- een varkenshaasje van 500 à 750 gr - solo vloeibaar - twee uien - een teentje knoflook - 200 gr wortelen - 4 takken van een witte selder - een halve venkelknol of 2 preiwitten ( met venkel is de saus lekkerder) - 20 gr bruine suiker - een afgestreken koffielepel mosterd - peper en zout - 200 ml water - een flesje blonde Leffe (33cl) - een koffielepel maizena
Bereiding:
1. Groenten stoven: (Het groentenvocht zal gebruikt worden in de saus) - De uien en de look fijnsnijden, de andere groenten versnijden in Julienne (dunne reepjes van zo'n 4 cm lang) of in blokjes kan ook (Julienne is mooier) - Wat boter in een pan doen en daarin de uien en de look glazig stoven. - De wortelen, de selder en de venkel erbij voegen en eventjes laten meestoven. Daarna 200 ml water toevoegen. Kruiden met peper en zout. - De groenten verder laten garen op een zacht vuur, onder gesloten deksel.
2. Vlees bakken - Het varkenshaasje kruiden met peper en zout en langs alle kanten bruin bakken, daarna nog een 15 à 20 minuutjes verder laten garen op een zacht vuurtje, het deksel op de pan.
3. De saus maken - Het vlees uit de pan halen en warm houden (in aluminiumfolie of in een warme oven). - De bruine suiker aan het braadvet toevoegen en laten karamelliseren (Dit gaat zeer vlug, de suiker mag niet verbranden. Haal desnoods de pan eventjes van het vuur. Hou het blusvocht klaar.) - De gekaramelliseerde suiker blussen met 200 ml van het groentenvocht en 200 ml blonde Leffe daarbij gieten. (beetje meer dan een half flesje). - De saus laten inkoken tot bijna de helft. - Op smaak brengen met mosterd, peper en zout. Binden met een beetje maizena.
Tip: Serveren met een goed gekruide aardappelpuree waaraan een ruime eetlepel vers gesnipperde bieslook is toegevoegd.