Foto
Zoeken in blog

Inhoud blog
  • de vervolgblog
  • De oplossing
  • spinazie oogsten
  • zo mooi durf je het toch niet dromen - open tuin
  • stel je dat eens voor
  • terug aan de slag in de tuin
  • alternatieven voor aardappelen
  • een robot been
  • basilicum
  • 3 reacties
  • plantproblemen
  • herfst in de lente
  • de plantenruil
  • Het weer
  • Zondag 12 mei : Tuinclub en plantenruil
  • plantenruil
  • courgettes
  • soorten tomaten, smaak en toepassing.
  • tomaten
  • Tuinclub 28 april
  • grillen in april
  • broeikomkommer en buitenkokommer
  • prei en broccoli
  • mijn glasteelt.
  • de tuin is zeer droog
  • organiseren
  • zaaikalender
  • werkterrein verleggen
  • werk uitbesteed
  • versleten
  • inhaal bewegigng
  • klein experiment
  • traag op gang komen
  • terug van even stevig weg!
  • opgeschoten slaplantjes
  • Peulerwten : Daar zijn ze!
  • Natuur komt traag op gang ...
  • erwten
  • kikkerdril
  • sla
  • verspenen
  • vroege aardappelen
  • Nieuw tuinprogramma op VIER!
  • mijn kruidenhoek
  • vijver dicht gevroren
  • zon zonder warmte
  • uitzonderlijk weer
  • weekendmenu met knolselder
  • in de ban van het koude weer
  • tuinclub
    Foto
    Foto
    Foto
    Het weer
  • weerbericht Jabbeke
  • Foto
    Beoordeel dit blog
      Zeer goed
      Goed
      Voldoende
      Nog wat bijwerken
      Nog veel werk aan
     
    Foto
    Dank u voor uw bezoek bij onze TUINCLUB !
    Foto
    De Tuinclub :
    Elk seizoen is boeiend!
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Tuinclub Velt Jabbeke
    Beste Tuinclubleden. Hier lees je héél wat nieuws over de moestuin, de kruidentuin, dieren in de tuin, de vijver, ... !
    19-12-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Gember

    Jaar in jaar uit ligt er bij ons gemberwortel in de frigo.  ik weet dat Colette altijd zegt dat je die best niet mee brengt van een warenhuis maar uit een natuurwinkelDie zijn volgens haar van veel betere kwaliteit.  Ik ben dan maar op zoek gegaan op het net en heb van enkele sites, hier en daar meer of min gesprokkeld.

    Gember is een inheemse plant uit tropisch Azië. Gember wordt gekweekt op veel plaatsen in China, Guatemala, India, Japan en Nigeria en op Jamaica.

    Gember is    een overblijvende plant met een rechte, rietachtige stengel waaraan witte of rose bloemen bloeien, die vanuit een kruipende, gelede wortel omhoog groeit.

    Gember is al gedurende duizenden jaren in China en India in gebruik omwille van zijn medicinale eigenschappen. De gemberplant was ook bekend ten tijde van de Oude Grieken en Romeinen. Tussen de tiende en de vijftiende eeuw werd gember door de Arabieren in Europa geïntroduceerd; nog een hele tijd later werd gember door de Spanjaarden meegenomen naar Zuid Amerika.

    http://www.preventievegezondheidszorg.com/gember.php#wat

     


    Betekenis:
    In alle Europese talen gaat de naam voor gember terug naar het Latijnse woord zingiber, en dat wederom is afgeleid van het Griekse woord zingiberis. Daarmee in verband staat ook het Sanskrietwoord shringavera wat geweivormig betekent, waarschijnlijk omdat gemberwortels op een gewei lijken.


    Culinair:
    Het kan ook gedroogd gebruikt worden, en wordt dan geraspt. Gedroogde gember   is scherper van smaak dan verse gember. Gember wordt ook wel ingemaakt in geconcentreerd suikerwater. Gember wordt bij ons vooral gebruikt in koek en gebak, bijvoorbeeld in ontbijtkoek.

    In de Indonesische keuken wordt gember veel gebruikt in allerlei hartige gerechten, onder andere in een bij veel mensen geliefd gerecht zoals Babi Ketjap. Djahé is de Indonesische benaming voor gemalen gemberwortel. Gember vormt een onderdeel van het kerriemengsel.

    In kleine hoeveelheden kan gember echter de smaak van een gerecht sterk verbeteren, bijvoorbeeld in een fruitsalade. Ook pannenkoeken met gember worden wel gegeten. Gember wordt veel in de Joodse keuken toegepast, bijvoorbeeld in gemberbolus (gebak).

    Medisch:
    Gember wordt al generaties lang gebruikt omdat het libido door het gebruik ervan gestimuleerd zou worden. Gember zou ook een verwarmend effect hebben en de bloedcirculatie stimuleren.

    Gember kan ook toegepast worden bij   reisziekte, om de misselijkheid te onderdrukken. Hiervoor moet echter een vrij grote hoeveelheid gember gegeten worden, vergelijkbaar met 5-6 bolletjes ingemaakte stemgember.

    Wat misschien minder bekend is, is dat gember het bloed kan verdunnen en zelfs nog effectiever is dan knoflook, en werkt als aspirine. Gember gaat de vorming van trombose tegen en kan de cholesterolspiegel die veroorzaakt wordt door de voeding, doen dalen. Echter, om deze genezende invloed te bereiken moet men de gemberthee gedurende langere tijd gebruiken. Kleine hoeveelheden zijn al voldoende.

    Warme gemberthee is heerlijk tijdens onze koude en natte winter en helpt tegen verkoudheid en griep. Hij bevordert het zweten, verlaagd koorts en helpt, slijm op te lossen.

    Verse gember kan men in   soepen, groenten en zoete gerechte n  (snoepjes) verwerken. Het beste is om gember (als universeel geneesmiddel) ná het eten te nemen als thee, om voedsel beter te verteren. Het bereiden van verse gemberthee gaat als volgt: Men snijdt wat kleine stukken van de verse gember (raspen kan ook) en overgiet dit met een liter kokend water, waarna men het tien minuten laat trekken. Men zou ook zelf een gembersiroop kunnen maken; Rasp een aantal geschilde gemberwortels, kook ze in water, zeef ze en voeg later honing en citroensap toe. Deze siroop kun je dan aanlengen met water. Lekker bij zomerdag, of verwarmd sap in de winter.

    Groei:
    De gemberplant groeit het hele jaar door en kan 1 meter hoog worden. Hij heeft voor zijn groei een warm en vochtig klimaat met veel zon nodig. Uit de geweiachtig vertakte vlezige wortelstok groeit een rechte, rietachtige groene stengel. De bladeren zijn smal, speervormig en lang. Vlak boven de wortel ontwikkelen zich gele of roze lipvormige bloemen.  Gember wordt gewonnen uit de wortelstok van de gemberplant.

    Gember kun je ook in een pot planten.  Men legt hiervoor een stuk wortel in een pot met vochtige aarde, dekt hem half toe zodat nog iets van de wortel zichtbaar is en zet hem op een warme vensterbank. In korte tijd zullen zich lootjes ontwikkelen en na enkele weken rietachtige bladeren. Deze zijn eetbaar en kunnen fijngehakt aan salades of soepen toegevoegd worden.

    http://kruidentuinen.blogspot.com/2011/02/gember.html

     

    Hoe maak je verse gemberthee? 

    Snij kleine stukken van de verse gember (raspen kan ook) en overgiet dit met een liter kokend water, daarna tien minuten laat trekken.
    Tip: Drink verse gemberthee na het eten! Gember stimuleert de spijsvertering!
    Maak eens gemberthee ter verlichting van een verkoudheid of griep: een theelepel honing per kop toevoegen. Let op: niet geschikt voor baby's onder het jaar!


    Mensen die problemen hebben met galstenen kunnen gember beter vermijden. Langdurig gebruik van gember tijdens de zwangerschap wordt afgeraden. Het beste is gember in te nemen tijdens de maaltijd. Niet gember innemen op een lege maag, dit kan brandend maagzuur veroorzaken.

    Een kwart tot een volle theelepel gemberpoeder oplossen in water of vruchtensap. Dat is natuurlijk de vlugge oplossing maar dan heb je geen verse gemberthee maar oplosthee.  Ik ben lang nogal een koukleum geweest en dat zou bij ons de introductiereden zijn geweest in de spijzen. Het gebruik van gember in de voeding stimuleert de bloedsomloop.  Nu ben ik reeds een hele tijd geen koude puit meer.   Het gebruik van kleine hoeveelheden is voldoende.

    http://www.preventievegezondheidszorg.com/gember1.php#gemberthee

    Wil je een niet bewerkte voledige tekst, dan bezoek je gewoon de sites die ik heb opgegeven.

    19-12-2011 om 07:16 geschreven door tuinblog d  


    >> Reageer (0)
    18-12-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.zondags recept

    Zie hier een ongewoon zondags gerecht met vis. 
    Lekkere spruitjes in een één pan gerecht met spekjes en gebakken kabeljauw

                                                                    

    voor 4 personen


    Ingrediënten

    -500 g kabeljauwfilet
    -2 eetlepels tarwebloem
    -peper, zout
    -1,5kg hard kokende aardappelen
    -900 g spruitjes
    -olijfolie - Bepaal zelf de hoeveelheid
    -100 g magere spekreepjes
    -1 ui
    -currypoeder of currypasta

    Bereiding

    -droog de repen kabeljauw op keukenpapier.
    -kruid ze naar smaak met peper en zout .

    -wentel de repen vis door open gestrooide  bloem.

    -snij de aardappelen na shillen en wassen in relatief kleine stukjes
    -kook ze gaar in een laagje water met zout.

    -kook de schoongemaakte spruitjes ± 3 minuten in water met zout.
    -giet ze af en kook ze opnieuw een paar minuutjes in vers kokend water.

    -verhit wat olijfolie en bak de spekjes knapperig gaar.

    -haal ze uit de pan en laat ze op keukenpapier uitlekken.

    -fruit de in dunne partjes gesneden ui ± 5 minuten in het bakvet .

    -schep de spruitjes erdoor.

    -bak ze al omscheppend beetgaar en roer de curry erdoorheen.

    -verhit gelijktijdig 2 eetlepels van de olie in een diepe pan.

    -schud de overtollige bloem van de vis en bak die rondom lichtbruin
    -laat de aardappelstukjes in een beetje vet goed bruin bakken

    -meng, in de diepe pan, de spruitjes en de gebakken aardappelen door mekaar.

    -verdeel de vis erover en bestrooi alles met de spekjes.


    Serveer uit de pan terwijl het geheel goed warm is en natuurlijk...laat het je smaken.  Zou een wit Shablis wijntje daarbij smaken of mag je daar een stevige rode Bordeauwijn bij serveren? 

                         

    Dit recept is gegroeid en zal oorspronkelijk wel ergens van het net gekomen zijn maar aangepast  aan onze behoeften en smaak. 
    Vroeger thuis, zou ons moeder het nooit in haar hoofd hebben gehaald om op zondag vis te geven en zeker geen vis gemengd met spek. Of ze er Curry zou hebben bijgevoegd betwijfel ik ook.
    In elk geval kon ze uitstekend koken alhoewel ze niet was beïnvloed door een overvloedig aanbod aan kookprogramma's op tv.

    18-12-2011 om 09:53 geschreven door tuinblog d  


    >> Reageer (0)
    17-12-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.tuin update

    Ik kreeg hulp in mijn tuin voor een soort update . 


    In de winter zorg ik er altijd voor dat er steeds een beetje prei verdreven ligt.
    Die ligt nu tegen de waterbak aan de serre. 
    Bij eventuele vorst kan ik die afdekken met een zeil. 
    Zo kunnen we er aan als we die nodig hebben. 


    Nu staat er nog maar één rij prei in volle grond plus de boerenkool.


    Mijn broer heeft ook de grond waar ik pompoenen kweek  afgedekt voor de winter.
    Verder heeft hij bladeren samen geharkt en naar de compostruimte gevoerd. 
    Zo is de tuin proper voor de kerstperiode.  


    De laatste dagen regent het zoveel dat de vijver boven zijn normaal peil is gekomen. 


    Zeer koud is het niet zodat je  door het bewegende water heen,  
    in beroering gebracht door de regen, de vissen kunt zien heel dicht bij het oppervlak.
    Uit ondervinding weten we dat na een zeer natte periode er gewoonlijk een ijstijdje aankomt. 
    Het is best om er op voorbereid te zijn.

    17-12-2011 om 00:00 geschreven door tuinblog d  


    >> Reageer (0)
    16-12-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.wandeling Meetkerkse moeren

    Ik ontving een uitnodiging van natuurpunt om mee te wandelen in de Meetkerkse moeren.    Spijtig genoeg moet ik verstek geven.

    Toch wil ik de uitnodiging hier publiceren.  Zo kan dit voor jou dienen als herinnering.
    Beste,

    Zondag 18 december om 10u aan Nieuwegebrug te Varsenare vertrekken we met Natuurpunt voor een wandeling naar de eendenkooi van Meetkerke. Eén van de vangpijpen is gerestaureerd. Je verneemt er hoe de kooiker met zijn hondje de eenden verleidde. Je kunt slechts in de eendenkooi
      onder begeleiding. Profiteer van het aanbod!

     

    Onderweg geven we uitleg over het ontstaan van de moeren en
    de natuurinrichtingswerken van de laatste jaren. Het is ook ganzentijd en jullie krijgen alle uitleg van hoe dat met die grote kolonie wintergasten in zijn werk gaat.

     

    Het is een fikse wandeling van (goed) 2u. Het weer trekken we ons niet aan, wel de gepaste kleren.

     

    We kunnen achteraf nog wat bijpraten bij een goed glas, we zien wel…

     

    Kom jij ook?

     

    Kris D’hondt

    Ik wens jullie mooi weer en een leerrijke namiddag in de 

                     

    16-12-2011 om 13:54 geschreven door tuinblog d  


    >> Reageer (0)
    15-12-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.boeken bestellen

    Als Veltlid Jabbeke kan je rechtstreeks de boeken bestellen bij :

    Roland Zwaenepoel

    Grote Moerstraat 105

    8200 Sint-Andries

    Tel 050/311528

    roland_zwaenepoel@telenet.be

    boekenlijst : http://www.velt.be/Jabbeke/pag823

    15-12-2011 om 09:59 geschreven door Pol Movinttog  


    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Sierlijk kruidig

    Velt publiceerde op 6 oktober 2011 een heel klein boekje over keukenkruiden in de siertuin 
       Sierlijk kruidig   
    http://www.ecofun.be/2011/10/sierlijk-en-kruidig/



    Keukenkruiden   hebben naast een lekker smaak en geur ook een mooie bloeiwijze of een opvallend blad. Dat maakt ze tot leuke planten voor een bloemenborder.

    Dat stelt Velt in de 40 pagina’s tellende gids “Sierlijk en kruidig”. In een beknopte inleiding lees je over het groeperen van planten die eenzelfde standplaats vragen (zon, bodem). Je leert hoe een kaal stuk grond begroeid raakt met eenjarigen, gevolgd door doorlevende planten, ruigteplanten en uiteindelijk bomen.

    In de rest van het boekje worden deze types planten voorgesteld, gegroepeerd volgens eenzelfde logica : eenjarige keukenkruiden voor in de zon en de schaduw, doorlevende keukenkruiden voor in de zon en de schaduw, ruige keukenkruiden voor in de zon en tenslotte mediterrane keukenkruiden voor in de zon.

    Aantrekkelijke foto’s, praktische informatie en kleine keukentips maken je warm om meteen aan de slag te gaan.

    Wie verder wil leren hoe je een ecologische tuin aanlegt vindt achteraan het boekje een verwijzing naar het boek “Stappen naar een ecologische tuin : aanleg en beheer” van Geertje Coremans.

    ------------------------------------------------------------------------------------------------------------------Technische gegevens en bestelinfo
    Aantal pagina's: 40
    Formaat: 165 x 165 mm
    Boekhandelsprijs: € 5,50  (inclusief btw en verzendingskosten)
    Velt-Ledenprijs: € 3,95 (+ 1,55 verzendkosten)

    Bestel Sierlijk & kruidig door het juiste bedrag te storten op rek. BE51 0010 9905 5062 van Velt-nationaal, Berchem voor België of op giro 362280 van Velt Nederland voor Nederland, met vermelding van de titel en naam + adres.
    ------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------



        

    -Een keukenkruid is een plant die gebruikt kan worden in de keuken om de geur en smaak van gerechten bij te werken.
    -Een keukenkruid kan ook heel sierlijk bloeien waardoor het een plaats verdient in een bloemenborder van de siertuin.


    Is het wel goed om alle keukenkruiden in één hoek of kant samen te brengen?
      
    In feite niet!
    - Wat wel altijd succesvol zal zijn is planten samen brengen die om eenzelfde standplaats vragen.
    - In onze kruidenhoek, tegen het terras, op 10 stapjes van de keuken,  staan enkel die kruiden die in de keuken het meest worden gebruikt en die een zonnige standplaats vragen. 
    - De andere kruiden zoals rosemarijn, salie, lavendel enz. staan reeds jaren verspreid over de siertuin. 
    - Kervel en peterselie zijn altijd opgenomen in de moestuin.
    - Nu is dit een sierlijk boekje verschenen die je een beetje helpt een juiste plaats te vinden voor jouw kruiden. 

    15-12-2011 om 07:24 geschreven door tuinblog d  


    >> Reageer (0)
    13-12-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.zachte winter
    Elk jaar is het de vraag : Neem ik dat risico of niet?

    Tot op heden staan nog alle wortelen, knolselder, rode biet, tuinraap, groenlof, andijvie en pastinaak
    in volle grond in de moestuin.
    Gevolg : De wortelen zijn nog zéér knapperig en sappig en de knolselder blijft mooi hard maar wordt niet taai.
    De minimum t° hier gemeten was op 16/11 : - 2,5°C.
    (Op 15/11 was dat - 1,3°C en op 20/11 was dat - 1°C.)
    Daarmee heb ik alle negatieve temperaturen van dit najaar opgesomd!
    Moest het nu opeens toch kouder worden dan gaat alles binnen in vochtige aarde (in emmers, ...)



    13-12-2011 om 14:59 geschreven door Pol Movinttog  


    >> Reageer (1)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.een soepje

    Aangezien ik er zondag niet was en ik in de kliniek een lekker minestronesoepje opgediend kreeg ging ik op zoek naar een echt Italiaans recept en kwam terecht op onderstaande site:
    http://baasbraal.wordpress.com/2010/07/01/echte-minestronesoep-zoals-hij-in-zuid-italie-gemaakt-wordt/

     

    Je neemt een pan met een dikke bodem, een braadpan of zo,  
    Daarin doe je achtereenvolgens
    – 1 liter water,
    – 150 cc olijfolie niet te weinig dus),
    – het vuur aan en je voegt toe:
    – een gesnipperde ui,
    – 1/2 in blokjes gesneden flinke courgette,
    – drie ontvelde tomaten in blokje liefst ‘Roma’ tomaten
    -  een of twee handjes kleingesneden jonge courgettebladeren met wat van die jonge stelen

    Roerend aan de kook brengen even laten koken en op smaak brengen met zout en peper (evt groentebouillontablet)

    Daarna voeg je nog toe
    – een courgettebloem waar je de stamper hebt uitgehaald

    – een handje pasta

    Laat het geheel nog 7 minuten koken en vijf minuten staan met deksel op.

     

    KLAAR.                  
    en...laat het je maar smaken.

    13-12-2011 om 14:48 geschreven door tuinblog d  


    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.terug van efkens weg geweest

    Ik was een viertal dagen te gast in het AZ St-Jan te Brugge waar ik een heelkundige  ingreep onderging.                      

    Ik ben terug thuis om op krachten te komen. 
    En juist op vandaag zou ons moeder Elodia 100 jaar zijn geworden.

     
    Ik probeer stilaan weer op gang te komen met nuttige ecologische informatie. 

    13-12-2011 om 09:27 geschreven door tuinblog d  


    >> Reageer (0)
    10-12-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.dringend : zadenbestellijsten
    Zadenbestellijst 2011 07-12-2011 om 17:55

    Beste leden,

    Voor wie biologische zaden wil bestellen is het nu de hoogste tijd. De bestellijsten moeten binnen zijn tegen zondagavond (normaal voorzien tegen 8 december). Wij geven jullie wat extra dagen, maak er gebruik van.

    Groetjes,

    Marc.

    10-12-2011 om 11:46 geschreven door Pol Movinttog  


    >> Reageer (0)
    08-12-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.

    De ecologische voetafdruk = de oppervlakte aarde die nodig is om te voorzien in de levensstijl van een persoon, stad of land.

    http://www.voetafdruk.be/html/voetafdruk/wat/wat.htm



    Ga op
     
    http://www.ecolife.be/bereken-je-ecologische-voetafdruk 
    en je kan er bepalen hoeveel jouw eigen ecologische voetafdruk  bedraagt.

    Bereken je ecologische voetafdruk

    Vruchtbare grond, fossiele brandstoffen, water, propere lucht, plaats om afval te stockeren,... het is allemaal slechts in beperkte mate beschikbaar. De ecologische voetafdruk geeft aan hoeveel oppervlakte er gebruikt wordt. Rekening houdend met de huidige wereldbevolking en de beschikbare reserves is er 2,1 hectaren beschikbaar per persoon. Dit is het eerlijk aarde aandeel. Toch gebruiken we wereldwijd meer dan de aarde aankan en zijn we dus niet duurzaam bezig. Door het berekenen van je ecologische voetafdruk kom je te weten wat jouw impact op het milieu is.

    Ecolife werkte reeds heel wat voetafdruk -calculators uit. Hieronder vind je die we voor WWF ontwikkelden.

    WWF Calculator

    Met deze calculator kan je aan de hand van 10 eenvoudige vragen een inschatting maken van je eigen ecologische voetafdruk. De uitkomst kan je vergelijken met een gemiddhttp://www.ecolife.be/bereken-je-ecologische-voetafdrukelde Belg, Afrikaan of Amerikaan en bovendien krijg je tips om jouw ecologische voetafdruk te verkleinen.



    sites/default/files/wwf-foorprint_0_0.jpg
    Op de website van WWF vind je trouwens een mooi dossier over de ecologische voetafdruk, met meer achtergrondinformatie, grafieken en cijfermateriaal.

    08-12-2011 om 11:15 geschreven door tuinblog d  


    >> Reageer (0)
    06-12-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen. thee 2

    Hoe meer ik lees over thee, hoe meer geboeid ik er door raak. De soort die sterk op de voorgrond komt is de groene thee.  Daarom ook bekijk ik het nader.

    De kracht van groene thee
                http://www.verlaagcholesterol.be/artikelen/community/de-kracht-van-groene-thee  

    Groene thee is erg populair in China en Japan, maar het wordt tegenwoordig ook meer en meer in Europa gedronken.
    Europa is nochtans een regio waar traditioneel meer zwarte thee gedronken wordt. Het succes van groene thee komt ongetwijfeld door de vele kwaliteiten die eraan worden toegeschreven.
    Zo zou deze thee zorgen voor een daling van het risico op hart- en vaatziekten en het zou ook een daling in slechte cholesterolwaarden met zich meebrengen.
    Dit werd aangetoond door een Portugese studie uit 2006.
    Na vier weken van observatie, daalde de slechte (LDL) cholesterol bij 26 van de 29 deelnemers met een gemiddeld 8,9%.
    Bij 20 deelnemers steeg de goede cholesterol (HDL) met gemiddeld 4%.

     

    De ‘antioxidanten’ in groene thee, waaronder ‘catechinen’, zouden de (slechte) cholesterolproductie van het lichaam verminderen.
    Het aandeel ‘antioxidanten’ in groene thee zou zelfs groter zijn dan dat in groenten en fruit! In combinatie met een goed voeding en een sportieve levensstijl, kan de consumptie van groene thee een waardevolle aanvulling zijn.

    Welke soort groene thee kies je?

    Je gaat best voor een groene thee zonder al te veel manipulaties.
    Dit wel zeggen: niet gefermenteerd en niet samengedrukt. Op die manier worden er meer ‘antioxidanten’ bewaard.

     

    Hoeveel kopjes groene thee per dag?

    Om iets te merken van de gunstige effecten van groene thee, is het raadzaam om minstens twee   kopjes per dag te drinken.

    Doordat er minder opwekkende bestanddelen aanwezig zijn, kan groene thee ook een erg geschikte vervanger zijn voor koffie.


    Hoe groene thee serveren?

    De infusietijd is afhankelijk van het soort thee. Voor donkere zwarte thee moet je toch 5 à 7 minuten rekenen, voor groene thee is een infusie van 1 à 5 minuten voldoende. Je groene thee mengen met melk is geen goed idee. De caseïne die in zuivelproducten zit, heeft een neutraliserend effect op de a’ntioxidanten’ in de groene thee.


    Wat is het verschil tussen ‘oxidanten’ en ‘antioxidanten’?

    Een antioxidant is een stof die oxidatie tegengaat.                   http://nl.wikipedia.org/wiki/Antioxidant

    Oxidatie is het blootstellen van het theeblad aan de lucht (het theeblad in contact kunnen komen met de lucht en ze kunnen beginnen met oxideren. )       http://www.food-info.net/nl/products/tea/production.htm         

    Ik drink reeds meerdere jaren geen koffie meer, die verving ik door ‘Pacha-instant’. Op bezoek bij mensen of op restaurant dronk ik altijd (zwarte) thee.
    Ik denk dat het nader bekijken van de soorten thee, mijn theekeuze in de toekomst sterk zal beïnvloeden.
    Wil je de echte smaak en het maximum effect hebben van thee, dan drink je die gewoon zonder suiker. 
          
    Dit is gemakkelijkst.                                       Dit is boven alles verkiesbaar. 

    06-12-2011 om 10:40 geschreven door tuinblog d  


    >> Reageer (0)
    04-12-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.thee

    Gisteren dacht ik de hele dag dat we zondag waren.  Vandaar dat ik dan ook het beloofde zondagsrecept bracht.
    Naar aanleiding van de aankoop van het boek DE STILLE KRACHT VAN THEE van Ann Vansteenkiste (Davidsfonds Leuven), ging ik op zoek op het net  naar de verschillende soorten thee.  Zoals gewoonlijk nam ik niet de hele teks over.  Je hebt maar op het URL te  klikken om de totale tekst te kunnen lezen

    . 

    Soorten thee

    Groene thee         

    Hierbij worden de al dan niet verflenste blaadjes onmiddellijk na de oogst gestoomd om oxidatie tegen te gaan. Dan worden de scheuten gerold, geplet en gedroogd in de zon in platte manden. In droogkamers worden ze dan nog een laatste keer verhit en dan verkrijgt men groene, niet-geoxideerde thee. Hierbij blijven de polyfenolen intact dwz dit is kwalitatief en therapeutisch de beste thee.

    Groene thee staat al eeuwenlang bekend als een uitstekend helende drank. Er zitten namelijk anti-oxidanten in die een heilzame werking hebben op je lichaam.

    -Bij stresssituaties gaat je lichaam vrije radicalen aanmaken, die ons lichaam gaan beschadigen en het verouderingsproces zullen versnellen.

    -Dit komt doordat ze de celwanden en celkernen in ons lichaam gaan beschadigen door hun elektrische lading.

    http://www.groene-thee.be/


     Witte thee           
    Dit is de minst behandelde en dus ook een niet geoxideerde theesoort. Enkel ongeopende bladtoppen worden hiervoor gebruikt. Deze thee wordt niet in grote hoeveelheden aangemaakt. Witte thee bevat weinig cafeïne en theïne en is rijk aan veel soorten anti-oxidanten. Veel meer dan de andere theesoorten. De smaak en aroma zijn heel zacht met lichte goudgele kleur. Verder is Witte thee rijk aan vitamine C , polifenol met concentraties bijna 4 keer zo hoog als in andere thee.
    Witte thee staat bekend met zijn uitstekende voedingskwaliteiten en biedt dus verscheidene gezondheidsvoordelen. Wetenschappelijk onderzoek bevestigt gezondheidseffecten van alle soorten thee, hoewel volgens recent onderzoek (witte thee) blijkt dat deze in bepaalde opzichten een nog sterkere preventieve werking tegen kanker heeft dan groene thee.

    Witte thee dient bij voorkeur 4 tot 6 minuten te trekken bij 80°.                 

    http://www.metabolisme.be/gezonde-dranken/witte-thee-bevat-extra-anti-oxidanten.html

     

    Oolong thee    

    Is een gedeeltelijk geoxideerde thee. Men gebruikt hiervoor langere theeblaadjes. Men laat de bladeren verflensen, dan kneust men enkel de bladranden door zachtjes rollen of schudden. Daardoor ondergaan enkel de bladranden de oxidatie. Vervolgens worden ze gedroogd. Men verkrijgt theeblaadjes met een groen hart en een bruine rand. Wat zou u ervan denken moesten wij u vertellen dat wij hét middel gevonden hebben om die koppige, overtollige kilo's te doen wegsmelten als sneeuw voor de zon? En niet alleen dat. Oolong thee is een alomvattende 'gezondmaker'.

    Ja, het is echt waar. Zo'n middel bestaat: Chinese Oolong thee heeft tal van weldoende eigenschappen. Een studie van de Universiteit van Tokushima bewijst het!

    -Oolong thee doet u sneller afvallenOolong thee bezorgt u een zuivere huid

    -Oolong thee doet u er jaren jonger uitzien

    -Oolong thee zit boordevol anti-oxidanten die kanker voorkomen

    -Oolong thee vermindert cellulitis zichtbaar

    -Oolong thee vermindert cholesterol

    -Oolong thee vermindert stressKijk, momenteel kampt ongeveer de helft van onze Westerse bevolking met overgewicht en IEDEREEN die een paar kilootjes te veel heeft, weet, dat niets lastiger is dan 'op dieet gaan', laat staan om daarbij nog ettelijke uren per week te gaan sporten. Wij hebben vele uren research gedaan naar de befaamde Oolong Thee, waarvan de chinezen reeds duizenden jaren de afslankende en weldoende effecten kennen.Het leek ons de ideale manier om op een verantwoorde, gezonde én lekkere manier iets te doen aan die vervelende, overtollige kilo's.Onze zoektocht heeft ons uiteindelijk in Changzhou (China) gebracht,  bij de 'grootmeesters' van de Oolong thee.

    Oolong thee is één van de krachtigste vetverbranders ter wereld.

    Als u iedere dag één kopje Oolong thee drinkt, dan zult u binnen de kortste keren een opmerkelijk feit vaststellen.Niet alleen zult u gewicht verliezen, maar u zal zich ook energieker voelen, uw huid zal er jonger uitzien, uw cellulitis zal verminderen, uw haar zal er gezonder uitzien

    http://www.chinese-oolong-tea.com/

     

    Rode thee               

    Na het plukken laat men de blaadjes verflensen, vervolgens worden ze gerold en laat men ze een poos oxideren in een vochtige ruimte. Na het drogen verkrijgt men blaadjes met een roodachtige of bruinachtige kleur. Er zitten dan geen polyfenolen meer in deze theeblaadjes. Eigenschappen
    Een kopje rode thee bevat 40 tot 60 gram caffeïne en is daarmee en echte oppepper. Door het langere rijpingsproces kunnen de tannines in de blaadjes zich ontwikkelen, waardoor de thee niet alleen en krachtige body en volle smaak heeft, maar tevens een licht bittertje. De polyfenolen in thee zijn een krachtig hulpmiddel tegen onder andere kanker, en de fluoride in rode thee gaat tandbederf tegen.  

    http://tea-sense.nl/index.php?option=com_content&view=article&id=49&Itemid=58

     

    Zwarte thee      

    Wordt gemaakt van theeblaadjes van mindere kwaliteit (2e of 3e pluk of van minderwaardige soorten thee). Na het rollen worden deze blaadjes helemaal geoxideerd tot de blaadjes zwart zijn. Daarna worden ze gedroogd.

    Pu-Erh thee

    Dit Is en Chinese thee, post-gefermenteerd. Dwz het is een Oolong of zwarte thee waarbij de theeblaadjes een supplementaire, microbiële fermentatie ondergaan.

    Zwarte thee staat bekend om haar zuiverende kwaliteiten en kan bijdragen aan een betere spijsvertering. http://www.qingtea.com/pages/teashop/zwartethee.html


    Meest gezocht is thee tegen:

    stress
    droge ogen
    weerstand
    aambeien
    slaapproblemen


    Een beetje uitleg over wat Oxidatie en hoe het wordt bekomen is hier wel op zijn plaats.

    Oxidatie (fermentatie)

    -Als de thee gerold is, wordt deze of in bakken gelegd of over tafels uitgespreid waar de enzymen in het theeblad in contact kunnen komen met de lucht en ze kunnen beginnen met oxideren.


    -Dit proces zorgt voor de smaak, kleur en sterkte van de thee.
    -Tijdens het proces verandert het theeblad van groen, via lichtbruin, naar donkerbruin, op een temperatuur van 26 graden Celsius.

    -Dit stadium is kritiek wat betreft de uiteindelijke smaak van de thee. Als deze te lang ligt zal de smaak niet meer de gewenste zijn.

    -Oxidatie duurt ongeveer een half tot twee uur.
    -Het oxidatieproces wordt constant in de gaten gehouden met behulp van een thermometer en jarenlange ervaring. De thee gaat vervolgens naar de laatste stap, het drogen.

    -Hoe langer de thee oxideert, des te donkerder deze wordt. Groene thee wordt niet geoxideerd of alleen voor korte tijd. Oolong thee...is gedeeltelijk geoxideerd, zwarte thee is geheel geoxideerd.

    -Deze stap wordt vaak fermentatie genoemd.
    Echter, fermentatie vereist het gebruik van micro-organismen (bacteriën, schimmels, gisten, zoals in brood en bier), bij theefermentatie worden geen micro-organismen gebruikt.
    Theefermentatie is een chemisch oxidatieproces.
    http://www.food-info.net/nl/products/tea/production.htm


    Wetenswaardig is dat de theecultuur reeds zo'n 5000 jaar bestaat. Ik denk dat deze bijdrage een waardige opvulling is voor mijn zondagse bijdrage die ik per vergissing gisteren bracht.
    Of het nu eten of drinken is; mijn leuze is steeds: Hou het lekker, hou het gezond.

    04-12-2011 om 00:00 geschreven door tuinblog d  


    >> Reageer (0)
    03-12-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.zondagsgerecht 3 december 2012

    Voor mijn zondags recept ben ik op zoek gegaan bij het mager varkensvlees en als seizoensgroente koos ik voor witloof.

    Varkenshaasje met champignonpepersaus en opgevuld witloof

    http://www.solo.be/nl/recepten/varkenshaasje-met-champignonpepersaus-en-opgevuld-witloof.htm




    Benodigdheden:

    -kleine ui,

    -50 gr spek,

    -1 ½ eetlepel peperkorrels,

    -250 gr fijngesneden champignons,

    -vetstof,

    -1 eetlepel bloem,-

    -1 ½ dl rode wijn,

    -¼ l room,

    -1 eetlepel Franse mosterd, zout,

    -2 varkenshaasjes,

    -een weinig selder,

    -100 gr gemalen kaas,

    -100 gr fetakaas,

    -8 stronken witloof,

    -1 ½ eetlepels sinaasappelmarmelade,

    -4 takjes peterselie,

    -1 sinaasappel in schijfjes gesneden.

     

    Bereiding:                                                    

    -Snipper de ui en snijd het spek in fijne reepjes.

    -Laat de vetstof smelten.

    -Stoof hierin zachtjes de ui, het spek en de champignonstukjes.

    -Strooi er de bloem over en voeg al roerende geutje bij geutje de wijn toe.

    -Meng er tenslotte de room, de mosterd en de peperkorrels onder.

    -Bak het vlees aan en laat garen.

    -Spoel de witloofstronkjes en verwijder de harde pit.

    -Stoof het witloof.

    -Plet de fetakaas fijn en meng met de marmelade en peterselie.

    -Snijd de witloofstronkjes overlangs open.

    -Schep er met een koffielepel een beetje feta mengsel in.

    -Leg in een vuurvaste schotel en bestrooi met fetakaas.

    -Laat de oven op 200°C goed doorverwarmen.

    -Snijd het vlees in sneetjes.

    -Breng de saus op borden. Leg er het vlees op.

    -Werk verder af met de gevulde witloofrolletjes, de sinaasappelschijfjes en de peterselie.

     



    Geniet
    en laat vergezellen van een gestoomd aardappeltje of heel fijne aardappelpuree.

     

    03-12-2011 om 05:49 geschreven door tuinblog d  


    >> Reageer (0)
    02-12-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Brussel

    Klimaatoptocht in Brussel
    op 3 december 2011:
    Stap mee met Velt

    Velt wekt het 'Lekkere Kruiwagenplan' opnieuw tot leven om op 3 december 2011 met kruiwagens vol seizoensgroenten naar de 10.000 km voor het klimaat te gaan. Zo pakt Velt uit met seizoensgebonden voeding en/of groenten uit eigen tuin.

    Meebrengen indien mogelijk:

     

    We zorgen voor zoveel mogelijk kruiwagens in Brussel. Alle hulp is daarbij van harte welkom: hoe meer kruiwagens, hoe meer groenten en hoe meer mensen, hoe opvallender. Breng zeker mee:

     

    • Je Velt-schort, vlag,...
    • Een kruiwagen - als het haalbaar is (zonder CO²-uitstoot!)
    • Seizoensgroenten om onze kruiwagens te 'vergroenen'

    Tip: Kom met het speciale klimaatbiljet van NMBS (€ 9,5 vanuit elk Belgisch station).

     

    Voor meer informatie, neem contact op met:

    MARC DEKETELAERE  e-mail: deketelaere.marc@sskynet.be

                                            Tel: 050/ 38 60 27

    02-12-2011 om 06:20 geschreven door tuinblog d  


    >> Reageer (0)
    30-11-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.citroengras

    Aan de groep smaakgevers, die na de kooktijd verwijderd worden, bij ons het best bekend zoals: tijm, laurier, rosemarijn  enz. voeg ik vandaag een uitheems
     
    exemplaar toe namelijk CITROENGRAS. 
    Om er wat meer over te weten te komen ben ik eerst ten rade  gegaan op:   http://nl.wikipedia.org/wiki/Citroengras 
    en daar vond ik:
     
    Citroengras (Cymbopogon citratus) is een plant uit de grassenfamilie (Poaceae). De soort wordt gebruikt in de Aziatische keuken, met name de Thaise, Indische, Vietnamese en Indonesische keuken. De plant is bekend van groeiplaatsen in India, Afrika, Australië en Amerika.

    De bladeren van de plant worden gebruikt in de keuken. Ze hebben een zure, frisse, citroenachtige smaak. Het kruid is ook in poedervorm verkrijgbaar. Citroengras wordt niet rauw gegeten. Doorgaans worden stukken citroengras meegekookt of -gestoofd in gerechten, waaruit ze vóór consumptie van de gerechten verwijderd worden.

    De Indonesische naam is serai, In Nederland wordt meestal de benaming sereh gebruikt.




    Vervolgens, om het kruid anders te belichten ging ik kijken en noteren bij http://www.dekooktips.com/warenkennis/kruid-spec/citgras.htm en daar vond ik:

    -Smaak: 

    Vers citroengras heeft een milde, fris kruidige citroensmaak (door drogen gaat er veel van de smaak verloren).

    -Gebruik: 

    Citroengras wordt niet rauw gegeten. Kook (of stoof) stukken citroengras mee in gerechten. Verwijder ze voor consumptie.

    -Vers citroengras: Verwijder zo nodig de buitenste bladeren en snijd het onderste stukje met de wortels er af.

    Verdeel de stengels in handzame stukken van zo'n 15 centimeter (en gooi de wortels en het buitenblad weg).

    -Gedroogd en diepvries citroengras: Gebruiken zo als het is.

    Tip 1: Leg een knoop in (lang) gedroogd citroengras (dan is het later makkelijk uit een gerecht te verwijderen). 

    -1 kleine verse stengel citroengras = 1 theelepel serehpoeder (citroengras, poedervormig)

     

    Tip 2: Is er geen citroengras of serehpoeder verkrijgbaar, gebruik dan liever geen citroensap als vervanging, dat is veel te zuur. 

    Een betere vervanging is citroenmelisse of fijn geraspte citroenschil (alleen het gele deel). Let op: Neem hiervoor wel een onbespoten citroen. De schil van 1 kleine (of een halve) citroen = 2 stengels vers citroengras.

    -Plant:  

    Een op zeer grof gras lijkende plant, die zich met ondergrondse uitlopers vermeerdert (voor de tuinliefhebber - net zoals kweekgras). Wordt 75 - 100 centimeter hoog. Is in Nederland niet winterhard.

    -Groeit in: Gematigde tropische gebieden, Azië, Indonesië, Thailand.

    -Vermeerderen: Scheuren.

    -Oogst: Stengels (met een klein deel van het blad).

    Tip3: Als er vers citroengras in een toko verkrijgbaar is - met de wortelvoet er nog aan - stop dan na gebruik de overgebleven onderste stukken eens in een pot met aarde en zet hem op de vensterbank, ze lopen soms weer uit.

     

    Een site zoals  http://www.smulweb.nl/artikelen/110455/Citroengras 
    legt wat meer de nadruk op het hoe en het wanneer van het gebruik om de smaak van het gerecht aan te scherpen.  


    Citroengras is lekker fris en geeft je gerechten een flinke Aziatische smaak.

    Maar hoe gebruik je het?

    Citroengras is een tropische plant bestaande uit een lange stengel (die lijkt op een lente ui) met grijs -groene schutbladeren.

    -De schutbladeren zijn taai en alleen eetbaar als ze worden vermalen of fijngehakt. De kern is mals en ruikt sterk naar citroen.

    -Citroengras geeft een citrus aroma aan verschillende sauzen en marinades uit de Aziatische keuken.
    -Citroengras is ook te koop in gedroogde vorm van onder meer Conimex onder de naam Serehpoeder.

    -Koop altijd malse en groene stengels die stevig aanvoelen en niet zijn uitgedroogd.

    -Vermijd de hele dikke of flinterdunne stengels. –

    -Verpakt in plastic folie is citroengras zeker een week vers te houden in de koelkast.

    -Afgepeld kunnen de stengels ook worden ingevroren

    -Snijd de wortelaanzet en het sprietige uiteinde van de stengel weg. Pel de taaie buitenste schutbladeren van de stengel af tot de vlezige kern van de stengel tevoorschijn komt. Halveer de kern overlangs en snij hem in smalle reepjes. Je kunt ook de hele stengel laten trekken in een gerecht. Pel in dat geval de stengel af, kneus ?m dan en knoop meerdere stengels aan elkaar. Je kunt citroengras verwerken in gerechten, maar er ook thee van trekken of puree van maken.
    Thee van vers citroengras is zeer opwekkend. Hak enkele afgepelde stengels in grove stukken en laat ze 5 minuten trekken in kokend water. Voeg wat honing toe om de smaak te verzachten of een blaadje munt voor extra frisheid.
    Snijd voor puree enkele stengels in grove stukken en maal ze samen met wat verse gemberwortel en gepelde knoflooktenen fijn in een foodprocessor. Verdun de puree door er wat olijfolie door te roeren. Deze geurige puree is enkele dagen houdbaar in een goed gesloten pot inde koelkast. Gebruik ?m in roerbakgerechten, kerrieschotels of als finishing touch over gestoomde groene groenten. De puree is ook als marinade te gebruiken voor kip of vis.
    (Bron: Marie Claire, juni 2002)                 
                                                                                  
    Zo ging ik op drie sites met telkens de nadruk op één of twee andere aspecten van dat kruid.
     Ik hoop zo tot een begrijpelijker geheel te zijn gekomen. Enkele herhalingen wilde ik niet schrappen om het evenwicht in de tekst niet te schaden.

    30-11-2011 om 19:36 geschreven door tuinblog d  


    >> Reageer (0)
    29-11-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.kruiden in de tuin

    Je eigen kruidentuintje kan behoorlijk ruim zijn, minder groot of zich beperken tot een kruidenhoekje.


    Je kan ook een kruidenspiraal  
    aanleggen volgens de permacultuur.

    De kruidenspiraal is zo ontworpen dat alle kruiden de hoeveelheid zon krijgen die ze nodig hebben.
    Ook dat ze de vochtigheid van de grond hebben die ze nodig hebben.
    Zo staat rozemarijn bovenaan omdat die droge grond nodig heeft en veel zon kan gebruiken.
    De meeste kruiden hebben een kalkrijke grond nodig, dus vul de grond aan met extra kalk.
    Kruidenstruiken moeten regelmatig teruggesnoeid worden zodat ze niet te houtig worden en elkaar niet verdringen.
    De kruidenspiraal is 2,5m in doorsnede.
    Kleiner kun je beter niet doen omdat het dan tijdens lange afwezigheid verdroogt.
    Je kunt er ook voor kiezen om een ingebouwde sproeier in het midden te plaatsen.
    Daardoor zullen alle kruiden gemakkelijker te sproeien zijn.
    Aan de zijkant kun je eventueel boomstammen (liefst eiken) plaatsen. 
    Die kan  je enten met eetbare paddenstoelen.
    Zorg ervoor  dat de spiraal lekker dichtbij de keuken staat.

    http://www.ecodorpbrabant.nl/html/wat-willenwij/voedsel/Kruidenspiraal/Kruidenspiraal.php

    29-11-2011 om 17:57 geschreven door tuinblog d  


    >> Reageer (0)
    27-11-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Het recept van de zondag.

    Bij Knack Weekend verscheen een extra editie: 100 top recepten  FEESTELIJKE KLASSIEKERS.

    Waaronder 8 seizoenproducten met bijpassende recepten.  In zijn intro neemt de auteur Pieter van Doveren als tittel: dat kleine beetje meer.  De totale tendens van deze uitgave vat hij samen in één enkele zin: Feestgerechten moeten de banaliteit van alledag overstijgen, maar daarvoor hoeven ze niet ingewikkeld te zijn.

    Ik kan jullie deze uitgave zeker aanbevelen (verkrijgbaar in De standaard boekhandel- €7,5) .

    Ik haal er één van de honderd uit.  De rest moet je zelf ontdekken.

     


    In de pan gebraden parelhoen met champignons.
    Ingrediënten:

    -4 parelhoenborsten

    -50g bacon in reepjes

    -boter

    -200gr champignons

    -1tl tijm

    -1dl witte wijn

    -1dl room

    -Gehakte peterselie

    -8 kerstomaatjes




    Bereiding:

    -Trek het borstvel iets omhoog.

    -Bedek het borstvel met bacon en leg het vel terug

    -Bestrooi de binnen- en buitenkant met peper en zout


    -Verwarm een klontje boter en bak de borsten aan alle kanten goudbruin.

    -Laat nog 15 minuten zacht bakken.

    -Neem het vlees uit de pan en hou het warm.


    -Was de champignons  en snij in plakjes.

    -Bak ze kort in de braadpan van het vlees met wat boter erbij.

    -Voeg de wijn, de tijm en de room toe en kook het vocht op groot vuur in e saus.

    -Snij de borsten in dikke plakken en verwarm het vlees nog even in de saus.

    -Bestrooi met peterselie en serveer met kerstomaatjes uit de oven en voeg er gekookte aardappelen aan toe.


    Tips.

    -Om het vlees tijdens het bereiden sappig te houden, is het raadzaam het te larderen of te pikeren met reepjes spek.

    -Tijdens het braden bedruip je best met braadvocht.

    -Flamberen met cognac verhoogt de smaak.
     
    flamberen                                                                        cognac
    Dat klein beetje meer.
    Laat het je smaken.

    27-11-2011 om 16:43 geschreven door tuinblog d  


    >> Reageer (0)
    26-11-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.De tijd voor opzoeken en informeren

    Het werk in de tuin staat op een laag pitje.  Ik trek me eerst wat terug in mijn atelier. Later komt het in orde maken van de siertuin en met het snoeien.  Het zoeken van ecologische informatie is aangebroken.  En op zondag voorzie ik normaal gezien een recept.

    INFORMATIE

    Op de site  http://www.eurolab.nl/meststof-bodemverbetering-g.htm las en resumeerde ik onderstaande bijdrage.  Waarom de voorkeur wordt gegeven aan dolomietkalk boven zeewierkalk.


    Enkele soorten bodemverbetering.


    1. tuinturf.  Dit turfmateriaal bevat veel organische stof en is zuur.

     In onze adviezen wordt soms aanbevolen om door tuinturf andere producten heen te werken zoals natuurfosfaat, of kleimeel zoals ‘bentoniet’ of basaltmeel.

    Omdat tuinturf zuur is kan het natuurfosfaat worden afgebroken tot opneembaar fosfaat dat dan aan het tuinturf is gehecht. Kleimeel wordt toegevoegd aan tuinturf omdat deze dan de bodem minder verslempen.

    Tuinturf en turf (veenmosveen) zijn niet geheel gelijk, tuinturf heeft betere bodemeigenschappen. Tuinturf is doorvroren zwartveen.


    2. kleimeel zoals ‘bentoniet’
     en basaltmeel                 
    worden geadviseerd op bodems met weinig klei of leem in de bodem.

    In combinatie met tuinturf kan het water- en voedselvasthoudend vermogen extra worden verbeterd.


    3.
    Compost is in principe ook een bodemverbeteraar

     

    Bij een pH van de bodem die lager is dan  6.3 kan in plaats van tuinturf eventueel ook kokosproducten worden verwerkt zoals ‘cocopeat’.

    Bij een hogere pH heeft tuinturf de voorkeur vanwege het zure karakter van de turf.

     

    Tuinturf is meestal in losse vlokjes verkrijgbaar.

    ‘Bentoniet’ en basalt kunnen het best als poeder worden toegepast, hetgeen ook de meest aangeboden vorm is.

     

    Verontreinigingen:            Geen noemenswaardige  problemen

    Bijwerkingen / nadelen:  ‘Bentoniet’ kan bij overmatig gebruik en gebruik op bodems met enig klei of leem zorgen voor verslempen (slechte bodemstructuur).

    Contact met planten: Meestal niet schadelijk, het is echter beter plantcontact wat te vermijden. Het materiaal dat op planten terecht komt kan er worden afgeschud met bijvoorbeeld een stok.

    Toegestaan in de biologische land- en tuinbouw: Tuinturf is beperkt toegestaan in de biologische landbouw. Het gebruik van basaltmeel en ‘bentonietmeel’ is toegestaan.

    Verkrijgbaarheid: Tuinturf is zowel in zakken als in bulk verkrijgbaar. Uiteraard is het gebruik van bulk goedkoper. Het is breed verkrijgbaar bij veen bedrijven (groothandel),  tuincentra en groenvoorzieningbedrijven etc.

    Herkomst / fabricageproces: Tuinturf komt tegenwoordig steeds meer uit haast onuitputtelijke veengebieden in Noord -Oost Europa en Canada. Er wordt afgegraven in onder meer natuurgebieden. ‘cocopeat’ is een restproduct van de kokos verbouw dan wel touwindustrie. ‘Bentoniet’ en Basaltmeel worden uit dagbouwgroeven gewonnen door gesteenten sterk te vermalen.

     

    Waarom de voorkeur wordt gegeven aan dolomietkalk boven zeewierkalk.

     

    Dolomietkalk poeder Neutraliserende waarde : 58; MgO 19 %

    Dolomietkalk wordt gewonnen uit kalkgroeven in Wallonië.
    Het is een goedkope kalksoort.


    Het bestaat uit: calciumcarbonaat en magnesiumcarbonaat en is traagwerkend.

    Is een goed alternatief voor het eerder milieuonvriendelijk gewonnen zeewierkalk.

    De neutraliserende of zuurbindende waarde is het aantal eenheden per 100 kg meststof.

    Het aantal te strooien kg zuurbindende waarde per are hangt af van de zuurtegraad, de grondsoort en het humusgehalte

     Als richtcijfer kan er gesteld worden als jaarlijkse herstelbekalking per are,

    max. 10 kg zbw voor zandgrond en max. 20 kg zbw voor kleigrond,

    wat ongeveer een pH verhoging (zuurtegraad) van 0,5 zou moeten teweegbrengen.

    En als jaarlijkse onderhouds bekalking (als de zuurtegraad in orde is) per are, 2kg zbw voor zandgrond en 4 kg zbw voor kleigrond.

     

    1.2 Zeewierkalk poeder Neutraliserende waarde : 50; MgO 5 %

    Zeewierkalk komt uit Bretagne; het is afkomstig van de kalkachtige skeletten van de algen die daar op de

    bodem van de zee voorkomen; het bevat een groot aantal spoorelementen en is snelwerkend.

    Doe rustig je keuze en zorg ervoor dat het bestel formulier op tijd binnen is.

    Hierover wordt de informatie in jouw afdelingen gegeven.

    26-11-2011 om 06:14 geschreven door tuinblog d  


    >> Reageer (0)
    24-11-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.composthoop afgewerkt

    Eindelijk is hij af.


    Het bovenste deel bestaat uit dunne laagjes paardenmest, afgewisseld met nog dunnere laagjes bladeren.


    Juist onder de toplaag ligt een laagje rijpe compost. 


    De toplaag bestaat uit drie dunnen laagjes niet verteerde stalmest. 
    De twee onderste zijn goed nat gemaakt en het bovenste niet.
    Die zal hopelijk vlug haar deel krijgen als het eens regent.
    Die laat ik nu rustig liggen tot halfweg volgend jaar en dan wordt hij gekeerd.

    24-11-2011 om 17:09 geschreven door tuinblog d  


    >> Reageer (1)


    Foto

    Mijn favorieten
  • VELT JABBEKE
  • VELT nationaal
  • Tuinblog deel 2

  • E-mail ons

    Druk op onderstaande knop om ons te e-mailen.


    Vereniging voor Ecologisch Leven en Tuinieren
    Foto

    Foto

    Ecologie leert ons  inzicht te krijgen in de levende wezens en hun natuurlijke samenhang onderling en met hun omgeving.  Vergeten we niet dat wij in de cirkel van de levende wezens zitten en niet er buiten.
    Foto

    Welkom bij de TUINCLUB Velt Jabbeke
    We hopen
    dat u veel plezier zal beleven aan deze groep !

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Pol Movinttog


    Foto

    tuinblog d


    Foto

    Foto

    Mijn favorieten
  • VELT JABBEKE
  • Velt
  • Facebook : groepen : Tuinclub Velt Jabbeke (algemene interesse / tuinieren)
  • buienradar
  • moestuinforum
  • moestuinforum links

  • Bezoek ook eens ...
  • de compostmeester

  • Foto

    Blog als favoriet !

    De TUINCLUB bij Addi
    Foto

    Foto

    Foto

    Luxe uitgave van onze Tuinclub bij Luc!
    Foto

    Zoeken in blog


    Archief per week
  • 10/06-16/06 2013
  • 03/06-09/06 2013
  • 27/05-02/06 2013
  • 20/05-26/05 2013
  • 13/05-19/05 2013
  • 06/05-12/05 2013
  • 29/04-05/05 2013
  • 22/04-28/04 2013
  • 15/04-21/04 2013
  • 08/04-14/04 2013
  • 01/04-07/04 2013
  • 25/03-31/03 2013
  • 18/03-24/03 2013
  • 11/03-17/03 2013
  • 04/03-10/03 2013
  • 25/02-03/03 2013
  • 18/02-24/02 2013
  • 11/02-17/02 2013
  • 04/02-10/02 2013
  • 28/01-03/02 2013
  • 21/01-27/01 2013
  • 14/01-20/01 2013
  • 07/01-13/01 2013
  • 31/12-06/01 2013
  • 24/12-30/12 2012
  • 17/12-23/12 2012
  • 10/12-16/12 2012
  • 03/12-09/12 2012
  • 26/11-02/12 2012
  • 19/11-25/11 2012
  • 12/11-18/11 2012
  • 05/11-11/11 2012
  • 29/10-04/11 2012
  • 22/10-28/10 2012
  • 15/10-21/10 2012
  • 08/10-14/10 2012
  • 01/10-07/10 2012
  • 24/09-30/09 2012
  • 17/09-23/09 2012
  • 10/09-16/09 2012
  • 03/09-09/09 2012
  • 27/08-02/09 2012
  • 20/08-26/08 2012
  • 13/08-19/08 2012
  • 06/08-12/08 2012
  • 30/07-05/08 2012
  • 23/07-29/07 2012
  • 16/07-22/07 2012
  • 09/07-15/07 2012
  • 02/07-08/07 2012
  • 25/06-01/07 2012
  • 18/06-24/06 2012
  • 11/06-17/06 2012
  • 04/06-10/06 2012
  • 28/05-03/06 2012
  • 21/05-27/05 2012
  • 14/05-20/05 2012
  • 07/05-13/05 2012
  • 30/04-06/05 2012
  • 23/04-29/04 2012
  • 16/04-22/04 2012
  • 09/04-15/04 2012
  • 02/04-08/04 2012
  • 26/03-01/04 2012
  • 19/03-25/03 2012
  • 12/03-18/03 2012
  • 05/03-11/03 2012
  • 27/02-04/03 2012
  • 20/02-26/02 2012
  • 13/02-19/02 2012
  • 06/02-12/02 2012
  • 30/01-05/02 2012
  • 23/01-29/01 2012
  • 16/01-22/01 2012
  • 09/01-15/01 2012
  • 02/01-08/01 2012
  • 26/12-01/01 2012
  • 19/12-25/12 2011
  • 12/12-18/12 2011
  • 05/12-11/12 2011
  • 28/11-04/12 2011
  • 21/11-27/11 2011
  • 14/11-20/11 2011
  • 07/11-13/11 2011
  • 31/10-06/11 2011
  • 24/10-30/10 2011
  • 17/10-23/10 2011
  • 10/10-16/10 2011
  • 03/10-09/10 2011
  • 26/09-02/10 2011
  • 19/09-25/09 2011
  • 12/09-18/09 2011
  • 05/09-11/09 2011
  • 29/08-04/09 2011
  • 22/08-28/08 2011
  • 15/08-21/08 2011
  • 08/08-14/08 2011
  • 01/08-07/08 2011
  • 25/07-31/07 2011
  • 18/07-24/07 2011
  • 11/07-17/07 2011
  • 04/07-10/07 2011
  • 27/06-03/07 2011
  • 20/06-26/06 2011
  • 13/06-19/06 2011
  • 06/06-12/06 2011
  • 30/05-05/06 2011
  • 23/05-29/05 2011
  • 16/05-22/05 2011
  • 09/05-15/05 2011
  • 02/05-08/05 2011
  • 25/04-01/05 2011
  • 18/04-24/04 2011
  • 11/04-17/04 2011
  • 04/04-10/04 2011
  • 28/03-03/04 2011
  • 21/03-27/03 2011
  • 14/03-20/03 2011
  • 07/03-13/03 2011
  • 28/02-06/03 2011
  • 21/02-27/02 2011
  • 14/02-20/02 2011
  • 07/02-13/02 2011
  • 31/01-06/02 2011
  • 24/01-30/01 2011
  • 17/01-23/01 2011
  • 10/01-16/01 2011
  • 03/01-09/01 2011
  • 26/12-01/01 2012
  • 20/12-26/12 2010
  • 13/12-19/12 2010
  • 06/12-12/12 2010
  • 29/11-05/12 2010
  • 22/11-28/11 2010
  • 15/11-21/11 2010
  • 08/11-14/11 2010
  • 01/11-07/11 2010
  • 25/10-31/10 2010
  • 18/10-24/10 2010
  • 11/10-17/10 2010
  • 04/10-10/10 2010
  • 27/09-03/10 2010
  • 20/09-26/09 2010
  • 13/09-19/09 2010
  • 06/09-12/09 2010
  • 30/08-05/09 2010
  • 23/08-29/08 2010
  • 16/08-22/08 2010
  • 09/08-15/08 2010
  • 02/08-08/08 2010
  • 26/07-01/08 2010
  • 19/07-25/07 2010
  • 12/07-18/07 2010
  • 05/07-11/07 2010
  • 28/06-04/07 2010
  • 21/06-27/06 2010
  • 14/06-20/06 2010
  • 07/06-13/06 2010
  • 31/05-06/06 2010
  • 24/05-30/05 2010
  • 17/05-23/05 2010
  • 10/05-16/05 2010
  • 03/05-09/05 2010
  • 26/04-02/05 2010
  • 19/04-25/04 2010
  • 12/04-18/04 2010
  • 05/04-11/04 2010
  • 29/03-04/04 2010
  • 22/03-28/03 2010
  • 15/03-21/03 2010
  • 08/03-14/03 2010
  • 01/03-07/03 2010
  • 22/02-28/02 2010
  • 15/02-21/02 2010
  • 08/02-14/02 2010
  • 01/02-07/02 2010
  • 25/01-31/01 2010
  • 18/01-24/01 2010
  • 11/01-17/01 2010
  • 04/01-10/01 2010
  • 28/12-03/01 2016
  • 21/12-27/12 2009
  • 14/12-20/12 2009
  • 07/12-13/12 2009
  • 30/11-06/12 2009
  • 23/11-29/11 2009
  • 16/11-22/11 2009
  • 09/11-15/11 2009
  • 02/11-08/11 2009
  • 26/10-01/11 2009
  • 19/10-25/10 2009
  • 12/10-18/10 2009
  • 05/10-11/10 2009
  • 28/09-04/10 2009
  • 21/09-27/09 2009
  • 14/09-20/09 2009
  • 07/09-13/09 2009
  • 31/08-06/09 2009
  • 24/08-30/08 2009
  • 17/08-23/08 2009
  • 10/08-16/08 2009
  • 03/08-09/08 2009
  • 27/07-02/08 2009
  • 20/07-26/07 2009
  • 13/07-19/07 2009
  • 06/07-12/07 2009
  • 29/06-05/07 2009
  • 22/06-28/06 2009
  • 15/06-21/06 2009
  • 08/06-14/06 2009
  • 01/06-07/06 2009
  • 25/05-31/05 2009
  • 18/05-24/05 2009
  • 11/05-17/05 2009
  • 04/05-10/05 2009
  • 27/04-03/05 2009
  • 20/04-26/04 2009
  • 13/04-19/04 2009
  • 06/04-12/04 2009
  • 30/03-05/04 2009
  • 23/03-29/03 2009
  • 16/03-22/03 2009
  • 09/03-15/03 2009
  • 02/03-08/03 2009
  • 23/02-01/03 2009
  • 16/02-22/02 2009
  • 09/02-15/02 2009
  • 02/02-08/02 2009
  • 26/01-01/02 2009
  • 19/01-25/01 2009
  • 12/01-18/01 2009
  • 05/01-11/01 2009
  • 29/12-04/01 2009
  • 22/12-28/12 2008
  • 15/12-21/12 2008
  • 08/12-14/12 2008
  • 01/12-07/12 2008
  • 24/11-30/11 2008
  • 17/11-23/11 2008
  • 10/11-16/11 2008
  • 03/11-09/11 2008
  • 27/10-02/11 2008
  • 20/10-26/10 2008
  • 13/10-19/10 2008
  • 06/10-12/10 2008
  • 29/09-05/10 2008
  • 22/09-28/09 2008
  • 15/09-21/09 2008
  • 08/09-14/09 2008
  • 01/09-07/09 2008
  • 25/08-31/08 2008
  • 18/08-24/08 2008
  • 11/08-17/08 2008
  • 04/08-10/08 2008
  • 28/07-03/08 2008
  • 21/07-27/07 2008
  • 14/07-20/07 2008
  • 07/07-13/07 2008
  • 30/06-06/07 2008
  • 23/06-29/06 2008
  • 16/06-22/06 2008
  • 09/06-15/06 2008
  • 02/06-08/06 2008
  • 26/05-01/06 2008
  • 19/05-25/05 2008
  • 12/05-18/05 2008
  • 05/05-11/05 2008
  • 28/04-04/05 2008
  • 21/04-27/04 2008
  • 14/04-20/04 2008
  • 07/04-13/04 2008
  • 31/03-06/04 2008
  • 24/03-30/03 2008
  • 17/03-23/03 2008
  • 10/03-16/03 2008
  • 03/03-09/03 2008
  • 25/02-02/03 2008
  • 18/02-24/02 2008
  • 11/02-17/02 2008
  • 04/02-10/02 2008
  • 28/01-03/02 2008
  • 21/01-27/01 2008
  • 14/01-20/01 2008
  • 07/01-13/01 2008
  • 31/12-06/01 2008
  • 24/12-30/12 2007
  • 17/12-23/12 2007
  • 10/12-16/12 2007
  • 03/12-09/12 2007
  • 26/11-02/12 2007
  • 19/11-25/11 2007
  • 12/11-18/11 2007
  • 05/11-11/11 2007
  • 29/10-04/11 2007
  • 22/10-28/10 2007
  • 15/10-21/10 2007
  • 08/10-14/10 2007
  • 01/10-07/10 2007
  • 24/09-30/09 2007
  • 17/09-23/09 2007
  • 10/09-16/09 2007
  • 03/09-09/09 2007
  • 27/08-02/09 2007
  • 20/08-26/08 2007
  • 13/08-19/08 2007
  • 06/08-12/08 2007
  • 30/07-05/08 2007
  • 23/07-29/07 2007
  • 16/07-22/07 2007
  • 09/07-15/07 2007
  • 02/07-08/07 2007
  • 25/06-01/07 2007
  • 18/06-24/06 2007
  • 04/06-10/06 2007
  • 28/05-03/06 2007
  • 21/05-27/05 2007
  • 14/05-20/05 2007
  • 07/05-13/05 2007
  • 30/04-06/05 2007
  • 23/04-29/04 2007
  • 16/04-22/04 2007
  • 09/04-15/04 2007
  • 02/04-08/04 2007
  • 26/03-01/04 2007
  • 19/03-25/03 2007
  • 12/03-18/03 2007
  • 05/03-11/03 2007
  • 26/02-04/03 2007
  • 19/02-25/02 2007
  • 12/02-18/02 2007
  • 05/02-11/02 2007
  • 29/01-04/02 2007
  • 22/01-28/01 2007
  • 15/01-21/01 2007
  • 08/01-14/01 2007
  • 01/01-07/01 2007
  • 25/12-31/12 2006
  • 18/12-24/12 2006
  • 11/12-17/12 2006
  • 04/12-10/12 2006
  • 27/11-03/12 2006
  • 20/11-26/11 2006
  • 13/11-19/11 2006
  • 06/11-12/11 2006
  • 30/10-05/11 2006
  • 23/10-29/10 2006
  • 16/10-22/10 2006
  • 09/10-15/10 2006
  • 02/10-08/10 2006
  • 25/09-01/10 2006
  • 18/09-24/09 2006
  • 11/09-17/09 2006
  • 04/09-10/09 2006
  • 28/08-03/09 2006
  • 21/08-27/08 2006
  • 14/08-20/08 2006
  • 07/08-13/08 2006
  • 31/07-06/08 2006
  • 24/07-30/07 2006
  • 17/07-23/07 2006
  • 10/07-16/07 2006
  • 03/07-09/07 2006
  • 26/06-02/07 2006
  • 19/06-25/06 2006
  • 05/06-11/06 2006
  • 29/05-04/06 2006
  • 22/05-28/05 2006
  • 15/05-21/05 2006
  • 08/05-14/05 2006
  • 01/05-07/05 2006
  • 24/04-30/04 2006
  • 17/04-23/04 2006
  • 10/04-16/04 2006
  • 03/04-09/04 2006
  • 27/03-02/04 2006
  • 20/03-26/03 2006
  • 13/03-19/03 2006
  • 06/03-12/03 2006
  • 27/02-05/03 2006
  • 20/02-26/02 2006
  • 13/02-19/02 2006
  • 06/02-12/02 2006
  • 30/01-05/02 2006
  • 23/01-29/01 2006
  • 16/01-22/01 2006
  • 09/01-15/01 2006
  • 02/01-08/01 2006
  • 25/12-31/12 2006
  • 19/12-25/12 2005

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    De Tuinclub : Experimenteren en resultaten bespreken!
    dubbele tunnel : januari 2006
    Foto

    sla januari 2006 : vorstvrij
    Foto

    sla + look : half maart 2006
    Foto

    Foto


    Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!