zo maar
Inhoud blog
  • natte zondag
  • natte zondag
  • natte zondag
  • natte zondag
    Zoeken in blog

    Beoordeel dit blog
      Zeer goed
      Goed
      Voldoende
      Nog wat bijwerken
      Nog veel werk aan
     
    gedachtengang
    19-11-2006
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Ruslandreis -Moskou

    Goede morgen,
     
    Wij schrijven 16 september , de dag dat we vertrekken naar Rusland met de vlucht SN 2835 vanuit Zaventem , met bestemming Moskou . Na een lange voorbereiding is het dan zo ver dat we de reis kunnen aanvangen , en dit met een groep van 20 mensen. Nauwelijks elkaar kennende hopen  we dat alles in de goede vaart zal stromen . Eens op de luchthaven zien we de verantwoordelijke van ons reisagentschap Avatours met name" Catrine" . Wij ontvangen onze tickets en ons visum en begeven ons naar ons vliegtuig om binnen het uur te vertrekken , maar door omstandigheden vertrekken we later als voorzien  met één uur vertraging. Bij ieder van ons zit de sfeer er al in en we krijgen reeds het gevoel dat dit een toffe periode gaat worden . In onze groep zitten mensen van alle slag , dat is een zeer goed iets wat zeker zal bijdragen tot een verrijking in ons leven.
    De vlucht neemt drie uur in beslag  , de vlucht is aangenaam en voor we het besteefen staan we op de grond in Moskou ( afstand Brussel - Moskou = 2685 km ).

    MOSKOU :

    Het is voor de Westerlingen soms moeilijk te begrijpen wat een belangrijke plaats Moskou inneemt in het Russische gedachtengoed als symbool van spirtualiteit en poletieke macht . Gedurende zijn geschiedenis was Moskou gekend als het " Heilige Moskou" en werd door de Russen beschouwd als een bedevaartsoord  zoals Jerusalem , Mecca of Rome .
    Meer dan 850 jaar geleden gesticht, oorspronkelijk als het centrum van verschillende rijken , maar uitgegroeid tot het centrum van een eenmalige Russische staat in de 15 de eeuw.
    Honderd jaar
    later was de evoalutie  een hoofdstad   van een van de meest voortvarende staten  ter wereld . Evenwel heeft de burgeroorlog en de Poolse invasie heel wat schade berokkend in de 17 de eeuw en begon er stilaan maar zeker een nieuwe periode van stabiliteit en ontwikkeling met de tot stand brenging  van de Romanov-dynastic in 1613.

    PETER DE GROTE
      volledig beinvloed door zijn Westerse gedachten en contacten  , draaide zijn rug toe naar de tradities en bouwde zijn eigen nieuwe hoofdstad met name St.- Petersburg aan de oever van de Baltische zee.
    Meer dan 200 jaar later , met de Bolsjevieke Revolutie van 1917, herstelde de Sovjet regering Moskou status als nationale hoofdstad , in een beweging . Even plots als deze van Peter De Grote , verhuisden de nieuwe communistische machtshebbers hun regering terug naar Moskou , weg van de grens van Ruslands imperialistische verleden.

    Zodoende werd Moskou  het poletieke en ideologische centrum van het uitgestrekte Sovjet-rijk en alhoewel dit imperium ondertussen uiteen gevallen is ; blijft de stad toch zijn poletieke , cultuurele en economische waarden behouden, bovendien is ze de plaats met een populatie van 9 miljoen inwoners.

    Nergens ins Rusland is het dramatisch contrast van het nieuwe tijdperk duidelijker als in Moskou ,waar de nieuwe rijken , naast de arme rijken leven . Mercedessen rijden voorbij gammele bussen  en kerken . Deze werden de laatste 70 jaar gesloten gehouden en worden thans terug gerestaureerd of heropgebouwd en open gesteld . Electronische reklamepanelen  vinden zich terug op de Stalinistische gebouwen en overal duiken de winkelketens op . 
    Het kapitalisme is hier niet goedkoop of zonder slag en stoot gekomen, maar dit alles bezorgt U en beeld op de constante transformatie van een gecentraliseerd economisch systeem van een vloeiende vrije markt. 

    19-11-2006, 12:24 Geschreven door slemoel
    Reageren (0)

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 1/5 - (1 Stemmen)
    Archief per week
  • 15/12-21/12 2008
  • 26/11-02/12 2007
  • 13/11-19/11 2006
  • 02/10-08/10 2006
  • 27/02-05/03 2006
  • 20/02-26/02 2006
  • 30/01-05/02 2006
  • 23/01-29/01 2006

    E-mail mij

    Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.


    Gastenboek

    Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek


    Blog als favoriet !

    Startpagina !


    Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!