden meegenomen in optochten als vaandels en spandoeken en door ze te verkopen, verzekerden de vrouwen zich van financiële middelen voor hun sociale hervormingsbeweging en voor het missiewerk.

    Nog steeds komen vrouwen vandaag de dag bij elkaar en maken gezamenlijk quilts, die voor een goed doel verloot worden, zoals de restauratie van een dorpskerk, de kankerbestrijding of ontwikkelingshulp. Soms verwerken vrouwen door de quilts hun emotionele ervaringen met bij voorbeeld echtscheiding en borstkanker en soms worden hun quilts gebruikt om zich tegen o.a. milieuverontreiniging, kernwapens en racisme uit te drukken.

    Top


    'The Quilt'
    De merkwaardigste patchwork quilt is ongetwijfeld ‘The Quilt'. Deze reusachtige gedenk- en rouwdeken vindt zijn oorsprong in het voorjaar van 1987 in San Francisco. Vrienden en familieleden van slachtoffers van het AIDS-virus maakten blokken van 1x2 meter, die in groepen van acht aan elkaar gestikt werden. De blokken werden versierd met foto's, gedichten en objecten en voorzien van namen of initialen van de overledenen. In de tussentijd is de deken uitgegroeid tot meer dan 50.000 blokken.
    Elk jaar in oktober wordt deze kilometerslange ‘quilt' uitgespreid in de hoofdstraat in Washington D.C. Alle namen worden dan voorgelezen in een openbare herdenkingsbijeenkomst die ook dient als een algemene bewustmaking van de sociale en politieke gevolgen van deze ziekte.

    http://www.aidsquilt.org/

    Top


    Traditie
    Kenmerkend voor traditionele quilts is de herhaling van geometrische vormen in vastgelegde patronen. Zomen en randen zijn keurig naar binnen geslagen en het stikwerk met de hand bestaat uit zo klein mogelijke steken.
    Door hun historische betekenis en symbolische waarde zijn de quilts altijd meer dan alleen decoratieve dekens geweest. Door zijn integratie in het leven vanaf de geboorte van de mens wordt de quilt van oudsher geassocieerd met warmte, bescherming en troost. Door het gebruik van stofjes uit de lappenmand kan de quilt zowel een symbool van vernieuwing als een tastbare ooggetuige van de levensloop van de quiltmaker zijn, van de tijd en de plaats waarin zij heeft geleefd.

    http://www.tfaoi.com/aa/2aa/2aa561.htm Baltimore Album quilt traditie
    http://www.quilt.co.uk/quilting-articles.asp?idNo=7 Studiegroep Quilts in Engeland
    http://xroads.virginia.edu/~UG97/quilt/atrads.html Afrikaans- Amerikaanse quilt tradities
    http://quiltstudy.unl.edu/index.html Internationaal studie centrum voor quilts

    Top


    Eigentijds
    Veel quiltmakers van nu houden zich aan deze traditie, maar in de laatste 20-25 jaar is er ook een ‘nieuwe' quilt ontstaan, de zogenaamde ‘art quilt'. In plaats van het streven naar een mooie, technisch perfecte quilt wordt er veel meer aandacht besteed aan inhoud en persoonlijke expressie.
    Quilten als een eigentijdse kunstvorm is een groeiend verschijnsel overal in de wereld en quilts nemen tegenwoordig een belangrijke plaats in, in particuliere verzamelingen en in museumcollecties.


     



     


    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    08-12-2006, 15:04 geschreven door cascara
    Reacties (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.

    [bewerk] Geschiedenis

    De geschiedenis van het quilten gaat al heel ver terug. De oudste quilt die is gevonden, dateert uit de Romeinse tijd.

    Tijdens de kruistochten droegen de kruisvaarders gequilte jassen om zich te beschermen tegen de kou en de ruwe harnassen.

    In Europa werd het quilten vooral gebruikt voor de functionaliteit van het eindproduct en waren de motieven zeer eenvoudig. Pas later werd er meer aandacht besteed aan het uiterlijke en werden ze rijker versierd.

    In de negentiende eeuw namen emigranten uit Europa het quilten mee naar Amerika. Daar ontwikkelde het quilten zich verder, zowel op het gebied van patronen als technieken.


    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 1/5 - (1 Stemmen)
    08-12-2006, 14:55 geschreven door cascara
    Reacties (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.
    HERKOMST van het quilten

    Met dank aan www.quilten.nl

    De herkomst van het quilten ligt in Noord-Azië. De oudste quilt, gedateerd tussen 100 voor Chr. en 200 na Chr. is rond 1925 gevonden door een wetenschappelijke expeditie. Hij lag op de vloer van een graftombe in Noin-Ula, zuidwestelijk van het Baykalmeer (Siberië).

    Volgens overlevering brachten de kruisvaarders gequilte kledingstukken terug naar Europa. Als voorbeeld hadden de hemden gediend, die de Arabieren uit het Nabije Oosten droegen, als bescherming tegen de ruwe harnassen en de kou.
    De Europeanen gebruikten deze techniek bij het maken van dekens. Aanvankelijk waren deze dekens zeer eenvoudig, maar na verloop van jaren werden de quilts steeds rijker bewerkt.

    Over heel Europa vind je voorbeelden uit de quilt-geschiedenis. In de schatkamer van de Kathedraal van Chartres is een kinderkledingstuk uit 1410 te bewonderen; in de Levens Hall in Engeland ligt een lappendeken uit 1708 en in ons land is de oudst bekende quilt, een poppendeken uit 1680, te zien in het Utrechts Museum. In een boedelbeschrijving uit de tijd van de Franse Revolutie wordt een appliqué-quilt genoemd, behorend tot de uitzet van Marie-Antoinette.

    Of het nu weelderige quilts of eenvoudige lappendekens waren, alle Europese quilts werden volgens eenzelfde methode gemaakt. De bovenlaag was een enkel stuk stof (whole-cloth) dat met steekjes was verbonden met de andere lagen stof. Deze werkwijze werd door de emigranten meegenomen naar de Nieuwe Wereld.
    In tegenstelling hiermee werden de Amerikaanse quilts samengesteld uit blokken, bestaande uit geometrische figuren. De inspiratie voor deze blokken kwam van verschillende bronnen; uit de natuur (ocean waves), uit de bijbel (star of Bethlehem), uit de geschiedenis (presidents wreath), van Romeinse en Arabische motieven (baby-block).

    Gedurende de lange winteravonden werd de top genaaid. Vaak van oude kleren of restanten stof. Zo gauw de wegen in het voorjaar weer begaanbaar werden, gingen de kolonisten bij elkaar op bezoek. Aanleiding hiertoe was meestal een sociale gebeurtenis, een huwelijk of doopfeest.
    De genaaide tops werden dan meegenomen en werden tijdens zo'n logeerpartij door alle aanwezige vrouwen en meisjes verwerkt tot dekens. Later werden er bij speciale gebeurtenissen bijeenkomsten georganiseerd, de quilting-bee. Men maakte dan een freedom-quilt, bij gelegenheid van de 21e verjaardag van een zoon; of een mourning-quilt, om een overleden familielid te gedenken; en ter gelegenheid van de verloving van een jong paartje werd een marriage-quilt gemaakt (de 13e quilt van de uitzet).

    Toen gedurende de Industriële Revolutie de goedkopere katoen te koop kwam, waren de Amerikaanse vrouwen in staat hun quilts te maken van speciaal gefabriceerde stoffen voor puur decoratieve doeleinden.

    De patchworktraditie beleefde een opleving in de dertiger jaren van deze eeuw vanwege de crisistijd. Alle overbodige luxe werd losgelaten en deze zuinigheid duurde tot na de Tweede Wereldoorlog.
    In de late zestiger jaren werden de verloren gegane maar niet vergeten quilts weer gewaardeerd om hun artistieke kwaliteiten en als deel van de Amerikaanse erfenis.

    De eerste belangrijke tentoonstelling van antieke quilts werd gehouden in het Whitney Museum in New York in 1971. Daarna was deze expositie te zien in Parijs en Amsterdam. Hierdoor ontstond weer een grote belangstelling voor het quiltgebeuren. Velen werden geïnspireerd en maken prachtige werkstukken.
     



    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 1/5 - (14 Stemmen)
    08-12-2006, 14:54 geschreven door cascara
    Reacties (0)
    Archief per week
  • 04/12-10/12 2006
    E-mail mij

    Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.

    Gastenboek

    Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek

    Blog als favoriet !
    Foto

    Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!