De kleine goedheid' is de goedheid van de nederige mens, kent haar beperkte plaats, weet echter ook dat de structurele aanpak niet alles kan heeft niet de pretentie alles op te lossen, kiest voor een daadwerkelijke inzet tegenover de unieke ander, is levensnoodzakelijk voor de arme, de eenzame..
Het is niet altijd gemakkelijk om de zin (noodzaak) van zulk n vrijwilligersvereniging als vzw welzijn uit te leggen alles is toch geregeld in onze samenleving . De noodkreet die we, per mail, ontvingen (en die we hier nu afdrukken) spreekt voor zichzelf.
Geachte, ik ben N en weet niet goed waar ik moet beginnen. Ik heb via een paar mensen vernomen dat jij misschien de enigste bent die misschien nog kan helpen. Ik woon nog maar enkele maanden in Hasselt, maar heb heel veel problemen en moeite om een appartement te vinden omwille van de prijs en omdat het voor mij en mijn zoon alleen is; nu ben ik mijn zoon aan t verliezen omdat ik op kot zit hier in Hasselt en geen wettelijk adres heb. Ik heb niemand die borg kan staan voor een appartement of studio. Heb ook geen meubels of spullen want wat op mijn kot staat is van hier. Ik heb ook hulp aan ocmw gevraagd maar omdat ik geen schulden heb kunnen zij weinig doen. Heb mij proberen in te schrijven in de woonwinkel en zo maar omdat ik geen wettelijk adres heb kunnen zij mij ook niet helpen; heb in een opvangcentrum gezeten en daar wouden ze gaan beslissen dat ik dingen moest gaan doen waarvan ik dacht dat die niet nodig waren en dus kreeg ik uiteindelijk ook geen hulp.. heb mijn zoon alweer bijna 2 maand niet gezien; sta vast genageld aan de grond omdat ik geen eigen plaats vind voor mij en mijn zoontje en omdat ik geen wettelijk adres heb kan ik niks doen. Wat ik ook doe, wordt geweigerd omdat ik een alleenstaande moeder ben en ze bang hebben dat ik het niet kan betalen. Ik hoop dat u mijn zoontje en mij kunt helpen . mijn hoop is ver zoek aan het geraken
De cijfers van de nationale bank, die passen in een Europees kader, laten weinig tot de verbeelding over. De 20 procent rijkste Belgen hebben samen zo'n 61 procent van het totale vermogen van België in handen, terwijl de 20 procent armste landgenoten samen slechts 0,2 procent van het nationaal vermogen bezitten. De 20 procent rijksten verdienen samen ook 52 procent van het totale gezinsinkomen van ons land, terwijl de armste 20 procent samen 3,5 procent van dat gezinsinkomen krijgt.
zondag 26 januari 2014: restau- en mosseldag in zaal Kermeta te Kermt, Diestersteenweg 204 11.30u-14u en 17u-19u.
Het is een jaarlijkse traditie. Het is als het ware een groot familiefeest, een zondag waarop we elkaar ontmoeten. En tevens is de winst een dankbare inkomst voor onze werking. We hopen je te mogen verwelkomen! We danken je daarvoor, en ook alle helpers en medewerkers zeggen wij van harte: dank je wel!
Quiz-avond
vrijdag 4 oktober 2014: quiz-avond in zaal Kermeta te Kermt, Diestersteenweg 204.
Met medewerking van een deskundige richten we een algemene kennisquiz in Je kan inschrijven met een ploeg van maximum 6 personen. Het inschrijvingsgeld bedraagt 20. per ploeg Welkomsdrank inbegrepen. Maximum 30 ploegen. Dus: niet treuzelen, maar inschrijven via dbrugmans@skynet.beof op 0497/17.79.43.
Rommelmarkt
dinsdaq 19 augustus 2014: rommelmarkt te Kermt, Jeugdcentrum, Ten Hove 8u - 15u.
iedereen kan een stand opbouwen vanaf 6u30
niet nodig vooraf in te schrijven
standen worden aangewezen volgens aankomst
5 euro per 5 m lengte auto kan op de plaats blijven
opbouw vanaf 6u30
15u VERKOOP PER OPBOD: circa 170 loten worden verkocht aan de meest biedende.
inkom voor heel de dag 1 - Info: 011/25.09.70 - 011/25.26.87 -0499/70.80.94.
Rommeldag
zondag 3 november 2013: eerste zondag van november zaal Kermeta Kermt.
Vanaf 10.30u: rommelmarkt in kelderzaal. Het is één grote stand, de kelderzaal vol; er zijn geen standhouderrs van buitenuit verwacht. Om 14u: verkoop per opbod. 'n 200 loten worden verkocht aan de meest biedende!
Kerstconcert
vrijdag 13 december 2013, te 20u kerstconcert van Dana Winner.
vzw Welzijn legt volgende klemtonen in zijn methodiek
Geen enkele situatie is onoplosbaar. Hoe uitzichtloos of moeilijk ook, we proberen door te gaan tot er een oplossing is waarbij de leefbaarheid van de betreffende persoon en zijn of haar omgeving wordt verhoogd. Daartoe hanteren we de methodiek van de aanklampende hulpverlening. We gaan, met andere woorden, naast de cliënt staan en dit, indien nodig, op ieder moment van de dag of week.
Vanuit de ervaring die we op dit vlak opgebouwd hebben worden we aangesproken door heel wat welzijnsinstanties en cliënten en krijgen we dikwijls de moeilijkste situaties doorgespeeld. In dergelijke situaties is het belangrijk om bijna onmiddellijk oplossingen te creëren. Meestal gaat dit over kleine deelaspecten van de situatie. Belangrijker op het vlak van de methodiek is dat we op die manier het geloof in een oplossing van de betrokken personen terug naar boven halen en bijgevolg zijn/haar bereidheid om mee te werken aan een positieve spiraal reactiveren. Onze ervaring leert ons immers dat een oplossing alleen maar haalbaar is als alle betrokkenen positief meewerken en geloven in een nieuwe situatie. We zorgen daarbij, en hebben veel aandacht, voor een vertrouwensrelatie met de betrokkene.
Een derde element is dat we in ieder geval willen voorkomen dat er een afhankelijkheidsrelatie gecreëerd wordt. Een situatie oplossen betekent dat we mensen stimuleren om zelf stappen te zetten.De eerste keer gaan we mee, de tweede keer moet men het alleen proberen.
Onze hulpverlening is verder contextueel. In iedere situatie houden we rekening met de omgeving. Wat zijn hier de negatieve en de positieve elementen. Welk netwerk heeft de betrokken persoon en welk netwerk kan hij/zij in de toekomst ontwikkelen.
Tijdens deze meer dan 20 jaar dat wij met vzw welzijn in contact zijn met mensen die in de problemen gekomen zijn stellen wij vast dat er op de onmiddellijke nood dikwijls niet wordt of niet kan ingegaan worden. Ook niet door instanties of verenigingen die hierin werkzaam zijn, zoals bijv. OCMWs, CAW s enz.. Te dikwijls dienen er eerst een heel aantal onderzoeken te gebeuren en papieren ingevuld te worden, waardoor kostbare tijd (en geld) verloren gaat. Ook kan n kleine financiële tussenkomst n heel ander uitzicht geven aan het probleem, maar ook aan de motivering van de persoon in kwestie: hij/zij ziet het plots weer zitten;het probleem ziet er plots heel anders uit, er is hoop en uitzicht. We beantwoorden elke oproep, en stellen ons op velerlei wijzen ten dienste van de oproeper: o.a. door vertegenwoordigend optreden, helpen bij zoeken naar woning, verdere begeleiding om inzicht te krijgen in het diepere probleem, ook het bedelen van voedselpakketten en meubelen enz. We beogen concreet mensen die op meerdere wijzen achtergesteld zijn de meervoudig achtergestelde.
vzw WELZIJN is een vrijwilligers initiatief, met de bedoeling begeleiding en daadwerkelijke steun te bieden aan meervoudig achtergestelde, mensen dus die om een of andere reden in een noodsituatie terecht zijn gekomen, en die niet -of moeilijk- terecht kunnen bij een officiële instantie.
Hoe het begon
We zijn er meer dan 30 jaar geleden aan begonnen, eigenlijk zonder het te weten. Het was in de maand juni 1981 dat we aangesproken werden door enkele mensen met problemen: iemand die zijn huur niet kon betalen en iemand die vastgehouden werd door de rijkswacht omdat hij nog 'n schuld te betalen had. Dan hebben we met enkele mensen gezegd : we kunnen wel eens helpen, maar financieel kan je dat eenmalig en dan kan het gewoon niet meer. Dan hebben we voor het eerst een markt ingericht.
Toen er 's avonds wat winst bleek te zijn, wilden we dit op de bank zetten, maar om dit te doen moesten we een naam hebben. De verantwoordelijke heeft op dat moment de naam 'welzijn-Kermt' opgegeven.
En zo zijn we in 1981 ontstaan vanuit enkele zeer concrete noodsituaties van medemensen.
Wat doen we
vzw WELZIJN wil dromen waar maken, door iets te doen, door het samen te doen, hand in hand, en vooral ook door er een hart in te leggen. Wij leggen dan ook de nadruk op solidariteit met elkaar. En dit betekent concreet, en dit principe is heilig, dat we in geen geval een afhankelijkheidspositie willen creëren. Integendeel, telkens opnieuw streven we naar de eigen inzet, de inbreng, en de verantwoordelijkheid van degene die op ons beroep doet. Daarbij komt dat wij dag en nacht ter beschikking staan van mensen. We kennen geen kantooruren.
vzw Welzijn gelooft enerzijds in het kleine als onmiddellijke hulp en oplossing van de eerste, dringende nood, maar anderzijds wil vzw welzijn ook met deze achtergestelde de lange weg gaan naar inzicht in de situatie en naar de uiteindelijke oplossing. We willen hen sterk maken en bemoedigen om hen zo uitzicht en een nieuwe toekomst te bieden. We doen aan aanklampende hulpverlening. We willen n oplossing en laten niet los. En dit geldt ten overstaan van de cliënt, als ten overstaan van de instanties die n oplossing kunnen/moeten bieden.