Matthias Schoenaerts: "Ik stond op het randje van schizofrenie"
Matthias Schoenaerts: "Ik stond op het randje van schizofrenie"
In de film Maryland speelt Matthias Schoenaerts de rol van een Afghanistan-veteraan met een posttraumatisch stressyndroom. Om de rol zo geloofwaardig mogelijk te spelen, ging Schoenaerts wel erg ver, geeft hij nu toe.
Schoenaerts kwam niet alleen meer te weten over de ziekte door er boeken en documentaires over te lezen en met patiënten te praten, hij wilde ook zelf ervaren hoe het is om paranoia te zijn en geen rust te vinden. "Ik besefte dat mijn eigen lichaam me kon helpen. Ik leed al aan slapeloosheid en ben nog veel minder gaan slapen, acht weken lang slechts twee of drie uur per nacht. Dat bracht me tot een gelijkaardige staat van permanente onrust en paranoia, op het randje van het schizofrene", vertelt de acteur in Het Nieuwsblad.
Superparanoïde Toen de opnames van de film van start gingen, voelde Schoenaerts zich superparanoïde. Hij hoorde en zag dingen en mensen, maar wist niet zeker of ze er echt waren of niet. "Mijn zintuigen leken op 400 procent te draaien". Hoewel vriendin zich ongerust maakten over de toestand van de acteur, is Schoenaerts blij dat hij het gedaan heeft. (br.hln)
Stoere marinier transformeert in sexy vrouw: "Mijn leven was een leugen"
Ja, de stoere mannelijke marinier en de frêle sexy vrouw op de foto hierboven zijn écht dezelfde persoon. Matthew Avedian (33) uit het Amerikaanse Austin voelde zich drie decennia lang opgesloten in zijn mannenlichaam, maar sinds kort is hij (of liever gezegd: zij) eindelijk zichzelf. "Mijn leven was een leugen."
Een woeste baard, een harige borst, gigantische spieren en daarbovenop een vrouw, een kind én een droombaan als marinier: Matthew had het allemaal. Maar gelúkkig was hij niet. Hij was niet zichzelf.
Al toen hij vier jaar was, zei Matthew tegen zijn moeder dat hij een meisje wilde zijn. Drie jaar later betrapte zijn ma hem toen hij de kleren van zijn zus aan het passen was. "Ze zei dat het verkeerd was", zegt Sona (zoals Matthew nu heet). "Mijn familie heeft een hele religieuze achtergrond en vindt het moeilijk dingen te accepteren die anders zijn dan de norm."
Het jongetje voelde zich 'gesloopt'. "Ik schaamde me. Ik wist dat ik een meisje wilde zijn, maar dat de maatschappij het niet zou goedkeuren." Hij besloot nooit meer de kleren van zijn zus te passen en een stoere sport te gaan beoefenen: basketbal.
Bij de marine Maar de druk om zichzelf te zijn bleef bestaan. Als tiener kocht Matthew meisjeskleren bij de lokale supermarkt. Hij blokkeerde de deur van zijn kamer met een stoel en trok de kleding aan. Zijn vrouwelijkheid bleef niet onopgemerkt; op school werd hij gepest.
Dat moest anders, vond hij. Om voor eens en voor altijd van zijn vrouwelijkheid af te komen, ging hij bij de marine. "Ik werd een echt alphamannetje. Ik dacht: als ik heel mannelijk doe, wil ik geen vrouw meer zijn. Vijf dagen in de week was ik aan het gewichtheffen. En ik ging schieten met de mannen."
Vrouw en kind Het compensatiegedrag hielp niet. Matthew voelde zich nog steeds vrouw en als zijn marinemaatjes uit de buurt waren, gingen de vrouwenkleren weer aan. Pas toen hij negentien jaar was, ontdekte hij de term 'transgender'. Hij was niet de enige die zich zo voelt, besefte hij. Maar één ding was duidelijk: zijn collega's mochten niet weten van zijn vrouwelijkheid.
"Ik zou het meenemen in mijn graf", zegt Sona. "Ik probeerde een normaal leven op te bouwen." In 2005 trouwde Matthew met neurologe Lucy. Vijf jaar later kreeg het stel een dochter. "Ik viel niet op vrouwen, maar ik hield van Lucy als mens. En ik dacht dat ik zou genezen als ik een kind zou krijgen. Maar ik voelde me alleen maar slechter."
Het ging ook niet goed met de relatie: Matthew vond het moeilijk om seks te hebben met Lucy. Hij ging steeds vaker mee op buitenlandse missies om maar niet thuis te hoeven zijn. "Ik vroeg me af hoe ik een goede ouder kon zijn en mijn kind kon leren een eerlijk leven te leiden terwijl mijn eigen leven een leugen was."
Laatste stap De situatie was ondraaglijk geworden. Matthew moést het zijn vrouw eind 2012 wel vertellen. Hoewel het stel een jaar later scheidde, pakte Lucy het goed op. Ze had nooit iets vermoed, maar is blij dat haar ex-man nu gelukkig is als vrouw.
En hoe. Sona liet haar haren groeien, viel 44 kilo af en ging vrouwenkleding dragen. Ze startte een hormoonkuur, liet lichaamshaar weglaseren en haar borsten vergroten tot maat 75D. Ze is blij met haar leven en haar baan in de informatietechnologie. Maar ze is vooral klaar voor de laatste stap in haar transitie, zegt ze tegen The Sun.
"Sinds ik niet meer herkenbaar ben als wie ik was, ben ik gelukkiger dan ooit", zegt een strijdbare Sona. "In het laatste stadium krijg ik een vagina." (br.hln)
Het is al 33 jaar geleden en het zal pas over 18 jaar nog eens gebeuren. Het was dus een goed idee om afgelopen nacht op te blijven om de combinatie van een totale maansverduistering en een 'bloedmaan' te bewonderen. Tussen 2 uur en 5 uur werd de climax verwacht en was de rode gloed het duidelijkst te zien.
"De satellietbeelden en laatste weersprognoses waren erg positief voor België en het zuiden van Nederland om de maansverduistering en de bloedmaan te bewonderen", liet noodweer.be weten.
"De bewolking die ontstond boven het noorden en midden van Nederland verdween, waardoor de betrokken regio's (met uitzondering van het uiterste noorden van Nederland) het unieke natuurfenomeen beter konden waarnemen." (br.hln)
Simply Red is een Britse band momenteel bestaande uit lead zanger Mick Hucknall (geboren in Denton, Greater Manchester, op 8 juni 1960) en verschillende achtergrond musici. De naam ('Simpelweg Rood') van de band komt deels van Hucknall's passie voor de voetbalclub Manchester United. De naam is ook een verwijzing naar Hucknall's krullerige rode haardos, als ook zijn politiek linkse voorkeur.
De originele bezetting van de band bestond uit Hucknall, Tony Bowers (basgitaar), Fritz McIntyre (keyboards), Tim Kellett (brass), Sylvan Richardson (gitaar) en Chris Joyce (drums).
De debuut single van de band was meteen een groot succes. Money's too tight to mention scoorde in 1985 in diverse Europese landen in de hitlijsten. In 1986 bereikte Holding Back the Years de nummer één positie in de VS, dat ze in 1989 nog eens herhaalden met hun cover versie van Harold Melvin & the Blue Notes' If you don't know me by now.
De band trad ook op met Tom Jones voor een track op zijn album uit 1999 Reload.
In 2005 brachten ze het album Simplified uit met daarop een verzameling van Simply Red klassiekers in een akoestische versie.
Een jaar later volgde het album Stay, met alleen maar nieuwe nummers.
In oktober 2007 maakte zanger Hucknall bekend dat Simply Red er na de tour in 2009 mee gaat stoppen. Hij gaf aan meer tijd voor een solocarrière te willen en vindt het na 25 jaar mooi geweest met Simply Red. The World And You Tonight wordt de laatst uitgebrachte single. Op zondag 18 november 2007 maakte Simply Red haar laatste optreden op TV in Nederland bij het programma 'Life And Cooking'.
Op 9 maart 2010 werd bekend gemaakt dat ze op 3 december 2010 voor een laatste keer naar Nederland in het Gelredome komen, als onderdeel van The Farewell Tour.
Begin november 2014 maakte de band bekend weer bij elkaar te zijn en in 2015 een tournee te hebben gepland vanwege hun 30-jarig jubileum. Op 18 november trad ze op in het Sportpaleis in Antwerpen, op 20 en 21 november in de Ziggo Dome in Amsterdam
Dit is de ultieme wraak van tiener (17) na pesterijen
Dit is de ultieme wraak van tiener (17) na pesterijen
Ollie Forsyth is nog maar 17 jaar oud, maar hij heeft al enkele succesvolle bedrijven opgestart. Het zag er echter lang niet goed uit voor de jonge Brit, want hij werd zo hard gepest dat hij een einde aan zijn leven wou maken.
Ollie uit Pury End in het Engelse Northamptonshire vertelt aan MailOnline dat hij naar een buitengewone school ging die hem hielp met zijn dyslexie. Daarna veranderde hij van school en toen begonnen de zwaarste drie jaren uit zijn leven. Ollie werd zowel op school als op het internet gepest.
Heel lang hield Ollie de pesterijen voor zichzelf, maar uiteindelijk stortte hij toch zijn hart uit bij een raadgever op school. Die zei hem dat hij ervoor moest gaan en dat hij ooit een miljardair zou worden. "Dat heeft mij naar succes geleid", zegt Ollie. "Ik werd gepest en wou een einde aan mijn leven maken, maar ik zei tegen mezelf dat ik ooit miljonair zou worden en dat mijn pesters ooit voor me zouden werken."
En zo geschiedde: zijn bedrijf 'Ollie's Shop', een online kledingbedrijf, maakte in het eerste jaar al 17.000 euro winst. Ondertussen maakt het bedrijf al 40.000 euro winst per jaar.
"Mijn carrière als zakenman begon toen ik zes was en ik mijn ouders 20 cent voor een kop thee vroeg", zegt Ollie. "Ik had ook een carwashbedrijfje en verdiende 9.000 euro per jaar met een snoepwinkel op school."
"Nu vragen studenten mij constant om samen te werken, terwijl ik vroeger gepest werd. Het is een mooi bewijs aan de pestkoppen dat ik niet gefaald heb." (br.hln)
Het antipretpark Dismaland ('Naargeestigland') van graffitikunstenaar Banksy heeft de Britse badplaats Weston-super-Mare geen windeieren gelegd. De tijdelijke buitententoonstelling heeft de plaatselijke economie 27 miljoen euro opgeleverd aan onder meer hotelovernachtingen, meldt The Guardian.
Het 'verbijsteringspark' Dismaland, dat was ingericht in een vervallen ex-pretpark, sluit dit weekend na vijf weken de deuren. De expo was opgezet met een duistere knipoog naar Disneyland en bedoeld om mensen aan het denken te zetten.
Het terrein stond vol kunstwerken en installaties die het sombere met het vrolijke combineren. Zo was een pantservoertuig met waterkanon dat nog in Noord-Ierland is gebruikt, omgebouwd tot kinderglijbaantje en konden bezoekers minigolfen rond het thema 'het oliekalifaat' of miniatuurvluchtelingenbootjes besturen.
Dismaland heeft ruim 150.000 bezoekers getrokken. Iedereen was er welkom, "behalve werknemers van de Walt Disney Corporation", meldde de website. (br.hln)
In de buurt van Madrid zijn twee kunstwerken van de Spaanse schilder Francisco Goya gestolen. Inbrekers namen de schilderijen begin september mee uit een huis, zo schrijven Spaanse media vandaag. Het gaat om het olieverfdoek De Droom van Jozef en een tekening. De waarde van de kunstwerken wordt geschat op 5 miljoen euro.
Goya is een kunstschilder en graveur die leefde van 1746 tot 1828. Als portretschilder van de Spaanse koninklijke familie maakte hij onder meer schilderijen van de Spaanse koning Karel IV.
Goya wordt vanwege zijn latere schilderstijl beschouwd als een voorloper van de moderne kunst. Zijn werken hangen in 's werelds meest prestigieuze musea, zoals het Museo del Prado in Madrid, het Louvre in Parijs, de Hermitage in Sint Petersburg en het Metropolitan Museum of Art in New York. Ook in de Hermitage in Amsterdam hangen vanaf eind november een aantal schilderijen van hem. (br.hln)
Bruce's volledige naam luidt Bruce Frederick Joseph Springsteen en werd geboren op 23 september 1949. De vader van Springsteen is van Iers-Nederlandse en zijn moeder van Italiaanse afkomst. Zijn bijnaam is "The Boss". De vaste band is de E Street Band, waarmee vele albums worden opgenomen en veel mee werd en wordt rond getoerd. De absolute doorbraak komt in 1975 met het album Born To Run en wordt compleet na de release van Born In The USA uit 1984. Bruce weet het succes vast te houden en is en blijft het boegbeeld van de pop/rock/blues.Springsteen woont met zijn vrouw en kinderen Evan, Jessica en Sam in Rumson (New Jersey).
Waar zien we morgennacht de totale maansverduistering?
Waar zien we morgennacht de totale maansverduistering?
Het is al 33 jaar geleden en het zal pas over 18 jaar nog eens gebeuren. Het is dus een goed idee om morgennacht (de nacht van zondag op maandag) op te blijven om de combinatie van een totale maansverduistering en een 'bloedmaan' te bewonderen. Tussen 2u en 5u wordt de climax verwacht en zal de rode gloed het duidelijkst te zien zijn. Ook het weer zit mee, want van wolken is geen sprake, aldus noodweer.be.
Na middernacht blijft het op veel plaatsen helder, dus waarschijnlijk zullen wolken geen roet in het eten strooien. Neem wel een extra dikke trui mee, want de temperatuur zal door de heldere lucht dalen tot 6 à 7°C.
Hebben we een eclipsbrilletje nodig?
In tegenstelling tot een zonsverduistering moet er bij een maansverduistering geen extra voorzorgen worden genomen om het natuurfenomeen te bewonden. Geen eclipsbrilletje dus, enkel het menselijk oog en/of een telescoop. De duurtijd van de volledige eclips wordt geschat op 1 uur en 12 minuten.
Het schilderij La coiffeuse (De kapster) van Picasso dat meer dan tien jaar geleden werd gestolen, is terug in handen van het museum Centre Pompidou in Parijs. Door de diefstal en de slechte manier waarop het doek is bewaard, is het wel toe aan een restauratie. Dat zei museumdirecteur Serge Lasvignes vandaag.
Het kubistische schilderij, dat naar schatting 13,3 miljoen euro waard is, dook in december 2014 op in New York. Douaniers ontdekten het pakket, dat vanuit België was verstuurd. Daarbij was gemeld dat het ging om een kerstgeschenk ter waarde van ruim 30 euro.
Diefstal nooit opgelost Het doek werd in 2001 uit het Centre Pompidou gestolen. Het was voor het laatst tentoongesteld in 1998 in de Duitse stad München, waarna het in het museumdepot werd opgeslagen. Hoe en wanneer het daaruit is verdwenen, is nooit opgelost. (br.hln)
De typische raad die mensen die last hebben van hoogtevrees krijgen? "Kijk niet naar beneden." Wat doet de gemiddelde mens vlak na dat goedbedoelde zinnetje? Juist ja, naar beneden kijken. Als je dat doet op deze coole brug in China resulteert dat alvast in een adembenemend uitzicht, maar mogelijk ook in een instant paniekaanval. Wie durft?
In het Shiniuzhai National Geological Park in China is er sinds kort een knappe nieuwe hangbrug geopend voor het grote publiek. De brug verbindt twee majestueuze bergen over een afstand van zo'n 300 meter en biedt met haar transparante bodem gemaakt uit plexiglas een prachtige glimp over de canyon, vanop een maximale hoogte van 180 meter. Het is één van verschillende doorzichtige bruggen die gebouwd werden in de prachtige berglandschappen in China. (br.hln)
Toen zijn dochter met syndroom van Down trouwde, schreef papa haar een pakkende brief
Toen zijn dochter met syndroom van Down trouwde, schreef papa haar een pakkende brief
Zelf hebben Paul en Kerry Daugherty er altijd in geloofd dat deze speciale dag ooit zou komen. En hij kwám! Hun dochter Jillian stapte in het huwelijksbootje. De gehuwden hebben allebei het syndroom van Down en zetten de grote stap na bijna elf jaar daten. Jillians papa schreef haar voor die bijzondere gelegenheid een pakkende huwelijksbrief, die al beken tranen deed vloeien bij wie hem las.
160 genodigden hoorden de 25-jarige Jillian op 27 juni het jawoord geven aan haar verloofde Ryan Mavriplis. De vader van de bruid, een sportcolumnist die ook al een boek schreef over de opvoeding van Jillian, kroop in zijn pen en postte een wondermooie brief op The Mighty. Om hoop te geven aan alle ouders met kinderen met het syndroom van Down. Enkele beklijvende passages.
Liefste Jillian, Je bent nu boven de laatste voorbereidingen aan het treffen met je mama en je bruidsmeisjes. Je haar golft perfect langs je ranke hals. Je kleed met juwelen - "mijn bling" noem je het zelf - vangt elk straaltje late namiddagzon op dat door de raam piert. Je make-up - die rode lippenstift! - ziet er nog beter uit op een schoonheid die alleen maar mooier werd sinds de dag dat je geboren werd. Je eeuwige lach staat in bloei. Ik sta buiten, onder het raam, en kijk naar boven. We leven voor momenten als deze, wanneer hoop en dromen elkaar kruisen op een zoete plek in de tijd. Wanneer alles wat we ons ooit inbeeldden, gebeurt en een perfecte helderheid aanneemt. Gelukzaligheid bestaat. Dat weet ik nu, terwijl ik onder dat raam sta.
Slik... En Paul Daugherty gaat verder. Hij schrijft dat het enige waar hijzelf en zijn vrouw niet voor konden zorgen, was dat andere kinderen Jillian leuk zouden vinden. Maar daar zorgde Jillian zelf voor, altijd beter dan de ouders gehoopt hadden. Haar trouwdag was de kers op de taart van de mooiste dromen van haar ouders.
We willen allemaal hetzelfde voor onze kinderen. Gezondheid, geluk en een stevig vermogen om de wereld te omarmen en ervan te genieten zijn niet het voorrecht van typische kinderen. Het streven hiernaar is het geboorterecht van elk kind. Ik maakte mij zorgen over jouw streven, Jillian, maar dat was niet nodig... Weet je nog wat jij volgens de mensen allemaal zou missen, Jills? Je zou nooit op een tweewieler rijden of aan sport doen. Je zou nooit kunnen studeren. Je zou al zeker nooit trouwen. En kijk nu eens naar jezelf!
En natuurlijk hoort er ook wat ouderlijk advies bij zo'n brief.
Ik zou zeggen: geef je hele hart aan je verloofde, Ryan. Maar dat is nogal logisch. Dat je lief en zacht voor hem moet zijn. Maar dat ben je al met iedereen die je kent. Ik wens je levenslang vriendschap en wederzijds respect toe, maar jullie zijn al tien jaar samen en die vriendschap en dat respect zijn al duidelijk aanwezig... Ik kan je nu zien. De voorbereidingen zijn klaar, de deur zwaait open. Mijn kleine meid, helemaal in het wit, overschrijdt de drempel van nog maar eens een veroverde droom. Ik ben buiten adem, sta aan de grond genageld, volkomen in het moment. "Je ziet er mooi uit" is alles wat ik kan uitbrengen. Jillian bedankt me. "Ik zal altijd je kleine meid blijven", zegt ze dan. "Dat klopt", pers ik eruit. "Tijd om te gaan, we moeten nog een wandeling maken".
Na de ceremonie vertrok het bruidspaar op huwelijksreis naar Hilton Head Island in de staat South Carolina. De vier ouders bleven in de buurt uit voorzorg. Maar ver genoeg zodat de pasgehuwden zelf konden beslissen wanneer ze hun ouders wilden zien. (br.hln)
De Australische Chloe (22) en haar vriend Rohan Dunstan kregen halverwege 2015 een onmogelijk keuze voorgeschoteld. Chloe was zwanger van een drieling, bestaande uit twee jongens en een meisje. Bij de laatste echo kregen ze echter te horen dat het meisje kampte met levensbedreigende groeiproblemen. De arts schotelde ze de onmogelijke vraag voor: kiezen voor het leven van de twee jongens, of strijden voor alle drie, met het risico dat geen van de drie het zou overleven.
Het koppel twijfelde over deze levensbepalende keuze, en besloten uiteindelijk te strijden voor het leven van alle drie. Op 3 juli 2015 werden Henry, Rufus en Pearl al na 28 weken geboren. "Ik voelde me schuldig dat ik de gezonde Henry en Rufus nu al ter wereld bracht. Terwijl zij op een natuurlijke wijze goed groeiden", vertelt Chloe aan Daily Mail Australia. "Maar Pearl zou het niet hebben overleefd als we de negen maanden gewoon hadden afgewacht. Ik moet er niet aan denken dat we haar hadden laten gaan".
Het drietal kwam totaal ondervoed en te klein ter wereld. De twee jongens leken al snel aan te sterken, maar Pearl moest vechten voor haar leven. Het kleine meisje woog ook maar 690 gram bij haar geboorte, terwijl een normale meisjesbaby zo'n 3300 gram weegt. "Pearl had een aangeboren hartafwijking, een longbloeding, een kleine hersenbloeding en een zware infectie. De eerste weken waren we als de dood dat ze het niet zou halen".
Na een strijd van twee maanden in het ziekenhuis, is de kleine Pearl langzaamaan aangesterkt. "Ze is nog niet zo sterk als haar broers Henry en Rufus, maar ze komt stap voor stap dichterbij". Sinds woensdag zijn de acht Dunstans weer veilig en wel thuis. Chloe heeft het hele gevecht van haar en de baby's gedeeld met haar volgers op Instagram en Facebook. (br.hln)
Er komen in Vlaanderen "onverwoestbaar" geachte bushokjes om komaf te maken met het vandalisme aan schuilhuisjes van vervoersmaatschappij De Lijn. Dat schrijft Het Belang van Limburg.
"Voortaan kunnen gemeenten een vandalismebestendig schuilhuisje bestellen, voor locaties waar veel vernielingen plaatsvinden", zegt De Lijn-woordvoerder Tom Van de Vreken. De gemeente betaalt één vierde van de effectieve kostprijs, ongeveer 1.760 euro voor het kleinste model. De Vlaamse overheid betaalt de rest. Het gewone glazen schuilhuisje kost een gemeente volgens diezelfde verdeelsleutel 1.497 euro.
Het onbreekbare schuilhuisje, dat net als de andere nieuwe modellen zonnepanelen krijgt op het dak, bestaat niet langer uit glazen panelen. De achterkant is een robuuste, massieve wand. De doorzichtige zijwanden zijn van polycarbonaat, wat 250 keer sterker is dan glas van dezelfde dikte.
Volgens cijfers van het Vlaams Parlement zijn vorig jaar meer dan 600 bushokjes beschadigd, het jaar ervoor zowat 900. De herstellingskosten lopen in de honderdduizenden euro's. (br.hln)
Terwijl het zweet met liters van jouw lijf loopt in de fitnesszaal, verschijnt er nog niet eens één parel op het voorhoofd van die sporter naast jou. Hoe komt het dat sommige mensen sneller en heviger zweten dan anderen?
Allereerst een kleine opfrissing van waarom we nu eigenlijk zweten, want dat vervelende, geurende lichaamsvocht heeft wel degelijk zijn nut. Zweet is een noodzakelijk proces om je lichaam af te koelen. Als je oververhit raakt, stimuleert het zenuwstelstel de zweetklieren om transpiratievocht af te geven. Terwijl de druppeltjes verdampen van je huid nemen ze wat lichaamswarmte weg, waardoor je afkoelt.
We zweten allemaal een hele dag door, maar de ene heeft er meer last van dan de ander. Vooral tijdens het sporten - waarbij je sowieso extra zweet - zijn de verschillen frappant. Hevige zweters mogen dat lichaamsvocht tijdens een workout dan wel lastig vinden, er hangt goed nieuws aan vast. Veel zweten tijdens het trainen wijst er namelijk op dat je een goede sporter met een degelijke conditie bent. "Hoe fitter je bent, hoe efficiënter je lichaam zweet," legt Tony Musto uit, sportfysioloog aan de universiteit van Miami. "Dat komt goed uit, want zweten helpt je af te koelen en zorgt ervoor dat je langer kan lopen, fietsen of gewichten heffen aan een hogere intensiteit." De afgelopen decennia hebben verschillende onderzoeken ook al aangetoond dat duursporters sneller zweten en meer zweet produceren, in vergelijking met mensen die weinig of nooit sporten. Al dat vergoten lichaamsvocht is dus niet voor niets.
Maar niet getreurd als je sportshirt meestal droogt blijft en je toch dacht een goede conditie te hebben: er zijn nog andere factoren die invloed hebben op de hoeveelheid zweet die je produceert. Zo zweten fitte mannen harder dan fitte vrouwen, en hebben mensen met een hogere BMI vaker last van overvloedige transpiratie.
Een tasje koffie dat je nog snel naar het toilet doet rennen voor je begint te sporten kan je uitdrogen, waardoor je net minder gaat zweten. Dan is het zeker belangrijk om genoeg te drinken tijdens en na de training, om uitdroging te voorkomen. Alcohol voor het sporten doet je daarentegen meer zweten, omdat je hartslag toeneemt, de bloedvaatjes in je huid uitzetten en je het warmer krijgt. Tot slot nog slecht nieuws voor wie hoopt een kater "uit te zweten" door een sportsessie: slechts 5% van de alcohol verlaat je lichaam via urine, adem of zweet. De overige 95% krijgt je lever te verwerken (br.hln)
Naar schatting 25.000 Belgen kampen met torenhoge cholesterol sinds de geboorte. Slecht 4% van hen weet dat ze de erfelijke aandoening hebben. "Heel wat Belgen kampen met te hoge cholesterolwaarden", zegt cardioloog Ernst Rietzschel van de Ugent. "Maar bij 1 op de 450 Belgen gaat het om dubbel zo veel, en al vanaf de geboorte."
Van zulke hoge waarden merk je niets - cholesterol wordt niet voor niets 'de stille doder' genoemd - maar ze leiden sneller tot hart- en vaatziekten, zelfs al vanaf de leeftijd van 30 jaar. Om de ziekte bekender te maken, zet Rietzschel samen met collega Olivier Descamps (UCL) patiëntenvereniging BELCHOL op poten.
"Te weinig mensen zijn zich bewust van de signalen. Ze leggen bijvoorbeeld de link niet wanneer familieleden op jonge leeftijd hartproblemen en hoge cholesterol hebben. Dan zouden eigenlijk de waarden in de hele familie onderzocht moeten worden." (br.hln)
Invasie van wasberen verwacht in Nederlands Limburg
Invasie van wasberen verwacht in Nederlands Limburg
Duitse wasberen trekken in de komende jaren massaal de grens over naar de aan België grenzende Nederlandse provincie Limburg. Dat zegt bioloog en roofdierenspecialist Jaap Mulder in de krant Limburgs Dagblad na de vangst van een wilde wasbeer in het Nederlandse dorp Siebengewald.
"Dit dier maakt deel uit van de voorhoede, de verkenners. Het gaat om jonge, zwervende dieren die een eigen plek zoeken om zich te vestigen", aldus Mulder. Al eerder werden wasberen gespot in Nederlands Limburg, maar dat waren achteraf bezien waarschijnlijk ontsnapte exemplaren.
"We zullen gewoon moeten accepteren dat de wasbeer zich hier definitief zal vestigen. Ik verwacht dat het met een negatieve invloed op de fauna mee zal vallen. Ook met het overbrengen van ziektes zal het zo'n vaart niet lopen," klinkt het. (br.hln)
Wie een pilletje moet nemen doet dat meestal met water. Al blijkt dat in sommige gevallen niet de beste optie. Zo hebben Rotterdamse wetenschappers ontdekt dat een veelgebruikt medicijn tegen longkanker beter in het bloed wordt opgenomen wanneer het wordt ingenomen met cola.
Het voordeel van cola vergeleken met water? De frisdrank maakt dat de maag tijdelijk zuurder wordt, waardoor het medicijn sneller oplost. Dat ontdekte hoogleraar Ron Mathijssen toen hij samen met ziekenhuisapotheker Roelof van Leeuwen een oplossing zocht voor een veelvoorkomend probleem bij tal van kankerpatiënten: een aangetaste maagwand door te veel medicijnen.
Maagzuur
Om de maagwand te beschermen, worden maagzuurremmers gebruikt, maar dat levert problemen op voor longkankerpatiënten. Zij nemen namelijk het medicijn erlotinib, dat enkel effectief is wanneer het goed oplost in de maag. En daarvoor is zuur nodig. De oplossing van Mathijssen en van Leeuwen? De maag tijdelijk wat zuurder maken. En dat kan met cola.
Mathijssen en van Leeuwen voerden een onderzoek uit bij 28 kankerpatiënten. De ene week moesten ze het medicijn innemen met water, de andere week met cola. Daarnaast slikte de helft van de patiënten ook nog maagzuurremmers. Wat bleek? Er werd meer medicijn opgenomen wanneer het genomen werd met cola. Zij die de maagzuurremmers slikten, zagen een toename van 40 procent, de patiënten zonder maagzuurremmers kenden een toename van 10 procent.
Langer bekend
Die ontdekking is echter niet helemaal nieuw. Het feit dat cola de werking van medicijnen kan vergroten, is al langer bekend. Zo werkt ook anti-schimmelmedicatie beter wanneer het wordt ingenomen met een koolzuurhoudende drank. Frisdrank zorgt ervoor dat de medicijnen sneller uiteenvallen en vertragen ook nog eens de lediging van de maag, waardoor de medicijnen langer in een zuurbad liggen.
Dat het ook werkt bij kankermedicatie is echter wel belangrijk nieuws en kan grote gevolgen hebben, zoals een betere werking dan voorzien of mogelijks een lagere dosis, wat de kosten erg zou kunnen drukken. Daarvoor moet echter nog meer onderzoek gebeuren. Cola light werkt overigens niet voor kankerpatiënten, die variant is namelijk minder zuur. (br.hln)
Guus na de ravage van Dries: Eerst mijn zaak redden, dan pas vriendschap
Guus na de ravage van Dries: "Eerst mijn zaak redden, dan pas vriendschap
"Wat heeft Dries bezield?" Die vraag flitste gisteren de hele dag door het hoofd van chef-kok Guus Coppens. Zijn goede vriend Dries Nuitten sloopte dinsdagavond hun restaurant. "Mijn droom om topchef te worden neemt niemand me af, zelfs hij niet."
"De afgelopen nacht was zwaar, ik ben nog altijd in shock van wat ik heb gehoord en gezien", zucht Guus aan de telefoon. "Het is een raadsel wat hem bezield heeft. Hij neemt zijn telefoon niet op en belt niet terug. Misschien schaamt hij zich."
Maître Dries stond dinsdag plots te roepen en te tieren in restaurant Asparaguus, de zaak die het duo opende nadat ze 'Mijn Pop-uprestaurant' hadden gewonnen. "Na het geschreeuw begon hij plots te gooien met alles wat hij kon vastgrijpen", vertelt Guus. "Ik heb ook wat borden aan de 'passe' over me heen gekregen. Daardoor heb ik enkele brandwonden, maar niets ernstigs. Dries bleef maar als een razende tekeergaan. Ik kon het niet langer aanzien en ben weggelopen."
Nuitten werd ingerekend door de politie, maar omstreeks 4 uur 's ochtends weer vrijgelaten. Er werd een proces-verbaal opgesteld. (br.hln)
Ja hoor, mannen staan even vaak op de weegschaal als vrouwen
Ja hoor, mannen staan even vaak op de weegschaal als vrouwen
Dat vrouwen meer bezig zijn met hun uiterlijk dan mannen, blijkt nog maar eens een fabeltje te zijn. Uit een enquête bij meer dan 1.600 Vlamingen blijkt immers dat 75 procent van de mannen iedere maand op de weegschaal staat, en dat maar liefst 2 op drie ontevreden is over zijn gewicht.
De enquête werd afgenomen door de Liberale Mutualiteit bij 1.687 Vlamingen. De opvallendste conclusie? Mannen en vrouwen staan even veel op de weegschaal en maken zich allebei druk om hun gewicht.
Daarbij moet wel opgemerkt worden dat mannen vaker sporten dan vrouwen, terwijl het bij vrouwen meestal enkel bij onvervulde intenties blijft. Concreet sporten mannen twee keer per week, terwijl 66 procent van de vrouwen aangeeft meer te willen bewegen in de toekomst. Misschien toch al maar beginnen aan dat lijstje goede voornemens voor januari? (br.hln)