Druk oponderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek
02-06-2013
Vliegtuig met prins Filip aan boord krijgt technische problemen
Vliegtuig met prins Filip aan boord krijgt technische problemen
Door een technisch probleem is het vliegtuig met prins Filip aan boord niet kunnen landen in de Verenigde Staten. De piloot vond het risico om de Atlantische Oceaan over te steken te groot en besloot rechtsomkeer te maken. Dat meldt vtm.
Het vliegtuig was rond 11u30 opgestegen in Londen, maar kreeg tussen Groot-Brittannië en Ierland technische problemen aan de vleugel. Het toestel kon evenwel veilig terugkeren. In Londen moesten de passagiers een andere vlucht nemen naar de VS. Die vertrok rond 15u.
Journalisten en minister
Naast de kroonprins waren er ook tal van journalisten aanwezig, evenals Brussels Economieminister Céline Frémault en VBO-topman Pieter Timmermans. Ministers Marcourt en Reynders hadden een andere vlucht geboekt. Door het oponthoud missen de passagiers in ieder geval hun aansluiting in Chicago. De gevolgen voor de rest van het programma zijn onduidelijk.
Tweehonderd bedrijven, universiteiten, handelskamers en een twintigtal overheidsinstellingen nemen deel de missie. Het doel is om Amerikaanse investeerders te overtuigen van hun producten en diensten.
6.000 fans kijken naar seizoensfinale 'Thuis' in Mechelen
6.000 fans kijken naar seizoensfinale 'Thuis' in Mechelen
Fans van de VRT-serie 'Thuis' trokken zondag naar Mechelen voor de jaarlijkse Thuisdag. Ze hebben er in avant-première de laatste aflevering van het seizoen kunnen meepikken.
Op 31 mei zendt Eén de laatste aflevering uit van het achttiende seizoen van de populaire soap. Trouwe fans konden zondag echter al terecht bij Utopolis in Mechelen, waar de jaarlijkse Thuisdag plaatsvond.
"Die staat dit jaar in het teken van THUIS@themovies", stelt Eén-persmedewerker Pieter Van Eyndhoven. "Zo'n 6.000 fans zijn vandaag naar Mechelen afgezakt. Ze konden op groot scherm in avant-première naar de seizoensfinale kijken, die volgende vrijdag op tv wordt uitgezonden. Het gaat intussen om de 3.400ste aflevering van de reeks."
De fans konden tijdens handtekeningsessies ook een praatje slaan met de acteurs.
'Thuis' is, na de VTM-serie 'Familie', de langstlopende Vlaamse soap.
Baron Louis de Cartier de Marchenne is op 92-jarige leeftijd overleden. De man was nog volop verwikkeld in een grote 'asbestrechtszaak' in Italië.
De hoogbejaarde baron Louis de Cartier de Marchienne kwam meermaals in het nieuws rond het grootschalige asbestproces in Italië. De baron was ooit gedelegeerd bestuurder van het bedrijf Eternit dat asbestplaten maakte. Samen met de Zwitserse miljardair en aandeelhouder van Eternit, Stephan Schmidheiny, werd hij in Turijn nog veroordeeld tot zestien jaar cel. Hij ging in beroep en daar riskeerde hij zelfs twintig jaar cel. Beide toplui werden verantwoordelijk gesteld voor het overlijden van naar schatting zo'n 3.000 Italianen die door de kankerverwekkende stof asbest overleden zouden zijn.
De familie de Cartier de Marchienne is geen onbekende familie in de Kempen. Jean- Louis trouwde in 1950 met Viviane Emsens en ze gingen op het immense domein van 200 hectare wonen aan De Lusthoven in Arendonk. Het was via zijn echtgenote dat de baron betrokken geraakte bij Eternit. Hij was ook onder meer de oprichter van speelkaartenproducent Cartamundi. In de jaren 70 kwam de Cartier aan het hoofd van het bekende grafische bedrijf Brepols. De familie de Cartier incasseerde ook enkele klappen. Toen de baron in 1996 Brepols overgaf in handen van zijn twee zonen Emile en Jean- Louis, volgde zeven jaar later het faillissement van een groot deel van Brepols. Midden jaren 90 was er ook de zware brand op het domein waarbij een vijftal kinderen het leven lieten. Ze verbleven er, omdat de familie de Cartier een ponykamp organiseerde.
Frank Deboosere zal de eerstvolgende dagen geen weerbericht presenteren voor de VRT.
Hij kwam dinsdagavond ten val met zijn fiets en stuurde het volgende bericht vanuit het ziekenhuis via twitter de wereld in: "Ongeval fiets. Elleboog gebroken. Nu op spoed. We zullen maar zeggen dat ik geluk heb gehad. Goede remmen..."
Hoelang hij in de lappenmand zal liggen, is nog niet duidelijk. Deboosere staat bekend als een fervent fietser.
Een 38-jarige man uit Geel is donderdag in Olen met zijn wagen door de politie aan de kant gezet voor een reeks verkeersinbreuken, nadat hij zijn wagen voor de grap had uitgerust als anoniem politievoertuig. De man had zich met een zwaailicht en sirene een weg door het verkeer gebaand. De wagen werd in beslag genomen en het rijbewijs van de bestuurder is ingetrokken.
De feiten speelden zich donderdag omstreeks 16 uur af, toen een commissaris van de lokale politie van de zone Neteland in een (echt) anoniem politievoertuig aan het rondrijden was en ter hoogte van het kruispunt van de Oevelseweg met de Geelseweg een wagen met zwaailicht en sirene opmerkte die hij niet herkende. Omdat hij ervan overtuigd was dat het niet ging om een collega uit de eigen of een naburige zone, reed hij het voertuig achterna. Wat verderop kon hij de wagen tot staan brengen.
De 38-jarige bestuurder bleek inderdaad geen lid van de politie te zijn, maar verklaarde dat hij voor de lol de lichten en het geluid op zijn wagen had gemonteerd en dat hij dat donderdag wilde uitproberen. De wagen werd in beslag genomen en de man moest meteen zijn rijbewijs inleveren. Hij mag allicht ook nog een gepeperde rekening verwachten, want naast inbreuken in verband met de technische uitrusting van de auto en het aannemen van een ambt dat hij niet bezit, is er ook sprake van een hele reeks verkeersovertredingen.
Rond 11u werden prins Filip en prinses Mathilde verwelkomd om de nieuwe lokalen van Technopolis officieel te openen. Het prinsenpaar werd ontvangen door Vlaams minister-president Kris Peeters en minister Ingrid Lieten. Nadien werden ze rondgeleid en verstrekten leerlingen van diverse scholen uitleg aan prins Filip en prinses Mathilde.
In de uitbreiding van Technopolis in Mechelen werd 7 miljoen euro geïnvesteerd. De helft daarvan komt van de Vlaamse overheid. Het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling nam met 2,7 miljoen bijna de andere helft voor zijn rekening. Ook de provincie Antwerpen steunde de ontwikkeling van het nieuwe Technopolis.
Het Vlaamse doe-centrum voor wetenschap en technologie in Mechelen heeft er 2.700 vierkante meter bij en breidt uit met maar liefst 33 procent. "Technopolis wordt in de eerste plaats niet groter, maar vooral anders. Nog meer gemaakt op maat van de bezoeker. Vandaag start Technopolis met een nieuw verhaal", stelde voorzitter Luc Van den Brande. Er zijn verschillende nieuwe zones bijgekomen: een ruimte voor workshops en een labo en een informatiecentrum voor leerkrachten.
Xplora
In de eerste nieuwe zone, 'Xplora, Ontdek je talent', kunnen jongeren van 8 tot 14 jaar het nut van wetenschap en techniek en de toepassingen daarvan in het dagelijkse leven ontdekken. "Het doet me plezier dat Technopolis in de nieuwe zone voor 8- tot 14-jarigen ook opstellingen plaatst waarmee kinderen hun talenten kunnen testen", zei minister-president Kris Peeters. "Voor de toekomst van onze industrie is het cruciaal dat nog meer jongeren kiezen voor een uitdagende technische of wetenschappelijke job."
In de andere nieuwe zone, 'Inspirience: Think, Create, Share', kunnen jongeren van 14 tot 18 jaar hun creativiteit de vrije loop laten. Daar kunnen zij bijvoorbeeld nagaan of ze misschien in de wieg gelegd zijn voor een carrière als onderzoeker.
De uitbreiding omvat ook een STEM-centrum, een Lab (een state-of-the art labo) en een infocentrum voor leerkrachten. Jaarlijks krijgt Technopolis 15.000 leerkrachten of leerkrachten in opleiding over de vloer. Bedoeling is dat in het leerkrachtencentrum al het mogelijke educatieve materiaal rond wetenschap en techniek in Vlaanderen wordt samengebracht.
Beluister een reactie van gedelegeerd bestuurder Erik Jacquemyn
Het Franse bedrijf Carmat heeft de toelating gekregen om in vier centra voor hartchirurgie in vier landen, waaronder België, te starten met de eerste klinische implantaties van zijn kunsthart. Dat heeft het bedrijf dinsdag aangekondigd. Voor ons land gaat het om het Brusselse UMC Sint-Pieter.
De andere centra bevinden zich in Zabrze (Polen), Ljubljana (Slovenië) en Riyad (Saoedi-Arabië). Volgens Carmat beschikken de centra over een "sterk potentieel om patiënten te rekruteren" en een "rijke ervaring in klinische testen voorafgaand aan de commercialisering van vernieuwende medische apparatuur".
De directeur-generaal van het bedrijf zegt in het communiqué dat in de vier landen het proces loopt om patiënten te selecteren en de ploegen van dokters en chirurgen op te leiden. Eens dat is afgerond, kunnen de implantaties in principe beginnen.
Wetenschappers aan de universiteit van Harvard hebben een piepklein vliegend robotje ontwikkeld, van amper 2 centimeter groot. Dat meldt het tijdschrift Science.
Het artificiële insect van 80 milligram heeft twee vleugels die 120 keer per seconde flapperen. Tijdens laboratoriumtesten kon het robotje enkele basismanoeuvres uitvoeren. Het kan ook 20 seconden ter plaatse blijven hangen alvorens het crasht.
De wetenschappers hopen dat het robotje op termijn kan worden ingezet om bijvoorbeeld gewassen te bestuiven of naar overlevenden te zoeken na instortingen. Daarvoor moeten ze nog minstens één hindernis overwinnen: de robotvliegjes hangen voorlopig nog aan de "leiband". Het is nog afhankelijk van een externe energiebron en is daar via een dun elektriciteitsdraadje mee verbonden. De onderzoekers willen nu een uiterst klein batterijtje ontwikkelen
13/05Wetenschap Als het van de VN-organisatie voor Voedsel en Landbouw afhangt, zou de bevolking massaal insecten moeten gaan kweken en eten. Volgens de Food and Agricultural Organisation (FAO) is het niet alleen gezond, het is ook minder belastend voor het milieu. Dat meldt AP.
Voorspeld wordt dat de wereldbevolking tegen 2030 zou aangroeien tot 9 miljard. Daarmee komt de voedselproductie en de miljarden dieren die daarvoor nodig zijn, onder druk te staan. Het FAO-onderdeel van de Verenigde Naties voorspeelt voedselschaarte en schade aan het milieu, als er niet tijdig voor alternatieven gezorgd wordt.
Rijk aan voedingsstoffen
Daarom denkt de FAO er sterk aan om het kweken en eten van insecten te promoten. Bij 2 miljard mensen zijn insecten al deel van de voedingscultuur. Traditioneel gaat het om culturen in Afrika, Azië en Latijns Amerika.
De FAO motiveert dat insecten kweken heel snel en eenvoudig is en dat de beestjes bovendien veel voedingsstoffen bevatten zoals proteïnen en mineralen. In het westen kweken bedrijven insecten al op grote schaal als voeding voor vissen en vogels.
Milieuvriendelijk
Bovendien zou de milieuschade bij de kweek van insecten bijzonder klein blijven. Twee kilo voedingsstoffen volstaat om een kilo insecten te produceren. Ter vergelijking: om een kilogram rondsvlees te produceren, is maar liefst acht kilo aan voeding vereist. Insecten gebruiken geen water en de CO2-uitstoot die bij de productie komt kijken, is erg laag.
Lieve mama Een mooie bloem voor jou Omdat ik van je hou Zet 'm op een leuke plek Want jij bent echt te gek Jij doet zo veel voor ons En in plaats van 'n doos bonbons Deze mooie bloem Jij bent mijn kampioen!
Motorrijders krijgen gratis tips van Antwerpse politie
Motorrijders krijgen gratis tips van Antwerpse politie
Zaterdag en zondag vinden in Antwerpen de jaarlijkse "Dagen Veilig Motorrijden" plaats, een initiatief van de lokale politie om het aantal verkeersslachtoffers onder motorrijders naar beneden te krijgen. Zowel beginnende als ervaren motorrijders kunnen er gratis terecht voor tips en behendigheidsproeven langs een parcours doorheen de stad en het Antwerpse havengebied.
De "Dagen Veilig Motorrijden" worden in Antwerpen elk voorjaar georganiseerd. Ze zijn met enkele honderden deelnemers steeds een succes. Ditmaal werkten ook de politiezones van Neteland en Dendermonde mee, die met de deelnemers uit hun regio in colonne naar Antwerpen afzakten, waardoor het aantal inschrijvingen vooraf op vijfhonderd kwam te staan.
"Het parcours is geschikt voor alle types, van een scooter tot een zware motor, en zowel voor beginnende als ervaren bestuurders", zegt Veerle De Vries van de Antwerpse lokale politie. "Op de oefenterreinen staan onze eigen motorrijders en leden van de verkeerspolitie klaar om de deelnemers te begeleiden en op al hun vragen te antwoorden."
De tests variëren van eenvoudige behendigheidsproeven tot het simuleren van specifieke verkeerssituaties. Om zo veel mogelijk mensen te motiveren om deel te nemen, werd een mooi parcours door het stadscentrum, Linkeroever en het havengebied uitgestippeld om van het ene oefenterrein naar het volgende te rijden. Wie het hele parcours aflegt, krijgt een attest.
Met de eerste lentestralen springen overal in de regio de zonnebadende roodwangschildpadden weer in het oog. Ook de parkvijver in Wijnegem is ervan vergeven. De gemeente wil de exoten vangen en euthanaseren.
De vraatzuchtige roodwangschildpadden, allemaal gedumpte dieren, bedreigen de vissen en eenden. Het is bekend dat roodwangschildpadden eendenkuikens onder water trekken om te verdrinken en vervolgens op te eten. Ook de Aziatische mandarijneendjes in het park van Wijnegem zijn er het slachtoffer van.
"In ons nieuw parkbeheerplan dat we momenteel finaliseren, hebben we een hoofdstuk opgenomen over de aanpak van de roodwangschildpadden", zegt milieuschepen Luc Monsieurs (DURF!). "De bedoeling is om ze te vangen met drijffuiken en ze vervolgens te euthanaseren door ze in een diepvriezer te leggen. Volgens de informatie die wij inwonnen bij de Antwerpse Zoo, zou dit voor koudbloedigen de diervriendelijkste methode zijn."
Vlaanderen kent nog twee plaatsen waar de van rood- en geelwangschildpadden naartoe kunnen: het natuurhulpcentrum in het Limburgse Opglabbeek (5 euro per opgevangen schildpad) en SOS Reptiel in Zuienkerke bij Brugge (10 euro per opgevangen schildpad). Op beide plaatsen wordt met afschuw gereageerd op het voornemen van de gemeente Wijnegem om de schildpadden via de diepvriesmethode voor eeuwig te laten inslapen. "Het is een oud fabeltje dat diepvriezen een zoete dood is", klinkt het in Opglabbeek.
Ook Mario Goes van SOS Reptiel noemt de diepvriesmethode juist de meest pijnlijke manier om schildpadden te euthanaseren. "Hun hersenen bevriezen eerst, waardoor er pijnlijke kristalvorming komt. De gemeente Wijnegem mag ons altijd contacteren voor advies."
Alle geneesmiddelen die het middel domperidone bevatten zoals het maagmedicijn Motilium, zullen enkel nog op voorschrift te verkrijgen zijn. Dat heeft het Federaal Agentschap voor Geneesmiddelen en Gezondheidsproducten (FAGG) beslist. Dat meldt farmabedrijf Johnson & Johnson. Het FAGG bevestigt de beslissing. "We willen zo een extra schakel voor de veiligheid inbouwen", aldus woordvoerster Ann Eeckhout.
Het bewuste geneesmiddel ligt al langer onder vuur. Volgens sommige onderzoekers kan domperidone hartritmestoornissen veroorzaken, met mogelijk fatale afloop.
Het FAGG startte begin 2013 een procedure over het al dan niet op voorschrift brengen van alle geneesmiddelen met domperidone. De Commissie voor geneesmiddelen voor menselijk gebruik, die verbonden is aan het FAGG, besliste tijdens de zitting in april om domperidone-middelen op voorschrift te zetten.
"Ontgoocheld"
In een korte mededeling zegt Johnson & Johnson, het moederhuis van Janssen Pharmaceutica, dat het een aangetekend schrijven ontving waarin het FAGG het bedrijf op de hoogte bracht. "Johnson & Johnson Consumer is ontgoocheld over deze beslissing, die de toegang beperkt tot medicijnen waar veel mensen op rekenen voor de eigen verzorging of die van hun familieleden. Het bedrijf zet zijn dialoog met het FAGG verder teneinde alle aspecten die bij de beslissing in overweging genomen werden te evalueren."
Johnson & Johnson blijft vertrouwen behouden "in de gunstige baten-risicobalans van Motilium en Touristil (een middel tegen reisziekte, nvdr.) bij correct gebruik volgens de goedgekeurde bijsluiter".
De maatregel zal volgens het FAGG pas tegen eind dit jaar van kracht zijn. Eerst moeten alle procedures gevolgd worden. Tot dan blijven de betrokken medicijnen dus vrij verkrijgbaar.
Andrea Croonenberghs zingt liedjes in eenvoudig Nederlands
Andrea Croonenberghs zingt liedjes in eenvoudig Nederlands
Presentatrice Andrea Croonenberghs brengt een cd uit voor wie Nederlands leert. Samen met theatergroep Fast Forward tourde ze twee jaar door Vlaanderen met 'Anders nog Iets?', een voorstelling voor mensen die Nederlands leren.
Op de cd 'Wie ben jij?' zingt Andrea Croonenberghs samen met Peter Schoenaerts, die artiestiek leider is van Fast Forward. De liedjes zijn allemaal gezongen in eenvoudig Nederlands.
"Dergelijke culturele initiatieven zijn van groot belang", aldus Croonenberghs. "Ons publiek is heel divers. Mensen van alle leeftijden en uit alle windstreken. Sommigen volgen al avondonderwijs Nederlands, anderen zijn pas in het land. De reacties zijn steevast warm."
De Nederlandse koningin Beatrix heeft dinsdag om 10.07 uur de Akte van Abdicatie ondertekend, zo was op televisie te zien. Daarmee heeft ze officieel afstand gedaan van het koningschap. Willem-Alexander (46) is nu koning der Nederlanden
"Vandaag maak ik plaats voor een nieuwe generatie", sprak Beatrix - die voortaan als prinses door het leven gaat - bij het begin van de ceremonie.
Nederland heeft daarmee voor het eerst sinds 1890, met Willem III, een koning. De inhuldiging van Willem-Alexander vindt later op de dag plaats in De Nieuwe Kerk.
De ondertekening van de Akte van Abdicatie gebeurde in de Vroedschapskamer, ook wel Mozeszaal genoemd, van het Koninklijk Paleis. Naast de afgetreden koningin en het aanstaande koningspaar zaten 31 getuigen. Het ging onder meer om de voorzitters van parlementaire kamers, de gouverneurs van Aruba, Curaçao en Sint-Maarten, de burgemeester van Amsterdam en de ministerraad. Ook een deel van de koninklijke familie was aanwezig. Onder hen ook de prinsesjes Amalia (9), Alexia (7) en Ariane (6), de dochters van Willem-Alexander en Maxima
Pekelplantjes floreren dankzij 80.000 ton strooizout
Pekelplantjes floreren dankzij 80.000 ton strooizout
Langs tal van Vlaamse wegen zijn dezer dagen smalle linten van kleine witte bloempjes te bewonderen. Deze bloemen, die de naam Deens lepelblad dragen, staan er doordat er de afgelopen wintermaanden meer dan 80.000 ton strooizout is uitgestrooid. Dat meldt Natuurpunt.
Het zouttolerante Deens lepelblad groeit normaal aan de voet van hoge duinen. Ook hertshoornweegbree, stekend loogkruid, smalle rolklaver en kweldergras gedijen tegenwoordig goed in de verzilte Belgische wegbermen.
Ze worden allemaal pekeladventieven genoemd, waarbij de term adventief erop wijst dat ze van nature niet op de huidige vindplaatsen voorkomen. Door het strooizout zijn de meeste inheemse grassen en bloemen in de Vlaamse bermen afgestorven.
Sinds kort wordt zelfs de atriplex micrantha in de bermen gesignaleerd, een zoutminnend plantje dat groeit op de steppe in Oekraïne.
Derde meer besmettingen met ziekte van Lyme-bacterie na tekenbeet
Derde meer besmettingen met ziekte van Lyme-bacterie na tekenbeet
"Hoe meer grote zoogdieren er in de bossen rondlopen, hoe meer teken er zijn", zegt bioloog Dieter Heylen van de Universiteit Antwerpen. Reeën en everzwijnen - soorten waarvan er steeds meer voorkomen - zijn de belangrijke dragers van de volwassen schapenteken.
Uit cijfers van het Wetenschappelijk Instituut Volksgezondheid blijkt intussen dat het aantal besmettingen met de bacterie die de ziekte van Lyme veroorzaakt, in 2011 met 34,8 procent is gestegen. In totaal zijn er in 2011 469 besmettingen met de bacterie geregistreerd. In 2010 waren er dat 348. De kans op besmetting na een tekenbeet is het hoogst in augustus en september. Mannen lopen duidelijk meer risico dan vrouwen.
Het risico neemt toe bij een wandeling in of bij een bos. "Hoge vochtigheid is erg belangrijk voor een teek. In een open en onbeschaduwde tuin ga je ze bijna nooit vinden. Ook temperatuur is een bepalende factor. Teken zijn koudbloedig. In de winter zijn ze minder actief. Meteen ook een verklaring waarom mensen nu opnieuw last krijgen van tekenbeten.
Prinses Astrid heeft als vertegenwoordigster van 'Roll Back Malaria' een week in Japan en Cambodja doorgebracht. Daar vertelde ze in een interview aan de Waalse krant Le Soir dat het goed gaat met haar vader koning Albert II.
De prinses antwoordde heel voorzichtig op de vragen over de gezondheidstoestand van haar vader nadat hij gisteren in het openbaar met een wandelstok verscheen. "Mijn vader is geen jongeman van 20 jaar meer, maar het gaat goed met hem. Ik zou niet te veel aandacht besteden aan die wandelstok. Zoals iedereen, kan hij al eens last hebben van zijn rug. Ik ben helemaal niet ongerust."
Op de vraag of ze vindt dat hij na bijna 20 jaar koningsschap geen rust verdient, reageerde ze eerder fel:"Luister, dat is niet aan mij om dat te zeggen. Ik geef geen enkel commentaar."
Intussen zwellen de geruchten aan dat prins Amadeo, de oudste zoon van Astrid, de economische missies op zich zal nemen als kroonprins Filip koning wordt.
Wilfried Martens en Miet Smet nu ook voor de kerk getrouwd
In de Onze-Lieve-Vrouwekerk van Daknam (Lokeren) zijn zaterdagnamiddag oud-premier Wilfried Martens en Miet Smet gehuwd. In de kerk woonden een 300-tal aanwezigen de bruiloft bij, onder wie heel wat CD&V-kopstukken.
De 77-jarige Martens en 70-jarige Smet gaven elkaar in september 2008 al het ja-woord tijdens een burgerlijke plechtigheid op het stadhuis van Lokeren. Vijf jaar later deden de ministers van staat de plechtigheid nog eens over voor de kerk. Dat was eerder onmogelijk omdat Lieve Verschroeven, de eerste vrouw van Martens, nog in leven was. Zij overleed begin dit jaar zodat Martens als weduwnaar ook een kerkelijk huwelijk kon aangaan.
De plechtigheid vond zaterdagnamiddag plaats in de Onze-Lieve-Vrouwekerk van Daknam, een deelgemeente van Lokeren. In de kerk waren ook enkele CD&V-kopstukken aanwezig, zoals minister Pieter De Crem, oud-premier Yves Leterme, oud-premier Jean-Luc Dehaene met zijn vrouw Celie, oud-minister Stefaan De Clerck, oud-minister Winina Demeester, ACW-voorzitter Patrick Develtere en CD&V-voorzitter Wouter Beke. Ook Jacques van Ypersele de Strihou, kabinetchef van koning Boudewijn en koning Albert, woonde de plechtigheid bij.
Miet Smet had voor de gelegenheid een witte rok met goudbruine accenten gekozen, gecombineerd met een witte blazer, witte handtas en witte schoenen. "Had het gekund, dan hadden we dit eerder gedaan." Volgens Miet Smet trekt het koppel binnenkort naar Zuid-Frankrijk. "De echte huwelijksreis gaat in oktober naar Israël."
In het Eurocam Media Center in Lint hebben collega's en sympathisanten woensdagavond feestelijk afscheid genomen van urgentiearts Luc Beaucourt, die met pensioen gaat. Beaucourt was jarenlang diensthoofd van de spoeddienst aan het Universitair Ziekenhuis Antwerpen (UZA), maar is vooral bekend voor zijn engagementen tegen weekendongevallen en hulpmissies bij rampen in binnen- en buitenland.
Antwerps eregouverneur Camille Paulus kwam woensdag zijn dankbaarheid uitdrukken voor Beaucourts bijdrage aan het initiatief van de bekende provinciale WODCA-acties van de politiediensten. "We hebben jongeren laten inzien dat ze door dronken achter het stuur te kruipen niet enkel zichzelf, maar ook anderen de dood kunnen injagen", aldus Paulus. "Indien jij me niet op de verschrikkelijke gevolgen van alcohol en drugs in het verkeer had gewezen, was WODCA er nooit geweest."
Natuurrampen
Beaucourt stond eveneens mee aan de wieg van de MUG-teams en trok als urgentiearts vaak naar het andere eind van de wereld om er te helpen in de nasleep van natuurrampen. De mediagenieke arts versierde daar ook telkens heel wat aandacht van de pers voor. "Ooit heb je zelfs een VRT-ploeg meegenomen in een helikopter, maar vergat je tegelijkertijd de andere dokters op te pikken", aldus ex-collega dr. Ignace Demeyer.
Beaucourts engagementen buiten het UZA betekenden weliswaar dat hij zich nauwelijks bekommerde om wetenschappelijk onderzoek, maar dat vergaven zijn collega's hem woensdag. "Je achterstand op het vlak van wetenschappelijke publicaties wordt ruimschoots gecompenseerd door het aantal hits op Google die jouw naam oplevert", verwoordde UZA-prof. Philippe Jorens het.