Open Monumentendag 2022: Binnenkijken in een uniek paleis Ontdek het aartsbisschoppelijk paleis, Wollemarkt 15, 2800 Mechelen
Het provinciebestuur beheert al meer dan 200 jaar het aartsbisschoppelijk paleis in Mechelen. Momenteel wordt er hard gewerkt aan de restauratie van de gevels. Op Open Monumentendag, 11 september, kan je het paleis en zijn tuin ontdekken.
In 1818 kreeg het Mechelse aartsbisschoppelijke paleis een grondige make-over met een nieuwe, neoklassieke gevel. Deze zit momenteel verborgen achter de stellingen voor een grondige restauratie. Achter die gevel gaat een uniek neoklassiek interieur schuil, één van de zeldzaam gaaf bewaarde architecturale realisaties uit de zogenaamde 'Hollandse periode' uit het begin van de 19de eeuw.
Gedeputeerde Luk Lemmens: “Het paleis is uniek in zijn soort. Het sobere neoklassieke ontwerp van de hofarchitect van koning Willem I, Charles Vander Straeten, werd in die 200 jaar weinig aangetast. De provincie draagt ook vandaag op een verantwoorde manier de zorg voor dit unieke erfgoed. Sinds 2008 investeren we in een gefaseerde restauratie. In 2019 werd de tuin hersteld naar de toestand van 1835. Momenteel krijgen de gevels hun subtiele kleurenpalet terug. Ook in de toekomst zetten we de werken verder, onder andere met de restauratie van het interieur.”
Op Open Monumentendag ontdek je de fraaie ontvangstzalen. Via de eretrap, de kapel en de ontvangstsalons met hun galerij portretten van de aartsbisschoppen, kom je in de troonzaal. Je wandelt ook door de recent gerestaureerde stiltetuin, met zijn zijn ha-ha (een vanuit het paleis onzichtbare afscheiding tussen het private en het publieke deel van de tuin), brevierpad (pad waarlangs priesters vroeger hun brevieren baden), Lourdesgrot en tuinpaviljoen.
Gedeputeerde Mireille Colson: “De provincie zet sterk in op de instandhouding van haar waardevol patrimonium. We willen deze inspanningen steeds breed delen met het publiek, via publicaties en evenementen. De stiltetuin van het paleis is gekend bij menig Mechelaar, maar de Open Monumentendag is de ideale gelegenheid om de nieuwsgierigen ook eens een blik achter de poort te gunnen.”
De openstelling van het paleis wordt georganiseerd door de stad Mechelen, in samenwerking met het provinciebestuur Antwerpen en het aartsbisdom Mechelen-Brussel. Er zijn ter plaatse gidsen aanwezig.
PRAKTISCHE INFO
Wanneer: Persmoment: dinsdag 6 september, 16.00u.
Op zondag 11 september is het paleis open van 10 tot 18u.
In Stormen Sterk, de indrukwekkende windmolen van Gierle, is binnenkort weer oogverblindend wit. Vorige week startte Stichting Kempens Landschap met de schilderwerken aan de molenromp en het schrijnwerk. Na de schilderwerken voert een molenmaker nog een technisch onderhoud uit aan enkele onderdelen van de molen. Stichting Kempens Landschap ontvangt voor de werken een premie van 31.277 euro van het agentschap Onroerend Erfgoed. De gemeente Lille draagt de overige kosten.
In Stormen Sterk is met zijn spanwijdte van 26,5 meter één van de grootste windmolens van België. Na een grondige restauratiebeurt werd de molen in 2014 opengesteld voor publiek. Jan De Haes, gedeputeerde van de provincie Antwerpen en covoorzitter van Stichting Kempens Landschap, vertelt: “ Sinds 2014 hebben de natuurelementen al flink op de molen ingewerkt: wind en regen, hitte en zon, sneeuw en vorst. De witte verflaag van toen is inmiddels dun geworden en ook de groene verf op ramen en poorten bladdert af. Het werd hoog tijd voor een grondige schilderbeurt, en daar zorgden we met Kempens Landschap dus voor. Vorige week maandag startte een vakman met het schilderen van de witte romp. Deze week wordt het schrijnwerk van een nieuwe lik verf voorzien.”
Gedeputeerde Kathleen Helsen, covoorzitter van Stichting Kempens Landschap, gaat verder: “De volgende weken wachten er nog een aantal klussen die de molenaars moeilijk zelf kunnen uitvoeren. Zo moeten de metalen roeden, waar de wieken aan vasthangen, op een andere manier vastgezet worden in de askop zodat ze bij droog weer niet meer bij elke omwenteling verschuiven. Ook aan enkele andere essentiële onderdelen van de molen zijn wat werken nodig om het monument verder te beschermen tegen weer en wind.Nade schilder komt dus ook nog de molenmaker langs voor een groot onderhoud.”
De romp en het schrijnwerk van de molen krijgen een nieuwe laag verf - Copyright: Stichting Kempens Landschap
Levend Monument
Kempens Landschap krijgt voor deze werken 70 procent premie, wat neerkomt op een bedrag van 31.277,10 euro. De gemeente Lille, die de molen in erfpacht heeft, neemt wel de overige kosten op zich.
Burgemeester Marleen Peeters: “Als lokaal bestuur zijn we blij met de samenwerking met Stichting Kempens Landschap. Als voorbeeld stellende erfgoedorganisatie kunnen ze immers 10 procent extra premie bekomen. Bovendien coördineren ze de werken. Daarin hebben ze heel wat expertise door de diverse molens die ze in hun bezit hebben. Daarnaast adviseren en ondersteunen ze ons bij de andere projecten die op en rond de molen leven, zoals de toekomstige bakkerswerking.”
Luc De Backer, schepen voor o.a. toerisme, vult aan:“Ook onze molenaars zijn natuurlijk van essentieel belang. Zij zorgen voor het dagelijks onderhoud van de molen en stellen de molen elke laatste zondag van de maand open voor het publiek. Dankzij hen kunnen jong en oud dit erfgoed komen beleven en kennismaken met het ambacht. Het is dan ook het partnerschap van drie partijen – zijnde Kempens Landschap, wij als gemeente en onze vrijwilligers – dat van de molen In Stormen Sterk een levend monument in topconditie maakt. En dat koesteren we uiteraard ten volle! Aanstaande zondag, met Open Monumentendag, kan je de molen trouwens bezoeken tussen 10:00 en 17 uur.”
Beleidsverantwoordelijken: Jan De Haes, N-VA, gedeputeerde van de provincie Antwerpen en covoorzitter van Stichting Kempens Landschap
Kathleen Helsen, cd&v, gedeputeerde van de provincie Antwerpen en covoorzitter van Stichting Kempens Landschap
Luc De Backer, Inzet, schepen van plattelandsontwikkeling – toerisme, eerste schepen
347 jonge Europese ministers vergaderen in Kalmthout Europa Direct trekt dit schooljaar opnieuw langs 10 locaties met EUropa Xpert workshops
Van 5 tot 16 september is Europa Direct met haar EUropa Xpert-workshop te gast in het Suske en Wiske Museum in Kalmthout. Hierbij combineren de leerlingen de EU met strips: het ene dagdeel leren ze bij over de EU en kruipen ze zelf in de huid van een Europese minister, het andere dagdeel gaan ze op Striptoer en nemen ze deel aan het Eurovisiestripfestival. De deelnemende scholen komen uit Stabroek, Schoten, Hoevenen, Kapellen, Brasschaat, Wuustwezel, Essen, Kalmthout en Antwerpen. Na Kalmthout strijken deze workshops dit schooljaar nog op negen andere locaties neer.
Strips en boeken vs. Laptops en tablets
EUropa Xpert is een interactieve workshop waarbij de jongeren in twee uur tijd alles over de Europese Unie leren én zelf aan de slag gaan als Europees minister en Europarlementariër. Ze stemmen over het volgend wetsvoorstel: “Moet de EU het gebruik van strips en leesboeken in de klas verplichten of moet ze eerder het gebruik van laptops en tablets stimuleren?”. “De workshop die Europa Direct ontwikkelde, combineert kennis over de EU met sociale vaardigheden zoals het formuleren van een eigen mening, luisteren naar anderen en samen een akkoord bereiken. Deze rollenspelen maken de werking van de Europese Unie concreet voor deze jonge doelgroep.” licht Kathleen Helsen, gedeputeerde voor Europese samenwerking, toe.
Striptoer en Eurovisiestripfestival
Het thema van de Raad van Ministers sluit naadloos aan bij het programma van het Suske en Wiske Museum. De leerlingen gaan met niemand minder dan Willy Vandersteen zélf op Striptoer in zijn oude villa en verzamelen de ingrediënten voor een goed stripverhaal. Uiteraard ontmoeten ze ook zijn bekendste slechteriken én mag een tijdreisje niet aan het bezoek ontbreken. Nadien nemen de leerlingen deel aan het Eurovisiestripfestival. Welke inwoner van welk Europees land wordt de winnaar van deze zesde editie en krijgt hiermee eeuwige roem…?
Klas IPOS De Tuimelaar van school Schoten in actie tijdens de EUropa Xpert-workshop –
Copyright: Provincie Antwerpen
Rondreis langs 10 locaties
Het Suske en Wiske Museum is de eerste halte van de rondreizende EUropa Xpert workshops dit schooljaar. Later schooljaar strijken de workshops nog neer in het PIME in Lier, de Warande in Turnhout, Kasteel d’Ursel in Hingene, De Averegten in Heist-op-den-berg, het Havenhuis in Antwerpen, Kamp C in Westerlo, het Provinciehuis in Antwerpen, het Vrijbroekpark in Mechelen en de Hooibeekhoeve in Geel. De deelnemende klassen combineren steeds de EUropa Xpert-workshop met een aanbod op maat van de gastlocatie. Ook dit jaar zaten alle plaatsen snel vol. Als alternatief kunnen leerkrachten die geen plekje konden bemachtigen met de handleiding ‘Europa, hoe leg ik dat uit?’ en ondersteunende webinars ook zelf met EUropa Xpert aan de slag in hun klas.
PRAKTISCHE INFO
Wanneer: 5 tot 16 september 2022
Deelnemende scholen:
05/09: IPOS De Tuimelaar, Schoten en GBS Maatjes, Kalmthout
06/09: Sint Catharina, Stabroek
08/09: Sint-Calasanz, Hoevenen
09/09: Sint-Calasanz, Hoevenen
12/09: Vincentius, Essen
13/09: Mater Dei Drihoek, Brasschaat en Berkenbeen BuO, Wuustwezel
15/09: GO! Irishof, Kapellen
16/09: SB Aan de Stroom, Antwerpen
Waar: Suske en Wiske Museum, Beauvoislaan 98, 2920 Kalmthout
Europa Direct provincie Antwerpen is een informatiecentrum over de EU, opgericht door de provincie Antwerpen in samenwerking met de Europese Commissie en FOD Buitenlandse Zaken. Een belangrijke pijler van deze dienst is het aanbod voor scholen met workshops, vormingen en lesmaterialen. In de EU zijn er 400 van die Europa Direct informatiecentra. Ze beantwoorden vragen en organiseren acties om het Europese bewustzijn aan te wakkeren en burgers te betrekken bij de toekomst van de EU.
Beleidsverantwoordelijke: Kathleen Helsen, cd&v, gedeputeerde bevoegd voor Europese samenwerking
Wielermuseum De Velodroom trekt tijdelijk naar Limburg
Vanaf 8 tot 11 september 2022, Cultureel Centrum Lanaken, Aan de Engelse Hof 10, Lanaken
De Limburg fietsvierdaagse uit Lanaken en fietsbelevingscentrum De Velodroom uit Boom slaan de handen in mekaar voor een thematische wielertentoonstelling. Deelnemers van de fietsvierdaagse kunnen vanaf 8 september genieten van heel wat unieke wielertruitjes uit het verleden van de Tour De France.
Tijdens de fietsvierdaagse kunnen de deelnemers de prachtige streek rond Lanaken ontdekken. Naast het sportieve gebeuren kunnen de fietsers zich helemaal onderdompelen in de wielerwereld door deze unieke tijdelijke tentoonstelling te bezoeken.
In samenwerking met fietsbelevingscentrum “De Velodroom” van Provinciaal Recreatiedomein De Schorre wordt het cultureel centrum aangekleed met een aantal unieke wielertruien uit het verleden van de Tour De France. Gele, groene en bolletjestruien geven inkleuring én brengen verhalen met zich mee. Zo hangt er een gele trui, gesigneerd door 17 ex Tourwinnaars die samen 35 keer de Tour De France wonnen. Ook bewonder je er een rode én een combinatietrui.“Dit evenement zet in op beleving”, zegt diensthoofd toerisme Lanaken Katrijn Vrancken. “Vandaar voorzien we routes voor recreanten, wielertoeristen, mountainbikers en families. In het cultureel centrum is het gezelligheid en ambiance troef met live muziek én deze fantastische collectie wielermemorabilia die men kan bezichtigen.” De tijdelijke tentoonstelling richt zich op de deelnemers van deze fietsvierdaagse, maar ook de buurtbewoners en bezoekers van het cultureel centrum kunnen deze tentoonstelling gratis komen bezoeken.
“Na een geslaagde samenwerking met woonzorgcentrum De Vaeren in Rumst, steekt onze tijdelijke tentoonstelling over de Tour De France nu de provinciale grens over naar Limburg”, zegt gedeputeerde Mirelle Colson. “We grijpen deze kans om nog meer mensen te kunnen laten meegenieten van onze rijke wielergeschiedenis.”
Een klein onderdeel van de tijdelijke tentoonstelling in Lanaken – Copyright: CC Lanaken
Bezoek wielermuseum De Velodroom
Heb je na het bekijken van de tentoonstelling in Lanaken de smaak te pakken? Plan dan een een bezoek aan wielermuseum De Velodroom in Boom. Het uithangbord van het fietsbelevingscentrum blijft de ruime collectie aan wieleritems, met méér dan 1500 wielertruien, 40 fietsen, 3000 boeken en nog zoveel andere fietsschatten. Naast een selectie uit deze collectie, ontdek je in De Velodroom ook de geschiedenis van de lokale wielerhelden en de Boomse velodroombouwersfamilie Apostel-Mampaey, zij bouwden wielerpistes over heel West-Europa. De tijdelijke tentoonstelling “Van Michaux tot Merckx” die er te zien is, werd net verlengd tot 11 december 2023.
Een bezoek aan het museum kost 2,7 euro en je kan online reserveren via www.develodroom.be.
Wielergeschiedenis waar je maar wil
Wil je je graag verder onderdompelen in het wielrennen in je woonkamer of in de file? Download dan de gratis podcast van fietsbelevingscentrum De Velodroom. In “Koerstrui” gaat Ruben Van Gucht het gesprek aan met verschillende bekende namen uit de wielerwereld. De centrale gast kiest zijn/haar 3 favoriete koerstruien uit de collectie van De Velodroom en de verhalen volgen automatisch. Bekijk de podcast gratis op Youtube of luister op Spotify of Apple Podcast.
PRAKTISCHE INFO
Wanneer: Van 8 t.e.m. 11 september 2022
Waar:
Cultureel Centrum Lanaken, Aan de Engelse Hof 10, Lanaken
Ontdek iconisch Varend Erfgoed aan het MAS tijdens de Open Monumentendag
Monumentenwacht stelt werking aan de hand van kinderspeurtocht voor
Maak op Open Monumentendag op zondag 11 september kennis met Varend Erfgoed en Monumentenwacht op de Droogdokkensite aan het MAS. Je kan er onder andere de schooltjalk ‘de Gerlache’ en de iconische ‘Westhinder’ en ‘M477 Oudenaarde’ bekijken. Kinderen ontdekken tijdens een speurtocht in de kleine botenloods van Stormkop de werking van Monumentenwacht.
Tijdens de Open Monumentendag kan je op de Droogdokkensite niet alleen de boten uit de collectie van het MAS bekijken, ook talrijke vaartuigen in het beheer van een vereniging of van een privé-eigenaar liggen hier aangemeerd. Zo vind je er naast de schooltjalk ‘de Gerlache’ ook de iconische ‘Westhinder’ en de M477 Oudenaarde, de twee schepen die vorig jaar nog de Erfgoedprijs van de provincie Antwerpen in de wacht sleepten.
Gedeputeerde Luk Lemmens: “Het is niet toevallig dat het Antwerpse team Monumentenwacht het voortouw neemt bij de zorg voor varend erfgoed. Twee derden van de reeds bij Monumentenwacht aangesloten boten liggen in onze provincie aangemeerd. In de eerste plaats richten we ons op vaartuigen die beschermd zijn als ‘varend erfgoed’ of opgenomen zijn in de inventaris van het agentschap Onroerend Erfgoed. Maar ook andere vaartuigen kunnen lid worden van Monumentenwacht, voor zover ze hun waardevolle karakter niet hebben verloren.”
Voor de kinderen heeft Monumentenwacht een speurtocht op touw gezet met negen speelse maar leerrijke quizvraagjes die tijdens een wandeling opgelost kunnen worden. Je vindt de speurtocht in de kleine botenloods van Stormkop. Je kan er ook terecht bij de infostand van Monumentenwacht met al je vragen.
Monumentenwacht draagt zorg voor Varend Erfgoed
Monumentenwacht stimuleert het onderhoud van waardevol erfgoed. Ook de toestand van historische vaartuigen kunnen ze in kaart brengen. Daarvoor voert ze op de vaartuigen uitgebreide inspecties uit. Zo komen de romp, het dek, de dekuitrusting, de besturing, het schrijnwerk en de interieurinrichting uitgebreid aan bod. Een inspectie gebeurt in principe visueel en niet-destructief, en is beperkt tot de zichtbare gedeelten die veilig bereikbaar zijn.
Als eigenaar kan je met het inspectierapport aan de slag. Je krijgt naast een gedetailleerd overzicht van de toestand van het vaartuig, ook adviezen over onderhoud en preventieve maatregelen. Het rapport verwijst zo nodig door voor verder onderzoek of naar geschikte specialisten. Een overzichtstabel vormt een uitstekende basis om werken te plannen. Kortom: de rapporten van Monumentenwacht vormen een eenvoudige aanzet voor het opstellen van een beheersprogramma, de aanvraag van premies van het agentschap Onroerend Erfgoed of om een certificaat van onderzoek (CvO) te onderbouwen. Voor vragen en meer info kun je terecht bij Monumentenwacht Provincie Antwerpen op het nummer 03 203 67 80 of via het mailadres monumentenwacht@provincieantwerpen.be.
HOBOKEN 06_09_2022 rond 14,00 uur brand uigeproken in de emiel de harvenstraat nr60 de brandweer was zeer snel terplaatsen zodoende bleef de brand pererkt tot de zetel die de oorzaak was de brandweer wagens moesten achteruit de straat rijden werken en te smalle kruispunten
HOBOKEN 06_09_2022 rond 14,00 uur brand uigeproken in de emiel de harvenstraat nr60 de brandweer was zeer snel terplaatsen zodoende bleef de brand pererkt tot de zetel die de oorzaak was de brandweer wagens moesten achteruit de straat rijden werken en te smalle kruispunten
Provinciaal Onderwijs Antwerpen breidt OKAN-werking verder uit
Het Provinciaal Onderwijs Antwerpen zet zich het komende schooljaar extra in voor anderstalige nieuwkomers. Vanaf 1 september zullen PTS Boom en PITO Stabroek onthaalklassen voor anderstalige nieuwkomers (OKAN) organiseren. Vorig schooljaar kon ook PTS Mechelen al snel schakelen door na de paasvakantie een OKAN-klas voor Oekraïense kinderen in te richten.
De uitbereiding van de OKAN-werking past binnen de ambitie van het Provinciaal Onderwijs Antwerpen om de ongekwalificeerde uitstroom van leerlingen tegen te gaan. Door
in te zetten op OKAN kunnen we doelgericht werken rond het taalbegrip van nieuwkomers. Zo zorgen we ervoor dat leerkrachten met ex-OKAN-leerlingen zich niet in eerste instantie moeten richten op taalbegrip maar zich beter kunnen focussen op de inhoud van de vakken.
“Het organiseren van OKAN-klassen is voor de provincie een logische keuze”, vertelt gedeputeerde Luk Lemmens, bevoegd voor Onderwijs. “Onderzoek heeft uitgewezen dat naast het opleidingsniveau van de moeder, vooral taalachterstand bepalend is voor het al dan niet behalen van een diploma of getuigschrift. We doen het dus in de eerste plaats om deze kwetsbare jongeren een betere toekomst te bieden. Maar ook voor onze leerkrachten in de jaren na de onthaalklassen is het een waardevolle ondersteuning. Zij krijgen de ruimte om meer te focussen op de inhoud van hun lessen in plaats van zich in eerste instantie te moeten richten op taalbegrip.”
De vraag naar onthaalklassen voor anderstalige nieuwkomers blijft groot. Door het aanbieden van OKAN-klassen in drie van haar secundaire scholen wil de provincie Antwerpen solidair zijn. Door de goede verstandhouding met alle betrokken partijen uit te regio en de inzet van een team geëngageerde leerkrachten heeft de provincie er alle vertrouwen in dat ook dit schooljaar heel wat kinderen kunnen worden geholpen.
Vijf OKAN-klassen met meer dan 16 nationaliteiten
Op 1 september zullen er meer dan 60 leerlingen starten in de OKAN-klassen van PTS Mechelen, PTS Boom en PITO Stabroek. De leerlingen van PITO zullen les volgen op de campus in Kapellen. Door de aanslepende oorlog zijn de Oekraïense leerlingen ook dit jaar weer in de meerderheid. In totaal noteerde het Provinciaal Onderwijs Antwerpen meer dan 16 nationaliteiten voor de OKAN-klassen. Daardoor kunnen er heterogene klasgroepen worden samengesteld wat de tweedetaalwerving stimuleert.
PTS Mechelen richt ook komend schooljaar weer OKAN-klassen in - Copyright: Provincie Antwerpen
Eerste voorzet door PTS Mechelen
Op 19 april 2022 stapten in PTS Mechelen voor het eerst 16 Oekraïense leerlingen tussen 12 en 17 jaar door de schoolpoort. De onthaalklas kwam er in nauw overleg met het GO! Onderwijs en VORM, de Katholieke Scholen Regio Mechelen. Omdat deze twee scholengroepen de bestaande wachtlijst in de Mechelse regio wegwerkten, kon PTS Mechelen zich focussen op de opstart van hun OKAN-werking met een homogene groep leerlingen. Al snel bleek dat een succesverhaal en op 16 mei kon er daarom al een tweede klas worden opgestart. In deze groep zaten leerlingen met verschillende nationaliteiten.
NT2 in het volwassenenonderwijs
Ook het volwassenenonderwijs van CVO Vitant is met haar NT2-opleidingen (Nederlands als tweede taal) een belangrijke troef van het provinciale onderwijs in de strijd tegen taalachterstand.
Boerenkrijgmonument weer op vertrouwde plek in Gestel
Het boerenkrijgmonument van Gestel, deelgemeente van Berlaar is terug van weggeweest. Stichting Kempens Landschap liet het beeld vorige zomer weghalen voor een grondige restauratie. Het monument dat deel uitmaakt van het beschermde dorpsgezicht staat weer te pronken als weleer op het kerkhof van de pittoreske gemeente.
Het boerenkrijgmonument prijkt al sinds 1898 op het kerkhof achter de kerk in Gestel. Het is een aandenken aan de woelige strijd die in 1798 de kleine gemeente even op haar grondvesten deed daveren. Na al die jaren was het beeld aan restauratie toe. Stichting Kempens Landschap ontving hiervoor een premie van het agentschap Onroerend erfgoed , goed voor 70 procent van de kostprijs.
Kathleen Helsen, gedeputeerde van de provincie Antwerpen en covoorzitter van Stichting Kempens Landschap licht toe: “De in het oog springende blauwe globe schilferde helemaal af, net als de andere verflagen op het beeld. Ook de sokkel was er erg aan toe. Die vertoonde namelijk verschillende barsten, waardoor het beeld niet erg stabiel meer stond. Bij het wegnemen van dit monument zijn we dus heel voorzichtig te werk moeten gaan.”
“In het atelier van de restaurateur in Essen werd het beeld helemaal gereinigd en de verflagen verwijderd. Om het beeld te stabiliseren werd eerst het nodige onderzoek gedaan. Zo konden we de nodige structurele herstellingen doen”, vult Jan De Haes, gedeputeerde van de provincie Antwerpen en covoorzitter van Stichting Kempens Landschap, aan.
Het boerenkrijgmonument werd helemaal in ere hersteld. - Copyright: Stichting Kempens Landschap
Jarenlange samenwerking
Als één van de meest schilderachtige plekken van de provincie Antwerpen, werd het centrum van Gestel in 1992 erkend als een beschermd dorpsgezicht. In 2010 startte de gemeente met de opwaardering ervan. Walter Horemans, burgemeester van Berlaar: “Daarvoor deden we een beroep op de expertise van Stichting Kempens Landschap. Onder hun coördinatie werden onder andere de pastorij en de kerkhofmuur gerestaureerd. Het was voor ons dus een logische stap om hen opnieuw in te schakelen voor de restauratie van dit monument.”
Beleidsverantwoordelijken: Jan De Haes, N-VA, gedeputeerde van de provincie Antwerpen en covoorzitter van Stichting Kempens Landschap
Kathleen Helsen, CD&V, gedeputeerde van de provincie Antwerpen en covoorzitter van Stichting Kempens Landschap 7
Zilvermeer bestelt reuzegrote 3D-geprinte zonnebril bij Kamp C
Provinciaal Recreatiedomein Zilvermeer heeft een nieuwe blikvanger, op het strand prijkt een reuzegrote zonnebril. Deze bril is 1,8 meter hoog en werd op vraag van het Zilvermeergeconstrueerd met de 3D-betonprinter van Kamp C, het Provinciaal Centrum voor Duurzaamheid en Innovatie in de Bouw. Studenten aan de bouwopleiding van de Thomas More Hogeschool deden op die manier kostbare praktijkervaring op.
Op zoek naar een originele blikvanger klopte de directie van recreatiedomein Zilvermeer aan bij Kamp C. De deal om een grote zonnebril te printen met een 3D-betonprinter was snel beklonken. Studenten uit de studierichting Bachelor Bouw aan de Thomas More-campus in Geel werkten deze opdracht van A tot Z uit.
“Als je zo’n object op de klassieke manier zou maken, zou er heel veel tijd kruipen in het maken van een houten bekisting op maat. Het materiaal van die bekisting zou na het betonstorten ook weggegooid moeten worden. Niets daarvan in dit geval. Met onze betonprinter hadden we de onderdelen van de bril in een mum van tijd geprint zonder bekistingsmateriaal. Het resultaat illustreert ook de grote vormvrijheid bij 3D-printen,” stelt Marijke Aerts, projectverantwoordelijke bij Kamp C.
Deze opdracht is gerealiseerd binnen het EFRO-project KIEM (voluit Kennisdeling, Inspiratie, Eliminatie van barrières en Marktintroductie). “Met dat Europese project willen we de introductie van het 3D-betonprinten in de bouwsector versnellen. We doen dat door zoveel mogelijk organisaties, bedrijven, scholen en kennisinstellingen met deze techniek te laten kennismaken. Publieke uithangborden zoals deze zonnebril helpen ook een handje,”weet Kathleen Helsen, voorzitter van Kamp C en gedeputeerde voor Europese Samenwerking. “Er zullen binnenkort nog meer van die objecten opduiken op verschillende plaatsen: bij Technopolis, in de Brabanthallen, bij POM Limburg in Diepenbeek, … van een ontvangstbalie tot een fietsenstalling.”
De zonnebril op het strand van het Zilvermeer is 1,8 meter hoog, 5 meter lang en weegt zo’n 4,5 ton. De studenten van de Thomas More Hogeschool hebben er 8 dagen aan gewerkt. De zonnebril werd geprint op de printsite van Kamp C en vervoerd in 3 delen met een vrachtwagen met een kraan.
Gedeputeerde bevoegd voor recreatiedomeinen Mireille Colson is opgetogen met de mooie eyecatcher: “De provincie wil met haar recreatiedomeinen kwaliteitsvolle, betaalbare en duurzame vrije tijd aanbieden, dichtbij huis. Tijdens de warme zomerse dagen biedt het prachtige strand en de zwemvijver van het Zilvermeer verfrissing en ontspanning tijdens een deugddoende vakantie. Met de unieke eyecatcher heeft een strand een extra leuke uitstraling, goed voor de mooiste vakantiefoto’s.”
Het project is gerealiseerd mede dankzij de daadwerkelijke steun van onze partners, waaronder ook de bouwbedrijven Beneens, Vanhout en CONCRETE HOUSE.
De projecten C3PO en KIEM hebben ertoe geleid dat CONCRETE HOUSE uitvoeringen gaat doen met 3D-geprint beton, dit voor zowel woningen als voor andere objecten. Dit zal gebeuren onder de naam 3D – CONCRETE. Meer info www.3dconcrete.be.
Beleidsverantwoordelijke: Kathleen Helsen, cd&v, gedeputeerde bevoegd voor Kamp C en Europese Samenwerking
Beleidsverantwoordelijke: Mireille Colson, N-VA, gedeputeerde bevoegd voor recreatie- en groendomeinen
#KampC:Kamp C is hetprovinciaal Centrum voorDuurzaamheid en Innovatie in de Bouw.
Kamp C wil lokale overheden, bouwbedrijven en burgers inspireren en activeren om over te stappen naar een duurzame samenleving. Dat doet Kamp C door neutraal en onafhankelijk advies te geven op het vlak van duurzaamheid en innovatie, en door lokale overheden en de bouwsector te betrekken bij vernieuwende projecten.
Feestelijke familiedag zet landbouw in de spotlights Zondag 11 september, 13 uur, provinciaal onderzoekscentrumHooibeekhoeve
Landbouwschool Sint-Jozef uit Geel, Hooibeekhoeve en Landbouwcentrum voor Voedergewassen (LCV vzw) slaan de handen in elkaar en organiseren samen een feestelijke zondagnamiddag. Leer samen de verschillende mooie gezichten van landbouw kennen door op de grasvelden langs de tractor- en kleinveetentoonstelling van de Werkgroep Landbouw en de Kleinveebond van Geel te struinen en de landbouwomgeving te verkennen met een huifkar. Of strijk neer op ons gezellige zomerterras terwijl je kroost geniet van de springkastelen, rodeostier, exclusief doolhof, Vlaamse spelletjes, demonstraties schapendrijven, boomslepen met paarden en doggy dance.
Veiligheid op landbouwwegen
Iedereen rijdt, fietst of wandelt wel eens voorbij een tractor, maar weet je ook dat tractorbestuurders vanuit hun cabine niet alles zien gebeuren rond hen? Net zoals bij vrachtwagens, kan je vanuit een tractor ook niet alle ruimten rond het voertuig waarnemen. Bij de zogenaamde blinde hoeken kijken de bestuurders over andere weggebruikers. De Werkgroep Landbouw zal tijdens de familiedag focussen op de veiligheid op landbouwwegen en het sensibiliseren van de aanwezigen. Zo kan je plaatsnemen in een tractor en met eigen ogen zien metwelke blinde hoeken de bestuurders van landbouwvoertuigen rekening houden.
Rondleiding in de stallen
Nu we alweer een droge zomer beleven, ondervinden we aan den lijve hoe belangrijk water is. Ook op een melkveebedrijf heb je veel water nodig. Op het erf en in de melkveestallen van het provinciale onderzoekscentrum voor melkveehouderij en voedergewassen Hooibeekhoeve kom je via enkele bemande en onbemande haltes meer te weten over watergebruik, waar onze melk vandaan komt, hoe jonge kalfjes opgroeien tot sterke melkkoeien en wat er op het menu staat in de melkvee- en jongveestal. Als je de QR-codes aan de verschillende haltes wil scannen, heb je een smartphone nodig. Je kan uiteraard ook zonder smartphone de rondleiding volgen.
Hooibeekhoeve grijpt deze familiedag ook graag aan om over het actuele waterproject Life ACLIMAte vertellen. Als één van de projectpartners van Life ACLIMA ondersteunt Hooibeekhoeve melkveebedrijven en akkerbouwers om op een toekomstgerichte en duurzame manier te voorzien in hun waterbehoefte. Door in te zetten op waterbesparing en -infiltratie, het verhogen van hemelwatergebruik, waterhergebruik en duurzame alternatieve waterbronnen kunnen land- en tuinbouwers beter omgaan met de dalende waterbeschikbaarheid als gevolg van klimaatverandering.
Sfeerbeeld melkveestal Hooibeekhoeve - Copyright: Zidis photography voor provincie Antwerpen
Vier mee onze verjaardag
Zowel de landbouwschool als Hooibeekhoeve en het Landbouwcentrum voor Voedergewassen (LCV vzw) hebben in 2022 wat te vieren. Ze worden respectievelijk 100, 50 en 25! Redenen te over om samen op 11 september een groot feest te bouwen! Met deze familiedag willen we iedereen op een speelse en informatieve manier laten voelen en beleven wat landbouw betekent in ons dagelijks leven.
Recreatiegedeelte De Lilse Bergen vrijgegeven door parket en opnieuw toegankelijk
In het provinciaal recreatiedomein De Lilse Bergen is op donderdag 11 augustus een man dood aangetroffen. Het parket startte een onderzoek en sloot daarom het recreatiegedeelte van het domein. Het recreatiegedeelte van het domein is vandaag, vrijdag 12 augustus terug open voor het publiek. In het provinciaal recreatiedomein De Lilse Bergen is op donderdag 11 augustus een man dood aangetroffen. De man werd als vermist opgegeven en na een zoektocht door een redder gevonden in het water. De reanimatiepoging heeft jammer genoeg niet meer geholpen.
Het parket startte een onderzoek en sloot daarom het recreatiegedeelte van het domein. De camping bleef open. Het parket heeft na het onderzoek ter plaatse het recreatiegedeelte van De Lilse Bergen vrijgegeven. Het recreatiegedeelte van het domein is vandaag, vrijdag 12 augustus terug open voor het publiek. En dit volgens de normale uren van 10.00 tot 21.00 uur. Meer info: www.delilsebergen.be
De directeur en medewerkers van het domein zijn aangeslagen door het gebeuren en leven mee met de familie. De betrokken redders en de familie van de overleden persoon worden begeleid.
De gerechtelijke vaststellingen zijn intussen afgerond. Voor meer informatie hierover kan u terecht bij de persverantwoordelijke van het parket.
Gelieve geen vragen te stellen aan het personeel, de redders en bezoekers van De Lilse Bergen over het overlijden. Het personeel van De Lilse Bergen zal deze uit respect voor de familie niet beantwoorden. U kan terecht bij Bart Verheyen, de directeur van het domein.
Beleidsverantwoordelijke: Mireille Colson, N-VA, gedeputeerde bevoegd voor recreatiedomeinen
Zwarte Neet wordt visvriendelijke waterloop Op 16 augustus starten de werken aan de nieuwe vispassage in de Zwarte Neet te Retie
Om kwetsbare vissoorten meer kansen te geven, gaat de provincie Antwerpen een hoge visonvriendelijke stuw vervangen en de Zwarte Neet herinrichten tot een meer natuurlijke waterloop. Zo kan de beek ook beter overweg met extreme weersomstandigheden. De werken nemen ongeveer twee maanden in beslag. In die periode zal er aan de wandelbrug in wijk Hodonk een omleiding zijn voor fietsers en wandelaars.
De Zwarte Neet is een belangrijke waterloop voor Europees beschermde vissen zoals rivierdonderpad, beekprik en kleine modderkruiper. Ter hoogte van Hodonk bevindt zich een stuw in de waterloop die het de vissen onmogelijk maakt opwaarts te zwemmen. Maar ook stroomopwaarts bevinden zich goede plekjes om te schuilen, te paaien en voedsel te vinden.
Een bijkomend probleem is dat de Zwarte Neet daar veel te breed is. Daardoor daalt het waterpeil te veel in de zomer en valt de stroming grotendeels weg. Het gebrek aan water en zuurstof in de waterloop is nefast voor vissen.
Een hoge stuw met waterval van 60 centimeter verhindert vissen om stroomopwaarts te geraken
Weg met de stuw
Aannemer van Raak start op dinsdag 16 augustus met het verwijderen van de stuw. Het hoogteverschil wordt geleidelijk afgebouwd dankzij een nieuwe vispassage die loopt tot de monding van het Goorneetje en daar aansluit op de bestaande bodem. Om meer variatie in het beekprofiel te krijgen, legt de provincie de helling aan als een smal zomerbed dat meandert binnen een breder winterbed. Meer afwisseling in diepte en stroomsnelheid bevordert de leefomgeving van de vissen.
Gedeputeerde Jan de Haes vult aan: “Niet alleen vissen zullen gebaat zijn door onze ingrepen. We zorgen er ook voor dat we wateroverlast beperken. Op een hoger gelegen locatie aan de rivier komt er een kleine natuurlijke overloop naar het bos op linkeroever. Tijdens zware regenval dient dit bos met gracht als tijdelijke buffer. Een deel van het water infiltreert in de bodem, de rest loopt vertraagd terug naar de Zwarte Neet”.
Verkeersomleiding tijdens de werken
Ter hoogte van de parking aan Brand zal het werfverkeer even de baan opdraaien tot aan de toegang van de visvijver. De wandelaars en fietsers krijgen elk een omleidingsroute omdat het pad langs de Zwarte Neet niet toegankelijk zal zijn. Tijdens de werken in de directe omgeving van de wandelbrug over de Zwarte Neet is er een tijdelijke omleiding via de Leistraat en Hodonk.
Omleiding voor de vissen?
De werken in de beek laten ook de vissen niet onberoerd. Tijdens de eerste week zal de provincie daarom zoveel mogelijk vissen vangen en verderop weer veilig uitzetten.
Wilt u deze visredding van nabij volgen?
Kom dan op 17 augustus om 10u naar de parking aan Brand te Retie.
Beleidsverantwoordelijke: Jan De Haes, gedeputeerde bevoegd voor milieu, natuur en water
Ontdekkingsparcours met bio-ijsjes langs de Netedijk PIME profileert zich als ideale pauzeplek voor fietsers en wandelaars langs de Nete
Een tochtje langs de Nete brengt met een bries in de haren wat verkoeling tijdens de zomer. Provincie Antwerpen zorgt deze vakantiemaanden voor extra verfrissing aan de Netedijk. Zo kun je vlak naast het water alle dagen vrij terecht in de grote tuin van het Provinciaal Instituut voor Milieu-Educatie, kortweg PIME. Ideaal voor gezinnen met kinderen, die zo even tussen de bomen kunnen verpozen of op onderzoek gaan bij de poelen. De vele picknicktafels nodigen uit tot gezellig buiten eten in het groen, en tijdens het weekend kun je er terecht voor heerlijk bio-ijs!
“Vanuit de provincie vinden we het belangrijk dat mensen terecht kunnen in de natuur”, zegt gedeputeerde Jan De Haes. “De tuin van het PIME is tot nu toe vooral gekend bij schoolgaande jeugd, die er in de tuin en langs de Nete les krijgen over natuur en milieu. Wat niet iedereen weet, is dat je alle dagen het domein vrij kan bezoeken, van zonsopgang tot zonsondergang.”
“En met het nieuwe zomeraanbod wordt de tuin nog interessanter, zowel voor een korte pitstop tijdens het wandelen of fietsen, als voor een tof uitstapje met het gezin”, vervolgt gedeputeerde Mireille Colson.
De tuin grenst aan de Netedijk en is daardoor zowel te voet als met de fiets heel gemakkelijk bereikbaar. Vanop het fiets- en wandelpad loop je er zo rechtstreeks binnen. Het moderne, witte gebouw van PIME vind je net ten zuiden van de ring van Lier.
“Iedereen is welkom om hier in onze tuin gewoon even te rusten of te ravotten”, vertelt PIME-directeur Gerd Goris. “En ook voor nieuwsgierige natuuronderzoekers-in-spe valt er heel wat te beleven. Zo vind je hier een uitgebreid beleefparcours voor kinderen, waarmee ze spelenderwijs ontdekken wat er hier allemaal groeit en leeft in het water, onder de grond of tussen de bomen. Er zijn verschillende plekjes voor een zalige picknick in het groen, die je tijdens het weekend kunt afronden met een lekker ijsje.”
Gedeputeerden Jan De Haes en Mireille Colson genieten in de PIME-tuin van een heerlijk bio-ijsje. Copyright: provincie Antwerpen
Bio-ijs langs het water
Op zaterdag en zondag vind je hier sinds kort inderdaad ook een ijskraampje met heerlijk bio-ijs.
“Ik maak al zeven jaar met veel liefde bio-ijsjes”, zegt Nahid Anwari, zaakvoerder van ‘t IJsateljee in Boortmeerbeek. “De beste en eerlijkste complimenten komen altijd van de kinderen. Als ze me zeggen dat het ijs lekker is en zelfs het beste ijs in de buurt is, dan weet ik dat het goed zit. Voor mij is biologisch de norm. Ons ijs bevat niet meer dan vier of vijf ingrediënten en alles is natuurlijk, zonder kunstmatige kleur- en smaakstoffen.”
Op pad met de domeinwachter
Op 28 augustus gidst de domeinwachter van Neteland je gratis rond in dit domein en de tuin van het PIME. Inschrijven kan via deze pagina.
PRAKTISCHE INFO
Het witte gebouw en de tuin van PIME liggen aan de Mechelsesteenweg 365, tussen Lier en Duffel. De tuin is ook rechtstreeks bereikbaar vanaf de Netedijk en ligt vlakbij fietsknooppunt 31. Je fiets plaats je makkelijk in een van de fietsenstallingen; aan de straatzijde vind je een parking voor auto’s.
In de tuin van PIME vind je picknickplekken, zitbanken en een beleefparcours voor jonge kinderen.
Ook goed om weten: bij het PIME gebouw vind je enkele openbare toiletten. Altijd handig tijdens een zomerse uitstap!
Beleidsverantwoordelijken provincie Antwerpen: Jan De Haes, N-VA, gedeputeerde bevoegd voor Gebiedsprogramma Kleine Nete Mireille Colson, N-VA, gedeputeerde bevoegd voor Toerisme
Vanaf 13 augustus tot en met 25 september kan jong en oud weer komen verdwalen in het maisdoolhof in Beerzel, een deelgemeente van Putte. Al voor de zevende keer richt Stichting Kempens Landschap met de steun van de gemeente Putte het 6 hectare grote landbouwveld aan de Peredreef in als een labyrint waarin de bezoekers op zoek moeten naar de uitgang.
Afgelopen maanden werd er weer ijverig gewerkt op het landbouwveld aan de Peredreef in Beerzel. In mei werd de mais voor het doolhof op het terrein ingezaaid. Kathleen Helsen, gedeputeerde van de provincie Antwerpen en covoorzitter van Stichting Kempens Landschap licht toe: “Het maisdoolhof maken is een behoorlijk intensief werkje. Vooraleer de mais wordt geplant, ontwerpt een architect het grondplan. Een landmeter gaat daarna aan de slag om de gangen op het veld uit te zetten met duizenden bamboestokjes. Vervolgens worden de maisplantjes in de gangen handmatig verwijderd en wordt regelmatig het onkruid gewied.”
“Dit jaar staat het maisdoolhof in het teken van de windmolen. Dat is niet zomaar. Stichting Kempens Landschap viert dit jaar haar 25 jarig bestaan en heeft al die jaren de wind in de zeilen. De molen is ook een knipoog naar onze talrijke vrijwilligers die zich jaar in jaar uit inzetten voor onze organisatie. Denk maar aan de talrijke molenaars die onze molen doen draaien en malen”, vult Jan De Haes, gedeputeerde van de provincie Antwerpen en covoorzitter van Stichting Kempens Landschap, aan.
Vanaf 13 augustus kan jong en oud weer verdwalen in het maisdoolhof - Copyright: Stichting Kempens Landschap
10 000 bezoekers
Het laatste maisdoolhof dat plaatsvond in het coronajaar van 2020 klokte af op zo’n 10 000 bezoekers. “Dat cijfer willen we zeker evenaren”, zegt Peter Gysbrechts, burgemeester van Putte. “We zijn blij dat het doolhof opnieuw kan plaatsvinden zonder enige restricties. Het is een plezier om vast te stellen dat het doolhof na al die jaren een vaste waarde is geworden in de zomermaanden. Heel wat bezoekers keren dan ook elke editie weer.”
Dit jaar krijgen bezoekers ook een heerlijke appel van BelOrta aangeboden. De groente- en fruitcoöperatie die onder andere gevestigd is in Sint-Katelijne-Waver schenkt het fruit en steunt hiermee Stichting Kempens landschap. Glenn Philips van BelOrta: “Het maisdoolhof zet de land- en tuinbouw telkens op een originele manier in de kijker. Met BelOrta zetten we maar al te graag mee onze schouders onder zulke initiatieven. Onze appels bieden de bezoekers alvast enige verfrissing terwijl ze zich een weg naar de uitgang banen.”
PRAKTISCHE INFO
Wanneer: Vanaf 13 augustus tem 31 augustus telkens tussen 11 uur en 18 uur (laatste vertrek om 17 uur). Gesloten op maandag, behalve op 15 augustus.
Van 1 september tem 25 september, alleen in het weekend tussen 13 en 18 uur. (laatste vertrek om 17 uur)
13-14-15 augustus: openingsweekend
14 augustus: workshop The Djembe Boys
21 & 28 augustus: DJ-optreden
Waar: maisveld tussen de Peredreef en Heistseweg , Peredreef, 2580 Beerzel (bij Putte)
Deelnameprijs: € 5 euro per persoon, kinderen tem 3 jaar gratis
Organisatie: Het maisdoolhof is een samenwerking van Stichting Kempens Landschap, de Provincie Antwerpen en de gemeente Putte.
Beleidsverantwoordelijken: Jan De Haes, N-VA, gedeputeerde van de provincie Antwerpen en covoorzitter van Stichting Kempens Landschap
Kathleen Helsen, CD&V, gedeputeerde van de provincie Antwerpen en covoorzitter van Stichting Kempens Landschap perscontact: Johny Geerinckx , M 0485 997 297