Hoe vergaat het monnik Giel, voor even terug in ons land?
Hoe vergaat het monnik Giel, voor even terug in ons land? “We bidden maar één uur per dag”
De gemiddelde tienerjongen droomt van wat anders dan een kluizenaarsleven in Tibet. Toch koos Giel Foubert uit Sint-Laureins vier jaar geleden heel bewust voor het avontuur. Hij werd monnik en reisde op z’n eentje naar een boeddhistisch klooster. Momenteel is hij terug in ons land.
Vrijdag 14 september 2013 was D-day voor Oost-Vlaming Giel. Hij vertrok, helemaal in zijn eentje, naar India. Een zestien uur durende vlucht bracht hem naar het Jonang-klooster, dicht bij de grens met Tibet, in de uitlopers van de Himalaya. Daar volgde hij een opleiding tot boeddhistische leraar, ook wel ‘tulku’ genoemd. De godsdienst kreeg hij met de paplepel ingegoten door zijn moeder Sabine, die al een leven lang het oosterse geloof praktiseert. Giel kreeg ‘de microbe’ te pakken op z’n zesde, nadat hij de Dalai Lama had gezien. Dat zei hij in een interview met deze krant, enkele dagen voor zijn vertrek. “Daarna heb ik weken gezeurd om een monnikspij”, klonk het ook. “En sinds ik in India enkele boeddhistische kloosters ben gaan bezoeken, wilde ik alleen nog monnik worden.”
En zo geschiedde dus. Al veroorzaakte de verhuis ook heel wat commotie. Voor Giel het vliegtuig wilde opstappen, werd hij tegengehouden. Het parket in ons land stelde zich vragen, want wilde zo’n vijftienjarige snaak wel zélf naar India? Helemaal alleen? Uiteindelijk besliste de jeugdrechter dat hij alsnog mocht vertrekken, het parket tekende nog beroep aan. Na een onderzoek dat één maand duurde, kon Giel alsnog naar India, in november 2013.
Giel is nu even terug in ons land - alvast voor twee maanden - en vertelde deze ochtend op Radio 2 hoe de voorbije vier jaar in het boeddhistische klooster zijn verlopen. De jonge tiener van toen is intussen negentien geworden en mag zich officieel monnik noemen.
Klagen
“Het leven is totaal anders daar”, geeft Giel toe. “Zoals bijvoorbeeld douchen. In India is dat met een emmer en maximaal tien liter water.” Is het dan een shock om terug te keren naar ons land? Giel vindt van niet, want hij bezoekt België nu al voor de vierde keer. “Ik word het gewoon van te reizen tussen twee werelden.”
Volgens mama Sabine heeft het avontuur haar zoon niet volledig veranderd. “Hij vertrok inderdaad als kind. Fysiek dan. Hij kreeg er wel een enorme groeischeut, maar als jongen is hij niet veranderd. Misschien is hij nóg rustiger geworden, nog relaxter.” Een voorbeeldige monnik, noemt Giel het. En dat komt ook omdat ze in Tibet en India helemaal anders denken dan hier. “We moeten meer leren stilstaan bij de positieve dingen. We moeten minder klagen. Zoals zij het een beetje doen dus. En als hier toch iemand klaagt of zaagt, moeten we ons afvragen welke motivatie erachter zit. Waarom we zagen. Bijvoorbeeld wanneer moeder klaagt over schoolwerk dat gedaan moet worden. Ook zien wij te vaak problemen, waar er eigenlijk geen zijn. De monniken daar zien het klagen als een verlies van tijd.”
Vooral studeren
Intussen heeft Giel de opleiding tot monnik afgerond. En dat was een huzarenwerk, omdat hij de afgelopen drie jaar vooral de taal onder de knie moest krijgen. En het is een misverstand dat Giel hele dagen door bidt of mediteert. Dat doen de monniken maar één uur per dag. Meestal volgt hij les, filosofie en logica als hoofdvak. Maar ook wiskunde, Engels, Hindi en wetenschap. “Bidden doen we trouwens voor gelijk wie. Iedereen kan een gebed aanvragen. Bijvoorbeeld om iemand succes te wensen met zijn of haar examen, of omdat iemand een goede prijs wil voor z’n tweedehandswagen.” (lacht)
Gedroomde man
Elke jonge twintiger denkt na over z’n toekomst, maar Giel heeft geen glazen bol. Er is wel het idee om ooit terug te keren. “Van zodra ik voldoende opgeleid ben en les kan geven bijvoorbeeld”, zegt hij. De nieuwe Dalai Lama kan hij niet worden.
En hoe zit het met het gemis tussen moeder en zoon? Sabine zegt dat het haar geen pijn doet dat hij er niet is - “en dat begrijpen veel mensen niet” -, maar “op praktisch vlak” wordt hij wel gemist. “Omdat het de gedroomde man is om het huishouden te doen”, lacht ze. “Ik weet dat hij in het klooster op z’n plaats zit. Hij is er beter dan thuis. En natuurlijk zijn er nog altijd de Whatsapp-berichtjes. De afstand doet er niet toe. Ik voel zijn energie.”
Giel knikt instemmend. Voor even neemt hij het dagelijkse leven in België weer op en bezoekt hij bijvoorbeeld de tandarts, of eet hij taart. (br.hln)
De vzw Animal Trust in Melle heeft al honderden aanvragen gekregen om Mona, een negenjarige Franse bulldog, te adopteren. De zwaar verwaarloosde hond is maandag weggehaald bij een koppel veertigers uit Sint-Lievens-Houtem. Het beestje werd al maanden aan zijn lot overgelaten en heeft medische zorgen nodig. “Dit heb ik in mijn hele carrière nog nooit gezien”, zegt Eline Ghekiere van asielcentrum Animal Trust.
Een volwassen Franse Bulldog weegt gemakkelijk veertien kilogram, maar de wijzer op de weegschaal staat bij Mona stil op iets meer dan vijf kilogram. Eline Ghekiere was in shock toen ze het beestje in opdracht van de dienst Dierenwelzijn ophaalde in Sint-Lievens-Houtem. “Het dier is volledig uitgemergeld, heeft heel diep ingegroeide nagels en zware huidproblemen”, vertelt ze. “Dit is niet het gevolg van twee weken geen eten krijgen. Mona is een paar maanden zwaar verwaarloosd. Het zat in een bench onder een afdak achteraan een woning, goed weggestopt uit het zicht van de buren.”
De veertigers waar de bulldog verbleef zijn niet de eigenaars van de hond. “Volgens de chip is iemand anders de eigenaar. Het koppel uit Sint-Lievens-Houtem zei dat de eigenaar het beestje bij hen gedumpt had. Omdat het zogezegd diarree had en in hun ogen reddeloos verloren was, hebben ze er niet meer naar omgekeken. Ik ben meteen met Mona naar de dierenarts gereden.”
Getraumatiseerd
Sinds Mona in Melle verblijft, heeft ze al vijf maaltijden gegeten. “Je ziet dat ze uitgehongerd is. Dit heb ik in mijn hele carrière nog nooit gezien.” Eline plaatste het verhaal van Mona meteen op Facebook, waar de verbolgenheid enorm was en is. Haar bericht werd al ruim 1.100 keer gedeeld, kreeg meer dan 2.000 opmerkingen en 5.000 boze emoticons. Al snel volgde heel wat interesse om het beestje te adopteren. Alleen is het daar nog te vroeg voor. “Mona is getraumatiseerd. Ze gromt en durft te bijten. Ze moet de komende weken eerst bijkomen en aansterken. Het blijft afwachten of ze er volledig door zal komen en ze er medische problemen aan zal overhouden. Daarna kunnen we een geschikte thuis voor haar zoeken.”
Fonds
Om de hoge kosten van de onderzoeken en andere zorgen te kunnen betalen, doet Animal Trust een oproep om Mona te steunen. De eigenaar komt immers niet tussenbeide. Storten kan op rekeningnummer BE17 7330 5656 9521 met als mededeling “steun Mona”. De lokale politie onderzoekt de feiten. Zowel de eigenaar als het koppel waar de hond verbleef, riskeren een vervolging. (br.hln)
“Twee bruiswaters alstublieft”: hoe minderen met alcohol steeds hipper zal worden
Dat pintje op café zaterdagavond sporadisch inruilen voor een gemberthee? In 2018 zullen we het steeds vaker doen, voorspellen Amerikaanse trendwatchers. Alcohol helemaal afzweren is een brug te ver voor sommigen, maar ‘mindful drinken’ zou wel eens de trend kunnen worden onder millennials.
Een hele week hard gewerkt? Dat verdient een glas wijn op vrijdagavond. Of twee, drie, misschien vier? Voor je het weet is het vijf uur ’s ochtends en hang je een halve zaterdag in vegetatieve toestand in de zetel. Terwijl je nog zoveel plannen had dat weekend. “Ik was het beu om mij elke zaterdag groggy te voelen,” vertelt de 35-jarige Kate uit New York aan Time. “Als je een veeleisende job hebt, zijn zaterdag en zondag de enige dagen waarop je kan uitblazen. Ik wilde die niet langer met een kater in de zetel doorbrengen.”
Alcohol helemaal afzweren leek de dertiger te drastisch, maar Kate begon regelmatig naar Club Soda in New York te gaan, een sociaal netwerk dat mensen wil helpen om hun drinkgewoonten nu en dan wat in te perken. Door workshops en activiteiten te organiseren waarbij geen alcohol wordt gedronken, wil de organisatie mensen af en toe bewust alcoholvrij laten genieten. “Ik drink soms nog,” legt Kate uit. “Maar ik ben me meer bewust van mijn beslissingen rond drankgebruik en waar die toe kunnen leiden.”
Bewustzijn creëren
Initiatieven zoals het Amerikaanse Club Soda zijn niet bedoeld om het drinken helemaal af te zweren, wel om af en toe opzettelijk niet te drinken en zo stil te staan bij je alcoholgebruik. “Slechts 30% van de deelnemers aan onze activiteiten drinkt nooit,” legt Biet Simkin, medeoprichter van Club Soda, uit aan Time. “Het doel is ook niet om mensen aan te zetten om minder te drinken, we zijn absoluut geen zelfhulpgroep voor verslaafden die willen afkicken. Maar in de praktijk is dat toch vaak het resultaat. We willen een bewustzijn creëren rond drinken en mensen laten stilstaan bij de rol die ze eraan geven in hun leven.”
Mindful drinken
Een avondje zonder alcohol is één ding. Maar je zou ook intens kunnen genieten van dat ene lekkere glas, zonder daarbij meteen een tweede, derde en vierde te bestellen. Lodro Rinzler geeft in zijn meditatiestudio in New York workshops “mindful drinken”. Cursisten krijgen er de tijd om uitgebreid aan hun cocktails te ruiken, nippen en heel bewust te proeven, met als doel stil te staan bij de fysieke en psychologische aspecten van drinken. “We willen mensen niet noodzakelijk meer of minder laten drinken, maar wel een gezondere relatie met alcohol creëren,” legt Rinzler uit. “Zo komen veel cursisten tot het besef dat ze helemaal geen vier drankjes móeten drinken als ze met vrienden hebben afgesproken.”
Gezonde keuze
Diëtiste Dawn Jackson Blatner uit Chicago voegt eraan toe dat minderen met alcohol ook vaker voorkomt uit gezondheidsoverwegingen. “Je spaart er geld mee uit, je krijgt minder calorieën binnen én je bent minder geneigd om ongezonde keuzes te maken als je niet hebt gedronken. Na minderen met suiker en vet zal ook alcohol steeds meer voorkomen in de categorie dingen die we vaker willen schrappen.”
Is Dry January of Tournée Minérale jou net iets te drastisch? Dan is de gulden middenweg waarbij je bewuster gaat drinken dus ook een optie. Minderen met alcohol blijft natuurlijk een vaag begrip, dus deze 15 concrete tips komen zeker van pas als jij het goede voornemen ook in de praktijk wil zetten. (br.hln)
Het moeilijkste is een datum kiezen: gezondheid Wielemie gaat snel achteruit en ze maakt alles in orde om afscheid te nemen
Het moeilijkste is een datum kiezen”: gezondheid Wielemie gaat snel achteruit en ze maakt alles in orde om afscheid te nemen
Atlete Marieke ‘Wielemie’ Vervoort (38) is alle papieren in orde aan het maken voor haar euthanasie. Dat heeft ze vanmorgen gezegd in een emotioneel interview op radiozender Joe. “Het moeilijkste is een datum te kiezen”, vertelt ze. “Maar ik kan echt niet meer. Ik kan niet meer volhouden.”
Het interview vond plaats in het programma van Sven Ornelis en Anke Buckinx. “Het is niet makkelijk”, vertelt de voormalige atlete, die goed een jaar geleden deelnam aan haar laatste officiële wedstrijd, op de Paralympische Spelen in Rio. Daar haalde ze brons op de 100 meter rolstoelsprint, ondanks de koorts, het gekneusde borstbeen en de blaasontsteking waarmee ze toen te kampen had.
Zicht
“Ik heb altijd gevochten en geprobeerd om mijn hoofd omhoog te houden, in mijn sport en daarbuiten, maar mijn ziekte is de laatste tijd een stuk erger geworden”, gaat ze verder. “Mijn zicht is een heel stuk achteruitgegaan, net als wat ik nog met mijn handen kan doen. En met de pijn gaat het helemaal niet goed. Ik lig vaak te huilen en ik denk dat ze me soms horen roepen tot op de hoek van de straat. Ik verlies ook regelmatig het bewustzijn. Het is soms mensonwaardig.”
Vorige maand kreeg ze problemen met haar poortkatheter, langs waar onder meer medicatie direct in het bloed kan worden gebracht. Bacteriën veroorzaakten een infectie. Ze kreeg antibiotica en er werd een nieuwe poortkatheter ingeplant. Net op tijd voor kerst was ze weer thuis.
Maar ook op die tweede katheter kreeg ze een infectie. Gisteren werd hij opnieuw verwijderd, zo schreef ze vanmorgen op Facebook. Binnenkort wordt een nieuwe ingebracht. “Ik voel me niet top met alweer een bacterie in het bloed, maar gelukkig is er volk genoeg dat me komt afleiden”, postte ze.
Psychisch vraagt het zijn tol. Zo schreef ze een dag voor Kerstmis op haar sociale media al dat er “een rollercoaster van goede en slechte momenten door haar hoofd joeg”. “Het gaat precies zo snel achteruit. Het enige wat ik nog wil is comfort, wat in mijn geval blijkbaar erg moeilijk is.”
Euthanasie
En dan denkt ze aan euthanasie. Dat doet ze vaker dan vroeger. “We zijn momenteel de papieren aan het vernieuwen. Dat moet om de vijf jaar gebeuren. Ik ben al bij drie dokters langs geweest. Nu moet ik nog naar een psychiater en dan is alles weer in orde. Dan komt het moeilijkste van allemaal: een datum kiezen. Maar ik kan echt niet meer. Wim Distelmans (kankerspecialist en voorvechter van het recht op euthanasie, red.) belt me regelmatig om te horen hoe het is. Hij is een schat van een mens.” (br.hln)
Vleermuizen bezwijken massaal onder Australische hitte: ze koken letterlijk dood
Vleermuizen bezwijken massaal onder Australische hitte: ze koken letterlijk dood
De hitte in Australië is momenteel zo groot dat vleermuizen dood uit de bomen vallen. Zeker honderden en mogelijk duizenden vleermuizen bezweken al aan een zonnesteek.
“Ze koken letterlijk. Het heeft invloed op hun hersenen, die koken over en ze raken gedesoriënteerd”, getuigt een natuurbeschermer in de krant New Zealand Herald. De temperaturen in de buurt van Sydney bereikten zondag een hoogtepunt met 47,3 graden. De regio beleefde haar heetste dag in bijna tachtig jaar.
Bedreigde diersoort
De vleermuissoort die massaal bezwijkt onder de hitte is de zogeheten pteropus, die in Australië vliegende vos wordt genoemd. Het is een bedreigde diersoort. Natuurbeschermers probeerden zoveel mogelijk vleermuizen te redden door ze vocht toe te dienen, maar in veel gevallen kwam die hulp te laat.
Bevroren leguanen
Aan de anderen kant van de wereld, in de Verenigde Staten, bezweken afgelopen week ook dieren onder extreme weersomstandigheden. Door de snijdende vrieskou in het oosten van Amerika vielen bevroren leguanen uit bomen en spoelden bevroren haaien aan. (br.hln)
7 redenen waarom je nóg vroeger zou moeten opstaan
7 redenen waarom je nóg vroeger zou moeten opstaan
Vond jij het al pijnlijk genoeg toen je wekker om half 7 abrupt een einde maakte aan je nachtrust, en bijgevolg ook je goede humeur? Wel, wat zou je ervan denken als we zeggen dat je in het vervolg nóg vroeger zou moeten opstaan?
Kans is groot dat je er even aan moet wennen. Er zijn nu eenmaal maar een handvol mensen op deze aardbol die ’s ochtends met plezier en boordevol energie uit hun bed springen. En toch proberen we best om de wekker in het vervolg nog vroeger te zetten. En wel hierom:
1. Dankbaarheid
Je hebt extra tijd voor jezelf, en dan vooral om dankbaar te zijn. Neem een voorbeeld aan de Dalai Lama, die zo zijn eigen ochtendritueel heeft: “Iedere dag ben ik weer dankbaar dat ik wakker word. Dankbaar dat ik leef. Een mensenleven is iets kostbaars, dat wil je niet verspillen. Ik neem mezelf voor om al mijn energie te gebruiken om mezelf verder te ontwikkelen, mijn hart open te stellen voor anderen. Ik wil zoveel mogelijk positieve dingen uit mijn dag halen, en anderen zo veel mogelijk helpen.”
2. Rust
Je kent het wel: de wekker net iets te laat zetten, tóch nog een paar keer snoozen en uiteindelijk wordt dat ochtendritueel weer een race tegen de tijd. Wie vroeger opstaat, heeft echter tijd om zich klaar te maken, de ontbijttafel klaar te zetten, de kinderen klaar te stomen voor de schooldag én geraakt wellicht ook nog eens op tijd op het werk. Klinkt onmogelijk? Wel, probeer het dan maar eens, en wees verbaasd. Bovendien is dat ene uurtje voordat iedereen wakker is een moment van rust. Geen jengelende kinderen of partner met een ochtendhumeur, maar een kalme morgen waar jij op je dooie gemak van een kop koffie kan genieten zonder dat je op zoek moet naar de tweede schoen van je kind. Heerlijk toch?
3. Ontbijt
Schiet het ontbijt er bij jou ook vaak in, simpelweg omdat je de tijd niet meer hebt? Zonde, het ontbijt is namelijk één van de belangrijkste momenten van de dag. Het geeft je de nodige energie om vol goede moed aan je werkdag te beginnen, én het helpt om minder te snacken gedurende de dag.
4. Beweging
Is het niets voor jou om rustig de krant te zitten lezen? Dan kan je dat extra uurtje ’s morgens misschien gebruiken om te sporten. Zeur je altijd dat je na het werk geen tijd of energie meer hebt om die loopschoenen aan te trekken? Dan is dit dé oplossing. Sta wat vroeger op, en loop een rondje door het park om aan je dag te beginnen. Of laat alvast de hond uit. Op die manier haal je niet alleen je dagelijkse portie beweging, je bent meteen fris en boordevol endorfines. Weg, ochtendhumeur.
5. Productiviteit
Niet zo in de mood om te gaan sporten? Kan gebeuren. Maar dan nog kan je dat uur gebruiken om iets nuttigs te doen. Begin alvast aan die vervelende opdracht, nu het nog even rustig is, of maak je mailbox leeg zodat je straks meteen zonder afleiding aan je werk kan beginnen.
6. Goed humeur
Al die extra tijd voor jezelf heeft één belangrijk voordeel: je mentale gezondheid gaat erop vooruit. Hoe je het eerste uur van je dag spendeert, zet namelijk meteen de toon voor de rest. Door dat in alle rust door te brengen, zal je niet alleen veel meer ontspannen aan je dag beginnen, je zal snel merken dat je attitude over het algemeen óók verandert. Heel wat studies wezen immers al uit dat vroege vogels optimistischer en tevredener zijn. Altijd het proberen waard, toch?
7. Slaap
Wie vroeg uit de veren moet, heeft over het algemeen ook een betere slaaproutine. Meestal gaan ze iedere dag rond hetzelfde uur naar bed, dat maakt het immers eenvoudiger om iedere dag in de vroege uurtjes op te staan. En precies die routine is belangrijk om de kwaliteit van onze nachtrust te garanderen. Door steeds hetzelfde schema aan te houden, stellen we meteen ook onze biologische klok in, waardoor we beter slapen en na verloop van tijd ’s ochtends vanzelf wakker worden. (br.hln)
Meghan Markle gaf Queen de slappe lach met haar kerstcadeau
Meghan Markle gaf Queen de slappe lach met haar kerstcadeau
Meghan en Harry zijn nog maar pas verloofd, maar de actrice mocht wel al kerst vieren met haar wereldberoemde schoonfamilie. Het moet zenuwslopend zijn om cadeautjes te kopen voor de Queen of England, maar de actrice bracht het er naar verluidt goed vanaf. Zeer goed zelfs.
De Britse koninklijke familie pakt niet zoals de rest van het land op kerstdag zelf cadeautjes uit, maar doet dat op kerstavond - ze doen dat als een eerbetoon aan hun Duitse roots. Om klokslag 18 uur verzamelen de royals op het Sandringham Estate om pakjes uit te wisselen. Veel opzichtige, dure geschenken, zou je denken, maar niets is minder waar. De traditie wil dat ze grappige gadgets aan elkaar geven.
Het mocht dan wel haar eerste kerst met de schoonfamilie zijn, maar Meghan hield zich niet in. Haar cadeau voor de Queen was... een zingende speelgoedhamster. En nog voor het staatshoofd het ding goed kon bekijken, was een van haar Corgi’s er al mee weg. Daarop barstte Elizabeth in schaterlachen uit. “Het kan mijn honden gezelschap houden”, grapte ze. “Die zijn er duidelijk helemaal weg van.”
Het huwelijk van prins Harry en Meghan staat gepland voor 19 mei. Ze zullen dan geen fopgeschenk krijgen van de Queen. Vermoedelijk geeft die hen dan een graafschap cadeau. (br.hln)
Franse zangeres France Gall (70) overleden na longinfectie
Franse zangeres France Gall (70) overleden na longinfectie
De Franse zangeres France Gall is vanochtend overleden in Parijs aan een longinfectie. Ze werd 70 jaar. Dat melden Franse media. Ze is vooral bekend van nummers als Poupée de cire, poupée de son en Ella elle l’a.
“Er zijn woorden die we nooit willen uitspreken. France Gall is naar het ‘witte paradijs’ vertrokken op 7 januari, nadat ze twee jaar, in stilte en waardigheid, heeft gestreden tegen de terugkeer van een tumor”, aldus de woordvoerder van de zangeres, Geneviève Salama. Door het “witte paradijs” verwijst de woordvoerster naar Le paradis blanc van Michel Berger. Tijdens de behandeling kreeg ze een zware longinfectie. Sinds 19 december lag ze daarvoor in het ziekenhuis.
Gall komt uit een muzikale familie. Haar vader schreef teksten voor onder andere Charles Aznavour. Ze leerde op vijfjarige leeftijd piano spelen en op elfjarige leeftijd gitaar. In 1976 trouwde ze met collega-zanger Michel Berger. Ze bleven samen tot zijn dood in 1992.
France Gall (de artiestennaam van Isabelle Gall) nam in 1963 op 15-jarige leeftijd haar eerste single Ne sois pas si bête op, een nummer dat meteen een hit werd in Frankrijk. In 1965 ging ze voor Luxemburg naar het Eurovisiesongfestival met Poupée de cire, poupée de son, dat werd geschreven door Serge Gainsbourg. Door haar overwinning raakte ze ook internationaal bekend. (br.hln)
De kans bestaat dat het tijdschrift ‘Playboy’ er na 64 jaar definitief mee ophoudt. De oplage is de voorbije 40 jaar gedaald van 5,6 miljoen naar minder dan een half miljoen exemplaren.
Oprichter Hugh Hefner, die in september vorig jaar overleed, had bij de verkoop van zijn aandelenpakket bedongen dat het blootblad tot aan zijn dood zou blijven bestaan. Maar zijn erfgenamen, nog voor 35 procent eigenaar van ‘Playboy’ in al zijn verschijningsvormen, hebben dat recht niet. Dat betekent dat de huidige grootaandeelhouder van het imperium en een partij die de aandelen van de familie Hefner wil overnemen, samen kunnen beslissen dat het Amerikaanse tijdschrift na zeven decennia uit de schappen verdwijnt.
“Ik weet niet of een papieren tijdschrift in de toekomst de beste manier is om met onze klant te communiceren”, zegt topman Ben Kohn. Mogelijk blijft van ‘Playboy’ zo enkel een merk over dat producten verkoopt met de iconische naam. Ook zonder het tijdschrift met de spraakmakende foto’s en interviews heeft ‘Playboy’ immers nog genoeg om aan te verdienen. Zo komt er veel geld binnen door het in licentie geven van de naam Playboy en het bekende Playboy-konijn.
De eerste ‘Playboy’ (foto), met Marilyn Monroe, verscheen in 1953. Sommige modellen werden wereldberoemd door ‘Playboy’, onder wie Pamela Anderson - zij versierde zo een rol in ‘Baywatch’. In 2015 stopte het tijdschrift met naaktfoto’s, maar die ommezwaai kon de terugval van de oplage niet stoppen. (br.hln)
Bob Savenberg is altijd al een man ‘op de achtergrond’ geweest. Als ex-manager van Natalia of drummer van Clouseau stond hij nooit te springen voor persaandacht. Dat verklaart meteen waarom hij in het grootste geheim in het huwelijksbootje trad met zijn 15-jaar jongere partner Lise. Savenberg maakte het nieuws vanochtend zelf bekend via zijn Instagram-pagina.
Uit de post kunnen we afleiden dat de trouwerij van 3 maanden geleden dateert. En dat de twee in zeer intieme kring zijn getrouwd.
Bob is al enige tijd samen met Lise Van de Velde. Samen hebben ze twee kinderen, Jade en Leon. Opvallend is dat zij de naam ‘Van de Velde’ kregen. ”Dat was mijn voorwaarde om opnieuw aan kinderen te beginnen”, zei Bob daarover in een interview.
Savenberg heeft al een dochter Talle en een zoon Nino uit een vorige relatie. “Er lopen al genoeg Savenbergs rond”, verklaarde hij toen. (br.hln)
Hij stond bekend als woeste en genadeloze piraat, maar ontdekking in wrak van zijn schip toont andere kant van Zwartbaard
Hij stond bekend als woeste en genadeloze piraat, maar ontdekking in wrak van zijn schip toont andere kant van Zwartbaard
Iedereen kent hem als de schrik van de oceanen, sinds hij 300 jaar geleden de wereldzeeën onveilig maakte. Groot was dan ook de verbazing van een team onderzoekers dat het wrak van zijn Queen Anne’s Revenge in kaart brengt, toen het iets vreemds vond in de loop van een van de kanonnen van het schip.
Het wrak van Queen Anne’s Revenge werd in 1996 ontdekt, op een zandbank voor de kust van de Amerikaanse staat North Carolina. Zwartbaard liep er exact 300 jaar geleden vast, in 1718. Sindsdien slaagden archeologen erin om een heleboel van de voorwerpen aan boord te bergen: van kanonnen, glazen juwelen en munten tot potten en goudpoeder. En dat gaf de wetenschap een unieke kijk in het leven van de piraten uit de 18de eeuw.
Kanonnen
Toen onderzoekers in 2016 de kamer van een van de kanonnen van het schip proper aan het maken waren, ontdekten ze dat er een bundel nat textiel in zat. En daarin zaten papieren fragmenten met tekst erop. De door buskruit zwartgeblakerde prop kan hebben gediend als een plug die het kanon moest beschermen voor aantasting door de elementen.
Er werden in totaal 16 papieren fragmenten gevonden. Zeven ervan waren leesbaar. De eerste woorden die in het oog sprongen waren ‘zuiden’ en ‘doorgronden’. “Maar het ultieme sleutelwoord bleek ‘Hilo’ te zijn”, aldus een van de onderzoekers, conservator Kimberly Kenyon. “Het was schuin gedrukt, waardoor we vermoedden dat het een plaatsnaam was. Experts ontdekten vervolgens dat het voorkwam in een boek van kapitein Cook over het plunderen van een eiland in de Grote Oceaan: Ilo.”
De wetenschappers slaagden er zo in om het boek te identificeren waaruit de fragmenten kwamen: ‘A Voyage to the South Sea, and Round the World, Perform’d in the Years 1708, 1709, 1710 and 1711 by Captain Edward Cook’. Dat werk beschrijft de avonturen van de bekende kapitein op twee van zijn schepen: de Duke en de Dutchess. Het maakt ook melding van de redding van Alexander Selkirk, die gedurende vier jaar schipbreukeling was op een eiland. Selkirk was de man op wie schrijver Daniel Defoe in 1719 de figuur van Robinson Crusoe baseerde.
De vondst werd gisteren wereldkundig gemaakt door conservator Erik Farrell van het Queen Anne’s Revenge (QAR) Conservation Lab, tijdens de jaarlijkse vergadering van de Society of Historical Archaeology. Die vindt momenteel plaats in New Orleans
Het doet vermoeden dat Zwartbaard en zijn bemanningen niet alleen woeste en genadeloze piraten waren, maar ook wel hielden van een goed boek. Historische bronnen brachten volgens Kenyon eerder al aan het licht dat de zeemannen in staat geweest moeten zijn om te lezen en te schrijven. Ze moesten immers de kaarten kunnen ontcijferen voor de navigatie. Er zijn ook verslagen die vermelden dat Zwartbaard een dagboek bijhield, maar dat zou na zijn dood gestolen zijn. De piraten hielden dus blijkbaar ook van avonturenverhalen.
Gevecht
Zwartbaard stierf overigens amper enkele maanden nadat hij was gestrand met de Queen Anne’s Revenge. Hij sneuvelde tijdens een gevecht met troepen van de Britse zeemacht in Pamlico Sound, niet zo ver van waar zijn schip kort daarvoor ten onder was gegaan.
Kenyon is er overigens van overtuigd dat het wrak nog lang niet al zijn geheimen prijs heeft gegeven. “De helft van het schip moet nog opgegraven worden en ligt nog op de bodem van de zee. En er wachten ook nog 100.000 van de 400.000 artefacten die we wél al bovenhaalden op conservatie.” (br.hln)
Binnen deze geloofsgemeenschap mogen vrouwen maar één oog tonen
Binnen deze geloofsgemeenschap mogen vrouwen maar één oog tonen
Eén oog. Meer mogen vrouwen in de regio Mzab in de Algerijnse Sahara niet tonen. De rest van hun lichaam is gehuld in een wit gewaad. De Mozabieten hebben een uniek islamitisch geloof: het Ibadisme. Het is een zeer strenge maar pacifistische stroming binnen de islam.
Zelfs naar Algerijnse normen beoefenen de inwoners van Ghardaia en omgeving een zeer conservatieve vorm van de islam die vrouwen elke omgang met niet-gezinsleden verbiedt. Na hun trouwdag zullen ze het huis niet vaak meer verlaten. Sporadisch wordt er een uitzondering toegestaan. Zo mogen ze naar het huis van hun ouders gaan, begeleid door familieleden.
Het is voor vrouwen verboden om vriendinnen uit te nodigen voor de thee omdat dit ‘geroddel’ zou bevorderen en vrouwen ervan weerhoudt om huishoudelijk werk te verrichten.
Zelfs een arts mag deze vrouwen niet bezoeken, omdat alle lichaamsdelen die door de arts aangeraakt worden na hun dood gedoemd zijn om naar de hel te gaan.
Ook feestvieren, zingen, roken en alcohol zijn niet toegestaan. Trouwen gebeurt zelden buiten de eigen groep.
Eeuwenlang werden de Mozabieten vervolgd. Sommige groepen vestigden zich in Tunesië en Oman. Anderen trokken diep de Sahara in naar Mzab, de streek waaraan de Mozabieten hun naam ontlenen, zo schrijft de Nederlandse krant Trouw.
De Mozabieten houden van hard werken. Hun ondernemerschap wortelt in een lange traditie. Overal in Algerije hebben Mozabieten ondertussen bloeiende bedrijven. Hun rijkdom zullen ze nochtans niet snel tonen. Soberheid is een deugd. (br.hln)
Honderden apps voor android gebruiken stiekem de microfoon van je smartphone om te bespieden hoe je naar televisie kijkt, zo blijkt uit een nieuw rapport. Niet minder dan 250 games uit de Google Play Store gebruiken software die registreert naar welke tv-series en advertenties je kijkt. Het gaat vaak om games en apps die op kinderen zijn gericht. De software verzamelt de informatie zelfs wanneer de apps niet aan staan. De data over je kijkgedrag worden verkocht aan adverteerders, die dan gerichter op hun doelpubliek kunnen mikken.
Honderden apps luisteren mee terwijl u tv kijkt. Dat schendt het Europees recht op privacy, maar de privacycommissies hebben te weinig slagkracht om alle apps aan te pakken. Eenmaal de data- en privacywetgeving GDPR op 28 mei van start gaat, zullen zware boetes zulke praktijken aan banden kunnen leggen.
Zo werkt het
Volgens een rapport van de New York Times registreert de software, ontworpen door het bedrijf Alphonso, via de microfoon van je smartphone audiosignalen in tv-advertenties en tv-programma’s. Volgens Alphonso neemt hun software geen gesprekken op en kan je als gebruiker die zogenaamde ‘tracking’ uitschakelen. Bedrijfsleider Ashsish Chordia verklaart dat Alphonso ook samenwerkt met filmstudio’s om in de bioscoop te registreren hoe je naar de film kijkt.
“Heel wat mensen zetten hun telefoon af in de cinema of wanneer ze tv-kijken, maar velen doen dat niet en steken hun telefoon in hun zak”, stelt Chordia in The New York Times. “Bij hen kunnen we peilen naar hun kijkgedrag”.
De meeste apps die dergelijke software gebruiken, worden aangeboden in de Google Play Store, een kleiner aantal kan ook gedownload worden uit de appstore van Apple.
Gewaarschuwd, dus geen probleem?
Onder de knop ‘lees meer’ en in het gebruiksbeleid van de software verneem je bij sommige van die apps dat de app je tv-gedrag screent. Zowel Google als Apple vereisen dat die apps nadrukkelijk de toestemming vragen om de microfoon van de gebruiker te mogen gebruiken, maar heel wat gebruikers lezen die zaken niet. “De gebruiker wordt geïnformeerd en kan er op elk ogenblik uitstappen”, maakt Chordia zich sterk.
Hij voegt er aan toe dat zijn bedrijf op haar website uitlegt hoe je uit die software stapt en dat die voorschriften in overeenstemming zijn met de richtlijnen van de Amerikaanse handelscommissie. Hij stelt voorts dat Alphonso het niet goedkeurt dat hun software wordt gebruikt in apps die op kinderen zijn gericht, hoewel de software werd aangetroffen in games zoals ‘Zap Balloons’ en ‘Teeth Fixed’ van het Indiase bedrijf KLAP Edutainment. Dat bedrijf omschrijft zichzelf als “aanbieder van opvoedkundige games voor kinderen en studenten”.
Wettelijk én angstaanjagend
“We moeten hier voorzichtig mee omspringen. We krijgen steeds meer toestellen die informatie verzamelen in onze woon- en slaapkamer, op straat en in de huizen van anderen. Het gaat niet om wat wettelijk is, het gaat om wat angstaanjagend is”, stelt Dave Morgan, oprichter en ceo van Simulmedia, een bedrijf dat met marketeers aan gerichte advertenties werkt. (br.hln)
7 wetenschappelijk bewezen manieren om gelukkiger te zijn
7 wetenschappelijk bewezen manieren om gelukkiger te zijn
De sfeervolle feestperiode ligt achter ons, de kerstboom staat er maar treurig bij en dat het buiten alleen maar donkerder lijkt te worden, helpt ook niet bijster veel. Merk je dat het allemaal wat meer moeite kost en dat je ochtendhumeur nóg erger is dan anders? Lees dan vooral verder.
We denken dat we zelf wel weten waar we gelukkig van worden - een hoger loon, een mooi huis en veel vakantie - maar de wetenschap is het daar niet mee eens. Sterker nog, geluk vind je ook op heel wat kleine plaatsen, of door kleine aanpassingen aan je levensstijl, zo wezen verschillende onderzoeken uit. Benieuwd?
1. Leer dankbaar zijn
Iedere week een paar zinnen neerschrijven waarin je beschrijft waar je dankbaar om bent, of mijmeringen over de leuke dingen die je de afgelopen week meegemaakt of gedaan hebt, zorgt ervoor dat je optimistischer in het leven staat. Dat blijkt uit een studie die gepubliceerd werd in het tijdschrift ‘Journal of Personality and Social Psychology’. Mensen die er even de tijd voor namen om zo’n dagboek bij te houden voelden zich na 10 weken beter in hun vel en over hun leven, zo concludeerden de onderzoekers. Leuk extraatje: ze waren ook meer gaan sporten en moesten minder vaak naar de dokter. Handig!
2. Doe iets cultureels
Een instrument bespelen, schilderen of gedichten schrijven, vrouwen die meer bezig zijn met kunst - en het zelf ook beoefenen - zijn over het algemeen tevredener, zo stelt een onderzoek in het ’British Medical Association’s Journal of Epidemiology and Community Health’ magazine. Mannen hoefden dan weer niet zelf de penselen erbij te nemen, voor hen was het voldoende om cultuur passief te beleven, bijvoorbeeld door naar een museum of een concert te gaan. Heb jij ongeveer even veel schilderstalent als een pinguïn? Wie weet telt luidkeels zingen onder de douche ook wel. Het proberen waard, in ieder geval.
3. Doe vrijwilligerswerk
Van iets doen voor anderen, word je zelf ook gelukkiger. Een analyse van meer dan 40 studies over een periode van 20 jaar bewijst nog maar eens dat vrijwilligers minder kans hebben op depressie, zich beter voelen en over het algemeen tevredener zijn met hun leven.
4. Probeer iets nieuws
Een kleinschalige studie die verscheen in ‘Psychological Science’ wees uit dat mensen die iets nieuws en indrukwekkends te zien kregen, zoals een prachtig uitgestrekt landschap, zich gelukkiger voelen dan mensen die simpelweg beelden te zien krijgen van zaken die ze leuk vinden. Het effect gold zelfs wanneer de deelnemers de afbeelding of video maar erg kort te zien kregen, of wanneer ze gewoon lazen over de ervaringen van iemand anders. Dus zelfs wanneer je niet de tijd (of het geld) hebt om te reizen en nieuwe dingen te proberen, kan het al helpen om een inspirerend boek te lezen.
5. Mediteer
Geen zorgen, mediteren wil niet zeggen dat je in kleermakerszit op een matje minutenlang Ohm moet neuriën. Integendeel, gewoon iedere ochtend of avond vijf minuutjes voor jezelf nemen waarin je je hoofd leegmaakt en focust op je ademhaling, is al voldoende. En als je nog wat extra motivatie nodig hebt: volgens een onderzoek van Harvard zou het de structuur van onze hersenen veranderen. Mensen die regelmatig mediteren zouden namelijk minder celvolume hebben in de amygdala, een amandelvormige kern van neuronen die onder andere verantwoordelijk is voor angstgevoelens en stress.
6. Geef geld uit
Nee, niet aan de solden. Wel aan andere mensen. Dat is toch wat een team van onderzoekers aan de University of British Columbia beweren. Of je nu vijf euro of vijftig euro van je rekening haalt, maakt niet uit. Wel dat je het aan iemand anders geeft, hetzij in de vorm van een cadeautje, hetzij door het te doneren. Daar heb je meer aan dan die broek die je binnen een paar maanden weer beu bent.
7. Slaap meer
Slapen is goed voor je gezondheid, je geheugen, je huid en ook je humeur. Niet alleen dat ochtendhumeur wordt er beter door, je voelt je ook effectief gelukkiger. Een uurtje vroeger naar bed zou ons volgens psycholoog Norbert Schwarz zelfs blijer maken dan jaarlijks 70.000 euro extra verdienen. Al zouden wij daar nu ook niet meteen nee tegen zeggen. (br.hln)
Guur winterweer spelbreker: duizenden Vlamingen vast in Alpen
Guur winterweer spelbreker: duizenden Vlamingen vast in Alpen
Duizenden Vlamingen zitten op dit moment vast in de Alpen door het gure winterweer. De skiërs zijn ongerust dat ze niet op tijd thuis geraken voor het einde van de kerstvakantie. Bij reisbijstandsorganisatie Touring kregen ze al twintig procent meer oproepen uit skigebieden tegenover vorig jaar, weet VTM Nieuws.
De storm die sinds gisteren over de bergen raast, heeft voor pakken sneeuw gezorgd. Vanwege de harde wind zijn veel skigebieden dicht. Er dreigt bovendien lawinegevaar, waardoor verschillende dorpen afgesneden zijn van de buitenwereld.
Ook journaalanker Goedele Wachters ondervindt de gevolgen aan den lijve, zij zit momenteel in het Zwitserse Saastal. “Er is te veel sneeuw gevallen om te skiën”, laat ze in een filmpje weten. “Alle skiliften zijn dicht in dit gebied omdat het lawinegevaar te groot is. Ook de weg hiernaartoe is helemaal afgesloten. Ik wilde morgen naar huis rijden, ik hoop maar dat dat lukt. Voor elk probleem is er echter een constructieve oplossing: we werken aan een iglo waar we vanavond glühwein in kunnen drinken. Ook niet slecht, denk ik dan.” (br.hln)
Met dank aan dat wilde nieuwjaarsfeest zit je nu misschien ook wel met kleine oogjes te turen naar je beeldscherm. Concentreren lukt amper, je kan alleen maar aan je bed denken en zelfs sloten koffie bieden geen soelaas meer. Herkenbaar? 7 tips om vandaag (en de rest van de week) te overleven.
1. Probeer zo vaak mogelijk in natuurlijk licht te vertoeven en ga naar buiten wanneer je de mogelijkheid hebt. Vijf minuutjes tijdens je pauze kunnen al wonderen doen.
2. Een goede lichaamshydratatie is (vaak) het begin van een goede gezondheid waardoor ook je energiepeil positief beïnvloed zal worden. Probeer daarom per dag acht glazen water te drinken. Gelukkig mag je een tas thee ook bij het totaal tellen: een goede reden om vanavond lekker gezellig in de zetel te zitten.
3. De voornaamste bronnen van energie zijn zink en ijzer. Wanneer je een ijzertekort hebt, moet je lichaam bovendien veel harder werken om alle voedingsstoffen op te nemen wat resulteert in vermoeidheid. Geen zin in supplementen? Geen probleem: je kan ook heel wat ijzer binnenkrijgen via je voeding en je zo fit voelen. Oesters, spinazie, vlees en eieren: maak ze wat vaker klaar wanneer je je moe voelt.
4. Het orgaan dat een belangrijke rol speelt in je energievoorziening zijn je darmen. Dagelijks is ons lichaam uren bezig met het verteren van ons eten, een van de meest energieverbruikende processen in ons lijf. Zonder gezonde darmen en een normale spijsvertering gaat je lichaam dan ook in ‘overdrive’. Om dat te voorkomen kan je probiotica zoals yoghurt eten.
5. Ook een positieve ingesteldheid kan heel wat doen voor je energiepeil. Verdoe je tijd niet langer aan doemdenken maar focus op positieve aspecten. Recent onderzoek heeft uitgewezen dat een treurige gemoedstoestand gemiddeld 240 keer langer in je lichaam en gedachten blijft sluimeren.
6. Koffie geeft op korte termijn wel even energie, onderzoek heeft uitgewezen dat het onze slaap verstoort waardoor je er eigenlijk alleen maar meer moe van wordt. Daarom is het beter om neutrale dranken zoals groene thee en (natuurlijk) water te drinken.
7. Toch nood aan een snelle energieboost? Eet dan een appel. Deze fruitsoort is rijk aan fructose, een natuurlijke suiker die het lichaam wakker maakt tijdens de dag. Nog een voordeel: je loopt geen risico op een energiedip. Appels bevatten ook koolhydraten, die energie leveren en een goede bron van vezels zijn. (br.hln)
Wetenschap verklaart waarom 374 miljoen jaar geleden bijna al het leven uitstierf
Wetenschap verklaart waarom 374 miljoen jaar geleden bijna al het leven uitstierf
Een onderzoek onder leiding van VUB-alumnus David De Vleeschouwer heeft een nieuw licht geworpen op één van de grootste massa-extincties die onze planeet ooit heeft gekend, zo’n 374 miljoen jaar geleden. Toen verdween in een periode van 600.000 jaar tijd bijna 80 procent van alle leven op aarde.
De vermoedelijke oorzaak van de massa-extinctie was een dramatische daling van het zuurstofgehalte in de oceanen. Die daling werd veroorzaakt door een samenloop van omstandigheden. De aarde kende toen, - in de geologische periode die we het Devoon noemen - een snelle verspreiding van landplanten door een warm en tropisch klimaat. Daardoor kwamen immense hoeveelheden plantenmateriaal in de oceaan terecht. De afbraak van die biomassa slorpte zoveel zuurstof op, dat het oceaanleven quasi onmogelijk werd.
Bovendien viel de massa-extinctie samen met een tijd waarin de aarde in een bijna perfect circulaire baan rond de zon draaide. Hierdoor waren er lange tijd geen extreme seizoenen en vielen verticale zeestromingen grotendeels stil door het gebrek aan temperatuurverschillen. Ook langs die weg kwam er dus geen vers zuurstof in het zeewater terecht.
“De massa-extinctie werd bespoedigd door de circulaire baan van de aarde rond de zon”, verduidelijkt De Vleeschouwer, die nu postdoctoraal vorser aan de universiteit van Bremen is. “Maar de oorzaak van het massaal verdwijnen van soorten is toch met grote waarschijnlijkheid de oververzadiging van de oceanen met plantenmateriaal op datzelfde moment.”
Mooie fossielen
De geologische bewijzen daarvan zijn terug te vinden in twee lagen zwarte schalie, een sedimentair gesteente dat ook in België te vinden is. Er werden geologische lagen bestudeerd in verschillende werelddelen, van Canada over de Verenigde Staten tot in China. Bij ons zijn de bewuste schalies onder meer te vinden in Sinsin, nabij Ciney. De donkere kleur geeft aan dat de gesteenten werden gevormd in een zuurstofarme omgeving. Bovendien zitten de gelaagde schalies vol met goed bewaarde fossielen en ander organisch materiaal, omdat het rottingsproces door gebrek aan zuurstof niet op gang kwam.
“De vorming van de jongste zwarte schalielaag valt volledig binnen een cyclus van 405.000 jaar”, aldus De Vleeschouwer. “Deze laag geeft de zwaarste extinctiegolf aan. Daarna recupereerden de oceanen stilaan. In de laatste 374 miljoen jaar is dezelfde circulaire baan van de aarde al meer dan duizend keer opnieuw voorgekomen, maar telkens zonder een massa-extinctie tot gevolg. Dat betekent volgens mij dat de oorzaak niet in de veranderende aardbaan, noch in de afstand van de aarde tot de zon gezocht moet worden. De astronomische omstandigheden hebben de massa-extinctie wél bevorderd en voor de ideale omstandigheden gezorgd.”
Uitsterfrondes
De massa-extinctie in het Devoon was overigens niet de eerste, noch de laatste die onze planeet te beurt viel. Ook tijdens het Ordovicium, omstreeks 450 miljoen jaar geleden, was er al eens een grote uitsterfronde op aarde. De volgende was de dubbele massa-extinctie in het Devoon, met de zwarte schalies als geologisch bewijs. 250 miljoen jaar geleden, tijdens de overgang van het Perm naar het Trias, volgde er nog eentje. Op het einde van datzelfde Trias kwam er zelfs nog een tweede uitstervingsgolf, zo’n 200 miljoen jaar geleden.
Daarna duurde het tot in het Krijt, ongeveer 66 miljoen jaar geleden, toen een meteorietinslag het einde inluidde van de dinosauriërs. Toekomstig onderzoek zal moeten uitwijzen welke rol de baan van de aarde rond de zon gespeeld heeft tijdens deze andere massa-extincties. (br.hln)
Richard Hawley (Sheffield, 17 januari 1967) is een britpopartiest, afkomstig uit het Verenigd Koninkrijk. Hij speelde onder meer in da bands Longpigs en Pulp, als gitarist. Als solo-artiest zingt hij en speelt hij gitaar. Hiermee heeft hij tot op heden 6 albums uitgebracht.
Ondanks dat hij in eigen land nooit echt heeft door weten te breken, heeft hij in Europa een kleine schare fans. Hij maakt af en toe kleine tours buiten de eigen landsgrenzen. Hawleys stemgeluid wordt vaak vergeleken met dat van Frank Sinatra, al is de muziek van Hawley melancholischer.
Hawley verwierf voornamelijk bekendheid met zijn nummers "Coles Corner", "Oh My Love" en "Soldier On".
Hawley verzorgde de zang bij het nummer "Bad Woman" van de Arctic Monkeys, dat op de single Teddy Picker van de groep kwam te staan.
Dankzij Banksy's pseudo-documentaire "Exit through the Gift Shop" verwierf hij meer faam, met name door de single "Tonight the Streets Are Ours" die als soundtrack werd gekozen.
Tomaten kunnen de longen van ex-rokers sneller herstellen
Tomaten kunnen de longen van ex-rokers sneller herstellen
Wie er daadwerkelijk in slaagt om sigaretten in 2017 achter te laten en stoppen met roken vol te houden, doet er goed aan om wat vaker tomaten op het menu te zetten. Uit onderzoek van Johns Hopkins Bloomberg School of Public Health blijkt namelijk dat dagelijks tomaten eten helpt om de longcapaciteit van ex-rokers te herstellen.
Voor het onderzoek werd de longfunctie van 650 mensen uit Duitsland, Noorwegen en het Verenigd Koninkrijk 10 jaar lang bestudeerd. De deelnemers moesten vragenlijsten invullen over hun dieet en ze legden ook longtesten af. Eén keer in 2002, daarna nog eens in 2012. Daarbij werd rekening gehouden met factoren zoals leeftijd, geslacht, lengte, BMI, sociaal-economische status en fysieke activiteit.
De meest opvallende conclusie na 10 jaar onderzoek, is dat wie minstens twee verse tomaten per dag eet, minder snel aan longcapaciteit inboet. Dat geldt voor iedereen, al is het effect opvallend groter bij ex-rokers. Ook bepaalde stoffen in fruitsoorten, en dan vooral appels, kunnen helpen bij het herstel van aangebrachte longschade. Al moet je dan wel minstens 3 porties fruit per dag eten. Het effect geldt sowieso ook alleen voor verse tomaten en fruit, dagelijks tomatensaus eten heeft helaas niet dezelfde gezondheidsvoordelen.
Verouderingsproces longen
“Deze studie toont aan dat een dieet kan helpen om longen te herstellen bij mensen die gestopt zijn met roken. Maar ook dat tomaten en vers fruit het natuurlijke verouderingsproces van de longen kunnen tegengaan, zelfs als je nog nooit gerookt hebt,” schrijft Vanessa Garcia-Larsen, een van de auteurs van de studie en professor aan de Johns Hopkins Bloomberg School of Public Health, in een persbericht.
Is stoppen met roken ook voor jou een goed voornemen, maar vind je het nu al moeilijk? Wij vroegen 5 tips aan tabakoloog Laura Jacobs:
1. Schrijf je voordelen en nadelen van roken uit. Zet jouw huidige en lange termijn voor- en nadelen van roken op papier. Het zijn deze items die je zullen aanzetten om een rookstoppoging te ondernemen. Je kan het briefje eventueel op zak steken of uithangen ter herinnering.
2. Zoek iemand die ook wil stoppen. Hierbij heb je het voordeel dat je elkaar kan steunen, aanmoedigen en begrijpen. Samen sterk!
3. Bepaal een stopdatum. Plan deze niet te ver in de toekomst. Zoek een datum waarop je niet te veel blootgesteld zal zijn aan stress of risicosituaties. Denk na wat je ondertussen nog kan doen. Hoe kan je je motivatie verder verhogen? Hoe en door wie kan je jezelf (professioneel) laten ondersteunen? Wie zal je inlichten over je stoppoging? Hoe kan je jezelf belonen?
4. Tracht jezelf bezig te houden of kies enkele nieuwe (gezonde) gewoontes. Focus je op de niet-rokers in je omgeving of op het werk. Hoe brengen zij hun pauze door? Wat doen zij ter ontspanning? Hoe gaan zij om met stressoren of onverwachte gebeurtenissen?
5. Er bestaat niet zoiets als “slechts één” sigaret. Ga je toch in de fout, probeer dan vooral kalm te blijven. Herval staat niet gelijk aan mislukking. Laat je niet te sterk ontmoedigen, het overkomt veel mensen die proberen stoppen met roken. Tracht er iets uit te leren en ga zo snel mogelijk terug door met je gezond voornemen. (br.hln)
Als men echt van goede wil is, dan is de zaak binnen de 2 maanden opgelost
Bende van Nijvel-slachtoffer David Van De Steen: “Als men echt van goede wil is, dan is de zaak binnen de 2 maanden opgelost”
David Van De Steen vertelde vandaag op Radio 2 dat hij ervan overtuigd is dat de zaak rond de Bende van Nijvel binnen de twee maanden opgelost kan worden. Zeker nu er nog een extra getuigenis opdook van een man op zijn sterfbed. Volgens Van De Steen moeten de speurders gewoon alle beschikbare informatie die ze hebben goed gebruiken. David Van De Steen was zelf aanwezig bij de aanslag van de Bende in Aalst. Hij raakte daarbij zwaargewond en verloor zijn ouders en zusje.
De Bende van Nijvel was alomtegenwoordig in het nieuws in 2017. Dat had veel impact op het gezin van David, aangezien hij zelf ook slachtoffer is van de Bende. “Het was allesoverheersend in ons leven”, zei hij daarover op Radio 2, “het zijn flashbacks, het is niet simpel om er nu zoveel jaren later nog altijd constant mee bezig te zijn”.
Van De Steen heeft wel goede hoop voor 2018: “Als men echt van goede wil is, dan is de zaak rond de Bende van Nijvel binnen de 2 maanden opgelost”. Volgens hem zou de nieuwe getuigenis van een negentiger op zijn sterfbed wel eens de doorslag kunnen geven.
In de getuigenis vertelde een man dat hij destijds een loods verhuurde, die zou gediend hebben als safehouse voor de Bende van Nijvel. De huurder van die loods werd verdacht van een moord in het Brusselse. In 1987, tijdens het onderzoek naar die moord, kwamen speurders uit bij de loods en ontdekten ze dat het de schuilplaats van de Bende was. Bij de reconstructie van de moord, werd het hele dossier echter naar Charleroi verplaatst. Volgens Van De Steen is er dus met het dossier geknoeid. David gaf deze nieuwe informatie door aan de speurders, maar zegt dat “alles wat je afgeeft van tips op een zijspoor gezet wordt.” Toch heeft hij hoop dat er deze keer een ontknoping zal volgen.
Verder komt in het najaar van 2018 ook een film uit over de Bende van Nijvel van Stijn Coninx. ‘Niet schieten’. Van De Steen zegt uit te kijken naar de komst van die film. (br.hln)