Inhoud blog
  • Provincie Antwerpen
  • Zoeken in blog

    Beoordeel dit blog
      Zeer goed
      Goed
      Voldoende
      Nog wat bijwerken
      Nog veel werk aan
     
    Regionaal Nieuws
    van Antwerpen
    21-02-2020
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.pedicure














    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    20-02-2020
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.pedicure

    E-mail

    owakpabeauty@gmail.com

    Telefoonnummer

    +32499904818

    Gelukkig heb ik daar mijn voeten laten behandelen de pedicure heeft  1,30 uur aangewerkt  zo zie je maar de ene pedicure is de andere niet,ik loop op wolkjes nu dus probeer het eensuit

    Stap uit de gewoontes van het dagelijkse leven, wanneer je de toegang naar onze relaxatie- en ontspanningsruimte opent, duik je in een serene, harmonieuze en warme sfeer. Met een glimlach wordt U ontvangen om, dankzij onze zorgen, als een herboren persoon deze relaxatiebeleving te verlaten; een beleving welke een uitstraling zal hebben op je houding en op  je hele omgeving.
    Waarom onze verzorgings- en ontspanningszone betreden?
    Het is de kortste weg om uit de routine te stappen, om nieuwe krachten op te doen, om Uw prachtige uitstraling terug te vinden en bijkomend het correcte gebruik van cosmetica te ontdekken. Gehuld in een comfortable badjas geef je jezelf over aan de expertise van de schoonheidsspecialiste.
    Haar professionele oog beoordeelt de vorming van rimpels rond de ogen, de blos op Uw wangen, een lichte uitdroging van de huid rond de ogen. Zij herkent de zwakke punten van Uw huid en kiest steeds de beste behandeling om deze te herstellen. Vervolgens, sluit Uw ogen en start een reis in dit magische gebeuren.
    Relaxatie, Ontspanning en Emotie​​​​​​​








    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (1 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    07-02-2020
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Nieuwe buurttuin
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Nieuwe buurttuin naast Blikfabriek in samenwerking met district

     

    Op de hoek van de Krugerstraat en de Lageweg ligt een braakliggend terrein. De medewerkers van de Blikfabriek willen hier, samen met de buurt, een buurttuin van maken. Het district ondersteunt dit initiatief met 18.188 euro.

    De medewerkers van de Blikfabriek gaan de buurt actief betrekken om het terrein om te toveren in een gezellige tuin waar iedereen welkom is om elkaar te ontmoeten.

    Buurtbewoners zijn daarom uitgenodigd op een infomoment  op maandag 17 februari om 19.30 uur in de Cantin (het buurtcafé in de Blikfabriek), Krugerstraat 232, waar het project toegelicht wordt. Alle aanwezigen kunnen hun ideeën en wensen voor de buurttuin doorgeven en zich engageren om er iets moois van te maken.

    De buurttuin, die 'Wildgroei' zal heten, wordt niet alleen samen met de buurt bedacht en uitgewerkt, hij wordt ook samen gebouwd. De Blikfabriek is dus op zoek naar buren met groene vingers, mensen die zin hebben om de komende maanden mee te komen scheppen, planten, timmeren of gewoon een potje koffie te zetten om de werkers aan te moedigen.

     

    Districtsschepen Tom De Boeck: “Het zijn dit soort initiatieven, projecten die het samenleven bevorderen, die we vanuit Stadsmakers Hoboken de volgende jaren actief mee willen ondersteunen. Daarnaast heeft Hoboken-Noord ook een gebrek aan groen- en speelruimte. Hiermee slaan we dus twee vliegen in één klap: een groene verblijfsplek erbij en de actieve medewerking vanuit de buurt!”

     

     

    Meer info 

    - District:Tine Cluyts, tel. 03 338 30 19, tine.cluyts@antwerpen.be
    - Blikfabriek: Sofie@blikfabriek.be

    Verantwoordelijke districtsschepen: Tom De Boeck, districtsschepen voor cultuur en
    voor Stadsmakers Hoboken

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Provincie Antwerpen
    Klik op de afbeelding om de link te volgen


    Persuitnodiging
    Provincie Antwerpen

    Sint-Ursula Instituut en Rivierenhof slaan handen in mekaar

    Leerlingen bouwen 100 nestkasten in strijd tegen eikenprocessierups

    Maandag 10 februari 2020 om 11u30 in provinciaal groendomein Rivierenhof (2100 Antwerpen)


    Met enige trots stellen het Sint-Ursula Instituut uit Wilrijk en de domeinwachters van het Rivierenhof u het RUPS-project voor. De afgelopen maanden werkten leerlingen en leerkrachten van de secundaire school gedreven aan honderd nestkastjes voor kool- en pimpelmezen tijdens de lessen Techniek en Plastische Opvoeding. Tijdens andere vakken werd de ecologische bestrijding van de oprukkende eikenprocessierups besproken. De domeinwachters van het Rivierenhof hingen de nestgelegenheden op in de zones van het park waar verleden zomer de brandharen van de rupsen het meeste overlast veroorzaakten.

     

    Het ophangen van een laatste nestkastje is de apotheose van een bijzondere samenwerking tussen geëngageerde schoolkinderen, leerkrachten, directies en (gepensioneerde) domeinwachters die moet leiden tot het vergroten van de populatie kool- en pimpelmezen als een milieuvriendelijke oplossing voor een ‘brandend’ probleem.

     

    U bent van harte welkom om deze persvoorstelling en aansluitende receptie bij te wonen. Bevestig uw deelname via deze link:Ja, ik ben aanwezig op persmoment RUPS-project

    PERSMOMENT PRAKTISCH

    Wanneer:
    maandag 10 februari 2020 om 11u30 tot 13u.

    Waar:
    Rivierenhof, op de Parkweg t.h.v. de oostelijke vleugel van kasteel Rivierenhof in 2100 Deurne.

    Programma:

    11.30 uur:

    • Verwelkoming door Jan De Haes, gedeputeerde voor recreatie- en groendomeinen.
    • Voorstelling RUPS-project door directeur Rudi Weerts, St. Ursula Instituut Wilrijk.
    • Toelichting engagement Rivierenhof RUPS-project door Peter Verdyck, directeur Provinciale Groendomeinen Regio Antwerpen.

    11.50 uur:

    • Fotomoment met leerlingen.
    • Gelegenheid tot interviewen.
    • Receptie verzorgd door leerlingen van het Sint-Ursula Instituut.

    13.00 uur:

    Einde persontmoeting.


    Beleidsverantwoordelijke:

    Jan De Haes, N-VA, gedeputeerde bevoegd voor recreatie- en groendomeinen

    Helke Verdick, woordvoerder Jan De Haes

    T 03 240 58 95  
    Ehelke.verdick@provincieantwerpen.be


    Perscontact:

    Anouche De Keyzer, communicatieverantwoordelijke

    Provinciale Groendomeinen Regio Antwerpen (PGRA)

    T 03 360 51 11

    E anouche.dekeyzer@provincieantwerpen.be

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Arboretum Kalmthout


    Agendatip
    Arboretum Kalmthout

    Sneeuwklokjesweekend toont uniek herbarium
    zaterdag 8 & zondag 9 februari, 10-17 uur, Kalmthout

    Komend weekend zet Arboretum Kalmthout de delicate schoonheid van het sneeuwklokje opnieuw in de kijker met een unieke binnententoonstelling in het Serrehuis, een gespecialiseerde sneeuwklokjesverkoop en rondleidingen in de arboretumtuin. De tentoonstelling geeft een inkijk in de uitzonderlijke herbariumcollectie van Naturalis, het biodiversiteitscentrum van de Universiteit Leiden, die speciaal voor het sneeuwklokjesweekend 14 waardevolle herbariumvellen van botanische soorten en cultivars uitleent.

      Door de warme winterdagen, steken vroeger dan gewoonlijk ontelbaar veel bloeiende sneeuwklokjes hun kopjes op in de tuin van Arboretum Kalmthout.
      Copyright: Arboretum Kalmthout

    Uniek sneeuwklokjesherbarium uit Leiden

    In bijna 200 jaar tijd is de (rijks)collectie van Naturalis, het biodiversiteitscentrum van de Universiteit Leiden (NL), uitgegroeid tot een verzameling van ruim 40 miljoen objecten. Die enorme hoeveelheid objecten uit de natuur is de basis voor het onderzoek naar wereldwijde biodiversiteit en geologie. Ter gelegenheid van de sneeuwklokjestentoonstelling, kreeg Arboretum Kalmthout 14 waardevolle herbariumvellen uit de collectie in bruikleen. Enkele exemplaren dateren nog uit de 19de eeuw. Het zijn botanische soorten maar ook cultivars als Galanthus ‘Hanneke’, vernoemd naar sneeuwklokjesexpert en auteur Hanneke van Dijk.

      Voor conservator-directeur Abraham Rammeloo is het sneeuwklokjesherbarium van Naturalis van de Universiteit Leiden een unieke gelegenheid voor bezoekers om kennis te maken met deze bijzondere bewaartechniek.
      Copyright: Arboretum Kalmthout

      Dagdromen en botanisch tijdreizen met één blik op sneeuwklokjes van meer dan honderd jaar oud uit het Leidse herbarium.
      Copyright: Arboretum Kalmthout

    Rare jongens, die Galanthofielen

    Geen ander winterbloempje met zulk een aantrekkingskracht als het sneeuwklokje, Galanthus. Door de tijd heen, heeft het sneeuwklokje een bijna mythische status gekregen, met name in het Verenigd Koninkrijk. Decennialang lokken dichte sneeuwklokjestapijten er in de tuinen van kasteeldomeinen of op oude kerkhoven jaarlijks duizenden liefhebbers en Galanthofielen, of sneeuwklokjesverzamelaars. Doordat sneeuwklokjes zich gemakkelijk laten vermeerderen en kruisen, kom je af en toe ook wel eens bijzondere varianten tegen. Deze kruisingen, of cultivars, zijn erg gegeerd én gedocumenteerd. Ook in ons land kun je in bossen en in oude parken prachtige hagelwitte sneeuwklokjestapijten spotten.

    Ben je op zoek naar een niet-alledaags klokje voor je tuin, of wil je wel eens weten waar de verzamelwoede om draait, kom dan zeker op zaterdag snuisteren op de sneeuwklokjesbeurs. Gespecialiseerde kwekers en verzamelaars uit België, Nederland en Duitsland verkopen in de loods van Arboretum Kalmthout hun mooiste plantjes, in pot of met ontblote wortel in het groen. De toegang tot de beurs is inbegrepen in je ticket bij de sneeuwklokjestentoonstelling.

     

    Een overzicht van de standhouders vind je op de website.

      Op zaterdag kun je in de loods van Arboretum Kalmthout terecht bij gespecialiseerde kwekers en verzamelaars uit binnen- en buitenland voor ongewone tot erg zeldzame sneeuwklokjes.
      Copyright: Arboretum Kalmthout

    PROGRAMMA

    Zaterdag 8 februari 2020
    10.00 tot 17.00 uur: tentoonstelling met sneeuwklokjes (Serrehuis)

    11.00 tot 15.30 uur: verkoop van sneeuwklokjes (loods)

    14.00 tot 15.30 uur: wandeling in de tuin met een gids, zonder reserveren

     

    Zondag 9 februari 2020
    10.00 tot 17.00 uur: tentoonstelling met sneeuwklokjes (Serrehuis)

    11.00 tot 16.00 uur: ieder uur rondleidingen in de tuin met een gids, zonder reserveren

    PRAKTISCHE INFO EVENEMENT

    Wanneer
    Zaterdag 8 en zondag 9 februari 2020, van 10 tot 17 uur

    Waar
    Arboretum Kalmthout, Heuvel 8, 2920 Kalmthout, België

    Tickets
    € 8,5 – museumpas € 1,5
    jaarkaarthouders en kinderen -12 jaar gratis

    Website
    www.arboretumkalmthout.be

    www.naturalis.nl

    Social media
    www.facebook.com/arboretumkalmthout
    https://twitter.com/arboretumkalmt @arboretumkalmt #arboretumkalmthout

    Meer info
    Arboretum Kalmthout, T +32(0)3 666 67 41, E info@arboretumkalmthout.be

    PERSINFO & BEELDMATERIAAL

    Is er mogelijkheid om aandacht aan de tentoonstelling te besteden via jouw mediakanalen, aarzel dan niet om contact met ons op te nemen voor bijkomend tekst- of beeldmateriaal. Interviews en foto- of filmreportages zijn steeds welkom op afspraak, ook buiten de openingstijden. De tentoonstelling is toegankelijk voor pers vanaf vrijdagvoormiddag 7 februari.

     

    Contact materiaal
    Brigitte Vandenbergh, T +32 (0)3 666 67 41, E brigitte.vandenbergh@arboretumkalmthout.be
    Eva D’haenens, T +32 (0)3 666 67 41, E eva.dhaenens@arboretumkalmthout.be

    Contact interviews

    Ir. Abraham Rammeloo BNT
    conservator-directeur Arboretum Kalmthout
    T +32 (0)498 16 47 04, E abraham.rammeloo@arboretumkalmthout.be











    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.VITO.
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

                                                                                       

    Donderdag 6 februari 2020

     

     

    Onderzoek toont dalende blootstelling aan milieuvervuilende stoffen in Vlaanderen aan, maar…

    Jongeren dragen sporen van nieuwe stoffen in hun lichaam

     

    In het bloed en de urine van Vlaamse jongeren werden lagere gehalten van verschillende milieuvervuilende stoffen gemeten dan vijf jaar geleden. Maar het onderzoek van hetSteunpunt Milieu en Gezondheid maakt ook melding van nieuwe stoffen, waarvan de schadelijke effecten nog niet goed gekend zijn. Belangrijk: een deel van de deelnemers laat voor sommige stoffen meetwaarden boven de internationale richtwaarden optekenen.

     

     

    In het schooljaar 2017-2018 onderzocht het Steunpunt Milieu en Gezondheid meer dan 70 milieuvervuilende stoffen in bloed- en urinestalen van 428 jongeren verspreid over Vlaanderen. Dit is de vierde cyclus van het Vlaamse humanebiomonitoringsprogramma dat wordt uitgevoerd in opdracht van het Departement Omgeving van de Vlaamse overheid.

    “Voor heel wat schadelijke stoffen dalen de gehalten ten opzichte van vroegere metingen”, zegt prof. Greet Schoeters, verbonden aan VITO en UAntwerpen. “Vaak gaat het over stoffen die intussen streng gereguleerd werden. Tegelijkertijd werden voor het eerst ook heel wat nieuwe stoffen gemeten in het lichaam van jongeren.”

    Het gaat bijvoorbeeld over pesticiden. Het gehalte van het verboden bestrijdingsmiddel DDT vertoont al langer een dalende tijdstrend in Vlaanderen. Maar deze keer verzamelde het Steunpunt ook meetgegevens over de onkruidverdelger glyfosaat. Glyfosaat werd in 42% van de urinestalen van de jongeren aangetroffen. In het najaar van 2018 werd in België de verkoop van glyfosaat aan particulieren verboden, nadat Vlaanderen al een gebruiksverbod had uitgevaardigd. Toekomstige metingen moeten uitwijzen of deze maatregelen voldoende effect opleveren.

    Ook bij chemische stoffen die uit plastics kunnen vrijkomen, werd deze trend vastgesteld. Bisfenol A, een stof die onder meer voorkomt in harde plastic flessen, werd recent strenger gereglementeerd voor gebruik in voedselverpakking omdat het de hormonen kan verstoren. Vanaf 2020 wordt BPA ook verboden in de EU in thermaal papier, gebruikt voor bijvoorbeeld kassatickets. Het gehalte aan bisfenol A in de urine van jongeren ligt dan ook lager dan vijf jaar geleden. Bisfenol A wordt door producenten echter vervangen door nieuwe bisfenolen zoals bisfenol S en bisfenol F.

    “Die vervangers worden in de markt gezet als minder schadelijk, maar in de praktijk is de gezondheidsimpact nog weinig onderzocht”, aldus Schoeters. “Verder onderzoek naar de invloed op de gezondheid is dus nodig, om te vermijden dat schadelijke stoffen vervangen worden door andere stoffen die achteraf even schadelijk blijken te zijn. Onze studie toont alvast aan dat de meeste van die nieuwe stoffen bij een groot deel van de jongeren in het lichaam voorkomen.”

    Vlamvertragers vormen een laatste voorbeeld. Dat zijn chemische stoffen die onder meer meubilair en elektronica minder brandbaar maken. Slechts enkele van de verboden gebromeerde vlamvertragers zijn nog meetbaar in de bloedstalen van jongeren. Vrijwel alle jongeren vertoonden in de urinestalen echter sporen van de nieuwe generatie organofosfaatvlamvertragers, waarvan de effecten op de gezondheid dus nog niet kunnen ingeschat worden.

     

    Belangrijke signaalfunctie

    De resultaten van de Vlaamse jongeren kunnen voor sommige stoffen vergeleken worden met internationale richtwaarden, die aangeven vanaf wanneer er een gezondheidsrisico is. “Geruststellend is dat er voor geen enkele gemeten stof alarmerende signalen zijn”, verduidelijkt Dr. Vera Nelen (Provinciaal Instituut voor Hygiëne). “Toch zijn er aandachtspunten. Voor enkele stoffen zien we immers deelnemers met meetwaarden boven de richtwaarden, wat op lange termijn effect kan hebben op de gezondheid. Dat geldt bijvoorbeeld voor de metalen arseen, cadmium en lood. Voor sommige pesticiden en de perfluorverbindingen PFOS en PFOA heeft ook een deel van de jongeren een waarde boven de richtwaarde.”

    Voor al deze goed gekende schadelijke stoffen is beleid in voege. Maar blijvende aandacht is dus noodzakelijk. Het Vlaamse humanebiomonitoringsprogramma leent zich uitstekend voor het opvolgen van blootstelling aan milieuvervuilende stoffen op Vlaams niveau. Daarmee is het ook koploper in het Europese programma HBM4EU. Jongeren met gehalten die een richtwaarde overschrijden moeten zich niet meteen zorgen maken, maar kunnen wel enkele adviezen opvolgen om hun blootstelling te beperken. De boodschap is immers: hoe lager het gehalte, hoe kleiner het gezondheidsrisico. Op de website kan wie dat wil dan ook terecht voor verdere tips.

     

    Nieuwe impuls voor beleid

    “Het is onze ambitie om de blootstelling aan milieuvervuilende stoffen in de lichamen van onze jongeren verder te verlagen. We hebben dit onderzoek laten uitvoeren om de evolutie van blootstelling aan vervuilende stoffen te kunnen opvolgen. De resultaten tonen aan dat voor heel wat vervuilende stoffen de inspanningen van de bedrijven, burgers en de overheid vruchten afwerpen. Zo zien we al een daling van blootstelling aan bisfenol A gebruikt in voedselverpakking, PCB’s, verbrandingsgerelateerde PAK’s, ftalaten gebruikt in onder andere vloerbekleding, papier, matrassen, kabels of kledij en zware metalen zoals lood, mangaan en koper en ook vlamvertragers. Voor andere chemische stoffen is nog werk aan de winkel en moeten we nagaan hoe dat verder aan te pakken. Ook voor nieuwe stoffen moeten we de vinger aan de pols houden”, zegt Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir.

    De onderzoekers zetten de komende maanden in op verdere verklaringen voor de gevonden patronen van blootstelling.Samenmet beleidsmakers en betrokken organisaties gaan ze daarna aan de slag om prioriteiten voor verdere beleidsacties uit te werken.

    Dit onderzoek is een initiatief van het Steunpunt Milieu en Gezondheid, in opdracht van het Departement Omgeving van de Vlaamse overheid. Het Steunpunt is een multidisciplinair onderzoeksconsortium bestaande uit onderzoekers van de vijf Vlaamse universiteiten (UAntwerpen, UGent, UHasselt, VUB, KULeuven) en PIH, en wordt gecoördineerd door VITO.

     

     

     

    Voor inlichtingen en tips verwijzen we naar de website www.milieu-en-gezondheid.be, waar u ook het uitgebreide rapport vindt over deze resultaten.

     

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Provincie Antwerpen


    Persbericht
    Provincie Antwerpen

    06 | 02 | 2020

    Verminder je blootstelling aan schadelijke stoffen
    Lees de brochure vol met tips om vervuilende stoffen in je lijf te beperken

    In opdracht van het Steunpunt Milieu en Gezondheid onderzocht het Provinciaal Instituut voor Hygiëne (PIH) meer dan 70 milieuvervuilende stoffen in bloed- en urinestalen van 428 jongeren verspreid over Vlaanderen. Het onderzoek toont aan dat er een dalende blootstelling is aan bepaalde milieuvervuilende stoffen, maar er werden ook nieuwe stoffen aangetroffen waarvan de schadelijke effecten nog niet goed gekend zijn. Voorzichtigheid is dus belangrijk. De experten van o.a. PIH, UA en VITO stelden daarom ook een brochure samen met tips voor de deelnemers en voor geïnteresseerden om blootstelling aan schadelijke stoffen te verminderen.

    Het PIH is het expertisecentrum rond milieu en gezondheid van de provincie Antwerpen. Het PIH werkte de voorbije vier jaar mee aan een grootschalig onderzoek van het Vlaams Steunpunt Milieu en Gezondheid. Directeur van het PIH, dr. Vera Nelen is ook woordvoerster van dit steunpunt.

    Onderzoek en begeleiding van deelnemers.

    Voor het onderzoek rekruteerde het PIH 428 jongeren uit heel Vlaanderen. De deelnemers werden uitgebreid onderzocht (o.a. lengte, gewicht, bloeddruk, longfunctie test, bloedafname en urinecollectie) en bevraagd via vragenlijsten Alle gegevens werden verzameld in een databank. “In totaal werkten acht van onze personeelsleden mee aan dit onderzoek.  Naast staalname, vangen we ook de persoonlijke vragen van deelnemers op wanneer zij de resultaten ontvangen van de gevaarlijke stoffen in hun lichaam”, vertelt dr. Vera Nelen. “Omdat we veel de vraag krijgen naar tips om de schadelijke stoffen te beperken, hebben we nu met alle betrokken onderzoeksinstellingen alles opgelijst in een brochure. Heel veel mensen zijn er zich niet bewust van hoe die stoffen in hun lichaam komen. Dat kan gaan van het gebruik van plastieke potjes in de microgolfoven, het gebruik van voeding uit blik tot het niet wassen van rijst voor het koken. En één van de belangrijkste tips om de blootstelling te verminderen is nog steeds: niet roken.”

    Een foto genomen in het labo van het PIH. Rechts gedeputeerde Jan De Haes met naast hem directeur Vera Nelen.- Copyright: provincie Antwerpen

    10 tips om de blootstelling van schadelijke stoffen te verminderen.

     

    • Tip1 : Was regelmatig en goed je handen, zeker vóór het eten, na het buiten spelen en na het werken in de tuin. Gebruik bij het wassen niet te vaak zeep. Zeep zorgt ervoor dat de beschermende opperhuid verloren gaat, met als gevolg dat allergenen en sommige chemische stoffen makkelijker de huid kunnen binnendringen.
    • Tip 2: Spoel ongekookte rijst grondig tot het water helder is. Kook de rijst in voldoende water (verhouding 1:6). Dit vermindert het gehalte aan arseen
    • Tip 3: Laat voorwerpen van kristal voor het eerste gebruik zeker 24 uur weken in azijn en spoel ze daarna goed af. Dit verminder het gehalte aan lood.
    • Tip 4:  Verwijder het vel of vette delen van vlees of vis en bak vetrijke voedsel op een rooster. Zo verminder je de persistente organochloor pulluenten zoals PCB’s.
    • Tip 5: Verwarm eten of drinken in glazen of porseleinen kommen in de microgolfoven en niet in plastic bakjes. Bewaar restjes eten in glazen of porseleinen bakjes om de opname van plastic componenten te verminderen. Dit vermindert de opname van plastic componenten in het lichaam.
    • Tip 6: Ventileer je huis zo veel mogelijk en gedurende meerdere dagen of weken wanneer je nieuw meubilair of elektronica hebt aangekocht. Zo vermindert de opname van plastic componenten in het lichaam.
    • Tip 7: Vermijd complexe, gekleurde en geparfumeerde verzorgingsproducten. Kies voor eenvoudige producten met minder additieven, kleurstoffen, bewaarmiddelen, … Zo verminder je de opname van ftalaten.
    • Tip 8: Was beddengoed, kleding en handdoeken voor het eerste gebruik. Zo verminder je de opname van gebromeerde vlamvertragers en plastic componenten zoals ftalaten.
    • Tip 9: Beperk voedsel uit blik. De coating aan de binnenkant van conservenblikken bevat vaak bisfenol A.
    • Tip 10:  In geval van een luizenprobleem: vermijd het gebruik van antiluizenproducten op basis van synthetische pyrethroïden (vb.permethrine) en organofostaat pesticiden (vb. malathion). Pas de natkam-methode toe om luizen uit te roeien.

    Provinciaal expertisecentrum verwerkte al 500.000 stalen

    Het PIH is een provinciaal expertisecentrum rond milieu en gezondheid en heeft als kerntaak het bevorderen van de volksgezondheid én een kwalitatieve leefomgeving. Dit voor en in samenwerking met overheden zoals het eigen provinciale bestuur, de gemeenten, Vlaamse overheidsdiensten, politiezones. Het PIH beschikt over een milieulaboratorium als spil van de technische ondersteuning en over een team van deskundigen op vlak van milieu en gezondheid.

    Gedeputeerde Jan De Haes: “Om een goed milieubeleid te kunnen voeren, zijn wetenschappelijke analyses en feiten heel belangrijk. Met hun expertise ondersteunt het PIH niet alleen het provinciaal milieubeleid, maar ook de gemeenten en de Vlaamse overheid. Met het PIH kan de provincie heel concreet beoordelen of water of bodem al dan niet vervuild is, en/of een bedreiging vormt voor de gezondheid.”

    Een foto genomen in het labo van het PIH. Rechts gedeputeerde Jan De Haes met naast hem directeur Vera Nelen.- Copyright: provincie Antwerpen

    Meer informatie

    Voor inlichtingen en tips kan je terecht op de website www.milieu-en-gezondheid.be. Ook het uitgebreide rapport staat op de site.

    Als bijlage het persbericht van het Steunpunt Milieu en Gezondheid

    Beleidsverantwoordelijke:
    Jan De Haes, N-VA, gedeputeerde bevoegd voor Milieu
    Perscontact: Helke Verdick, M 0484 09 05 97, E helke.verdick@provincieantwerpen.be








    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    04-02-2020
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Provincie Antwerpen

        2


    Agendatip
    Provincie Antwerpen

    Workshop ‘Start to moestuin’

    zaterdag 8 maart 2020 om 10u en om 14u in het provinciaal groendomein Rivierenhof (Deurne).

    Wil je starten met een moestuin maar weet je niet hoe eraan te beginnen? Of wil je het beter doen dan vorig jaar? Op de Kinderboerderij Rivierenhof krijg je waardevolle tips tijdens een praktische workshop. Je komt er meer te weten over tuinieren, verschillende soorten tuinen en je maakt jouw eigen moestuinplan. 1, 2, 3 en starten maar!

     

    Geïnteresseerd?

    De lesgever verwacht je opzaterdag 8 maart 2020 om 10u of om 14u op de Kinderboerderij Rivierenhof, Parkweg in 2100 Deurne. De workshop duurt ongeveer tweeënhalf uur. Deelnemen aan deze leerrijke activiteit is gratis, maar vooraf reserveren is verplicht. Inschrijven kan vanaf maandag 17 februari 2020 via www.provincieantwerpen.be > Rivierenhof workshop Start to moestuin 2020.

     

    Meer info nodig?

    De domeinwachters van het Rivierenhof staan je graag te woord via T 03 360 52 18.

     

    Succesherneming van de praktische workshop voor beginnende tuinders op de Kinderboerderij Rivierenhof – Copyright: PGRA voor provincie Antwerpen.

    PRAKTISCHE INFO

    Wanneer en waar:

    zaterdag 8 maart 2020 om 10u en om 14u.

    Afspraak op de Kinderboerderij Rivierenhof, Parkweg in 2100 Deurne.

     

    Deelnemen:

    Gratis! Vooraf online inschrijven is verplicht en kan vanaf maandag 17 februari 2020 via https://www.provincieantwerpen.be > Rivierenhof workshop Start to moestuin 2020

     

    Meer info:

    bij de domeinwachters op T 03 360 52 18.

     

    Website:

    www.provincieantwerpen.be > Kalender Rivierenhof

    Social media:

    www.facebook.com  > Rivierenhof

    www.twitter.com > DeDomeinen

    Beleidsverantwoordelijke:

    Jan De Haes, N-VA, gedeputeerde bevoegd voor recreatie- en groendomeinen

    Helke Verdick, woordvoerder Jan De Haes

    T 03 240 58 95  
    Ehelke.verdick@provincieantwerpen.be  

      

     






    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Provincie Antwerpen


    Agendatip
    Provincie Antwerpen

    Workshop ‘bloemen zaaien, hoe doe je dat?’

    zondag 29 februari 2020 om 10u en om 14u in het provinciaal groendomein Rivierenhof (Deurne).

    Verlang jij ook naar een fleurige zomer? Wil je thuis genieten van de vele kleuren en geuren, van bijen en heerlijke vlinders? Met enkele zakjes bloemzaad kan je al aan de slag. Je hebt geen serre nodig, het kan gewoon op de vensterbank of rechtstreeks in de tuin. Welke bloemen, hoe zaaien, welke goedkope of gratis hulpmiddelen gebruiken en wanneer is het beste tijdstip? Dat en meer verneem je tijdens de workshop ‘bloemen zaaien’ van het Rivierenhof i.s.m. Tuinpunt. Daarna kan je volleerd aan de slag.

     

    Geïnteresseerd?

    De lesgever verwacht je op zondag 29 februari 2020 om 10u of om 14u aan de oostvleugel van het kasteel Rivierenhof, Parkweg in 2100 Deurne.

    De workshop duurt ongeveer twee uur. Deelnemen aan deze leerrijke activiteit is rolstoelvriendelijk en gratis. Vooraf reserveren is verplicht en kan vanaf aanstaande maandag 10 februari via www.provincieantwerpen.be > Rivierenhof workshop bloemen zaaien.

     

    Meer info nodig?

    De domeinwachters van het Rivierenhof staan je graag te woord via T 03 360 52 18.

     

    Nu aan de slag met bloemzaden, straks een fleurige zomer - Copyright: PGRA voor provincie Antwerpen.

    PRAKTISCHE INFO

    Wanneer en waar:

    Zondag 29 februari 2020 om 10u en om 14u.

    Afspraak aan de oostvleugel van kasteel Rivierenhof, Parkweg in 2100 Deurne.

     

    Deelnemen:

    Rolstoelvriendelijke activiteit

    Gratis!

    Vooraf online inschrijven is verplicht en kan vanaf aanstaande maandag 10 februari 2020 via https://www.provincieantwerpen.be > Rivierenhof workshop bloemen zaaien

     

    Meer info:

    bij de domeinwachters op T 03 360 52 18.

     

    Website:

    www.provincieantwerpen.be > Kalender Rivierenhof

    Social media:

    www.facebook.com  > Rivierenhof

    www.twitter.com > DeDomeinen

    Beleidsverantwoordelijke:

    Jan De Haes, N-VA, gedeputeerde bevoegd voor recreatie- en groendomeinen

    Helke Verdick, woordvoerder Jan De Haes

    T 03 240 58 95  
    Ehelke.verdick@provincieantwerpen.be  



    Copyright: PGRA voor provincie Antwerpen.

      

     








    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Provincie Antwerpen
    Klik op de afbeelding om de link te volgen


    Agendatip
    Provincie Antwerpen

    Workshop ‘bloemen zaaien, hoe doe je dat?’

    zondag 29 februari 2020 om 10u en om 14u in het provinciaal groendomein Rivierenhof (Deurne).

    Verlang jij ook naar een fleurige zomer? Wil je thuis genieten van de vele kleuren en geuren, van bijen en heerlijke vlinders? Met enkele zakjes bloemzaad kan je al aan de slag. Je hebt geen serre nodig, het kan gewoon op de vensterbank of rechtstreeks in de tuin. Welke bloemen, hoe zaaien, welke goedkope of gratis hulpmiddelen gebruiken en wanneer is het beste tijdstip? Dat en meer verneem je tijdens de workshop ‘bloemen zaaien’ van het Rivierenhof i.s.m. Tuinpunt. Daarna kan je volleerd aan de slag.

     

    Geïnteresseerd?

    De lesgever verwacht je op zondag 29 februari 2020 om 10u of om 14u aan de oostvleugel van het kasteel Rivierenhof, Parkweg in 2100 Deurne.

    De workshop duurt ongeveer twee uur. Deelnemen aan deze leerrijke activiteit is rolstoelvriendelijk en gratis. Vooraf reserveren is verplicht en kan vanaf aanstaande maandag 10 februari via www.provincieantwerpen.be > Rivierenhof workshop bloemen zaaien.

     

    Meer info nodig?

    De domeinwachters van het Rivierenhof staan je graag te woord via T 03 360 52 18.

     

    Nu aan de slag met bloemzaden, straks een fleurige zomer - Copyright: PGRA voor provincie Antwerpen.

    PRAKTISCHE INFO

    Wanneer en waar:

    Zondag 29 februari 2020 om 10u en om 14u.

    Afspraak aan de oostvleugel van kasteel Rivierenhof, Parkweg in 2100 Deurne.

     

    Deelnemen:

    Rolstoelvriendelijke activiteit

    Gratis!

    Vooraf online inschrijven is verplicht en kan vanaf aanstaande maandag 10 februari 2020 via https://www.provincieantwerpen.be > Rivierenhof workshop bloemen zaaien

     

    Meer info:

    bij de domeinwachters op T 03 360 52 18.

     

    Website:

    www.provincieantwerpen.be > Kalender Rivierenhof

    Social media:

    www.facebook.com  > Rivierenhof

    www.twitter.com > DeDomeinen

     

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    28-01-2020
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Provincie Antwerpen

    Provincie Antwerpen

    15 | 01 | 2020

    PTS Mechelen naar Beneluxfinale met duurzame LEGOÒ bus
    25 januari – FIRST LEGO League Breda http://firstlegoleague.nl/fll/benelux-finale/

    De eerstejaars van de provinciale school PTS Mechelen wonnen de regiofinale van de FIRST® LEGO® League en haalden daardoor het ticketkaartje binnen voor de  de Beneluxfinale in Breda op 25 januari. De 12- en 13-jarigen ontwierpen in LEGO® een multifunctionele bus aangedreven door groene energie. De autonome robot werd volledig ontworpen en geprogrammeerd door de leerlingen in het vak STEM.

    Gedeputeerde voor Onderwijs Luk Lemmens: “Onze STEM-richtingen staan garant voor kwalitatief onderwijs waarbij de leerlingen goed voorbereid worden op het voortgezet onderwijs en/of professionele uitdagingen. We dagen de leerlingen daarom graag uit om oplossingen te zoeken voor hedendaagse problemen en deze gerenommeerde opleiding biedt hiertoe een mooie kans. We zijn fier dat de leerlingen nu in de finale staan.”

    FIRST® LEGO® Leagueis een internationale wedstrijd gebaseerd op LEGO® voor leerlingen van 8 tot en met 14 jaar, die wordt georganiseerd door FIRST®. In de Benelux wordt de FLL gecoördineerd door Stichting Techniekpromotie. Bij de FLL-wedstrijden moeten de deelnemende teams een volledig autonome robot ontwerpen, programmeren en bouwen. Daarbij maken ze gebruik van het LEGO MINDSTORMS® systeem. Met deze robot worden wedstrijden gespeeld op een opdrachtenparcours, waarbij punten te verdienen zijn. Elk jaar werken ze rond een ander thema. Dit jaar is er gekozen voor: City Shapers.

    Leerlingen ontwierpen zelf robot en wonnen regiofinale

    Leerlingen van het eerste jaar A-stroom van PTS Mechelen namen in het kader van het vak STEM in november deel aan de regiofinale aan de Karel de Grote Hogeschool Antwerpen. Ze behaalden daar de eerste plaats en verdienden zo een plaats in de BENELUX-finale. Deze finale zal plaatsvinden op zaterdag 25 januari 2020 in Breepark te Breda. Op deze finaledag zullen 54 ploegen van de BENELUX aanwezig zijn.

    Naast het meedoen aan de robotwedstrijd moet elk team binnen het jaarlijkse thema ook een eigen onderzoek uitvoeren over de maatschappelijke rol van techniek en technologie. Na een vooronderzoek definiëren de leerlingen een uitdaging waar huidige wetenschappers en ingenieurs vandaag de dag mee te maken hebben. Vervolgens gaan ze zelf op zoek naar een creatieve oplossing die ze presenteren op de finaledagen van de regionale en landelijke finale.

    Leerlingen van PTS Mechelen ontwierpen een bus die aangedreven wordt door groene energie dankzij zonnecellen. Bovendien kan de bus over files rijden en veegt hij de straat zodat er ook aan afvalverwerking wordt gedaan. Tenslotte dachten de leerlingen na over vervuilde stadslucht: een luchtzuiverende plant staat in voor gezonde lucht.

     

    Beleidsverantwoordelijke:
    Luk Lemmens, N-VA, gedeputeerde bevoegd voor Onderwijs
    Perscontact: Faye Van Impe
    T 03 240 51 97, M 0486 60 46 02
    E faye.vanimpe@provincieantwerpen.be

    copy richt provincie antwerpen












    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    27-01-2020
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen. Deurne

     

    27 | 01 | 20

     

    9Uitreiking Cultuurprijzen Deurne 2019

     

    Naar jaarlijkse gewoonte eren het district en de cultuurraad met de Cultuurprijzen verdienstelijke Deurnenaren of artistieke of culturele verenigingen. De ‘Laureaten van de Kunst’ die de Cultuurprijzen 2019 winnen zijn Rudy Trouvé, James Jones en Esohe Weyden.Tijdens de feestelijke viering op zondag 2 februari in het cultuurcentrum worden zij gehuldigd, en wordt de winnaar van de Publieksprijs bekend gemaakt.

     

    Het district Deurne zet begin februari opnieuw 3 verdienstelijke Deurnse verenigingenof Deurnenaren in de bloemetjes. Via een stemming schoven de inwoners een aantal Laureaten van de Kunst naar voor. Een professionele jury besliste vervolgens wie cultureel Deurne het afgelopen jaar op de kaart zette in 3 categorieën: de Carrièreprijs, Blikvangersprijs en Beloftevol talent. Bovendien wordt een Publieksprijs uitgereikt aan wie de meeste stemmen van de inwoners kreeg.

     

    Carrièreprijs

    De Carrièreprijs gaat naar gitarist, zanger en kunstenaar Rudy Trouvé. Voor hij in de jaren ´90 bij de Belgische rockgroep dEUS speelde, richtte hij Heavenhotel op, een artistieke denktank voor muziek en kunst. Later vormde hij met Daan Stuyven de band Dead Man Ray. Na een pauze van 16 jaar kwam er in 2019 een reünie en een nieuw album. Ook als beeldend kunstenaar is Trouvé een meester in experimenteren, zo getuigt zijn atelier in Deurne-Noord.

     

    Blikvangersprijs

    Eervolle Blikvanger is de Britse fijnschilder James Jones. Hij studeerde enkele jaren in Firenze om zich te verdiepen in de traditionele schilderkunst van de 17de eeuw. Als portretschilder en specialist in oude olie- en verftechnieken wil hij dicht bij de Grote Meesters als Van Dijck en Rubens staan. Enkele jaren geleden verruilde hij daarom zijn thuisland voor Antwerpen. James heeft zijn atelier in Kasteel Sterckshof, waar hij ook lesgeeft. Hier maakt hij bovendien zijn eigen verf naar authentieke recepten van Van Dyck en Titiaan. 

     

    Beloftevol talent

    Als Beloftevol Talent staat Esohe Weyden in de spotlights. De Deurnse spoken word-dichteres en presentatrice neemt geen blad voor de mond als ze haar visie op de wereld met het publiek deelt. De jonge Esohe sleepte al enkele prijzen in de wacht en in 2018 werd ze nog finaliste op het Belgisch Kampioenschap Slam Poetry.

     

    Publieksprijs

    Wie de Publieksprijs in de wacht sleept, wordt tijdens de viering bekendgemaakt.

     

    Uitreiking Cultuurprijzen 2019 – pers welkom

    De uitreiking van de Cultuurprijzen vindt plaats op zondag 2 februari om 15 uur in cultuurcentrum Deurne, Frans Messingstraat 36, 2100 Deurne. Het is een feestelijke viering met een wervelende show. Dunja Mees, finaliste van The Voice van Vlaanderen, zorgt voor de muzikale omlijsting.

     

    De toegang is gratis na inschrijving; dat kan tot vrijdag 31 januari via 03 360 85 50 of ccdeurne@antwerpen.be. Ook de pers is van harte welkom op de uitreiking.    

    Alle info staat ook op www.deurne.be. Klik hier voor de rechtstreekse link.

     

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    26-01-2020
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Provincie Antwerpen

    Provincie Antwerpen

    24 | 01 | 2020

    Meer dan 90 leerlingen volgen inspiratiedag over energie besparen op school
    Het Interreg Noordzee Regio project 2IMPREZS loopt in 5 landen en telt 141 betrokken scholen

    Een voorstelling van Henk Rijckaert, workshops met wetenschappelijke proefjes, energievreters knutselen … de aanwezige leerlingen kregen heel wat tips en inspiratie om het energieverbruik en de CO2-uitstoot op hun school te verlagen. De inspiratiedag kadert in het Europees project 2IMPREZS dat scholen en leerlingen uitdaagt om het energieverbruik te verminderen en 30% CO2-uitstoot te besparen.

    De provincie Antwerpen, IOK en IGEMO zorgen samen met partners voor ondersteuning van een 50-tal scholen, zowel financieel als educatief. Jan De Haes, gedeputeerde voor Milieu en Natuur van de provincie Antwerpen verklaart: “We merken dat jongeren zelf actief willen bijdragen aan een beter klimaat. Daarom gaven we eerder al ‘klimaatlessen’ aan de leerlingen van het provinciaal onderwijs. En via de MOS-werking zetten we in op sensibilisatie en aanpassing in scholen. Van daaruit is het een kleine stap naar dit project. We geven zelf ook het goede voorbeeld door onze uitstoot steeds verder te verminderen en te streven naar een CO2-neutraal bestuur.”

    Meer dan 90 leerlingen uit 4 scholen (VBS Merksplas, GBS De Verrekijker, OLVC Antwerpen en Pitzemburg Mechelen) volgden op 24 januari de inspiratiedag in het Provinciaal Vormingscentrum in Malle. De dag opende met een korte, originele voorstelling per school, daarna mocht Henk Rijckaert de leerlingen boeien met een show over zijn doe-het-zelfervaringen. Na een groepsquiz en een lunchpauze konden de leerlingen zelf de handen uit de mouwen steken tijdens verschillende workshops. Zo konden ze wetenschappelijke proefjes uitvoeren, een energievreter knutselen of een eigen video maken. Als we aan leerkracht Liesbeth Van Raemdonck (OLV-College, Antwerpen) vragen wat ze van het project tot nu toe vindt, antwoordt ze enthousiast: “Het mooie aan dit initiatief is dat er naast de uitvoering van vrij technische energiemaatregelen ook een sterk educatief aspect aan vast zit. Zo worden de leerlingen al op jonge leeftijd betrokken bij dit participatief EU-project.”

    Meer dan 90 enthousiaste  leerlingen uit vier scholen (VBS Merksplas, GBS De Verrekijker, OLVC Antwerpen en Pitzemburg Mechelen) volgden de inspiratiedag. - Copyright: provincie Antwerpen

    Slim met energie op school

    Het Interreg Noordzee Regio project 2IMPREZS loopt in 5 landen en telt 141 scholen over een looptijd van 2 schooljaren. Het project wil leerlingen en leerkrachten motiveren om hun energieverbruik op school te verminderen en zo 30% CO2-uitstoot te besparen. Dit door in te zetten op educatie en gedrag van leerkrachten en leerlingen, en door te investeren in energiebesparende maatregelen en hernieuwbare energie.

    Koen Cuypers, adviseur milieu, klimaat en duurzame ontwikkeling bij provincie Antwerpen legt de werkwijze uit: We starten met een energieaudit. De directie en de gebouwbeheerder kiezen samen, begeleid door de provincie, IOK of IGEMO, welke grotere maatregelen uit deze audit kunnen worden uitgevoerd in de school. De leerlingen worden door middel van een educatief traject uitgedaagd om zelf op zoek te gaan naar manieren om hun energieverbruik te verminderen. Samen met leerkrachten en ondersteunend personeel trekken ze daarna door de school om hun klimaatacties uit te voeren. MOS (Duurzame scholen, straffe scholen), Djapo en Thomas More ondersteunen dit traject.”

    Het project 2IMPREZS wordt gesubsidieerd door het Europese Interreg Noordzee Regio programma en de provincie Antwerpen.Meer informatie over het project Energy Challenges lees je op de website van provincie Antwerpenen op de projectsite.



    Beleidsverantwoordelijke:
    Jan De Haes, N-VA, gedeputeerde bevoegd voor Milieu en Natuur
    Perscontact: Helke Verdick
    T 03 240 58 95, M 0484 09 05 97




    Copyright: provincie Antwerpen








    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    24-01-2020
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Provincie Antwerpen

    Provincie Antwerpen

    24 | 01 | 2020

    Historisch moment voor de Sint-Romboutskathedraal en architect Jos Roosemont
    Na bijna een halve eeuw wordt de buitenrestauratie beëindigd op de 80e verjaardag van restauratiearchitect Jos Roosemont

    Op 17 juni 1975 gaf de provincieraad groen licht voor de restauratiewerken van de Sint-Romboutskathedraal. De kerkfabriek schoof toen de architecten Welch en Roosemont naar voren. Zij werkten sinds 1963 aan de restauratie van de belforttoren. Bijna een halve eeuw en tal van restauratiefases later is de exterieurrestauratie afgerond. Op 24 januari vond de voorlopige oplevering plaats, tevens de 80e verjaardag van architect Jos Roosemont. Hij neemt in volle schoonheid afscheid van zijn levenswerk.

    De provincie Antwerpen brengt hulde aan architect Jos Roosemont die samen met Eugène Welch en Luc Doms de voorbije halve eeuw de restauratie van de Sint-Romboutskathedraal begeleid heeft. De oplevering van de laatste fases, met name de gevels van de kranskapellen, is succesvol en tijdig gebeurd”, aldus gedeputeerde voor Erfgoed Luk Lemmens. “Het is met grote dank dat we vandaag, op zijn 80e verjaardag, niet alleen de voorlopige oplevering vieren maar ook Jos Roosemont veel geluk wensen met zijn pensioen.

    De restauratie van de Sint-Romboutskathedraal is mijn absolute levenswerk. Toen ik de opdracht aannam, kwam een droom in vervulling”, glundert een fiere Jos Roosemont. “Twee derde van mijn leven heb ik gewijd hieraan en ik heb er elke dag voldoening uit gehaald. Het was ook een voorrecht om met het team van de provincie onder leiding van Amke Maes en met tal van gerenommeerde aannemers te kunnen samenwerken.

    Opstart dossier

    Aanvankelijk werden architecten Jos Roosemont en Eugeen Welch aangesteld voor een interieurrestauratie. Na het pensioen van de laatste in 1983 behartigde architect Mark Vanhecke het dossier rond de restauratie- en opfrissingswerken van het interieur. In 1985 werd de buitenrestauratie aangevat; dit onder leiding van Jos Roosemont en Luc Doms. Men startte met de daken en de hoge gevels. Pas in 2000 kon men – omwille van verlengde wachttijden voor de restauratiepremies – aan de restauratie van de lage gevels starten.

    Een restauratie van de lage gevels in zes fases

    Budgettair was het opportuun om de restauratie van de lage gevels in zes fasen op te splitsen waarbij de gevels gereinigd werden en beschadigde gevelstenen hersteld of vervangen”, verduidelijkt gedeputeerde voor Erfgoed Luk Lemmens. “Hierbij wordt gestreefd naar behoud van het oorspronkelijke materiaal waarbij gebruik gemaakt wordt van minerale mortel die qua kleur en textuur zo dicht mogelijk aanleunt bij de bestaande steen.” Bij druiplijsten en fijn gebeeldhouwde onderdelen is de verwering soms zo ver gevorderd dat vervanging nodig is.

    De gebrandschilderde glas-in-loodramen, waarvan de restauratie vanaf 2004 door Geert Van der Snickt wordt opgevolgd, werden uitgenomen en in een atelier hersteld. In de bestaande sponningen werden daarbij gelaagde en UV-werende voorzetbeglazingen aangebracht. Deze beschermen de ramen tegen degradatie en de UV-wering beschermt de aanwezige kunstwerken in het interieur tegen zonlicht.

    Overzicht van de restauratie van de lage gevels in zes fases

    In 2005 werd de restauratie van de noordelijke zijbeuk afgerond, gevolgd door deze van de zuidelijke zijbeuk in 2010. In 2015 was de restauratie van de kapel Mercier en de gevels van de noordelijke kant van de kooromgang voltooid. De gevels van de zuidelijke kant hiervan volgden in 2017.

    Met de restauratie van de gevels van de kranskapellen, fases 5 en 6, finaliseerden we de restauratie”, verduidelijkt architect Jos Roosemont. “Omdat de natuursteen erg vervuild was, was dit nog een mooie uitdaging. Ik ben zeer tevreden dat we de restauratie met succes binnen de vooropgestelde termijn hebben afgerond en ik zo mijn loopbaan in schoonheid kan beëindigen.”

    Jos Roosemont, Amke Maes en gedeputeerde Luk Lemmens – Copyright: Koen Fasseur

    Kostenplaatje van de restauratie van de lage gevels

    De provincie Antwerpen kreeg de Sint-Romboutskathedraal in 1809 onder haar hoede en was daarmee de enige provincie die voor twee kathedralen zorg moest dragen: de Antwerpse Onze-Lieve-Vrouwekathedraal en de Mechelse Sint-Romboutskathedraal met zijn fiere kerktoren die erkend is als UNESCO werelderfgoed. Daarbij beheert de provincie het schip van de kerk en de stad Mechelen het belfort.

    In totaal heeft de provincie de voorbije 20 jaar dus € 5.000.000 geïnvesteerd in de restauratie van de lage gevels. De Vlaamse Overheid droeg bij met een restauratiepremie van 60%. Een overzicht, inclusief btw:

    Fase 1: € 740.630
    Fase 2: € 737.600
    Fase 3: € 513.150
    Fase 4: € 720.100
    Fase 5 en 6: € 2.350.000

    Beleidsverantwoordelijke:
    Luk Lemmens, N-VA, gedeputeerde bevoegd voor Erfgoed
    Perscontact: Faye Van Impe






    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Antwerpse Bosgroepen

    Antwerpse Bosgroepen

    17 | 01 | 2020

    ‘Zorgbossen’ zorgen voor onze gezondheid én de natuur

    Bosgroepen en zorgvoorzieningen werken samen aan duurzaam bos

    Een onbezorgde dag in de natuur … daar voelen we allemaal de voordelen van! Vooral voor jongeren en kwetsbare personen is dit contact met de natuur van groot belang. Maar net zij vinden moeilijk de weg naar buiten. De Antwerpse Bosgroepen bieden een oplossing met het Platteland Plus project ‘Zorgbossen’. Met meer dan 11 deelnemende zorgvoorzieningen en meer dan 250 mensdagen aan dagbesteding blijkt het project een groot succes.

    Onderzoek wijst uit dat negentig minuten wandelen in de natuur meer mentale rust oplevert dan dezelfde wandeling in een drukke stad. Een natuurtrip bevordert de concentratie en helpt tegen piekeren. Ook onze immuniteit zou gebaat zijn bij meer contact met de natuur. Het project Zorgbossen van de Antwerpse Bosgroepen combineert deze voordelen voor de gezondheid met een ecologisch en verantwoord bosbeheer.

    Van zorgboerderijen naar zorgbossen
    Het Platteland Plus project ‘Zorgbossen’ – een term naar analogie met de zorgboerderijen – wil jongeren en kwetsbare personen in contact brengen met bos en natuur. De Antwerpse Bosgroepen gingen een samenwerking aan met lokale zorgvoorzieningen om kwetsbare personen een zinvolle dagbesteding aan te bieden in het bos. Ze voeren samen kleinschalige bosbeheerwerken uit: een bosrand aanplanten, een overgroeid wandelpad snoeien, exoten verwijderen, … De aandacht bij de activiteiten gaat niet enkel uit naar een goede uitvoering van de dagtaak maar ook naar het sociaal contact en gezelligheid. Zowel de uitvoering van het werk als het sociale aspect kunnen voor de deelnemers bijdragen aan het herstel of een opstap betekenen naar re-integratie in de maatschappij. Tegelijk dragen ze bij aan een ecologisch en verantwoord bosbeheer”, aldus Jan De Haes, gedeputeerde voor Milieu en Natuur.


    Bijschrift foto: Samen poseren bij het resultaat van de dag: een 50m lange takkenwal

    Bert Van Gils, coördinator van het project, licht toe: “Het ‘matchen’ van de zorg- en natuursector is soms een uitdaging. Niet alle typen van beheerwerken komen in aanmerking voor iedere doelgroep, zo is machinaal werk meestal niet mogelijk. In verstedelijkte gebieden is er veel vraag naar zinvolle dagbesteding maar daar is het aanbod groene ruimte - en dus ook bosbeheerwerken - minder groot. Desondanks konden we heel wat geslaagde samenwerkingen realiseren. De doelstelling van het project was om in totaal 250 mensdagen te presteren,dit getal op de teller is al gepasseerd!

    Meer kinderen naar het bos
    Een andere bevolkingsgroep die we helaas steeds minder in het bos aantreffen zijn kinderen. Waar de voorbije generaties buiten groot werden, zijn de jongeren van vandaag steeds meer aan allerhande schermen gekluisterd.Om scholen te stimuleren om de klas te ruilen voor het bos, helpen we hen hun domein te beheren. Leerlingen die zelf in hun schoolbos hebben gewerkt, zullen er ongetwijfeld meer interesse en respect voor krijgen. Zeker nu er met behulp van de studenten houttechniek van het PTS Boom zitbanken en speeltuigen worden gebouwd!

    Antwerpse Bosgroepen
    Bosgroepen verenigen boseigenaars en ondersteunen hen bij het duurzaam beheer van hun bossen. De gegroepeerde aanpak garandeert een efficiënt en bovenlokaal beleid. Elke boseigenaar kan gratis en vrijblijvend aansluiten bij de Bosgroep. De Antwerpse Bosgroepen worden financieel ondersteund door de provincie Antwerpen voor hun basiswerking. De provincie coördineert de kwaliteitsvolle samenwerking tussen de vier Antwerpse Bosgroepen. Meer info op www.bosgroepen.be

    MEER INFO

    Het project ‘Zorgbossen’ en de bijhorende ondersteuning vanuit Platteland Plus lopen af in juni 2020, maar de bosgroepen gaan verder aan de slag met de samenwerkingen die gesmeed zijn.

    Meer info over het project vind je op de website van provincie Antwerpen > zoekterm ‘Zorgbossen’

    PERSINFO & INTERVIEWS

    Beleidsverantwoordelijke:
    Jan De Haes, N-VA, gedeputeerde bevoegd voor Milieu en Natuur
    Perscontact: Helke Verdick
    T 03 240 58 95, M 0484 09 05 97

    E helke.verdick@provincieantwerpen.be






    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Arboretum Kalmthout

    Arboretum Kalmthout

    Avocado/Design voor zaad
    Gratis tentoonstelling, 7 tot en met 29 maart 2020, 10-17 uur, Kalmthout

    Avocado/Design voor zaad is een tentoonstelling over avocado’s, het eigen opkweekplezier en hoe gek 'design voor zaad' kan zijn.

     

    Superfood op water

    Hippe koks en gezondheidsgoeroes prijzen de avocado de hemel in als superfood. Het verhaal van de groene, zachte vrucht is er één van superlatieven. Het is niet alleen lekker en gezond, maar ook een plezier om je eigen plant uit de pit op te kweken. Designers van over de hele wereld weten dat, en springen op de avocado-hype. Ontwerpen voor pithouders in 101 kleuren, vormen en materialen helpen je het hele kweekproces in stijl te laten gebeuren. Kom je ogen de kost geven en bewonder een uitgebreide designcollectie in Arboretum Kalmthout. Aan inspiratie geen gebrek, en misschien bedenk je wel je eigen ontwerp!

      De avocadoplant inspireert wereldwijd designers tot onnoemelijk veel ontwerpen voor pithouders om thuis je eigen exemplaar op water te kweken.
      Copyright: ©IlexStudio

    Zelf aan de slag

    Je eigen avocadopit zien uitgroeien tot een volwaardige plant, schept enige fierheid en verwondering. Hoe puur het opkweekproces op je vensterbank kan zijn, op wereldschaal is het plaatje helaas minder rooskleurig. Door de belangstelling voor de vrucht, is de monocultuur de laatste decennia toegenomen en de productie van avocado’s exponentieel gegroeid. De massateelt heeft behoorlijk negatieve gevolgen voor de biodiversiteit, de leef- en werkomstandigheden in en om de plantages en het milieu in het algemeen. Een succesverhaal met een keerzijde dus. Zonder de ogen af te wenden, wil Avocado/Design voor zaad je in de eerste plaats zelf aan het kweken zetten. Laat je inspireren door de inventieve pithouders en ga met de tips uit de tentoonstelling aan de slag om er thuis een groene oase van te maken.

    PRAKTISCHE INFO EVENEMENT

    Wanneer
    7 tot en met 29 maart 2020, elke dag van 10 tot 17 uur

    Waar
    Arboretum Kalmthout (galerie), Heuvel 8, 2920 Kalmthout, België

    Deelnameprijs
    De tentoonstelling is vrij toegankelijk. Toegang tot de tuin is betalend.

    Website
    www.arboretumkalmthout.be

    Social media
    www.facebook.com/arboretumkalmthout
    https://twitter.com/arboretumkalmt @arboretumkalmt #arboretumkalmthout

    Meer info
    Arboretum Kalmthout, T +32(0)3 666 67 41, E info@arboretumkalmthout.be






    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Provincie Antwerpen

    Provincie Antwerpen

    17 | 01 | 2020

    Volg de Antwerpse provincieraad via livestreaming
    Provinciaal bestuur gaat voor volledige transparantie en start tv.provincieantwerpen.be

    Op donderdag 23 januari zendt de provincie Antwerpen voor het eerst de provincieraad uit via livestreaming. “Dit is een nieuwe stap in de transparantie van ons bestuur,” zegt voorzitter Kris Geysen. “Op de provinciale website kunnen mensen al enkele jaren de ontwerpbesluiten en het verslag raadplegen, nu kunnen ze ook de bespreking in de raad online volgen van thuis of op hun werkplek.”

    Met de bouw van een nieuw provinciehuis greep de provincie alle kansen om uit te groeien tot een voorbeeld van modern bestuur. In de nieuwe provincieraadszaal werden 4 beweegbare camera’s geïnstalleerd. Deze maken het mogelijk om de provincieraad uit te zenden via livestreaming. De camera’s brengen niet alleen de spreker vooraan in beeld, ze zoomen ook automatisch in wanneer een provincieraadslid in de zaal het woord neemt.

    De provincieraadszaal in het nieuwe provinciehuis - Copyright: provincie Antwerpen

    Transparanter én ook efficiënter bestuur

    De provincieraad vergadert maandelijks op de vierde donderdag van de maand, telkens om 14.30 uur in het provinciehuis. De provincie Antwerpen biedt al jaren de ontwerpbesluiten en het verslag aan via haar website: www.provincieantwerpen.be. De provincieraad is openbaar, geïnteresseerden mogen steeds op de publiekstribune de zitting in het provinciehuis volgen. Vanaf 23 januari maakt livestreaming het democratische bestuur nog transparanter voor de inwoners. Iedereen kan de zitting dan online volgen via tv.provincieantwerpen.be. De livestreaming zorgt tevens voor een efficiënter bestuur. Momenteel wordt er, naast het uitgebreide woordelijk verslag, een verslag gemaakt van de provincieraad met een beknopte weergave van de debatten. Dit verslag zal op termijn niet meer nodig zijn als de provincieraad integraal herbekeken kan worden. “ aldus voorzitter Kris Geysen.

    Hoe volg je de provincieraad via livestreaming?

    Wil je graag de livestreaming van de Antwerpse provincieraad volgen? Surf dan naar tv.provincieantwerpen.be. Om mee te kijken, hoef je je niet te registreren. Op het scherm zie je zowel livebeelden, de agenda als de stemresultaten. Als de raad is afgelopen, kan je achteraf terugkijken.  De livestreaming is al enkele maanden aan het proefdraaien, je kan de uitzendingen van de voorbije provincieraden dus nu ook herbekijken.

    Screenshot van tv.provincieantwerpen.be

    NFO & INTERVIEWSBeleidsverantwoordelijke:

    Kris Geysen, N-VA, voorzitter provincieraad.
    Kris.geysen@provincieantwerpen.be, M 0496 62 70 35








    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.De provincie Antwerpen

    20 | 01 | 2020

    Op één jaar tijd 12% meer fietsers in provincie Antwerpen
    Stijging van 30% fietsers op vijf jaar tijd

    De provincie Antwerpen investeerde in 2019 veel in fietsvoorzieningen: de aanleg van een fietsostrade tussen Deurne en Boechout, het bouwen van een brug over het kanaal Bocholt-Herentals, een fietstunnel onder de Ring van Geel, enz. Investeringen die renderen, zo blijkt uit de cijfers van de provinciale Fietsbarometer. In 2019 noteerde die voor de provincie Antwerpen een stijging van 12% op jaarbasis.

    De provinciale Fietsbarometer van de provincie Antwerpen verzamelt objectieve informatie over fietsen en fietsroutes. Sinds 2015 telt de provinciale Fietsbarometer het hele jaar door. In 2019 ziet de provincie Antwerpen een stijging van 12% ten opzichte van 2018. “Opnieuw een stijging. In vergelijking met de start van de tellingen, merken we zelfs een stijging van 30%. Dit betekent dat er in de laatste vijf jaar voor iedere drie fietsers een vierde is bijgekomen”, aldus Luk Lemmens, gedeputeerde voor Mobiliteit.
    In Willebroek, op het kruispunt waar de fietsostrades F13 Antwerpen-Boom, F17 Lier-Boom, F19 Dendermonde-Boom, F28 Brussel-Boom en F23 Brussel-Boom samenkomen, was er in 2019 een stijging van maar liefst 69% fietsers. Op de Scheldelaan nam vorig jaar het aantal fietsers toe met 31%, gevolgd door de fietsostrade F1 Antwerpen-Mechelen ter hoogte van de Caputsteenstraat in Mechelen (16%)”, geeft Luk Lemmens enkele cijfers mee.


    Meetfiets

    De meetfietser van de Fietsersbond fietste in opdracht van de provincie Antwerpen 4 030 kilometer van het bovenlokaal functioneel fietsroutenetwerk (BFF) in alle gemeenten van de provincie Antwerpen. De meetfiets registreert de maatvoeringen, materialen en berekent scores op fietsgeschiktheid van fietspaden, fietsen in gemengd verkeer en de inrichting van kruisingen.

     

    De provincie Antwerpen beschikt dankzij een nauwe samenwerking met de Fietsersbond over een dataset met héél veel nuttige informatie. Bekijken we bijvoorbeeld de breedte van de fietssuggestiestroken in de provincie Antwerpen dan stellen we vast dat slechts 1,5 kilometer van de 135 kilometer fietssuggestiestroken voldoet aan de minimumbreedte van 1,7 meter”, aldus Luk Lemmens. “Enkel de Statiestraat in Schilde, Oude Putsebaan in Mechelen en de Molenstraat in Herentals halen de minimumvoorwaarde volgens het fietsvademecum.”

    Een ander opvallend cijfer is de wacht- en groentijd geregistreerd voor de verkeerslichten op het BFF. “Een snelle analyse toont aan dat 8%, of zestig verkeerslichtenoversteken op 754 oversteken, een wachttijd hebben boven zestig seconden”, geeft Luk Lemmens mee. Lange wachttijden zetten fietsers namelijk aan tot roodlichtnegatie en wat meer verkeersonveiligheid veroorzaakt.  

    Copyright: provincie Antwerpen

    Miljoen fietsers

    De provincie Antwerpen sloot 2019 af met één miljoen fietsers over de fietsbrug in Berchem, onderdeel van de fietsostrade F1 Antwerpen-Mechelen. “De fietsbrug is niet de enige plaats in onze provincie waar de provinciale Fietsbarometer meer dan 1 miljoen fietsers telde. Ook op het Steenplein en de Mercatorstraat in Antwerpen fietsen er jaarlijks vlot 1 miljoen fietsers”, weet Luk Lemmens. “Deze twee stedelijke plaatsen laten zich vergezellen door de gemeente Duffel. Aan de brug over de Kleine Nete fietsten in 2019 ook meer dan één miljoen fietsers voorbij.”

     

    Online Fietsbarometer

     

    Sinds 2017 vind je al de gegevens van de provinciale Fietsbarometer ook online terug. De gegevens zijn toegankelijk voor gemeente- of stadsbesturen maar ook iedere inwoner kan de informatie raadplegen via de website van de provincie Antwerpen

    PERSINFO & INTERVIEWS

    Beleidsverantwoordelijke:
    Luk Lemmens, N-VA, gedeputeerde bevoegd voor Mobiliteit
    Perscontact: Faye Van Impe
    M 0486 604 602
    E faye.vanimpe@provincieantwerpen.be






    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Borgerhout
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

     

    21/01/20

     

    Borgerhout heft het glas op het nieuwe jaar

     

    Op zondag 26 januari van 15 tot 20 uur zijn alle Borgerhoutenaren welkom op het Moorkensplein om het nieuwe jaar feestelijk in te zetten. Ter gelegenheid van de nieuwjaarsdrink wordt het een feestplein.

     

    Er is gratis groentesoep, het koor ‘Onze Rijkdom’ zorgt voor een muzikale noot en dansstudio ‘Moves’ geeft het beste van zichzelf in een spektakelrijke dansshow. Theatergezelschap ‘Moving Ground’ betrekt het publiek op zijn beurt in eigenzinnig danstheater, terwijl de kinderen van Tarmacadam met hun jeugdig enthousiasme en aanstekelijke ritmes jong en oud meenemen in een reis rond de wereld.

     

    Tussen de acts door brengen performer Jaouad Alloul en slampoëte Hind Eljadid hun beste wensen over aan Borgerhout en zijn bewoners. Gastheer van dienst is Herman ‘Marcske’ Verbruggen.

     

    Alle info staat ook online op www.borgerhout.be. Klik hier voor de rechtstreekse link.

     

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Deelnemers gezocht
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    22 | 01 | 20

     

    Deelnemers gezocht om 100 dagen afvalvrij te leven

    Al 500 gezinnen nemen deel

     

    Tot nu toe schreven al meer dan 500 gezinnen zich in voor de actie ‘FC Minder Afval’. Ze engageren zich om 100 dagen lang zo weinig mogelijk afval te produceren en zo deel uit te maken van ‘de schoonste club van Antwerpen’. De stad zoekt nog deelnemers die de uitdaging willen aangaan. De actie loopt van 27 januari tot en met 5 mei 2020.

     

    De deelnemers aan ‘FC Minder Afval’ krijgen wekelijks verschillende tips en een specifieke opdracht rond afval. Via een platform kunnen ze de (daling van) hun afvalproductie volgen en ervaringen en foto’s met elkaar delen. Schepen voor stads- en buurtonderhoud Fons Duchateau stelt: “We moeten anders over afval denken. Dat nu al 500 gezinnen hier pionier in willen zijn, is hoopgevend.”

     

    Starterspakket

    Om de deelnemers een vliegende start te geven, deelt de stad op verschillende momenten en locaties 500 starterspakketten uit. Een juten boodschappentas met herbruikbare verpakkingen zal de deelnemers helpen om hun wekelijkse hoeveelheid restafval aanzienlijk te verminderen. De starterspakketten kunnen op de volgende locaties opgehaald worden:

     

    • Plein Publiek

    o   D'Herbouvillekaai 19, 2020 Antwerpen

    o   25 januari 2020 om 20 uur (Kick-off ‘FC Minder Afval’.)

    • Circuit

    o   D'Herbouvillekaai 19, 2020 Antwerpen

    o   tot en met 8 februari 2020, elke woensdag en zaterdag van 13 – 17 uur

    • EcoHuis

    o   Turnhoutsebaan 139, 2140 Borgerhout

    o   tot en met 8 februari 2020, tijdens de openingsuren

     

    Meten is weten: vorige editie gemiddeld twee derde minder restafval

    In het starterspakket zit ook een weeghaak waarmee de deelnemers elke week hun restafval wegen. De resultaten geven ze in op www.fcminderafval.be. Zo krijgen ze zicht op het wekelijkse gemiddelde gewicht aan restafval van alle deelnemers. Bovendien kunnen ze dat vergelijken met het gemiddelde van een Antwerps huishouden.

     

    Dat de deelnemers aan de actie een groot verschil kunnen maken, bewees de eerste editie. Van half oktober 2018 tot eind januari 2019 liep het proefproject ‘100-100-100’ in de wijken Antwerpen-Zuid en Nieuw Zuid. Het opzet was om met 100 deelnemende gezinnen 100 dagen lang zo afvalvrij mogelijk te leven. Terwijl een Antwerpenaar gemiddeld 111 kilo restafval produceert in 100 dagen, sloegen de deelnemers erin om dat terug te brengen tot gemiddeld 36 kilo. Dat is maar liefst twee derde minder.

     

    Handelaars

    ‘De schoonste club van Antwerpen’ heeft al veel supporters. Op de website staan meer dan 80 handelaars in verschillende districten van Antwerpen waar deelnemers met hun herbruikbare verpakking terecht kunnen. In de starterspakketten zitten ook een campagnesticker en -poster die de deelnemers aan hun favoriete handelaar kunnen geven om zich kenbaar te maken.

     

    Circulariteit

    Met deze actie wil de stad Antwerpen mensen ertoe aanzetten om bewuster om te gaan met verpakkingen en al doende de afvalberg te verkleinen, bijvoorbeeld door anders in te kopen en meer te hergebruiken. Dit past binnen de ambitie om van Antwerpen een innovatieve stad op vlak van circulaire economie te maken. Om dat doel te bereiken, startte de stad al in 2018 het pilootproject ‘Circulair Zuid’, samen met partners VITO/EnergyVille, EnergieID, iMec, Pantopicon, Circuit, Digipolis, Ecopower en met de steun van Europa. Circulair Zuid mikt op een besparing op 4 niveaus: water, energie, afval en hergebruik van materialen.

     

    Meer informatie is terug te vinden op www.fcminderafval.be. Hier kunnen geïnteresseerde Antwerpenaars zich nog inschrijven om deel te nemen tot en met 26 januari 2020.

     

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)


    Archief per week
  • 12/06-18/06 2023
  • 05/06-11/06 2023
  • 08/05-14/05 2023
  • 01/05-07/05 2023
  • 24/04-30/04 2023
  • 27/03-02/04 2023
  • 13/03-19/03 2023
  • 27/02-05/03 2023
  • 20/02-26/02 2023
  • 06/02-12/02 2023
  • 30/01-05/02 2023
  • 09/01-15/01 2023
  • 12/12-18/12 2022
  • 05/12-11/12 2022
  • 28/11-04/12 2022
  • 14/11-20/11 2022
  • 07/11-13/11 2022
  • 31/10-06/11 2022
  • 24/10-30/10 2022
  • 17/10-23/10 2022
  • 10/10-16/10 2022
  • 03/10-09/10 2022
  • 26/09-02/10 2022
  • 05/09-11/09 2022
  • 22/08-28/08 2022
  • 15/08-21/08 2022
  • 08/08-14/08 2022
  • 18/07-24/07 2022
  • 11/07-17/07 2022
  • 04/07-10/07 2022
  • 20/06-26/06 2022
  • 06/06-12/06 2022
  • 30/05-05/06 2022
  • 16/05-22/05 2022
  • 09/05-15/05 2022
  • 02/05-08/05 2022
  • 25/04-01/05 2022
  • 18/04-24/04 2022
  • 04/04-10/04 2022
  • 28/03-03/04 2022
  • 21/03-27/03 2022
  • 14/03-20/03 2022
  • 07/03-13/03 2022
  • 28/02-06/03 2022
  • 21/02-27/02 2022
  • 14/02-20/02 2022
  • 07/02-13/02 2022
  • 31/01-06/02 2022
  • 24/01-30/01 2022
  • 17/01-23/01 2022
  • 10/01-16/01 2022
  • 13/12-19/12 2021
  • 06/12-12/12 2021
  • 29/11-05/12 2021
  • 22/11-28/11 2021
  • 15/11-21/11 2021
  • 08/11-14/11 2021
  • 25/10-31/10 2021
  • 18/10-24/10 2021
  • 11/10-17/10 2021
  • 04/10-10/10 2021
  • 27/09-03/10 2021
  • 13/09-19/09 2021
  • 30/08-05/09 2021
  • 23/08-29/08 2021
  • 16/08-22/08 2021
  • 09/08-15/08 2021
  • 19/07-25/07 2021
  • 12/07-18/07 2021
  • 05/07-11/07 2021
  • 28/06-04/07 2021
  • 21/06-27/06 2021
  • 14/06-20/06 2021
  • 31/05-06/06 2021
  • 17/05-23/05 2021
  • 03/05-09/05 2021
  • 26/04-02/05 2021
  • 19/04-25/04 2021
  • 12/04-18/04 2021
  • 29/03-04/04 2021
  • 22/03-28/03 2021
  • 15/03-21/03 2021
  • 01/03-07/03 2021
  • 22/02-28/02 2021
  • 15/02-21/02 2021
  • 08/02-14/02 2021
  • 01/02-07/02 2021
  • 25/01-31/01 2021
  • 11/01-17/01 2021
  • 04/01-10/01 2021
  • 21/12-27/12 2020
  • 14/12-20/12 2020
  • 30/11-06/12 2020
  • 23/11-29/11 2020
  • 09/11-15/11 2020
  • 02/11-08/11 2020
  • 12/10-18/10 2020
  • 05/10-11/10 2020
  • 28/09-04/10 2020
  • 07/09-13/09 2020
  • 31/08-06/09 2020
  • 24/08-30/08 2020
  • 17/08-23/08 2020
  • 10/08-16/08 2020
  • 03/08-09/08 2020
  • 27/07-02/08 2020
  • 20/07-26/07 2020
  • 13/07-19/07 2020
  • 06/07-12/07 2020
  • 29/06-05/07 2020
  • 22/06-28/06 2020
  • 08/06-14/06 2020
  • 01/06-07/06 2020
  • 18/05-24/05 2020
  • 04/05-10/05 2020
  • 27/04-03/05 2020
  • 20/04-26/04 2020
  • 13/04-19/04 2020
  • 06/04-12/04 2020
  • 30/03-05/04 2020
  • 23/03-29/03 2020
  • 16/03-22/03 2020
  • 09/03-15/03 2020
  • 24/02-01/03 2020
  • 17/02-23/02 2020
  • 03/02-09/02 2020
  • 27/01-02/02 2020
  • 20/01-26/01 2020
  • 13/01-19/01 2020
  • 06/01-12/01 2020
  • 30/12-05/01 2020
  • 16/12-22/12 2019
  • 02/12-08/12 2019
  • 25/11-01/12 2019
  • 18/11-24/11 2019
  • 11/11-17/11 2019
  • 04/11-10/11 2019
  • 28/10-03/11 2019
  • 21/10-27/10 2019
  • 14/10-20/10 2019
  • 07/10-13/10 2019
  • 30/09-06/10 2019
  • 23/09-29/09 2019
  • 09/09-15/09 2019
  • 02/09-08/09 2019
  • 26/08-01/09 2019
  • 19/08-25/08 2019
  • 12/08-18/08 2019
  • 29/07-04/08 2019
  • 22/07-28/07 2019
  • 15/07-21/07 2019
  • 24/06-30/06 2019
  • 17/06-23/06 2019
  • 10/06-16/06 2019
  • 03/06-09/06 2019
  • 27/05-02/06 2019
  • 20/05-26/05 2019
  • 13/05-19/05 2019
  • 06/05-12/05 2019
  • 29/04-05/05 2019
  • 22/04-28/04 2019
  • 15/04-21/04 2019
  • 08/04-14/04 2019
  • 01/04-07/04 2019
  • 25/03-31/03 2019
  • 18/03-24/03 2019
  • 11/03-17/03 2019
  • 04/03-10/03 2019
  • 18/02-24/02 2019
  • 04/02-10/02 2019
  • 21/01-27/01 2019
  • 14/01-20/01 2019
  • 07/01-13/01 2019
  • 24/12-30/12 2018
  • 17/12-23/12 2018
  • 10/12-16/12 2018
  • 03/12-09/12 2018
  • 26/11-02/12 2018
  • 19/11-25/11 2018
  • 12/11-18/11 2018
  • 05/11-11/11 2018
  • 29/10-04/11 2018
  • 22/10-28/10 2018
  • 15/10-21/10 2018
  • 01/10-07/10 2018
  • 24/09-30/09 2018
  • 17/09-23/09 2018
  • 10/09-16/09 2018
  • 03/09-09/09 2018
  • 27/08-02/09 2018
  • 13/08-19/08 2018
  • 06/08-12/08 2018
  • 30/07-05/08 2018
  • 16/07-22/07 2018
  • 09/07-15/07 2018
  • 02/07-08/07 2018
  • 25/06-01/07 2018
  • 18/06-24/06 2018
  • 11/06-17/06 2018
  • 04/06-10/06 2018
  • 28/05-03/06 2018
  • 21/05-27/05 2018
  • 14/05-20/05 2018
  • 07/05-13/05 2018
  • 30/04-06/05 2018
  • 23/04-29/04 2018
  • 16/04-22/04 2018
  • 09/04-15/04 2018
  • 02/04-08/04 2018
  • 26/03-01/04 2018
  • 19/03-25/03 2018
  • 12/03-18/03 2018
  • 05/03-11/03 2018
  • 26/02-04/03 2018
  • 19/02-25/02 2018
  • 12/02-18/02 2018
  • 05/02-11/02 2018
  • 29/01-04/02 2018
  • 22/01-28/01 2018
  • 15/01-21/01 2018
  • 08/01-14/01 2018
  • 01/01-07/01 2018
  • 25/12-31/12 2017
  • 18/12-24/12 2017
  • 11/12-17/12 2017
  • 04/12-10/12 2017
  • 27/11-03/12 2017
  • 20/11-26/11 2017
  • 13/11-19/11 2017
  • 06/11-12/11 2017
  • 30/10-05/11 2017
  • 23/10-29/10 2017
  • 16/10-22/10 2017
  • 09/10-15/10 2017
  • 02/10-08/10 2017
  • 25/09-01/10 2017
  • 18/09-24/09 2017
  • 11/09-17/09 2017
  • 04/09-10/09 2017
  • 28/08-03/09 2017
  • 21/08-27/08 2017
  • 14/08-20/08 2017
  • 07/08-13/08 2017
  • 31/07-06/08 2017
  • 24/07-30/07 2017
  • 17/07-23/07 2017
  • 10/07-16/07 2017
  • 03/07-09/07 2017
  • 26/06-02/07 2017
  • 19/06-25/06 2017
  • 12/06-18/06 2017
  • 05/06-11/06 2017
  • 29/05-04/06 2017
  • 22/05-28/05 2017
  • 15/05-21/05 2017
  • 08/05-14/05 2017
  • 01/05-07/05 2017
  • 24/04-30/04 2017
  • 17/04-23/04 2017
  • 10/04-16/04 2017
  • 03/04-09/04 2017
  • 27/03-02/04 2017
  • 20/03-26/03 2017
  • 13/03-19/03 2017
  • 06/03-12/03 2017
  • 27/02-05/03 2017
  • 20/02-26/02 2017
  • 13/02-19/02 2017
  • 06/02-12/02 2017
  • 30/01-05/02 2017
  • 23/01-29/01 2017
  • 16/01-22/01 2017
  • 09/01-15/01 2017
  • 02/01-08/01 2017
  • 26/12-01/01 2017
  • 19/12-25/12 2016
  • 12/12-18/12 2016
  • 05/12-11/12 2016
  • 28/11-04/12 2016
  • 21/11-27/11 2016
  • 14/11-20/11 2016
  • 07/11-13/11 2016
  • 31/10-06/11 2016
  • 24/10-30/10 2016
  • 17/10-23/10 2016
  • 10/10-16/10 2016
  • 03/10-09/10 2016
  • 26/09-02/10 2016
  • 19/09-25/09 2016
  • 12/09-18/09 2016
  • 05/09-11/09 2016
  • 29/08-04/09 2016
  • 22/08-28/08 2016
  • 15/08-21/08 2016
  • 08/08-14/08 2016
  • 01/08-07/08 2016
  • 25/07-31/07 2016
  • 18/07-24/07 2016
  • 11/07-17/07 2016
  • 04/07-10/07 2016
  • 27/06-03/07 2016
  • 20/06-26/06 2016
  • 13/06-19/06 2016
  • 06/06-12/06 2016
  • 30/05-05/06 2016
  • 23/05-29/05 2016
  • 16/05-22/05 2016
  • 09/05-15/05 2016
  • 02/05-08/05 2016
  • 25/04-01/05 2016
  • 18/04-24/04 2016
  • 11/04-17/04 2016
  • 04/04-10/04 2016
  • 28/03-03/04 2016
  • 21/03-27/03 2016
  • 14/03-20/03 2016
  • 07/03-13/03 2016
  • 29/02-06/03 2016
  • 22/02-28/02 2016
  • 15/02-21/02 2016
  • 08/02-14/02 2016
  • 01/02-07/02 2016
  • 25/01-31/01 2016
  • 18/01-24/01 2016
  • 11/01-17/01 2016
  • 04/01-10/01 2016
  • 28/12-03/01 2021
  • 21/12-27/12 2015
  • 14/12-20/12 2015
  • 07/12-13/12 2015

    E-mail mij

    Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.


    Gastenboek

    Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek


    Blog als favoriet !


    Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!