Lili's recepten

    

02-04-2009
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.ontbijt: spiegeleitje gevangen in toast

Spiegeleitje gevangen in toast






Aantal personen:  1
Aantal minuten:  5


Ingrediënten:

-   een scharreleitje
-   een sneetje brood
-   boter
-   peper en zout


Bereiding:

-   Neem een sneetje brood.  Steek met een omgekeerd glas of met een kopje een cirkel uit het  
     midden van de boterham.
-   Laat de cirkel nog even op zijn plaats en besmeer de boterham met wat zachte bakboter. (planta)
-   Laat een bakpan warm worden op het vuur.  Leg het brood met de beboterde zijde in de warme
     pan en bak goudbruin.
-   Keer de goudbruin gebakken boterham om, haal het cirkeltje eruit en snij dit in twee.  
     Draai de cirkelhelften om en bruin ze verder mee opzij in de pan.  
-   Verhit wat boter in de ontstane uitsparing.  Breek het ei.  Doe eerst het eiwit in de cirkel. 
     Doe het eigeel erbij als het eiwit al wat gestold is.  Kruid het spiegelei met peper en zout.
-   Laat bakken op een matig  vuur tot alle eiwit voldoende gestold is en de onderkant van het
     brood eveneens goudbruin verkleurd is.


0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
Categorie:a: ontbijt
>> Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.voorgerecht: gegratineerd gerechtje met appel en garnalen
Klik op de afbeelding om de link te volgen

Gegratineerd voorgerecht met garnalen en appel





Aantal personen:  4
Aantal minuten:  15


Ingrediënten:

-   200 gr Noordzeegarnalen (gepeld)           
.
-   1 Pink Lady appel (of een andere grote appel)
-   1 eierdooier 
                         
-   160 ml culinaire room 30%                       
                      
-   2 afgestreken koffielepels kerriepoeder
-   peper en zout

-   peterselie


Bereiding:


Schil de appel, verwijder het klokhuis en snij de partjes in zeer kleine blokjes.  Verdeel de appelblokjes over 4 ovenschaaltjes en verdeel daarna de garnalen bovenop de appeltjes.  Doe wat peper uit de molen over elk schaaltje.
Breng in een pannetje de room gekruid met kerriepoeder, peper en zout aan de kook.  Laat eventjes doorkoken.  Neem het pannetje van het vuur en meng snel roerend de eierdooier onder de saus. 

Verdeel de saus evenredig over de schaaltjes en laat daarna een 3-tal minuutjes gratineren onder de grill (op een rooster in het midden van de oven). Versier met peterselie.

 

 

Opmerking:


Dit gerechtje kan je ook als dagelijkse maaltijd serveren met stokbrood.


0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 3/5 - (4 Stemmen)
Categorie:d: voorgerechten
>> Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.hoofdgerecht: Pikant hutsepotje met wokgroenten en hamblokjes
Pikant hutsepotje met wokgroenten en hamblokjes





Aantal personen: 2 (3)
Aantal minuuten:  30

Ingrediënten:


-  1 koffielepel olijfolie
-  100 gr magere hamblokjes
-  400 gr wokgroenten
-  1 knoflookteentje
-  1 koffielepel gesnipperde rozemarijnblaadjes
-  peper en zout
-  200 ml water
-  1 groentenbouillonblokje
-  1 potje pepersaus (opwarmbare pepersaus Delhaize of Boursin 3-pepers)
-  450 gr krielaardappeltjes voorgekookt of restje aardappelen van dag voordien
-  50 gr gemalen kaas


Bereiding:


Oven voorverwarmen op 200 graden.

Verhit één koffielepel olijfolie in de wokpan. 
Bak hierin de magere hamblokjes gedurende  1-2 minuutjes. 
Doe daarna de wokgroenten in de pan, samen met 1 fijngesneden knoflookteentje en 1 koffielepel gesnipperde rozemarijn.  Kruid met peper en zout en laat alles enkele minuutjes bakken.
Voeg  dan 200 ml water bij de groenten samen met 1 verkruimeld groentenbouilionblokje. 
Laat  10 minuutjes sudderen en roer er daarna een potje pepersaus door. (opwarmbare pepersaus  Delhaize beenhouwerij of  Boursin  cuisine 3- pepers). 
Voeg er  de gekookte aardappelen aan toe en roer nog eens goed door.
Breng alles over in een pyrex schotel, strooi er wat gemalen  kaas overheen en zet in de oven gedurende 20- 25 minuutjes op 180-200° volgens je oven. (de saus moet opborrelen en de kaas moet goudbruin verkleuren.)

Noot: 
Dit gerecht bevat weinig vlees. Wie meer vlees wil kan er vb. chipolata worstjes bij bakken.

Variatie:
In plaats van pepersaus kan ook "Boursin Cuisine light met knoflook en fijne kruiden" gebruikt worden.

0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 1/5 - (1 Stemmen)
Categorie:f: ovenschotels
>> Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.hoofdgerecht: Varkenshaas met Leffesaus
Klik op de afbeelding om de link te volgen Varkenshaas met Leffesaus






Aantal personen: 2-3
Aantal minuten: 45

Ingrediënten:

-  een varkenshaasje van 500 à 750 gr
-  solo vloeibaar
-  twee uien
-  een teentje knoflook
-  200 gr wortelen
-  4 takken van een witte selder
-  een halve venkelknol  of 2 preiwitten ( met venkel is de saus lekkerder)
-  20 gr bruine suiker
-  een afgestreken koffielepel mosterd
-  peper en zout
-  200 ml water
-  een flesje blonde Leffe (33cl)
-  een koffielepel maizena

Bereiding:

1.  Groenten stoven:  (Het groentenvocht zal gebruikt worden in de saus)
-  De uien en de look fijnsnijden, de andere groenten versnijden in Julienne (dunne reepjes van zo'n 4 cm lang) of in blokjes kan ook (Julienne is mooier)
-  Wat boter in een pan doen en daarin de uien en de look glazig stoven. 
-  De wortelen, de selder en de venkel erbij voegen en eventjes laten meestoven.  Daarna 200 ml water toevoegen.  Kruiden met peper en zout. 
-  De groenten verder laten garen op een zacht vuur, onder gesloten deksel. 
 

2.  Vlees bakken
-  Het varkenshaasje kruiden met peper en zout en  langs alle kanten bruin bakken, daarna nog een 15 à 20 minuutjes verder laten garen op een zacht vuurtje,  het deksel op de pan. 


3. De saus maken
-  Het vlees uit de pan halen en warm houden (in aluminiumfolie of in een warme oven).
-  De bruine suiker aan het braadvet toevoegen en laten karamelliseren (Dit gaat zeer vlug, de suiker mag niet verbranden. Haal desnoods de pan eventjes van het vuur.  Hou het blusvocht klaar.)
-  De gekaramelliseerde suiker blussen met  200 ml van het groentenvocht en 200 ml blonde Leffe daarbij gieten. (beetje meer dan een half flesje). 
-  De saus laten inkoken tot bijna de helft.
-  Op smaak brengen met mosterd, peper en zout.  Binden met een beetje maizena.


Tip:
Serveren met een goed gekruide aardappelpuree waaraan een ruime eetlepel vers gesnipperde bieslook is toegevoegd.


0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
Categorie:e: hoofdgerechten
>> Reageer (0)
31-03-2009
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.hoofdgerecht: opgevulde kip
Klik op de afbeelding om de link te volgen    Opgevulde kip









Aantal personen: 5 tot 6
Aantal minuten:  90


Ingrediënten

-  een ontbeende braadkip (ontbenen kan je vragen aan de slager of je kunt het ook zelf eens proberen, zie verder)
-  400 gr kippengehakt
-  2 eieren
-  4 eetlepels paneermeel
-  1 eetlepel ketchup
-  1 koffielepel zachte paprika 
-  1 mespunt kerriepoeder
-  1/2 koffielepel gedroogde marjolein
-  1 teentje knoflook
-  peper en zout
-  2 takjes van een witte selder, fijngehakt
-  2 kleine wortelen, fijngehakt
-  1/2 venkelknol, fijngehakt (of het witte gedeelte van één prei, fijngehakt )
-  1 ui, gesnipperd
-  1 rood pepertje, ontdaan van zaadlijsten en zaadjes en fijngesnipperd
-  een glas witte wijn
-  beetje water
-  braadboter
- enkele grove stukken wortel, selder, om naast de kip te leggen in de braadschotel.


Voorbereiding: Kip ontbenen (zie link voor een videovoorstelling)

Doe het elastiekje los van de kip maar snij het niet door, de kip wordt er later terug mee opgebonden.
Leg de kip met de borstzijde op tafel en verwijder het staartgedeelte.  Snij met een scherp mes langsheen de ruggegraat van de kip. Maak het vlees los van de ribben. Ter hoogte van de onderrug zorg je dat je de "haasjes" meehebt met het vlees.
Ga voorzichtig verder en maak het borstbeen los van het vlees tot heel het karkas vrij  is (goed opletten:  je mag niet doorheen het vel snijden en de borstfilets mogen niet kapotgesneden worden)
De vleugels hoeven niet ontbeent, wel moeten de sleutelbeentjes losgemaakt worden van de vleugelgewrichten en verwijderd worden uit het borstgedeelte.
Ook de beentjes uit de bovendijen worden verwijderd.  Geef daarvoor een insnede langs de binnenzijde van de bovenbil. Maak met je mes alle vlees los tot aan de onderbout.  Snij ter hoogte van het kniegewricht de pezen door.
Spoel de ontbeende kip goed schoon en dep ze droog.
De kip is nu klaar om op te vullen

Volgende link toont een filmpje hoe je tewerk moet gaan om een kip te ontbenen,
(hier worden ook de onderbouten en het bovendeel van de vleugels ontbeent maar dit hoeft niet:)
http://www.youtube.com/watch?v=glbi4ovfbnU&feature=related


Bereiding:

De oven voorverwarmen op 175° C.

De ui en de knoflook glazig stoven in wat boter. De fijngehakte groenten erbijvoegen alsook een beetje water.  De groenten afdekken en op een klein vuur stoven tot ze half gaar zijn. Af en toe omroeren.

Twee eieren breken in het gehakt, het paneermeel erbij voegen en alles goed dooreenroeren.
De gestoofde groenten bij het gehakt doen en goed dooreen mengen (eventueel met de kneedmixer)
Op smaak brengen met een geperst teentje knoflook, marjolein, zachte paprika, kerriepoeder, ketchup, peper en zout. (Het gehakt mag goed gekruid zijn, eventueel bijkruiden.)

De ontbeende kip openleggen met de velkant naar beneden. Van het gehakt een broodje maken en dit midden op de kip leggen. De zijflappen van de kip omheen het gehakt leggen zodat het vel een overlapping maakt van ong. 1,5 cm.
De rugzijde van de kip dichtnaaien met keukengaren.  De vleugels en de dijen van de kip opbinden met behulp van het elastiekje dat rond de braadkip zat.

Wat boter verhitten in een ruime braadpan en de opgevulde kip langs alle kanten bruin bakken.  De gebruinde kip overbrengen in een diepe ovenschotel.  Het bakvet blussen met een glas witte wijn en de aanbaksels losroeren. Deze saus over de kip gieten. De grofgesneden wortel en selder omheen de kip leggen in de saus. (De groenten voorkomen verbranding van het braadvet).
De kip in de oven laten garen gedurende 60 minuten op 175° C.  De eerste 30 minuten dek je de ovenschotel best af.  Het laatste half uur neem je het deksel eraf en bedruip je af en toe met de saus.

Na een uur de oven uitdraaien en de kip nog een 20 min. afgedekt in de oven laten staan alvorens te versnijden. 



Serveertip: 
Dien op met een aardappelgratin en ev. een Leffesaus.
De opgevulde kip kan je op voorhand klaarmaken en s'anderendaags afgedekt opwarmen (gedurende een uurtje) in een oven van 150° C
0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 2/5 - (1 Stemmen)
Categorie:e: hoofdgerechten
>> Reageer (0)


Archief per week
  • 30/03-05/04 2009

    E-mail mij

    Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.


    Gastenboek

    Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek


    Blog als favoriet !

    Categorieën
  • a: ontbijt (1)
  • b: lunch (1)
  • bereidt in de microgolf (1)
  • c: salades (1)
  • d: aperitiefhapjes (0)
  • d: voorgerechten (2)
  • e: hoofdgerechten (12)
  • f: ovenschotels (7)
  • g: desserts (3)


  • Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!