Planckendael...
's Winters kunnen ooievaars hier niet overleven daar hun hoofdvoedsel - regenwormen, insecten...-niet meer beschikbaar zijn.
Daarom verlaten ze in de late zomer hun broedgeboed en trekken zuidwaarts naar Afrika.
Sommige blijven in Zuid-Spanje, anderen trekken helemaal tot in Zuid-Afrika, over een afstand van 12.000 km!
Ze vliegen gemiddeld zo'n 220km per dag.
Jonge ooievaars verlaten hun geboorteplaats zo'n 1 tot 2 weken voor hun ouders...







