Lili's recepten

    

31-03-2009
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.hoofdgerecht: opgevulde kip
   Opgevulde kip









Aantal personen: 5 tot 6
Aantal minuten:  90


Ingrediënten

-  een ontbeende braadkip (ontbenen kan je vragen aan de slager of je kunt het ook zelf eens proberen, zie verder)
-  400 gr kippengehakt
-  2 eieren
-  4 eetlepels paneermeel
-  1 eetlepel ketchup
-  1 koffielepel zachte paprika 
-  1 mespunt kerriepoeder
-  1/2 koffielepel gedroogde marjolein
-  1 teentje knoflook
-  peper en zout
-  2 takjes van een witte selder, fijngehakt
-  2 kleine wortelen, fijngehakt
-  1/2 venkelknol, fijngehakt (of het witte gedeelte van één prei, fijngehakt )
-  1 ui, gesnipperd
-  1 rood pepertje, ontdaan van zaadlijsten en zaadjes en fijngesnipperd
-  een glas witte wijn
-  beetje water
-  braadboter
- enkele grove stukken wortel, selder, om naast de kip te leggen in de braadschotel.


Voorbereiding: Kip ontbenen (zie link voor een videovoorstelling)

Doe het elastiekje los van de kip maar snij het niet door, de kip wordt er later terug mee opgebonden.
Leg de kip met de borstzijde op tafel en verwijder het staartgedeelte.  Snij met een scherp mes langsheen de ruggegraat van de kip. Maak het vlees los van de ribben. Ter hoogte van de onderrug zorg je dat je de "haasjes" meehebt met het vlees.
Ga voorzichtig verder en maak het borstbeen los van het vlees tot heel het karkas vrij  is (goed opletten:  je mag niet doorheen het vel snijden en de borstfilets mogen niet kapotgesneden worden)
De vleugels hoeven niet ontbeent, wel moeten de sleutelbeentjes losgemaakt worden van de vleugelgewrichten en verwijderd worden uit het borstgedeelte.
Ook de beentjes uit de bovendijen worden verwijderd.  Geef daarvoor een insnede langs de binnenzijde van de bovenbil. Maak met je mes alle vlees los tot aan de onderbout.  Snij ter hoogte van het kniegewricht de pezen door.
Spoel de ontbeende kip goed schoon en dep ze droog.
De kip is nu klaar om op te vullen

Volgende link toont een filmpje hoe je tewerk moet gaan om een kip te ontbenen,
(hier worden ook de onderbouten en het bovendeel van de vleugels ontbeent maar dit hoeft niet:)
http://www.youtube.com/watch?v=glbi4ovfbnU&feature=related


Bereiding:

De oven voorverwarmen op 175° C.

De ui en de knoflook glazig stoven in wat boter. De fijngehakte groenten erbijvoegen alsook een beetje water.  De groenten afdekken en op een klein vuur stoven tot ze half gaar zijn. Af en toe omroeren.

Twee eieren breken in het gehakt, het paneermeel erbij voegen en alles goed dooreenroeren.
De gestoofde groenten bij het gehakt doen en goed dooreen mengen (eventueel met de kneedmixer)
Op smaak brengen met een geperst teentje knoflook, marjolein, zachte paprika, kerriepoeder, ketchup, peper en zout. (Het gehakt mag goed gekruid zijn, eventueel bijkruiden.)

De ontbeende kip openleggen met de velkant naar beneden. Van het gehakt een broodje maken en dit midden op de kip leggen. De zijflappen van de kip omheen het gehakt leggen zodat het vel een overlapping maakt van ong. 1,5 cm.
De rugzijde van de kip dichtnaaien met keukengaren.  De vleugels en de dijen van de kip opbinden met behulp van het elastiekje dat rond de braadkip zat.

Wat boter verhitten in een ruime braadpan en de opgevulde kip langs alle kanten bruin bakken.  De gebruinde kip overbrengen in een diepe ovenschotel.  Het bakvet blussen met een glas witte wijn en de aanbaksels losroeren. Deze saus over de kip gieten. De grofgesneden wortel en selder omheen de kip leggen in de saus. (De groenten voorkomen verbranding van het braadvet).
De kip in de oven laten garen gedurende 60 minuten op 175° C.  De eerste 30 minuten dek je de ovenschotel best af.  Het laatste half uur neem je het deksel eraf en bedruip je af en toe met de saus.

Na een uur de oven uitdraaien en de kip nog een 20 min. afgedekt in de oven laten staan alvorens te versnijden. 



Serveertip: 
Dien op met een aardappelgratin en ev. een Leffesaus.
De opgevulde kip kan je op voorhand klaarmaken en s'anderendaags afgedekt opwarmen (gedurende een uurtje) in een oven van 150° C


Geef hier uw reactie door
Uw naam *
Uw e-mail *
URL
Titel *
Reactie *
  Persoonlijke gegevens onthouden?
(* = verplicht!)
Reacties op bericht (0)



Archief per week
  • 30/03-05/04 2009

    E-mail mij

    Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.


    Gastenboek

    Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek


    Blog als favoriet !

    Klik hier
    om dit blog bij uw favorieten te plaatsen!

    Categorieën
  • a: ontbijt (1)
  • b: lunch (1)
  • bereidt in de microgolf (1)
  • c: salades (1)
  • d: aperitiefhapjes (0)
  • d: voorgerechten (2)
  • e: hoofdgerechten (12)
  • f: ovenschotels (7)
  • g: desserts (3)


  • Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!