Aruacaria Heterophylla.
***
Van de 19 soorten slangenden ook wel apenboom genoemd is dit de Araucaria Heterophylla. Deze conifeer komt van nature niet voor op La Palma. De boom is endemisch op het eiland Norfolk dat ontdekt werd in 1774 door kapitein Cook, die de boom meebracht naar Europa. Oorspronkelijk bedekte de boom een groot deel van Norfolk en de naburige eilanden Nepean en Philip, gelegen tussen Australië, Nieuw-Zeeland en Nieuw Caledonië, maar sinds de boom in 1774 door James Cook gezien werd als een uitstekende boom om masten van te maken, is de populatie sterk geslonken (achteraf bleek de boom toch ongeschikt om als mast te gebruiken). De boom prijkt nog steeds op de vlag van Norfolk als nationaal symbool.
In de gemeente Los Llanos de Aridane staan er enkele uitzonderlijke hoge exemplaren. Ze hebben een massieve stam en kunnen hoogtes bereiken van 50 - 70 meter. Als kamerden in pot worden ze hier op het eiland ook wel eens gebruikt als kerstboom om daarna in de tuin te belanden en zoals te verwachten valt, uitgroeien tot enorme exemplaren.
Onder de majestueuze conifeer van Argual staat geschreven op een plaquette: " Naast een kanaal (aquaduct) dat water droop langs de kant van de weg, ben je opgegroeid op een weelderige helling van varens en bloemen". Geschreven door Olivia M. Stone. Maar wie was die Olivia Stone eigenlijk? Zij was een Britse schrijfster die met haar man van september 1883 tot februari 1884 de Canarische Eilanden bezocht met als doel de 7 eilanden te belopen. Zij schreef uiteindlijk een boek over hun ervaringen en observaties (gepubliceerd in 1887) in twee delen van ongeveer 1000 paginas. Het boek is een collector's item en staat nog steeds op een bevoorrechte plaats bij de Canarische reisliteratuur. Olivia Stone beschrijft hoe ze werden ontvangen door de aristocratische familie Sotomayor in hun huis op de Plaza de Argual, niet ver van de boom. Titel van het boek : "Tenerife and its Six Satellites".
De omtrek van de stam kan 1,25-1,75 m bedragen, maar ik heb de indruk dat dit majestueus exemplaar toch een pak dikker is.
Deze twee 'slangenden' staan aan de Calle Manuel De Falle. Araucaria heterophylla is erg herkenbaar door zijn symmetrische groeiwijze bij jonge exemplaren, die niet meer zo duidelijk is bij oudere bomen (na 40 jaar).
Een uit de kluiten gegroeid exemplaar in een voortuintje van de Avenida Tanausú.
De vrouwelijke kegels bevinden zich meestal bovenaan de boom zijn bolvormig. Ze
bevatten 80-200 grote, eetbare zaden, gelijkaardig aan zaden van dennen maar dan
groter. De mannelijke kegels zijn kleiner, smal, langgerekt en
cilindrisch.
Net eindjes slang, daarom wordt de boom ook slangenden genoemd.
|