Sinaasappelhuid? Met deze slimme tips maak je cellulite minder zichtbaar
Sinaasappelhuid? Met deze slimme tips maak je cellulite minder zichtbaar
Maar liefst 85 procent van de vrouwen kampt met cellulite - ongeacht welke kledingmaat. Je bent dus heus niet de enige bij wie die sinaasappelhuid een doorn in het oog is. En om meteen met de slechte deur in huis te vallen: cellulite kan je niet op magische wijze laten verdwijnen. Het goede nieuws? Er bestaan heel wat trucjes om je niet zo geliefde putjes minder zichtbaar te maken.
Bijna alle vrouwen - ja, ook de supermodellen en sportfantanen - hebben last van onderhuids vetweefsel dat drukt tegen de oppervlakte van hun huid en zo putjes op billen, dijen en buik veroorzaken. Eigen schuld, dikke bult? Niet helemaal. Hoewel je levensstijl (lees: weinig beweging, een zittend beroep en een niet al te gezond voedingspatroon) ook een invloed heeft op cellulite, zijn het vooral erfelijke aanleg, je hormonen en zelfs je leeftijd die je sinaasappelhuid veroorzaken. Maar ondanks dat, kan je toch een aantal dingen doen om je billen er wat putvrijer te laten uitzien. Dit zijn alvast onze beste tips.
1. Eerst water de rest komt later
De beste manier om van je sinaasappelhuid af te raken? Voldoende water drinken. Dat helpt het best om afvalstoffen weg te spoelen. Daarnaast is het een goed idee om wat meer voeding die rijk is aan polyfenolen zoals groene thee, pure chocolade, olijfolie, noten en blauwe en rode bessen op het menu te zetten. Die werken ook als de perfecte antioxidant.
2. Smeer je glad(der)
Helaas bestaan er geen wondermiddeltjes die je billen op miraculeuze wijze glad en helemaal putvrij maken. En hoewel crèmes de huid strakker kunnen laten lijken, is het geen oplossing op lange termijn omdat ze de huid niet kunnen binnendringen. Het gaat dus vooral om een optisch effect. Nataliya Robinson, een toonaangevende huidtherapeute uit Londen, stelt een natuurlijke aanpak met honing voor. ‘Honing is een natuurlijk ingrediënt dat je huid ontzwelt en de cellulite vermindert zonder het lichaam te belasten met gif- en chemische stoffen van bepaalde huidverzorgingsproducten’, aldus de huidtherapeute. Bovendien verbetert door de masseerbewegingen je bloedcirculatie en de lymfatische stroom en reduceer je vochtophopingen.
Hier vind je Robinson haar recept om thuis mee aan de slag te gaan.
Stap 1: Meng een theelepel honing met een theelepel zuiveringszout in een kleine kom en breng het aan op je huid. Het zuiveringszout exfolieert je huid op een natuurlijke manier terwijl de honing de huid hydrateert. Voeg een beetje water toe om het mengsel wat te verdunnen en begin intensief te masseren. Richt je vooral op je benen, dijen, buik en armen gedurende twee à drie minuten totdat je probleemgebieden zachter worden.
Stap 2: Breng nu wat honing aan op de cellulite op je benen en sla er zachtjes vier tot zeven minuten op. Dat helpt je doorbloeding te verbeteren zodat je sinaasappelhuid gladder wordt. Let wel dat je niet te hevig te keer gaat zodat je geen haarvaatjes kapot maakt. Ga daarna onder de douche en spoel de honing af.
3. Spiertjes kweken
Joggen, fietsen, zwemmen … het zijn allemaal ideale manieren om gezond te blijven - gooi je sportschoenen dus zeker nog niet weg -, maar écht veel helpen ze niet in de strijd tegen je hobbelige huid. Vooral spierverstevigende oefeningen en krachttraining hebben een invloed op je sinaasappelhuid. Helemaal verdwijnen als sneeuw voor de zon zal je cellulite niet doen, maar door meer spieren aan te maken, kan je de kuiltjes wel meer opvullen en de huid strakker trekken. (br.hln)
Steeds minder jongeren kiezen voor een talenopleiding. Het aantal studenten daalde in vijf jaar tijd met 23%, blijkt uit onderzoek van de VUB.
Tussen de academiejaren 2012-2013 en 2017-2018 steeg het totaal aantal studenten in Vlaanderen van zo’n 225.000 naar 239.000. Tegelijkertijd zagen de opleidingen Toegepaste Taalkunde en Taal- en Letterkunde samen het aantal inschrijvingen met 23% dalen, zo blijkt uit onderzoek van de VUB op basis van gegevens van de Vlaamse overheid. Dat schrijft ‘De Morgen’.
In vijf jaar tijd zakte het aantal Taal- en Letterkundestudenten tot 3.263 (-26%). Ook het aantal 18-jarigen dat voor de opleiding kiest, is in vrije val: van 814 naar 537 (-34%). Voor alle duidelijkheid: die studenten hebben niet voor een andere academische talenopleiding gekozen. Bij Toegepaste Taalkunde is het aantal inschrijvingen teruggelopen van 3.376 studenten in september 2012 tot 2.710 in september vorig jaar (-20%).
“Zelfs voor mijn vakken Engels, waarvan je toch zou denken dat het een populaire taal is, zijn de aula’s nu minder gevuld dan pakweg tien jaar geleden”, zegt Alex Housen, professor Engelse Taalkunde en Taalverwerving. Volgens professor Meertaligheid Esli Struys daalt de instroom van sterkere leerlingen. “Veel studenten uit de richtingen met meer wiskunde in het secundair onderwijs kiezen niet meer voor talen, terwijl dat vroeger wel zo was. De keuze voor talen wordt steeds vaker een negatieve keuze.”
Onderwijsminister Crevits (CD&V) geeft aan dat de interesse van studenten moeilijk te voorspellen valt. “We zien dat steeds meer jongeren de keuze maken om hun studies in wetenschapsrichtingen te volgen. De arbeidsmarkt vraagt ook al enkele jaren meer en meer naar die hoogopgeleide technische profielen.” (RA) (br.hln)
6 soorten hoofdpijn en wat ze je proberen te vertellen
6 soorten hoofdpijn en wat ze je proberen te vertellen
Als je dit artikel openklikte, is een bonkend hoofd je waarschijnlijk niet vreemd (en nee, we hebben het niet over het resultaat van je vierde glaasje Merlot). Toch kan je niet alle soorten hoofdpijn over dezelfde kam scheren. Dokter Powles van Bupa Health Clinics geeft meer uitleg over zes veelvoorkomende soorten hoofdpijn én wat je eraan kan doen.
1. Spanningshoofdpijn
Spanningshoofdpijn is de meest voorkomende soort hoofdpijn, die meestal aanvoelt als een constante pijn aan beide kanten van je hoofd, achter je ogen of je nek. “Mensen zeggen vaak dat het voelt alsof er een band rondom hun hoofd spant”, aldus dokter Powles. “Meestal duikt de spanningshoofdpijn op, als je gestresst bent, niet genoeg geslapen of honger hebt.”
De beste en meest eenvoudige manier om spanningshoofdpijn te behandelen is en blijft met een pijnstiller. “Een andere tip om te pijn te verzachten, is gaan liggen in een donkere, stille kamer of iets warms op je hoofd en nek leggen,“aldus de dokter. Blijft de hoofdpijn aanhouden, neem dan contact op met je arts. Die kan onderzoeken wat de hoofdpijn veroorzaakt en wat je er eraan kan doen.
2. Hoofdpijn achter je ogen
“Hoofdpijn achter je ogen is meestal een symptoom van een andere soort hoofdpijn zoals spanningshoofdpijn, clusterhoofdpijn, migraine of oogproblemen,” vertelt dokter Powles. De behandeling hangt af van wat de pijn veroorzaakt. Heb je er vaak last van, neem dan ook contact op met je arts.
3. Hoofdpijn aan de achterkant van je hoofd of nek
“Een slechte houding die de nek belast, een whiplash en slijtage van je bovenste wervelkolom kunnen zowel hoofdpijn als nekpijn veroorzaken,” aldus de arts. Qua behandeling beveelt hij aan om te werken aan je houding, regelmatig nekoefeningen te doen en een bezoekje te brengen aan een fysiotherapeut.
4. Uitdrogingshoofdpijn
Een vaak voorkomende oorzaak van hoofdpijn is te weinig water drinken. “Als je uitgedroogd bent, trekken je hersenen samen, omdat ze niet voldoende vocht hebben en dat kan hoofdpijn veroorzaken,” aldus dokter Powles. Een pijnstiller kan helpen om de hoofdpijn te verlichten, maar je lichaam opnieuw hydrateren is de beste optie. “Je hoeft daarom niet meteen twee liter naar binnen te werken. Begin met kleine slokjes en drink geleidelijk aan een beetje meer,” zegt de arts.
5. Migraine
Uit de meest recente cijfers blijkt dat 13 procent van de Belgen aan migraine lijdt. Daarmee is het ook de derde meest voorkomende ziekte ter wereld. “Migraine typeert zich meestal door een kloppende pijn aan één kant van je hoofd, die kan verergeren door te bewegen. Daarnaast kan je je misselijk voelen en gevoelig zijn voor licht en geluid,” vertelt Powles.
Helaas bestaat er nog geen wonderpilletje om migraine te voorkomen. Het goede nieuws? “Migraine wordt minder erg naarmate je ouder wordt,” aldus de arts.
Als je een aanval krijgt, kan je het best in een stille, donkere kamer gaan liggen en iets warms of kouds aanbrengen op de plek waar je pijn hebt. Migraine wordt vaak uitgelokt door triggers als alcohol, stress, vermoeidheid en bepaalde voedingsmiddelen. Probeer dus zoveel mogelijk op zoek te gaan naar jouw persoonlijke triggers. Drink daarnaast veel water, slaap voldoende, eet gevarieerd en sla geen maaltijden over om je risico op een migraineaanval zo veel mogelijk te verminderen.
6. Clusterhoofdpijn
Clusterhoofdpijn is een intense, kloppende pijn die elke dag (of bijna elke dag) optreedt en weken tot maanden kan aanhouden. De hoofdpijn slaat een of meer keren per dag toe, houdt een kwartier tot drie uur aan en doet zich altijd aan een kant van je hoofd voor, vooral rond het gebied van de ogen. Vaak gaat de pijn ook gepaard met rode, waterige ogen of een verstopte neus.
Hoewel artsen niet echt weten wat de oorzaak is, komt de aandoening vaker voor bij rokers en zware drinkers. Ook plotselinge temperatuurverhogingen of sporten bij warm weer lokken vaak meer aanvallen uit.
“Helaas helpen de pijnstillers niet die je vrij bij de apotheek kan krijgen. Als je denkt dat je last hebt van clusterhoofdpijn, raadpleeg dan je arts. Die kan bekijken welke behandeling het best voor je is,” besluit de arts. (br.hln)
Daarom houden sommige mensen niet van knuffelen en anderen wel
Daarom houden sommige mensen niet van knuffelen en anderen wel
Knuffelen is goed om je bloeddruk en stressniveau te verlagen en je zelfvertrouwen op te krikken. En is het ook gewoon aangenaam, althans dat vinden sommige mensen toch. Er zijn evenveel mensen die een knuffel geven ongemakkelijk vinden. Hoe komt het dat sommige mensen van knuffelen houden, en anderen er – letterlijk – van weglopen?
Volgens Suzanne Degges-White, professor in counseling aan de universiteit van Northern Illinois, heeft veel te maken met onze kindertijd. En dat bevestigt ook een studie in Comprehensive Psychology uit 2012. Die concludeerde dat als je opgevoed bent door knuffelende ouders, je later ook liever knuffelt. En het tegenoverstelde is ook het geval. Uit het onderzoek bleek zelfs dat sommige mensen al ongemakkelijk worden van te denken aan een knuffel als ze dat in hun kindertijd niet vaak hebben gedaan.
Dat terzijde, nuanceert Degges-Whites die conclusie ook. “Er zijn kinderen die opgroeien en zo erg hunkeren naar meer fysiek contact, dat ze op latere leeftijd praktisch iedereen een knuffel geven die ze ontmoeten.” Het kan dus ook omgekeerd voorvallen dat je ouders net heel graag knuffelen, maar jij er niets van moet weten. Al is dat volgens de professor eerder uitzonderlijk.
Ook zelfvertrouwen speelt volgens haar een belangrijk rol. “Wie niet zo openstaat voor fysiek contact met anderen, is vaak gewoon onzeker. Ook mensen met sociale angststoornissen, knuffelen doorgaans niet graag, zelfs niet met vrienden. Ze worden er vaak heel erg ongemakkelijk van en weten geen blijf met zichzelf.”
Voordelen van knuffelen
Desondanks wijzen zowat alle experts op de voordelen van knuffelen: van een stressbestrijdend middeltje, een boost voor je humeur tot een positief effect op je hart en bloedvaten. Een onderzoek uit 2014 waarbij Roemeense weeskinderen onderzocht werden die amper geknuffeld werden, wees zelfs uit dat je van een gebrek aan knuffelen in je kindertijd later minder sociaal wordt.
In de Verenigde Staten en Azië bestaan er al professionele knuffelaars die tientallen euro’s vragen om een tijdje met iemand te knuffelen of in lepelhouding samen te liggen. In Nederland probeerde Linda Milder er ook haar broodwinning van te maken, maar de Amsterdamse heeft intussen haar praktijk opgedoekt. Al hoef je er natuurlijk niet voor te betalen, je kan ook meer knuffelen met vrienden, familie en je eventuele partner.
Zo knuffel je zonder zorgen
Ondanks de voordelen van knuffelen, hoef je het natuurlijk helemaal niet te doen. Als je er gewoon niets aan vindt en het belemmert je niet, doe dan vooral verder met niet-knuffelen. Maar weet wel dat de tegenpartij dit als beledigend kan beschouwen. Spreek het daarom uit, zodat anderen het niet persoonlijk opvatten.
Voor iedereen anders is de enige oplossing gewoon blijven doorzetten. Geef mensen uit jezelf een knuffel, hoe ongemakkelijk je dat ook vindt. Hoe meer je het doet, hoe meer je eraan zult wennen. Al kan het goed zijn dat je het nooit leuk zult vinden. Er is geen magische methode om knuffelen plots wél leuk te vinden. (br.hln)
Daarom zijn zakken van vrouwenjeans veel kleiner dan die van mannen
Daarom zijn zakken van vrouwenjeans veel kleiner dan die van mannen
Broekzakken van een vrouwenjeans zijn echt te klein om die bos sleutels, portemonnee of smartphone in weg te stoppen. Dat blijkt uit een analyse van de Amerikaanse website ‘The Pudding’ bij 80 van de meest populaire jeansmerken. En dat vrouwen doorgaans een handtas meezeulen heeft er niet eens iets te maken. De Nederlandse krant NRC zocht uit hoe dat komt.
De vrouwelijke variant van een jeansbroek heeft broekzakken die maar 60% zo diep zijn als die van mannen. Mannen kunnen gemiddeld 23,1 centimeter diep graven, vrouwen 14,2 centimeter. Daarnaast bleken de vrouwelijke broekzakken 6,5% smaller. Slechts 40% van de onderzochte vrouwelijke jeansbroeken kunnen een standaard smartphone volledig herbergen. Minder dan de helft krijgt er een portemonnee in gepropt, en het gemiddelde vrouwenhand maar tot haar knokkels in de zak. Een alternatief is de achterzak, die bij allebei ongeveer even groot is.
Hoe komt dat?
Aan het einde van de achttiende eeuw, tijdens de Franse Revolutie, is de mode voor vrouwen flink veranderd. Vrouwen moesten smaller ogen, en dus werd er meer taille aangebracht. Kledingzakken voor dames werden kleiner gemaakt, omdat vrouwen al vier ‘bulten’ (borsten, kont en heupen) hadden en een vol gepropte broekzak zou alleen maar averecht werken.
Dat had als gevolg dat de handtas, afgeleid van de tas die arbeiders meezeulden, voor vrouwen aan populariteit won. En daarom worden zakken van vrouwenjeans nog altijd kleiner gemaakt, zodat vrouwen ook handtassen blijven kopen. De verkoop van handtassen is volgens NRC namelijk alleen al in Europa in 2018 goed voor zo’n 8,5 miljard dollar. (br.hln)
Hoe je rugklachten en chronische vermoeidheid kunt krijgen van je zorgen maken
Hoe je rugklachten en chronische vermoeidheid kunt krijgen van je zorgen maken
In tijden waarin we het druk druk druk hebben op zowel het werk als in ons privéleven is het moeilijker dan ooit om niet (te veel) te piekeren. Maar hoewel het makkelijker gezegd is dan gedaan, geeft een nieuwe studie van de VU Amsterdam nu nog een extra reden om te blijven streven naar gemoedsrust. Je zorgen maken heeft namelijk niet alleen effect op je mentale welzijn, maar veroorzaakt blijkbaar ook lichamelijke klachten zoals rugpijn, een hoge bloeddruk en chronische vermoeidheid.
Dat een overmaat aan zorgen en stress op termijn kan leiden tot angst, depressie, hyperventilatie en een burn-out is geen nieuw gegeven meer. Dat je er ook fysieke klachten van kunt krijgen, is dat wél. Dat ontdekte Caroline Schlinkert van de VU Amsterdam na recent onderzoek. Aan RTL Nieuws vertelt ze zelfs dat piekeren al invloed heeft op je lichaam bij kortstondige stressmomenten.
“We vroegen aan mensen om een plan op te stellen voor iets waar ze geen zin in hebben, maar wat wel moet gebeuren. Denk aan bijvoorbeeld een nieuwe job zoeken of je woning opruimen. Zelfs dan is er al nadelig effect op het lichaam,” vertelt Schlinkert. “Wie makkelijk piekert denk niet ‘dat komt wel goed’, maar blijft net hangen in negatieve gedachten en gevoelens, vooral dan wanneer ze stress hebben. Dat kan leiden tot bijvoorbeeld een hoge bloeddruk, rugklachten of chronische vermoeidheid. Alleen stress verminderen, kan helpen om deze klachten tegen te gaan.”
Niets om je zorgen over te maken
Gelukkig bleek vorig jaar nog uit een onderzoek van deze krant bij ruim 13.000 lezers dat we ons eigenlijk niet al te veel zorgen maken. Driekwart zegt weinig of helemaal nooit bezorgd te zijn. 4 op de 10 leven zelfs van dag tot dag. Daar tegenover staat wel dat 28% zegt zicht (heel) veel zorgen te maken en dat 34% zich af en toe zorgen maakt.
“Wie gemoedsrust wil, moet zich in de eerste plaats baseren op feiten. Die kunnen voor kalmte zorgen, in tegenstelling tot meningen. En net meningen zijn vandaag de dag alomtegenwoordig. Op sociale media, maar ook bijvoorbeeld bij een extra nieuwsuitzending na een aanslag. Dan wordt er veel gespeculeerd over wat er gebeurd is, zonder dat de feiten helder zijn. Zoveel onzekerheid en geruchten hebben een negatieve impact op onze gemoedsrust,” legde Elke Van Hoof, klinisch psychologe en professor aan de VUB, toen uit. (br.hln)
4 dingen die psychologen elke dag doen om gelukkiger te zijn
4 dingen die psychologen elke dag doen om gelukkiger te zijn
Aristoteles wist het al: ‘Geluk is geen gevoel, maar een activiteit’. Veel dingen in het leven overkomen je gewoon, maar andere dingen, zoals gelukkig zijn, heb je vaak ook zelf in de hand. Hier vind je vier gewoontes van psychologen die je zelf kan proberen om gelukkiger te zijn.
1. Ze zijn mindful
Bij de term ‘mindfulness’ denk jij misschien spontaan aan yogaleraressen die zich moeiteloos in allerlei bochten wringen en zweverige meditatie, maar je kan ook mindful zijn terwijl je tal van andere dingen doet. Mindful zijn betekent immers vooral dat je je bewust bent van wat je doet, dat je dat met aandacht doet en op een niet-oordelende manier. Doe het bijvoorbeeld ook tijdens het wandelen, zwemmen of zelfs terwijl je kookt of eet.
2. Ze schrijven dingen op waar ze dankbaar voor zijn
Wees niet alleen met kerst en nieuwjaar dankbaar, maar probeer het heel het jaar door te zijn. Studies tonen aan dat dankbaarheid leidt tot een betere slaap en een lager risico op depressie. Voel je je dus een beetje down of angstig? Maak dan een lijstje met de dingen waar je dankbaar voor bent. Dat verbetert niet alleen je humeur, maar neemt ook je aandacht weg van stressvolle of negatieve dingen.
3. Ze praten met hun geliefden
Praten met elkaar is altijd belangrijk, maar zeker in relatie. Zo blijkt uit een studie van 2015, gepubliceerd in het tijdschrift Journal of Social and Personal Relationships, dat vrouwen van wie de man zijn emoties onderdrukt, op langere termijn hun huwelijk als minder goed beschouwden. Kortom, zit je met iets, praat er dan over. Je zal zien dat het niet alleen je relatie sterker maakt, maar je er ook gelukkiger van wordt.
4. Ze sporten veel
Nog een bewezen geluksbooster? Sporten. Tijdens het sporten komen neurotransmitters - zoals de gelukshormonen endorfine en serotonine - vrij. Die verdovende stoffen proberen de pijn van het sporten te onderdrukken en je een goed gevoel te geven. Als je dus last hebt van negatieve gedachten en gevoelens, is sporten dé ideale activiteit. (br.hln)
Wat vrouwen en mannen écht willen: 7 kleine dingen die koppels het meest waarderen in een relatie
Wat vrouwen en mannen écht willen: 7 kleine dingen die koppels het meest waarderen in een relatie
Wat maakt vrouwen en mannen nu écht gelukkig in een relatie? Een groot huis met een gigantische oprijlaan en dito zwembad? Samen verre reizen maken of uren Netflix kijken? Nee, uit een grootschalige enquête van de onlineapotheek Superdrug blijkt dat het vooral de kleine dingen zijn die een groot verschil maken en het geheim zijn voor een lange, gelukkige relatie. Hier ontdek je de zeven belangrijkste.
1. Met elkaars grappen lachen: 68%
68 procent van de ondervraagden hecht het meeste waarde aan elkaars mopjes grappig vinden. Maar dat betekent ook dat 32 procent (met stalen zenuwen - of geen humor) het niet erg vindt dat hun partner niet lacht met hun grappen. Toch bewijst het resultaat dat hetzelfde gevoel voor humor cruciaal is in een relatie.
2. Eten kopen dat ze lekker vinden: 65%
65 procent vindt het erg leuk als hun partner eten voor hen koopt dat ze lekker vinden. Bij mannen stond dit als tweede belangrijkste, bij vrouwen stond het op de derde plaats, maar natuurlijk, in ons hart staat het op nummer een.
3. Vaak of willekeurig lachen: 65%
Uiteraard klinkt ‘vaak’ beter dan ‘willekeurig’ glimlachen, maar uit de enquête blijkt dat een glimlach - al is het maar een kleine - wonderen doet voor je relatie. Lachen is zelfs even belangrijk als eten kopen dat je partner lekker vindt. Eat and smile!
4. Maaltijden voor hen klaarmaken
En opnieuw: eten. 60 procent van de ondervraagden kan het erg op prijs stellen dat hun partner maaltijden voor hen klaarmaakt. Logisch ook. Iedereen weet dat de liefde door de maag gaat en dat een uitgebreid dinertje de snelste weg is om iemands hart te veroveren.
5. Zeggen dat ze sexy of aantrekkelijk zijn: 54%
Sexy of aantrekkelijk genoemd worden, werd slechts door 54 procent van de respondenten als erg belangrijk aanschouwd. Opvallend: bij vrouwen stond het op de 4de plaats van de dingen die hen gelukkig maken, bij mannen stond het zelfs niet in hun top 10.
6. Samen plannen maken: 53%
Wie houdt er niet van een leuke datenight? 53 procent zei dat samen uitjes plannen is iets waar ze erg veel waarde aan hechten in hun relatie.
7. Hen kalmeren als ze boos zijn: 49%
Tot slot waarderen veel partners het als je hen kalmeert als ze boos zijn. Wat natuurlijk erg lief is, maar uiteraard minder belangrijk dan voor je te koken. (br.hln)
Hoe de klimaatopwarming de kans op tropische ziektes verhoogt in Europa
Hoe de klimaatopwarming de kans op tropische ziektes verhoogt in Europa
Door de opwarming van de aarde zal Europa in de toekomst vaker geconfronteerd worden met tropische ziektes, waarschuwen gezondheidsdeskundigen. Aanleiding van de bezorgdheid is de snelle verspreiding van het westnijlvirus dat deze zomer aan 22 Europeanen - een uitzonderlijk hoog aantal - het leven kostte.
Nadat Europa deze zomer werd geteisterd door extreem hoge temperaturen, nam het European Centre for Disease Prevention and Control (ECDC) een scherpe piek waar in het aantal westnijlvirusinfecties. In midden augustus werden 400 gevallen van de ziekte, die wordt overgedragen door de mug, geregistreerd in Europa. Door de ziekte vielen er bovendien 22 dodelijke slachtoffers in Italië, Griekenland, Hongarije, Servië en Roemenië. In Griekenland bijvoorbeeld, steeg het aantal mensen dat stierf door het westnijlvirus in een week van vijf naar zestien.
Bovendien kan het aantal geïnfecteerden nog veel hoger liggen. De meeste patiënten hebben geen of onschuldige symptomen zoals hoofdpijn en pijn in de ledematen. Ook spierpijn, gezwollen lymfeklieren, koorts, uitslag op de borst en meningitis zijn symptomen van het westnijlvirus. In het ergste geval eindigt de ziekte met de dood.
“We zijn allemaal een beetje verrast over hoe snel deze gebeurtenissen plaatsvinden”, aldus professor Jan Semenza van het ECDC. “We zien steeds meer extreme weersomstandigheden.” Semenza onderzoekt hoe klimaatverandering en andere wereldwijde milieuveranderingen, zoals de toename van het aantal mensen dat een verre reis ondermeent, de volksgezondheid beïnvloeden. Volgens het ECDC worden de stijgende temperaturen, het groeiende aantal mensen dat een verre reis onderneemt en in de buurt van wilde dieren komen, in verband gebracht met een toename van verschillende infectieziekten.
In de verspreiding van die infectieziekten zoals het westnijlvirus of het zikavirus, spelen muggen een cruciale rol.”Die insecten zijn koudbloedig en worden sterk beïnvloed door hogere temperaturen. Daardoor plant de mug zich sneller voort en ook de ziekteverwekkers in de mug reageren veel sneller. Het hele proces wordt met andere woorden versneld.”
De tijgermug
De wetenschappers van het European Centre for Disease Prevention and Control voorspellen nu dat het risico op dengue of knokkelkoorts, Chikungunya-virus en het Zikavirus groter wordt in Europa als gevolg van de klimaatverandering. De drie ziektes worden normaal overgedragen door de denguemug, maar kunnen ook worden verspreid door een andere soort zoals de tijgermug. En het is die mug die steeds vaker voorkomt in Europese landen zoals Italië, Spanje en andere mediterrane landen.
Door de groeiende populaties tijgermuggen vergroot de kans dat geïnfecteerde reizigers, die vanuit het buitenland terugkeren naar Europa, hier gestoken worden door de tijgermug. Daarop geraakt de mug geïnfecteerd en verspreidt die de ziekte door andere mensen te steken.
Oppassen met bloedvoorraden
Semenza maakt zicht vooral zorgen door de piek van de westnijlkoorts en de implicaties die dat heeft voor andere ziektes die worden overgedragen door vectoren zoals de mug. “We hebben nog nooit zo veel gevallen van westnijlkoorts waargenomen in het begin van het seizoen. Dit is een dramatische stijging. Wat het betekent in termen van volksgezondheid is dat we ons meer zorgen moeten maken over de veiligheid van de bloedvoorraden.
“We kunnen de bloedvoorraad op westnijlkoorts testen, maar we kunnen de voorraad niet testen op een ziekteverwekker waarvan we het bestaan niet kennen. Als de bloedvoorraad is besmet met een ziekteverwekker, kan deze niet worden gebruikt en kan het bloedvoorraadsysteem in gedrang komen.”, aldus het ECDC.
Die waarschuwing nam het Rode Kruis Vlaanderen alvast ten harte. Wie op vakantie ging naar Zuid-Frankrijk, Italië of Kreta - landen waar de tijgermug actief is -, moet uit voorzorg 28 dagen wachten om weer bloed te geven.
Catastrofale uitbraken voorkomen
Zuid-Frankrijk en Italië kenden in 2017 een uitbraak van het Chikungunya-virus. Professor Semanza vertelt dat er toen ongerustheid ontstond over de snelle verspreiding van de ziekte. Hij en zijn team ontwikkelden ondertussen modellen om het hoogste risico op geïmporteerde ziekten zoals dengue te voorspellen en ‘catastrofale’ uitbraken te voorkomen. Het team kwam tot de vaststelling dat de dreiging het hoogst is in augustus, september en oktober, wanneer veel mensen reizen en ongeveer de helft van de passagiers uit gebieden waar knokkelkoorts voorkomt, door de luchthavens van Rome en Milaan reist.
Op de vraag of er in Noord-Europa ziektes kunnen voorkomen die we nog nooit eerder hebben gezien, zei dr. Campbell-Lendrum van de World Health Organisation (WHO): “Het is perfect mogelijk, ja. Maar dat wil niet zeggen dat we het niet onder controle kunnen houden. Maar de omstandigheden voor de verspreiding worden makkelijker.” (br.hln)
Word jij ook zo gek van iemand anders gesmak en geslurp? De beste tips voor misofonen
Word jij ook zo gek van iemand anders gesmak en geslurp? De beste tips voor misofonen
Van iemand die in de cinema zonder gêne voortdurend in een zak chips zit te graaien om ze vervolgens een voor een al krakend naar binnen te werken, krijgen we het allemaal weleens op de heupen. Maar bij drie procent van de bevolking wekken specifieke geluiden zoals kauwen, smakken of slikken extreme woede, walging of haat op. Zij lijden aan de hersenaandoening misofonie. Hier ontdek je hoe je daar het best mee omgaat.
1. Draag geen oordopjes, oortjes of een hoofdtelefoon
Het veelvuldig dragen van oordopjes, oortjes of een hoofdtelefoon is een vaak toegepaste strategie tegen misofonie. Toch verergert deze vorm van vermijding vaak de klachten. De oren gaan zich steeds meer inspannen om te checken of er echt geen geluid meer doordringt. En als het wel doordringt, dan is de woede nog heftiger. Na verloop van tijd verdraag je steeds minder geluiden omdat je went aan de relatieve stilte. Bovendien kan er totale afhankelijkheid ontstaan, waardoor de paniek toeslaat als de oortjes vergeten zijn. Natuurlijk kan in sommige situaties het zich even afsluiten voor geluiden wat ontspanning brengen. Al doe je het beter met mate, want het risico op toename van de misofonie is reëel. Is het voor jou al een gewoonte om altijd oordopjes of oortjes in te doen, bijvoorbeeld aan tafel of in de trein, probeer dit dan heel langzaam af te bouwen.
2. Kijk niet naar de bron van de trigger
Iemand met misofonie kijkt in een reflex naar degene (of datgene) die het triggergeluid produceert. Soms werkt het kalmerend om te zien wat de bron is (‘Gelukkig, het is de hond die ik hoor eten, niet mijn partner’). Bij sommige triggers maakt het de misofoniereactie juist erger, bijvoorbeeld bij eet- en drinkgeluiden. Het zien versterkt het horen en gaat meestal gepaard met allerlei negatieve gedachten, zoals ‘Het is toch niet normáál hoe hij kauwt!’, of ‘Moet je nou echt twintig keer per seconde je keel schrapen?’ Dat kan doorbroken worden door weg te kijken of een andere kant op te kijken. Kijk bijvoorbeeld naar je eigen bord op het moment dat een tafelgenoot gaat kauwen of slikken.
3. Verleg je aandacht
Het verleggen van je aandacht vergt veel oefening omdat misofonen hun triggergeluiden boven alles uithoren. Omdat de misofoniereactie zich in het gevaarsysteem van het brein afspeelt, is de aandacht automatisch gericht op het ‘potentiële gevaar’. Als je je hiervan bewust bent, kan je ook bewust de keuze maken om je focus op iets anders (een taak), iemand anders (een ‘neutraal’ persoon) of jezelf (‘zijn mijn spieren ontspannen?’) te richten in plaats van op de trigger. Geef je hersenen even iets anders te doen. Weet wel dat dit niet van de ene op de andere dag lukt en vaak veel oefening vergt. Er zijn allerlei oefeningen en technieken die je daarbij kunnen helpen. Het beste is om eerst te oefenen in neutrale situaties of met neutrale geluiden, en daarna pas met triggers.
Bye bye summer: waarom je deze periode zoveel last hebt van augustusblues
Bye bye summer: waarom je deze periode zoveel last hebt van augustusblues (en wat je eraan kan doen)
Toegegeven, ik heb nu al heimwee naar de zomer - in tegenstelling tot menig andere collega die in de grijze wolken is omdat het bijna herfst is. Maar hoe komt het dat sommige mensen nu zoveel last hebben van augustusblues, en vooral: wat kan je eraan doen?
Augustus wordt vaak gezien als een tussenperiode: het betekent enerzijds dat het einde van de zomer nadert, maar aan de andere kant is het helemaal nog geen weer voor knusse truien of een glaasje glühwein. De laatste week van augustus is dan ook het moment waarop velen afscheid moeten nemen van de zomervakantie en zich voorbereiden op nieuwe projecten op hun werk. Niet verwonderlijk dat veel mensen er in augustus wat somber bijlopen.
Drukte van september
Maar hoe komt het nu dat sommigen meer last van de ‘augustusblues’ dan anderen? Volgens Amy Sedgwick, directeur bij het behandelingscentrum Mountainside, zijn de augustusblues, net zoals de zondagblues, een teken dat je niet in het hier en nu leeft. “Augustus brengt gemengde gevoelens met zich mee. Sommige mensen vinden het jammer dat ze niet op die perfecte vakantie geweest zijn of dat ze niet genoeg plezier beleefd hebben, anderen voelen zich dan weer angstig en een somber omdat de drukte van september er weer aankomt”, legt ze uit. Mensen die dat doen leven volgens haar niet in het moment. “Ze focussen zich op de gemiste kansen in het verleden en anticiperen op de verantwoordelijken in de toekomst.”
En blijkbaar kan je verleden een grote rol spelen in welke mate je last hebt van de augustusblues. Was je iemand die uitkeek naar het begin van het schooljaar, of raakte je er eerder helemaal gestresseerd van? “Uit onderzoek blijkt dat de ervaringen uit je kindertijd en tienerjaren een invloed kunnen hebben op je gezondheid, je gemoedstoestand en nog tal van andere dingen in je volwassen leven. Je zo slecht voelen in augustus is dan ook vaak een overgebleven gevoel uit je kindertijd, toen september nog het begin van het schooljaar betekende”, aldus Sedgwick.
Geniet van een beetje me-time
Daarom stelt Sedgwick voor om meer van het nu te genieten. “Wat het ook is: doe de dingen die jou aan de zomer doen denken en geniet van die ervaringen. Zo zullen je augustusblues veel minder de kop opsteken. Streef er ook naar om nog voor de zomer ten einde loopt te genieten van een beetje me-time of waag je eens een sessie mindfulness.” Sedgwick haar beste tip? “Als je angstig bent voor het einde van de zomer, probeer dan om wat de herfst voor jou betekent te herformuleren. Maak bijvoorbeeld een lijstje met leuke dingen die je alleen in de herfst kan doen en je zal zien dat het afscheid met je favoriete seizoen een pak makkelijker zal verlopen.” (br.hln)
Getrouwd met een sloddervos? Overleven in harmonie doe je zo
Getrouwd met een sloddervos? Overleven in harmonie doe je zo
Laten we beginnen met het goede nieuws: je hebt de liefde van je leven gevonden. Het minder goede nieuws: orde en netheid zijn niet de allersterkste kanten van jouw liefste. Maar zoals altijd, waar een wil is, is een weg. Zo ga je om met een rommelig persoon en dat op een liefdevolle manier.
Maak ‘dump zones’
En dan hebben we het niet over een strategische plaats om het met elkaar uit te maken. Neen, een plaats waar de hele familie hun spullen kan achterlaten zonder zich zorgen te maken over orde en netheid. Denk: een grote mand of kist in de badkamer, een mand in de gang waar sleutels en portefeuilles in kunnen, een schuif in de keuken waar van alles en nog wat in terechtkomt. De eerste stap naar een opgeruimd huis!
Wees eerlijk en direct over jouw verwachtingen
Passieve agressie heeft geen plaats in dit scenario. Heb je frustraties tegenover hem of haar, probeer ze dan op een normale manier uit te spreken. Daarnaast is het ook een goed idee om misschien zelf al met een oplossing voor het probleem te komen. Stel: jij stoort je aan het feit dat je partner oude magazines laat rondslingeren, hij of zij ziet het als een soort van artistieke expressie. In plaats van de magazines gewoon weg te smijten en het zaakje zo af te handelen, kan je hem of haar ook vragen of die artistieke expressie zich niet op een ordelijke manier op het boekenrek mag uiten.
Maak een routine van familie opruimbeurten
Oké, je liefste gaat niet van dag op dag ‘een nieuwe man of vrouw’ worden en ervan houden om de ruiten te kuisen, zo veel is duidelijk. Maar je kan je partner wel leren hoe die een handje kan helpen bij het huishouden. Hoe doe je dat? Een tip uit de kleuterklas: plan het in in jullie dagelijkse routine. Een halfuurtje op zondagnamiddag bijvoorbeeld? Wanneer poetsen bij de dagelijkse routine hoort, gaat het steeds minder vervelend lijken.
Leer dingen los te laten
“Ruim die schoenen nu toch eens op”, “een vuile tas hoort IN de vaatwasmachine”, “smijt die vuile sokken nu toch eens in de wasmand”, “Ik heb het gevoel dat ik hier de meid ben”. Komen deze uitspraken bekend voor? Dan moet je misschien af en toe proberen dingen los te laten. Bij een goede relatie horen nu eenmaal frustraties. Af en toe een oogje dichtknijpen voor de mensen die we graag zien, is nu eenmaal een van de grootste geheimen in een goed huwelijk. (br.hln)
Het geheime wapen om zonder puistjes wakker te worden? Slaap met je haren in een staart
Het geheime wapen om zonder puistjes wakker te worden? Slaap met je haren in een staart
Die te strakke rekker uit je haren halen, het voelt bijna net zo goed als je broek losknopen zodra je thuiskomt van je werk. Maar met een door acne geteisterde huid, is dat blijkbaar niet zo’n slim idee.
Hoewel puistjes op je kin vaak een hormonale oorsprong hebben, is de oorzaak van acne op andere plaatsen vaak moeilijker te achterhalen, althans tot nu. Volgens dermatologe Dendy Engelman is slapen met je haar los namelijk een belangrijke schuldige voor de ontsierende puistjes op je gezicht. “Je haar werkt als een magneet voor vuil en pollutie van buitenaf. Als je dan slaapt met je haren los wrijft je haar over je gezicht en beddengoed waardoor je huid meer vatbaar wordt voor puistjes”, aldus de dermatologe. “Dat verklaart ook waarom we soms pukkeltjes krijgen op andere plaatsen zoals onze wangen.”
Bovendien produceert je hoofdhuid talg - ja, hetzelfde goedje dat je poriën verstopt. “Afhankelijk van hoelang het geleden is dat je je haren voor het laatst waste, komt de talg op je strengen terecht. Als je met haren los slaapt, wordt je gezicht dus de hele nacht letterlijk tegen je olieachtige lokken geduwd waardoor je sneller puistjes kan krijgen. Veel puistjes op het voorhoofd worden zo veroorzaakt, bijvoorbeeld.”
Behoor je nog niet tot het douchen-voor-slapenkamp? Als je gevoelig bent voor acne, is het misschien toch een goed idee om dat patroon te veranderen. Blijf je meer fan van een ochtendlijke douche? Hoewel versgewassen lokken beter zijn voor je geliefde huid, kan je je haren ook gewoon in een losse vlecht, paardenstaart of knot doen om ze uit je gezicht te houden. (br.hln)
3 tips om beschadigd haar door hitte opnieuw te laten glanzen
3 tips om beschadigd haar door hitte opnieuw te laten glanzen
Natuurlijke schoonheid is in. Puistjes mogen mee op de foto, littekens worden in de kijker gezet en niemand kijkt nog op van een ietwat vreemde natuurlijke slag in je haar. Al lonken die stijl- en krultang nog al te vaak uit het badkamerkastje. Resultaat? Droge en beschadigde lokken.
Apparaten die je haren omtoveren zijn geweldig. De ene dag kan je voor zwoel en sluik haar gaan en de volgende voor wilde gekrulde lokken. Het enige probleem? Wanneer je ze te vaak en fout gebruikt, doen ze meer kwaad dan goed. Vanaf het moment waarop je haar niet meer normaal valt, kan dat een teken zijn van hittebeschadiging.
Krul- en stijltangen voorgoed verbannen uit je leven is niet nodig, maar er zijn enkele stappen die je kunt nemen om je haar gezond te houden wanneer je af en toe hitte opzoekt.
Bekijk je puntjes
De kans is groot dat je van veel mensen, inclusief jouw kapper, al vaak hebt gehoord dat je jouw haarpuntjes eens moet laten bijknippen. De puntjes van je haar zijn de oudste delen van jouw coupe. Ze zijn erg gevoelig en kunnen al snel splitsen of beschadigd raken wanneer ze droog zijn. Wanneer je jouw puntjes niet af en toe laat knippen, gaat je coupe er droog en futloos uitzien.
Niet zeker of je puntjes een bezoek aan het salon nodig hebben? Als je haar extreem beschadigd is, verschijnen er witte puntjes op de uiteinden.
Eet vitamientjes
De mama’s wisten het al, en gelijk hadden ze. Vitamines zijn belangrijk. Voor je gezondheid én voor je haar. Een tekort veroorzaakt namelijk broze lokken en dat is al helemaal uit den boze wanneer je af en toe met de krultang door je lokken gaat.
Herstel je lokken
Voor haar dat beschadigd is door hitte bestaat geen pilletje of vaste remedie. De enige oplossing - die niemand wil horen - is gedag zeggen tegen je apparaten. Voor diegenen die niet zonder hitte kunnen leven, is het belangrijk om een manier te zoeken waarop dat zo gezond mogelijk kan. Je kan beschadigd haar vergelijken met een verfrommeld stukje papier. Wat je ook doet, het zal nooit meer exact hetzelfde zijn.
Haar is vooral opgebouwd uit proteïnen. Proteïnen toevoegen aan je haren via je voeding of een behandeling zal ervoor zorgen dat het opnieuw sterker wordt. Probeer je haar ook altijd te beschermen, een goede heat protecting spray kan wonderen verrichten. (br.hln)
Tijdens onze tienerjaren doen we flink ons best om ouder te lijken dan we in werkelijkheid zijn. Op een bepaald moment - meestal heeft tram 3 er iets mee te maken - maak je een draai van 180 graden en doe je er alles aan om je jeugdigheid te behouden. In beide gevallen kan make-up daar een handje bij helpen, zo blijkt uit een nieuwe studie die gepubliceerd is in het vakblad British Journal of Psychology.
Voor het onderzoek heeft Richard Russel, van de afdeling psychologie aan het Amerikaanse Gettysburg College, de krachten gebundeld met enkele wetenschappers van het Chanel Fragrance & Beauty Research & Innovation. Ze trommelden 32 vrouwen tussen twintig en zestig jaar op en namen foto’s van de dames zonder make-up. Nadien werden ze opgemaakt door een professional en werden er opnieuw kiekjes gemaakt.
Achteraf moesten meer dan 130 mensen de leeftijd van die vrouwen raden. Bij dames tussen 30 en 40 jaar zaten de proefpersonen er vaak boenk op. Twintigers met een opgemaakte snoet werden dan weer ouder geschat, veertigers en vijftigers jonger. Vooral make-up op de huid en rond de ogen maakt een wereld van verschil. Een kleurtje op de lippen speelt blijkbaar een kleinere rol.
Dan werd hetzelfde experiment nog een keertje herhaald bij 189 nieuwe proefpersonen, maar deze keer moesten de vrouwen zichzelf opmaken. Opnieuw kwamen dezelfde resultaten naar boven. Vooral bij de vrouwen tussen 20 en 30 en dames ouder dan 50 viel het leeftijdsverschil op.
Wil jij er ook wel jonger uitzien? Enkele tips.
Overdrijf niet
Gekleurde vlekjes willen we natuurlijk het liefst verstoppen met concealer en foundation, maar dit maakt je velletje droog én kan je rimpels accentueren. Stip de oneffenheden lichtjes aan en gebruik foundation met mate.
Focus op je ogen...
Als je nog geen wimperkruller had, moet je die stante pede in huis halen. Gekrulde wimpers zorgen voor een open en dus jongere blik.
... maar gebruik de juiste oogschaduw
Metallic oogschaduw of oogschaduw met veel glitter laat je beter links liggen. Het glanzende of sprankelende goedje heeft immers de neiging om je lachrimpels te accentueren. Matte, zachte oogschaduw zal je veel beter flatteren.
Investeer in een lipgloss
Bij matte lippen denken we spontaan aan onze groottante die tijdens familiefeesten onsmakelijke kussen geeft. Veel beter voor een natuurlijke, jeugdige look is een likje glos met een nude kleur. (br.hln)
Britse student in één klap honderden miljoenen euro rijker
Britse student in één klap honderden miljoenen euro rijker
De 31-jarige doctoraatsstudent Harry Destecroix is plots een van de rijkste Britten. Hij verkocht zijn chemiebedrijfje voor ongeveer 800 miljoen dollar (695 miljoen euro) aan het Deense farmabedrijf Novo Nordisk.
Destecroix, een student aan de universiteit van Bristol, startte in 2014 samen met een professor en een zakenman Ziylo op, een bedrijfje dat molecules ontwikkelt die synthetische glucose kunnen binden. De verkoop betekent mogelijk een belangrijke kentering in de strijd tegen diabetes.
De Wereldgezondheidsorganisatie schat dat wereldwijd meer dan 382 miljoen mensen aan diabetes lijden. Al wie aan diabetes type 1 lijdt en sommige type 2-patiënten moeten zichzelf insuline toedienen om het glucoseniveau in het bloed op peil te houden. Maar met de technologie van Destecroix en zijn collega’s kan er mogelijk binnenkort een nieuw type insuline ontwikkeld worden die zich aanpast aan het glucoseniveau in het bloed. Dit zou het risico op een te lage bloedsuikerspiegel drastisch verlagen bij diabetespatiënten.
“Deze deal geeft hoop voor een echte doorbraak in de behandeling van diabetes”, vertelt Destecroix aan Bristol Live. “Novo Nordisk is als leider op het vlak van diabetes het ideale bedrijf om het potentieel van de Ziylo-moleculen te maximaliseren.” (br.hln)
1.616 spuiten, 7 ivf-behandelingen en 3 miskramen, maar nu is er eindelijk een dochtertje
1.616 spuiten, 7 ivf-behandelingen en 3 miskramen, maar nu is er eindelijk een dochtertje
Vier jaar proberen, zeven ivf-behandelingen, drie miskramen en 1.616 injectienaalden kostte het de Amerikaanse Patricia O’Neill om een baby te krijgen. Onlangs werd het meisje London geboren. Met deze adembenemende foto wil de mama laten zien hoe zwaar het was.
De foto werd gemaakt door fotograaf Samantha Packer. “Ze hadden gevraagd of ze naalden mee mochten nemen”, zegt fotograaf Samantha Packer per telefoon tegen de NOS. “Maar het koppel kwam met twee dozen vol injectienaalden aanzetten, veel meer dan ik had verwacht.”
Ze plaatste de foto op de Facebookpagina van haar bedrijfje, waar het inmiddels al meer dan 57.000 keer is gedeeld. “Het herinnert ons eraan hoe moeilijk het was om zwanger te worden”, zegt moeder Patricia tegen Amerikaanse media. “Je denkt: ‘Oh ik loop naar binnen en na negen maanden zullen we onze baby vasthouden’.” Maar dat bleek een stuk lastiger.
Opgeven
Patricia werd gediagnosticeerd met een bloedstollingsstoornis die het zwanger raken moeilijk maakte. Ze moest zichzelf elke dag injecties geven. Desondanks wilden zij en haar vrouw Kimberly graag een kind. Ze stonden op het punt om op te geven, na de derde miskraam. “Ik was klaar mezelf te prikken en ik was klaar met de emotionele achtbaan.”
Maar ze gaven het nog een laatste kans, en uiteindelijk na vier jaar van artsenafspraken en naalden, kwam hun droom eindelijk uit. “Deze reis was moeilijk, maar het was de moeite waard.”
De foto zal ook een baken zijn voor het kleine meisje van het stel. “Hopelijk leert London dat je nooit je doel mag opgeven. En dat zelfs als je geen hoop meer hebt je moet doorzetten, omdat er licht aan het einde van de tunnel is en je daar kunt komen”, aldus Patricia tegen AZ Family. (br.hln)
“Heelal telt honderden waterwerelden waar buitenaards leven kan bestaan”
“Heelal telt honderden waterwerelden waar buitenaards leven kan bestaan”
In het heelal bevinden zich talloze “waterwerelden” die volledig bedekt zijn met gigantische oceanen en mogelijk ook buitenaards leven herbergen, zo beweren astronomen. Uit nieuw onderzoek blijkt immers dat honderden planeten mogelijk bestaan uit de basisstoffen die essentieel zijn voor het ontstaan van leven.
Water is vermoedelijk een hoofdbestanddeel van exoplaneten – planeten buiten ons zonnestelsel – die twee tot vier keer groter zijn dan de aarde, zegt een groep van internationale wetenschappers. Hun bevindingen werden deze week voorgesteld tijdens de Goldschmidt Conference, een chemieconferentie in Boston.
Tot nu toe hebben wetenschappers ongeveer 4000 exoplaneten ontdekt. Volgens wetenschappers van Harvard zijn 35 procent van hen, in totaal zo’n 1400 planeten, mogelijk waterwerelden. Uit een nieuwe evaluatie van data van de Keplertelescoop, die het heelal afspeurt naar exoplaneten, en de ESA-ruimtelescoop Gaia, blijkt immers dat veel planeten tot 50 procent water kunnen bevatten. Dat is veel meer dan de aarde, waarvan water slechts 0,02 procent van het totale gewicht bedraagt.
Verrassing
“Het was een enorme verrassing om te beseffen dat er zoveel waterwerelden zijn”, zegt hoofdonderzoeker dr. Li Zeng van de universiteit van Harvard. “Het is water, maar niet zoals we het hier gewoonlijk aantreffen op aarde. Hun oppervlaktetemperatuur bedraagt naar schatting 200 tot 500 graden Celsius”, zegt hij over de exoplaneten in kwestie. “Hun oppervlak is mogelijk gehuld in een atmosfeer die voornamelijk uit waterdamp bestaat, met een vloeibare waterlaag eronder. Dieper zal men dan naar verwachting ontdekken dat water is getransformeerd tot erg compact ijs vooraleer men de harde rotskern bereikt.”
(Intelligent) leven?
“Men moet beseffen dat, hoewel water hier op aarde en andere planeten in ons zonnestelsel kostbaar en zeldzamer lijkt, het in feite een van de meest voorkomende stoffen in ons heelal is”, stelt Li Zeng.
“Leven kan een universeel fenomeen zijn”, beweert de wetenschapper. “Waar en wanneer de omstandigheden juist zijn, zal leven ontstaan en zich ontwikkelen. Het is een natuurlijk gevolg van energie en de informatiestroom in ons universum. Het leven kan zich ontwikkelen in bepaalde lagen nabij de oppervlakte van deze waterwereld, wanneer de druk, de temperatuur en de chemische omstandigheden juist zijn.”
De mogelijkheid bestaat dat ook intelligent leven zich zal ontwikkelen in een waterwereld. “De details kunnen verschillen van de ene planeet tot de andere, net zoals het leven op verschillende continenten op aarde wat van elkaar verschilt”, aldus Li Zeng. (br.hln)
Spijtig nieuws uit Pairi Daiza: geen baby voor reuzenpanda Hao Hao
Spijtig nieuws uit Pairi Daiza: geen baby voor reuzenpanda Hao Hao
Spijtig nieuws uit Pairi Daiza: de kunstmatige inseminatie van panda Hao Hao is mislukt, waardoor er dit jaar geen baby’tje komt.
“Wekenlang hebben wij geduimd en vol spanning gewacht (net zoals jullie)”, klinkt het op de Facebookpagina van de zoo. “Helaas zal onze mooie Hao Hao ons dit jaar geen panda baby’tje schenken.”
“Ook al zijn de slaagkansen bij een inseminatie heel laag (slechts 20% van de pogingen werpt vruchten af bij de reuzenpanda’s), we konden het niet laten om (heel) hard te hopen. Hartelijk dank aan allen die mee geduimd hebben, die hun positieve vibes uitstuurden naar Hao Hao en alle andere mogelijke trucjes bovenhaalden om haar geluk te brengen. We slikken het nieuws heel even door… en zo dadelijk gaan we weer dubbel zo hard werken om bedreigde diersoorten in stand te houden!”
“Een natuurlijke paring is het mooist. Maar bij panda’s gaat het als bij mensen: als er geen klik is, doen ze het niet. En je hebt maximaal drie dagen de tijd. Daarna is het een jaar wachten op de volgende ovulatie”, verklaarde Jella Wauters van de UGent in januari. (br.hln)
Je huis schoonmaken in minder dan een halfuur doe je zo
Je huis schoonmaken in minder dan een halfuur doe je zo
Stel er komen onverwacht gasten over de vloer en je huis is een zootje, maar je hebt geen tijd meer voor een grote schoonmaak. Laat het stofzuigen en dweilen dan voor wat het is, die paar stofvlokken onder je salontafel zullen niemand zo storen. Doe deze 5 dingen en het lijkt alsof je je huis en bijgevolg je leven op orde hebt.
1. Het toilet
Spoel je toilet door, doe er wat kuismiddel in dat fel ruikt en geuren neutraliseert en haal eventuele remsporen weg. Ga kort ook met een vochtig doekje over de bril, en even achter de bril waar vaak een laagje stof blijft liggen. WC-papier moet koste wat het kost bijgevuld zijn en controleer ook of er een verse handdoek hangt.
2. De afwas
Doe afwas in de afwasmachine als je er een hebt, zelfs als je alles erna terug moet afspoelen en het er weer moet inzetten. Wie niet over die luxe beschikt, zet best de vuile borden en bestek in de pompbak. Vul die met water en zeep en laat alles weken terwijl je andere dingen schoonmaakt. Des te beter als je tijd over hebt om alles daadwerkelijk af te wassen. Zo niet, moeten je gasten tenminste niet zien op pannen met een aangekoekte maaltijd in van de week daarvoor. En het stinkt ook niet.
3. Verlucht
Laat je huis minstens een halfuurtje verluchten voor je gasten komen. Niemand wil gasten ontvangen in een appartement dat nog naar slaap en muf ruikt, of erger: naar dat vispannetje van de dag ervoor.
4. Stof af
Spuit flink wat allesreiniger op een vochtige doek en ga snel even over alle grote oppervlaktes in huis. Denk bijvoorbeeld aan de eettafel, de schouw, bijzettafeltjes en tv-kast. Dat hoeft niet langer dan een paar minuten te duren, maar je woning lijkt er wel meteen schoon door.
5. Vuilnis
Maak een tour door je huis en doe alle lege flessen, etensresten en gebruikte zakdoeken in een vuilniszak. Gooi er meteen ook even al die vervallen potjes broodbeleg in en zet de zak buiten of toch tenminste op een plek waar niemand het kan zien en ruiken. (br.hln)