In vier jaar tijd is het aantal maagverkleiningen in ons land verdubbeld, naar circa twintig per dag. Dat schrijven Gazet van Antwerpen en Het Belang van Limburg vandaag.
De forse stijging wordt verklaard door de versoepeling sinds oktober 2007 van de voorwaarden voor terugbetaling. Terwijl in 2007 minder dan 800 gastric bypass-operaties werden uitgevoerd, klom dit cijfer in 2008 tot 3.079, in 2009 tot 4.519, in 2010 tot 5.547 en in 2011 zelfs tot 6.989. Specialisten gaan er aan de hand van de voorlopige cijfers voor 2012 wel van uit dat het plafond nu bereikt is.
Voor het RIZIV betekenen de terugbetalingen van de ingrepen - de operatie kost ongeveer 6.000 euro - een zware uitgave. Maar dokter Bruno Dillemans, hoofd van het Centrum voor Obesitas Chirurgie in Brugge en een autoriteit op het vlak van de gastric bypass, relativeert die kostprijs: "Uit een Finse studie blijkt dat de maatschappij uiteindelijk winst maakt, omdat een zwaar obese mens met alle bijbehorende gezondheidsklachten op langere termijn de maatschappij meer kost dan een geopereerde patiënt". (br.hln)
Grote honden zoals labradors en sint-bernardshonden worden statistisch gezien minder oud dan kleinere, zoals chihuahua's. Dat blijkt uit een onderzoek van de universiteit in de Duitse stad Göttingen dat staat in het vaktijdschrift American Naturalist. Gemiddeld worden grote honden 5 tot 8 jaar, terwijl kleinere dieren 10 tot 14 jaar kunnen leven.
"Grote rassen verouderen biologisch duidelijk sneller dan kleine", zegt evolutie biologe Cornelia Kraus. "Wij gaan ervan uit dat dat met de snelle groei samenhangt." Veel grote honden zijn op 3 jaar volwassen en op 7 jaar dood, aldus Kraus.
De wetenschappers hebben voor hun onderzoek een Amerikaans databank geraadpleegd waarin meer dan 50.000 honden van 74 rassen waren geregistreerd.
Het aantal diefstallen uit auto's stijgt opnieuw. Dagelijks breken dieven gemiddeld 227 wagens open. Dat blijkt uit de recentste cijfers van de federale politie, zo schrijft Het Laatste Nieuws. Volgens mobiliteitsorganisatie Touring geraken autodieven via internet te gemakkelijk aan gespecialiseerde toestellen om in te breken.
In 2011 braken dieven 82.994 wagens open, of 4.470 meer dan in 2010. Die stijgende trend zette zich door in het eerste halfjaar van 2012, met 40.245 inbraken. Uit de statistieken blijkt dat vooral in oktober, november en januari de meeste inbrekers op pad zijn. En ze slaan het vaakst toe op zaterdag, van 1 tot 4 uur 's nachts. De politie heeft geen verklaring voor het stijgende aantal auto-inbraken.
Touring vreest daarentegen dat inbreken steeds gemakkelijker wordt. "Dieven gebruiken gespecialiseerde toestellen waarmee ze zelfs de meest gesofisticeerde auto's kraken en starten. Die hulpmiddelen zijn vlot te koop op het internet", zegt Danny Smagghe van Touring. "Europa moet de vrije verkoop van die toestellen verbieden".
Zelfs de ergste grimas krijgt aantrekkelijkheid niet klein
Zelfs de ergste grimas krijgt aantrekkelijkheid niet klein
Psychologen aan de universiteit van Portsmouth gingen kijken naar de
impact van gezichtsexpressies op iemands aantrekkelijkheid. Ze ontdekten
dat knap bevonden mensen hun aantrekkingskracht niet verliezen bij het
vervormen van hun gezicht, terwijl lelijke eendjes zelfs met de mooiste
glimlach onaantrekkelijk blijven.
Voor het onderzoek moesten 128 mensen de aantrekkelijkheid van 30 mannen
en vrouwen beoordelen op basis van een reeks foto's. Van elk
proefkonijn werd, naast een neutrale foto, een reeks expressies vastgelegd: vreugde, verdriet, verbazing, angst, woede en walging.
Bij
de 'vleeskeurende' groep bleken zowel mannen als vrouwen de
aantrekkelijkheid van de gezichten op eenzelfde manier te beoordelen,
wat erop wijst dat het geslacht van de afgebeelde persoon en dat van de
kijker geen sleutelrol speelt in de keuring. "Dit is wellicht zo omdat
mensen in staat moeten zijn de aantrekkelijkheid van het andere geslacht
in te schatten, maar ook van concurrenten van hetzelfde geslacht",
verklaart dokter Ed Morrison.
De
(on)aantrekkelijkheid van de 30 proefkonijnen bleef overeind in de
gedachten van de beoordelers bij eender welke expressie of grimas. "De
harde weefsels van het gezicht zijn onveranderbaar en het ziet ernaar
uit dat mannen en vrouwen kunnen inschatten of de onderliggende
structuur van een gezicht aantrekkelijk is of niet. De
gezichtsuitdrukking van de bekeken persoon speelt daarbij geen rol",
aldus Morrison.
De evolutietheorie suggereert dat de
aantrekkelijkheid van het menselijk gezicht een fundamentele rol speelt
in onze biologische kwaliteit en dat mensen zullen mikken op een
aantrekkelijk gezicht bij de keuze van een partner. (br.hln)
De laatste decennia zijn de mortaliteitscijfers voor kinderen en jongeren met kanker spectaculair verbeterd. Dat blijkt uit een gedetailleerd meerjarenoverzicht van de kankergevallen bij Belgische kinderen en jongeren die de Artsenkrant kon inkijken. In de jaren 60 overleden jaarlijks, op 1 miljoen jongens tussen 0 en 19 jaar, 90 jongens aan kanker. Voor de meisjes lag dat destijds op 70 meisjes die per jaar aan kanker overleden. "Vandaag ligt die voor beide geslachten jaarlijks op 25 à 30 overlijdens ten gevolge van kanker, per miljoen jongens of meisjes."
Uit de cijfers, die van het Kankerregister en de Belgian Society of Paediatric Haematology Oncology (BSPHO) komen, blijkt dat in België per jaar bij goed 320 kinderen (tussen 0 en 14 jaar) en 180 adolescenten (tussen 15 en 19 jaar) kanker wordt vastgesteld. Bij kinderen is leukemie de vaakst voorkomende vorm van kanker (26 procent), gevolgd door hersentumoren (25 procent) en lymfoom (12 procent). Jongeren worden dan weer het vaakst getroffen door lymfomen (25 procent) en carcinomen (22 procent).
Er is de laatste decennia echter een forse vooruitgang geboekt. De mortaliteit bedraagt nu nog een derde van wat die in de jaren 60 was. Voor de overlevingskansen kan niet met de jaren 60 vergeleken worden, maar ook daar wordt nog altijd vooruitgang gemaakt. Dat blijkt uit Vlaamse cijfers. Het aantal kinderen dat tien jaar nadat de kanker werd vastgesteld nog leeft, ligt momenteel op 85 procent. Bij kankers die tussen 1999 en 2003 werden vastgesteld, lag dat nog op 80 procent.
De onderzoekers zien verschillende verklaringen: "de mogelijkheid om tumoren genetisch te karakteriseren, een effectievere inzet van geneesmiddelen, de opvang van patiënten in een hooggespecialiseerde, universitaire setting, maar ook de betere levenshygiëne." (br.hln)
Gigantische huisetende slak gedood in Australische haven
Gigantische huisetende slak gedood in Australische haven
In een Australische haven werd een grote Afrikaanse slak gevonden. De Australische landbouwdiensten houden hun hart vast, en hopen dat de slak de enige in de container was. Het dier heeft namelijk geen natuurlijke vijanden Down Under, eet honderden gewassen en zelfs de zijkanten van huizen.
Het dier werd meteen vernietigd door de lokale autoriteiten. De Australiërs hopen dat de slak de enige onverwachte reiziger op het schip was, want het land heeft in het verleden al genoeg problemen gehad met uitheemse diersoorten. Zo terroriseerden een miljoen kamelen al eens de outback.
Dit is hoe het bekende Amerikaanse Smithsonian Institute de slak omschrijft: "De grote Afrikaanse slak is een echte nachtmerrie. Deze slakken worden groter dan een basebal, leggen 1.200 eieren per jaar, overleven alle soorten extreme weersomstandigheden, hebben geen natuurlijke vijanden en eten 500 plantensoorten, plus de zijkant van houten huizen. Bovendien zijn ze dragers van types meningitis die mensen kunnen infecteren en doden."
De tien meest verwerpelijke miljardairs op de Forbes-lijst
De tien meest verwerpelijke miljardairs op de Forbes-lijst
Donald Trump staat op de lijst omdat hij volgens Salon een pathologische leugenaar is
De Mexicaanse telecomtycoon Carlos Slim is de rijkste man ter wereld. Dat blijkt uit de ranglijst van het Amerikaanse zakenblad Forbes. Maar niet alle rijkaards in die lijst blijken even koosjer te zijn. De Amerikaanse nieuwssite Salon pikte de tien 'slechtste' mensen in de Forbes-lijst.
Het is geen verrassing dat de rijken steeds rijker worden, ondanks de crisis. De Forbes-lijst telt momenteel 1.426 namen, goed voor een gezamenlijke nettowaarde van 5,4 biljoen dollar, tegenover 4,6 biljoen dollar vorig jaar. Die lijst staat volgens de site naast zakenmannen ook bomvol oligarchen, monopolisten en vervuilers.
De gebroeders Koch, die op een gedeelde zesde plaats en op 329 staan in de Forbes-lijst, zijn bijvoorbeeld bij de grootste vervuilers ter wereld. Rupert Murdoch wordt dan weer beschuldigd van het bewust verkeerd informeren en manipuleren van de lezers van zijn kranten. De rijkste Australische vrouw, Gina Rinehart, zou bezeten zijn door haar rijkdom en neerkijken op de werkende mens en de voormalige Italiaanse premier Silvio Berlusconi bracht corruptie en seksschandalen op nieuwe hoogte in zijn land.
De Verenigde Staten tellen trouwens het grootste aantal miljardairs (442), gevolgd door Pacifisch Azië (386), Europa (366), Latijns-Amerika (129) en het Midden-Oosten en Afrika (103). De Mexicaanse drugsbaas Joaquin 'El Chapo' Guzman staat trouwens niet in de lijst, allicht omdat zijn inkomsten te moeilijk uit te rekenen zijn. (br.hln)
Ik prostitueerde mijn voeten om mijn studies te betalen
"Ik prostitueerde mijn voeten om mijn studies te betalen"
Dat studenten af en toe krap bij kas zitten, is geen geheim meer. Terwijl de ene bijklust in de horeca of in een supermarkt, verdiende de 19-jarige Olivia op een wel erg bijzondere manier een centje bij: ze prostitueerde zich. Al gaf ze niet haar hele lichaam aan mannen, integendeel. Het enige wat ze mochten aanraken waren... haar voeten, zo vertelt ze zelf in de New York Post.
Het avontuur van Olivia, die haar familienam liever geheim houdt, begon toen ze reageerde op een advertentie van Craigslist met de boodschap "meisjes met mooie voeten gevraagd". Hoewel Olivia aanvankelijk dacht dat ze in de modellenwereld zou terechtkomen, werd al gauw duidelijk dat ze was toegetreden tot de wereld van het fetisjisme.
Nadat Olivia de eerste shock verwerkt had, stelde ze zich toch kandidaat om deel te nemen aan de casting. "Ik ben maar één keer jong in New York", was haar belangrijkste motivatie. En ze was absoluut niet de enige die er zo over dacht. Aan de selectierondes deden maar liefst 30 jonge vrouwen mee. Vervolgens onderwierp de man van de annonce Olivia's voeten aan een klein examen. En haar onderste lichaamsdelen hadden duidelijk indruk gemaakt, want samen met nog negen andere meisjes, behoorde ze tot de 'gelukkige winnaressen'.
En dan was de tijd aangebroken voor het echte werk. Tijdens speciale avonden betaalden mannen 100 dollar aan een 'voetenpooier' waarna deze een 'voetenhoertje' voor hen uitzocht. De privacy werd gerespecteerd, want de cliënt mocht zijn uitverkorene meenemen naar een afzonderlijk massagezaaltje. Olivia herinnert zich nog heel goed haar eerste keer: "Een man met een kleine bierbuik rukte mijn zwarte stiletto's uit met zijn tanden. Vervolgens masseerde hij mijn kuiten. Toen hij aan mijn tenen zoog, kreunde hij", aldus de jonge vrouw.
Deze job mag op het eerste gezicht misschien een beetje vreemd lijken, Olivia heeft er alvast flink wat zakgeld aan overgehouden. Tijdens een sessie van 40 minuten schraapte ze maar liefst 200 dollar bij elkaar. Een slecht gevoel heeft ze in elk geval niet overgehouden aan haar ervaring: "Mijn moraal is nog steeds intact. Die mannen doen niemand kwaad en iedereen wint erbij", waarmee ze ongetwijfeld vooral verwijst naar haar aangedikte spaarboek. (br.hln)
Mythe: 3.500 kcal schrappen = een halve kilo vet verliezen
Mythe: 3.500 kcal schrappen = een halve kilo vet verliezen
Het is een vastgeroeste dieetregel: 3.500 calorieën wegwerken = een halve kilo minder wegen. Helaas is de realiteit niet zo eenvoudig. Wie dagelijks 500 kcal minder opneemt door gezonder te eten en meer te bewegen, zal uiteraard gewicht verliezen, maar niet noodzakelijk een halve kilo per week.
De formule komt voort uit droge feiten: er zitten 3.500 calorieën in een halve kilo menselijk vet. Wanneer we diëten en sporten, verliezen we echter ook water en mager weefsel. Daar komt nog bij dat ons individueel metabolisch tempo afhankelijk is van genetica, fitheid en omvang. Wie zwaarder is, zal ook meer spiermassa hebben en dus meer calorieën nodig hebben. Hierdoor heeft het schrappen van 500 kcal per dag een veel groter effect dan bij wie slechts enkele kilo's te veel weegt.
"Wie zorgt voor een calorietekort zal sowieso gewicht verliezen. Het tempo wordt echter bemoeilijkt door een vertragend metabolisme dat compenseert voor het gebrek aan eten. Lichaamsvet is niet puur vet, het is een mix van proteïnes, vet en water. Dit 'verdunt' de theoretische cijfers" verklaart voedingsdeskundige Marion Nestle, professor aan de NYU.
In de vroege dieetfase verliezen we aan een sneltempo watergewicht, wat best een goed teken is volgens experten. Wanneer we we minder calorieën opnemen, specifiek door het minderen met koolhydraten, voedt ons lichaam zich met opgeslagen glycogeen in het spierweefsel en de lever. Glycogeen is een mengeling van koolhydraten en vooral water. Het wil dus niet zeggen omdat je in het begin vooral watergewicht verliest, dat je niet goed bezig bent.
Om evenwicht in je gewichtsverlies te brengen is het belangrijk te zorgen voor een energiebalans. Dat doe je door je dagelijkse hoeveelheid calorieën sterk te beperken (tot 1.200 voor een vrouw en 1.400 voor een man) door een combinatie van lichaamsbeweging en beperkte porties. Het lijkt bitterweinig, maar het is een veilige marge, aangezien onderzoek aantoont dat we onze opgenomen kilocalorieën met gemiddeld 20 procent onderschatten.
Veel diëters vragen zich af of meer sporten en dus vet verbranden nu al dan niet effectiever is dan calorieën schrappen door minder te eten. Experten zijn het erover eens dat caloriebeperking noodzakelijk is voor gewichtsverlies, terwijl vebranding door sport de sleutel is tot het behouden van een gezond gewicht.
Tot slot is het nog van belang je verwachtingen realistisch te houden. Wie goed op zijn voeding let en voldoende beweegt, doet eigenlijk alles wat hij kan. "Soms is het behouden van je lichaamsgewicht al succes op zichzelf", klinkt het besluit.
Reuzenschildpad Lonesome George wordt gebalsemd in New York
Reuzenschildpad Lonesome George wordt gebalsemd in New York
Het verhaal van de oeroude en in juni 2012 overleden reuzenschildpad Lonesome George trof de hele wereld. Nu wordt zijn lichaam gebalsemd en later op de Galapagoseilanden tentoongesteld, als vingerwijzing voor de bescherming van de biodiversiteit.
Lonesome George, de vermoedelijk meer dan 100 jaar oude Galapagos-reuzenschildpad, zal negen maanden na zijn dood in New York gebalsemd en zo onsterfelijk worden. De diepgevroren 'eenzame George' werd naar de Verenigde Staten overgevlogen, berichtte het Galepagos-natuurpark. Daar wil het American Museum of Natural History het lijf van de schildpad in de komende maanden prepareren. Aansluitend keert het gebalsemde dier terug naar huis: als stilzwijgende aanmaning voor een betere bescherming van zijn soortgenoten. Het nieuwe verblijf van Lonesome George wordt dan een nieuw informatiecentrum in het natuurpark.
Geitenhoeders ontdekten Lonesome George in 1971 op het Gapagoseiland Pinta, circa 1.000 kilometer voor de kust van Ecuador. Sindsdien leefde hij onder de hoede van parkwachters in de omgeving van een wetenschapelijk onderzoeksstation op het eiland Santa Cruz. George gold een tijdlang als de laatste vertegenwoordiger van zijn ondersoort (Chelonoidis abingdonii). Ambitieuze paringspogingen met wijfjes van een verwante ondersooort mislukten steevast. George bleef eenzaam. Na zijn dood aan een hartstilstand identificeerden wetenschappers in november 2012 op de Galápagos evenwel 17 verwante schildpadden.
De soortgenoten van George werden over de vele jaren heen uitgeroeid. Zeelieden namen de dieren als voedsel mee op hun boot. Later aten ratten, die op de Galápagoseilanden werden ingevoerd, eieren en jongen van de reptielen op. Ook de levensruimte van de reuzenschildpadden verdween op vele plaatsen.
Het aantal exemplaren van de in Mexico overwinterende monarchvlinder is extreem gedaald. Onderzoekers maakten melding van een terugloop van 59 procent, een dieptepunt in de afgelopen twintig jaar.
Het is het derde opeenvolgende jaar dat de populatie van de oranje-zwarte vlinders is gedaald. De vlinders komen uit de Verenigde Staten en Canada om de winter door te brengen in het warmere Mexico. Maar in vergelijking met 1997 is nog maar een vijftiende van het totale aantal vlinders in leven.
Een oorzaak is nog niet gevonden voor de drastische terugloop. Het Wereld Natuur Fonds, een van de sponsors van de jaarlijkse vlindertelling, denkt dat het vooral te wijten is aan het toegenomen gebruik van chemicaliën in de landbouw. (br.hln)
Hoewel tot nu toe aangenomen werd dat slaappillen het risico op dementie verhogen, claimt een controversieel nieuw onderzoek dat de pillen je geheugen verbeteren. Een Amerikaans onderzoeksteam meent het mechanisme ontdekt te hebben dat het brein toelaat om herinneringen op te bouwen. En dat proces zou volgens hen beter verlopen met zolpidem, een veelgebruikt slaapmiddel.
Nochtans zijn er in het verleden al erg veel onderzoeken gebeurd waaruit bleek dat slaappillen een verwoestend effect kunnen hebben op je gezondheid, inclusief op je geheugen. Maar het onderzoeksteam van de University of California Riverside menen dat zij op het goede spoor zitten.
Ze schrijven vooral een belangrijke rol toe aan slaapspindels, kleine uitbarstingen van breinactiviteit tijdens het slapen, die ongeveer een seconde duren. En die zouden helpen bij het consolideren van het geheugen in de hippocampus, het deel van het brein dat meespeelt bij het vormen van het geheugen, het organiseren en het opslaan.
Ook in eerder onderzoek werd er al een link gevonden tussen de slaapspindels en de consolidatie van herinneringen, maar het is de eerste keer dat aangetoond werd dat slaappillen dat proces kunnen verbeteren. "Wij stelden vast dat een zeer gewone slaappil gebruikt kan worden om een boost te geven aan het geheugen", bevestigt onderzoeksleidster dr. Sara Mednick. "Je kan dus als het ware de slaap manipuleren om het geheugen te verbeteren."
Voor het onderzoek werden proefpersonen met een normaal slaappatroon gebruikt, die verschillende dosissen van slaappillen en placebo's kregen. De wetenschappers analyseerden hun slaap, maten hun slaperigheid en humeur na het slapen en evalueerden hun geheugen met verschillende tests.
Zo konden ze vaststellen dat zolpidem duidelijk de dichtheid van de slaapspindels deed verhogen en de consolidatie van het geheugen verbeterde. "Er was sprake van een uitzonderlijke prestatie van het geheugen in vergelijking met degene die zonder een slaapmiddel sliepen", weet dr. Mednick.
De wetenschappers hopen dat hun ontdekking zal leiden tot nieuwe slaaptherapieën die het geheugen van ouder wordende mensen verbeteren, alsook van patiënten met dementie, Alzheimer en schizofrenie.
Maar of dat ook echt zal gebeuren, valt nog af te wachten. Nog niet zo lang geleden bleek namelijk exact het omgekeerde uit een studie van de Harvard University: senioren die slaappillen nemen, lopen een 50 procent hoger risico op dementie.
Dat komt omdat de slaappillen inwerken op de berichten die naar het brein gezonden worden. Dat zou niet alleen voor een kalmerend effect zorgen, maar ook een invloed hebben op chemicaliën in het brein (neurotransmitters). Wie gelijk heeft, zal in de toekomst moeten blijken.
Ontroerend filmpje : Chimpansees uit labo's zien voor het eerst open lucht
Ontroerend filmpje : Chimpansees uit labo's zien voor het eerst open lucht
Klik op de foto om het filmpje te bekijken
Het moet heel wat zijn om in de natuur vrijgelaten te worden, nadat je je hele leven doorbracht in een kooi. Deze video werd opgenomen in Chimp Haven, een faciliteit in de Amerikaanse staat Louisiana die gepensioneerde primaten opvangt nadat ze hun leven in laboratoria doorbrachten.
De beelden zijn ronduit ontroerend. De blik op het gezicht van de chimpansees wanneer ze hun poot voor het eerst op zachte aarde zetten en naar de hemel omhoog kijken is zowel vertederend als hartverscheurend. In de video is ook te zien hoe mensapen elkaar voor de eerste keer aanraken.
Wetenschappers van het Amerikaanse Nationale Instituut voor Gezondheid stelden in 2011 dat ze onderzoek op chimpansees geleidelijk willen afbouwen. Er zitten in de VS momenteel zo'n 1.300 chimpansees vast in 11 verschillende laboratoria.
Het Instituut stelde een rapport op van 86 pagina's. Daarin verklaart het enkel op chimpansees te experimenteren wanneer er geen andere optie is om een behandeling voor mensen te onderzoeken. Het DNA van chimpansees komt met 99 procent overeen met dat van mensen. (br.hln)
Hoe papegaaien soms even slim zijn als kinderen van vier
Hoe papegaaien soms even slim zijn als kinderen van vier
Er wordt vaak gedacht dat papegaaien enkel dingen kunnen na-apen, maar volgens nieuw onderzoek kunnen ze ook beslissingen op lange termijn maken. Zo zijn ze in staat om te weerstaan aan de verleiding van iets lekkers in ruil voor een betere beloning op een later tijdstip. Op dat gebied zouden ze zelfs even slim zijn als een kind van vier jaar.
Tot die conclusie kwamen wetenschappers van de Universiteit van Wenen na een onderzoek met Goffins kaketoes. Zij bootsten een bekend Amerikaans experiment van 40 jaar geleden na. Daarbij werden schoolkinderen in een kamer gezet en kregen ze een marshmallow, koekje of pretzelstokje. Die traktatie mochten ze ofwel meteen opeten, ofwel konden ze 15 minuten wachten en een extra beloning krijgen.
Ook na dat experiment werden de kinderen gevolgd, tot tientallen jaren later. Degene die in staat waren om te wachten, bleken later betere punten te halen, gezonder en succesvoller te zijn en een betere relatie te hebben.
Het vermogen om te anticiperen op een uitgestelde beloning wordt beschouwd als een mentale uitdaging, aangezien daarvoor niet alleen controle over een directe impuls nodig is, maar ook een afweging van de beloning ten opzichte van de wachttijd en de betrouwbaarheid van de gever.
Volgens psychologen is zo'n beslissing geïnspireerd door onze economie en komt het zelden voor bij andere diersoorten. Slechts een paar dieren met een groot brein bleken in staat om een beloning te weigeren en langer dan een minuut te wachten op een grotere beloning.
Maar de Indonesische kaketoe kan het wel, zo staat te lezen in het vakblad 'Biology Letters'. "De dieren mochten een stuk voedsel kiezen en kregen de kans om het onmiddellijk terug te geven aan een van onze wetenschappers", vertelt Isabelle Laumer van de Universiteit van Wenen. "Als er niet aan het stuk voedsel geknabbeld was, kreeg de vogel een beloning in de vorm van een lekkerdere snack of een grotere hoeveelheid van de eerste snack."
En wat bleek? "Hoewel we pecannoten namen als eerste snack en die erg geliefd zijn bij de vogels en meteen opgegeten worden, waren ze alle 14 in staat om tot 80 seconden te wachten op een lekkerdere snack, zoals een cashewnoot."
Co-auteur dr. Alice Auersperg vindt het verbazingwekkend dat de papegaaien zo economisch handelden, met het afwegen van onmiddellijke en toekomstige voordelen. "Bovendien moet je er rekening mee houden dat de kinderen het voedsel in hun handen konden houden, maar dat het bij de vogels al in hun snavel zat en de smaakorganen al werkten. Dat zou hetzelfde zijn als een koekje in de mond van een kleuter stoppen en het dan laten teruggeven", besluit zij. (br.hln)
Tentoonstelling over Willy Vandersteen in Stripcentrum
Tentoonstelling over Willy Vandersteen in Stripcentrum
In 'Willy Vandersteen vertelt', een tentoonstelling die van 12 maart tot 1 september loopt in het Belgisch Stripcentrum in Brussel, wordt gefocust op fantasie, verbeelding en verhalen. De tentoonstelling wordt georganiseerd naar aanleiding van de honderdste verjaardag van de striptekenaar, die geboren werd op 15 februari 1913.
"Vandersteen was een echte verteller. In de tentoonstelling wordt dan ook veel aandacht geschonken aan personages als Tijl Uilenspiegel en de Geuzen, die gebaseerd zijn op sagen en legenden", zegt Willem De Graeve, de persverantwoordelijke van het Stripcentrum.
"Bij Willy Vandersteen is het stripverhaal meer dan ooit een literair genre", luidt het bij het Stripcentrum. De geestelijke vader van onder meer 'Suske en Wiske' en 'De Rode Ridder', vertelt verhalen die rechtstreeks geïnspireerd zijn op de volksliteratuur en vervolgverhalen. Ze zijn intrigerend, vaak grappig en zitten vol verassingen. De algemene context van de verhalen laat bovendien veel plaats voor het sociale aspect.
'Willy Vandersteen vertelt' geeft een overzicht van de verhalen van de striptekenaar, van Pudifar en Willem Tell tot Bessy, Robert en Bertrand en Schanulleke. De curator van de expositie is Daniel Couvreur en de tentoonstelling is het gevolg van een samenwerking tussen het Belgisch Stripcentrum, Peter Janda (de vicepresident van de Belgische kamer der experten in het stripverhaal) de familie Vandersteen en de Standaard Uitgeverij. (br;hln)
De paters van Orval hebben supermarkten gevraagd hun trappist niet langer per bak te verkopen. De paters hopen zo dat de trappist minder snel uitverkoopt en de gewone klanten tevreden blijven, schrijft de krant De Standaard vandaag.
Met de 69.000 hectoliter Orval die vorig jaar gebrouwen werd, lijkt de brouwerij de massale vraag niet aan te kunnen. Daardoor krijgen bierhandelaars en cafébazen de trappist maar met moeite in handen.
"Daarom trekken ze nu naar de supermarkten, waar ze de rekken leeghalen", aldus François de Harenne, directeur van de brouwerij. "Dat heeft als gevolg dat de Orval ook daar snel uitverkocht raakt. Daar zijn de gewone klanten dan weer niet blij mee."
De paters vroegen supermarkt Delhaize een tijdje geleden om de bierflesjes per vier of apart te verkopen. Zo wordt het moeilijker grote hoeveelheden in één keer in te slaan. Omdat het een succes blijkt, lanceren de paters nu dezelfde oproep bij andere supermarkten.
België staat bekend voor zijn trappisten en speciaalbieren. Het beperkte aanbod van bepaalde bieren voedt de mystiek rond het gerstenat. Zo is Westvleteren bijvoorbeeld een erg gegeerd bier. Wie het wil proeven, moet er de nodige moeite doen.
Ook Orval is internationaal een erg geliefd bier. Zo zijn onze Noorderburen er dol op. De typische kegelvormige fles zorgt ervoor dat het gistbezinkel bij het uitschenken in de fles bijft. Dat bezinksel kan wel apart gedronken worden, want het is rijk aan vitamine B.
Mannen, als de vrouw in je leven vanmorgen wakker werd met een slecht humeur, dan mag je haar dat niet kwalijk nemen. Wetenschappers ontdekten dat vrouwen meer slaap nodig hebben dan mannen én meer lijden door dat slaaptekort, zowel op mentaal als fysiek vlak. Een slecht humeur in de ochtend is dus niet echt hun schuld.
Op gezondheidsgebied hebben vrouwen door een slaaptekort bijvoorbeeld een hoger risico op een hartziekte en bloedklonters, wat kan leiden tot een beroerte. Daarnaast hebben ze ook meer ontstekingssignalen, die wijzen op een ontwikkelend gezondheidsprobleem.
"En aangezien die ontstekingssignalen gelinkt zijn aan meer pijn, kan het vrouwen letterlijk meer pijn doen om 's morgens wakker te worden", legt slaapexpert dr. Michael Breus uit. Dat volstaat om hen knorriger te maken.
Maar vrouwen met een slaaptekort hebben ook nog meer kans op een depressie en andere psychologische problemen. Mannen daarentegen hebben geen verhoogd risico op deze aandoeningen door een slaaptekort, zo bleek uit de studie van wetenschappers van de Duke University in North Carolina
"We stelden vast dat vrouwen met slaaptekort vaker depressief waren, bozer waren en vijandiger vroeg in de ochtend", vertelt dr. Breus.
Het is dus niet onze schuld dat we meer last hebben van een ochtendhumeur, maar we kunnen er wel iets aan doen: meer slapen. Als het niet lukt om dat 's nachts te doen, moet je volgens dr. Breus strategische dutjes doen. Hij waarschuwde wel dat die 25 of 90 minuten moeten duren, want andere lengtes zullen je nog slaperiger maken.
20 minuten langer Dit is overigens niet de eerste keer dat experten suggereren dat vrouwen meer slaap nodig hebben dan mannen. Volgens expert professor Jim Horne moeten zij 20 minuten langer slapen dan mannen, met dank aan hun brein.
"Een van de belangrijkste functies van slapen is het brein de tijd geven om zichzelf te herstellen", weet de slaapexpert van de Loughborough University. "Tijdens de diepe slaap ontkoppelt de cortex - het deel van het brein dat verantwoordelijk is voor onze gedachten, geheugen, taal, enzovoort - zich van de zintuigen en gaat in herstelmodus."
"En hoe meer je je brein gebruikt, hoe meer het moet herstellen en hoe meer slaap je bijgevolg nodig hebt", aldus de professor. "Vrouwen hebben de neiging om meer te multitasken, dus gebruiken ze hun eigenlijke brein meer dan mannen. En daardoor hebben zij meer slaap nodig", besluit hij. (br.hln)
Jan
De Wilde (Aalst, 1 januari 1944) is een Vlaams zanger en
kleinkunstmuzikant. Zijn bekendste liedjes zijn "Walter, ballade van een
goudvis", "Een vrolijk lentelied", "Joke", "Hé Hé", "Eerste sneeuw" en
"De fanfare van honger en dorst".
Jan De Wilde werd in 1944
geboren in Aalst. Toen hij negen was overleed zijn vader aan kanker.
Begin jaren 60 leerde hij instrumenten bespelen en schreef hij zijn
eerste liedjes. Onder zijn invloeden bevinden zich Georges Brassens, Kor
van der Goten en Jaap Fischer en later door Bob Dylan, maar evengoed
vroege rock-'n-roll, rauwe spirituals en Johann Sebastian Bach.
Hij
trad voor het eerst in het openbaar op in 1962 en maakte zijn tv-debuut
in 1965. Tijdens deze periode volgde hij kunstonderwijs aan de St.
Lukasacademie en was ook actief bezig met fotografie en vooral met
poppentheater. Nadat hij afgestudeerd was organiseerde hij een aantal
tentoonstellingen rond zijn schilderijen.
Begin jaren 70
groeide De Wildes bekendheid als zanger tijdens het Humorfestival van
Heist. Hij werd populair dankzij zijn bizarre podium-présence en
ironische en sarkastische, dan weer tedere liedjes. Vrolijke
folk-nummers als "Ik kan het, ma", "Joke" en "Een vrolijk lentelied"
maakten hem zowel geliefd als berucht in Vlaanderen. Regels als "De
Fallus Impudicus staat al in bloei" en "Joke, Joke, trek je witte jurkje
uit" zorgden voor controverse bij het meer conservatieve gedeelte van
de bevolking.
Tijdens zijn succesperiode (1970-1972) werkte hij
ook mee aan Kris De Bruyne's debuutplaat en produceerde drie albums voor
Urbanus van Anus. De Wilde droeg in belangrijke mate mee aan de
lancering van Urbanus' carrière. Zo zelfs dat Urbanus hem ten slotte in
populariteit oversteeg. Dit had echter meer te maken met het feit dat
Urbanus ook humoristische conferences aan zijn optredens toevoegde. De
Wilde zelf heeft het nooit erg gevonden dat hij niet hetzelfde succes
gekend heeft. "Ik heb dat altijd comfortabel gevonden", zei hij eens,
"Bij Raymond, Willem Vermandere of Urbanus heb ik gezien dat je van
succes vaak meer last dan genot hebt. Zij kunnen dat misschien aan, maar
ik niet." Het bekendste nummer dat De Wilde en Urbanus samen zongen is
"De Aarde".
Het zou tot eind jaren 80 duren voor Jan De Wilde
nog eens in de kijker stond. In 1987 schreef hij de muziek voor de
eerste Urbanus-film Hector. Op aandrang van Urbanus bracht hij twee
nieuwe albums uit. "De Bende van Jan De Wilde" (1987) bevatte nrs. als
"Zussen" en "Anneke Weemaes" en introduceerde de artiest Wigbert van
Lierde aan het brede publiek. "Hé Hé" (1990) was nog grootser. De cd
werd door Henny Vrienten geproduceerd die samen met onder meer Boudewijn
de Groot ook op enkele nummers meezong. Naast nieuwe versies van oudere
nummers als "Walter, ballade van een goudvis" en "Een vrolijk
lentelied" stond er ook gloednieuw materiaal op. "Hé, Hé", "De fanfare
van honger en dorst", "Eerste sneeuw" werden nieuwe klassiekers en zijn
nieuwe tournee bewees dat hij weer helemaal terug was van weggeweest.
Na
deze heropbloeing duurde het tot 2000 voor er een nieuw De Wilde-album
uitkwam. "Oude Maan" (2000) bevatte nummers die onder meer geschreven
waren door Luc De Vos (Gorki). Ook Raymond van het Groenewoud zong op
twee tracks mee. De cd werd geproduceerd door Jo Bogaert van
Technotronic. Datzelfde jaar bracht De Wilde ook het boek "Niks aan dan
vel" uit, waarin al zijn liedjesteksten verzameld staan.
Op tijd en stond een goede work-out helpt niet alleen ons figuur in vorm te houden, maar is ook uitstekend voor ons geheugen. Wie zich van jongs af aan vier keer per week onderwerpt aan fysieke inspanningen zal in zijn verdere leven immers over een hersenskwaliteit beschikken die een derde beter is. Bovendien helpt voldoende sporten dementie voorkomen, aldus een nieuwe studie van het Londense King's College.
Voor het onderzoek werden meer dan 9.000 individuen vanaf 11 jaar geanalyseerd en dit over een tijdspanne van veertig jaar. Wetenschappers ondervroegen hen bijvoorbeeld op hun sportgewoontes doorheen de jaren. Daarnaast moesten de deelnemers ook verschillende tests ondergaan.
50-jarige proefpersonen die hun leven lang wekelijks gesport hebben, presteerden beduidend beter op zowel de geheugen-, leer- als aandachtsproeven. Daarnaast verliepen ook redeneringen een pak vlotter dan bij de proefpersonen die slechts twee tot drie keer per maand hadden gesport.
Mannen die zich bovendien meer dan vier keer per week in het zweet werkten tijdens een stevige work-out waren op 50-jarige leeftijd een derde minder hersenkracht verloren dan leeftijdsgenoten die amper beweging hadden gehad. Bij vrouwen bedroeg dit 25 procent en ook bij personen die slechts één keer per week sportten, was er nog steeds een vertraging van de mentale achteruitgang zichtbaar, met een gemiddelde van 10 procent.
"De studie toont aan dat eender welke fysieke inspanning bevorderlijk is voor de cognitieve functies", aldus studieverantwoordelijke Alex Dregan van het Londense King's College. "De meeste richtlijnen raden aan om vijf keer per week, 30 minuten te sporten. Natuurlijk heeft niet iedereen zin om zoveel te bewegen. Eén keer per week is in elk geval beter dan helemaal niet. Zo maakt ons onderzoek duidelijk dat je niet zo vaak moet bewegen om al vooruitgang te boeken."
"Een gezonde geest in een gezond lichaam is een algemeen gekende uitdrukking. En ook onze studie toont aan dat het risico op dementie verkleint door geregeld fysieke inspanningen te doen", besluit Dregan.
Slecht nieuws voor mensen met een slechter immuunsysteem, zij zijn namelijk eraan voor de moeite en hebben een veel grotere kans om een allergie te ontwikkelen. Welke precies, hangt af van de geboortemaand. Zo blijkt uit een onderzoek gepubliceerd in Bodytalk.
Wie in de eerste twee of laatste twee maanden van het jaar geboren wordt, heeft meer kans op een huisdierenallergie. Reden: er hangen dan meer huidschilfers van katten en honden in de lucht. Wanneer de bomen bloeien (van januari tot april) heeft u bovendien ook een verhoogde kans op het krijgen van een allergie voor bloesems, stuifmeel en co. Wordt u geboren tussen februari en juni, de bloeiperiode van grassen, heeft 25% meer kans op een grasallergie. Wordt u in de zomer geboren heeft uw eer een verhoogde kans op een pollenallergie. Reden hiervoor is het feit dat het afweer- en immuunsysteem van baby's in de eerste levensmaanden nog volop in ontwikkeling is, en daardoor dus vatbaarder voor allergieën. Met andere woorden: heeft u een zwak immuunsysteem, dan heeft u een probleem. Volgens dit onderzoek toch. (br.vandaag.be)