WESTHOEKIG
Inhoud blog
  • HET SINTBERTINUS ORGEL POPERINGE GERESTAUREERD
  • FOTOREPORTAGE TREKKING LOURDESBEURZEN 26.03.11
  • Trekking Lourdesbeurzen Vrienden van Lourdes Poperinge
  • ABELE
  • EENS IETS ANDERS
    Zoeken in blog

    Beoordeel dit blog
      Zeer goed
      Goed
      Voldoende
      Nog wat bijwerken
      Nog veel werk aan
     
    17-12-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.ABELE

    ABELExml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" />

     

    Abele, is een gehucht op de Frans-Belgische grens, maakt deel uit van de fusiegemeente Poperinge.
    Het dorp ligt niet alleen op landsgrenzen, maar ook op gemeentegrenzen.  Abele bestaat nl.
    uit de uitlopers van 3 gemeenten: Watou, Poperinge en Boeschepe (Fr.).

     

    Geschiedenis.

     

    Abele ligt zowat op een hoogte van 40m à 50m boven de zeespiegel. Ten zuiden van die heuvel ligt de Vleterbeek – in de Poperingse geschiedenis gekend als “de Fleterna” die een belangrijke rol heeft gespeeld in de Geschiedenis van Poperinge - stad waar Abele nu deel uitmaakt sinds de gemeentefusies. Deze beek ontspringt op de zuidkant van de Catsberg, loopt door Poperinge en mondt uit in de IJzer te Elzendamme bij Oostvleteren.

    Abele is ongetwijfeld afgeleid van de populierensoort “abeel” een boomsoort die wellicht veel voortkwam in deze streek. Trouwens de familienaam “Vandenabeele” is een goed gekende naam. (Iemand uit Abeele)

    Abele ligt op een kruispunt van het diverticulum Cassel – Aardenburg, een zijweg van een Romeinse heirbaan. Het dorp moet al heel vroeg bewoond geweest zijn. Trouwens zijn hoge ligging is hieraan niet vreemd. Het was ook een halte of rustplaats voor de reizigers tussen Steenvoorde (Fr.) en Poperinge. Heel wat vondsten wijzen op een Romeinse periode en het puin dat er nu nog wordt gevonden laat zeker veronderstellen dat op deze hoogte langs de heirweg er een herberg met standplaats voor paarden moet gestaan hebben.

    Samen met Watou stond deze streek bekend als een streek bewoond door ‘barbaren’ die bovendien nog onveiliger werd gemaakt door een groot aantal slangen.

    Deze ‘barbaarse’ bevolking behoorde tot de Germaanse stam der “Catten”. Hiervan getuigen de vele toponiemen met ‘Cat’ of “Catte”. Zo hebben we onder andere . Catsberg, Kattestraat, Kattebeek, Hoeve “De Catteman”………..

     

    Op een oude kaart uit 1570 is Abele terug te vinden als “Abeele Capelle”.  Er staat nog steeds een heel oude kapel, op Franse grond, maar die is bouwvallig en niet meer voor restauratie vatbaar. Of die kapel verwijst naar de,naam konden wij niet terugvinden.

    Het is bij vorsers algemeen geweten dat men in een kerkarchief soms toch nog heel wat kan terugvinden. Zo ook in het kerkarchief van Abele. Dit klein gehucht verdeeld over drie gemeenten heeft het soms zwaar te verduren gehad.  Plunderaars, ziektes en natuurrampen werden het dorp niet onthouden. Onder Lodewijk XIV werd Vlaanderen verdeeld en trok men de grens vlak door de hoofdstraat van het dorp. Ook nu nog is dit zo. Langs de ene kant ligt de Westhoek en aan de andere kant Le Westhouck of Frans-Vlaanderen..

    De opstand tegen de Franse wet Combes (1) in 1906 zorgde voor een minirevolutie: de Belgen vreesden voor een grensincident met Frankrijk en wat later viel zelfs daardoor de Franse regering.

    Tijdens de Eerste Wereldoorlog kreeg Abele een Engels vliegveld en heel wat legerkampen. Gelukkig lag Abele achter het front en werd het al bij al nog gespaard. In die tijd lag er ook een spoorweg tussen Hazebrouck (Frankrijk) en Poperinge. Die spoorweg liep door Abele en was tijdens de oorlog van groot belang voor de bevoorrading van het front in en rond Ieper. Na de 2deWO kwam een heropbloei.  Het spoorwegtransport viel weg, maar door het drukker wordende wegtransport werd Abele een belangrijke grensovergang.  De handel en horeca konden hiervan de vruchten plukken. De douanepost in Abele werd te klein en werd verplaatst naar Callicannes zo’n xml:namespace prefix = st1 ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:smarttags" />3 km verder vlak aan de Frans-Belgische grens. Om het verkeer vlotter te laten verlopen werd dan ook de Frans-Vlaanderenweg aangelegd tussen Abele en Poperinge. Het doorgaand verkeer verdween hierdoor uit het dorpscentrum. Abele werd een stil en rustig dorp. Vandaag de dag is Abele een trekpleister voor toeristen en dagjesmensen. Ze kunnen er de prachtige landelijke vakantieverblijven ontdekken, typische cafeetjes, leuke volksspelen en uitstekende restaurants. Je kunt er zelfs terecht in een heus museum dat luistert naar de naam “’t Pensionaat” dat je een soort streekmuseum kunt noemen.

    (1).Justin-Louis-Émile Combes (Roquecourbe (Tarn), 6 september 1835 - Pons, 25 mei 1921) was een Frans  minister en premier. Combes volgde het seminarie maar ontwikkelde zich later als een fervent antiklerikaal en antireligieus staatsman. In 1885 werd hij verkozen tot senator en werd in 1895 minister van onderwijs. Ten tijde van het kabinet-Waldeck-Rousseau bereidde hij een wet op de vereniging voor,   die voornamelijk ten doel had het aantal en de activiteit van de religieuze congregaties tot het uiterste te beperken en het katholiek onderwijs te fnuiken. Nadat hij in 1902 zelf een kabinet had gevormd, legde Combes de wet op de verenigingen met een aan het fanatisme grenzende ijver ten uitvoer. Een nieuwe wet van 4 juli 1904 kwam ten slotte neer op een vrijwel algehele opheffing van het kerkelijk onderwijs. De Franse bevolking kwam hiertegen in opstand. Een conflict met paus Pius X, die in augustus 1903 was verkozen, leidde tot de opheffing van het Franse gezantschap bij de H. Stoel. Een wet op de volledige scheiding van Kerk en staat werd voorbereid en na Combes' aftreden uitgevaardigd. Het ministerie Combes besteedde voorts aandacht aan de sociale wetgeving en kwam in 1905 ten val door het schandaal van de fiches, waarbij de kerkgang van katholieke officieren werd bijgehouden om hen van promotie uit te sluiten. Tijdens de Eerste Wereldoorlog was Combes nog minister zonder portefeuille in een kabinet Briand (1915-1916).

    hartelijke groeten van de de westhoeker

     Wil u meer weten over de Westhoek en zijn mogelijkheden contacteer: devos.deschoemacker@skynet.be


    bezoek ook:

    http://blog.seniorennet.be/OH
    www.vvlourdes.be
    www.onzenheertje.be
    www.poperinge.be



    Geef hier uw reactie door
    Uw naam *
    Uw e-mail *
    URL
    Titel *
    Reactie *
      Persoonlijke gegevens onthouden?
    (* = verplicht!)
    Reacties op bericht (1)

    12-08-2011
    Hallo,een bezoekje
    Heb hier het ene en ander gelezen,maar jullie blogje ligt stil,jammer toch een mooie geschiedenis hier

    12-08-2011, 19:19 Geschreven door valerieke


    Archief per week
  • 18/04-24/04 2011
  • 11/04-17/04 2011
  • 04/04-10/04 2011
  • 13/12-19/12 2010
  • 01/11-07/11 2010
  • 11/10-17/10 2010
  • 20/09-26/09 2010

    E-mail mij

    Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.


    Gastenboek

    Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek


    Blog als favoriet !


    Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!