Kip in een overheerlijke (pikante) saus... met rijst
Aantal personen: 2 à 3 Aantal minuten: 60
Ingrediënten:
- 1 braadkip van ongeveer 1 kg - 250 gr champignons - 1 ajuin - 2 teentjes knoflook - 1 eetlepel tomatenpuree - 1/2 kippenbouillonblokje - 1 mespunt saliepoeder - 1 mespunt gedroogde rozemarijn - 1 afgestreken eetlepel sterke paprika in poedervorm - 1 koffielepel zout - peper - 50 gr boter - 50 gr bloem - 250 ml water - 50 cl porto (5 EL) - 80 cl witte wijn (8 EL)
Bereiding:
- Snij de champignons in plakjes, snipper de ui en de knoflook fijn.
xml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" />
- Versnij de braadkip in kleinere stukken en droog ze goed af. Doe de bloem, de sterke paprika, de peper en het zout samen in een ruime mengkom met goed afsluitend deksel.
- Leg de kipdelen in de kom met bloem, sluit deze goed af en draai ermee rond tot alle stukken kip goed bestoven zijn met bloem Haal de kip uit de bloem. Zet de overblijvende bloem even opzij.
- Verhit 40 gr boter in een pan en bak daarin de kipdelen goed bruin. Leg de gebruinde kipdelen in een ovenschotel.
- Doe de resterende boter bij het aanbaksel in de pan en bak daarin gedurende een 5-tal minuten de champignons samen met ui en knoflook. Voeg 250 ml lauw water, 1/2 kippenbouillonblokje, rozemarijn en salie toe en breng zachtjes aan de kook.
- Maak van de wijn, de porto en de overgebleven bloem een glad papje. (Wijn beetje bij beetje toevoegen en goed roeren) De bouillon al roerend met dit papje binden.
- De saus over de kip verdelen en de ovenschotel goed afdekken met aluminiumfolie. Zet 45 minuten in de oven op 200°C. Dien op met gekookte rijst.
|