Inhoud blog
  • 2007 - 2013 done
  • Bezoek project 4/03 - 26/03/2013
  • Onderwijs in Malawi
  • Dorp Tsangano
  • Land Malawi
    Zoeken in blog

    Beoordeel dit blog
      Zeer goed
      Goed
      Voldoende
      Nog wat bijwerken
      Nog veel werk aan
     
    Tsangano/Malawi

    08-05-2013
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Onderwijs in Malawi

    kinderen gaan pas vanaf  6 – 7 jaar voor 1ste keer naar school.

    Het lager onderwijs (8 jaar) is gratis, het secundair (4 jaar) is betalend.

    In district Tsangano 22 lagere (soms klas1- 4) en 2 secundaire scholen, waarvan vele in slechte staat.

    Tsangano Parish lagere school

    heel veel leerlingen in 1 klas – 1 onderwijzer voor 100 à 150 lln. Ongeveer 1200 lln ingeschreven in 8 klassen. De kinderen zitten allen op de grond.

    Tijdens de koude maanden is het koud zitten in katoenen kleding op de cementen vloer in
    de winderige klassen, want geen ramen of deur.

    In elke klas hangt een groot bord, meer wit dan zwart, gevolg onleesbaar. Onvoldoende handboeken, schriften en schrijfgerief voor iedereen. Het vasthouden van schrijfgerief en motoriek wordt in het 1ste leerjaar (standard 1) ingeoefend met een takje.

    De scholen krijgen geen subsidies, moeten voor alle kosten zelf instaan. Alles blijft zoals het was, geen geld voor materiaal, herstel of onderhoud van de gebouwen.

    Door het groot aantal kinderen in een klas en het ontbreken van schrijf – en lesmateriaal is het niveau zeer laag.
    We nemen zoveel mogelijk niet- verbaal spelmateriaal mee: puzzels, domino, memoriespel, balpennen, kleurpotloden. De lonen van de leerkrachten zijn ook heel laag en weinig motivatie.

    Alle kinderen komen te voet naar school, velen op blote voeten van heel ver. De stand van de zon is hun klok, velen komen dan ook te laat of …spijbelen onderweg. Na school moeten ze thuis helpen, sommige hebben weinig tijd om te spelen.

    Heel veel kinderen lopen thuis in gescheurde, vuile kledij, in lompen.
    De kinderen zijn heel vriendelijk, beleefd en hebben veel respect voor ouderen. Ze vermaken zich heel goed, zonder speelgoed. Ze spelen met wat ze vinden in natuur, improviseren spelletjes of maken zelf iets bv bal met plastiek en een touw, een fietsje van takken, een autootje uit een plastieken fles, …geen enkel kind loopt te zeuren, te zagen, te wenen. De kleintjes lopen gewoon mee met de groteren.

    Tsangano Parish secundaire school

    (4jaar Form 1 - Form 4) weinig leerlingen vooral in hoogste klassen. Veel studenten moeten afhaken omdat ze het schoolgeld niet kunnen betalen, vandaar sponsoring gevraagd.

    Per term betalen we schoolkosten voor ongeveer 45 jongeren wees of uit 1-oudergezin. Er wordt een kleine bijdrage gevraagd aan (pleeg)ouder.

    In de dorpsscholen weinig opgeleide vakleerkrachten, minder goed onderwijs. Na 8ste
    leerjaar, 2de en 4de secondair is er een te betalen nationaal examen. Geslaagd = officieel diploma secundair onderwijs.


    De betere scholen, waarvoor je geselecteerd wordt, zijn de seminaries. Het onderwijs is er veel beter, maar het schoolgeld ook veel duurder, tot € 250/trimester. De leerlingen verblijven op internaat en gaan maar met de vakanties naar huis nl met kerst-, paas- en grote vakantie.

    08-05-2013 om 18:20 geschreven door Roos

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Dorp Tsangano

    Tsangano is een heel groot district met ongeveer 30.000 bewoners, dat veel jaren verwaarloosd werd van ontwikkelingshulp, vooral door de verre afstand en de heel slechte staat van de weg. In 100 jaar weinig veranderd, de mensen leven er nog heel primitief. Er is geen elektriciteit, geen gas, geen water. De bewoners gaan vroeg slapen en staan vroeg op, daar het al licht is vanaf 4u30.
    De aarden weg van stadje Ntcheu naar dorp Tsangano (65 km) langs de grens met Mozambique, is barslecht, levensgevaarlijk en praktisch onberijdbaar tijdens regenseizoen. Sinds 2 maart 2013 weg nabij dorp Tsangano onderbroken, daar deel van brug weggespoeld is door hevige regenval. Tsangano nu enkel bereikbaar via omweg door Mozambique. Kan lang duren voor brug hersteld is!
    De sporadische vrachtwagens zijn volgeladen met goederen en daarop nog eens 20 à 30 mensen. Bij een ongeluk zijn er dan ook veel slachtoffers!

    Malawi heeft hoofdzakelijk een jonge bevolking, grote gezinnen en heel veel jonge kinderen, vooral in de dorpen. Velen in Tsangano hadden nog nooit een blanke (Mazungu) ontmoet. De kinderen kennen mij nu al, maar de peuters zijn écht bang van de Mazungu met andere huidskleur!

    De bevolking in Tsangano en omstreken is heel, heel arm. Ze wonen hoofdzakelijk in hutjes, hebben geen meubilair en slapen op soms een versleten rieten mat. Meestal koken ze buiten op een vuurtje. Daarvoor moeten ze eerst hout sprokkelen en water halen.

    Elk gezin heeft een lapje grond, vooral bewerkt door vrouwen. Elke morgen vroeg ontmoet je hele groepen vrouwen op weg naar hun veld, met als enig werktuig een hak met korte steel. Ze werken er tot de middag. In de namiddag wordt huishoudelijk werk gedaan: hout sprokkelen, water halen aan de pomp, maïs naar de molen brengen om te malen, nsima klaarmaken ...

    Alles dragen ze op het hoofd, ook jonge kinderen zie je een verre afstand lopen met emmers of kuipen gevuld met 10 à 20l water . Het water pompen is niet zo gemakkelijk. De kinderen pompen dan ook meestal met 2 of 3 samen. Heel wat jongens vanaf 5, 6 jaar gaan elke dag op stap met koeien of geiten om te laten grazen en verzuimen school.

    Er zijn heel wat weeskinderen in Tsangano. Hun ouder(s) is of (zijn) overleden door aids,malaria of TBC. Die kinderen worden dan opgevangen door familieleden, die zelf meestal een groot gezin hebben.

    In Tsangano zijn veel ouders, vooral de vrouwen, analfabeet, nooit onderwijs gehad. De wensen van de vrouwen in Tsangano zijn o.a. leren lezen en schrijven, gezond leren koken, leren naaien om zelf kledij te maken voor hun kinderen.

    Velen, vooral vrouwen en jongeren zijn nog nooit verder geweest dan de omliggende dorpjes. Ze weten absoluut niet hoe de wereld eruit ziet, wat er allemaal bestaat, hoe mensen leven…
    Er is geen tv, geen computers, geen boeken, geen tijdschriften …



    08-05-2013 om 18:05 geschreven door Roos

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Land Malawi

    Land Malawi

    Malawi is een klein land – maar 4x groter dan België, gelegen in Zuid –Oost Afrika.

    Malawi ligt ingesloten tussen Tanzania in N, Mozambique in O en Z en Zambia in W. en wordt het “warme hart van Afrika genoemd” want jong en oud staan open voor een praatje.

    Je kunt genieten van een aangenaam verblijf aan het groot en prachtig meer Malawimeer, het  3de grootste meer van Afrika,  meer dan 500 km lang.

    De hoofdstad is Lilongwe en Malawi heeft ongeveer 15 miljoen inwoners..

    Als godsdienst vooral Christenen 80 %, moslims 13%, en er is godsdienstvrijheid.

    Het is een voormalige Engelse kolonie, sinds 1964 onafhankelijk en een republiek.

    Malawi is een van de armste landen van Afrika, om niet te zeggen straatarm.

    Op de ranglijst van menselijke ontwikkeling – lijst van 187 landen, staat Malawi op plaats 171.

    De levensverwachting is 50 jaar. Doodsoorzaken zijn vooral: aids, tuberculose, malaria

    Ongeveer 75% van de bevolking leeft onder de armoedegrens en moet rondkomen met minder dan € 1 per dag. Voedselonzekerheid is een van de grootste problemen in de gezinnen in Malawi.

    Indien het regenseizoen te laat begint, te weinig of helemaal geen regen is een ramp voor de bevolking. In 2002 en 2005 was er hongersnood door  het uitblijven van regen.

    Bij kinderen < 5jaar is bijna de helft chronisch ondervoed en 22%, meer dan 1 op 5, zit niet op zijn gewicht. Veel kinderen hebben een dik buikje door ondervoeding of wormen.

    De ondervoeding heeft verschillende oorzaken: slechte voedingsgewoontes, eenzijdige voeding non-beschikbaarheid van het voedsel, de kostprijs en het transport ervan.


    Het meest gekweekte gewas is maïs. Hun belangrijkste voeding is nsima, een dikke maïspap.

    Naast maïs kweken ze nog sojabonen, aardappelen, suikerbonen, tomaten, cassave, ajuinen…

    Verder wordt nog tabak, thee en suikerriet geteeld en het volk rond het enorme Malawi-meer leeft van visvangst.

    Er wordt wel een inspanning gedaan vanuit Cadecom – de locale Caritas hulporganisatie- om in de dorpjes betere landbouwtechnieken aan te leren.

    Geld is minder belangrijk voor een Malawiër, voldoende voeding hebben om het jaar door te komen tot de volgende oogst, is het belangrijkste.


    Bij het Malawi-meer zijn ook voldoende voorzieningen voor toerisme: dure en prachtige logdes, een uitgelezen plaats voor watersportliefhebbers, ook safari mogelijkheden. Jammer genoeg geen of heel weinig toeristen. Malawi is onbekend in Europa!
    Populair zijn Kenia en Tanzania, maar niet verder, nochtans een aanrader!


    Sinds 2010 problemen met diesel: moeilijk te verkrijgen, gevolg heel duur en soms lange files aan de pomp.

    Dagelijks devaluatie van lokale munt -Kwacha- sinds half 2012. Gevolg: alles veel duurder

    08-05-2013 om 16:54 geschreven door Roos

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Welkom op Blog Tsangano/Malawi
    Klik op de afbeelding om de link te volgen
    Beste vrienden en geïnteresseerden,

    via deze blog zullen jullie wat meer vernemen over Malawi, ons dorp Tsangano en ons project Editsa (Education in Tsangano)

    Deze  blog is nog in beginfase en wordt verder aangepast en uitgebreid.

    Wat geduld aub.

    Roos

    08-05-2013 om 00:00 geschreven door Roos

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 2/5 - (3 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    17-04-2013
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Proficiat!
    Proficiat!

    Uw blog is correct aangemaakt en u kan nu onmiddellijk starten! 

    U kan uw blog bekijken op http://blog.SeniorenNet.be/tsangano_malawi

    We hebben om te starten ook al een reeks extra's toegevoegd aan uw blog, zodat u dit zelf niet meer hoeft te doen.  Zo is er een archief, gastenboek, zoekfunctie, enz. toegevoegd geworden. U kan ze nu op uw blog zien langs de linker en rechter kant.

    U kan dit zelf helemaal aanpassen.  Surf naar http://blog.SeniorenNet.be/ en log vervolgens daar in met uw gebruikersnaam en wachtwoord. Klik vervolgens op 'personaliseer'.  Daar kan u zien welke functies reeds toegevoegd zijn, ze van volgorde wijzigen, aanpassen, ze verwijderen en nog een hele reeks andere mogelijkheden toevoegen.

    Om berichten toe te voegen, doet u dit als volgt.  Surf naar http://blog.SeniorenNet.be/  en log vervolgens in met uw gebruikersnaam en wachtwoord.  Druk vervolgens op 'Toevoegen'.  U kan nu de titel en het bericht ingeven.

    Om een bericht te verwijderen, zoals dit bericht (dit bericht hoeft hier niet op te blijven staan), klikt u in plaats van op 'Toevoegen' op 'Wijzigen'.  Vervolgens klikt u op de knop 'Verwijderen' die achter dit bericht staat (achter de titel 'Proficiat!').  Nog even bevestigen dat u dit bericht wenst te verwijderen en het bericht is verwijderd.  U kan dit op dezelfde manier in de toekomst berichten wijzigen of verwijderen.

    Er zijn nog een hele reeks extra mogelijkheden en functionaliteiten die u kan gebruiken voor uw blog. Log in op http://blog.SeniorenNet.be/ en geef uw gebruikersnaam en wachtwoord op.  Klik vervolgens op 'Instellingen'.  Daar kan u een hele reeks zaken aanpassen, extra functies toevoegen, enz.

    WAT IS CONCREET DE BEDOELING??
    De bedoeling is dat u op regelmatige basis een bericht toevoegt op uw blog. U kan hierin zetten wat u zelf wenst.
    - Bijvoorbeeld: u heeft een blog gemaakt voor gedichten. Dan kan u bvb. elke dag een gedicht toevoegen op uw blog. U geeft de titel in van het gedicht en daaronder in het bericht het gedicht zelf. Zo kunnen uw bezoekers dagelijks terugkomen om uw laatste nieuw gedicht te lezen. Indien u meerdere gedichten wenst toe te voegen op eenzelfde dag, voegt u deze toe als afzonderlijke berichten, dus niet in één bericht.
    - Bijvoorbeeld: u wil een blog maken over de actualiteit. Dan kan u bvb. dagelijks een bericht plaatsen met uw mening over iets uit de actualiteit. Bvb. over een bepaalde ramp, ongeval, uitspraak, voorval,... U geeft bvb. in de titel het onderwerp waarover u het gaat hebben en in het bericht plaatst u uw mening over dat onderwerp. Zo kan u bvb. meedelen dat de media voor de zoveelste keer het fout heeft, of waarom ze nu dat weer in de actualiteit brengen,... Of u kan ook meer diepgaande artikels plaatsen en meer informatie over een bepaald onderwerp opzoeken en dit op uw blog plaatsen. Indien u over meerdere zaken iets wil zeggen op die dag, plaatst u deze als afzonderlijke berichten, zo is dit het meest duidelijk voor uw bezoekers.
    - Bijvoorbeeld: u wil een blog maken als dagboek. Dagelijks maakt u een bericht aan met wat u er wenst in te plaatsen, zoals u anders in een dagboek zou plaatsen. Dit kan zijn over wat u vandaag hebt gedaan, wat u vandaag heeft gehoord, wat u van plan bent, enz. Maak een titel en typ het bericht. Zo kunnen bezoekers dagelijks naar uw blog komen om uw laatste nieuwe bericht te lezen en mee uw dagboek te lezen.
    - Bijvoorbeeld: u wil een blog maken met plaatselijk nieuws. Met uw eigen blog kan u zo zelfs journalist zijn. U kan op uw blog het plaatselijk nieuws vertellen. Telkens u iets nieuw hebt, plaats u een bericht: u geeft een titel op en typt wat u weet over het nieuws. Dit kan zijn over een feest in de buurt, een verkeersongeval in de streek, een nieuwe baan die men gaat aanleggen, een nieuwe regeling, verkiezingen, een staking, een nieuwe winkel, enz. Afhankelijk van het nieuws plaatst u iedere keer een nieuw bericht. Indien u veel nieuws heeft, kan u zo dagelijks vele berichten plaatsen met wat u te weten bent gekomen over uw regio. Zorg ervoor dat u telkens een nieuw bericht ingeeft per onderwerp, en niet zaken samen plaatst. Indien u wat minder nieuws kan bijeen sprokkelen is uiteraard 1 bericht per dag of 2 berichten per week ook goed. Probeer op een regelmatige basis een berichtje te plaatsen, zo komen uw bezoekers telkens terug.
    - Bijvoorbeeld: u wil een blog maken met een reisverslag. U kan een bericht aanmaken per dag van uw reis. Zo kan u in de titel opgeven over welke dag u het gaat hebben, en in het bericht plaatst u dan het verslag van die dag. Zo komen alle berichten onder elkaar te staan, netjes gescheiden per dag. U kan dus op éénzelfde dag meerdere berichten ingeven van uw reisverslag.
    - Bijvoorbeeld: u wil een blog maken met tips op. Dan maakt u telkens u een tip heeft een nieuw bericht aan. In de titel zet u waarover uw tip zal gaan. In het bericht geeft u dan de hele tip in. Probeer zo op regelmatige basis nieuwe tips toe te voegen, zodat bezoekers telkens terug komen naar uw blog. Probeer bvb. 1 keer per dag, of 2 keer per week een nieuwe tip zo toe te voegen. Indien u heel enthousiast bent, kan u natuurlijk ook meerdere tips op een dag ingeven. Let er dan op dat het meest duidelijk is indien u pér tip een nieuw bericht aanmaakt. Zo kan u dus bvb. wel 20 berichten aanmaken op een dag indien u 20 tips heeft voor uw bezoekers.
    - Bijvoorbeeld: u wil een blog maken dat uw activiteiten weerspiegelt. U bent bvb. actief in een bedrijf, vereniging of organisatie en maakt elke dag wel eens iets mee. Dan kan je al deze belevenissen op uw blog plaatsen. Het komt dan neer op een soort van dagboek. Dan kan u dagelijks, of eventueel meerdere keren per dag, een bericht plaatsen op uw blog om uw belevenissen te vertellen. Geef een titel op dat zeer kort uw belevenis beschrijft en typ daarna alles in wat u maar wenst in het bericht. Zo kunnen bezoekers dagelijks of meermaals per dag terugkomen naar uw blog om uw laatste belevenissen te lezen.
    - Bijvoorbeeld: u wil een blog maken uw hobby. U kan dan op regelmatige basis, bvb. dagelijks, een bericht toevoegen op uw blog over uw hobby. Dit kan gaan dat u vandaag een nieuwe postzegel bij uw verzameling heeft, een nieuwe bierkaart, een grote vis heeft gevangen, enz. Vertel erover en misschien kan je er zelfs een foto bij plaatsen. Zo kunnen anderen die ook dezelfde hobby hebben dagelijks mee lezen. Als u bvb. zeer actief bent in uw hobby, kan u dagelijks uiteraard meerdere berichtjes plaatsen, met bvb. de laatste nieuwtjes. Zo trek je veel bezoekers aan.

    WAT ZIJN DIE "REACTIES"?
    Een bezoeker kan op een bericht van u een reactie plaatsen. Een bezoeker kan dus zelf géén bericht plaatsen op uw blog zelf, wel een reactie. Het verschil is dat de reactie niet komt op de beginpagina, maar enkel bij een bericht hoort. Het is dus zo dat een reactie enkel gaat over een reactie bij een bericht. Indien u bvb. een gedicht heeft geschreven, kan een reactie van een bezoeker zijn dat deze het heel mooi vond. Of bvb. indien u plaatselijk nieuws brengt, kan een reactie van een bezoeker zijn dat deze nog iets meer over de feiten weet (bvb. exacte uur van het ongeval, het juiste locatie van het evenement,...). Of bvb. indien uw blog een dagboek is, kan men reageren op het bericht van die dag, zo kan men meeleven met u, u een vraag stellen, enz. Deze functie kan u uitschakelen via "Instellingen" indien u dit niet graag heeft.

    WAT IS DE "WAARDERING"?
    Een bezoeker kan een bepaald bericht een waardering geven. Dit is om aan te geven of men dit bericht goed vindt of niet. Het kan bvb. gaan over een bericht, hoe goed men dat vond. Het kan ook gaan over een ander bericht, bvb. een tip, die men wel of niet bruikbaar vond. Deze functie kan u uitschakelen via "Instellingen" indien u dit niet graag heeft.


    Het SeniorenNet-team wenst u veel succes met uw gloednieuwe blog!

    Met vriendelijke groeten,
    SeniorenNet-team

    17-04-2013 om 10:09 geschreven door

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - ( Stemmen)
    >> Reageer (0)


    Archief per week
  • 20/05-26/05 2013
  • 13/05-19/05 2013
  • 06/05-12/05 2013
  • 15/04-21/04 2013

    E-mail mij

    Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.


    Gastenboek

    Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek


    Blog als favoriet !


    Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!