Veluwefietstocht2009
van Breskens via de Veluwe naar Eupen
07-01-2010
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.02 Bergen op Zoom - Vuren

 

02 Dag 2    Bergen op Zoom - Vuren

 

Waren wij dan zo moe?

Want……

We hebben alle zes geslapen als roosjes.

Het ochtendzonnetje geeft ons een goed gevoel. We kunnen er opnieuw een lap op geven……In sneltempo gebruiken we één na één het sanitair. Ondertussen laat onze gedienstige Jacques de koffiemachine haar werk doen in de keuken.

De grote ontbijttafel staat gedekt en alles is, zoals Angelina beloofd heeft, in overvloed aanwezig. We laten het niet aan ons hart komen.

 

     

 

Rond 9h00 maken we ons op om te vertrekken. We rekenen af met onze gastvrouw en worden hartelijk uitgewuifd. Er heerst hier helemaal geen nerveuze sfeer in Bergen op Zoom. We geraken gemakkelijk bij het station en vinden daar onmiddellijk knooppunt 14. We volgen het spoor richting Roosendaal via Heide, Heerle en Wouw. Zoals meestal bij onze Noorderburen kunnen we op een van de weg afgescheiden paden rustig fietsen.

 

 

We moeten dwars door Roosendaal, een voor ons onbekende middelgrote stad. We kennen de stad enkel van naam, omdat het een zowel een spoorlijn- als een autosnelwegknooppunt is, op weg naar het noorden. Wanneer we het station voorbij rijden, beseffen we echt dat Nederland het fietsland bij uitstek is. Duizenden tweewielers staan kriskras door elkaar. De politie is zelfs bezig met de fietsen die de normale doorgang versperren op te laden.

 

We vorderen goed, het is wel nog wat fris maar de zon brengt stilaan meer warmte. We stellen het nog eventjes uit om onze jassen uit te doen.

Na Langenberg komen we door een lang groene dreef in Oudenbosch.

 

Van heel ver zien we twee enorme koepels, we begrijpen niet wat het ook maar kan zijn. Nieuwsgierig zoals we zijn, zoeken we het dan maar uit.

Plots komen we op een soort kloosterplein, hier staat de kapel Saint-Louis. Nochtans menen we een nog grotere koepel opgemerkt te hebben.

 

     

 

En ja enkele honderden meter verder komen we aan een groot plein met een monumentale kerk met de bewuste koepel. In een café, er recht tegenover, willen we koffie drinken. De waard vertelt ons dat deze kerk “Basiliek van Agatha & Barbara “ gebouwd is naar het voorbeeld van de Sint-Pieter basiliek van Rome. Maar dan vele malen kleiner zegt hij lichtjes spottend. We zijn stomverbaasd dat hier in zo’n klein dorp een dergelijk monumentale kerk opgetrokken is. Blijkbaar is een overmoedige dorpspastoor het bouwen ervan gestart in 1865 en was het heiligdom voltooid in 1895.

 

 

Na onze aperitiefpauze doen we onze picknickinkopen en vertrekken richting Zevenbergen. We blijven in de nabijheid van twee drukke autostrades rijden. Aan de Moerdijk moeten we de keuze maken ofwel over de reusachtige boogbrug naar Dordrecht ofwel afbuigen langs het Hollands diep naar Drimmelen.

 

We kiezen richting Drimmelen, om de omweg langs het natuurgebied van de Biesbosch te kunnen rijden. Maar eerst willen we picknicken.

In Lage Zwaluw vinden we in een park langs het water bankjes met uitzicht op een haventje. Lekker in de zon met zicht op de in en uitvarende boten genieten we van ons middagmaal.

 

     

 

Fietsen in de Biesbosch zelf is erg moeilijk, omdat het gebied tussen dijken ligt. Er zijn geen verbindingswegen of bruggen. We blijven langs de buitenranden van het Nationaal Park. Toch is het heel aangenaam rijden door de groene polders en akkers. Langs een rivier en door het lintdorp Drimmelen bereiken we Geertruidenberg. Op het langgerekte dorpsplein zien we gelijktijdig een uitnodigend terras. Zonder afspraak stappen we af. Met een frisse Westmalle genieten we van een half uurtje rust. Terwijl we ons zweet laten drogen hebben we uitzicht op de lompe kerktoren…..Onze maatjes Hugo en Robert zien, als oud Dammenaars, onmiddellijk de sprekende gelijkenis met de spitsloze kerktoren van hun geboortestad Damme.

 

 

Enkele kilometer verder moeten we over de Bergse Maas. We kunnen gebruik maken van een pas aangelegde weg naar een nieuwe fietsbrug. Als bouwkundige ben ik natuurlijk erg geïnteresseerd hoe de constructie in elkaar steekt. Maar….mijn makkers willen verder en ik moet mij haasten om hen in te halen….

 

 

We blijven een tijdje de druk bevaren Bergse Maas, welke nu aan onze rechter kant ligt, volgen. We moeten dwars door een landbouwgebied met hier en daar een laagstam boomgaard, deze staan in volle bloei, prachtig. Het is ons ook opgevallen hoe uitzonderlijk veel klein wild, zoals hazen en fazanten we hier hebben laten schrikken.

 

     

 

Na Werkendam belanden we in Sleeuwijk, we moeten de veerhaven zoeken om in Gorinchem te geraken. We worden doorverwezen richting Woudrichem waar we ietsjes voor “Slot Loevestein” de oversteek van de Waal kunnen maken. We zijn blij met de rustpauze, want we hebben al heel wat kilometers in de kuiten en worden erg moe. Tenslotte staat er bijna 100km op ons tellertje. Het wordt een lange overtocht, de druk gebruikte veerboot doet nog enkele andere haventjes aan alvorens naar Gorinchem te varen.

 

Gorinchem is een oude vestingstad aan de rivieren: de Merwede en de Linge. Het stadje heeft wallen en erg fraaie oude gebouwen. Het zal in het verleden wel een druk handelscentrum geweest zijn.

 

    

 

Op de oeverdijk is het nu nog enkele kilometer en via Dalem komen we aan “Fort Vuren”. We worden met Hollandse uitbundigheid ontvangen door Ben Spee.

Onze rondborstige, vriendelijke gastheer laat ons onmiddellijk plaats nemen op zijn zonnig terras. “Jullie willen Belgisch bier” vraagt hij met een knipoog. We laten hem enkele biersoorten opnoemen….Het lijkt ons een wonder, de man heeft Val Dieu zeg!

 

Terwijl we genieten van het zonnetje en ons zweet laten drogen, komt onze gezellige vriend met de tripels. Het zijn 75 cl. We laten het ons smaken en bestellen onmiddellijk nog drie flessen. Jullie kunnen de fietsen opbergen in een van de zalen van het Fort roept Ben ons toe. Nadien gaat hij ons voor, naar onze slaapplaats en toont ondertussen het sanitair.

 

      

 

Wanneer we in de slaapzaal komen voelen we ons opnieuw in onze legerdienstperiode. We moeten drie per drie slapen in een gemeenschappelijke bedstee met gelukkig elk een matras. Het bunkerachtig gebouw heeft enkel lokalen in een boogvorm. De muren en het plafond bestaan uit metselwerk en zijn 1,20m dik. Het voelt heel klammig en kil aan. Gelukkig hebben we onze dikke slaapzakken bij. We spannen een lijntje en hangen onze bezwete kledij te drogen…..Zullen ze wel drogen in deze vochtige plaats?

 

      

 

Ben Spee onze nieuwe vriend, stelt ons gerust. Straks kunnen jullie eten in een warme eetkamer bij het haardvuur…..binnen een half uurtje is alles klaar.

Ik breng alvast jullie favoriete bier, laat hij ons lachend weten. Ondertussen kunnen wij de geschiedenis van het fameuze fort bestuderen.

De Nieuwe Hollandse Waterlinie is in de 19e eeuw ontwikkeld om Holland in tijd van oorlog te verdedigen tegen een vijand. Halverwege de 20e eeuw werd deze functie opgeheven. Een ingenieus systeem, bestaande uit sluizen, kanalen en dijken beschermd door forten zorgde ervoor dat bepaalde gebieden onder 30-50 centimeter water gezet konden worden. Dat is net te laag om over te kunnen varen en te hoog om doorheen te waden. De Nieuwe Hollandse Waterlinie loopt van Muiden tot aan Gorinchem. De linie bestaat uit 46 forten, vijf vestingsteden en tal van kazematten en sluizen. Fort Vuren is één van de versterkingen van deze Waterlinie. Het fort is als tentoonstelling en bezoekerscentrum, café-restaurant en low budget overnachtingsmogelijkheid uitgebaat.

 

Ben en zijn medewerker brengen ons een heerlijke soep, daarna een stoofpotje, maar tijd voor dessert heeft hij niet. Er is een vergadering in zijn restaurantkantine. Hij brengt voor elk van ons nog een fles Val Dieu als toetje. We blijven nog heel lang napraten bij het gezellige houtvuur met nog enkele extra tripels.

 

 

Wanneer de decibellen te hoog beginnen te klinken, vinden we het hoog tijd om onze bedstee op te zoeken…..

Met zes op een kamer, dat zal onvermijdelijk gesnurk worden!……

Oordopjes in aub!

Oogjes toe en snaveltje dicht!

Slaapwel.

 

Start :         Bergen op Zoom  8h45

Aankomst: Vuren  18h00

Afstand :    104km  Totaal 195km

Weer:         Zonnig, weinig wind +/- 20°C

 

Verblijf: Low budget .

Fort Vuren   WFF.NL bij Gorinchem aan de Waal.

Bij gastheer Ben Spee

http://www.wff.nl/contact.php

info@wff.nl



07-01-2010 om 10:33 geschreven door Via de la Plata


13-12-2009
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.01 Dag 1 Breskens - Bergen op Zoom




01 Dag 1 Breskens – Bergen op Zoom

 

Na een te lange winter begon het overal te kriebelen. Bij de eerste zonnestralen wilden we onze conditie toch terug op peil brengen. Na enkele telefoontjes, spraken we af om elke week een namiddagtraining in te lassen. De “Bende van Bob” kreeg opnieuw vorm.

Niet alleen bij het fietsen maar meer nog tussen pot en pint stelden wij ons jaarprogramma samen:

 

Eind april een week naar de Veluwe en eind juni twee weken naar de Elzas.

We zouden zelfs met zes deelnemers zijn. Hugo, Jacques, Pol, Bob, Robert en Eric met de tandem.

Na een week puzzelen en computeren lag het parcours en de overnachtingen voor de Veluwerit vast.

 

 

Enkele weken later moest onze slechtziende vriend Eric echter afhaken en kwam Antoine zijn plaats innemen. Hoog tijd om eens samen een paar volle dagen te trainen.

 

     

Op 17 maart een dagje Brugge-Knokke-Breskens en terug.

 

Op 2 april een dagje Waasland-Doel & Zeeuws –Vlaanderen.

 

Op maandag 20 april zouden we onze Veluwefietstocht in Breskens starten.

Het verlangen om te vertrekken was groot!



 

Maandag 20 april 8h00, wanneer Antoine en ikzelf bij Robert toekomen, staat zijn aanhangwagen al klaar. Pol is er ook al. In ijltempo worden de fietsen en de bagage geladen. Martine, Robert zijn vrouw, zal ons naar Breskens brengen. Hugo staat ongeduldig te wachten en het is nog maar pas 9h00.

Als laatste komt Jacques toe. Annie, zijn vrouw maakt nog een paar foto’s. Nu kan onze Veluwefietstocht eindelijk starten.

 

De weergoden zijn ons gunstig gezind. Het is fris, zo’n 15°C maar de zon is wel van de partij, hoewel er een nevelsluier boven de Scheldemonding hangt. Om 10h00 rijden we blijgezind uit de veerboot het station van Vlissingen voorbij.

We zullen moeten uitkijken met zes om de bende samen te houden. Iedereen heeft een exel-lijstje, vandaag rijden we op de Zeelandknooppunten en de LF13.

 

De LF13 is de bewegwijzerde Schelde-Rheinroute en loopt van Middelburg naar Duisburg. Deze langeafstandsfietsroute zullen we volgen tot Woensdrecht.

Nadat we Ritthem en Fort Rammekens voorbij zijn, rijden we langs de Vlissingenhaven naar Nieuwdorp en de kerncentrale van Borssele.

 

     

Er heerst hier rond deze haven een zenuwachtige drukte. We willen zo vlug mogelijk op de rustige Scheldedijk geraken. We vorderen rustig aan  over de dijken van ’t Vlaanderte en Nisse en tussen laagstamboomgaarden komen we in ’s Gravenpolder.

 

Hoog tijd voor een rustpauze, in een typisch dorpje aan een kiosk worden we door Hugo getrakteerd met een van zijn zelf gebakken Luikse wafels….lekker zeg!

Heerlijk in het lentezonnetje laten we de nieuwsgierige eendjes meegenieten.

We rijden langs een hervormde kerk waar een haring, in plaats van een haan, als windvaan dienst doet.

 

     

Eenmaal voorbij het Zuid-Bevelandkanaal komen we in Kruiningen. Na een kronkel door het dorp, rijden we voorbij de vervallen veerhaven, dit is de vroegere overzetverbinding Kruiningen-Perkpolder. Wanneer we in een groene omgeving voorbij een camping fietsen, besluiten we te picknicken. De campinguitbater is zo vriendelijk zijn kantine te openen en ons te bedienen met een verfrissende Grimbergen. Blijkbaar heeft iedereen grote dorst en nood aan een lange rustpauze in het lentezonnetje.

 

Met de Schelde rechts van ons blijven we twee per twee op het prachtige fietspad en vorderen goed. We slingeren langs het Nauw van Bath. We hebben een adembenemend zicht op de Antwerpse haven. Enkele weken geleden reden we op de linkeroever. Ook hier zien we de damppluimen van de koeltorens van Doel.

 

Gelukkig is er ook nog het zicht op de natuurgebieden van het Verdronkenland van Saeftinghe met zijn schaapskooien bij Emmadorp. Enkele keren houden we pauze, om de op ons afkomende scheepsmonsters, te spotten.

 



In Bath moeten we over de Schelde-Rijnkanaaldsluis naar Volckerdorp bij Woensdrecht. We vinden, als bij toeval een café met een achterliggend terras. Enkele minder jonge fietsers willen ons voorrijden. Niet evident om in Zeeland op een maandagnamiddag een café open te vinden.


       


Na een uurtje pauze vertrekken we naar Bergen op Zoom, het is nog een 10-tal km verder. Robert heeft zijn fietsgps ingesteld en we vinden bijna blindelings de onze vooraf gereserveerde Angelina’s B&B in de Korenbeursstraat. Madame laat ons onmiddellijk binnen en begeleidt ons naar onze kamers op de 1° verdieping. Het zijn 2 ruime kamers met plaats voor telkens 3 personen. De gezamenlijke badkamer bevindt zich op de overloop tussen beide kamers.

 

     

We voelen ons enigszins vermoeid, een lekkere douche moet ons opnieuw verse krachten geven. Angelina prijst ons enkele eethuizen aan op het marktplein. We krijgen de sleutels van haar woning. Morgenvroeg zal ze niet aanwezig zijn bij het ontbijt, ze komt wel afrekenen omstreeks 9h00. Ze verzekert ons dat alles in overvloed zal klaar staan tegen 8h00. We trekken wel ons plan Madame……

 

Met grote honger slenteren we naar de binnenstad. Bergen op Zoom is een mooie nette stad. We menen dat alles er enigszins Vlaams uitziet. Wat een prachtige grote markt met statige herenhuizen en een grote kerk. We installeren ons in het zonnetje op een van de drukste plaatsen. We doen vlug onze bestelling van eten en drank.

 Er is blijkbaar iets te doen…..Heel wat groepjes mensen in kleurrijke kledij lopen heen en weer rond de overvolle terrassen.

Onze tafelburen vertellen ons, dat er een zangkoorwedstrijd plaatsgrijpt in een van de restaurantzalen ……We genieten van de gemoedelijke drukte terwijl we ons avondmaal laten smaken en een biertje nippen…..

Toch willen we na het eten nog eens de stad verkennen en gaan met een dik buikje op wandel. We kuieren door mooie straten met nette winkels tot aan een van de stadspoorten.

 



Pol is moe en wilt absoluut naar bed. De rest van de bende vindt het nog te vroeg en na onze grote avondwandeling verlangen we om in alle rust nog een slaapmutsje nemen, in een van de bruine cafés. We genieten na met een heerlijke Westmalle. Santé!




Na een gezellige babbel wordt het hoog tijd om ons bedje op te zoeken.

We zijn het er allemaal over eens, het was een prachtige fietsdag. We kunnen boffen zo’n mooi zomers weertje én een warme lenteavond.




 

Start :         Breskens 9h00

Aankomst: Bergen op Zoom  17h15

Afstand :    91km

Weer:         Zonnig, weinig wind +/- 20°C



 

Verblijf: Angelina’s B&B  Korenbeursstraat 29  4611PV Bergen op Zoom

Tel: +31 6 22 88 04 77

info@angelinasbedandbreakfast.nl

www.angelinasbedandbreakfast.nl

 

13-12-2009 om 16:27 geschreven door Via de la Plata


Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.






Veluwe fietstocht 2009

 

Met de “Bende van Bob”

  

Dagboek van een fietstocht van 20/04 tot 26/04/2009





13-12-2009 om 12:48 geschreven door Via de la Plata




>

Blog tegen de regels? Meld het ons!
Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!