Foto
Inhoud blog
  • nieuwe blog deze blog gaat weg
  • marilyn moenroe
  • albert einstein
  • bedankt voor jullie kaartjes voor mijn verjaardag
  • Zoeken in blog

    Beoordeel dit blog
      Zeer goed
      Goed
      Voldoende
      Nog wat bijwerken
      Nog veel werk aan
     
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Mijn favorieten
  • dewesthoek
  • patty&freddy
  • fotoblog dewesthoek
  • Foto
    Foto
    Foto
    waarisdetijdblog
    alles over vroeger
    wil je iets meer weten over vroeger. of wil je herinenrigen herophalen. messchien vindt je die dingen wel in mijn blog. alles over vroeger.
    08-10-2008
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.de titanic
    Titanic
     

    De bouw

    In het begin van de 20e eeuw wilden veel mensen van Europa naar Amerika om er een beter leven op te bouwen. Omdat in die tijd alleen met een schip overzeese gebieden bereikt konden worden en om aan de grote vraag te kunnen voldoen moest men steeds grotere schepen gaan bouwen. De White Star Line, een Britse scheepsmaatschappij  begon op 31 maart 1909 met de bouw van de Titanic. Twee jaar later, op 31 mei 1911, werd de Titanic in Belfast te water gelaten. De Titanic was het pronkstuk van de maatschappij. Op 2 April 1912 was de Titanic gereed voor een proefvaart en kreeg het een certificaat van deugdelijkheid dat een jaar geldig was. Nog dezelfde dag stoomde het schip richting Southampton om aan haar eerste reis te beginnen.

    Het schip

    De Titanic was een passagiersschip van  278m lang, 28m breed en bood plaats aan 3547 mensen. Per reis verbruikte het stoomschip 5344 ton steenkool. De Titanic haalde een topsnelheid van 44km/u.

    Op reis

    Je kon op drie verschillende manieren met de Titanic reizen.
    - Het reizen in een eerste klas suite was alleen weggelegd voor de allerrijksten. Een bemanningslid zou jaren moeten sparen om één enkele reis te kunnen betalen. De eerste klas accomodaties waren zeer luxueus met twee statietrappen, een squashbaan en een nieuwtje op het gebied van oceaanreizen: een heus zwembad.
    - De tweede klasse, die ook luxe genoemd mocht worden werd bevolkt door de middenklasse: kooplieden, onderwijzers e.d.
    - In de derde klasse vond men de immigranten uit Europa die in de "Nieuwe Wereld" een beter bestaan hoopten op te bouwen.

    Een ijsberg

    Op 10 april 1912, twaalf uur 's middags verlaat de Titanic haar ligplaats om aan haar eerste oceaanreis te beginnen.
    De eerste ijsmelding op zondag 14 april 1912 kwam binnen om negen uur 's ochtends. Die dag ontving de Titanic nog drie ijsmeldingen van schepen in de buurt. Het was duidelijk dat er een groot ijsveld precies op de koers van de Titanic lag. Kapitein Smith kwam om ongeveer negen uur naar de brug om de weerssituatie te bespreken. Nog nooit was de zee zo rustig. Het was windstil, de zee was spiegelglad en het was een heldere, maanloze nacht. IJsbergen zouden moeilijk te zien zijn zonder een branding in de donkere nacht. Om 22.00 uur nam eerste stuurman Murdoch de wacht over van tweede stuurman Lightoller die hem inlichtte over de sinds de middag sterk gedaalde temperatuur. In het kraaiennest keken de uitkijken Fleet en Lee al uit naar het einde van hun wacht. Het was 23.40 uur. Ze moesten nog maar 20 minuten en dan zouden ze de bijtende vrieskou kunnen verlaten. Plots zag Fred Fleet iets wat snel groter werd. Een zacht schrapend en rommelend geluid maakte duidelijk dat de Titanic een ijsberg  geraakt had. Onmiddellijk stroomde water de onderste delen van het schip binnen. Zes ruimen hadden schade opgelopen. Het lot van de tot dan toe grootste oceaanstomer was bezegeld: de Titanic zou zinken.

     
     

    08-10-2008 om 17:43 geschreven door lutte  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.spreuk
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    08-10-2008 om 17:42 geschreven door lutte  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    07-10-2008
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.gedschiedenis griep




    Geschiedenis Griep

    Al in het jaar 412 (voor Christus) beschreef Hippocrates in het oude Griekenland een ziekte die heel erg veel op griep leek. Eén van de vroegste pandemieën is bekend uit 1580. De meest bekende pandemie is de Spaanse Griep epidemie geweest (1918-1919). Eén van eerste personen waarvan bekend werd dat hij deze griep had, was de Spaanse vorst. Daaraan heeft deze pandemie z%u2019n naam te danken. De ziekte brak uit ten tijde van de Eerste Wereldoorlog. In die tijd reisden grote groepen soldaten over de continenten, waardoor de ziekte zich waarschijnlijk snel over de hele wereld heeft kunnen verspreiden. Door deze pandemie zijn destijds ruim 20 miljoen mensen gestorven. Men zou verwachten dat het vooral ouderen of zwakkeren slachtoffer werden, maar bijna het omgekeerde was het geval. Veel kinderen en jonge sterke volwassenen werden getroffen. In Nederland zijn in deze periode ongeveer 30.000 mensen bezweken aan de griep.

    In de vorige eeuw zijn nog twee pandemieën geweest: in 1957-1958 (de Aziatische griep) en in 1968-1969 (de Hong Kong griep).

    07-10-2008 om 19:06 geschreven door lutte  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.en oud musical daens
    Daens” musical met een lach en een traan!
        Foto's
    [6/10/2008 Categorie: Musicals] In het voormalige postsorteercentrum Antwerpen X in Berchem, ging afgelopen zaterdag 4 oktober, de musical “Daens” in première! En het dient gezegd, de spitsen (acteurs) hebben zeker gescoord, want het werd een waar feest. Na jaren van hard zwoegen keek iedere acteur, of man/vrouw achter de schermen, reikhalzend uit naar die première. Een ellenlange lijst bekende Vlamingen maakten hun opwachting en samen met de talrijke genodigden zorgden zijn ervoor dat de zaal tot in de nok gevuld was. Enkele van de bijzondere genodigden op de rode loper waren: Prins Laurent en Prinses Claire en de Vlaamse Minister President Kris Peeters.

    Absolute topcast!
    “Daens” de nieuwe musical van Studio 100, gebaseerd op de gelijknamige film van baron Stijn Coninx, heeft een gigantische topcast kunnen strikken voor deze productie. “Daens” is het verhaal over de priester uit Aalst die zich verzette tegen de wantoestanden in de 19e eeuw. De film en de musical zijn gebaseerd op het boek van schrijver Louis Paul Boon. Lucas Van Den Eynde, had de moeilijke taak om Jan Decleir – “Daens” in de film – te doen vergeten! En na de voorstelling was iedereen het unaniem er over eens, dat Lucas in zijn taak geslaagd was met grote onderscheiding.

    Andere personages werden puik vertolkt door onder andere Free Souffriau en Jelle Cleymans, die de rollen van Nette en Jan op zich namen. Ook zij bewezen eerder al, dat zingen en acteren hun niet vreemd is. Maar ook Jo De Meyere (bisschop Stillemans) en Anne Mie Gils (Nora Scholliers) wisten het publiek te raken. Samen met het gigantische ensemble van 12 topmuzikanten, maakten zij van “Daens” een prachtig kijkstuk.

    Een lach en een traan!
    Op muziek van Dirk Brossé, bracht: “Daens” het ontroerende en hartverscheurende verhaal van de ontluikende romance tussen textielarbeidster Nette en Jan de krantenman. Een romance die aankijkt tegen de sociale onrechtvaardigheid en de harde wekelijkheid van toen.

    “Daens” is een hartverwarmende en ontroerende musical, met hier en daar heelwat grappige momenten. De musical werd enorm enthousiast onthaald bij het publiek, die de acteurs spontaan bedachten met tal van applausmomenten en luid buldergelach! Maar op het einde vloeiden hier en daar toch enkele traantjes en/of hoorden we zacht gesnik in de zaal.

    Na afloop van de voorstelling, gaven al de genodigden de cast dan ook terecht een staande ovatie! “Daens” is een musical van pure topklasse, daar was iédereen het unaniem over eens.

    Informatie & Tickets.
    “Daens” de musical speelt zich af in het voormalige Postsorteercentrum Antwerpen X, ( recht tegenover het station van Berchem) gelegen Borsbeeksebrug, 7 te 2600 Berchem. Voor de gelegenheid werd het sorteercentrum omgetoverd tot een volwaardig theater en is perfect toegankelijk voor rolstoelgebruikers. Er zijn eveneens voldoende parkeerplaatsen beschikbaar in de onmiddellijke nabijheid.

    Tickets kosten tijdens de weekdagen van 17,50 euro voor categorie 5 tot en met 52,50 euro voor plaatsen categorie 1. Wie luxeplaatsen wil reserveren betaald 70 euro. Wie de voorstellingen tijdens het weekend wil bijwonen, betaald een toeslag van vijf euro. De reserveringskosten bedragen 3 euro per ticket.

    Meer informatie vind je op www.daens.be. Tickets zijn ook te koop bij Info Cultuur, Grote Markt 13 te 2000 – Antwerpen. Het kantoor is te bereiken van dinsdag tot vrijdag, van 10 tot 17u45. Op zaterdag van 12 tot 17 uur. Tickets kunnen ook besteld worden op het nummer 070/344.555. De voorstellingen lopen vanaf 04 oktober op maandag, dinsdag en woensdag om 20 uur. Op zaterdag om 15 en om 20 uur en op zondag om 14u30 en om 19 uur.

    Tekst: Eric Vanhooren
    Koop hier de nieuwste van Anne Mie Gils

    07-10-2008 om 19:04 geschreven door lutte  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    06-10-2008
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.wat gebeurde erop 21 augustus

    1849
    Voor het eerst in de geschiedenis werd een luchtaanval uitgevoerd. Venetië werd onder vuur genomen door hetelucht ballons van waaruit bommen op de stad werden geworpen.

    1901
    In Detroit werd de Cadillac Motor Company opgericht. Het werd genoemd naar de Franse ontdekkingsreiziger die de stad stichtte.

    1904
    Geboortedag van de Amerikaanse jazzpianist-componist-arrangeur en bandleider Count Basie (William of Bill Basie, 1904-84), in Red Bank, New Jersey. Songs: "One o'clock jump, "Pennies from heaven", "Stop beatin around the mulberry bush", "Mama don't want no peas 'n rice 'n coconut oil", "Cherokee", "Oh lady be good".

    1911
    De 'Mona Lisa' van Leonardo Da Vinci werd gestolen uit het Louvre in Parijs door de Italiaanse huisschilder en ober Vincenzo Perruggia, die boos was omdat de Fransen hem een 'macaroni-eter' hadden genoemd. Hij zou het schilderij twee jaar later teruggeven.

    1938
    Geboortedag van de Amerikaanse zanger-gitarist 'Kenny Rogers (Kenneth Donald Rogers), in Houston, Texas. Groepen: 'The New Christy Minstrels' (song: "Green green") en 'Kenny Rogers and The First Edition' (songs: "Ruby don't take your love to town", "Reuben James"). Solo: "Coward of the county", "Love lifted me", "Lady", "You decorated my life", "Islands in the stream" (met Dolly Parton), "We've got tonight" (met Sheena Easton)

    06-10-2008 om 19:40 geschreven door lutte  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (1 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    01-10-2008
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.






    Het rechtzetten van tanden en kiezen gebeurde vroeger door de eigen tandarts. In 1844 ging Magill cement gebruiken. Nu konden de beugels met metalen ringetjes om de tanden vastgemaakt worden met cement.  Rond het begin van de jaren 50 hield een groep tandartsen zich alleen nog maar bezig met beugels omdat ze daar veel over wisten. Hierna gingen ze het specialisme in tandheelkunde “de orthodontie’’ noemen.

    In 1866 was Norman Kingsley (een Amerikaan) de uitvinder van de buitenboordbeugel (headgear). Hij was ook de uitvinder van de blokbeugel.

    In 1887 heeft Edward H. Angle een boek over orthodontie geschreven en veel beugels ontworpen. Hij startte in 1900 de eerste opleiding tot specialist in orthodontie. Daarom wordt hij ook wel de grondlegger van de orthodontie genoemd. (dat betekent dat hij is begonnen met de orthodontie).

    In 1953 is in Nederland pas de orthodontie als specialisme erkend door Professor Bijlstra. 

     

    J.A.W. Van Loon ontwierp deze beugel vroeger:          

    Dit ontwerp ziet er heel ingewikkeld uit.

    De methode van Van Loon werd vanaf 1933 niet meer gebruikt.

    01-10-2008 om 12:53 geschreven door lutte  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (1 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.





    Molenaar

    Molenaar (In verschillende dialecten en ook wel in het Nederlands mulder) is al een eeuwenoud zelfstandig beroep. Meestal werd het maalbedrijf op een wind- of watermolen van vader op zoon overgedragen.

    Een korenmolen was vroeger een bijna onmisbaar onderdeel van de voedselvoorziening van een dorp waardoor de korenmolenaar in de dorpsgemeenschap een belangrijke positie innam.
    In veel gevallen was de molenaar pachter van een korenmolen en was de lokale adel, een gasthuis of het stadsbestuur eigenaar van de molen. Toch waren oudtijds veel molenaars eigenaar van de molen die ze bemaalden. Meestal konden deze molenaars van hun loon niet rondkomen en verhuurden zij zich in de zomer  a

    01-10-2008 om 12:52 geschreven door lutte  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    24-09-2008
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.de geschiedenis van de klomp



    Waar de klomp vandaan komt weet men niet precies, maar er is wel met zekerheid te zeggen dat hij uit Midden- en West Europa komt. Nadat de Romeinen als eersten in Nederland schoeisel in de vorm van sandalen begonnen te dragen namen de oorspronkelijke bewoners dit in de loop der eeuwen over. Het aandeel hout werd verder uitgebreid dan de zool, en zo ontstond de klomp. Door de steeds betere behandelingstechnieken kon men voor het begin van de middeleeuwen de eerste klomp maken zoals hij er nu uitziet. De klomp werd sindsdien geprezen om zijn robuustheid en omdat hij tegen water kon. Toen in een later stadium de leren schoen opkwam werd de klomp langzaamaan teruggedrongen naar het platteland en beroepen waarbij men grof werk moest verrichten. Dit kwam omdat schoenen toentertijd veel duurder waren dan klompen en schoenen veel sneller stukgingen. Omdat ze buiten de stad door de water en modderige omgeving op het platteland nog altijd de beste optie bleken bleven ze dus daar in grote getale gebruikt worden tot op vandaag de dag, alhoewel de laars van rubber wel een beetje de markt overgenomen heeft. De klomp is door dit verleden in combinatie met de molen op de dijk met de bloembollen eromheen een van de Nederlandse beeldbepalend in de traditionele touristenspullen.

    24-09-2008 om 17:24 geschreven door lutte  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.spreuk





    .

    24-09-2008 om 13:33 geschreven door lutte  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    23-09-2008
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.smartlap

    Smartlap

    Smartlap is een neerbuigende benaming voor het levenslied en dan vooral voor die vormen van het levenslied waarin een larmoyante geschiedenis wordt verteld.
    Het woord kwam in zwang aan het begin van de jaren 1960 toen velen naar aanleiding van de successen van de Zangeres Zonder Naam een weerzin opbouwden tegen het genre. Deze niet-liefhebbers spraken badinerend van een smartlap, naar analogie van het Duitse woord voor een sentimenteel lied: Schmachtlappen (Of: Schmachtfetzen.) Dit woord betekent letterlijk 'smachtlap' en is tevens een informele aanduiding voor de in de katholieke liturgie gebruikte vastendoek: een doek waarmee tijdens de vastentijd het altaar werd afgedekt en waarop het lijden van Christus aanschouwelijk werd gemaakt.

    23-09-2008 om 16:30 geschreven door lutte  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.steenkolen


     

    In 1901 werd de eerste steenkool uit de Kempische ondergrond gehaald. Na een lange aanloopperiode leidde deze ontdekking tot de oprichting van 7 steenkoolmijnen, Winterslag, Beringen, Eisden, Waterschei, Zwartberg, Zolder en Houthalen. De kolenproductie kende haar hoogtepunt na de tweede wereldoorlog en lag mee aan de basis van de economische ontwikkeling van België. Op het eind van de jaren vijftig moest steenkool evenwel concurrentie dulden van goedkopere energiebronnen. Om de verliezen te beperken fuseerde in 1967 de verschillende mijnen in de 'NV Kempische Steenkoolmijnen', maar de mijnsluitingen waren uiteindelijk onvermijdelijk. De laatste Limburgse steenkool werd op 30 september 1992 in Zolder opgehaald.


    Vandaag zijn de sporen van het mijnverleden in Beringen nog sterk aanwezig, zowel in het Vlaams Mijnmusuem als in de unieke omgeving van Beringen Mijn.

    23-09-2008 om 16:30 geschreven door lutte  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    22-09-2008
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Gentse Floraliën

    Op 10 oktober 1808 werd de Maatschappij voor Landbouw en Kruidkunde opgericht.
    Enkele maanden later, op 6 februari 1809, werd in herberg ‘Au Jardin de Frascati’ de eerste tentoonstelling van de nieuwe maatschappij gehouden

    In 1815 kreeg de Maatschappij het predikaat 'Koninklijk'.

    In1828 moest de Koninklijke Maatschappij voor Landbouw en Plantkunde reeds plaats vinden voor 1200 planten. De benedenzaal van het stadhuis, de Pacificatiezaal, werd toen ter beschikking gesteld voor de tentoonstellingen.

    De eerste grote vijfjaarlijkse tentoonstelling, die later de ‘Floraliën’ zou genoemd worden, had plaats in 1839.
    Sedert april 1990 vinden de Gentse Floraliën elke 5 jaar plaats in de beursgebouwen van Flanders Expo.

    22-09-2008 om 16:37 geschreven door lutte  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    20-09-2008
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.weekend

     




    .

    20-09-2008 om 08:40 geschreven door lutte  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.gedict





    .

    20-09-2008 om 08:40 geschreven door lutte  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    19-09-2008
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.rimpelsteeltje

    Rimpelteentje 

    er was eens in een Vlaamse stad
    een schone die twee katten had
    rond haar dichterswiel
    bedreef zij haar stiel
    haar muze vulde blad na blad

    daar op haar kamer vol papier
    met bergen proppen daar en hier
    ontlokte zij vaardig
    een dichteres waardig
    haar pareltjes aan het klavier

    mijmerend naar de horizon
    schreef ze een nieuw acrostichon
    het rijmen ging vlot
    maar och-god-och-god
    de beginletter bleef uit ’t brouillon

    ze jammerde en zuchtte fel
    dat dichten werd haar plots een hel
    ze sprak tot haar kat :
    "ik neem nu een bad
    en kom straks terug met rimpelvel."

    19-09-2008 om 20:59 geschreven door lutte  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.is drop gezond

    Is drop gezond? Drop is goed voor de slijmvliezen. "Dropje voor de hoest" werkt inderdaad. Het wordt daarom verwerkt in sommige hoestdranken, maar het werd vroeger ook wel gebruikt in tabletten tegen de maagpijn.
    Napoleon (chronisch maagpatiënt) gebruikte erg veel drop als medicijn en het behoorde tot de standaarduitrusting van zijn gardesoldaten. Het mocht in tijden van waterschaarste gegeten worden omdat het een dorstlessende werking heeft.


     
    drop                      napoleon

    19-09-2008 om 20:58 geschreven door lutte  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    18-09-2008
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.sint maarten verhaal

    Sint Maarten verhaal

    Martinus was de zoon van een rijke koopman. Lang geleden was hij soldaat in het Romeinse leger.
    Op een dag reed Martinus met een groepje soldaten naar een grote stad. Het was koud en mistig.
    Martinus had zijn lange mantel goed om zich heen geslagen. Zo had hij het heerlijk warm. Ze hadden haast, want ze wilden voor donker binnen de stadsmuren zijn.

    Toen ze bij de stadspoort aankwamen, stapte er plotseling een arme man op hem af. Hij had geen schoenen, geen jas en geen sokken aan, Je kon aan hem zien dat hij het erg koud had.
    "Wat is er met jou aan de hand?" vroeg Martinus. 'Ach", rilde de man, "ik heb het koud en ik heb zo'n honger". Martinus dacht even na. Hij zou zijn mantel wel willen geven.
    Maar in die tijd mochten soldaten zonder mantel de stadspoort niet in. De mantel hoorde bij hun uniform. Wat moest Martinus nu doen? Hij kon die arme man daar toch niet zo maar laten staan?

    Plotseling kreeg hij een goed idee. "Ik geef hem de helft van mijn mantel. Dan kan ik de andere helft omgeslagen houden!" Hij deed zijn mantel af. Trok zijn zwaard en hakte de mantel in twee stukken. Eén stuk gaf hij aan de arme man. En n stuk sloeg hij zelf om zijn schouders.
    Daarna pakte hij zijn beurs en gaf de man wat geld. De arme man was erg blij. Nu had hij een mantel tegen de kou en wat geld om eten te kopen. Hij bedankte Martinus en vertrok. En Martinus? Die reed daarna tevreden met zijn soldaten de stad binnen.

    Het verhaal van Martinus en de arme man is een oud verhaal. Maar nog altijd vieren we het feest van Sint Martinus ... Sint Maarten. Elk jaar, op 11 november, gaan kinderen met een lampion en een vrolijk liedje bij de mensen langs. Om ze licht te brengen ... vrolijk te maken.

    18-09-2008 om 19:06 geschreven door lutte  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    als u klikt op het plaatje kan u he beter lezen

    18-09-2008 om 16:56 geschreven door lutte  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.


    Het ontstaan van de luchtballon   
    .............................................. 

     Ruim tweehonderd jaar geleden woonden in Frankrijk twee broers: Jaques en Joseph Montgolfier.
    Toen de vrouw van Joseph op een avond voor de open haard stond, bolde haar jurk op van de warme lucht die er onder kwam door het vuur.
    Zo ontdekten de broers dat warme lucht lichter is dan koude lucht en dus opstijgt.
    Met dit idee gingen ze aan de slag en ze maakten van papier een soort ballon, waaronder ze een mandje maakten van ijzerdraad.
    In dit mandje deden ze stro en wol en dat staken ze aan en wat gebeurde er: de ballon ging omhoog door de warme lucht.
    De broers werkten dapper door en maakten voorbereidingen voor een tweede vaart.
    Dit zou de eerste 'bemande' ballonvaart worden, alleen koos men als passagiers dieren uit.
    Voor mensen vond men het avontuur toch wat te gevaarlijk
    Een haan, een eend en een schaap kozen het luchtruim en na enige tijd kwamen de dieren weer heelhuids beneden.
    Dit verhaal ging al snel door het hele land en de koning van Frankrijk, Lodewijk de 16e hoorde er ook van.
    Hij liet de broers naar Parijs komen voor een demonstratie.
    Op 21 november 1783 stegen twee edelen met de ballon op, zij voeren over Parijs en landden na een klein halfuur veilig weer op de grond.

    18-09-2008 om 16:54 geschreven door lutte  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    17-09-2008
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.spreuk

     

    17-09-2008 om 13:04 geschreven door lutte  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)


    Foto

    klik op hier boven
    Foto

    Foto

    Foto

    E-mail mij

    Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.



    Over mijzelf
    Ik ben emmeline, en gebruik soms ook wel de schuilnaam lutte.
    Ik ben een vrouw en woon in roeselare (belgie) en mijn beroep is verzorging.
    Ik ben geboren op 23/03/1995 en ben nu dus 29 jaar jong.
    Mijn hobby's zijn: dansen,choppen en bloggen.
    ik heb 4blog op seniorennet dezottedierensite deolympischespelen emysprentjesblog en deze.
    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Archief per week
  • 27/04-03/05 2009
  • 23/03-29/03 2009
  • 16/03-22/03 2009
  • 09/03-15/03 2009
  • 16/02-22/02 2009
  • 19/01-25/01 2009
  • 12/01-18/01 2009
  • 05/01-11/01 2009
  • 15/12-21/12 2008
  • 08/12-14/12 2008
  • 17/11-23/11 2008
  • 10/11-16/11 2008
  • 03/11-09/11 2008
  • 27/10-02/11 2008
  • 20/10-26/10 2008
  • 13/10-19/10 2008
  • 06/10-12/10 2008
  • 29/09-05/10 2008
  • 22/09-28/09 2008
  • 15/09-21/09 2008
  • 08/09-14/09 2008
  • 01/09-07/09 2008
  • 18/08-24/08 2008


    Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!