Foto
Zoeken in blog

Inhoud blog
  • de vervolgblog
  • De oplossing
  • spinazie oogsten
  • zo mooi durf je het toch niet dromen - open tuin
  • stel je dat eens voor
  • terug aan de slag in de tuin
  • alternatieven voor aardappelen
  • een robot been
  • basilicum
  • 3 reacties
  • plantproblemen
  • herfst in de lente
  • de plantenruil
  • Het weer
  • Zondag 12 mei : Tuinclub en plantenruil
  • plantenruil
  • courgettes
  • soorten tomaten, smaak en toepassing.
  • tomaten
  • Tuinclub 28 april
  • grillen in april
  • broeikomkommer en buitenkokommer
  • prei en broccoli
  • mijn glasteelt.
  • de tuin is zeer droog
  • organiseren
  • zaaikalender
  • werkterrein verleggen
  • werk uitbesteed
  • versleten
  • inhaal bewegigng
  • klein experiment
  • traag op gang komen
  • terug van even stevig weg!
  • opgeschoten slaplantjes
  • Peulerwten : Daar zijn ze!
  • Natuur komt traag op gang ...
  • erwten
  • kikkerdril
  • sla
  • verspenen
  • vroege aardappelen
  • Nieuw tuinprogramma op VIER!
  • mijn kruidenhoek
  • vijver dicht gevroren
  • zon zonder warmte
  • uitzonderlijk weer
  • weekendmenu met knolselder
  • in de ban van het koude weer
  • tuinclub
    Foto
    Foto
    Foto
    Het weer
  • weerbericht Jabbeke
  • Foto
    Beoordeel dit blog
      Zeer goed
      Goed
      Voldoende
      Nog wat bijwerken
      Nog veel werk aan
     
    Foto
    Dank u voor uw bezoek bij onze TUINCLUB !
    Foto
    De Tuinclub :
    Elk seizoen is boeiend!
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Tuinclub Velt Jabbeke
    Beste Tuinclubleden. Hier lees je héél wat nieuws over de moestuin, de kruidentuin, dieren in de tuin, de vijver, ... !
    26-09-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.fruitverwerking 4 gelei en fruit op siroop

    Gelei van appelen - recept

    Ingrediënten:  1,500kg appelen - 500gr vlierbessen - 1 citroen - 200gr water - 800gr griessuiker (of suikervervanger)

    Voorbereiding - Uitpersen van het sap : de gewassen en in stukken gesneden appelen (met schil), de gewassen vlierbessen (of siroop), de gewassen en in schijfjes gesneden citroen (met schil) en het water in de snelkookpan gieten - Gedurende 2à3 minuten onder druk laten koken of 6 min in een gewone kookpot - In een fijn doek gieten en laten uitlekken (2à3 uur)

    Bereiding van de gelei :
    - Het opgevangen sap opvangen en in een kookpot gieten. - De suiker toevoegen op basis van 80gr voor 100gr sap. Goed mengen. -  Aan de kook brengen en het vuur op 80% van zijn vermogen regelen. -  Regelmatig tijdens het koken omroeren en afschuimen. - Bij hevig borrelen : 10min koken.

    -In potten overgieten, afsluiten en omdraaien. Bron: Suiker Tienen

     
    Hier voorbeeld van het maken van gelei op basis van vers geperst appelsap.

    Fruit op siroop (korte bewaartijd van circa 3 maand) –recept (met pruimen.)Bewaar lege potten met onbeschadigd metalen deksel. Reinig ze grondig.

    Ingrediënten: Neem 1kg pruimen – 1 liter water – 100gr kristalsuiker.

    Bereiding: Was de vruchten en doe ze heel in de bokaal. – Breng het water aan de kook en voeg dan de suiker toe. – Doe de hete siroop in de bokalen en vul tot aan de rand. – Droog grondig de rand en het deksel en sluit de bokaal. – Draai de bokaal op zijn kop en laat afkoelen.

    -Deze bereiding is lekker bij het ontbijt of bij ieder dessert.


    Je kan natuurlijk ook grotere potten gebruiken.  Hier konden we niet proeven maar als deelneemgeschenk kreeg elke aanwezige een potje appelgelei mee. 

    26-09-2010 om 08:28 geschreven door tuinblog d  


    >> Reageer (0)
    25-09-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.fruit verwerken 3 steriliseren

    Steriliseren (wecken, inmaken)

    Dit gebeurt meestal in inmaakflessen of potten met een schroefdeksel. Alvorens wij gaan inmaken gaan wij de potten eerst controleren op eventuele defecten. Zo’n inmaakpot gaat maar een beperkt aantal keren mee. Vooral de deksels laten het nogal eens afweten.

    Het steriliseren gebeurt in een daartoe geëigende ketel, een oven of een kookketel. Bij gebrek aan een ketel is een elektrische oven ook geschikt. Zet een schaal met water in de oven en laat de potten 20 minuten bij 100 °C in de oven staan en het zaakje is gesteriliseerd.

    De bewaartijd van gesteriliseerde groenten en fruit is haast onbeperkt. In een frisse, donkere kelder kunnen de bokalen jaren staan zonder dat de vruchten merkbaar aan kwaliteit verliezen.

    Indien de vruchten in de bokaal er nog fris en mooi uitzien zijn ze over het algemeen nog te eten. Er kan weinig kwaad in een dergelijke pot komen omdat wij er alleen goede ingrediënten hebben ingedaan. Enkel als de vruchten er onsmakelijk beginnen uit te zien en er bij het openen van het bokaal een onfrisse geur opstijgt, zal ons de drang tot nuttiging ontgaan.

    Fruit

    Fruit is gemakkelijker te steriliseren dan groenten. Fruit is over het algemeen zuurder. Men gaat dan een suikerstroop over het fruit gieten die de bewaring bevorder. Deze siroop bevat 300 tot 500 gr suiker per l water. Dit mengsel laten wij inkoken en afkoelen.

    Men kan de vruchten ook met suiker bestrooien. Daarvoor gebruiken we 300 gr suiker per kg fruit. We laten het geheel 12 u trekken en doen het vrijgekomen sap met het fruit in de potten. Dit systeem geeft zeer goede resultaten bij frambozen en aardbeien. Wij vullen de bokalen door de vruchten goed te stapelen. Af en toe kloppen wij tegen de potten om eventuele luchtbellen weg te werken.

    Pruimen en mirabellen  hebben vaak de neiging om open te barsten in de bokalen. Daarom prikken wij ze met een vork even in alvorens ze in te wekken.

    Perzikken  mogen niet te rijp zijn bij verwerking. Wij pellen ze en verwijderen de pitten. Daarna leggen wij ze in een warme suikerstroop waarin wij wat citroensap hebben gedaan om verkleuring tegen te gaan. Tot slot doen wij er nog enkele gebroken pitten bij om de smaak.

    Peren vragen om dezelfde werkwijze als bij perziken. Wij laten ze echter 10 min in de siroop koken.

    Indien wij ze enkel op water willen inmaken, gaan we ze even blancheren in wat water met citroensap om verkleuring tegen te gaan.

    Wij kiezen peren met een roodkokend vruchtvlees want deze ogen mooier in de pot en op tafel.

    Kersen en krieken zijn eveneens zeer goed op de voorgaande wijze in te maken

    Alle vruchten die wij inmaken winnen aan smaak en houdbaarheid door er 50-60 ml witte Luxemburgse wijn aan toe te voegen. http://www.volkstuinen.be/leesvoer/fruit/bewaren.htm


    de ketel met het deksel voorzien van een opening om de thermometer te plaatsen.  De de bokaalhouder met de afdekplaat. 
      


    De steriliseer thermometer. 


    Hoe je de gevulde potten het best plaatst op de pothouder.


    De afdekplaat gaat los bovenop de gevulde potten.


    De gevulde pothouder wordt in de ketel gelaten.  Het deksel wordt erop gelegd en de thermometer wordt in de voorziene opening geplaatst. De ketel wordt opgewarmd tot 80 graden gedurende een tijd  die kan verschillen van soort tot soort fruit dat men steriliseert.

    25-09-2010 om 17:46 geschreven door tuinblog d  


    >> Reageer (1)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.fruitverwerking 2 fruit drogen

    - Om fruit te drogen kan je ze best wassen, de appelen en peren ontdoen van hun klokhuis terwijl je de pruimen en abrikozen kan drogen met of zonder pit.
    - Je kan de vruchten geheel of in stukjes drogen.  De droogtijd hangt af van de grootte van de stukjes.  Hoe kleiner die zijn, hoe rapper het drogen gaat.
    - Drogen kan door: op een draad te rijgen, ze op horren plaatsen of in een gewone of speciale oven.

    Drogen in de oven:
    -beginnen op 30 à35° en maximaal te eindigen op 80
    -stukjes van 0,5à 1cm vergen 7 tot 10u. 
    -Ganse vruchten vragen 1 tot 2 dagen.

    - Om droog fruit te bewaren plaatsje het best donker en droog.
                          


    Speciale fruit- of groentedroger en hoe je in verschillende lagen kan stapelen.


    Principe van de droger...ventilator die de warme lucht, verwekt door elektrische warmte elementen naar boven stuurt.


    Proeven stond ook op het programma en het heeft gesmaakt. 
    Deze vorm van bewaren vraagt heel wat tijd en een groot deel van die tijd zal wel gaan in het versnijden van de vruchten tenzij je ze droogt zoals ze zijn en voor appelen er best het klokhuis uit verwijderd.

    25-09-2010 om 07:17 geschreven door tuinblog d  


    >> Reageer (0)
    22-09-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.fruit verwerken - workshop - 1 - appelsap maken

    Op vrijdag 17 september waren mijn vrouw en ik aanwezig op een demonstratie en proeverij van fruitverwerking.

    Deze activiteit greep plaats in het ‘Vrijbroekpark’ in Mechelen,  waar onze oudste dochter woont. Wij sporen er naartoe.


    Ik was er, zeer geïnteresseerd en kreeg  de toelating om foto’s te nemen die ik in verschillende bijdragen heb verwerkt. Zo werd ik een geïnteresseerd reporter.  De belangstelling was behoorlijk groot en we werden  in twee groepen verdeeld. Onze groep moest eerst naar buiten voor een demonstratie van appelsap maken. 

    Enkele belangrijke punten vooraf
    -Rijp fruit nemen, best van een sappig lichtzuur ras.
    -Het fruit goed wassen vooraf.
    -Bij sap om te drinken voeg je 15% peren toe.
    -Er kan eventueel 20 tot 40g/liter suiker aan toegevoegd worden.
    -Het fruit wordt eerst fijngehakt.
    - Eens fijngehakt wordt het gecentrifugeerd of geperst.
    -Het sap kan bewaren door in propere en goed afsluitbare flessen, te verhitten op 
    80° C  gedurende 20 minuten  

     De appelen + 15% peren staan klaar  om fijngehakt te worden in een industriële machine.


    Als de klus is geklaard wordt het toestel afgelegd. Dan worden de restjes die in de schacht zijn blijven plakken handmatig verwijderd.

     Een fruitpers groot formaat. Eens het deksel bovenaan verwijderd is, kunnen we binnenin kijken.

    Rechts boven zien we in het toegevoegde detail de binnenkant met een soort rubberen ballon die zich zal uitzetten door het toevoegen van water onder druk die, zoals je in het detail onderaan ziet, kan gecontroleerd worden.

    Vervolgens kunnen we op de foto hieronder, de werkwijze om te persen, goed volgen.

     
    In het detail linksboven zie je hoe de trommel wordt gevuld. Links onderaan zie hoe het eerste sap direct onderaan in de opvangemmer loopt.
    Boven rechts  zie je hoe de trommel wordt afgesloten en het deksel dicht geschroefd.  Op het detail  in het midden recht kan je waarnemen  hoe de druk gemeten wordt bij het openen van de waterkraan. En tenslotte helemaal onderaan rechts zie je hoe de sterke stroom sap opgevangen wordt.

    In een volgende bijdrage zullen we het hebben over het ‘steriliseren’ en 'drogen' van fruit.

    22-09-2010 om 06:31 geschreven door tuinblog d  


    >> Reageer (0)
    21-09-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.werk in de moestuin - broccoli plukken

    Ik moet eventjes de kruidenwandeling onderbreken  voor bezigheden in de moestuin. 

     Het broccoli plukken moet regelmatig gebeuren. Bij zonnig weer mag je rekenen op om de drie  of vier dagen.


    Het is mij opgevallen dat er twee soorten planten staan: diegene die vlug in de bloei gaan en de normale die een zekere dikte bereiken, al naar gelang de hoeveelste pluk het is.


    Broccoli geeft vruchten tot aan de vorst.  Ze worden steeds kleiner maar de hoeveelheid neemt telken toe.


    Ik pluk bloemen en normaal bruikbare door mekaar en sorteer ze naderhand. Wij gebruiken die in bloei ook maar dan in gemixte soep. De heel kleine blaadjes worden in beide gevallen mee klaar gemaakt. 

    21-09-2010 om 06:20 geschreven door tuinblog d  


    >> Reageer (0)
    15-09-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.staakbonen
    Het werd tijd om de staakbonen te oogsten.
     Omdat wer meer dan genoeg hebben maar ook omdat je telkens op de ladder moet om te plukken en omdat er reeds genoeg rijpe zijn, besloot ik om ze helemaal weg te nemen. 












    15-09-2010 om 11:10 geschreven door tuinblog d  


    >> Reageer (0)
    14-09-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Een plukdag

    In de voormiddag was is niet vrij maar bij een stralend weer heb ik er door mijn activiteiten er toch nog een plukdag van kunnen maken.  De braambessen zijn voor zo ver op het einde van de pluk dat je hooguit nog hier en daar een snoepertje kan plegen.


    Ik plukte nog wat pruimen.


    Iemand kwam zeer rijpe vlierbessen plukken.


    Omdat er voor morgen regen op het programma is geplaatst plukte ik ook vlug de appelen.


    De klus was vlug geklaard.

     Laat het nu maar regenen, ze staan fijn in bakjes onder het afdak.


    Ik had nog wat tijd over om ook nog de minitomaatjes een zoveelste plukbeurt te geven.  Als het weer het toelaat pluk ik dan morgen nogmaals de bonen.

    14-09-2010 om 07:12 geschreven door tuinblog d  


    >> Reageer (0)
    12-09-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.verwerken van groente en fruit

    Op een bepaald ogenblik kan je de verse tomaten niet meer goed eten. Je moet ze verwerken.  Moeder de vrouw verwerkt er een groot deel in puree.


    Serretomaten  

    Mengeling van rassen van buitentomaten.


    Eens ze klaar zijn worden ze in een warme pot over geschept en nog even in de microgolf oven op kookpunt gebracht en vlug het deksel erop geschroefd.


    Dit kan je ook met pruimen.  


    Eens geplukt worden ze ontpit en ook warm in een verwarmde pot ingesloten.  Is het nodig dat ik eraan toevoeg dat je vooraf de potten grondig schoon maakt?

    12-09-2010 om 09:44 geschreven door tuinblog d  


    >> Reageer (0)
    11-09-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.mulchen
    Vorige week had ik niet voldoende mulch om nog één kant van de rode bieten te bedekken.


    Dit was het eerste wat ik deed na de gras maaibeurt.


    Daarna was het de beurt aan de boerenkool.

     Bij de venkel moest nog eerst open getrokken worden. Zie hier het verschil tussen vóór en na.


    Pas dan kon ik mulchen. Zoals vorige week bij de rode biet, was er nu niet voldoende mulch om de totale oppervlakte af te dekken.

    11-09-2010 om 04:45 geschreven door tuinblog d  


    >> Reageer (0)
    10-09-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.composthoop

    Nu ik opnieuw volop over mest beschik  kan ik een nieuwe composthoop opstarten.


    Dit is mijn jaarlijkse voorraad  mest die  reeds voor een deel verteerd is maar veel stro bevat. 


    Onderaan ligt een laagje verteerde  rijpe compost, daarop ligt een eerste laag grof groen en dan de eerste lag mest.


    Nu moet ik in de tuin hier en daar knippen om een tweede laag groenafval te kunnen leggen. Dan komt een tweede laag mest.  Het is pas als er in de tuin geen groen meer voor handen is dat ik de wachthoop als tussenlagen gebruik. Naar boven toe zal ik verse paardenmest gebruiken die ik in het gebuurte vrij kan halen. De balk op de wachthoop dient opdat ik die wachthoop niet teveel zou aandrukken.

    10-09-2010 om 08:55 geschreven door tuinblog d  


    >> Reageer (0)
    09-09-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.oogsten

    Gisteren moest ik  een dagje er tussenuit en dan nog in de regen.  Vandaag was de zon reeds tamelijk vroeg van de partij en kon ik verder oogsten.


    Eerst kwamen de boontjes aan de beurt.


    In geen tijd had ik een volle emmer en dan maar verlezen.


    Bij de courgettes kon ik er maar twee gele afsnijden. Bij de groene was het nog een paar dagen te vroeg. 


    Het voordeel van gele courgette is dat je hem, hoe klein ook, goed kunt onderscheiden van de plant, wat bij  de groene niet het geval is . 
    Het nadeel van de gele soort is dat ze meer dan de helft minder opbrengst geeft. 



    09-09-2010 om 12:52 geschreven door tuinblog d  


    >> Reageer (0)
    07-09-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.onverwacht
    Eventjes na negen uur was het zo ver. Een volle strooiwagen mest die veel stro bevat ligt uitgekieperd op ons voorland.


    De mest werd verwacht maar het onverwachte komt pas later.


    Waar begin je aan zo'n berg? Het is vlug duidelijk. Het trottoir dient eerst ontruimt te worden. 


    Om 9u30 zijn de eerste 5 volle kruiwagens binnen gevoerd. Het voetpad is maar  gedeeltelijk ontruimd. Toch gaat de rust nu voor. Strikt mijn planning volgen en de rug in het oog houden.  Bij het minste teken stoppen en morgen verder gaan. Voor een ruglijder is dat zeer belangrijk. Maar er kwam geen stop teken van mijn rug. Zo leek het er om 19u alsof er nooit een hoop mest lag.  Als dat niet onverwacht was! 


    Het gras leek van niets te weten.


    En de stoep zag er uit zoals na elke wekelijkse poetsbeurt.
    Bij het begin van de dag, na de 5de kruiwagen had ik de sterke neiging om verder te voeren maar mijn ondervinding weerhield mij. Klop 18u15, was het laatste restje opgekuist en kwam moeder de vrouw op de proppen. Na 24 jaar voer ik opnieuw de mest binnen in één enkele dag.  Hoe een volhardende tuintherapie helend kan werken.  Een gekwelde rug moet gecontroleerd in beweging blijven en mijn therapie brengt daarenboven nog lekkere groenten en fruit op.

    En zeggen dat ik 20 jaar geleden nog de trap moest opkruipen op handen en voeten om naar bed te gaan. Ik heb doorgebeten en moet dat nog dagelijks doen maar nu is het om mij in toom te houden.  

    07-09-2010 om 06:28 geschreven door tuinblog d  


    >> Reageer (0)
    06-09-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.rustig aan???

    Wat rustiger aan! Wat dacht je...zal het lukken met mijn temperament. Ik moet er het beste van maken. Zo lang als het gaat, gaat het.

    + Ondertussen krijgen de buitentomaten hun eerste klop. Lange tijd zeer nat en dan plots volle zon.  De 'plaag' is dan een klassiek gegeven.


    Vooral de minitomaatjes gaan vlug naar de vaantjes.


    De staakbonen roepen luid om geplukt te worden.


    De paprika's in de miniserre vragen ook om een oogstbeurt.

    En een kwartier geleden kreeg ik een telefoontje...deze voormiddag brengen we de beloofde jaarlijkse kar mest. 

    Rustiger aan...wat dacht je?  
    Mezelf opjagen zal zeker niet  gebeuren...dat is reeds lang verleden tijd.
    Mest naar de tuin voeren gebeurt op mijn ritme: vijf kruiwagens voeren en een half uur rusten en dan opnieuw die portie herhalen en rusten enz..tot het einde.

    06-09-2010 om 09:48 geschreven door tuinblog d  


    >> Reageer (0)
    05-09-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.oogsten van fruit en groenten
    Nu is het nog volop oogsten van fruit.  Bij sommige fruitsoorten begint het sterk te minderen.


    Zo gaat het stilaan naar het einde bij de doornloze braam na ongeveer twee maanden regelmatig plukken.  De oogst was groot en de vruchten ook.


    Op de vijgenboom moet je reeds goed zoeken om er hier en daar nog eentje te vinden. Ook hier was de oogst bijzonder goed al moest ik ze waken en de vogels vluggeraf zijn.


    Op de pruimelaar 'Belle de Louvain', begint het feest nu pas. Deze soort pruimen geeft normaal gezien middelgrote vruchten.  Dit jaar vallen ze nogal klein uit.


    In de serre gaf de wildgroeiende pompoen zijn eerste vruchten. 


     Die zien er veel sierlijker uit dan dat ze zouden moeten smaken.  Een pompoen heeft een uitgesproken pompoensmaak.  Deze hier smaakt duidelijk naar courgette die natuurlijk van dezelfde familie is.    

    05-09-2010 om 07:00 geschreven door tuinblog d  


    >> Reageer (0)
    04-09-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.boerenkoel

    Boerenkool moet je regelmatig controleren op rupsen.  We waren die enkele dagen  mee met de veltreis en bij het thuiskomen kon ik er niet naast kijken.  Kijk even met mij mee. 




    Onderaan links zie wat ik zag bij mijn thuiskomst. 


    Ik wachtte tot de volgende mogen en vond al vlug de schuldige. De knijpmethode is dan de oplossing.  Ben je daar vies van, neem ee npaar handschoen.  Kan je er niet tegen, knijp dan je ogen dicht op het moment dat je knijpt met je vingers of vraag het aan iemand anders. 


    De volgende dag had ik opnieuw prijs en nu zou het niet lang duren of de hele kool zou kaal gevreten zijn. Het eerste wat ik dan bekijk is of het hart van de kool er nog is. Indien ja, dan is er hoop dat de kool zich herstelt.

    04-09-2010 om 00:00 geschreven door tuinblog d  


    >> Reageer (0)
    03-09-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.het middel

    Eindelijk is er voldoende gras in de tuin.  Ook beginnen er door de voorafgaande droogte veel bladeren te vallen. 


    Dit is een ideaal mengsel om mulch te bekomen.  Ik strooide dit gul rond de rode biet en hoop zo gerust te zijn tot na de oogst.


    Ook de paksoi kreeg zijn deel.  September en oktober kunnen nog droog worden alhoewel vanaf nu wel geen tekort aan vocht zou mogen zijn in de bodem. Volgende week hoop ik de kervel en de venkel te kunnen behoeden voor te weelderig ongewenst groen.

    03-09-2010 om 07:13 geschreven door tuinblog d  


    >> Reageer (0)
    02-09-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.onkruid
     De tuin is in augustus vlug te groen geworden op niet gewenste plaatsen. 
     


    Als ik dit stuk alaam boven haal dan is het om het ongewenste groen te keer te gaan.


    Bij de rode bietjes is het op bepaalde plaatsen een echte explosie van groen.


    Nadat ik er met de driehaak doorging ziet het er reeds toonbaarder uit maar niet voldoende.


    Bij de paksoi is het reeds vijf na twaalf. 


    Na de passage van de driehaak in de twee richtingen is het een goed begin.  Dit zal echter niet volstaan en zijn er verdere maatregelen nodig. Ik heb alvast reeds de grond losser gemaakt zodat de bodem opnieuw ademt.


    02-09-2010 om 10:29 geschreven door tuinblog d  


    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.www.velt.be/brugge

    De werken zijn over de toegang vrij en ik ben gegaan.

    Een mooie, verzorgde en wat hun afdeling betreft zeer informatieve site met onderstaande items. 

    02-09-2010 om 09:31 geschreven door tuinblog d  


    >> Reageer (0)
    31-08-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.nieuwe veltsite op het internet

    De nieuwe ‘De Brugse veltenier’ vond ik gisteren in mijn postbus. Zoals gewoonlijk las ik het  blaadje in één trek uit. Mijn aandacht werd plots speciaal getroffen door een opschrift, heel duidelijk in grote letter…’VELT BRUGGEop het NET’ een kort artikeltje (zie onderaan) met de vermelding van het U.R.L www.velt.be/brugge  wat voor mij het voornaamste is. 
    Natuurlijk was het vlug ingetikt maar toen ik op enter drukte was het niet O.K.

    Ik was wel degelijk op de site maar kreeg enkel het onderstaande bericht:

    De website krijgt vandaag (en mogelijk morgen) een grote onderhoudsbeurt.
    Daarna echter, staat die weer volledig tot uwer beschikking.
    Dank voor uw begrip,
    Riet & Stef
    Ik ben verwonderd over mijn ongeduld om deze nieuwkomer in te kijken en uit te pluizen.
    De lof in de Brugse
    veltenier is alvast veelbelovend...
    Sins kort (dank zij ons bestuurslid Rita Neyt) beschikt Velt Brugge over een schitterende site op het net; www.velt.be/brugge. Je kunt ook reageren op alles en nog wat.
     

    31-08-2010 om 06:17 geschreven door tuinblog d  


    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.staakbonen

    Bij ons staan er twee soorten staakbonen: de korte gewone boon en de zeer lange, platte snijboon.


    Rechts de rijpende snijbonen en links de kortere draadloze boontjes.

     Bij de kortere boon dacht ik dat er geen opbrengst zou zijn maar de vruchten staan in de binnenkant van een tamelijk compacte bladerenkrans. 


    De snijbonen zijn plots vlug  gerijpt en zullen dan moeten gedopt worden.  Dan zijn ze o.a. lekker als witte bonen in tomatensaus.

    31-08-2010 om 05:43 geschreven door tuinblog d  


    >> Reageer (0)


    Foto

    Mijn favorieten
  • VELT JABBEKE
  • VELT nationaal
  • Tuinblog deel 2

  • E-mail ons

    Druk op onderstaande knop om ons te e-mailen.


    Vereniging voor Ecologisch Leven en Tuinieren
    Foto

    Foto

    Ecologie leert ons  inzicht te krijgen in de levende wezens en hun natuurlijke samenhang onderling en met hun omgeving.  Vergeten we niet dat wij in de cirkel van de levende wezens zitten en niet er buiten.
    Foto

    Welkom bij de TUINCLUB Velt Jabbeke
    We hopen
    dat u veel plezier zal beleven aan deze groep !

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Pol Movinttog


    Foto

    tuinblog d


    Foto

    Foto

    Mijn favorieten
  • VELT JABBEKE
  • Velt
  • Facebook : groepen : Tuinclub Velt Jabbeke (algemene interesse / tuinieren)
  • buienradar
  • moestuinforum
  • moestuinforum links

  • Bezoek ook eens ...
  • de compostmeester

  • Foto

    Blog als favoriet !

    De TUINCLUB bij Addi
    Foto

    Foto

    Foto

    Luxe uitgave van onze Tuinclub bij Luc!
    Foto

    Zoeken in blog


    Archief per week
  • 10/06-16/06 2013
  • 03/06-09/06 2013
  • 27/05-02/06 2013
  • 20/05-26/05 2013
  • 13/05-19/05 2013
  • 06/05-12/05 2013
  • 29/04-05/05 2013
  • 22/04-28/04 2013
  • 15/04-21/04 2013
  • 08/04-14/04 2013
  • 01/04-07/04 2013
  • 25/03-31/03 2013
  • 18/03-24/03 2013
  • 11/03-17/03 2013
  • 04/03-10/03 2013
  • 25/02-03/03 2013
  • 18/02-24/02 2013
  • 11/02-17/02 2013
  • 04/02-10/02 2013
  • 28/01-03/02 2013
  • 21/01-27/01 2013
  • 14/01-20/01 2013
  • 07/01-13/01 2013
  • 31/12-06/01 2013
  • 24/12-30/12 2012
  • 17/12-23/12 2012
  • 10/12-16/12 2012
  • 03/12-09/12 2012
  • 26/11-02/12 2012
  • 19/11-25/11 2012
  • 12/11-18/11 2012
  • 05/11-11/11 2012
  • 29/10-04/11 2012
  • 22/10-28/10 2012
  • 15/10-21/10 2012
  • 08/10-14/10 2012
  • 01/10-07/10 2012
  • 24/09-30/09 2012
  • 17/09-23/09 2012
  • 10/09-16/09 2012
  • 03/09-09/09 2012
  • 27/08-02/09 2012
  • 20/08-26/08 2012
  • 13/08-19/08 2012
  • 06/08-12/08 2012
  • 30/07-05/08 2012
  • 23/07-29/07 2012
  • 16/07-22/07 2012
  • 09/07-15/07 2012
  • 02/07-08/07 2012
  • 25/06-01/07 2012
  • 18/06-24/06 2012
  • 11/06-17/06 2012
  • 04/06-10/06 2012
  • 28/05-03/06 2012
  • 21/05-27/05 2012
  • 14/05-20/05 2012
  • 07/05-13/05 2012
  • 30/04-06/05 2012
  • 23/04-29/04 2012
  • 16/04-22/04 2012
  • 09/04-15/04 2012
  • 02/04-08/04 2012
  • 26/03-01/04 2012
  • 19/03-25/03 2012
  • 12/03-18/03 2012
  • 05/03-11/03 2012
  • 27/02-04/03 2012
  • 20/02-26/02 2012
  • 13/02-19/02 2012
  • 06/02-12/02 2012
  • 30/01-05/02 2012
  • 23/01-29/01 2012
  • 16/01-22/01 2012
  • 09/01-15/01 2012
  • 02/01-08/01 2012
  • 26/12-01/01 2012
  • 19/12-25/12 2011
  • 12/12-18/12 2011
  • 05/12-11/12 2011
  • 28/11-04/12 2011
  • 21/11-27/11 2011
  • 14/11-20/11 2011
  • 07/11-13/11 2011
  • 31/10-06/11 2011
  • 24/10-30/10 2011
  • 17/10-23/10 2011
  • 10/10-16/10 2011
  • 03/10-09/10 2011
  • 26/09-02/10 2011
  • 19/09-25/09 2011
  • 12/09-18/09 2011
  • 05/09-11/09 2011
  • 29/08-04/09 2011
  • 22/08-28/08 2011
  • 15/08-21/08 2011
  • 08/08-14/08 2011
  • 01/08-07/08 2011
  • 25/07-31/07 2011
  • 18/07-24/07 2011
  • 11/07-17/07 2011
  • 04/07-10/07 2011
  • 27/06-03/07 2011
  • 20/06-26/06 2011
  • 13/06-19/06 2011
  • 06/06-12/06 2011
  • 30/05-05/06 2011
  • 23/05-29/05 2011
  • 16/05-22/05 2011
  • 09/05-15/05 2011
  • 02/05-08/05 2011
  • 25/04-01/05 2011
  • 18/04-24/04 2011
  • 11/04-17/04 2011
  • 04/04-10/04 2011
  • 28/03-03/04 2011
  • 21/03-27/03 2011
  • 14/03-20/03 2011
  • 07/03-13/03 2011
  • 28/02-06/03 2011
  • 21/02-27/02 2011
  • 14/02-20/02 2011
  • 07/02-13/02 2011
  • 31/01-06/02 2011
  • 24/01-30/01 2011
  • 17/01-23/01 2011
  • 10/01-16/01 2011
  • 03/01-09/01 2011
  • 26/12-01/01 2012
  • 20/12-26/12 2010
  • 13/12-19/12 2010
  • 06/12-12/12 2010
  • 29/11-05/12 2010
  • 22/11-28/11 2010
  • 15/11-21/11 2010
  • 08/11-14/11 2010
  • 01/11-07/11 2010
  • 25/10-31/10 2010
  • 18/10-24/10 2010
  • 11/10-17/10 2010
  • 04/10-10/10 2010
  • 27/09-03/10 2010
  • 20/09-26/09 2010
  • 13/09-19/09 2010
  • 06/09-12/09 2010
  • 30/08-05/09 2010
  • 23/08-29/08 2010
  • 16/08-22/08 2010
  • 09/08-15/08 2010
  • 02/08-08/08 2010
  • 26/07-01/08 2010
  • 19/07-25/07 2010
  • 12/07-18/07 2010
  • 05/07-11/07 2010
  • 28/06-04/07 2010
  • 21/06-27/06 2010
  • 14/06-20/06 2010
  • 07/06-13/06 2010
  • 31/05-06/06 2010
  • 24/05-30/05 2010
  • 17/05-23/05 2010
  • 10/05-16/05 2010
  • 03/05-09/05 2010
  • 26/04-02/05 2010
  • 19/04-25/04 2010
  • 12/04-18/04 2010
  • 05/04-11/04 2010
  • 29/03-04/04 2010
  • 22/03-28/03 2010
  • 15/03-21/03 2010
  • 08/03-14/03 2010
  • 01/03-07/03 2010
  • 22/02-28/02 2010
  • 15/02-21/02 2010
  • 08/02-14/02 2010
  • 01/02-07/02 2010
  • 25/01-31/01 2010
  • 18/01-24/01 2010
  • 11/01-17/01 2010
  • 04/01-10/01 2010
  • 28/12-03/01 2016
  • 21/12-27/12 2009
  • 14/12-20/12 2009
  • 07/12-13/12 2009
  • 30/11-06/12 2009
  • 23/11-29/11 2009
  • 16/11-22/11 2009
  • 09/11-15/11 2009
  • 02/11-08/11 2009
  • 26/10-01/11 2009
  • 19/10-25/10 2009
  • 12/10-18/10 2009
  • 05/10-11/10 2009
  • 28/09-04/10 2009
  • 21/09-27/09 2009
  • 14/09-20/09 2009
  • 07/09-13/09 2009
  • 31/08-06/09 2009
  • 24/08-30/08 2009
  • 17/08-23/08 2009
  • 10/08-16/08 2009
  • 03/08-09/08 2009
  • 27/07-02/08 2009
  • 20/07-26/07 2009
  • 13/07-19/07 2009
  • 06/07-12/07 2009
  • 29/06-05/07 2009
  • 22/06-28/06 2009
  • 15/06-21/06 2009
  • 08/06-14/06 2009
  • 01/06-07/06 2009
  • 25/05-31/05 2009
  • 18/05-24/05 2009
  • 11/05-17/05 2009
  • 04/05-10/05 2009
  • 27/04-03/05 2009
  • 20/04-26/04 2009
  • 13/04-19/04 2009
  • 06/04-12/04 2009
  • 30/03-05/04 2009
  • 23/03-29/03 2009
  • 16/03-22/03 2009
  • 09/03-15/03 2009
  • 02/03-08/03 2009
  • 23/02-01/03 2009
  • 16/02-22/02 2009
  • 09/02-15/02 2009
  • 02/02-08/02 2009
  • 26/01-01/02 2009
  • 19/01-25/01 2009
  • 12/01-18/01 2009
  • 05/01-11/01 2009
  • 29/12-04/01 2009
  • 22/12-28/12 2008
  • 15/12-21/12 2008
  • 08/12-14/12 2008
  • 01/12-07/12 2008
  • 24/11-30/11 2008
  • 17/11-23/11 2008
  • 10/11-16/11 2008
  • 03/11-09/11 2008
  • 27/10-02/11 2008
  • 20/10-26/10 2008
  • 13/10-19/10 2008
  • 06/10-12/10 2008
  • 29/09-05/10 2008
  • 22/09-28/09 2008
  • 15/09-21/09 2008
  • 08/09-14/09 2008
  • 01/09-07/09 2008
  • 25/08-31/08 2008
  • 18/08-24/08 2008
  • 11/08-17/08 2008
  • 04/08-10/08 2008
  • 28/07-03/08 2008
  • 21/07-27/07 2008
  • 14/07-20/07 2008
  • 07/07-13/07 2008
  • 30/06-06/07 2008
  • 23/06-29/06 2008
  • 16/06-22/06 2008
  • 09/06-15/06 2008
  • 02/06-08/06 2008
  • 26/05-01/06 2008
  • 19/05-25/05 2008
  • 12/05-18/05 2008
  • 05/05-11/05 2008
  • 28/04-04/05 2008
  • 21/04-27/04 2008
  • 14/04-20/04 2008
  • 07/04-13/04 2008
  • 31/03-06/04 2008
  • 24/03-30/03 2008
  • 17/03-23/03 2008
  • 10/03-16/03 2008
  • 03/03-09/03 2008
  • 25/02-02/03 2008
  • 18/02-24/02 2008
  • 11/02-17/02 2008
  • 04/02-10/02 2008
  • 28/01-03/02 2008
  • 21/01-27/01 2008
  • 14/01-20/01 2008
  • 07/01-13/01 2008
  • 31/12-06/01 2008
  • 24/12-30/12 2007
  • 17/12-23/12 2007
  • 10/12-16/12 2007
  • 03/12-09/12 2007
  • 26/11-02/12 2007
  • 19/11-25/11 2007
  • 12/11-18/11 2007
  • 05/11-11/11 2007
  • 29/10-04/11 2007
  • 22/10-28/10 2007
  • 15/10-21/10 2007
  • 08/10-14/10 2007
  • 01/10-07/10 2007
  • 24/09-30/09 2007
  • 17/09-23/09 2007
  • 10/09-16/09 2007
  • 03/09-09/09 2007
  • 27/08-02/09 2007
  • 20/08-26/08 2007
  • 13/08-19/08 2007
  • 06/08-12/08 2007
  • 30/07-05/08 2007
  • 23/07-29/07 2007
  • 16/07-22/07 2007
  • 09/07-15/07 2007
  • 02/07-08/07 2007
  • 25/06-01/07 2007
  • 18/06-24/06 2007
  • 04/06-10/06 2007
  • 28/05-03/06 2007
  • 21/05-27/05 2007
  • 14/05-20/05 2007
  • 07/05-13/05 2007
  • 30/04-06/05 2007
  • 23/04-29/04 2007
  • 16/04-22/04 2007
  • 09/04-15/04 2007
  • 02/04-08/04 2007
  • 26/03-01/04 2007
  • 19/03-25/03 2007
  • 12/03-18/03 2007
  • 05/03-11/03 2007
  • 26/02-04/03 2007
  • 19/02-25/02 2007
  • 12/02-18/02 2007
  • 05/02-11/02 2007
  • 29/01-04/02 2007
  • 22/01-28/01 2007
  • 15/01-21/01 2007
  • 08/01-14/01 2007
  • 01/01-07/01 2007
  • 25/12-31/12 2006
  • 18/12-24/12 2006
  • 11/12-17/12 2006
  • 04/12-10/12 2006
  • 27/11-03/12 2006
  • 20/11-26/11 2006
  • 13/11-19/11 2006
  • 06/11-12/11 2006
  • 30/10-05/11 2006
  • 23/10-29/10 2006
  • 16/10-22/10 2006
  • 09/10-15/10 2006
  • 02/10-08/10 2006
  • 25/09-01/10 2006
  • 18/09-24/09 2006
  • 11/09-17/09 2006
  • 04/09-10/09 2006
  • 28/08-03/09 2006
  • 21/08-27/08 2006
  • 14/08-20/08 2006
  • 07/08-13/08 2006
  • 31/07-06/08 2006
  • 24/07-30/07 2006
  • 17/07-23/07 2006
  • 10/07-16/07 2006
  • 03/07-09/07 2006
  • 26/06-02/07 2006
  • 19/06-25/06 2006
  • 05/06-11/06 2006
  • 29/05-04/06 2006
  • 22/05-28/05 2006
  • 15/05-21/05 2006
  • 08/05-14/05 2006
  • 01/05-07/05 2006
  • 24/04-30/04 2006
  • 17/04-23/04 2006
  • 10/04-16/04 2006
  • 03/04-09/04 2006
  • 27/03-02/04 2006
  • 20/03-26/03 2006
  • 13/03-19/03 2006
  • 06/03-12/03 2006
  • 27/02-05/03 2006
  • 20/02-26/02 2006
  • 13/02-19/02 2006
  • 06/02-12/02 2006
  • 30/01-05/02 2006
  • 23/01-29/01 2006
  • 16/01-22/01 2006
  • 09/01-15/01 2006
  • 02/01-08/01 2006
  • 25/12-31/12 2006
  • 19/12-25/12 2005

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    De Tuinclub : Experimenteren en resultaten bespreken!
    dubbele tunnel : januari 2006
    Foto

    sla januari 2006 : vorstvrij
    Foto

    sla + look : half maart 2006
    Foto

    Foto


    Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!