Inhoud blog
  • Kippen houden
  • Vitamine C - een wondermiddel ?
  • Addendum bij groentesappen artikel
  • Groentesappen (en ook een beetje fruit!)
  • Eindelijk!
    Zoeken in blog

    Beoordeel dit blog
      Zeer goed
      Goed
      Voldoende
      Nog wat bijwerken
      Nog veel werk aan
     
    wellness
    Mijn eigen kijk op het wellness fenomeen
    27-07-2005
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Addendum bij groentesappen artikel

    Nog een tip over een winkel waar je onder andere biologische groenten en fruit kunt krijgen:

    Kijk eens op www.bioshop.be

    Blijkbaar hebben ze meerdere winkels, maar die bij mij in de buurt (in de Eethuisstraat in Merksem) is vrij groot, en heeft enkel biologische voeding (buiten een paar uitzonderingen).

    Je kunt er ook reeds geperste groentesappen krijgen, maar ik verkies zelf toch de verse variant.

    27-07-2005 om 23:05 geschreven door Marcella

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 1/5 - (3 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Groentesappen (en ook een beetje fruit!)
    Hallo! Eindelijk m'n eerste 'echte' artikel!

    Sinds kort heb ik de heilzame werking van groentesappen (her)ontdekt. Verse groentesappen zijn gezond omdat ze een reinigende werking hebben op het spijsverteringsstelsel. En ze zijn nog lekker ook en bevatten weinig calorieen!

    Hoe maak ik verse groentesappen ?

    Ikzelf heb een sapcentrifuge. Ooit eens gekocht toen die in promotie stond bij Blokker ofzo. Sapcentrifuges kunnen soms vrij duur zijn, beter dus even wachten tot je ze ergens in promotie ziet staan.

    Je kunt echter ook gewoon een staafmixer of blender (momenteel in promo bij Delhaize) gebruiken. Het resultaat is iets minder sapachtig, maar het zou beter zijn omdat het nog meer vezels bevat. Als je een blender gebruikt kun je er ook makkelijker wat ijsblokjes bijdoen om een meer verfrissende drink te hebben tijdens de zwoele dagen.

    Wat voor groenten kun je gebruiken ?

    Experimenteren is de boodschap. En je gezond verstand gebruiken natuurlijk. Bloemkoolsap zal, hoewel ik het nog niet geprobeerd heb, waarschijnlijk niet al te lekker zijn. Ook zou het goed zijn om extra vitamine c onder je groentesap te mengen omdat dit vorming van nitraten of nitrieten (ik vergeet altijd dewelke) tegengaat, wat dan weer minder gezond is. Als alternatief voor de vitamine c kun je natuurlijk ook citrusvruchtensap onder je groentensap mengen. Er zijn zelfs erg lekker combinaties mee te maken!

    Doe het echter kalm aan... ik heb onlangs na een glaasje rodebietensap de hele avond op het toilet doorgebracht. De volgende dag voelde ik me wel verbazend lichter hahaha!

    Waarom is het goed ?

    Groentesap zou zo goed zijn omdat het in combinatie met een dagje vasten de zogenaamde 'slakken' uit je darmstelsel zou verwijderen. Buiten het feit dat dit zowiezo al erg vies klinkt (het zijn geen echte slakken

    hoor) is het idee erachter eigenlijk ook toch wel een beetje walgelijk. Slakken zijn ophopingen van afvalstoffen, toxische stoffen en rottingsbacterien die samenplakken in je darmen en er met een normaal dieet (ik bedoel daarmee een gemiddeld westers dieet met veel zoet en vet en geraffineerd voedsel) moeilijk je darmenstelsel verlaten. Blijkbaar zorgt het drinken van groentesappen, zeker in combinatie met vasten, er voor dat deze goedjes die toch niet in je lichaam thuishoren het makkelijker verlaten.

    Zowiezo kan ik wel zeggen dat ik me zonder twijfel beter voel als ik een dagje enkel op groentesappen heb doorgebracht. Zo dikwijls doe ik dat niet hoor; een paar keer per jaar lijkt me genoeg, anders ga je het effekt ook minder merken denk ik. De dag zelf voel je je wel wat flauw, maar de volgende dagen ben ik ongetwijfeld fitter en energieker.

    Een vriendin van mij houdt zich zelfs jaarlijks gedurende 1 week in het voorjaar aan een strikte combinatie van groentesap en vasten. Bijkomend positief puntje is dat ze ook telkens 5-6 kilo verliest die er volgens haar slechts heel langzaam terug aankomen.

    Enkele recepten

    Bij voorkeur probeer ik zoveel mogelijk biologische groenten en fruit te gebruiken.

    Telkens voor 2 porties/2 personen

    -Wortels, ongeveer halve kilo, geschild
    -2 Appels, ongeschild maar zonder klokhuis
    -teentje gember (optioneel) ter groote van je pink (ook geschild).

    Hetzelfde recept, maar dan met sinaasappels ipv appels is ook erg lekker. De gember laat ik dan echter achterwege want dat vind ik dan minder lekker.


    -1 Rode biet (vers!, niet de gekookte en vacuum verpakte varieteit die je meestal in de supermarkt vindt).
    -2 appels
    -1 citroen


    -2 komkommers (niet geschild, wel goed gewassen)
    -1 venkelknol (verwijder eventuele broene plekjes en het snijvlak)
    -Eventueel met een duimpje gember of een bos peterselie (niet tesamen, da's niet zo lekker)


    -2 komkommers
    -2 teentjes look
    -beetje vers gemalen peper of tabasco

    TIP:Als je een sapcentrifuge gebruikt, kun je de komkommermoes heel goed gebruiken om tsatsiki te maken!

    Tot slot

    Neem al het bovenstaande niet al te serieus. Ik ben geen dokter of dietist, mijn ideeen hierover zijn een combinatie van ondervinding en van hetgeen ik hier en daar erover heb gelezen. Zowiezo vind ik groentesappen een lekkere aanrader! En je krijgt er geen kater van! (hoewel ik ook erg graag een glaasje lekkere wijn lust!)

    Bedankt om zover te lezen, tot de volgende keer... en drink ze he!

    27-07-2005 om 21:43 geschreven door Marcella

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 3/5 - (119 Stemmen)
    >> Reageer (1)
    19-07-2005
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Eindelijk!
    Beste lezers,

    Eindelijk zou dit (hopelijk, hout vasthouden...) mijn eerste blogbericht moeten zijn.
    Mijn eerste berichten waren altijd zonder inhoud (letterlijk). Na veel vijven en zessen is mijn zoon er dan achter gekomen dat het blijkbaar iets te maken had met mijn browser ofzo, en omdat hij geen windows op mijn pc'tje heeft gezet kon ik die andere webbrowser niet gebruiken ofzo.

    Soit! Op een of andere manier heeft hij het in orde gekregen en heeft me daarmee weeral eens gelukkig gemaakt (Bert, als je dit leest: bedankt!)

    De bedoeling van deze blog (wat een raar woord eigenlijk he) is het te hebben over wat men tegenwoordig 'wellness' noemt, en alles wat daar van ver of van dichtbij bijhoort.
    Ik bekijk dit nogal ruim. Het kan gaan van een lekker restaurantje of gezellig hotelletje waar ik ben geweest, kooktips, gezondheidstips, erotische tips (Bert, als je dit leest: het werkt nu, bedankt, stop nu maar met lezen), interieurtips, kledingtips, enzoverder... Alles wat ervoor zorgt dat je goed in je vel gaat voelen.

    Eigenlijk vind ik het erg, dat we zo vergeten zijn hoe we ons goed in ons vel kunnen voelen op eenvoudige manieren, of dat we best mogen genieten van eenvoudige dingen zoals een geurende bloesem of het kijken naar spelende kinderen. Het is erg, dat we vergeten zijn dat we ons ook goed kunnen voelen zonder geld uit te geven, hoewel ik de laatste zal zijn om de heilzame werking van een dagje shopping te ontkennen.

    Maar het is toch echt wel erg dat we zo vergeten zijn hoe we ons goed moeten voelen dat we er een speciaal woord hebben moeten voor bedenken: wellness.

    Dus hoop ik in de toekomst met deze 'blog' een beetje een steentje te kunnen bijdragen en als ik 1 persoon een goede tip kan geven of zich wat beter laten voelen, dan ben ik ook weer een beetje gelukkiger!

    Hopelijk tot gauw!

    Marcella

    19-07-2005 om 20:58 geschreven door Marcella

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 2/5 - (42 Stemmen)
    >> Reageer (1)


    Archief per week
  • 19/07-25/07 2010
  • 01/08-07/08 2005
  • 25/07-31/07 2005
  • 18/07-24/07 2005

    E-mail mij

    Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.


    Gastenboek

    Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek


    Blog als favoriet !


    Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!