De ideale partij
Dingen waaraan dringend iets moet gedaan worden
14-01-2022
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.220114 Gelijkheid

Vandaag eens nagedacht: wat is het basisprincipe van mijn ideeën? En uiteindelijk is dat de gelijkheid tussen mensen, wie voelt zich beter dan een ander? Ik ben altijd nogal pro koningshuis geweest, ook zeker in de regeerperiode van Filip I, maar als ik lees dat zij moeten aangesproken worden als 'Zijne Koninklijke Hoogheid' ( ik weet wel niet of dat met hoofdletters moet geschreven worden) dan steiger ik. Dat zij als 'leiders' een zeker respect verdienen, oké, en een riant salaris, zelfs lijfwachten en hofpersoneel, ook oké. Maar dan mag het stoppen. Laat hen zelf de keuze of ze het met die voorwaarden nog zien zitten. Misschien ziet iedereen het wel zitten met deze regel. Maar voor mijn part, laat het koningshuis het koningshuis als ze het zonder buitensporige vergoeding willen blijven doen.

Zolang niet iedereen echt gelijk is en geld nog altijd veel meer mogelijk maakt, zolang is een echte verandering onmogelijk. De regels voor het vorstenhuis zouden voor iedereen moeten tellen. Jij bent loodgieter: voor welk bedrag wil je dat blijven doen? Maak desnoods eerst een lijst welke beroepen hoe belangrijk zijn. Koning en regering moeten een goed loon verdienen omdat ze altijd ten dienste van hun kiezers moeten staan. Maar ik steiger weer als een bepaalde burgemeester ook nog zetelt in een Vlaams of federaal parlement, of nog enkele bezoldigde mandaten heeft bij één of ander groot bedrijf. Zij verdienen als burgemeester een goed loon omdat ze altijd ten dienste van hun kiezers moeten staan. En wil iemand voor een bepaalt riant loon ( misschien wel het dubbel van een ander werkend persoon, of nog meer) die functie niet meer uitoefenen, er zijn er genoeg om hun plaats in te nemen. Degene met het eerstvolgende lagere stemmmenaantal, mag het dan proberen. En ze voelen zich allemaal even bekwaam!

Vertrekken vanuit een bepaald vastgelegd basisloon. Iedereen met de nodige kwalificaties ( en welke zijn dat voor een goed politieker?) mag kiezen voor gelijk welk werk. Maar steeds met de nodige kwalificaties. Wil niemand het voor een redelijk bedrag doen, moeten misschien anderen, wat minder gespecialiseerd in een richting ( zo gebeurt het ook in het onderwijs!), de kans krijgen om dat beroep uit te oefenen. Maar er moet een maximumbedrag afgesproken worden. Sommige mensen kunnen misschien twee fultime jobs aan ( een metser kan dat niet, toch zeker geen twee fysieke jobs) maar drie jobs, dus alleen maar werken, minstens 21h per dag, kan niemand aan. Eén job voor iedereen, de rest kan je vrijwillig bijdoen, zoals vele gewoon werkende mensen doen voor bvb het rode kruis, sportclubs, parochieraad, ... En dan wordt vrijwilligerswerk pas echt gewaardeerd. Maar ook, zeker, voor voetballers en alle overbetaalde sporters, moet het maximumbedrag gelden, zolang hun carrière duurt. Daarna valt iedereen terug op het basisloon. En wie genoeg heeft om niets meer te moeten doen, moet dan ook niets meer doen. Maar dan vervalt wel het basisloon.

Het zijn maar losse gedachten, die zeker nog moeten bijgeschaafd worden, maar als uitgangspunt kunnen ze wel tellen.

14-01-2022 om 00:00 geschreven door Wartbieke

0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
>> Reageer (0)
13-01-2022
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.220113 Eindelijk!

Eindelijk is het mij gelukt om iets te posten op mijn blog. Het is een beetje mijn bedoeling om gelijkgestemde zielen te vinden, mensen die over vele dingen ongeveer hetzelfde denken als ik. Misschien utopisch, maar misschien kunnen we zo op de duur toch iets teweegbrengen of veranderen.

Ik weet niet goed waar ik moet mee beginnen. Misschien met het opstellen van een lijst waar elke Belg moet aan voldoen, een lijst van dingen die iedereen 'normaal' vindt, waar iedereen kan achter staan.

Ik vind dat iedereen minstens één landstaal behoorlijk moet kunnen spreken, best, zeker de taal die de streektaal is. Op een jaar is veel mogelijk, ook het onder de knie krijgen van een vreemde taal, zeker als men in dat land wil wonen.

Ik vind dat kinderen en/of jonge mensen het recht hebben op een fatsoenlijke opvoeding, een opvoeding die hun vooral leert hoe men zich in onze gemeenschap moet gedragen. Ouders, scholen, jeugd- en sportvereningingen, godsdiensten, ..., werken samen om van elke jonge mens iemand te maken die normaal kan functioneren in de maatschappij die wij voor ogen hebben. Heel veel toestanden die mislopen, ik denk nu bvb aan het ontsporen van betogingen en voetbalmatchen, heeft men precies niet meer in de hand. Het wordt tijd dat we terug allemaal aan hetzelfde zeel trekken en hetzelfde nastreven, nl een gemeenschap waar iedereen vrij is zolang hij anderen daarmee niet lastig valt. Een voorbeeldje. Iedereen mag de muziek beluisteren die hij (sorry, vervang de 'hij' maar zelf door het zelfstandig naamwoord dat jij verkiest, maar voor mij zijn er alleen maar mannen en vrouwen) graag hoort maar iemand anders moet daar geen last van hebben. Ik erger mij bvb als er een auto passeert waarvan de muziek in heel de straat te horen is. Een koptelefoon is een gemakkelijke oplossing voor veel geluidsoverlast. Motoren, auto's en brommers die onnodig veel lawaai maken, daar hebben de meeste mensen last van dus dat in de opvoeding moeten meegegeven worden. En laat dat in de scholen maar het belangrijkste vak worden: opvoeding. Alles moet voor de jeugd in de eerste plaats vooral 'plezant' zijn en daar loopt het volgens mij al mis. Veel meer dan vroeger horen we dat veel jonge mensen ongelukkig zijn en dat elke inspanning die gevraagd wordt, vlug teveel is.

Zo, hier ga ik het nu bij laten. Ik ben echt benieuwd of hier reactie op komt.

13-01-2022 om 00:00 geschreven door Wartbieke

0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
>> Reageer (0)


Inhoud blog
  • 220307 Oorlog, grensoverschrijdend gedrag en kernuitstap
  • 220304 Oekraïne
  • 220218 Storm Eunice
  • 220218 Storm Eunice
  • 220217 Jongeren met psychische problemen, kernuitstap
    Zoeken in blog

    Beoordeel dit blog
      Zeer goed
      Goed
      Voldoende
      Nog wat bijwerken
      Nog veel werk aan
     
    Archief per week
  • 07/03-13/03 2022
  • 28/02-06/03 2022
  • 14/02-20/02 2022
  • 07/02-13/02 2022
  • 31/01-06/02 2022
  • 24/01-30/01 2022
  • 17/01-23/01 2022
  • 10/01-16/01 2022

    E-mail mij

    Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.


    Gastenboek

    Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek


    Blog als favoriet !


    Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!