Lili's recepten

    

05-04-2009
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Hoofgdgerecht: Stoofpotje van rundsvlees (uit de oven)

Stoofpotje van rundsvlees (uit de oven)






Aantal personen:  5 à 6
Aantal minuuten:  90-100


Ingrediënten:

-  1kg mager rundsstoofvlees
-  3 grote uien (of 4 kleinere)
-  1 eetlepel solo vloeibaar (15 gr)
-  25 gr bloem 
-  700 ml water
-  1,5  rundsbouillonblokje, vetarm
-  1 kruidenblokje Knorr provençale (tijm, marjolein, rozemarijn)
-  1 klein blikje tomatenpuree
-  2 koffielepels azijn
-  25 gr paneermeel
-  peper en zout


Bereiding:

Oven voorverwarmen op 180 ° C.

In een grote diepe pan en op een hoog vuur de grofgesnipperde ui glazig fruiten gedurende 5 minuten.  Het stoofvlees daaraan toevoegen en  nog 5 minuten meebakken op een hoog vuur.  Strooi er daarna de bloem over en meng deze goed onder het vlees.  Laat enkele minuutjes intrekken op een zacht vuurtje.  Roer af en toe.

Neem 700 ml water en los daarin op: 1,5 rundsbouillonblokje, het kruidenblokje en de tomatenpuree.  Giet deze oplossing over het stoofvlees en kruid bij met peper en zout.
Zet een deksel op de pan en laat een 20-tal minuutjes sudderen op een laag vuur.

Breng het rundsvlees over in een grote diepe pyrexschotel.  Roer er 2 koffielepels azijn onder.  Bestrooi met paneermeel en zet gedurende 45 minuten in de oven.  (30 minuten afgedekt, de laatste 15 minuten zonder deksel.)  

Draai de oven uit, zet de ovendeur op een kier en laat nog een tiental minuten napruttelen alvorens op te dienen.


Serveer met gekookte aardappeltjes of kroketten.

0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
Categorie:f: ovenschotels
>> Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Kabeljauwhaasje met krokant korstje, op een bedje van aardappelpuree

Kabeljauwhaasje met krokant korstje,  op een bedje van aardappelpuree
             (ovenschotel)



Ingrediënten:
(3 à 4 personen)


Voor de aardappelpuree:

-  750 gr aardappelen (voor 4 personen 1kg)
-  scheutje halfvolle melk
-  1 eierdooier
-  25 gr boter
-  peper, zout, nootmuskaat

Voor de vis:
 
-  3 à 4 kabeljauwhaasjes
-  2 eetlepels olijfolie
-  2 afgestreken koffielepels provençaalse kruiden
-  2 ajuinen
-  2 knoflookteentjes
-  25 gr boter
-  3 sneetjes wit brood, (korstjes verwijderen en verkruimelen)
-  50 gr geraspte kaas
-  20 cl culinaire light room
-  een kwart van een visbouillonblokje
-  1 koffielepel fijngesneden dille (vers of diepvries )

Bereiding:

Puree:
Kook de aardappelen gaar in water met 1 koffielepel zout.  Steek ze door.  Maak in het midden een kuiltje en doe daarin melk, peper, nootmuskaat, boter en eierdooier.  Meng alles goed dooreen.


Ovenschotel met vis:
Verwarm de oven voor op 180 graden.

Ajuin en teentjes knoflook fijnsnijden (hartje uit de lookteentjes halen.) 
en samen met de provençaalse kruiden glazig stoven. Verwijder dit mengsel uit de pan.

Smelt in dezelfde pan de boter en roer er de broodkruimels erdoorheen.  Neem de pan van het vuur en roer er de geraspte kaas doorheen.  

Doe de room in een pannetje, voeg er de dille en de visbouillon aan toe en laat even opwarmen.

Kruid de kabeljauwhaasjes met peper en zout.  Sprenkel er wat citroensap overheen.

Wrijf een ovenschotel in met olijfolie.  
Breng eerst een laag puree aan.  (dikkere laag in het midden aflopend naar de randen toe.) 
Leg de gekruide vis op de puree.

Giet de roomsaus over de vis (saus zal eraf lopen naar de randen toe)
Bedek de kabeljauw met het ui-mengsel en verdeel daarbovenop de geprepareerde broodkruim.

Zet 20 minuten in de oven van 180° C. 
Draai de oven uit en laat nog een tiental minuten nagaren.


Tip:  Dit gerecht kan je ook in 3 à 4  individuele ovenschaaltjes opdienen.

 

0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
Categorie:f: ovenschotels
>> Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Kipfilet in een romige bieslooksaus

Kipfilet in een romige bieslooksaus






Aantal personen: 2-3
Aantal minuten:
 40  

  

 

Ingrediënten: 

-         500 gr kipfilet (3 filets, ong. 167 gr ‘t stuk) 
-         zout en peper (of kipkruiden)
-         25 gr. bakboter (5gr voor het bruinen, beetje voor invetten schotel, 20 gr voor saus)
-
         20 gram vloeiende bloem
-
         100 ml lichte room 5 % vg
-         150 ml kippebouillon  (of 150 ml water + 1/5 van kipbouillonblokje)
-
         3 eetl fijngesneden bieslook
-
         50 gr geraspte Emmentaler light      

Bereiding:

 

Oven voorverwarmen op 200 C. Kipfilets met zout en peper (of met kipkruiden) bestrooien, ze even laten bruinen in een anti-kleef-pan en dan naast elkaar in een ingevette ovenschaal leggen.

In dezelfde braadpan de vetstof smelten, bloem erdoor roeren, bouillon er beetje bij beetje  bijschenken en al roerende aan de kook brengen, dan room erbij voegen. Saus eventjes zacht laten doorkoken. Bieslook erdoor roeren. Met zout en peper op smaak brengen. Saus over de kip schenken en gemalen kaas erover strooien. Kip in midden van oven in ca 30 minuten bakken.

De schotel 15’ afdekken met alu-folie (te droog worden vermijden), de laatste 15 ‘ onbedekt laten om te bruinen.

 

Bevindingen:

 

Zeer lekker en lijnvriendelijk recept.  Aangenaam met een tomatensalade (tomatenschijfjes van 2 tomaten, met een vinaigrette van: 2 kl olijfolie, 2 kl azijn, p&z, en gesnipperde ui ) en een goed gepeperde puree.

Kan ook opgediend worden met kroketten of gekookte aardappeltjes.

 

 

0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
Categorie:f: ovenschotels
>> Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Gehaktschotel met courgette, aubergine en paprika's

Gehaktschotel met courgette, aubergine en paprika's



Aantal personen: 3-4
Aantal minuten:  40


Ingrediënten:


- 3 paprika's (gele, groene, rode)
- 1 courgette
- 1 aubergine 
- 1 grote (rode) ui
- 1 EL gehakte peterselie
- 2 teentjes knoflook
- 1 KL zachte paprika (poeder)
- 1,5 EL spaghettikruiden
- beetje kipkruiden

-
zout en peper
- 2 KL olijfolie
- 400 gr rundergehakt niet bereid (kan met bereid gehakt, gebruik dan minder kruiden.)
- 400 gr tomatenblokjes
- 1 ei
- 125 ml room 5%
- 50 gr geraspte Emmental light


Bereiding:


- Oven voorverwarmen op 180 graden.
- 1 KL olijfolie verhitten in de wok (of diepe pan)
de fijngesneden ui en de in blokjes gesneden groenten eraan toevoegen en het geheel 6 minuten roerbakken.
- De groenten op smaak brengen met peper en zout en in een lage ovenschaal scheppen.
- De rest van de olie in een andere braadpan doen en het gehakt goudbruin bakken (goed los maken)
- Het gebruinde gehakt op smaak brengen met paprikapoeder, spaghettikruiden, kipkruiden, p&z ( Tip: proeven!... en naar eigen smaak het vlees bijkruiden.)
- Schep nu het gehakt bovenop de groenten in een ovenschaal met deksel.
- Klop het ei los en doe de room en de helft van de geraspte kaas erbij.
- Het ei-room mengsel verdelen over de gehaktschotel en dit met de rest van de kaas bedekken.
- Het gerecht in ca. 35 minuten in het midden van de oven goudbruin en gaar laten worden ( 20 min met deksel, de laatste 15 ‘ zonder deksel)
- Bestrooi de schotel met peterselie.

0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
Categorie:f: ovenschotels
>> Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.hoofdgerecht: gehaktschotel
Klik op de afbeelding om de link te volgen Gehaktschotel


Aantal personen: 4-6
Aantal minuten: 60


Ingrediënten:

-   500 gr gehakt
-   4 grote aardappelen
-   4 kleine wortelen
-   4 rode uien
-   1 blik tomatenblokjes natuur (van 400 gr)
-   3 afgestreken koffielepels komijnpoeder
-   peper en zout
-   2 soeplepels vloeibare margarine
-   gemalen light kaas.

Bereiding:

Oven voorverwarmen op 200° C

-   Aardappelen schillen en halfgaar koken in ruim water waaraan  komijnpoeder is toegevoegd.    
     (hou een beetje van het komijnwater opzij om de worteltjes te stoven)
     Afgieten en  laten afkoelen.
-   Wortelen schillen en in fijne schijfjes versnijden.  De wortelschijfjes halfgaar stoven in een
     beetje komijnwater.  Afgieten en laten uitlekken.
-   3 rode uien grof versnijden (of in ringen snijden), de 4 de rode ui  fijnsnipperen.
-   Het gehakt goed bruin bakken samen met de fijngesnipperde ui. (in 1 EL vloeibare margarine.)
-   Een diepe ovenschaal invetten met de rest van de vetstof en de bodem bedekken met 
     tomatenblokjes.
-   De grofgesneden ui (of de uienringen) bovenop de tomatenblokjes verdelen en
     daarbovenop de worteltjes uitspreiden.  Kruiden met wat peper en zout.
-   Het gebruinde gehakt bovenop de groentenlaag brengen en goed aandrukken. 
-   De halfgare aardappelen in schijven snijden van 0.5 cm dikte en bovenop het gehakt verdelen. 
     De bovenlaag terug bijkruiden met wat peper en zout.
-   Net zoveel gemalen  kaas over de aardappelschijfjes verdelen tot alles goed bedekt is.
-   In de oven zetten gedurende 30 à 35 minuten (tot de kaas een bruin korstje heeft.)

0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
Categorie:f: ovenschotels
>> Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.hoofdgerecht: kip in een pikante saus met rijst



Kip in een overheerlijke (pikante) saus... met rijst


Aantal personen:  2 à 3
Aantal minuten:  60

Ingrediënten:

-   1 braadkip van ongeveer 1 kg
-   250 gr champignons
-   1 ajuin
-   2 teentjes knoflook
-   1 eetlepel tomatenpuree
-   1/2 kippenbouillonblokje
-   1 mespunt saliepoeder 
-   1 mespunt gedroogde rozemarijn
-   1 afgestreken eetlepel sterke paprika in poedervorm
-   1 koffielepel zout
-    peper
-   50 gr boter
-   50 gr bloem
-   250 ml water
-   50 cl porto (5 EL)
-   80 cl witte wijn (8 EL)

Bereiding:

-  Snij de champignons in plakjes, snipper de ui en de knoflook fijn.

-   Versnij de braadkip in kleinere stukken en droog ze goed af.  Doe de bloem, de sterke paprika, de peper en het zout samen in een ruime mengkom met goed afsluitend deksel.

-   Leg de kipdelen in de kom met bloem, sluit deze goed af en draai ermee rond tot alle stukken kip goed bestoven zijn met bloem   Haal de kip uit de bloem.  Zet de overblijvende bloem even opzij.

-   Verhit  40 gr boter in een pan en bak daarin de kipdelen goed bruin. 
Leg de gebruinde kipdelen  in een ovenschotel.

-    Doe de resterende boter bij het aanbaksel in de pan en bak daarin gedurende een 5-tal minuten de champignons samen met ui en knoflook.  Voeg 250 ml lauw water, 1/2 kippenbouillonblokje, rozemarijn en salie toe en breng zachtjes aan de kook.

-   Maak van de wijn, de porto en de overgebleven bloem een glad papje.  (Wijn beetje bij beetje toevoegen en goed roeren)  De bouillon al roerend met dit papje binden.

-   De saus over de kip verdelen en de ovenschotel goed afdekken met aluminiumfolie.  Zet 45 minuten in de oven op 200°C.   Dien op met gekookte rijst.
0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
Categorie:f: ovenschotels
>> Reageer (0)
02-04-2009
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.hoofdgerecht: Pikant hutsepotje met wokgroenten en hamblokjes
Pikant hutsepotje met wokgroenten en hamblokjes





Aantal personen: 2 (3)
Aantal minuuten:  30

Ingrediënten:


-  1 koffielepel olijfolie
-  100 gr magere hamblokjes
-  400 gr wokgroenten
-  1 knoflookteentje
-  1 koffielepel gesnipperde rozemarijnblaadjes
-  peper en zout
-  200 ml water
-  1 groentenbouillonblokje
-  1 potje pepersaus (opwarmbare pepersaus Delhaize of Boursin 3-pepers)
-  450 gr krielaardappeltjes voorgekookt of restje aardappelen van dag voordien
-  50 gr gemalen kaas


Bereiding:


Oven voorverwarmen op 200 graden.

Verhit één koffielepel olijfolie in de wokpan. 
Bak hierin de magere hamblokjes gedurende  1-2 minuutjes. 
Doe daarna de wokgroenten in de pan, samen met 1 fijngesneden knoflookteentje en 1 koffielepel gesnipperde rozemarijn.  Kruid met peper en zout en laat alles enkele minuutjes bakken.
Voeg  dan 200 ml water bij de groenten samen met 1 verkruimeld groentenbouilionblokje. 
Laat  10 minuutjes sudderen en roer er daarna een potje pepersaus door. (opwarmbare pepersaus  Delhaize beenhouwerij of  Boursin  cuisine 3- pepers). 
Voeg er  de gekookte aardappelen aan toe en roer nog eens goed door.
Breng alles over in een pyrex schotel, strooi er wat gemalen  kaas overheen en zet in de oven gedurende 20- 25 minuutjes op 180-200° volgens je oven. (de saus moet opborrelen en de kaas moet goudbruin verkleuren.)

Noot: 
Dit gerecht bevat weinig vlees. Wie meer vlees wil kan er vb. chipolata worstjes bij bakken.

Variatie:
In plaats van pepersaus kan ook "Boursin Cuisine light met knoflook en fijne kruiden" gebruikt worden.

0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 1/5 - (1 Stemmen)
Categorie:f: ovenschotels
>> Reageer (0)


Archief per week
  • 30/03-05/04 2009

    E-mail mij

    Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.


    Gastenboek

    Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek


    Blog als favoriet !

    Categorieën
  • a: ontbijt (1)
  • b: lunch (1)
  • bereidt in de microgolf (1)
  • c: salades (1)
  • d: aperitiefhapjes (0)
  • d: voorgerechten (2)
  • e: hoofdgerechten (12)
  • f: ovenschotels (7)
  • g: desserts (3)


  • Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!